Novinka - praktický pdf sprievodca deutériom v predaji

Novinka - praktický pdf sprievodca deutériom je od dnes v predaji >>

Audio článok: adaptácia na chlad #3 Hnedý tuk a rozpojenie

PODCAST

Čo je to hnedý tuk? Hnedý tuk je diametrálne odlišný od toho bieleho v tom, že má tzv. schopnosť „odpojenia“. To znamená, že z vodíka z potravy netvorí ATP, ale voľné teplo. Dokáže to vďaka množstvu aktívnych mitochondrií, ktoré v sebe dokážu tvoriť tzv. „rozpojovací“ proteín (z angličtiny Uncoupling protein, skratka UCP).

 

Sumár podcastu:

-        Ako naše telo tvorí teplo a aké máme mechanizmy na jeho tvorbu?

-        Prečo naozaj zvieratkám rastie v zime srsť a ako ovplyvniť rast svojich vlasov?

-        Čo sú to rozpojovacie proteíny?

-        Čo je to hnedý tuk a v čom je iný ako biely?

-        Dokáže sa biely tuk premeniť na hnedý?

-        Prečo sa na hnedý tuk zabudlo?

-        Ako súvisí hnedý tuk s adaptáciou na chlad?

-        Prečo je naozaj slon vegetarián a lev zas karnivor?

-        Prečo sú cukrovkári v Indii skryto obézni, zatiaľ čo u nás naopak?

-        A ešte omnoho viac...

 

(Podcast nahovoril skvelý Filip Jekkel.)

 

Celý článok nájdeš aj na blogu:

https://jaroslavlachky.sk/adaptacia-na-chlad-3-hnedy-tuk-a-ucp-rozpojenie/


Ak chceš byť informovaný medzi prvými, vždy keď uverejním nový podcast alebo článok, zanechaj mi svoj email a dostaneš vždy upozornenie 🙂


Páči sa ti moja tvorba a chceš ma podporiť v práci?

Môžeš tak urobiť cez tlačidlo nižšie a podporiť ma ľubovoľnou sumou alebo zakúpením akéhokoľvek PRODUKTU.