Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.
⇒ PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo
Citam.kapitolu o.tukoch a najstabilnejsie su nasytene, polynenasytene su rizikove, koli oxidacii/omega 6
Chcem sa ta opytat, ci je toto pravda:
Autorka je karen hurd, študuje biocemiu a pod a je to jej vyskum. Druha otazka je kusok off topic.
Preklad je kusok kostrbaty, pardon
1.
DOBRÉ TUKY = nenasýtené tuky. Z nenasýtených tukov telo vytvára rôzne látky bez nutnosti oxidačného procesu (bez
poškodenia voľnými radikálmi). Olivový olej, repkový, hroznový, orechové oleje, orechy, semená , avokádo, okrem
ľanových semien (isoflavony/isoflavones = estrogény). Ako viete, že olej je nenasýtený? Pozri na konzistenciu pri izbovej
teplote. Ak je tekutý, je nenasýtený = zdravý tuk.
2.Parfemy a vône, navoňané produkty - parfémy a vône sú feromóny a spôsobia v tele produkciu hormónov.
Nadprodukcia hormónov môže spôsobiť veľmi veľa zdravotných problémov. Nadprodukcia hormónov spôsobí prilišné
nabudenie buniek (overexcitation of cells). Molekuly parfémov a vôní sú také malé, že sú schopné prejsť cez
plazmatickú membránu / bunkovú stenu a bunka môže byť zaplavená molekulami vôní. V každej bunke máme
kompletnú kópiu genómu/DNA, ktorá je okrem bunkovej steny chránená aj nuclear enevelope (jadrovou membránou).
Molekuly vôní sú však také malé, že sa vedia dostať až k DNA. Napoja sa na DNA a začnú mutovať DNA, začnú meniť
nukleotidy. Zmutovaná DNA je veľký problém. Následne keď dôjde k replikácii buniek (mitóze), keď máte zmutovanú
DNA, pri mitóze kopírujete zmutovanú DNA. Ak sa mutácia stane na časti DNA, ktorá neovplyvní bunkovú činnosť, žiadny
problém nevznikne. Čo ak sa mutácia stane na P53 géne? P53 je gén ochrany buniek. Chráni bunku pred mitotickým
delením ak je DNA poškodená. Pri mnohých rakovinách sa preukázalo, že je tam zmutovaný P53 gén. Je veľa látok, ktoré
môžu zmutovať DNA. Ale načo do k nim pridávať vône? Telo má DNA opravný systém (DNA repair system), ale čo ak mlekula parfému zmutuje práve DNA opravný systém? Potom už nemáte DNA opravný systém. Záver: nechceme ničiť
DNA – a to parfémy a vône spôsobujú. Sem spadajú aj pachy napr. maľovania stien, nové koberce, podlahy. Treba robiť
renovácie, keď sa dá vetrať alebo treba použiť čističku vzduchu.
ZÁVER: feromóny môžu spôsobiť mutáciu DNA, následne možná rakovina
@zuzana12345
K tvojej prvej otázke, autorku nepoznám, ale znie mi to skôr ako zo "staršej" školy. Nemyslím to vôbec v zlom, ale skôr v zmysle, ako keď ešte stále niekto rieši cholesterol (vyšší = celé zlé), maslá tipu RAMA, apod..
PUFA tuky a ich propagácia pomocou olejov je jeden z veľkých omylov minulého storočia, ktorý tiež určite zohral svoju úlohu v zhoršení stsvu ľudí, c sa stravy týka. Ako som vravel X krát, tieto tuky sú náchylné veľmi na oxidáciu a spracovať ich do oleja je absolútna hlúposť, pokým si to človek možno nerobí doma sám, ale aj tak.
Tiež by som zrovna nenazval nejaké tuky ako "dobré" alebo zlé, pretože všetky majú svoj zmysel. Ani PUFA nie sú zlé, ale ak sa bavíme o strave, PUFA tuky sú najlepšie vo svojom pôvodnom obale, podobne ako DHA v rybe, či ďalšie v oriešku. Aj preto je zvyčajne vždy v strave prítomný aj selen s jodom ktorý PUFA chránia pred oxidáciou, rovnako ako živočícha, ktorý ich zje.
A s tým rozpoznaním nenasýtenéjo áno.
@zuzana12345 a k tej druhej otázke, súhlasím s tými vôňami, ale iba s prvou časťou.
Tiež nemám rád príliš voňavé veci, osobne napríklad nevyužívam už zopár rokov ani dezodoranty, hoci to z iného dôvodu, no z tou druhou časťou som si nie istý 🤔
Aj vône na nás vplývajú to je pravda a môžu mať vplýv na veci, ako popisuje, skrz odorove recepory, no aby daná molekula vône takto prenikla do DNA a ešte ju akýmkoľvek spôsobom poškodila je prakticky nemožné.
Vnútro našich buniek je veľmi nazvyme to plazmaticke, môžeš si to predstaviť ako strčiť ruku do želatíny, a na presun veci dnuje náročný. Čo sa veľkosti týka, veľa vecí je schopných preniknúť cez membrány, no vzhľadom na prostredie a elektrický gradient okolo membrán, je to úzko regulované
@jaroslav-lachky DAKUJEM
Ahoj Jarko, chcem sa spýtať k tráveniu tukov. Vždy keď sa snažím ich vo väčšej miere zaradiť/vývary, maslo,masť, aj tučné ryby napr. makrela/ je mi ťažko od žalúdka, cítim ich ešte aj dosť hodín po jedle/grgá sa mi/. proste mi horšie trávia. Vieš mi poradiť ako zlepšiť trávenie tukov?
@zuzana12345 a k tej druhej otázke, súhlasím s tými vôňami, ale iba s prvou časťou.
Tiež nemám rád príliš voňavé veci, osobne napríklad nevyužívam už zopár rokov ani dezodoranty, hoci to z iného dôvodu, no z tou druhou časťou som si nie istý 🤔
Aj vône na nás vplývajú to je pravda a môžu mať vplýv na veci, ako popisuje, skrz odorove recepory, no aby daná molekula vône takto prenikla do DNA a ešte ju akýmkoľvek spôsobom poškodila je prakticky nemožné.
Vnútro našich buniek je veľmi nazvyme to plazmaticke, môžeš si to predstaviť ako strčiť ruku do želatíny, a na presun veci dnuje náročný. Čo sa veľkosti týka, veľa vecí je schopných preniknúť cez membrány, no vzhľadom na prostredie a elektrický gradient okolo membrán, je to úzko regulované
Ja mám s umelými vôňami obrovský problém,hlavne v práci kde sa tomu často nedá vyhnúť.Je to u mňa spúšťač migrén.Ja som sa dostala k info že parfémy a spol obsahujú aldehydy, ktoré spôsobia zápal ciev v mozgu...Ale prečo iba niekomu a čo s tým netuším 😔 Rovnako reagujem na cigaretový dym.
Ja mám s umelými vôňami obrovský problém,hlavne v práci kde sa tomu často nedá vyhnúť.Je to u mňa spúšťač migrén.Ja som sa dostala k info že parfémy a spol obsahujú aldehydy, ktoré spôsobia zápal ciev v mozgu...Ale prečo iba niekomu a čo s tým netuším Rovnako reagujem na cigaretový dym.
V tomto sme každý iný. Niekto vníma pocitovo veci viac, iný menej a podobne aj mimo pocitovo (teda autonómne). Obzvlášť ženy sú však vždy citlivejšie na akékoľvek vplyvy a stresory, ktoré z prostredia cítia a to sa aj parfémov týka.
Čo sa trávenia týka, vydrž na ďalšie blogy. Bude tam aj niečo o mikrobióme, detoxikácií a hlavne protokol, ako veci zlepšiť 👍
Ja mám s umelými vôňami obrovský problém,hlavne v práci kde sa tomu často nedá vyhnúť.Je to u mňa spúšťač migrén.Ja som sa dostala k info že parfémy a spol obsahujú aldehydy, ktoré spôsobia zápal ciev v mozgu...Ale prečo iba niekomu a čo s tým netuším Rovnako reagujem na cigaretový dym.
V tomto sme každý iný. Niekto vníma pocitovo veci viac, iný menej a podobne aj mimo pocitovo (teda autonómne). Obzvlášť ženy sú však vždy citlivejšie na akékoľvek vplyvy a stresory, ktoré z prostredia cítia a to sa aj parfémov týka.
Ja som s tým kedysi vôbec nemala problém vôbec žiadny,preto som presvedčena že je to spôsobené zápalom konkrétne ciev v mozgu.
Ak človek nevie zvládnuť tuk, je to preto, že väčšina mitochondrií stratila svoju vibráciu a nedokážu to.
Na zmenu/nápravu tohto posunu treba autofágiu alebo ak nie je poškodených ešte príliš veĽa mitochondrií, niekedy pomôže aj postupná a pomalá zmena a teda postupné pridávanie tukov spolu s obnovou mikrobiómu v čreve.
Ak z nás totižto niečo neustále "kradne" elektróny, naše telo je viac oxidované a prichádza o Redox. Keď sa pozrieš niižšie všimneš si, ako vyzerá Redox v mitochondrii. Prvý komplex je najvyššie a ten dokáže oxidovať sacharidy. Na oxidáciu Tuku si nižšie. Na to však musí byť mitochondria funkčná, aby mohla udržiavať konštantný flow.
Keď je však Redox konštantne znížený, bunka je závislá na glykolýze v cytoplazme a fermentácií.
Ak človek nevie zvládnuť tuk, je to preto, že väčšina mitochondrií stratila svoju vibráciu a nedokážu to.
Na zmenu/nápravu tohto posunu treba autofágiu alebo ak nie je poškodených ešte príliš veĽa mitochondrií, niekedy pomôže aj postupná a pomalá zmena a teda postupné pridávanie tukov spolu s obnovou mikrobiómu v čreve.
Ak z nás totižto niečo neustále "kradne" elektróny, naše telo je viac oxidované a prichádza o Redox. Keď sa pozrieš niižšie všimneš si, ako vyzerá Redox v mitochondrii. Prvý komplex je najvyššie a ten dokáže oxidovať sacharidy. Na oxidáciu Tuku si nižšie. Na to však musí byť mitochondria funkčná, aby mohla udržiavať konštantný flow.
Keď je však Redox konštantne znížený, bunka je závislá na glykolýze v cytoplazme a fermentácií.
Jarko ja som príspevok vyššie písala k tým reakciám na vône."Ja mám s umelými vôňami obrovský problém,hlavne v práci kde sa tomu často nedá vyhnúť.Je to u mňa spúšťač migrén.Ja som sa dostala k info že parfémy a spol obsahujú aldehydy, ktoré spôsobia zápal ciev v mozgu...Ale prečo iba niekomu a čo s tým netuším Rovnako reagujem na cigaretový dym.Ja som s tým kedysi vôbec nemala problém vôbec žiadny,preto som presvedčena že je to spôsobené zápalom konkrétne ciev v mozgu."Mám aj znížený kortizol/dala som si robiť testy zo slín, merané 5x denne/ a ak sa čo i len trochu vystresujem, hneď mi stuhnú trapézy a spúšťa sa migréna.
Ale ďakujem za objasnenie toho trávenia tuku.