Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

dermatomyozitída

30 Príspevky
6 Užívatelia
19 Likes
201 Videní
(@iveta)
Príspevky: 5
ČLENSTVO ZDARMA
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro, mám dotaz, diagnostikovali mi dermatomyozitída, lieči sa kortikoidmi - kortizol, prednizon ..... úprimne, netuším, čo bude so mnou ďalej, ale viem, že to chcem riešiť a snažiť sa neskončiť na kortizole, dúfam, že sa mi pokúsiš vysvetliť k tomu niečo bližšie a niečo doporučíš, ako začať s tým bojovať.....niečo o mne - mám 47 rokov, 166cm, 74kg, krvná skupina A1-, vyoperovaný žlčník, nefajčím, nepijem alkohol....  

      

 
Publikované : 26. apríla 2022 18:02
Značky témy
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@iveta v prvom rade Ivet, veľmi málo údajov. Kortikoidy ti akútne môžu pomôcť, preto to lekár nasadzuje, no v kútiku duše tušíš, že príčina je inde a moje slová ťa nemusia potešiť.

Ak by som to vzal všeobecne, z mojej perspektívy KVANTOVEJ evolúcie a Kvantovej Biológie, ktorú som vám v nomom blogu predstavil, tak by som to napísal takto.

Rovnako ako dobrý inžinier potrebuje pri oprave nejakého motora/stroja najskôr porozumieť tomu, na akom princípe daný mechamizmjus pracuje a prečo aj ako robí to, čo robí a až potom môže dobre diagnostikovať aj opraviť poruchu, rovnako by podľa mňa mali lekári, ale aj verejnosť najskôr poznať to, ako a Prečo je naše Telo a naša Biológia organizovaná tak, ako je. 

Iba potom môžeme pochopiť tomu, prečo sa mnohé choroby správajú tak, ako sa správajú a ako im zmeniť. 

 

V tomto prípade sa bavíme o strate a "deštrukturovaní" kolagénu v tele, ktorý je ešte aj dehydratovaný 

 
Publikované : 27. apríla 2022 11:25
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@iveta

Keďze chceš vysvetliť niečo bližšie, čo ma teší, tu je môj pohľad/rada na úvod:
 
Dermatomyozitída je zriedkavé ochorenie svalov a kože. Dermatomyozitída patrí do skupiny ochorení, ktoré sa pouvažujú za autoimunitné.
 
Za normálnych okolností nám imunitný systém pomáha bojovať s infekciami. Pri autoimunitných ochoreniach imunitný systém reaguje odlišne a stane sa nadmerne aktívny v normálnom tkanive. Táto imunitná reakcia vedie k zápalu, ktorý spôsobí opuch tkanív a môže ich poškodzovať.
 
Tieto 2 slová - Opuch a Zápal sú kriticky dôležité. Hneď pochopíš.
 
 
Pri ochorení sú ovplyvnené cievy v koži (dermato-) a vo svaloch (myozitída). To vedie k problémom ako sú slabosť a bolesti svalov a to najmä svalov trupu, krku a v okolí bedier a ramien. Väčšina pacientov má aj typické vyrážky na koži. Tie sa môžu nachádzať na rôznych miestach tela: na tvári, na očných viečkach, na hánkach, kolenách a lakťoch. Kožné prejavy sa nie vždy vyskytujú v rovnakom čase ako svalová slabosť: môžu sa objaviť pred alebo po nej.
 
 
Prečo som však vyššie vyzdvyhiol opuch a Zápal?? Nezávisle na tom Ivetka, ako dlho si tu, či si tu novšia, staršia, články o Vode, tiež hormóny 3 a 4 o cholesterole a článok o Kolagén a štruktúrovanéj vode ber za nutnosť. Prečítaj/vypočuj, pretože bez nich sa nepohneš. Nájdeš ich na blogu.
 
 
V článkoch zistíš napríklad to, že keď niečo v prírode začne prichádzať o energiu, začne naopak zvyšovať svoj objem. To sa týka cholesterolu, tvojho srdca pred infarktom, ale aj kolagénu v tele. Čo ti to hovorí? Že opuch je od zrkadlenie lokálnej straty energie v danej časti tela.
 
 
Pekný príklad je vyvrtnutý členok. Každý kto to zažil vie, že členok sa obrovský zväčší a nevieme potom chodiť. Dôvod je ten, že pri mechanickom poškodení došlo ku akútnemu mechanickému poškodeniu a degradácií kolagénu, ktorý sa zmenil z „lana“ na „želatínu“ a teda nasiakol veľa vody. Jeho normálne množstvo vody okolo je v pomere ku kolagénu 2 ku 2 a keď sa vyvrtne, zmení sa na 20 ku 1. Preto sa tak zväčšíl, no tiež preto stratil piezoelektrické vlastnosti a človek nedokáže chodiť!
 
 
Laicky povedané, dane tkanivo (členok) prišlo o schopnosť transformovať energiu a muselo zväčšiť svoj objem. Bez toho by to nezvládlo. Aký je efekt, ktorí môžeme pozorovať? Zmena objemu (veľkosti) a spotenie (nasiaknutie/zadržanie) vody.
 
Práve preto je dehydratácia napísaná aj v úvode, prerpz etvoje telo v tomto stave drží všetku vodu, ktorú len ma k dispozícii, no zároveň je udržať nedokáže. Čiže ku konštantne stráca a nahrádza novou, ktorú piješ.
 
Ďalší pekný príklad je plienka. Každý kto niekedy prebaloval dieťa vie, že jeho plienka dokáže nasiaknúť obrovské množstvo vody. Týmto to uzavriem schválne, pretože presne ako tá plienka funguje aj kolagén, ktorý sa rozpletie. A to či už sa tak stane kvôli uvoľneniu kortizolu, alebo akútnemu mechanickému poškodeniu. Efekt je však rovnaký.
 
 
 
Degradovaný  a rozpletený kolagén okolo seba nasiakne viac vody, ktorá stratila svoju štruktúru (pripomína viac bežnú vodu z točky), vďaka čomu sa bunka zväčší na objeme a tiež kolagén stratí schopnosť prenášať elektrický prúd (stratí energiu)
 
Mimochodom, Odporúčam pozrieť aspoň popis knihy od Geralda Pollacka Štvrtá fáza vody. Je v mojej knižnici a nedávno som sa ju rozhodol sprístupniť všetkým členom, takže ju môžeš vidieť aj ty ak máš len členstvo zdarma. Je veľmi dôležitá.
 
Tu je odkaz:
 
 
 
Druhá dôležité avec je ZÁPAL. Schválne som ho vyzdvihol. Čo je to zápal, čo by opäť už každý stály čitateľ na tomto webe mal vedieť?
 
Zápal = strata elektrónov = nadbytok protónov.
 
Inými slovami, tvoje tkanivo stratilo elektróny (prišlo o energiu) a následne tam ostali protóny. Za normálnych podmienok je to práve VODA, a exkluzívna zóna, ktorá tieto protóny neustále "preberá" premiestnuje, koriguje, atď.,
 
Keď je však človek dehydrativany, pretože je jeho kolagén zničený, nemá možnosť mat kontrolu nad protonmi
 
 
Toto máš hneď teda prvý dôležitý bod okrem toho, aby si o sebe a svojom kontexte uviedla viac informácií. 🤔
 
 
V tejto novej sérii článkov sa tomuto budeme venovať no napíšem niečo aj teraz.
 
Tvoje telo je schválne tvorené z kolagénu a to z toho dôvodu, pretože kolagén je veľmi hydrofilny a tiež piezoelektricky. To znamená, že kolagén prij sebe drží vodu (preto sme z 99% z vody) a zároveň tvorí a prenáša elektrický signál.
 
 
Čiže, keď je kolagén narušený, pretože tvoje telo prichádza o elektróny, nie len že je človek citlivý viac na bolesť, no tiež prichádza o vodu a schopnosť v sebe šíriť energiu. Preto sa vyskytujú aj takéto opuchy a škvrny.
 
To, že tu býva aj autominuita a nízky vitamín D je iba dôkazom. Predpokladám, že máš 25 OH veľmi nízke taktiež. Prečo? Pretože vitamín D je len odzrkadlenim toho, koľko svetelnej energie tvoje telo získalo zo slnka. Ak jej moc nemáš (strácaš energiu), autoimunitná choroba je jeden z možných dôsledkov. Druhým je zápal.
 
 
Čiže to, na čom si musíš dat okamžite záležať je množstvo živočíšneho proteínu, ktorý konzumuješ (presne ako to bolo v protokole pre lepšie črevo), aby si vswrok kolagén aj ďalšie proteíny neustále a postupne nahrádza ka novými.
 
Zároveň sa musíš sústrediť na to, aby si zabránila strate elektrónov z tela a taktiež ich neustále čo najviac prijímať. Na to máš len 2 možnosti - chôdza na boso (grounding) alebo konzumácia veľa Tuku a najmä DHA.
 
Ked tieto 2 body budeš robiť konštantne, budeš v tele obnovovat proteíny a zabezpečis im dostatok elektrónov. Čo to znamená? Presne to, čo sa dozvieš z článkov o vode. Takto sa proteíny stanú hysrofilnymi, čo znamená, že budú Hydratovane
 
 
Vtedy aleb o súčasne s predošlými bodmi prichádza na radu IČ svetlo, pripadne súčasne mierne ochladzovanie tela. Dôvod je budovanie EZ z vody, ktorú do tela budeš postupne prinášať.
 
 
Ďalší krok je neustála konzumácia DHA, viac vodíka a tiež postupne pridávanie UV. Dôvod je ten, že až UV ti pomôže napríklad zvýšiť vitamín D a zvrátiť autoimunitne reakcie v tele, tiež ti vybuduje masívnu EZ a umožní kolagénu využívať na plno foto elektrický jav. Inými slovami, budeš mat dosťatok svetelnej energie a tvoje časti tela nebudú musieť zväčšovať objem (opuchat, alebo vyrážky, atď.)
 
Publikované : 27. apríla 2022 11:29
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Musíš si uvedomiť, aj keď zatiaľ tomu nerozumieš, že mať zničený kolagén znamená, že kolagén v tebe nedokáže medzi časťami tela dobre prenášať elektrický signál a naopak iné časti tela sa stanú extrémne citlivé na akýkoľvek podnet (prílišný stimul).
 
 
Práve preto aj takéto zdravotné problémy idú často ruka v ruke a rovnako s citlivosťou na silné UV svetlo, nekvalitný spánok a neustály pocit vyčerpania (pocit bez energie), neschopnosť zregenerovať tkanivá v spánku (nevyspatosť) a tiež sú mnohé stimuly bolestivé, no naopak iné miesta na tele sú akoby „znecitlivené“ a bolesť vnímajú menej.
 
 
Tiež preto niekedy môže pomôcť na krátko vhodná masáž, sex, akupunktúra a rôzne iné veci, pri ktorých sa stláča a deformuje kolagén, no je ťažko povedať aká časť a aký tlak vyvinúť.
 
Rovnako kožu na chvíľu pomôcť kortikoidy, ktoré ti aj lekár predpísal z nejakého dôvodu.
 
 
 
To, čo napíšem este teraz ber ako malý náhľad do budúcna, čo Vás na blogu ešte čaká
 
 
 

To, že aj tento problém súvisí s kolagénom som napísal jasne vyššie. Avšak to, čo som tam nenapísal a teraz napíšem je to, ako to súvisí aj s kortizolom.

Potom pochopíš prečo tu kortizol hrá veľkú úlohu a tvoje telo ho spotrebúva posledné roky viac, ako by malo, čo je aj dôvod, prečo lekár predpísal kortikoidy (podľa mna).

 

Keď je kolagén  zničený, nedokáže uz dobre udržiavať elektrický náboj a teda ani šíriť energiu.

 

Kortizol má v tele mnoho úloh a jednou z nich je to, že stimuluje degradáciu trojitej závitnice kolagénu na aminokyseliny.

 

To znamená, že keď bunka vylúči kortizol, pôvodne pevný kolagén (predstav si lano) sa rozloží na jednotlivé aminokyseliny (predstav si želatínu).

 

Inými slovami, kortizol takto degraduje kolagén, čím ho vlastne na krátky čas zbaví jeho piezoelectrických vlastnosti.

 

 

Piezoelektrina v skratke znamená toľko, že materiál dokáže meniť mechanické zaťaženie (tlak, ohyb,...) na elektrický prúd a naopak. Práve takto funguje kolagén. Práve preto je naše telo z kolagénu. Keď sa hýbeme, tento mechanicky stimul a tlak meníme na elektrický stimul, ktorý skrz celé telo prechádza do mozgu, do mozgovej kôry a naopak.

Toto je niečo, s čím má veľa odborníkov a biochemikov veľa problémoc, respektíve nie sú otvorený tomu, keď im to poviem (viackrát sa mi to stalo pri diskusii), no je to len kvôli tomu, pretože o týchto materiáloch, rovnako ako o polovodičoch sa učia ľudia, ktorí študujú elektroniku, robia v elektrotechnickom priemysle a nie v biológií. To však neznamená, že aj naše telo nevyužíva takéto materiály. Využíva. A vieme o tom, aj na to máme dôkazy ešte z minulého storočia, pričom jedným z prvých priekopníkov bol práve držitel Nobelovej ceny Albert Szant Gyiorgyi, o ktorom sa paradoxne učia aj na každej biochemickej škole, pretože objavil vitamín C.

Smutné však je, že niektoré jeho ďalšie práce nie sú tak známe a ani pochopené, pretože nie sú dobre speňažiteľné ako predaj doplnkov vitamínu C, o ktorom sám objaviteľ prehlásil, že kyselina askorbová nie je rovnaká ako skutočný vitamín C. Teraz však k veci.

 

Kortizol teda na krátky čas piezoelektrickú vlastnosť kolagénu zhorší, čím ho zbaví elektrických, ale aj magnetických vlastností.

 

To znamená, že ak kolagén stratí piezoelektrickú vlastnosť, nebude môcť generovať elektrický signál a ani naopak. Ak mozog vyšle elektrický signál, kolagén nedokáže usmerniť minerály a vykonať čo má.

 

Avšak to, že má kortizol na kolagén takýto dopad je normálna vec, akú matka príroda využíva. Práve preto sa kortizol u zdravého živočícha vylučuje v ranných hodinách s prvými lúčmi slnečného svetla. Jeho kolagén okolo neurónov sa degraduje, čím zmení množstvo vody okolo seba až 10-násobne, táto voda následne nasiakne viac slnečnej radiácie a predovšetkým infračervenej, vďaka čomu sa z nej stane exkluzívna zóna (EZ).

K tomuto odporúčam prečítať tiež články Hormóny 6 a hormóny 7 o kortizol a vyčerpaných nadobličkach a tiež Hormóny 12 o voľných radikaloch. 

 

Aký to má pre nás následok? Napríklad ten, že keď vznikne exkluzívna zóna, separuje elektróny od protónov. Elektróny takto vedia reagovať a absorbovať svetlo a protóny naopak poslúžia na iné úlohy. Napríklad na prácu enzýmov.

Práve toto som to  spomenul v úvode článku o HCL. Ak su nečítala , prečítaj.

 

Každý enzým na planéte zem pracuje na princípe pohybu protónov, ktoré musí mať pod kontrolou. Ak protóny pod kontrolou nemáme, pretože prichádzame o EZ a elektróny, v tkanive sa zníži pH a nastane tam zápal. Zápal = prevaha protónov a strata elektrónov. Na toto nezabúdajte nikdy!

 

Teraz späť ku kolagénu a kortizolu. Hádajte aký enzým je dôležitý pri kolagéne. Lyzin oxidáza, ktorý katalyzuje aminokyselinu lyzin (aminokyselinu tvoriacu kolagén) na aldehyd, čím umožní kolagénu prepliesť sa. Takto z neho vznikne opäť lano a získa svoje piezoelectrické vlastnosti.

 

To znamená, že krátky a prirodzený „únik“ kortizolu v bunke umožní kolagénu na krátky čas stratiť šktruktúru a nasiaknuť viac vody, ktorú akoby „rozhádže“. Táto voda vtedy pripomína vodu, ktorú si napustíte z točky.

Táto voda sa však následne usporiada okolo proteínu, čím nadobudne štruktúru (už začne pripomínať vodu, ktorá sa prilne na pokožku) a následne voda absorbuje IČ svetlo, vytvorí EZ, ale aj protóny a tento enzým umožní aminokyseline lyzín kolagén zapliesť a spraví ho piezoelektrickým.

 

To znamená, že takto kolagén dokáže prenášať energiu z jedného miesta na druhý po celom tele. Tiež dokáže reagovať na mechanické stimuly ako ohyb, tlak, ... a meniť ho na elektrický prúd. Toto je tá vlastnosť kolagénu, ktorá chýba ľuďom aj s takýmto problémom podľa mňa a tiež je to dôvod, prečo im postupne telo produkuje viac a viac kortizolu, a ľahko sa potom dostanu do stavu vyčerpania.

 

Tiež je to dôvod prečo sa človek môže na chvíľu cítiť lepšie po kortikoidoch, no z dlhodobého hľadiska môže byt efekt opačný. 

 

Hoci tieto lieky lekári predpisujú, no sami nevedia ako pracujú (nie všetci). Glukokortikoidy pomáhajú tým, že jednotlivé proteíny prinútia sa hydratovať (udržia okolo proteínu na čas viac vody), vďaka čomua samotný proteín dokáže udržať okolo EZ a tiež presúvať protóny. Voda tieto protóny absorbuje a prevedie skrz jednotlivé molekuly ďalej.

 

Inými slovami, glukortikoidy pomôžu na čas degradovaným a zlým proteínom udržať okolo seba nie len exkluzívnu zónu a teda hydratáciu, ale tiež zvládnuť protóny (znížia v bunke pozitívny náboj, a teda zvýšia pH, čím zvýšia jej redox). Tiež teda upravia citlivosť na leptin, pretože ten sa zaujíma o elektróny.

 

Nezabúdaj, že protóny sú dôležité aj na prácu enzýmu Lyzin oxidáza, ktorý katalyzuje aminokyselinu lyzin, čím umožní kolagénu prepliesť sa. Takto z neho vznikne opäť lano a získa svoje piezoelectrické vlastnosti. Toto je skutočný dôvod, prečo tieto lieky naozaj zaberú a pokým sa cirkadiálny rytmus a stav hypotalamu (PVN) a nadobličiek neupraví, bude neustále tvoriť kortizolu viac a viac, pokým ho nevyčerpá úplne.

 

Ak sa to stane, nebude to dobré. To znamená, že tieto lieky môžu naozaj stáť za zváženie, no iba ako dočasná barlička, a tiež využívanie chladu a adaptácia na chlad.

 

Keď má kortizol totižto svoju štruktúru, je z neho polovodič.

To, že je naše telo a časti v ňom vodivé viete, nemusím vysvetľovať. Stačí ak pomyslíš na to, čo sa stane, keď hodíš do vane, v ktorej ležíš fén. Neskúšať doma!

Naše telo teda vedie elektrický prúd, podobne ako kábel, ktorý má každý v stene. Keď zasvietiš, skrz medený kábel v stene prejde elektrický prúd zo spínača do žiarovky.

Podobne sa šíri v tvojom tele, od chodidlá po mozog, skrz kolagén a vodu. Avšak je tu dôležitý rozdiel.

 

Naše telo je tvorené najmä z polovodičov a nie vodičov. Kábel v stene je vodič. A to je rozdiel.

Medzi vodičom a polovodičom je veľa rozdielov, no jedným z nich je to, že vodič pracuje v teple lepšie a v chlade horšie. Ak kábel v stene zahreješ, prúd bude šíriť lepšie. Ak schladíš, naopak.

 

Polovodič to však má opačne. V chlade je efektívnejší. Ak mi neveríš, pomysli na svoj notebook. Notebook je z polovodičov. Práve preto ma v sebe ventilátor, ktorý ho neustále chladí a ak ho dáš na slnko, vypne sa, pretože sa prehreje.

Čo to teda pre človeka znamená? Že pomocou chladu dokáže polovodiče v tele zefektívniť a tiež kolagén.

Opäť raz prízvukujem, že chlad nie je, ani nikdy nebol hormetický faktor, ako si to myslia priaznivci otužovania. Chlad je evolučný faktor, ktorý má na naše kvantovo biologické vlastnosti rôzne efekty a jedným z nich je, že nás spraví efektívnejšími. Preto môžeš aj postupné schladzovanie považovať za veľký krok. 

 
Publikované : 27. apríla 2022 12:04
(@ali)
Príspevky: 11
ZLATÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Aby sme si nemuseli stale robit vsetky krvne testy, ktore hodnoty krvi najefektivnejsie ukazu na samotne zdravie mitochondrii?    

 
Publikované : 27. apríla 2022 13:19
(@iveta)
Príspevky: 5
ČLENSTVO ZDARMA
Zakladateľ témy
 

pekne ďakujem za odpoveď, samozrejme musím si všetko naštudovať, ale na začiatok asi takto - 

zvýšim príjem kolagenu - nejaký kolagenový prášok, budem rada, ak mi poradíš ktorý, pridám k nemu Lyzin, objednám olej z makadamových a lieskových orieškov, začala som s otužovaním - ráno pred raňakami - chladná sprcha + cvičenie-drep+brusaky+ženske kliky , potom ranajky - kaša pohanka alebo ovos s mandlovým mliekom + tam prihodím kolagen a lyzín + kavova ližička makad. oleja, obed klasika čo bude v práci, večer podobne ako ráno.....môže byť ?

 

 

 
Publikované : 27. apríla 2022 16:42
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @ali

Aby sme si nemuseli stale robit vsetky krvne testy, ktore hodnoty krvi najefektivnejsie ukazu na samotne zdravie mitochondrii?    

Záleží, čo chceš sledovať Alica 🤔

Ak si pomerne fajn a spravíš si nejaký normálny rozbor povedzme raz za rok a vidíš všetko ok, nevidí mdovos, prečo si každý mesiac robiť testy, ak nechceš. No naopak povedzme, ak niečo o sebe vieš, alebo zbadáš, že steroidné hormóny sú úplne mimo, tak je lepšie robiť v živote zmeny a sledovať častejšie, či majú dane zmeny na mňa vplyv alebo nie.

Čo sa však týka toho, keby ti mám priamo a konkrétne vo všeobecnosti napísať, tak už len cholesterol (LDL, HDL, TAG), krvný obraz, LDH, HsCRP, močovina, kreatinín, minerály v krvi, ti veľa naznačí, keď to robíš pravidelne a stoja par eur (bagateľ), ti veľa naznačia. Jednak k tvojej krvnej plazme a o tom ako je viskózna (čiže redox krvi) a tiež ti to naznačí aj o tom, či tvoje mitochondrie oxiduju dobre tuk alebo nie (čiže náznak redox mitochondrie).

 

A čo sa rozboru hormónov týka, to je jasné. Určite to treba aappn občas vidieť, spolu s vitamínom D. Nezabúdaj, že hneď prvý steroidy hormón sa tvorí v mitochondrii z cholesterolu. Ak sú teda hormóny znížené hneď máš obrovský ukazovateľ a už len potom je na človeku, aby začal sledovať ďalšie "cestičky" a hľadal v com konkrétne je problém a začal pracovať na fixnuti.

 

 

Presne ako dobrý mechanik, keď opravuje auto, musí najskôr vedieť čo s čím pracuje, hľadá kde mkoze byt problém podľa rôznych znakov, zvukov, atď., a keď ti zistí potom usúdi, čo musí vymeniť, kde doliat olej, VODU do batérie, nové káble, atď.

Naše telo nie je príliš rozdielne. Ak nemá vodu (dehydratácia) a sú zlé rozvody - káble (malo DHA), tiež nemôžeme čakať, že bude dobre fungovať a ze vytiahne na diaľnici 130 kmh. Možno tak v dedine 50 km/h alebo dokonca ani to nie 

 
Publikované : 28. apríla 2022 10:45
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@iveta nie nie Ivetka, odporúčam najskôr prečítať a potom lepšie pochopíš.

Začni praktickými protokolmi a v tvojom prípade Cirkadiálny protokol Optimálna strava (tak máš ako sa stravovať)

Potom si stiahni Protokol pre zlepsenie čreva a možno aj protokol pre vyčerpané nadobličky.

Nájdeš ich tu: https://jaroslavlachky.sk/blog/prakticke-protokoly-v-pdf/

To čo v nich je, to Aplikuj!

 

Kolagén skúsiť môžeš, tu však ide o celú, najmä živočíšnu stravu, nie o doplnok. No kľudne kolagén skus, nájdi si nejaký z poctivo chovaných zvieratiek a vyskúšaj popri tom. To nevylučujem.

Avšak pri olejoch neodporúčam. Spravíš lepšie, ak ich nebudeš vôbec jesť. Makadamove a lieskové orechy sú jedny z top orieškov, no o oleji sa to povedať nedá. Olej z nich nechceš konzumovať. 

V tom protokole o Strave nájdeš čo a ako. Prečítaj asi najskôr ten a potom sa sem vráť a pýtaj sa znovu 👍

https://jaroslavlachky.sk/cirkadialny-protokol-1-optimalna-strava/

 

 
Publikované : 28. apríla 2022 10:54
(@ali)
Príspevky: 11
ZLATÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@jaroslav-lachky velmi pekne dakujem za odpoved. Aby som upresnila, mam autoimunitny zapal SZ a SIBO (HsCRP preto nemeriam, viem ze musi byt zvyseny). Krvne testy okrem cholesterolu mam nastastie v norme, aj mineraly, problem nastava, ked hodnoty prepocitam.

Podla vypoctu hydratacie so sodikom, telo zadrziava vodu, podla vypoctu moc/kreatin som dehydrovana, navyse mam inzulinovu rezistenciu. 

Preto hladam co sledovat okrem hodnot na vypocet hydratacie. Skusim este tie hormony pridat, ze ako sa casom menia. 

Stravu som uz zmenila, vylucila som hlavne vsetky cukry (aj uhlohydraty v podobe zrn, tiez ovocie...), kazdy den pouzivam infrapanel (preto som chcela zistit, ako na mna posobi, kde to uvidim najrychlejsie). Len s chladom musim trochu pomalsie aj ked sa snazim - uz celu zimu som sa menej obliekala, nepouzivam uz taku teplu sprchu, snazim sa naucit telo ochladzovat vodou (zatial nie ladovou)...

Prosim, mas nejaky napad, co by som mohla este sledovat?

Dakujem moc za tvoju ochotu a cas 🙂 

Robis velmi prospesnu pracu 🙂

 
Publikované : 28. apríla 2022 11:36
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @ali

kazdy den pouzivam infrapanel (preto som chcela zistit, ako na mna posobi, kde to uvidim najrychlejsie)

V tvojom prípade najrýchlejšie na vitamíne D a progesterone aj estradiole + ich pomere.

Toto je u teba z najlacnejších kľúčom Alica 🤔

 
Publikované : 29. apríla 2022 7:05
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@ali plus možno tiež sledovať pečeňové markery (ALT, AST, GGT aj LDH) a viskozita krvi 🤔

A neviem co myslíš tým cholesterol v norme. Možno založ vlastnú tému a napíš konkrétne hodnoty tam. + HOMA IR a HbA1C, ak je tam Inzulínová rezistencia diagnostikovaná ako píšeš? 🤔

No dehydratácia je vždy jeden z prvých vecí, ktoré predchádzajú ostatným, so píšeš. Ak sú vaječníky, nadobličky dehydratovane, aj hormóny idú dole, vitamín D, atď., čiže strata kontroly nad inzilinom aj prvým komplexom v mitochondrii a teda aj produkcia voľného radikálu peroxidu vodíka a superoxid , ktorý by ju navrátil tiež 

 
Publikované : 29. apríla 2022 7:09
Karol reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

A s chladom určite áno, pomalšie. Vypočuj si záznam posledného Qaa, bolo tam viac otázok o chlade, aj hneď prvá od Misky. Tam zistíš prečo tu nejde o príliš nizke teploty, ale o schladenie. Ty potrebuješ toto, a hlavne pomaly. 🙂 

 
Publikované : 29. apríla 2022 7:11
Karol reacted
(@ali)
Príspevky: 11
ZLATÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@jaroslav-lachky velmi pekne dakujem za odpoved, spominane hodnoty budem pravidelne sledovat a dam vediet casom vysledky, kedze predpokladam, ze problemy s inzulinovou rezistencoiu a dehydrataciou bude mat viac ludi, len o nich vacsinou nevedia . Prosim ta, ake hodnoty mi ukazu viskozitu krvi? 

HOMA-IR som si dala v UNILABS testovat, kedze to neviem sama vypocitat. Inzulin, glukozu aj dlhodoby cukor, vlastne vsetky hodnoty okrem cholesterolu mam vzdy v norme podla oficialnych tabuliek:

B-HbA1C   5,22     4,0-6,0 %

B-HbA1c (IFCC)

  33,6     20,0-42,0 mmol/mol
 
Publikované : 29. apríla 2022 12:36
Karol reacted
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 
Publikoval: @jaroslav-lachky

Čiže, keď je kolagén narušený, pretože tvoje telo prichádza o elektróny

Ahoj🌞, super vysvetlene Jaro☺️.Veci a javy, ktore opisujes rozumiem celkom dobre.

Stravil som (aj velka vdaka tebe) vela hodin za posledne roky studiom. 

Je to uplna pravda, co opisujes. Tesim sa, ze mi to zapada do seba vsetko. 

Chcel by som zareagovat na to, ze ono to znie dost abstraktne - strata elektronov. Mozno pre zaciatocnikov je fajn vysvetlit kde tie elektrony stratia... aby si to vedeli realne predstavit ( aj keby nejako teatralne). 

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 30. apríla 2022 7:51
Kuba Černý and Karol reacted
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 
Publikoval: @jaroslav-lachky

Tiež preto niekedy môže pomôcť na krátko vhodná masáž, sex, akupunktúra a rôzne iné veci, pri ktorých sa stláča a deformuje kolagén, no je ťažko povedať aká časť a aký tlak vyvinúť.

Uplne suhlasim! Cvicenie,natahovanie a celkovo pohyb prospieva tejto veci. Na tuto temu si sa uz viac krat aj vyjadroval vo webinaroch.

Myslim si, ze na opravu nasho tela v nasej zemepisnej sirke a k zivotnemu stylu, aky ludia bezne ziju,  je prave jar a leto a ciatocne jesen top obdobie na reset a obnovu tela. Ak by sme zili v lepsom prostredi a lepsie jedli, tak zima je na opravu tele v ketogenickom stave najlepsie obdobie. Jaro, verim, ze vies ako to myslim.

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 30. apríla 2022 8:08
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky 

Mozem sa opytat otazocku? Zeny pred menstruaciou naberaju dost vody. S cim to suvisi a preco sa to deje prave tymto sposobom....? Je to preto, ze prichadzaju o energiu (elektrony)? Je to opuch. Dedukujem.....potrebuju sa tym padom viac vystavit IČ svetlu aby doslo k obnove tkaniv, pravda?

Preco robi dobre zenam teplo  v podbrusku ak maju bolestivy zaciatok menstruacie?  

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 30. apríla 2022 8:46
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3872
Admin
 
Publikoval: @ali

@jaroslav-lachky velmi pekne dakujem za odpoved, spominane hodnoty budem pravidelne sledovat a dam vediet casom vysledky, kedze predpokladam, ze problemy s inzulinovou rezistencoiu a dehydrataciou bude mat viac ludi, len o nich vacsinou nevedia . Prosim ta, ake hodnoty mi ukazu viskozitu krvi? 

HOMA-IR som si dala v UNILABS testovat, kedze to neviem sama vypocitat. Inzulin, glukozu aj dlhodoby cukor, vlastne vsetky hodnoty okrem cholesterolu mam vzdy v norme podla oficialnych tabuliek:

B-HbA1C   5,22     4,0-6,0 %

B-HbA1c (IFCC)

  33,6     20,0-42,0 mmol/mol

 

Súhlasím. Dehydratácia je veľký faktor a to nie len v pre ľudí, ale aj pre prírodu a ekosystém. Práve preto mnoho morského života za posledné roky vymrelo. 

 

Čo sa glykovaného hemoglobínu týka, ten sám o sebe nepoukazuje na problém, skôr naopak. Možno ak máś jeho hodnoty aj z minulosti, či boli vyššie. No vždy je pre teba prvoradé poznať aj inzulín a glukózu nalačno. Toto by mal lekár merať ako prvé, ak je diagnostikovaná rezistencia na inzulín. Volá sa to HOMA IR

Určite pozri články Hormóny #10 a Hormóny #11, práve tie boli o cukrovke a aj o testoch a čo ukazujú. 

https://jaroslavlachky.sk/hormony-11-hnedy-tuk-ako-liek-na-cukrovku/

 

Ja keď vidím glykovaný hemoglobín, pre mňa to len odzrkadľuje jednak viskozitu krvi (veľkosť hemoglobínu vzhľadom na kvapalinu, cez ktorú prechádza), no tiež množstvo deutéria, ktoré v krvi máme. Toto by malo byť cca 155 ppm a práve hemoglobín na to pekne poukazuje. Následne močovina a kreatinín vedia poukázať na to, ako dobre a či vôbec deutérium filtruješ z mitochondrie, alebo tam ostáva. Určite si hoď aj do vyhľadávača slovo glykovaný hemoglobín a deutérium a prečítaj. 

 

https://jaroslavlachky.sk/clenska-zona/forum/?wpfs=glykovan%C3%BD+hemoglob%C3%ADn+deut%C3%A9rium

 

 

Ohľadom viskozity, tu sú základné:

Viskozita krvi:

  • Železo,
  • Ferritin,
  • Transferrín,
  • + Parametre z krvného obrazu:
    • Hemoglobín (HGB)
    • Hematokrit (HCT) – pomer medzi Objem buniek krvi/objem celej krvi
    • Stredný objem Č. krviniek (MCV)
    • Stredná hmotnosť č. krviniek (MCH)
    • Šírka distribúcie erytrocytov (RDW)

 

Pre teba tiež práve aj SHBG (toto je asi najdrahšie, cca 8 až 10 eur), no sú to veľmi pekne ukazovateľe. 

Ono Alica, ja trvám na tom, že pre nás Európanov, je cukrovka problém predovšetkým modrého svetla a potom 50 Hz oscilujúceho napätia, ktoré nám všetkým cez steny a všetko doma prechádza. Wifi a rádiovlny až potom. Čiže musíš premýšľať v takýchto súvislostiach. Zamysli sa, ako na tom bola tvoja mamina a babka, pretože toto je vždy bod, kde aj ja začínam, keď s niekým riešim niečo takéto, pretože podľa toho sa dá usúdiť, ako veľmi si musí človek dávať záležať, ak chce problém zvrátiť, čo u inzulínovej rezistencie možné je.

 

Parametre vyššie sú lacné, vieš si ich robiť pravidelne, ideálne aspoň spolu s cholesterolom a TAG a môžeš sledovať zmeny. Pre teba laicky stačí vedieť to,ze akonáhle začneš vnímať VZRAST parametrov hore (šírka a objem doštičiek aj krviniek), tvoja krv stráca VODU a začína sa podobať MEDU. To je znak taktiež dehydratácie. Rovnako SHBG, ktoré je u žien vyššie, no v takomto období ho chceš mať v nejakej hranici. Ak začne zvrastaať opäť je to rovnaký znak. TAG taktiež. Ak cholesterol vzrastie, alebo aj klesne, no ak TAG vzrastajú vieš, źe tvoje telo hromadí viac deutéria a dehydratuje sa. Väčšinou to koreluje aj so zvyšujúcim sa HbA1C a taktiež HOMA IR, ktoré sa zvyšuje. Preto potrebuješ aj inzulín na lačno a verím, že máš merané. 

Potom je na tebe, aké prvé zmeny začneš robiť, no okuliare proti modrému svetlu, základné eliminačné veci, čistá spáľňa, mobil v offline, atď., to už myslím nemusím zdôrazňovať 🙂

 
Publikované : 30. apríla 2022 9:04
Ali Ca and Kuba Černý reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3872
Admin
 
Publikoval: @empigo-osobny-trener-kosice

@jaroslav-lachky 

Mozem sa opytat otazocku? Zeny pred menstruaciou naberaju dost vody. S cim to suvisi a preco sa to deje prave tymto sposobom....? Je to preto, ze prichadzaju o energiu (elektrony)? Je to opuch. Dedukujem.....potrebuju sa tym padom viac vystavit IČ svetlu aby doslo k obnove tkaniv, pravda?

Preco robi dobre zenam teplo  v podbrusku ak maju bolestivy zaciatok menstruacie?  

Veľmi dobrá otázka, len neviem, či chceš krátku alebo dlhú odpoveď 😀 

 
Publikované : 30. apríla 2022 9:09
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3872
Admin
 

No tvoje dedukcie sa mi veľmi páčia, je vidieť, že premýšľaš v súvislostiach. A nezabúdaj, že aj OPUCH (lokálne zväčšenie objemu) nemusí byť iba zlá vec. Presne ako som to písal v článku o cholesterole a o tom, prečo sú ráno najvyššie Objemné LDL a HDL sa zvyšujú neskôr. 

 
Publikované : 30. apríla 2022 9:09
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3872
Admin
 
Publikoval: @empigo-osobny-trener-kosice

hoj🌞, super vysvetlene Jaro☺️.Veci a javy, ktore opisujes rozumiem celkom dobre.

Stravil som (aj velka vdaka tebe) vela hodin za posledne roky studiom. 

Je to uplna pravda, co opisujes. Tesim sa, ze mi to zapada do seba vsetko. 

Chcel by som zareagovat na to, ze ono to znie dost abstraktne - strata elektronov. Mozno pre zaciatocnikov je fajn vysvetlit kde tie elektrony stratia... aby si to vedeli realne predstavit ( aj keby nejako teatralne). 

V tomto ohľade, keby sa ma to na živo pýtaš, by som možno úplne v skratke vysveetlil spôsobom, ktorý pochopí každý, podobne ako v rámci kalórií. 

Každý kto verí kalóriam dnu a von vie, že ak zje menej ako spáli, schudne. Nikto sa však nezamýšľa nad tým, čo sa s nimi "stalo". Jednoducho ich "stratil" (spálil) viac. Teraz späť ku elektrónom. Môžeme to poňať úplne rovnako. Jednoducho ich stratil viac, ako prijal. 

 

Potom by som zrejme povedal ešte jednu vetu, ktorá mu to doplní a pochopí. Keď sa najeme a dýchame, elektróny z jedla a kyslík zo vzduchu sa spoja na mitochondriálnej membráne ako molekuly vody. Čiže toto je to, na čo sa elektróny premenia. No a teraz by som danej osobe povedal, či chápe, prečo od začiatku prízvukujem dehydratáciu ako veľký faktor. 

 

Keď strácaš vodu strácaš čo??? ELEKTRÓNY!

To zas znamená čo? Že potrebuješ elektrónov viac a nie menej. 

 

A kde je najviac elektrónov? Číslo jeden - DHA. Číslo dva SFA a MUFA tuky. 

Kde je elektrónov najmenej? Napr. zelenina, šaláty a veľa nízkokalorických sacharidov. Dochádza, prečo dnes počítanie kalórií nie len, že nedáva zmysel, ale dokonca ľuďom, ktorí diétujú môže ublížiť? 

 

 
Publikované : 30. apríla 2022 9:15
Stránka 1 / 2
Zdieľať: