Hypothyreoza/Štítna...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Hypothyreoza/Štítna žľaza/Nadoblicky/Tetania

4 Príspevky
2 Užívatelia
5 Likes
119 Videní
mata_kva
(@mata_kva)
Príspevky: 1
ČLENSTVO ZDARMA
Zakladateľ témy
 

Zdravicko kamosi,som tu nová,tak sa tu pomaly obzeram a chcela by som Vás poprosiť o radu/usmernenie/potvrdenie/vyvrátenie môjho smerovania.    

Mam 34, 2 deti (pôrody 2017,2019),od 1 pôrodu hypo funkcia ŠZ (zacala som s euthyrox 25-teraz mam 75),momentálne diagnóza Autoim.hypothyreoza,struma v remisii.

Minuly rok 02/21 som mesiac dodržiavala Whole30 (bez obilnin,mliečnych výrobkov a cukru),cítila som sa super,volaco som schudla (problem s chudnutím  som mala vzdy),do konca roka som toto stravovanie dodržiavala asi na 85%,vyhovovalo mi to,ku koncu roka cez sviatky som dost poľavila.Na fórach a zahraničných diskusiách som si prečítala ze stravovanie bez obilnín,mliečneho a cukru je dobre na stitnu žľazu a tento typ stravovania sa odporúča pri autoimun.ochoreniach.

Od 01/2022 som na stravu nabehla znova,dodržiavala som to na 90% (pri deťoch som si sem tam nieco dzobla). Zacala som mat hnačky-myslela som si,ze sa telo čistí a neriešia som dalej.
Manzel od zaciatku roka vela pracuje,chodi domov v noci,tak som na deti,domácnosť,dom,vychovu sama.Dva tyzdne dozadu (polovica februára) som prvýkrát pocítila busenie srdca,vnútornú triašku - myslela som si,ze sa asi črevo čistí a lepsie vstrebava živiny-plus teda aj lieky a asi mam vysoku dávku euthyroxu,tak som si zacala davat polovicu zo 75 mg,a to 37,5 mg na skusku…neskor som plánovala ist k endokrinologicke,hormón sa v tele rozkladá dlhšiu dobu,tak som chcela ist neskôr,aby v krvi bola uz mensia dávka hormónu.Pocity busenia srdca a vnútornej triašky som uz nemala,tak som neriešila.

Pred tyzdnom to začalo odznova a este vacsia intenzita-búšenie srdca,vnútorná triaška,pocity na zvracanie,hnacka,sucho v ústach a extrémny smäd,skrucalo mi žalúdok/čreva,úzkosť,zvyseny tlak 135/90 (viem ze to nie je vysoký tlak,no obvykle mavam horny tlak max do 110),ranné skore budenie medzi 4-5 (vstávala som predtým okolo 7 pol 8) s búšením srdca a stresom,hnacka hned od rana,závraty.Nevládala som sa starat o deti,tak mi chodi mamina pomáhať,manzel pracuje.

Chcela som ist k endokrinologicke,mala dovolenku,tak som isla obvodnej.

Zobrala krv,zmerala tlak tep,urobila EKG (bolo Ok,hoci povedala ze ak by stavy pretrvávali pojdem ku kardiologovi).Dohodli sme sa,ze si budem doma dva tyzdne merať 3xdenne tlak a na základe toho uvidime co dalej,predbežná diagnóza Tetania (?).

Stavy trvali dalej,ranné skore vstávanie,brutálna únava a nevladnost,búšenie srdca,vnútorná triaška,zimnica,bolo mi hrozne zima aj pod perinou,lezala som 2 dni v posteli,nechutenstvo az pocity na zvracanie,pila som vývar a polievky,ledva som nieco dokázala prehltnúť,mdloby,tras končatín,točenie hlavy,bledost v tvári a brutálna únava (hoci spim dobre,dokonca chodím posledné dni spat o 9)…hrozne stavy naozaj 🙁

Zacala som si o tom viacej citat a nasmerovalo ma to na stitnu žľazu/nadoblicky.Zajtra si idem urobit 4 fázový slinny kortizolovy test,viem zhruba ako telo funguje a ked nefunguje správne SZ,tak supluju nadoblicky,mozno su uz vystresované/unavene a toto je výsledok.Striekam si magneziovy sprej na kozu,zvýšila som dávky C a D vitamínu,uzivam GSE,pijem denne pohár vincentky,slaná tepla voda rano,uzivam B komplex (momentálne mam doma iba ten),rybi olej s jódom,čaje z medovky/materina dúška/ezop/lipkavec.Uz je mi lepsie no stale nie OK,bledost v tvári,točenie motanie hlavy,bolesť hlavy/ucha,ako keby krátkodobá pamäť vynechávala.

Po kortizolovom teste by som chcela začať uzivat adaptogeny (podla rad,co som dostala) rhodiola dračia krv,sisiak dračia krv.

Vysledky krvi OK,štítna dokonca tiez podla ich tabuliek,podla toho, co mam naštudované:

STSH 3,32 (0,35-5,10) VYSOKE
ST4 16,39 (10,50 - 22,70) NIZKE
T3 nebral.

(tyzden pred odberom som si znížila dávku Euthyroxu zo 75 na 37,5 a vysledky su podla nich OK-moze to znamenať ze som naozaj mihla byt predávkovania euthyroxom?????)

Dalsie vysledky:

S Sodik 139,60 mmol/l (135-145)

S Draslík 3,64 mmol/l (3,6-5,3),sodík draslík sa mi zda nízky.

 

Robila som si test s tlakom, v sede v klude som mala teraz tlak 

3.3.22 RANO

SED 113/82    76

STOJ 102/77    101

 

3.3.22 VECER

SED 105/72    75

STOJ 97/78    93

Cize sa mi pri zmene polohy zo sedu do stoja tlak znižuje a mal by sa zvyšovať,ze?

Idem prosim správnym smerom?moze to byt naozaj problém SZ/nadoblicky?

 

Moc dakujem,

 

Mata

 

 
Publikované : 4. marca 2022 9:01
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@mata_kva

Ahoj Maťa, super, že si trošku viac kontextu dala.

Môj skromný názor, hneď po prečítaní, za prvé nemyslím, že si sa priamo predavkovala, no už užívanie daného lieku vyvolávalo u teba postupné zhoršenie.

Levothyroxine je T4 neaktívny hormón, a rovnako ako ti merali iba T4 (nie FT3) aj v tomto robia lekári chybu (podľa mňa). No majú na to dôvod, z histórie, keďže niektoré klinické skúšky s AKTÍVNYM T3 boli aké boli (hoci samotné štúdie boli nevhodné dizajnovované a predurčené na zlyhanie). No pointa je, že T3 hormóny sa dnes takmer nedávajú, tobôž u nás na SK a hypotyroidizmus sa lieči pomocou T4, čo je obrovská chyba.

 

Za bežných podmienok náš hypotalamus najskôr vysiela správy do hypofýzy pomocou hormónu uvoľňujúceho tyrotropín (thyrotropin-releasing hormone skratka TRH). Akonáhle je TRH na mieste, hypofýza uvoľní hormón stimulujúci štítnu žľazu (thyrotropin-stimulating hormone, skratka TSH). TSH už ide potom do krku, do štítnej žľazy, kde sa vytvorí tyroglobulín, ktorý vyžaduje JÓD.

Dnes napríklad vieme, že už len deficit jódu v strave (pretože si ho nevieme tvoriť) je do veľkej miery zodpovedný za deficit hormónu T3 a následne za zväčšenie štítnej žľazy. No a všetko čo sa zväčšuje nad svoj prirodzený rozmer, sa stáva neefektívnym a prichádza o energiu.

 

Tyroglobulín je niečo ako medzičlánok, ktorý následne vytvorí už T4 (tyroxin), čo je neaktívny hormón štítnej žľazy. Cca 90 až 95% hormónu, ktorý sa v krku vytvorí je T4 a iba zvyšných 5-6 % je T3 (trijódtyronín), ktorý je pre telo aktívny. Tie čísla, T3 a T4, mimochodom znamenajú počet atómov jódu, ktorý má daný hormón v molekule. O chvíľu to bude dôležité, pretože sa k jódu bratom. Takto vyzerajú. 

 

 

 

Aby telo získalo dostatok T3, musí teda premieňať T4. Väčšina tejto premeny sa udeje v pečeni, ale tiež prebieha aj v bunkách po tele. Tieto bunky následne konvertujú T4 na T3 pomocou enzýmu nazývaného deiódináza, ktorý odstraňuje molekulu jódu. Nakoniec sa iba cca 60 percent z neaktívnej T4 premení na použiteľný T3.

 

No a všetky deiódinázové enzýmy, ktoré konvertujú aktívne hormóny, sú seléno-proteíny, čo znamená, že vyžadujú selén. Je to morská strava, ryby, mäkkýše,... Kde sa nachádza veľa selénu a dokonca aj veľa jódu. Presne v tej strave, kde sú aj kvantá DHA. Toto je tiež určite dôležité, aj keď ryby olej už máš ako píšeš, mno postupne zaradiť aj, do stravy nejaké kvalitné morské veci s dostatkom selénu, jódu a DHA. 

 

Je ale super, že ideš na test Kortizolu zo slín. Osobne očakávam, že bude kortizol mierne zvýšený a sama uvidíš, či tam bude aj nejaký Diurnálny posun v rámci meraní, ako som to ukazoval v poslednom protokole pre nadobličky (Článok Hormóny #8). Ak nie, bude to lepší prípad.

Avšak platí, že kortizol u takýchto prípadoch môže ešte navyšovat konverziu T4 na reverzný T3 (skratka RT3). Tento hormón u nás na SK nemerajú vôbec (najbližšie vo Viedni myslím).

 

Normálne teda keď telo tvorí T4, z neho neskôr, ak je všetko v pohode, vytvorí aktívny T3. Avšak ak v pohode nie je, sú tam nejaké ťažkosti, protilátky, alebo zvýšený kortizol, T4 netvorí T3, ale tvorí reverzný T3. Čiže ty, aj keď si T4 užívala, problém sa v skutočnosti mohol napredovať a zhoršovať stav a tvorbu rt3, ktorá následne inhibuje T3, čím ho ešte zníži. 

 

T3 a reverzná T3 sú mimochodom rovnaké hormóny, no ich rozdiel je v TVARE. Majú rozdielne uložený atóm jódu, čo vyvoláva rapídne odlišný efekt.

Receptor v tele na T3 ho zaregistruje, prichytí, no RT3 iba zaberie miesto aktívnemu FT3 a štítna žľaza tak dostáva zlu spätnú väzbu a telo nemá dostatok aktívneho hormónu na fungovanie metabolizmu.

Čiže určite keď už ideš na testy, najlepšie ako samoplatca (pripadne sa s lekárom skus dohodnúť) aj ďalšie veci zmerať a hlavne TSH, T3 a T4 celkové, ale aj voľné (FT3 a FT4) a tiež protilátky.

 

Tiež by bolo dobre aspoň nejaké nákladné veci aj z minulosti možno porovnať a aj teraz ako krvný rozbor (leukocyty, erytrocyty,...), cholesterol, LDL, HDL, TAG, inzulín, B12, vitamín A, močovina, kreatinín, a nejaké ďalšie veci (napr. hormóny ak budú financie) v krvi a podla trendu sa lepšie rozhodnúť a usudzovať.

A ani v minulosti si nemala merané aspoň TSH, pripadne FT3? Že ako sa menili? 🤔 Alebo aspoň to TSH?

 

Údaje, ktoré máš teraz zmerané teraz TSH a celkovú T4 a popis (vysoký, nízky) sú absolútne irelevantné bez ďalšieho kontextu.

 

No hladina sodíka je pomerne nízko ale hlavne draslík. Draslík v sere je priamo prepojený s koncentráciou ATP v bunke, čo len poukazuje na diafunicu mitochondrii v rôznych častiach tela a to tiež treba zmeniť.

Čiže osobne by som rapídne zvýšsl príjem draslíka (napr. pomocou potravin, oriešky, avokádo, horká čokoláda ak nie je kontraindikácia, pripadne lugolov roztok - jodid draselný, po porade s lekárom alebo alternatívnym lekárom)

Tiež je zaujímavé, že diagnostikovali strumu (zväčšanie štítnej žľazy).

Skús si prečítať tieto dva články Hormóny #3 a Hormóny #4 (pridávam aj link), pretože epodla mňa to veľmi veľa ukazuje o stave tvojho krku, ktorý určite prichádza o bezhmotnostnu energiu (svetlo).

https://jaroslavlachky.sk/hormony-3-cholesterol-a-jeho-rozdielny-objem-hmotnost-a-energia/

https://jaroslavlachky.sk/hormony-4-cholesterol-a-triglyceridy-v-krvi-moze-byt-zvyseny-cholesterol-dobry /

V článkoch sa dozvieš, že kedykoľvek tvoje tkaniva strácajú svetlo, sú nútené zväčšiť OBJEM (veľkosť) a niečo rovnaké sa deje aj so štítnou žľazou (podľa mňa), čo je zároveň ďalší krok pre teba do praxe.

 

Nezabúdaj, že tvoja štítna žľaza dostáva stimul z mozgu, skrz TRH a je to práve oko, ktoré zachytáva svetlo a presúva ho ďalej do časti mozgu, ktoré sú za vylúčenie aj reguláciu hormonov zodpovedné.

Rovnako aj za vylučovanie CRH, ktorý následne stimuluje tvorbu Kortizolu. To, čo tvoje oko, koža aj krk vidia, je dôležité.

A to platí o dobrom (napr. SLNEČNÉ SVETLO), ale aj o zlom (napr. displej mobilu svietiaci na krk). Čiže osobne by som v interiéri nosil šatku na krku.

 

Mu ľudia sme totižto placentove cicavce a vyznačuje e sa spolu s vtákmi v tom, že máme obrovskú mitochondrialnu kapacitu. Mame v tele. Viac mitochondrii, ako potrebujeme, vďaka čomu nie len prežijeme, ale dokážeme prežiť dlhé obdobia bez slnka.

Práve preto mnohé cicavce v zime hybernuju, a ich štítna žľaza sa schválne na čas spomalí, pokým nepríde skutočný chlad, plný DHA a tuku a živočích začne spaľovať masívne množstvo podkožného tuku, vďaka čomu sa zahreje, prežije a zobudí sa zo zimného spánku štíhli a zdravý.

 

Avšak skus si predstaviť čo sa asi stane, ak žijú ľudia odpojení od slnka roky a k tomu dávajú telu neadekvátne stimuly 24 hodín denne 7 dní v týždni. Tým netvrdím, že ty, iba chcem, aby si sa nad tým zamyslela, pretože je to dôležité.

 

Hypotyreóza = nízky kvantový výťažok, čo znamená, že naše bunky v takomto prostredí nemajú dostatočnú svetelnú energiu, v dôsledku čoho strácajú svetlo.

No a to čo sa dozvieš v protokole o nadobličkách je, že strata svetla = Stresová reakcia = vylúčenie Kortizolu = degradacia kolagénu = zväčšenie objemu kolagénu = zmena veľkosti a menšia termodynamicka efektivita (spomalený metabolizmus/hypotyreóza).

Naš aktívny hormón T3 je tvorený z aminokyseliny tyrozín, ktorá je aromatická, či znamená, že absorbuje UV svetlo.

 

 

 

Rovnako infračervené. Práve tieto dve svetla sú tie, ktoré dnes ľudia v živote majú málo (žiadna obrazovka ani bežná žiarovka ich neobsahuje a sklo ich blokuje). Čiže ďalšia vec je už len "obyčajné" denno denne ranné chodenie von, na slnko. Tvoje oko, koža a najmä KRK potrebujú slne ne svetlo, a dostato jódu so selenom na to, aby vyprodukovali dostatok T3 a telo mohlo fungovať.

Zároveň to aj pekne koreluke a odpovedá na problém s tlakom. Jedna z dôležitých látok v tele je oxid dusnaty, ktorý sa tvorí, keď si na slnku. Hlavne na UV svetle. Oxid dusnaty nám potom koriguje a znižuje tlak. Práve preto ľuďom na kúpalisku tak žuly vystúpia von a roztiahnu sa, čím sa upraví tlak dnu.

Pripadne cestou lieku, ak, ďalšie testy ukážu zvýšené TSH a nízke FT3, skúsil by som vyhľadať nejakého alternatívneho, na mix T3 a T4 a nie užívať iba T4.

 
Publikované : 4. marca 2022 12:59
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Strava u teba hra určite tiež úlohu, hlavne vyradenie všetkých negatív a snažiť sa jesť 3 krát za deň, no večer už nie. Aspoň 4 hodiny pred spaním a jesť pravidelne v rovnaký čas bez pojedania medzi jedlami.

 

Plus nosenie okuliarov blokujúce modré svetlo je samozrejmosť, poriadne vyčistiť spálňu od elektroniky a takýchto veci aspoň na začiatok.

 

Plus určite pozri aj články na blogu o štítnej žľaze a protokol, aspoň o Strese a nadobličkách a tiež o Čreve.

Pridávam link na články aj na stiahnutie pdf.

 

https://jaroslavlachky.sk/category/stitna-zlaza/

 

 

https://jaroslavlachky.sk/wp-content/uploads/2022/02/Protokol-pre-vycerpane-nadoblicky-Jaroslav-Lachky.pdf

 

https://jaroslavlachky.sk/wp-content/uploads/2021/12/Protokol-ako-Zlepsit-Crevo-pdf.pdf

 
Publikované : 4. marca 2022 13:00
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

^^^ Posledné 2 protokoly hore by som určite stiahol, prečítal a čo môžeš a pozdáva sa, čím skôr aplikoval   

 
Publikované : 4. marca 2022 13:02
mata_kva reacted
Zdieľať: