Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.
⇒ PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo
Pekný obrázok aj k tejto téme DHA.
Ranné slnko, kde už je vidieť UVA (na spektrometri to 380 a vĺavo, kde už nemeria). Prečo je tento čas a aj predtým veľmi dôležitý v optimalizácií nášho tela a Zdravia? Čo mnoho ľudí nevie?
Naše tkanivá menia svoju transparentnosť vzhľadom na čas dňa a svetlo, akému čelia.
Čo to znamená v ľudskej reči? Že ráno, kedy nie je UV svetlo, no prichádzajú prvé slnečné lúče s krátkou vlnovou dĺžkou ako je 430 až 460 - modré svetlo, je naše telo viac transparentné voči svetlu, ktoré dokáže skrz našu sklovinu a oko aj kožu dobre preniknúť a stimulovať sietnicovo hypotalamicko hypofýzny trakt k produkcii hormónov (viď 1. Work o Svetle).
Tiež sa vtedy začína budovať štruktúra našej EZ a tiež sa vďaka týmto kratším vlnovým dĺžkam rozpája množstvo vitamínu A, aj DHA, recyklujú sa nám fotoreceptory, ktoré vtedy nepotrebujeme ako Rodopsin, či tyčinky, ale aj Melanopsin, ktoré sa tak pripravia "nanovo", aby neskôr, vo večerných hodinách mohli opäť plniť svoju prácu.
Avšak tu prichádza veľké ALE.... tým, že naše tkanivá budujú väčšiu EZ, voda v nás sa stáva odlišnou, mení sa jej absorpcia (viac do UV) a tiež jej refrakcia (je menej ako tekutá voda a viac ako "zrkadlo"). To znamená, že vyžaduje väčší "TLAK" z vonku, ktorý jej zabezpečí krátkovlnné UV, ktoré následne rapídne pribúda.
Čo ďalšie to znamená? Napríklad to, že naša transparentnosť tkanív je odlišná, čo znamená, že povrchy tela vyžadujú veľa dlhovlnných lúčov (mysli IČ), ktoré penetruje hlboko, aby sa dotklo každej mitochondrie a vodíka v nich (veľké AHA pre každého kto bude na 2. Worku o VODE) a tiež, že s príchodom večere, kedy odchádza UV a naše telo má zmenenú transparentnosť, potrebuje modré svetlo s vyššou vlnovou dĺžkou (až do 480 nm), aby stimulovalo Melanopsin, ktorý je už vtedy pripravený. Akonáhle toto svetlo melanopsin večer zachytí a vidí ten "prechod" do červenej (viď obrázok dole), krátkovlnné UV svetlo na našej pologuli nemá čo robiť...táto posledná veta je veľmi dôležitá pre každého, kto je členom už nejaký ten čas, pretože je to jeden z dôvodov, prečo (podľa mňa) šikovný človek môže využiť UVA žiarovky aj v istých "nezvyčajných" časoch dňa!
...môže byť aj toto dôvod, prečo sa dnes rozširuje toľko mentálnych problémov u ľudí, aj mladých ľudí, ktorých melanopsínový systém stráca svoju diurnálnosť a recykláciu, keď ich tkanivá vidia nonstop modré svetlo v rozsahu 435 až 465 nm a takmer nič iné?
Pokračovanie...
Update, dnes mi písal Martin, že v sobotu vezme rovno celý 1 kartón tých tuniakov (16ks)...tak ak by chcel niekto ešte, môže si vziať viac domov alebo niekomu ďalšiemu. Cca 8 eur/ks
Ahojte,
na blogu začínam a rozmýšlala som na DHA.
Vo fóre som zatiaľ nenašla. Chcem začať s tým čo ľahko zoženiem a tj. s údenou markelou, sardinkami, šprotami v skle, možno sa odvážim na krevety a taktiež tu máme dobré čerstvé pstruhy, dúhový a riečny. Hľadala som na nete zdroje DHA a zaujali ma sleď a lake trout. Zohnali ste niekde sleď? A je lake trout ten pstruh ktorého nájdem aj u nás, má cenu ho považovať za zdroj DHA?
Ďakujem
Ešte som sa chcela opýtať, možno "trchu blbá otázka" alenedá mi to. kedže kravy, jelene, sliepočky a podobné "naše" zvieratá ktorých maso papáme, aj ich membrány sú zložené z DHA kde získavajú oni DHA a ako to, že ju teda z ich membrán po zjedení nezpracujeme?
Ide mi o to, že po tom, čo som zkúšala a čítala všetko možné od vegetariánsku stravu po raw... tak mi došlo, že najlepšie je to čo máme okolo nás a nikdy som tie morské záležitosti nemusela. Radšej ryby z nášho kraja....
Takže na všetko tento "sedliacky rozum" sedí okrem morských rýb a rias? Neviem aj s tými riasami mi to moc nesedí. Ako prežilo kopec generácií pred nami, bez rias a morských rýb a kreviet a ustríc? Dá sa DHA získať aj z "tunajších" zdrojov?
Ďakujem
Ešte som sa chcela opýtať, možno "trchu blbá otázka" alenedá mi to. kedže kravy, jelene, sliepočky a podobné "naše" zvieratá ktorých maso papáme, aj ich membrány sú zložené z DHA kde získavajú oni DHA a ako to, že ju teda z ich membrán po zjedení nezpracujeme?
Ide mi o to, že po tom, čo som zkúšala a čítala všetko možné od vegetariánsku stravu po raw... tak mi došlo, že najlepšie je to čo máme okolo nás a nikdy som tie morské záležitosti nemusela. Radšej ryby z nášho kraja....
Nemyslím si, že existuje "blbá otázka". Iba ak tá, čo ostala nevyslovenä a "zahynula" bez možnosti preskúmania.
Myslím si, že na začiatok stačí laické prirovnanie. Napríklad taká kravička. Každý vie, že papa trávu, a môže byť úplne zdravá a dožiť sa vysokého veku vzhľadom na normálny vek jej druhu, no to neznamená, že keď ju budem chcieť ja ako človek napodobniť a tiež zjem trávu, dostanem rovnaký efekt.
Kravička má odlišny tráviaci trakt a rovnako odlišné telo a mozog. Článok Črevo a mozog #9 bol k tomuto celkom pekne vysvetlený za mňa.
https://jaroslavlachky.sk/crevo-a-mozog-9-skratene-crevo-a-apendix/
Pointa však je, že jej tráviaci trakt ma iné časti, inu dĺžku, a tiež ma iné mikroorganizmy, ktoré z trávy vezmú viac ako u nás. Tráva ako aj rastlinky sú tiež život, no nemajú centrálnu nervovú sústavu ako živočích a preto neobsahujú toľko DHA ak vôbec. Majú však rastlinnú formu ALA. Keď kravučka túto stravu zje, ona má možnosť, podobne ako aj v malom množstve človek, túto ALA prekonvertovať a do svojich membrán po tele si ju s začleniť už tak ako potrebuje. Najmä vo fosfolipidovej forme a tiež v tzv. SN 2 pozícii.
To znamená, že tráva obsahuje tiež omega 3, no keď trávu zje kravička, alebo sliepka, ktorá je celý deň vonku a územnená na slnku, z tejto omega 3 spraví odlišnú, a práve táto je pre človeka potrebná.
Čo je to sn2 pozícia si hneď nájdeš napr. Cez slovník pojmov.
https://jaroslavlachky.sk/slovnik-pojmov/
Sn2 pozícia je uprostred molekuly triglyceridu, vďaka čomu daná molekula získa odlišné magnetické vlastnosti, akoby bola v krajnej pozícii (sn1 alebo sn3).
Keď je DHA mastná kyselina v SN-2 pozícii v molekule, stane sa plochou (rovnou). Toto jej umožní byť súčasne N (negatívny) aj P (pozitívny) polovodič. O polovodičoch bol akúrat aj posledná článok na blogu. Vďaka 22 uhlíkom s dvojitými väzbami, ktoré majú "diery" slúži ako P-tip (P tip musí mať menej elektrónov) a vďaka obrovskému "pí" elektrónovému mraku na konci molekuly slúži ako N-tip. DHA v tele spôsobí vďaka týmto vlastnostiam nelinearny efekt, čo znamená že môže vyvolať viacej stimulov súčasne. Tieto jej vlastnosti sú kľúčové a tiež vďaka tomu dokáže DHA putovať v ľudskom tele aj krvnom systéme a zároveň sa dostávať magneticky do častí tela, ktoré generujú najvyššie magnetické pole, ako je napr. srdce a mozog.
Ešte viac laicky by som ti to možno prirovnal k pečeniu. Keď ide babka piecť koláč a vezme surové cesto a dala by ho niekomu zjesť, väčšina by odmietla. Avšak keď rovnaké cesto dá do trúby, trochu zmení jeho tvar,, atď., ten výsledky efekt, ktorý je síce stále z rovnakého základu, už chuti odlišne. Aj DHA takto pracuje.
Takže na všetko tento "sedliacky rozum" sedí okrem morských rýb a rias? Neviem aj s tými riasami mi to moc nesedí. Ako prežilo kopec generácií pred nami, bez rias a morských rýb a kreviet a ustríc? Dá sa DHA získať aj z "tunajších" zdrojov?
Ďakujem
Keď si teda teraz prečítaš správu vyššie, verím, že pochopíš, prečo je sedliacky rozum veľmi dobrý nástroj (osobne si myslím, že veľa ľudí on dnes prichádza), no zároveň už dnes potrebujeme poznať aj trochu "odborných" detailov z Kvantovej Biológie.
Zamysli sa nad tým, ako žili naši rodiča a my. Ich recyklácia DHA v tele bola lepšia, pretože nemali toľko umekeho svetla ani uEMP ako my, plus mali lepší cirkadiánny rytmus. Ich sietnica bola v porovnaní s našou na tom omnoho lepšie (hovorím samozrejme vo všeobecnosti)
Až sa nabudúce bude niekto z Vás rozprávať s človekom, ktorý bude presvedčený o tom, že omega 3 nemusíme prijímať, alebo že keď u nás na SK a CZ ryby nie sú prirodzené nemusíme ich jesť, ...alebo že omega 3 z rias je rovnaká ako z ryby, ...kľudne mu pošlite aj túto vetvu (link na konci).
Obsahuje všetko potrebné ako pre odborníka, ktorý to potrebuje všetko, tak aj pre laika, ktorému stačí vidieť obrázok a počuť jednu vetu laicky:
Ahoj, chce to čas to všetko naštudovať. Ďakujem za rozsiahle odpovede. Hlavne posledný link je na dlhšie. No z toho čo som stihla od teba naštudovať, asi začínam chápať. Zvieratká, čo su chované na tráve a vonku (dnes už tiež veľký bum chovu v halách) u nás majú DHA dostatok a tým pádom keď ich zkonzumujeme, tak nejakú DHA tiež príjmeme z nich (SN2 tu potrebnu pre nás). Predpokladám, že aj u zvierat jej bude najviac práve v mozgu a srdci (čo dnes málo konzumujeme ak nie vôbec). Ak by sme žili aj my v našom skutočnom propstredí a nie za počítačom medzi 4 stenami, tak by nám ta DHA okolo nás zo zvierat vonku stačila, ak by sme konzumovali aj orgány ako kedysi. Naše telo by si ju zrecyklovalo a stačilo by "to málo" zo zvierat a ich vnútorností.
Ale tým, že máme veľa uEMP, tak sa rýchlo vyčerpá, nezrecykluje a vyžadujeme jej o mnoho viac ako keby sme skutočne žili v našom prostredí.
Keď moje telo v skutočnosti nezažíva to moje prostredie, tak mi ani nemôžu stačiť zdroje z môjho prostredia.
@liv54 Áno presne tak Lívia 🙏
Presne preto sa vždy podľa človeka komu odpovedám snažím napísať aj laické (polopate) vysvetlenie a aj odbornejšie. Každý sme inde a každému stačí odlišná odpoveď.
Stačí si len zapamätať, že:
Modré svetlo (aj uEMP) znižuje predovšetkým DHA
Čiže v dnešnom prostredí už lojalnost neplatí pretože to čo veľa ľudí zažíva za oknom interiéru, teda sezóna vonku, nie je skutočne sezóna, akú cíti ich OKO, MITOCHONDRIE, a POKOŽKA v interiéri.
No a menej DHA = menej regeneračného jednosmerného el. prúdu = horšia autofágia = rýchlejšie starnutie = horšie zdravie = zvýšená potreba po kvalitnom zdroji aj živočíšnej DHA
Zvieratká, čo su chované na tráve a vonku (dnes už tiež veľký bum chovu v halách) u nás majú DHA dostatok a tým pádom keď ich zkonzumujeme, tak nejakú DHA tiež príjmeme z nich (SN2 tu potrebnu pre nás).
^^^Áno 🙏
Predpokladám, že aj u zvierat jej bude najviac práve v mozgu a srdci (čo dnes málo konzumujeme ak nie vôbec). Ak by sme žili aj my v našom skutočnom propstredí a nie za počítačom medzi 4 stenami, tak by nám ta DHA okolo nás zo zvierat vonku stačila, ak by sme konzumovali aj orgány ako kedysi. Naše telo by si ju zrecyklovalo a stačilo by "to málo" zo zvierat a ich vnútorností.
Ale tým, že máme veľa uEMP, tak sa rýchlo vyčerpá, nezrecykluje a vyžadujeme jej o mnoho viac ako keby sme skutočne žili v našom prostredí.
Keď moje telo v skutočnosti nezažíva to moje prostredie, tak mi ani nemôžu stačiť zdroje z môjho prostredia.
Opäť áno.
Naši pra rodiča naviac aj kvôli nedostupnosti a chovu zvyčajne zjedli celé zvieratko so všetkým. Podobne ako ďalší predkovia, takže mal týchto veci dostatok plus lepší cirkadiánny rytmus a menej umelého uEMP aj modrého svetla.
Dnes sa ľudia stávajú k strave absolútne inak (aj vďaka horšiemu dopaminu) a absolútne si neuvedomujú, že strava je len "odpoveďou" na lokálne podmienky. Každý živočích ma zvyčajne všetko čo potrebuje k dispozícii v danom prostredí, kde aj daná strava rastie, no iba ak je aj prostrediu sam vystavený.