Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.
⇒ PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo
Ahojte, chcela by som pridať recept na balkánsky chlieb, ktorý je pre mňa náhrada pečiva, keďže bez pečiva zatiaľ neviem existovať a naozaj chutí skvele.
Suroviny:
1 cibuľa, 1 cesnak, 5 vajíčka, 100 gr balkánsky syr, 2PL Mandľová múka,2PL Ľanová múka,3PL psylium, 1 prášok z vínneho kameňa, korenie: rasca, kurkuma,koriander, podľa chuti
Postup prípravy:
Rozmixujeme cibuľu,cesnak, vajíčka a balkánsky syr, pričom nám vznikne tekutá hmota a do toho pridáme MM,ĽM,Psylium, prášok z vínneho kameňa a korenie.Nedavame soľ, balkánsky syr je dosť slaný. Všetko spolu zmiešame a necháme postáť, kým sa nám rúra nerozohreje na 180 stupňov. Po rozohriati rúry, vytvarujeme zo vzniknutej hmoty bochník alebo použijeme formu na biskupský chlebík a dáme piecť na 50min.
Dúfam, že v tomto recepte nikto nič nevytkne pri kombinácii surovín, lebo mne ten chlebík chuti a ako náhrada pečiva je pre mňa super.😉😏
@andrea ahoj, nechcem ti do toho brblat, mozno @jaroslavlachky bude mat iny nazor, ale orechy a semena ked pomelies, tak ich mas zoxidovane. Cize aj mliet /vid muka/ ich treba tesne pred konzumaciou.
Mozno je to inak s mukou, lebo tie muky zo semien a orechov su suche, cize mozno ten olej je nejako extrahovany a teda nema co oxidovat?
Neviem... rada sa dozviem...
Druha vec je ohrievanie, omega 6 tuky ked sa zohreju, tak sa tiez oxiduju, cize aj ked by si lanove semena a mandle pomlela tesne pred pecenim, a tak sa chcela vyhnut oxidacii, tak pecenim ich zasa zoxidujes.
A oxidovane omega 6 nechces mat v tele.
Este ma napada tvorba akrylamidu pri peceni, ale nie som ista, ci sa tvori aj pri peceni tychto ingrediencii.
Popravde, ja ziadne chleby, pecivo, ani ziadne nahrazky nejem.
U zdraveho cloveka (co ja nie som) je to obcas asi ok, ale s vedomim, ake to ma dosledky pre telo.
@andrea V prvom rade, nemyslím si, že akékoľvek "vytíkanie" niečoho treba brať so smútkom alebo opačne. Takýmto spôsobom si skôr človek môže k jedlu vybudovať nesprávny vzťah. Čiže ber vždy na vedomie Andrea to, čomu sa v našej komunite venujeme a to to najdôležitejšie. Strava nie je na prvých priečkach schválne a paradoxne je viac dôležitá vtedy, keď má človek problémy, alebo žije vo veľmi zlom prostredí a veľmi zlým životným štýlom, kedy mú akákoľvek neadekvátna strava, podobne ako čokoľvek iné v tele robí neplechu.
Myslím, že Zuzka to chápe správne a hlavne aj preto, ako aj píše, pretože bola "prinútená" zdravotným stavom dávať si viac záležať na veciach, ktoré iného trápiť nemusia.
Ahojte, ďakujem za akýkoľvek názor, ktory posúva vpred. Pri týchto múkach som vychádzala z toho, že sú to múky, ktoré majú nižší obsah omega 6 mastnych kyselín, sú čiastočne zbavené tuku a tým pádom aj nadbytku polynenasytenych mastných kyselín a vyrábajú sa z vyliskov, čo je vlastne druhotná surovina pri výrobe oleja. Taktiež ich nevystavujem teplotám vyšším ako 180 stupnov. Asi toto ma zmiatlo a myslela som si, že je to super chlebík z týchto muk. Ale svoje prostredie som zmenila radikálne, tak ako odporúčas, len tu stravu ako sa hovorí vyšperkovať 😉a keďže som prešla na LC stravovanie tak sú tam práve takéto recepty.
@andrea Veď práve to Andrea, ako píšeš, tieto komunity majú rôzne recepty a iné veci, kedy len menia jednú "zdravú" vec za inú, len ide o to, že či je niečo "zdravé" alebo nie zvyčajne nezáleží na veci samotnej, ale na človeku.
A myslím, že každý, kto tento web navštevuje, číta fórum a veci okolo už minimálne toto chápe a často preto zatvára oči alebo vôbec nečíta niektoré bežné rady a tipy, pretože až raz človek pochopí základy zistí, že našim skutočným radcom je naše Zrkadlo, intuícia, merateľné výsledky (krvné testy, pocity, zdravie,...) a to, čo vidíme okolo seba (prostredie). Toto rozhoduje o tom, aká strava, surovina, potravina je pre nás OK a aká nie. 😊
Stačí ak sa každý z Vás len zamyslí nad tým, prečo majú 2 najväčšie "komunity", hoci sú rozdielne, oboje čaistočne pravdu a zároveň obom uniká pointa a svoj stav nikdy nezmenia. Iba ho môžu udržiavať.
- Low carb nadšenci a kalorický "počítači"
V oboch prípadoch sa bavíme o výživových smeroch, ktoré niečo presadzujú. Low carb ľudia majú nižší príjem sacharidov a kalorický počítači (tí, čo počítajú kalórie) zvyčajne presadzujú kalorický deficit.
V čom majú čiastočnú pravdu, hoci absolútne nechápu, že sa od základu v tom čo robia mýlia?
V oboch prípadoch má daný výživový smer benefity pre niektorú skupinu ľudí, pretože tý optimalizujú Vodu, aké tvoria ich mitochondrie.
Low carb ľudia obmedzením sacharidov a pridaním tukov zvýšia produkciu metabolickej vody a tiež ATP. Čo robí ATP? Roztvorí proteíny. Čo sa vtedy stane? Proteín sa viac hydratuje = lepší polovodič. Čo ešte k tomu potrebuje? Cysteín a magnetizmus Zeme alebo slnečné svetlo.
Čo robí kalorický deficit? Obmedzí množstvo elektrónov z jedla, aké prídu na membránu mitochondrie. Čo to znamená? Že mitochondria využije viac elektrónov z tuku z podkožia (alebo ak je človek 100% času bosý vonku a na slnku, nepotrebuje elektróny z jedla takmer vôbec - no to nikto z nich nerobí). Ich telo teda využije tuk z podkožia, z ktorého vyprodukuje 2krát viac vody a 4krát viac ATP = efekt skoro ako v riadkoch vyššie.
Čo však v oboch prípadoch, oba tábory potrebujú? Nízku heteroplazmiu a výkonné mitochondrie, aby tuk vedeli oxidovať. Dochádza niekomu? Že tu nejde o tú stravu?
Čo sa napríklad stane, ak má človek absolútne zničené polovodiče v tele (kolagén), ako je to napr. pri fybromialgii? Konzumácia vysokého množstva tuku mu nepomôže, pretože nemá možnosť dobre roztvárať proteíny a ani ich hydratovať. On tiež nezvládne veľa UV svetla, pretože má degradované polovodiče a rovnako ani veľa sacharidov.
A čo sa napríklad stane, ak na kalorický deficit prejde obézna žena, ktorá stratila citlivosť na leptín, je staršia, po pôrode,...? Pravdepodobne má vysokú heteroplazmiu a tiež je dehydratovaná, čo znamená, že jej telo nedokáže využívať ani pentózový cyklus, a ani reverzný tok elektrónov na to, aby zahubilo niektoré disfuknčné mitochondrie a opravilo ich a obmedzením elektrónov z jedla akurát zvyšuje degradáciu niektorých vitálnych tkanív, z ktorých sa telo snaží vziať čo najviac proteínu a tiež prótium, z ktorého vyprodukuje niektoré mastné kyseliny, novú glukózu, ktorú potrebuje, atď., pričom fyzický aj duševný stav človeka sa bude na takejto diéte zhoršovať.
A čo tak tretí prípad, aký je veľmi častý a to prechod na Lowcarb a následna zápcha/hnačka, neschopnosť fungovať? Že by to bolo preto, pretože ak je človek dehydratovaný, jeho výsteľka čreva nedokáže do chýmu pridať dostatok vody a vyprodukovať dobrú a pevnú stolicu a tiež že jeho mitochondrie bez dostatku vody nedokážu "točiť" krebsov ani močový cyklus dostatočne rýchlo a tak pridanie tuku do stravy, akurát navýši niektoré metabolity v tele ako napríklad močovinu, čím zmení aj pomer Močovina/kreatinín? Hmmmm? Že by preto napríklad pridanie soli veĺmi pomohlo, ak má človek priemerne fajn heteroplazmiu? Soľ totiž dokáže udržať štruktúru vody v bunke a tiež stabilizovať osciláciu membrány mitochondrie, ktorá je potrebná na jej betaoxidáciu.
Deutérium vo vode nepriamo ovplyvňuje slanosť vody, pretože deutérium zvyšuje obsah ťažkého kyslíka (O18), ktorý následne ovplyvňuje slanosť. Už z dávnejších blogov si máš pamätať, že chladná voda je viac hustá a rovnako aj soľ zvýši hustotu vody. Hustejšia voda klesá viac dole, zatiaľ čo menej hustá voda sa drží na povrchu. Hustá voda obsahuje aj viac elektrónov a kyslíka, zatiaľ čo menej hustá voda obsahuje kyslíka aj elektrónov menej. Preto je v blízkosti pólov tak pestrý život, zatiaľ čo pri rovníku je morský život minimálny.
Tiež z rovnakého dôvodu naše bunky udržujú vysokú koncentráciu sodíka v extracelulárnom priestore, zatiaľ čo dnu je viac draslíka. Draslík je totižto stochiaticky spojený s ATP a zároveň udržuje EZ, zatiaľ Čo sodík EZ degraduje, no udržuje vodu viac "vodivú" a štrukturovanú.
Napríklad v cytoplazme bunky (v jej vnútri) je ho menej zatiaľ čo vonku (mimo bunky) je ho viac. Vo vnútri je štruktúra vody pevnejšia ako vonku a dnu by bol sodík na škodu. Avšak keď sa elektrický potenciál vody naruší a voda stratí štruktúru, ako je to napríklad v strese, sodík sa presunie skrz sodno-draselnú pumpu dnu, depolarizuje miesto a navráti elektrický potenciál späť.
Presne preto som Vám napríklad viac krát vravel, že vyšší príjem sodíka je dnes veľmi vhodný a prospešný, no predovšetkým v strave.
Verím, že ty Andrea rozumieš, koľko veľa vecí týmto komunitám uniká a v čom a akú obrovskú výhodu Ty už máš, aj len s tými vedomosťami, ktoré zatiaľ máš. Už teraz máš obrovský náskok a v roku 2023 sa bude navyšovať. Myslím, že v daných komunitách preto musíš podobne ako aj inde, vedieť predovšetkým veľmi dobre selektovať informácie
Pozrel by som teda na obal danej múky a na zloženie. Všimni si, že tam nájdeš cca 30% tukov v zložení a tiež extrahované proteíny, ktoré v tomto prípade nemusia byť príliš prospešné. Práve preto som zástancom radšej celých orechov a keď tak bez vystavovania ich teplotám, prípadne ako občasné niečo, čo však nebudeme považovať za zdravú alternatívu, ale nazveme to pravým slovom 😉
@jaroslavlachky ja toto uz vsetko viem, ale aj tak si to rada vzdy precitam
Pochopila som, ze ziadne nahrazky jedla netreba hladat, treba jest skutocne jedlo, aplikovat sezonnost a lokalnost.
A da sa sa to naozaj velmi jednoducho, bez casovo narocneho varenia.
Vcera napr:
Rano volske oka 5 min
Obed pecen na cibulke 10 min, deti mali aj ryzu
Vecera makrela - 2 min a kusok syra
Cas v kuchyni minimalny:)
Najviac varenia je, ked robim divinovy gulas, to ked chxem, aby bol fajny, musi byt 3 hod v hrnci, ale toho robim aj do mrazaka.
Jaro, idu zavriet farmfoods, neviem, ci aj tam u teba, ale u nas v okolinostavaju iba 3 predajne v bratislave.
Nasla som si zdroj diviniveho.masa od nasej milej pani postarky (manzel je polovnik) a zvazujem, ze bude u nas viac dovinoveho masa.
Tieto zvery ziju vonku, v prirode, zeru prirodzenu stravu, tak ratam, ze tam zoadne negativum nie je, ci?
Vdaka vopred za nazor
@zuzana12345 Myslím, že robíš dobre a chápeš to správne. každý máme osobné "nezhody", problémy, "sezónnosť", ktorá nám určuje čo by sme mali jesť.
A s tým minimalizmom v kuchyni to máme rovnako, aj keď samozrejme každý je iný. U mńa osobne to skôr býva jedine na obmenu v tom, že keď mám pár dní po sebe nejaké rýchle/studené ako klobáska, mäso, paštéta, ... tak potom niečo uvarím, pečienka, mäsko, vajíčka, omeleta, pre zmenu.
Inak s tým Farmfoods veru neviem, ale nemyslím si, že by zatvárali, keďže reklamu si robia teraz väčšiu a väčšiu. Ale najbližšie keĎ u nás pôjdem sa spýtam asi. Skôr tipujem, že redukujú prevádzky možno, ak budú využívať nejaké Kiosky, alebo tak. 🤔
Ahoj Zuzi a Jaro, ďakujem za každý názor a vrátenie spať na tú správnu cestu😉
@andrea no nie je vôbec začo a podla mňa ide predovšetkým vždy o "cestu" a užívať si ju, us vedieť prečo som na nej. Nikdy nejde o samotný jeden cieľ 😉
@jaroslavlachky a @zuzana12345, ano aj v Povazskej Bystrici mi v predajni pani povedala, ze do 2-3 tyzdnov idu predajnu zavriet, ale ze nevie kvoli comu, ze asi kvoli energiam, ze len im povedali, ze ich idu rusit.
A s tym varenim som uz raz pisala, ze mne pri tomto stravovani chyba varenie, lebo ja to mam rada a aj pecenie kolacov, ale zas viem si to vychutnat, ked uz varim.
Tie muky sa daju zohnat aj s velmi malym obsahom tuku 14 g tuku na 100 g, tak tu si myslim, ze k tej oxidacii nejakej rapidnej pocas pecenia by nemalo dojst. Nie je tak?
Ahoj Zuzi, aj ja som si myslela, že múky, ktoré sú čiastočne zbavené tuku a tým pádom aj nadbytku polynenasytenych mastnych kyselín, nebudú tak rapídne oxidovat pre pečení. Ale Jaro má vyviedol z omylu 😉
@zuzi-2 Musím sa tam zastaviť veru opýtať. Zrejme asi nejaké väčšie v mestách, kde je na blízku toho viacej. U nás je ich málo a otvorili v Dca myslím rok dozadu, tak snáď tú nezavrú.
Plus s tým varením/pečením to úplne chápem. Práve v tom je myslím taká tá skutočná osobná zodpovednosť, ktorú zo skúsenosti viem, že ženy a hlavne Matky majú na vyššej úrovni, pretože treba zvažovať vždy viac cieľov súčasne. Podobne ako keď povedzme zariaďujeme byt/dom a niekto rieši iba to, źe treba gauč, natrie´t stenu, obývaciu stenu, atď., pričom žena (zvyčajne) hneď vidí aj to, aby veci k sebe ľadili, že nie je jedno aká farba, že tam treba aj kvietok, nejaké závesy, poťah,... a obzvlášť iné je to ešte u matky, ktorá možno popri tom všetko ešte vidí veci ako - aby bola sedačka bezpečná, aby mali zásuvky ochranu, aby nehrozilo spadnutie poličky, ktorá sa ide kúpiť, na dieťatko, atď., atď., ...
Vždy je to viacerých faktoroch a pri tomto tomu nie je inak. Niekto môže fungovať ´=uplne normálne v pomerne dobrom zdraví povedzme prvé 4 dekády svojho života, jesť čo chce, atď., a nemať problémy, pričom ho to možno dostihlo až v 60 rokoch, ak mal dobrú heteroplazmiu od narodenia a slušný "základ" a niekto iný zasa, kto má iné zázemie, heteroplazmiu,... môže už v 15 rokoch riešiť stravu, diétu, oblečenie, pracie prostriedky, svetlo na strope,..., pretože vie, že mu akýkoľvek "prešľap" spôsobí viditeĽné problémy. A práve toto je kľúčom.
Každý to máme inak a hlavné je, či a nakoľko si to uvedomujeme. Ak hej a sústreďujeme sa na to dôležité a aj "väčší obraz", takéto "menšie" veci môžu byť pekným rodinným doplnením.
Ja osobne napríklad vždy odporúčam a aj sám využívam pokiaľ možno takéto veci najmä v lete, kedy je veľa slnka, dovolenka, atď., pretože bruško/črevo dieťatka aj pubertiaka sa všetkého rýchlejšie zbaví a zároveň mu to menej vadí. Naopak tiež stojí za to, v rámci kuchyne, učiť seba aj blízkych na niektoré slané veci, pretože tie tiež bývajú rovnako chutné, a práve v tomto sa dá rôzne hrať v rámci živočíšnych produktov, a obzvlášť zasa v zime. Vždy sa dá nájsť nejaká cesta.
Niekto by možno napísal, že všetkého s mierou a mať to v "balanci", no to je jeden z najväčších omylov. V prírode nie je nič v rovnováhe a nič "s mierou". Negatívna Entropia je toho dôkazom. Podobne ako môže ostať v chladničke chladno a potraviny vydržia dlhšie, no za chladničkou bude prach a teplo - chaos, rovnako to môže vyzerať navonok u človeka, ktorý má kalórie "v rovnováhe", no jeho telo sa vo vnútri dehydratuje a stráca Redox!