Prečo je fruktóza v...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Prečo je fruktóza v zime nevhodná

16 Príspevky
5 Užívatelia
5 Likes
194 Videní
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 

Krátky postreh, ktorý bol spomenutý v novom článku a považujem to za dôležité, preto to píšem v skratke aj sem.

Aká je ďalšia moderná ignorácia, ktorá nám zakrýva zrak pred očividnou "pravdou"? FRUKTÓZA 

 

Chlad a ketogénna strava je niečo, čo bolo vždy, počas celej evolúcie, prepojené rovnako ako sacharidy a silné solárne žiarenie. To znamená, že tak ako v zime v prírode nezískame zeleninu ani ovocie, v lete ich zas máme kopu a obzvlášť fruktózu. A je to práve fruktóza, ktorá moderným ľuďom spôsobuje problémy, no nie kvôli dôvodom, aké si myslia.  

 

Fruktóza je ovocný cukor a nájdeme ho takmer vo všetkom ovocí. Bohužiaľ, dnes sa pridáva už aj takmer do každej umelo vytvorenej potravy vo forme glukózovo-fruktózových sirupov (skratka HFGCS).

 

Veľa ľudí si myslí, že je to fruktóza sama o sebe, ktorá nám spôsobuje problémy, no nie je to tak. Ani tá závislosť na nej nie je náhodná (pretože to súvisí s dopamínom, SCN, modrým svetlom a NPY, ale o tom teraz nepíšem).

 

Hlavný problém fruktózy nie je ona sama, ale to, na čo zabúdame a to silné solárne žiarenie, ktoré fruktózu v prírode sprevádza. Fruktóza na náš metabolizmus totižto pôsobí 3 hlavnými spôsobmi, no ani jeden z nich nie je sám o sebe problém. Problém je iba v nesprávnom kontexte. 

 

Fruktóza zastavuje beta oxidáciu v mitochondrii, taktiež obsahuje veľa deutéria a posledná vec je, že znižuje vnútornú tvorbu oxidu dusnatého. Teraz sa zamysli nad tým, čo si práve prečítal a v duchu popremýšľaj. 

 

 

Za prvé teda, fruktóza zabraňuje prieniku mastnej kyseliny do mitochondrie, čiže BRÁNI SPAĽOVANIU TUKU. To znamená, že príroda chce, aby naše mitochondrie neoxidovali hromadu vodíka, ak máme k dispozícii podmienky, v ktorých nájdeme veľa fruktózy. Takto to bolo napr. po dlhé roky aj v Indii, ešte pred tým, ako mali taký obrovský výskyt cukrovky. (Písal som o tom v predošlom článku na blogu (na konci článku).

 

Druhá vec je, množstvo deutéria, ktoré však v letných mesiacoch pre nás nie je zlé, práve naopak, ak sme na slnku. (Dôvod prečo teraz nie je dôležitý, v priebehu mesiacov a rokov sa ho každý čitateľ dozvie).

 

A tretia vec je, že fruktóza zvyšuje produkciu kyseliny močovej, čím zabraňuje tvorbe OXIDU DUSNATÉMU (to je náš prírodný vasodilatátor= rozťahovač ciev). To znamená, že fruktóza bráni roztiahnutiu našich ciev zvnútra, čím sa zníži prísun krvi aj do mozgu. Je to však pre nás skutočne negatívum, alebo nám príroda jednoducho servíruje niečo na vykrytie chýbajúceho kúsku skladačky? 🤔 Samozrejme...  

 

Fruktózu mame k dispozícií v letných mesiacoch, kedy máme silné solárne žiarenie, ktoré vďaka SOLÁRNEMU MOZOĽU využívame na pohon krvnej plazmy aj tvorbu oxidu dusnatého. V lete príroda chce, aby naše mitochondrie neoxidovali veľa tuku, pretože vtedy môžeme využiť viac fermentáciu v čreve a tiež iba VODU v krvi a slnko (preto ti žily vystúpia v lete von). V lete nám preto neublíži ani viac deutéria, práve naopak, pomôže nám. 

 

Naopak v chlade, kedy svetlo ubúda, sa vďaka CD36, receptorom na koži a leptínu mení náš cirkadiálny rytmus, naše chute na sacharidy miznú a začíname tvoriť oxid dusnatý vnútorne, na základe stimulov chladu. V chlade tiež už nemáme k dispozícii fruktózu, ktorá by tieto procesy narušila. V chlade mame k dispozícii iba veľa mäsa, rýb, tuku a proteínu, ktoré nám nijako neublížia. Jediné čo v nás vyvolajú je vyššia tvorba tepla, vody a CO2

 

Práve preto si ľudia mylne v minulosti spojili konzumáciu mäsa so zvýšenou kyselinou močovou a následne s chorobami ako DNA.

 

https://dennik.hnonline.sk/servisne-prilohy/104743-dna-kralovna-chorob-i-choroba-kralov

 
Publikované : 25. mája 2021 16:49
Martina reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 

Tieto problémy ako aj choroba DNA sa tiež označujú ako choroby kráľov, no zdá sa, že iba málokomu dochádzajú súvislosti. Nikdy tu nešlo o to mäso, ale o ich prudkú zmenu života.

 

Boli to práve králi, ktorí začali žiť vysoko od povrchu zeme (znížený vnem gravitácie aj magnetizmu zeme) a tiež boli v teple a nonstop obkolesení nadbytkom jedla, vrátane „zdravého“ ovocia a mäsa.

 

Tieto stimuly boli to, čo u nich spustilo niektoré ochranné mechanizmy a tiež epigenetické signály, ktoré sa preniesli aj do ďalších generácií. Málokto totižto vie, že kyselina močová je aj silný antioxidant. 

 

⬇️⬇️⬇️

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6947260/

 

 
Publikované : 25. mája 2021 16:52
Ivana reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 

Zlatí členovia a účastníci nedávneho webináru o chlade by mali v tomto vidieť ďalšie súvislosti, prečo sú mnohé dnešné choroby v skutočnosti iba epigenetické adaptácie, ktoré nám pomáhali a stále trochu pomáhajú.       

Choroba DNA je tiež tento prípad.                

 

 

 
Publikované : 25. mája 2021 16:54
(@martina)
Príspevky: 12
ČLENSTVO ZDARMA
 

Vdaka za poučný mini článok 🙂           

 
Publikované : 26. mája 2021 12:37
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@martina nie je začo 😊    

 
Publikované : 26. mája 2021 13:51
Martina reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Niekedy ľudí neprinútime vidieť, čo sa im snažíme povedať, no to však ešte neznamená, že v nich jedného dňa nemôže zasiate "semienko" vyrásť v niečo väčšie...                     

 
Publikované : 26. mája 2021 13:57
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky Ahoj Jaro, fruktóza je energeticky disruptor (rozvracač).

Prispieva  k zápalom v tele, pečeň a srdce trpia. Fruktóza bráni AMP aby vstúpil do dýchacieho reťazca. AMP je nútený vytvárať  kyselinu močovú. V pečeni sa premieňa na kyselinu Palmitat, co nie je dobre. Palmitat je fanúšikom LDL a potláča HDL cholesterol.

Fruktoza je hlavná hnacia sila pri srdcových ochoreniach a este aj pomáha stukovatiet pečeň. 

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 10. septembra 2021 14:20
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 

@empigo-osobny-trener-kosice Super postreh. Veľa ľudí obviňuje kvôli fruktóze aj mäso (neprávom). 

 
Publikované : 10. septembra 2021 19:48
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 

Na čo sa v nás sacharidy rozložia? Nie na kalórie, ale na protóny a elektróny.

Čo je podstatou dýchacieho reťazca v mitochondrii? Flow (tok elektrónov) po vnútornej membráne mitochondrie. Ak je tok elektrónov dobrý, vytvoria hromadu CO2, vody, aj ATP (energie). Ak nie je, máme problém.

Teraz však otázka. Čo dokáže elektróny „nabíjať“ energiou? Svetlo, alias fotóny. Odborne sa to nazýva excitácia elektrónu a je to základ Einsteinovej práce a fotoelektrického javu.

 

Takže máme tu dve premenné: Svetlo a Elektróny. Teraz si položme túto otázku:

Mali by sme jesť sacharidy alebo fruktózu v Zime?  (odpoveď každý sám...)

Teraz si položme druhú otázku: „Máme v zime dostatok silného svetla na to, aby sme excitovali elektróny zo sacharidoch v mitochondrii?“ Odpoveď je nie.

 

Prečo by sme teda mali v zime jesť viacej tukov a byť viac ketogénny? Jednoducho preto, pretože tuk nám poskytne väčšie množstvo elektrónov ako sacharid, keďže nemáme k dispozícií dostatok svetla na ich „dobíjanie“. Preto ich potrebujeme väčšie množstvo a to dostaneme iba z tuku, Iba takto udržíme plynulý flow na membráne mitochondrie.

 

1 mol mastnej kyseliny vyprodukuje v mitochondrii cca 8 x Acetyl CoA, 31x  NADH, 15 x FADH2, 16 x CO2.

 

Teraz to porovnajte s 1 mólom glukózy: 2 x Acetyl CoA, 10 x NADH, 2 x FADH2 a 6 x CO2

 

Celkom slušný rozdiel...

 

Druhá stranka rovnice je tiež chlad. V zime je chlad prítomný. Chlad spôsobuje zvýšenie hladiny glukózy schválne. Článok Adaptácia na chlad 6 a Adaptácia na chlad #7 to objasnili pomerne fajn.

Inzulín však na druhú stranu nepracuje moc dobre, keď teplota klesne pod istú úroveň (cca 17°C). Chlad je zároveň naša forma endogénneho infračerveného žiarenia a tiež nám nedovoluje použiť glukózu ako palivo na pohon toku elektrónov po membráne mitochondrie. To isté však neplatí pre fruktózu. Prečo?

Fruktóza pracuje nezávisle od inzulínu, čo má svoj dôvod, pretože fruktóza a chlad neboli nikdy evolučne prítomné spolu a naše telo ich nemá k dispozícií v jednom.

 
Publikované : 10. septembra 2021 19:51
Vladdo
(@vladdo)
Príspevky: 65
ZLATÝ ČLEN
 

Ahoj Jaro,

chcel by som sa poradit vyuzit prijem fruktozy teraz na jesen este ked sa prirodzene vyskytuje. Napriek tomu sa my nejak nedari nabrat tuk/resp. pribral som mozno kilo. Od cca. seprembra si davam  jablka, slivky alebo ine, hlavne domace ovocie, ziadne exotiky, mozno pol kila denne.  

Mozno by bolo lepsie davat si 100 % lisovane stavy, alebo sa prestat vystavovat chladu aspon na toto obdobie kym nevysadim sacharidy uplne? Lebo viac ovocia by som asi nedal, aj tak nemam dobry pocit v zaludku s tolkeho ovocia, a samotne zvladanie chladu je aj tak horsie,....Ovocie si davam pomedzi jedlo, co tiez nemam vo zvyku.

Dakujem

 

 
Publikované : 22. novembra 2023 16:56
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 

@vladdo Áno Vlado, to máš pravdu. Za mňa najlepšia stratégia v tomto prípade je jednoducho fungovať ako teraz, ak aj trénuješ a si citlivý na inzulín/leptín - super, a jednoducho si daj normálne sýte jedlo a poňom, po krátkej pauze, ešte dezert vo forme sacharidu. 

Ja som tento "experiment" na sebe testoval v minulosti a pribratie bolo najjednoduchšie práve v období, kedy máme najmenej UV, teda cez sviatky. 

 
Publikované : 22. novembra 2023 21:35
Vladdo
(@vladdo)
Príspevky: 65
ZLATÝ ČLEN
 

Ale iba fruktozu? Resp.aj vysokoenergeticke dezerty typu kolac?Lebo ryza a pod.,co do dam ked je UV- tej by musel clovek velky objem zjest,co zasa zbytovne plni zaludok 🙂

 
Publikované : 23. novembra 2023 13:03
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@vladdo práve naopak Vlado, netreba. Skus zjesť povedzme veľkú misku plnú ovocia verzus ryže. Zistíš, že ovocie, plne vody, ta náplní rýchlejšie. Má to Dôvod.

Fruktóza má schválne na špecifickom mieste deuterium, pretože jeho atóm deaktivuje glykolyzu. U glukózy to neplatí 

 
Publikované : 23. novembra 2023 15:05
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

^^^ aj toto je ďalšia dôležitá súvislosť z dnešného príspevku na IG.

Fruktóza vďaka atómu deutéria vypne v bunke glykolyzu. Glukóza nie. Glukóza ju môže naopak podporiť. 

Aj preto športovci vedia, že kombinácia glukózy a fruktózy počas závodu pomáha lepšie doplniť glykogen. Netušia však vôbec prečo a ani ako jediný atóm deutéria deaktivuje opticky glykolyzu a zmení v bunkách ich pečene celú signalizáciu. Doplnenie glykogenu fruktozou totiž v tomto prípade nie je najlepší nápad. 

 

 
Publikované : 23. novembra 2023 15:07
Vladdo
(@vladdo)
Príspevky: 65
ZLATÝ ČLEN
 

Cize nejde o to pri fruktoze ziskat z nej samotnej velky objem kalorii - (tj. tuku, priklad medved,ktory zje aj 10 kil ovocia denne) ,ale dat si mozno menej a castejsie aby bola nejaka hladina deuteria v krvi..

Inac celkom my pomaha poslednu dobu, po tukovom jedle dat si jablko,ako keby to zlepsilo travenie ( asi enzymy resp.ziva potrava). Normalne by som sacharidy nekombinoval ,maso s ryzou alebo cestovinami nehrozi.

 
Publikované : 23. novembra 2023 21:07
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Publikoval: @vladdo

Cize nejde o to pri fruktoze ziskat z nej samotnej velky objem kalorii - (tj. tuku, priklad medved,ktory zje aj 10 kil ovocia denne) ,ale dat si mozno menej a castejsie aby bola nejaka hladina deuteria v krvi..

Inac celkom my pomaha poslednu dobu, po tukovom jedle dat si jablko,ako keby to zlepsilo travenie ( asi enzymy resp.ziva potrava). Normalne by som sacharidy nekombinoval ,maso s ryzou alebo cestovinami nehrozi.

Áno tak Vlado. Fruktóza zamedzí metabolickej drahé v cytoplazme s názvom glykolyza, vďaka čomu medveď nedokáže toľko spaľovať glukózy a dopĺňa skôr svalový a pečeňový glykogen, alebo aktivuje lipogenezu a mení 6 uhlíkové molekuly na dlhé 16 až 18 uhlíkové (aj viac) s názvom mastné kyseliny. 

 

 
Publikované : 29. novembra 2023 8:31
Zdieľať: