Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Cirkadiánny rytmus, plodnosť a PCOS

3 Príspevky
2 Užívatelia
4 Likes
114 Videní
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 
Plodnosť, príprava na tehotenstvo, zdravie a Cirkadiánny rytmus. Je tu nejaký súvis?
 
A môže byť napr. častý zdravotný problém dneška akým je Syndróm polycystických vaječníkov (PCOS) spôsobený deficitom slnka a povrchu Zeme (grounding) a nesprávne fungujúcim cirkadiánnym rytmom?           
 
Odpoveď na otázky vyššie je áno.                 
 
 
 
Včera som nahrával síce kratší a viac laický, no zaujímavý rozhovor do jedného programu o príprave na tehotenstvo (ktorý som spomínal aj na konci posledného článku Črevo a mozog #13), kde som rozprával o dôležitosti cirkadiálneho rytmu (CR), o hormónoch a súvislosti s CR, ako slnečné svetlo zapína a zároveň vypína tvorbu hormónov a niečo na viac chcem spomenúť aj sem pre Vás.
 
 
Cirkadiálny rytmus hrá nezameniteľnú úlohu v zdraví našich mitochondrii a sú to naše mitochondrie, ktoré tvoria aj základné steroidné hormóny, s ktorými majú ľudia problém.
 
Tento fakt ľudia často nevedia, no mitochondria je naozaj zodpovedná aj za toto. Je to ona, ktorá cez svoju vonkajšiu membránu absorbuje cholesterol a presunie ho na vnútornú, kde z neho dokáže vytvoriť pregnenolón, z ktorého následne môžu vzniknúť všetky ďalšie steroidné hormóny.
 
 
 
 
Tak napríklad Syndróm polycystických vaječníkov(PCOS) je častý zdravotný problém, ktorý postihuje 5 až 10% žien v plodnom veku, najčastejšie od 15 do 44 rokov. Ženy s týmto syndrómom, majú hormonálnu nerovnováhu a metabolické problémy, ktoré môžu mať vplyv na ich celkové zdravie aj vzhľad.
 
Polycystické ováriá bývajú tiež častou, ale liečiteľnou, príčinou neplodnosti. Ako teda na tento problém vplýva cirkadiánny rytmus a to, čo sa deje v našom mozgu a aj za okom?
 
 
Koncom roku 2015 Vedci z Nového Zélandu dosiahli ďalší míľnik vo svojom celosvetovom úsilí o pochopenie nervových mechanizmov, ktoré sú základom hlavnej kontroly plodnosti mozgu. Títo výskumníci Neuroendokrinológie zverejnili prvý priamy dôkaz, že sú to neuróny kisspeptínu pracujúce synchrónne, ktoré generujú malé, epizodické, hormonálne pulzy, ktoré sú kľúčové pre normálne reprodukčné fungovanie u ľudí a iných cicavcov.
 
Poznámka: Čo znamená pulzné (produkujúce pulzy)?
 
Inými slovami oscilujúce, alebo aj vylučujúce sa v istých intervaloch = musí tu byť nejaký oscilačný riadiaci mechanizmus...
 
Každý komu teraz napadol cirkadiánny rytmus,... veľmi správne 👍
 
 
Publikované : 27. decembra 2021 9:45
michaela00 and Ivana reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
Zakladateľ témy
 
Profesor Allan Herbison, ktorý viedol štúdiu, hovorí, že epizodické pulzy hormónu uvoľňujúceho gonadotropín (GnRH) do hypofýzy sú už dlho známe ako nevyhnutné na udržanie plodnosti: 
 
"Tieto epizodické, pravidelné pulzy, ktoré sa vyskytujú približne každú hodinu, podnecujú hypofýzu, aby uvoľnila do krvného obehu dva kľúčové hormóny (LH - Luteinizačny hormón a FSH - Folikuly Stimulujúci Hormón). Tieto 2 hormóny uvoľňuje tiež pulzným spôsobom.
 
Luteinizačný hormón je mimochodom zodpovedný za stimulovane progesterónu, čo je hlavný hormón plodnosti. Obzvlášť u žien. Progesterón spolu s leptinom riadi aj placentu.
 
Progesterón = progestácia.    
 
Nedostatok progesterónu = neplodnosť
 
 
Mnohé typy neplodnosti sú výsledkom práve porúch pulzného uvoľňovania hormónov, od problémov v puberte až po neschopnosť otehotnieť.
 
Tak napríklad veľmi častá príčina neplodnosti u žien, syndróm polycystických ovárií, je spôsobená príliš rýchlymi pulzmi týchto neutrónov.
 
 
V danej štúdií hovoria, že kľúčovou nevyriešenou otázkou bolo, aký je základný mechanizmus, ktorý generuje pulzy hormónu uvoľňujúceho gonadotropín (GnRH).
 
 
"Sú to iba neuróny GnRH, ktoré generujú pulz, alebo iná aktivita v širšej sieti neurónov, ktoré riadia plodnosť?"
 
Pri štúdiu myší sa výskumný tím snažil odpovedať na túto otázku pomocou najmodernejších optogenetických techník na selektívnu aktiváciu kisspeptínových neurónov v určitej časti hypotalamu.
 
Po meraní vzoriek krvi zistili, že aktivácia tejto malej populácie kisspeptínových neurónov bola pozoruhodne účinná pri vytváraní pulzov sekrécie LH.
 
 
 
"Tieto zistenia podľa slov profesora predstavujú dôležitý poznatok, ktorý bude dôležitý pri budúcom úsilí o vývoj nových spôsobov liečby plodnosti zameraných na produkciu väčšieho alebo menšieho počtu impulzov GnRH v závislosti od problému."
 
 
Predpokladá sa totiž, že až jedna tretina všetkých prípadov neplodnosti u žien zahŕňa poruchy v oblasti mozgových obvodov, ktoré študuje profesor Herbison a jeho tím.
 
 
Takže... Žeby predsa len ten náš oscilačný mechanizmus s názvom Cirkadiánny rytmus bol dôležitý? A
 
Odpoveď je áno, je dôležitý.
 
Magnetizmus, svetlo a gravitácia. Všetko sú to vnemy, ktoré náš mozog vníma a prenáša do vody (mozgomiešneho moku), ktorej je plný, pomocou ktorej tvorí našu momentálnu realitu, priestorovú orientáciu, vnímanie času, ale aj oscilačný mechanizmus, ktorý je schopný prenášať energiu, ale aj informáciu do každej časti tela pomocou polarizovaných a usporiadaných vrstiev vody, o ktorých členovia po prvýkrát niečo počuli v poslednom webinari
 
 
 
Link tu ⬇️
 
Publikované : 27. decembra 2021 9:46
michaela00 and Ivana reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Ako svetlo kontroluje vylúčenie a načasovanie hormónov?

Nový julovy webinár o tom hovorí. 

Júlový webinár 2023 Vás vezme na úroveň povrchu mozgu, do mozgovej kôry, kde sa odohráva veľa z výpočtovej techniky mozgu. Nepredpokladám, že sa niekto zamýšľal nad tým, prečo obsahuje každá časť mozgu, od moku, po dentrity, neuróny až po axóny odlišnú štrukutúru vody a ako to vplýva na lámanie svetla. Dnes sa to zmení! Dnes sa dozviete po prvýkrát niečo o tom, ako naozaj ľudský mozog pracuje a ako dokáže vo vysokých rýchlostiach vykonávať zložité výpočty pri spotrebe iba 12 Watt!

Všetka technológia, ktorá je založená na elektronike, čo je skoro všetko od mobiloov, hodiniek až po počítače, má veľa limitov. Elektrón je totiž fermión, čo znamená, že má spin 1/2 a tiež elektrický náboj. To znamená, že 2 elektróny nedokážu v rovnaký čas prejsť cez rovnaký tranzistor a okupovať rovnakú pozíciu!

 

Avšak vo fotonike, kde putujú cez okruh fotóny, ktoré patria medzi bozóny, ktoré nemajú elektrický náboj a spin majú 1, dokážeme priestorom vyslať súčasne aj dva fotóny cez rovnaký bod. Fotóny sú teda ako dve autá na križovatke, ktoré sa nedokážu zraziť a nepotrebujú semafor! To znamená, že výpočtová technika je exponenciálne vyššia!

 

Môže byť toto dôvod, ako naše telo dokáže vo veľmi vysokých rýchlostiach a pri veľmi nízkej spotrebe využívať každý jeden aspekt kvantovo mechanických vlastností subatomárnych častíc? Zdá sa, že áno. Náš mozog je totiž ponorený do zaujímavej kvapaliny s názvom voda, ktorá je zároveň obohatená o minerály ako sodík, draslík, či chlór alebo iód, ktoré menia jej vlastnosti a tiež to, ako sa cez ňu svetlo šíri, aj láme a rozptyľuje!

Dnes sa na to pozrieme z blízka. Čaká Vás zaujímavá cesta, plná vizualizácie a predstavovania si, no na konci trochu pochopíte, prečo aj ako matka príroda postavila najdokonalejší kvantový superpočítač s názvom mozog a tiež prečo vyžaduje konštantný prísun DHA, cholesterolu, elektrónov, protónov a fotónov!

 

Odkaz na stránku s webinárom je tu:

https://jaroslavlachky.sk/premium/webinare/webinare-2023/jul-2023-kolagen-kortizol-a-vypoctova-kapacita-mozgu/

 
Publikované : 1. júla 2023 10:00
Zdieľať: