Diagnóza: Leidenova...

Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.

PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

Diagnóza: Leidenova mutácia (Faktor V Leiden, G1691A) v homozygotnom stave

2 Príspevky
2 Užívatelia
0 Reactions
6 Videní
Mário Tišťan
(@mario-tistan)
PLATINOVÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy

Ahoj Jaro,

narazil som na lekársku správu (v rodine), kde bol potvrdený Faktor V Leiden (G1691A) v homozygotnom stave. Lekár k tomu odporučil hematologické sledovanie, zvýšenú opatrnosť pri rizikových situáciách (cestovanie, operácie, dlhšia imobilita) a v týchto prípadoch zvážiť podávanie nízkomolekulárneho heparínu. Táto diagnóza pravdepodobne spôsobovala u tej osoby predčasné potraty a neudržanie plodu. 

Zaujímal by ma tvoj pohľad:

• do akej miery môže takáto genetická predispozícia ovplyvňovať redox a mitochondrie,

• aké opatrenia v životnom štýle, strave a suplementácii by si odporúčal na minimalizáciu rizika,

• či má podľa teba zmysel preventívne podporovať krvný obeh aj mimo rizikových situácií,

• a ako sa pozeráš na dlhodobé preventívne užívanie iných doplnkov s účinkom na krvný obeh (má zmysel ich v takomto prípade užívať? )

Rád by som vedel, čo by si k tomu odporučil ako praktický prístup. Ďakujem 

Publikované : 3. septembra 2025 10:05
(@jaroslavlachky)
Admin

@mario-tistan Skvelá otázka Mário a je super, že sa zaujímaš aj o rodiných príslúšnikov. Keďže je to homozygot, má kópiu od oboch tak je riziko vyššie, ale ako vždy hovorím, každá SNP alebo SAP mutácia je len epigenetická zmena, ktorá sa v z nejakého dôvodu vyvinula. Nie je to teda "daný osud", ale len "sťažený osud", ak človek neupraví svoje prostredie, v ktorom sa mu daná mutácia u jeho predkov rozvinula. 

Čiže ako prvé - ak bude žiť tu, v krajine, kde žili aj jeho predkovia, kde sa mutácia rozvinula, riziko bude vyššie ak nezmení životný štýl. To je isté a bez debaty. 

Čokoľvek zvyšuje riziko upchatia ciev a "hrubnutie" vecí v krvi, zvyšuje riziko zástavi srdca, infarktu, zlého okysličenia a teda všetko spojené s pseudohypoxiou (najmä poruchy mozgu a srdca = kardiovaskulárne riziko). 

To znamená, že priamo táto mutácia ovplyvňuje jej redox a mitochondrie tak, že zvyšuje OBJEM vecí v krvi, čím spomaľuje jej pohyb. A teda presun predovšetkým O2 a CO2 v krvi. To znamená, že mitochondrie v častiach ako mozog a srdce ho môžu dostávať pomalšie a teda nemajú svoju plnú kapacitu.

1. Čo sa týka sledovania:

• Keby sa to týka mňa a chcem mať svoje zdravie pod kontrolou, určite by som si pravidelne (možno každé 3 až 6 mesiacov: sledoval aspoň:
  • Cholesterol (sdLDL, TAG, HDL, LDL, ApoA + ApoB)
  • Na začiatok možno u oravca spraviť aj subfrakcie
  • Hlavne krvný obraz (všetko čo obsahuje a zaujíma vác hlavne hrúbka krvných doštičiek a všetkého ďalšieho)
  • sodík, močovina a kreatinín v krvi pravidelne
  • D-dimér
  • A možno tiež niekedy aj vitamíny v krvi ako Koenzým Q, Vitamín C a vitamín E

2. Pre danú osobu môže byť tiež fajn mať doma tlakomer a občas sledovať. Keby sa mení, tiež riziko

3. No a samozrejme

Čo sa teda týka opatrení, po prečítaní vety vyššie, źe "presun predovšetkým O2 a CO2 v krvi. To znamená, že mitochondrie v častiach ako mozog a srdce ho môžu dostávať pomalšie a teda nemajú svoju plnú kapacitu." dôjde, že vyhýbanie sa EMF v blízkosti teda je číslo jeden, potom samozrejme dlhé lety sú tiež veľké riziko, rovnako ako pre aveoniku, pobyt v interiéri a umelé svetlo tiež a naopak uzemnenie sa, IČ + UVA veĽké plus a tiež všetko, čo znižuje tlak, produkuje oxid dusnatý je benefit.

Veci ako:

• Grounding
  • Každé ráno chvíľu na východe slnka
  • Večer nijaké umelé svetlo a kvalitný spánok
  • Všetko čo dodá elektróny do plazmy je benefit äintravenózny vitamín C - medirex cca 40EUR, prípadne aj Mayerov koktejl, ale to u nás nezoženie, Olivový olej mať ako dennú "medicínu" a aspoň 1 až 3 lyžice denne, čistá voda,...)
  • Pobyt na slnku a vo vode,
  • dostatok síry (cesnak, cibuľa, ruźičkový kel, brokolica - nájsť si svoje a jesť s obmenou aj každý deň)
  • U nej možno raz za čas aj ubiquitinol aspoň 90 mg denne ako doplnok
  • DHA podľa potreby a možností
  • Meditácia a správne dýchanie (môže zaćať napr. hlboké dýchanie, krabicové dýchanie, oxygen advantage,...)
  • a niektoré ďalšie

Čoskoro by mali byť zverejnené nejaké ďalšie podcasty, ktoré som nedávno nahrával a v jednom sme tuším preberali práve niečo podobné (potom môźeš pozrieť). V podstate ide o to, že pohyb krvi je veľmi ovplyvnený vecami dnu (teda hrúbka dośtičiek a krviniek), ale aj samotnou plazmou (voda) a hrúbkou cievy (NO) a následne aj množstvom CO2 a O2. A teda už len keď si na UV svetle, z žíl, ktoré idú do srdca odkysličené sa uvoľňuje viac venózneho kyslíka nezávisle na dýchaní. Podobne postupné učenie sa potápať dokáže lepšie uvoľniť rozpustený kyslík. Uzemnenie sa prináša elektróny do pečene aby produkovala dostatok albumínu, ktorý viaže sodík, čím je krv správne viskózna,...

Posledný typ, čo ma napadá a príde mi fajn je napr. kúpiť meter na meranie povrchového napätia tela. Bavíme sa o 40 až 70 eur, čo nie je veľa, a osoba nech si pár krát zmeria doma ako jej telo vyzerá. Keď je v posteli, keď je s mobilom, na gauči, vonku,... aby videla ako to vyzerá. Keď je napätie NULA alebo blízko nule, jej krv je správne viskózna. 

Kedykoľvek jej povrchové napätie ide nad 0,01 až 0,1 Volt, tak jej telo stráca elektróny a krv sa nehýbe dostatočne správne. Potom dokáže svoje źivotné prostredie laicky vidieť "inými očami" a zároveň to korelovať tomu, prečo má danú mutáciu v tele a ako by mala žiť, aby pre ňu nebola problém. 

Publikované : 3. septembra 2025 11:49
Zdieľať: