Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.
⇒ PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo
Ahoj Jarko, nedávno sa nám pokazila sklokeramická doska na varenie a moji rodičia chcú kúpiť novú. Hovorili mi o tom, že zvažujú indukčnú dosku. Nie som si však istá, či ja takýto spôsob varenia bezpečný a rada by som na to vedela tvoj názor.
Ak tomu rozumiem správne, tak je tu teplo vedľajším produktom menenia el. prúdu, ktoré vytvára mag. pole. V ktorom kroku tohto procesu presne teplo vzniká? Pretože to mi nie je jasné.
Hlavný rozdiel oproti sklokeramickej doske je teda v tom, že prúd sa tu mení, čiže je tu okrem prúdu prítomné aj mag. pole.
Intuitívne by som sa takejto varnej doske radšej vyhla, ale ak mi k tomu vieš povedať viac, aj tak, aby som to mohla potom sprostredkovať rodičom, bola by som veľmi vďačná.
@veronika-brezani áno Veronika, ideš na to správne. Indukčná doska naozaj generuje veľké emp. Osobne tiež preto odporúčam vyhnúť sa im, no ak netravis pri nej hodiny, tak to nebude veľký problém. Podobne ako päť minút denne keď zapneš mobil. No pre rodiny a hlavne ženy, ktoré tráviš v kuchyni veľa času to je dosť. Ono keď si pozrieš tieto dosky tak zistíš, že ku nim treba aj špeciálne hrnce, aby ohrev fungoval a teda hneď vieš ako fungujú.
Indukčné varenie funguje na princípe indukčného ohrevu, ktorý jednoducho pomocou elektromagnetických vĺn ohrieva iba dno nádoby, v ktorej vznikajú vírivé tepelné prúdy, a jedlo sa ohrieva.
Čiže nevzniká teplo priamo ohrevom ako povedzme ohňom, alebo nejakou špirálou ako v kanvicu, apod., ale pomocou prenosu EMP z dosky do riadu, ktorý ich mení na výrive prúdy a generuje teplo.