Recept - kokosové č...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Recept - kokosové čokoládové gulôčky

9 Príspevky
3 Užívatelia
2 Likes
47 Videní
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3833
Admin
Zakladateľ témy
 

Pridávam ďalší rýchly recept na čokoládové kokosové guľky (alebo hocijaké iné formy/tvary), dnes som po dlhšom čase sám robil, tak som rovno pofotil a snáď niekomu pomôže/možno inšpiruje.

Recept je veľmi jednoduchý, čiže presne môj tip, možno poznáte, dá sa s tým rôzne vyhrať a nič sa na ňom nepečie, čiže rýchla príprava a žiadna oxidácia ani znehodnotenie PUFA tukov (väčšina je SFA a trochu MUFA). Zaberie iba chvíľku času, dohromady možno menej ako pol hodinu (už podľa množstva), trochu sa ušpiníte od čokolády, a inak super sýte a chutné.

 

Tým, že je to len o miešaní a čokoláde, dá sa to podľa mňa robiť aj s deťmi, ako taká zábava, ale v tom prípade to asi odnesie kuchyňa a upratovanie 😀  

Nejdem nič extra rozpisovať, nižšie pripájam suroviny, samotný recept a môj postup/tipy aj fotky, pričom fotky sú opäť len také ilustratívne (žiadne profi), a už nech si každý prispôsobí, prípadne dajte tip, ak spravíte inak alebo pridajte foto, ako to vyzeralo u Vás. 

 

P.S. Víno na fotke je len pre estetiku 😉 

 

    

 
Publikované : 22. decembra 2022 19:59
Erika reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3833
Admin
Zakladateľ témy
 

Použité suroviny, ktoré vidíte aj na fotke nižšie u mňa sú:

  • Kvalitná horká čokoláda (väčšina tu vie, že mám rád Vivani 99, no bolo by to zrejme moc horké, tak som použil Lindt 90 alebo 85, ktoré kúpite bežne Tesco, Kaufland,...) 
  • Kokosový olej (osobne využívam ten, ktorý vidíte na obrázku - extra panenský)
  • Strúhaný kokos (priateľka nás zásobuje, pretože robí v bezobaľovom obchode)
  • Nejaké oriešky (ja som použil mandle a makadámové), ktoré som si nasekal
  • Prípadne ešte nejaké Formičky, kto chce, do ktorých nalejete čokoládu, no dá sa to tvarovať aj v rukách, len to zaberie viac času

 

To je všetko, čo som použil, prípadne ešte kto chce môže pridať niečo iné, alebo zmiešať viac druhov čokolády (skúšal som aj také), alebo môžete pridať škoricu, kakao, či trochu vína. Chute sú potom intenzívnejšie a zaujímavé. 

P.S. Tak, ako som ja robil je to dosť sýte a trochu horké, takže nemusí každému chutiť a treba doladiť podľa osoby (sladšie, horkejšie,...)

 

   

 
Publikované : 22. decembra 2022 20:05
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3833
Admin
Zakladateľ témy
 

Samotný postup prípravy:

 

Osobne robievam takéto veci od oka, tak píšem len cca (nemám presnú gramáž). Z množstva, ktoré som využil a píšem dnes, my vyšlo cca 40 gulôčok (aj iných tvarov), ako vidíte na obrázku.

  1. v nejakom hrnčeku som pomaly roztopil čokoládu. Ja som použil cca 300 gramov.
  2. Pridal som cca 2 až 3 lyžičky kokosového oleja (cca 40 gramov).
  3. stále som miešal
  4. Po cca 2 minútach som pridal nasekané oriešky a vmiešal dnu 
  5. Tiež som pridal do roztopenej zmesi trochu strúhaného kokosu a zamiešal
  6. Následne som vypol a nechal trochu na balkóne vychladiť. 

 

Poznámka:

Ohľadom pridania orieškov a kokosu je to voliteľné, no keď ich tam takto pridáte dnu, bude to chrumkavé, no zasa to nebude také úplne "tekuté" a ak chcete robiť nejaké mini gulôčky, bude to náročnejšie. Osobne ale pridávam takto a strúhaný kokos dám ešte aj na záver na posypanie.

 

Finále:

Na záver, keď je zmes trochu vychladená máte 2 možnosti:

  • Buď počkáte, kým stuhne poriadne (alebo dajte do chladničky) a vytvarujte si rukami tvar/gulôčku, akú chcete, naukladajte na tanier, posypte kokosom/orieškami a nechajte stuhnúť
  • Alebo si nachystajte nejaké formičky ako mám ja na obrázku a nalejte do nich zmes ešte kým nie je stuhnutá a potom len dajte do chladničky. 

 

Na záver som posypal strúhaným kokosom a hotovo. 

V chladničke to takto stuhne do pár minút (cca 30 minút), prípadne dajte do mrazáku a za 5 minút je stuhnuté. 

Len si dajte pozor, keďže je to takmer celé z čokolády a tuku, keď to servírujete na tanier, po pár minútach sa začína topiť, tak odporúčam samostatne na tanier a tesne pred konzumáciou 😀 

 
Publikované : 22. decembra 2022 20:16
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3833
Admin
Zakladateľ témy
 

Postup s obrázkami:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Publikované : 22. decembra 2022 20:20
Erika reacted
Monca
(@monca)
Príspevky: 26
ČLENSTVO ZDARMA
 

Super recept, vyskúšam.  

 
Publikované : 23. decembra 2022 8:37
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3833
Admin
Zakladateľ témy
 

@monca Určite vyskúšaj a daj vedieť ako chutí 👍

 
Publikované : 23. decembra 2022 9:02
Veronika Brezani
(@veronika-brezani)
Príspevky: 92
PLATINOVÝ ČLEN
 

Ja som tiež takto minulý rok robila čokoládky do formičiek :). Aj som ich potom balila do alobalu, keď sa tak dajú na chlad, tak pekne vydržia aj dlhšie neroztopené a môžete ich aj niekomu darovať.

Tie žlté sú špeciálne: roztopené kakaové maslo ochutené kurkumou. (to vnímam ako takú korenistú "bielu čokoládu").

 
Publikované : 26. decembra 2022 11:10
Veronika Brezani
(@veronika-brezani)
Príspevky: 92
PLATINOVÝ ČLEN
 

Obrázok

 
Publikované : 26. decembra 2022 11:12
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3833
Admin
Zakladateľ témy
 

@veronika-brezani Vyzerajú krásne Veronika, super 😊

 
Publikované : 26. decembra 2022 11:39
Zdieľať: