Audio článok: adaptácia na chlad #3 Hnedý tuk a rozpojenie
PODCAST
Čo je to hnedý tuk? Hnedý tuk je diametrálne odlišný od toho bieleho v tom, že má tzv. schopnosť „odpojenia“. To znamená, že z vodíka z potravy netvorí ATP, ale voľné teplo. Dokáže to vďaka množstvu aktívnych mitochondrií, ktoré v sebe dokážu tvoriť tzv. „rozpojovací“ proteín (z angličtiny Uncoupling protein, skratka UCP).
Sumár podcastu:
- Ako naše telo tvorí teplo a aké máme mechanizmy na jeho tvorbu?
- Prečo naozaj zvieratkám rastie v zime srsť a ako ovplyvniť rast svojich vlasov?
- Čo sú to rozpojovacie proteíny?
- Čo je to hnedý tuk a v čom je iný ako biely?
- Dokáže sa biely tuk premeniť na hnedý?
- Prečo sa na hnedý tuk zabudlo?
- Ako súvisí hnedý tuk s adaptáciou na chlad?
- Prečo je naozaj slon vegetarián a lev zas karnivor?
- Prečo sú cukrovkári v Indii skryto obézni, zatiaľ čo u nás naopak?
- A ešte omnoho viac...
(Podcast nahovoril skvelý Filip Jekkel.)
Celý článok nájdeš aj na blogu:
https://jaroslavlachky.sk/adaptacia-na-chlad-3-hnedy-tuk-a-ucp-rozpojenie/
Ak chceš byť informovaný medzi prvými, vždy keď uverejním nový podcast alebo článok, zanechaj mi svoj email a dostaneš vždy upozornenie 🙂

Páči sa ti moja tvorba a chceš ma podporiť v práci?
Môžeš tak urobiť cez tlačidlo nižšie a podporiť ma ľubovoľnou sumou alebo zakúpením akéhokoľvek PRODUKTU.
