Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.
⇒ PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo
Ahoj, pridávam sem niečo, čo je skôr nápad ako recept, pretože tam toho nie je moc na prípravu.
Sú to kuracie srdiečka! Je to popravde jedno z mojich obľúbených jedál, pretože je jedoduché a rýchle na prípravu a dá sa využiť na veľa spôsobov. Či už ako hlavné jedlo, ak si ich urobíte viac a naraz zjete (ako prílohu môžete použiť napr. maslo, olivy alebo tvrdý syr) alebo ich necháte ako jednohubky, napichnuté napríklad na špáratká (to sa môže hodiť teraz na sviatky ako pohostenie).
Pripravia sa jednoducho tak, že ich poukladáte na plech a dáte do trúby piecť na cca 15min. Čas záleží od toho, na akej teplote ich budete robiť. Vyššia teplota je menej ako 15min., nižšia viac ako 15min.
Keď je oliva príliš veľká, tak to stráca rovnováhu, ale určite sa to servírovanie dá ešte nejako vyladiť :).
@veronika-brezani ja si davam do vyvaru, zaludky a srdcia kuracie. Kde kupujes kuracie srdcia?
Este by ma zaujimalo, ze co na tieto kuracie vnutornosti hovori jaro a ako dolezite je dbat na to, kde zviera zilo a co zralo.
Lebo zrovna kurata su maso, ktore je podla mna krmene dost zle od chovatelov, zmesky so sojou a kukuricou... vajicka od takychto sliepok su neni dobre, to uz viem. A nie som si ista o kvalite toho maska.
Mám pocit, že ste mi pripomenuli, aby som si šiel z mrazáku vyložiť srdiečko z Ovečky, ktoré som minulý týždeň dostal a skoro som naň zabudol 😀
@zuzana12345 @veronika-brezani
Inak tiež dávam keď tak do vývaru, prípadne ako pečienku, len tak na panvici chvíľu podusím srdiečka. Záleží na tom z čoho, akého zvieratka, atď. Kuracie majú výhodu práve v tom, že aj surové sa dajú jesť, respektíve im stačí možno minútka, dve na panvici alebo vriacej vode a už sú mäkké. Pri prasiatku, ovečka, hovädzie, je to na dlhšie.
No práve ako Zuzka píšeš. U sliepočiek je to horšie v kŕmení. Jednak, keď máš niekde od suseda, alebo od babky z vedľajšej dediny, síce sú "domáce", no ešte nemusia byť kvalitné a zasa ak máš už z obchodu, kde sú BIO, tiež záleží od chovu. To už podľa toho, odkiaľ beriete, myslím, že v predošlej téme vedľa ste to rozoberali. Čiže ak je zdroj OK, a sliepočka behá aj po vonku, je dokrmovaná iba občas a nemá viditeľné problémy, je to OK.
Máš to ako u človeka. Orgány majú najvyššiu mitochondriálnu kapacitu, čiže konzumáciou srdca a iných vnútorností, máš v podstate "suplement" a najlepší koenzým Q, vitamín C, B vitamíny, železo, atď.,
Ja mám napríklad jedného pána, ktorý je tak trochu "lakomý" a viem, že sliepky necháva iba vonku, pretože im nič nekúpi, no poznám jeho dom, a veci okolo, má všetko tip top, a teda viem, že napr. od jari do jesene, keď mi ponúkne, rád vezmem. Párkrát mi napríklad dal zadarmo vnútornosti z ovečky, keď zabíjal, pretože on by to nechcel zjesť (poznáš isto) a ja som to dokonca ešte teda získal zadarmo, hoci by som si kľudne aj zaplatil
@jaroslavlachky ja mam v mrazaku hovädzie srdce, ale deti mi to nechcu jest, lebo tvrde.
Ako robis to srdce z ovce pls?
@zuzana12345 Ahoj Zuzi, ja som ich naposledy kúpila vo Farmhouse vo Freshmarkete, ale popravde som si nezisťovala presné podmienky chovania sliepočiek, z ktorých pochádzajú. Ak máte o nich nejaké info, prípadne lepší zdroj, môžete dať vedieť. V tomto mäsiarstve je výhoda, že to nie je vopred vakuovo balené a tak mi dajú koľko chcem. Ja ich beriem naraz veľa a potom mrazím a postupne vyjedám, čiže mi to z tohto dôvodu prišlo praktické.
Iné vnútornosti (pečienky, žalúdky) väčšinou beriem z Topfarm. Ak máte nejaké skúsenosti, informácie, tiež môžete dať vedieť.
@jaroslavlachky super, tak ja to nabudúce vyskúšam na panvici miesto pečenia 🙂
Iné vnútornosti (pečienky, žalúdky) väčšinou beriem z Topfarm. Ak máte nejaké skúsenosti, informácie, tiež môžete dať vedieť.
U Vás blízko BA máte viac možností, čo je super. Ja buď takto od ĺudí, čo poznám brávam, alebo niekedy vo Farmfoods. Mávajú tam buď lístky, alebo sa rovno spýtajte, kedy a či si môžete objednať. U nás v TN to tak robili, že som povedal, čo chcem, a keď mali zabíjačku, tak mi potom volali a doviezli na predajňu a ja som iba preto prišiel, vyzdvihol a zaplatil.
@jaroslavlachky ja mam v mrazaku hovädzie srdce, ale deti mi to nechcu jest, lebo tvrde.
Ako robis to srdce z ovce pls?
Hovädzie veru je tvrdšie. Všetko. Ale poznám to. Ja mám také "dieťa" priateĺku a momentálne som rád, že aspoň pečienku už jedáva posledné mesiace, keď si robím.
V tomto to robím tak, že len klasicky na kocky, chvíľu osmažím, podusím a na záver robím niečo ako omáčku, že pár lyžíc horčice, korenie (soľ, čierne korenie, majoránka, prípadne iné)m trochu olivového oleja a len chvíľku nechám, aby sa spravila taká hustejšia akoby omáčka a a je to chutné. Možno sa s tým skúsiť pohrať.
U hovädzieho by to trebalo dlhšie povariť a potom na koniec omáčku, aby bolo mäkšie, prípadne eŠte do vývaru, tam to myslím rozvarí 🤔
@jaroslavlachky, @zuzana12345. Jaro a Zuzka, ja som si to doma vymyslela, ze takto orestovanu pecen alebo ine vnutornosti, necham vychladit a potom vymixijem v mixeri a pridam k masovej mletej zmesi a robim take ako maso do burgerov. Doma mi to chlapi zjedia a sice naposledy sa divili, ze to maso ma inu chut ale zjedli. Mlcala som, neprezradila lebo ich poznam, druhykrat by uz nezjedli, hned by hladali co som do toho zamaskovala. 🙂
@zuzi-2 Dobrý nápad veru, niekedy tiež môže stať za to využiť takéto "Jediovské" triky 😉 Obzvlášť keď to robíš pre niekoho dobro. Možno niekedy zvážim aj ja. My si posledné asi 2 roky robíme takto zasa Hamburgre, akurát ja ich robím bez žemle ˇpriateĽka si dáva aj tú sem tam), mleté mäsko (mix hovadzie, bravčové),, ktoré necháme vymiešané v rukách s korením aspoň deň odstáť a potom len vyvylkáme gulićky ako hamburger, trochu na panvici, a k tomu nejaký šalát a na to plátok slaninky, syr, cibuľka, rajčina, nejaký drezing a tak a chutné aj sýte
Ale osobne častejšie riešim vnútornosti aj formou práve paštét. Síce je to drahšie, ale zvyčajne je to forma, čo vedia zjesť aj ľudia, ktorý normálne vnútornosti nechcú. V kvalitnej paštéte to je OK, aj keď samozrejme treba vybrať dobrú, kde sú vnútornosti.
@jaroslavlachky my si takto robíme fašírky. Do mletého mäsa (hovädzie a bravčové) pridáme vajíčka a to rozmačkáme rukami aby sa to dobre premiešalo. Do toho dáme potom korenie a strúhaný parmezán. Vytvarujeme guličky a tie potom akoby trochu sploštíme. Potom ich pečieme v trúbe, ale dalo by sa to urobiť aj na panvici.
@zuzana12345 ja poznám iba paštéty s pečienkou, s inými vnútornosťami som ešte nevidela.
Z tých mám najradšej Vaško Kačacia pečeň v kačacej masti. To je čisto pečienka a tuk. Tá mi najviac sedí aj chuťovo.
Potom kupujeme aj paštéty Gašparík.
@zuzana12345 Vo viacerých Zuzi, len pokukaj. Je to bežné. Zvyčajne len pečeň, ale tuším som v niektorých čítal v zložení aj iné.
Tiež v poslednej dobe, nejak pol roka myslím, keď chodievame do Teplíc mávame ešte túto. Je to vraj nejaká nová firma - Myžu a natrafili sme na nich v jednej novej kaviarni, čo tam otvorili a paštétu som hneď vyskúšal, keď sme si tam sadli "na kávu", a bola fantastická. Chutila nám obom. No tuším majú pobočky len stred slovenska, ale majú aj Eshop. My sme mávali takú jeleniu, ale aj ostatné sú fajn.