Nick Lane, reverzný...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Nick Lane, reverzný krebsov cyklus a rakovina

7 Príspevky
2 Užívatelia
1 Likes
98 Videní
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
Zakladateľ témy
 

Pre všetkých „fanatikov do mitochondrií“ pripájam krásne a nové video od Nicka Lane, ktoré som našiel, kde rozpráva o Krebsovom cykle z tak trochu nového uhľu pohľadu. Tento uhoľ pohľadu a zopár mojich „špekulácií“ nižšie verím niektorým z Vás dodá opäť raz nový uhoľ pohľadu a hlavne nejaké tie „puzzle“.

Rád sem toto video pridávam, odporúčam pozrieť každému, koho veci v našej komunite naozaj zaujímajú a kto rád sa posúva a zároveň pripájam môj „kratší“ komentár ako k videu, tak aj k niektorým myšlienkam, ktoré by som rád do budúcna videl, ak by sa ku ním aj ľudia ako Nick dostali. Budúcnosť ukáže a kto vie, možno za pár mesiacov/rokov nájdem ďalšie Nickove video, v ktorom dospeje k podobným myšlienkam.

             

 

 
Publikované : 29. septembra 2022 18:12
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
Zakladateľ témy
 

Vždy som však zástancom toho, že ak takéto veci, ktoré idú v hlave mne, píšem aj Vám a ak si to niekto z Vás číta, možno si to ani teraz neuvedomuje, no neskôr, s odstupom času zrazu niečo z týchto myšlienok docvakne, blikne, a možno aj teba napadne niečo ďalšie, čo nás ako spoločnosť a ľudí zaoberajúcich sa o mitochondrie posunie ďalej.

 

Takže,...Nick v podstate ukazuje krásu a komplexnosť „obyčajného“ krebsovho cyklu, ktorý vlastne stojí za základmi metabolizmu a tiež ukazuje link medzi pradávnymi baktériami, mitochondriami a tým, ako v nás tento krebsov cyklus pracuje.

Krebsov cyklus verím pozná aspoň zo základu každý, bol o ňom dávno aj článok na blogu, no je to v podstate základný kolobeh bunky, spolu s močovým cyklom (tzv. Krebsov bicyklus), vďaka čomu mitochondria spracúva vodík či už zo sacharidu alebo tuku na tvorbu ATP a vody, no tiež tento cyklus využíva na recykláciu a tvorbu nových materiálov, proteínov, cukru, tuku, DNA,... Využíva ho na kataplerózu a anaplerózu a teda ako na oxidáciu, tak aj na anabolizmus, rast, recykláciu vecí,...

 

Je tiež zaujímavé, že krebsov cyklus ako aj ETC prebiehajú v matrixe, pričom sa s močovým stretávajú a prelíňajú skrz vonkajšiu membránu s cytosólom.

 

Tento kolobeh teda preberá cytoskeleton glukózy alebo mastných kyselín, či aminokyselín, odoberá a prehadzuje na uhlíku vodík, pričom premieňa jednu molekulu na druhú, neustále tento vodík prehadzuje a na konci vypúšťa NADH alebo FADH, ktoré ten správny – vybratý vodík, ktorý prešiel „kontrolou“ cyklu, vypúšťajú na ETC, teda na vnútornú membránu mitochondrie.

 

 

Tam tento vodík jednoducho spraví to, čo naša planéta keď svieti slnko. Rozdelí sa na elektróny a protóny, pričom elektróny idú okamžite za elektronegatívnym kyslíkom, aby vytvorili vodu a protóny zasa cez membránu a nazad do matrixu cez ATP-syntázu, kde sa s kyslíkom a elektrónmi spoja ako 2 molekuly vody. Všetko medzi tým, čo sa udeje, v podstate môže za celý náš život.

 

Čo je však dôležité, čo Nick prezentuje je to, že tento krebsov cyklus vie ísť aj REVERZNE!

Toto je niečo, čo sa vždy nevedelo a dovolím si povedať, že to ani veľa odborníkov v chémií a biológií nevie. Vám by to však malo okamžite niečo evokovať, pretože už viete, že aj náš ETC vie byť reverzný a nie pre nič za nič. Písal som Vám o tom článok Hormóny #9 a #10.  V oboch prípadoch táto kontrola smeru prebieha skrz Redox.

 

Prečo je to pre každého z nás dôležité? Pretože to ukazuje, že živé organizmy sú neuveriteľné metastabilné a vedia využívať svoje cykly v oboch stranách, podľa lokálneho Redoxu a potrieb organizmu, ale aj na základe okolitého POĽA, v akom sa nachádza (k čomu koniec koncov na konci videa dospel aj Nick sám a mňa to nesmierne potešilo).

 

Krebsov cyklus jednoducho mení 4 až 6 uhlíkové molekuly jednu na druhú v cykloch, pričom medzi nimi vymieňa vodík, odoberá ho, pridáva ho, mení ho, atď. Robí to s istým zámerom a kontrolou.

 

Tak napríklad reverzný flow, ako aj reverzný krebsov cyklus vedia pomáhať s Rastom a tvorbou proteínov a zároveň môžu pomáhať aj rastu povedzme Rakoviny. Toto je pomerne zaujímavá téma a hneď sa k nej ešte vrátim, no začnime tým, čo Nick vo videu rozpráva.

Tiež by to mohlo niečo doplniť napr. k téme o svalstve a hyperplazii z predvčera myslím.

https://jaroslavlachky.sk/forum/diskusia-tipy-a-skusenosti-clenov/hyperplazia/

 
Publikované : 29. septembra 2022 18:19
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
Zakladateľ témy
 

Už hneď v prvých minútach, konkrétne od 2. minúty Nick hovorí 2 zaujímavé body, ktoré musia každého prinúťiť chytiť sa za hlavu.

  1. Nick ukazuje komplikovanú mapu nášho metabolizmu, kde sa neustále menia molekuly jedna na druhú, skrz komplikované a komplexné biochemické enzymatické a metabolické dráhy
  2. Nick tiež hovorí dôležitú vec a to, že väčšina odborníkov a biochemikov sa žiaľ nesmie v práci zaoberať tým PREČO je niečo také aké je, ale iba tým AKO sa to deje.

 

Práve tieto body sú pomerne zaujímavé a sám by som rád teraz trochu na ne nadviazal. Za prvé, Nick je podľa mňa veľmi inteligentný človek a odporúčam každému jeho knihy, možno začať tými z mojej knižnice, zatiaľ sú tam myslím dve, no tiež osobne čakám, kedy si začne spájať aj ďalšie veci dohromady, napr. interakciu svetla a vody (viď prácu Geralda Pollacka), QED, alebo deutérium a jeho rozdielne vlastnosti.

 

V tom prvom bode, kde v cca 2. minúte ukazuje komplikovanú mapu totiž sám hovorí, aké komplexné metabolické dráhy sa v našich bunkách dejú, no je škoda, že do úvahy neberie komplexnosť a topológiu okolitého cytoskeletonu bunky, ktorý je tvorený z kolagénu a hlavne vody. Toto je „IHRISKO“, kde sa to celé deje a to, čo hru riadi, sú fotonické signály na úrovni femto sekúnd, vďaka fotónom a elektrónom.

 

Všetci členovia, ktorí ste videli Júnový webinár 2022 by ste mali lepšie chápať, že to nemyslím iba obrazne. Tam som Vám vysvetlil presne ako. Ak totižto naše TI fungujú a ich topológia je správna, sme schopný transportovať nie len elektróny, ale hlboko pod povrchom, napr. v bunke, aj protóny. Toto sa volá protonicita alias pozitívny el. prúd.

No a práve protóny, alias jadro vodíka je jedna z vecí, ktorá uniká aj samému Nickovi, keď hovorí o komplexnosti metabolizmu a všetkých tých enzymatických procesoch. Veď dokonca aj samotný presun protónov skrz komplexy z matrixu prebieha rýchlosťou cca tisíc za sekundu/jeden komplex, čo nie je bežne možné. Tunelovanie protónov skrz QED to však vysvetliť dokáže.

 

No a to, čo enzýmy ovláda, sú protóny. Protón je zložený iba z 3 kvarkov, ktorých hmotnosť je rovná iba cca 1% z hmotnosti protónu. To znamená, že hmotnosť protónu je v skutočnosti z 99% tvorená kinetickou a potencionálnou energiou glúnovoých polí a EM síl, ktoré tvoria silnú silu.

 

Keď je protón zkonzumovaný enzýmom, vďaka tunelovaniu protónov z vody, jeho kinetická energia je čiastočne odobraná na úrovni rýchlejšej, ako dokážeme merať alebo pozorovať, vďaka čomu sa samotný enzým opäť pohybuje na hrane 2. termodnamického zákona. Dokáže si totiž „požičať“ energiu z protónu, v rýchlosti vyššej, ako plynie čas, čo znamená, že na malý moment je enzýmu umožnené „siahnuť“ do útrob protónu, vziať si kúsok energie, vykonať istú prácu, energiu následne vrátiť a to všetko rýchlejšie, ako stihne uplynúť nejaký čas a teda neporušiť nijaký termodynamický zákon. Momentálne to znie šialene, no časom pochopíte lepšie. Prípadne pomyslite na slová z posledného QaA webináru, kde som Vám v úvodnom intre vysvetloval čo je to Maxwelov démon.

 

Čo je však dôležité a každý z Vás si to môže overiť je, že tunelovanie protónov vo vode je omnoho omnoho rýchlejšie, ak je voda vo forme kvazikryštálu. Tiež vieme, že deutérium je omnoho pomalšie a zároveň ovplivňuje aj protóny okolo.

 

Tak napríklad, v normálnej vode, pripadá na cca 3300 molekúl vody jedno deutérium, zatiaľ čo 1 deutérium je schopné spomaliť pohyb až 1000 protónov okolo. Matrix mitochondrie má teda afinitu k prótiu a to až na úrovni tisíc k jednej. Áno, až takéto je to dôležité. Práve preto naše mitochondrie neriešia a ani nikdy neriešili kalórie, ale vodík – konkrétne elektrón a protón!

 

Môže byť teda aj deutérium samo o sebe niečo, čo zatiaľ uniká Nickovi v jeho už tak skvelej práci? Nepochybne áno.

 

Nick aj vo videu rozpráva o tom, že rakovina a rakovinová bunka využíva Krebsov cyklus reverzne, pretože vďaka tomu generuje základnú uhlíkovú kostru pre tvorbu nových membrán, proteínov, atď., pre nové bunky, keďže rakovina potrebuje vždy diferenciovať, aby prežila.

 

Nick si však nikdy neuvedomil, akú obrovskú úlohu tu zohráva deutérium a hypoxia, respektíve primordálne podmienky na našej planéte. My sa však teraz spolu na to v skratke pozrieme.

 

 

Premýšľal niekto nad tým, prečo ranná (praveká) voda uprednostňovala kyslík 18, čo je ťažší izotop kyslíka (O18)? Nick si totiž nikdy nedal dokopy túto otázku... Ak však raná voda mala viac 018 a dnes vieme, že mala, a zároveň vieme, že O18 vďaka 2 neutrónom naviac uprednostňuje deutérium pred H+, prečo potom prastaré baktérie menom chloroplast aj mitochondria uprednostňujú H+ (prótium) pred deutériom na produkciu energie v organelách, ktoré pochádzajú z endosymbiózy?

 

Prečo evolúcia vybrala a vylepšila chloroplast a mitochondriu takto a vytvorila ich tak, aby deutérium nechceli a dokonca ho eliminovali z vody, ktorú rozpolia a následne si vytvoria? Prečo si nevybrala deutérium, keď deutéria bolo na okolo dosť, vďaka ťažšiemu kyslíku?

 

Môže byť dôvod napríklad ten, že deutérium sa nezmestí do „tunela“ ATP-syntázy? Môže byť ten dôvod, že voda s obsahom deutéria nedokáže pokryť energetické potreby vznikajúceho jednoduchého prokaryota? Môže byť dôvod aj ten, že voda s obsahom deutéria, nedokáže v blízkosti hydrofilného materiálu a infračerveného svetla separovať toľko eletrického náboja ako voda zbavená deutéria?

A môže byť aj dôvod to, že deutérium v okolí krebsovho cyklu „zmrazí“ všetky anióny a teda spomalí metabolický obrat bunky, čo v prítomnosti kyslíka nemusí byť dobré?

 

Ak si na tieto otázky v duchu odpovedáš, pomôžem ti...ÁNO!

 

Voda zbavená deutéria má rapídne iné biofyzikálne aj biochemické vlastnosti, je lepší solvent, má inú viskozitu, absorpciiu, dokáźe tunelovať protóny, aj elektróny lepšie a omnoho viac. Môže byť teda toto dôvod, prečo si tiež Nick zatiaľ neuvedomil, prečo má v sebe evolučne Krebsov cyklus reverzný aj normálny tok?

 

Reverzný cyklus totižto umožňuje odoberať deutérium a využiť ho ako fixáciu na špecifickej pozícií uhlíkovej kostry mastných kyselín a proteínov v biosyntéze bunky, a to či už normálnej, ale aj rakoviny. Že by preto rakovina skrz špecifický UCP proteín a enzými ako COX vpúšťala do matrixu mitochondrie, kde je krebsov cyklus, deutérium?

 

Naopak, pri normálnom krebsovom cykle, si bunka dáva dobre záležať, aby vodík kontrolovala a filtrovala, aby sa do mitochondrie dostal iba správny – prótium. Práve preto má mitochonria 4 komplex s názvom CCO, ktorý tvorí deutéria zbavenú vodu, ktorá následne skrz fumarázu a enzýmy hydratázy hydratuje a recykluje vodu v krebsovom cykle, vďaka čomu donáša správny vodík do molekúl krebsovho cyklu tam, kde je potrebný.

 

 

Všetko však záleží ako vidíš od práce mitochondrie a od jej tvorby vody.

 
Publikované : 29. septembra 2022 18:22
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
Zakladateľ témy
 

 

Posun od genetického myslenia k rakovine, ktorá je metabolickým ochorením, bol spôsobený aplikáciou metabolomických platforiem identifikujúcich „onkometabolity“.

To znamená, že vďaka tomuto objavu sa vedci len utvrdili v tom, že problém rakoviny spočíva v génoch...CHYBA!

 

Onkometabolity sú intracelulárne produkty, ktoré sa akumulujú, iniciujú a udržiavajú nekontrolovaný rast buniek s metastázami. Jedným z prvých identifikovaných onkometabolitov je 2-hydroxyglutarát, relatívne vzácny metabolit, ktorý sa nachádza vo vysokých koncentráciách v gliómoch a akútnej myeloidnej leukémii [1, 2].

Pre onkometabolity ako prostriedky na vyvolanie rakoviny boli navrhnuté viaceré mechanizmy. K onkogenéze prispievajú zmenené génové funkcie a signálne dráhy nepriamou histón-metyláciou (členovia odporúčam pozrieť posledných 5 minút Septembrového webináru, kde o metylácií a hydroxile rozprávam).

 

Od identifikácie 2-hydroxyglutarátu vytvoreného v cytoplazme z citrátu a izocitrátu boli identifikované ďalšie mitochondriálne produkty, ako je fumarát a sukcinát v karcinómoch obličkových buniek [3] a paragangliómoch.

 

Tieto produkty sa akumulujú v dôsledku nedostatočnej metabolickej hydratácie, aby vytvorili svoj produkt krebsovho cyklu, ketoglutarát a malát, v tomto poradí, pričom molekulárne zhlukovanie a nedostatok metabolickej vody odvodzujúcej vodíkový prenos do NADPH izocitrátdehydrogenázou iniciujú a udržiavajú agresívny rast nádoru.

 

Už budem končiť v mojich úvahách, no pre všetkých chtivých - ešte Vám ukážem obrázok, ktorý bol úplne v prvom článku na blogu a tiež aj v ďalších. Tento obrázok som si nakreslil roky dozadu a ako som vravel už dávno, je v ňom viac ako by sa zdalo. Je v ňom dokonca aj tento mechanizmus vzniku Rakoviny a tiež toho, ako a prečo naše Mitochondrie hydratujú Krebsov cyklus, ak je všetko v poriadku. Po pravde, je v ňom ešte viac, no pekne poporiadku. Pozri sa naň a nesnaž sa nejako nasilu hľadať. Obrázok je komplikovaný, no verím, že časom ti to dôjde.

 

 

 

Preto je skutočná tvorba „onkometabolitov“ už iba výsledkom enzymatických defektov, ktoré recyklujú metabolickú vodu s nízkym obsahom deutéria späť do kolobehu uhlíka, glukoneogenézy a syntézy cukru nukleovej kyseliny.

 

Ak fumaráza nemá dostatok deutéria zbavenej vody z CCO z mitochondrie, nedokáže krebsov cyklus hydratovať. Ak človek k tomu konzumuje ešte aj stravu a vodu bohatú na deutérium, ako napr. sacharidy, či spracované potraviny, jeho vodík prichádzajúci do krebsovho cyklu z jedla obsahuje viac deutéria a hydratácia sa spomalí ešte viac. Následkom toho nastáva hromadenie metabolitov, pretože sa mení viskozita vody dnu, cyklus sa spomaľuje a „switchuje“...

 

Toto je možné zapríčiniť aj entzýmami ako COX 2 vo vonkajšej membráne, skrz niektoré mechanizmy, alebo skrz UCP druhého tipu, ktorý je radikálne rozdielny ako prvý a tretí tip vo svaloch, ale o tom inokedy.

 

Toto moje tvrdenie podporuje mimochodom aj skutočnosť, že obnovenie funkcie hydratázy mitochondrií obrátilo nádorové bunky späť na ich geneticky stabilný neproliferujúci normálny fenotyp. Toto je pod zdrojom č [4] Tak a teraz by sa mal každý chytiť opäť za hlavu a premýšľať

 

Myslím, že na dnes stačilo a všetkým príjemné pozeranie Nickovho videa. Veľké plus však u mňa prišlo na konci, čo si Nick sám uvedomuje a prikladá tomu veľkú úlohu – a to Redox a okolité elektromagnetice pole, ktoré ako sám hovorí, pravdepodobne hrá obrovskú úlohu v tomto celom ekosystéme.

 

A hoci Nickovi toho uniká ešte veľa podľa mňa, týmto výrokom sa dostal bližšie, ako by sa zdalo.

 

Nie je totiž náhoda, čo Vám často prízvukujem a hovoril som to aj v poslednom článku KB #18 o Melanopsine a vápniku, že Infračervené svetlo ovláda Autofágiu, zatiaľ čo UVA zasa Apoptózu.

 

Infračervené svetlo vyžaduje funkciu cytochrómu C, zatiaľ čo apoptóza zasa inhibíciu ETC a funkčný rotor F0 ATP-syntázy.

 

Teraz sa zamyslime napr. nad tým, prečo červené krvinky nemajú mitochondrie. Čo je na nich špeciálne?

Napríklad to, že červené krvinky využívajú Warburgov metabolizmus. Toto slovo je verím povedomé. A áno, počuli ste to správne.

Väčšina ľudí spája tento metabolizmus s rakovinou, ale prichádza v dvoch verziách. Patologické a nepatologické. Až ho teda budete nabudúce počuť od nejakého "odborníka", ktorý Warburgov mechanizmus považuje iba za zlý, držte sa od jeho rád ďalej. Nevie o čom hovorí!

 

Bunky s nepatologickým Warburgovým metabolizmom využívajú glukoneogenézu. Glukoneogenéza je celková kataplerotická reakcia, pretože kradne oxalacetát, aby nakoniec vytvorila glukózu. Deje sa to skrz pentózový cyklus.

Okrem červených krviniek, sú to napr. aj Mullerove bunky, oligodendrogliové bunky a embryonálne kmeňové bunky, ktoré využívajú glukoneogenézu. Oligodendrogliové bunky dokonca tvoria myelín v našom mozgu a čoskoro o nich budete čítať blogy. Nepatologická verzia nastáva, keď sú hladiny kyslíka znížené a kontrolované a obmedzuje to čistý rast buniek.

 

V tomto prípade sa krebsov cyklus spomaľuje tiež, čo sa môže stať z viacerých dôvodov, napr. z presunu deutéria do matrixu, čo môže byť v istých situáciach prospešné. Napríklad vtedy, ak chceme obmedziť metabolický obrat a znížiť RER vzhľadom na množstvo prótia a deutéria ku kyslíku. Ak sa naopak prísun kyslíka zvýši a dostaneme dnu zároveň aj viac deutéria, čím spomalíme krebsov cyklus, alebo ho reverzneme v nesprávnu dobu, vtedy môže vzniknúť rakovina.

 

Keď sa v týchto bunkách zvýši kyslík, podporuje to silný rast buniek, ktorý môže byť nekontrolovateľný. V prípade povedzme kmeňových buniek musíme udržiavať nízke hladiny kyslíka, aby sme ich udržali v pokoji, kým ich nebudeme potrebovať v dospelosti a starobe. Preto starí ľudia, ktorí rapídne chudnú alebo podstupujú liposukciu v skutočnosti robia veĽmi zle.

Presne preto keď trochu „Po googlite“ zistíte, že embryonálne kmeňové bunky v skutočnosti ani nemajú zrelé mitochondrie, a nedokážu teda využívať krebsov cyklus a nedokážu ani betaoxidovať (spaľovať tuk a tvoriť veľa ATP). Toto asi veľa z Vás nečakalo, ktorý sa pozeráte na veci iba čierno bielo a spaľovanie tuku vnímate iba ako pozitívum Vždy a Všade. Hold, naša biológia má však okrem Bielej a Čiernej aj ďalších tisíc odtieňov....

 

A teraz už príjemné pozeranie videa.

 
Publikované : 29. septembra 2022 18:37
Ivana reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
Zakladateľ témy
 

Ešte pridávam pre všetkých "špekulantov" aj nejaké dodatočné zdroje pre moje vlastné „špekulácie“ vyššie:

 

  1. S. Ward, et al. The common feature of leukemia-associated IDH1 and IDH2 mutations is a neomorphic enzyme activity converting alphaketoglutarate to 2-hydroxyglutarate Cancer Cell, 17 (2010), pp. 225-234
  2. J. Reitman, et al. Cancer-associated isocitrate dehydrogenase 1 (IDH1) R132H mutation and d-2-hydroxyglutarate stimulate glutamine metabolism under hypoxia J Biol Chem, 289 (2014), pp. 23318-23328, 10.1074/jbc.M114.575183
  3. Yang, et al. Metabolic reprogramming for producing energy and reducing power in fumarate hydratase null cells from hereditary leiomyomatosis renal cell carcinoma PLoS ONE, 8 (2013), p. e72179,
  4. H. Tong, et al. The glycolytic shift in fumarate-hydratase-deficient kidney cancer lowers AMPK levels, increases anabolic propensities and lowers cellular iron levels Cancer Cell, 20 (2011), pp. 315-327,
 
Publikované : 29. septembra 2022 18:38
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky

Fuu, vela cudzich slov, ale luskal som tvoju uvahu viac krat. Verim, ze veci docvaknu neskor. 

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 30. septembra 2022 21:11
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
Zakladateľ témy
 

@empigo-osobny-trener-kosice Presne tak Miro 👍     

 
Publikované : 1. októbra 2022 16:03
Zdieľať: