Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Opaľovanie

26 Príspevky
5 Užívatelia
19 Likes
222 Videní
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Pokračovanie:

Slnečné svetlo má rôzne frekvencie aj vlnové dĺžky, ktoré prenikajú do rôznych hĺbok povrchov. Do nášho tela preniknú farby tiež rôzne hlboko. Tak napríklad infračervená, ktorá tvorí 42% zo slnečného svetla, preniká do tela až 10 cm (ale zrejme až do 30 cm). Teda prejde úplne všade, cez celé telo. 

 

 

 

Naopak, také ÚV svetlo typu B, ktoré tvorí vitamín D3, prenikne iba ani nie milimeter do pokožky. ÚV typu A prenikne hlbšie. Až do priestoru, kde už je TUK. Tam preniká aj MODRÁ FARBA. Presne tam, kde sa skrýva aj hlavný hormón LEPTÍN. Prečo to píšem? 

 

 

Pretože KOŽA je náš ROZLOHOU NAJVÄČŠÍ ORGÁN, ktorý je evolúciou vyselektovaný na to, aby zbieral informácie zo SLNKA. Keďže slnko na našu kožu počas dňa svieti a slnko od rána do večera, ale aj počas roka, neustále mení svoju INTENZITU aj FREKVECIU. KOŽA vďaka tomu získava množstvo užitočných informácií. Rovnako aj LEPTÍN, ktorý je ukrytý hneď pod ňou, v PODKOŽNOM tkanive. Na obrázku to vidíš. 

 

V dávnejšom článku som spomínal, že MELASMA nemá dočinenia so slnkom. Píšem to schválne, pretože málokto vie o tom, že MELASMA spadá medzi AUTOIMUNITNÉ OCHORENIE. To znamená, že je spôsobená NADMERNOU ČINNOSŤOU našich vlastných buniek. V tomto prípade sa bavíme o nadmernej činnosti MELANOCYTOV a MELANOZÓMU, ktorý vytvoria MELASMU alebo MELANÓM. Len sa pozri sem. Všimni si, čo stojí v zistení. (link číslo 4.) Modré svetlo dokáže vytvoriť HYPERPIGMENTÁCIU v pokožke, čím zapríčiní MELASMU. 

 

 

 

Vypisujem zo štúdie: Zistilo sa, že u zdravých ľudí dokáže viditeľné svetlo krátkej vlnovej dĺžky (415 nm, čo je modrá farba) stimulovať HYPERPIGMENTÁCIU, zatiaľ čo červená farba (630 nm) nie. Mimochodom, slnečné svetlo vysiela červenú farbu neustále a dokonca najviac. Avšak tento dopad umelého svetlá siaha ďaleko len za nadmernú pigmentáciu, teda vznik škvrny na pokožke. Môže viesť až k rakovine koži. 

 

 

Avšak, moderný dermatológovia a experti stále veria, že je to SLNKO, ktoré môže za MELASMU, či MELANÓM. Myslím, že ty by si mal začať zmýšľať inak. Už len na základe slov, ktoré si počul a videl vyššie, alebo aj tých, ktoré ešte v skratke poviem. 

 

ÚV svetlo zo slnka varíruje počas dňa. To znamená, že sa neustále mení a rovnako aj počas roka. Nikdy však neprichádza samotné, ale má vždy po boku ostatné farby, vrátane MODREJ, ČERVENEJ, ale aj INFRAČERVENEJ. Infračervená a červená farba preniká 10 až 30 cm do tela a stimuluje tiež produkciu a regeneráciu KOLAGÉNU (najrozsiahlejší proteín v našom tele). Hádaj čo. 

 

 

Modré svetlo, ktoré je aplikované bez ostatných farieb, nie len, že môže vyvolať HYPERPIGMENTÁCIU a MELASMU, ale aj zvýši aktivuje enzým metaloproteináza, čím znižuje produkciu KOLAGÉNU a vedie k vyššej tvorbe voľných radikálov v MITOCHONDRIACH a to najmä vo FOTORECEPTOROCH v OKU.  (Liebel et al., 2012). 

 

Teraz sa zamysli, prečo som písal o tom, že ženy trpia viac na MELASMU. Ženy tiež trpia viac na AUTOIMUNITNÉ PROBLÉMY. Dôvod je rovnaký. Ženy tiež majú väčšie problémy s vráskami a to, že nosia make up im problém iba zhoršuje, no priority mechanizmus je STAVBA ich IMUNITNÉHO SYSTÉMU a LEPTÍN, ktorého majú viac, pretože sú citlivejšie na všetky zmeny v PROSTREDÍ. Pozri sa sem, aby si videl, že ženy majú naozaj problémy s autoimunitou a to až 2-NÁSOBNE viac ako muži. (Štúdia 6.)

 

 

Teraz ďalšia vec, ktorá ženy viac trápi a je ňou VRÁSKA/VRÁSKY, ale aj AKNÉ, o ktorom som v dávnejšom článku písal. Dnes máme mnoho dôkazov o tom, že vhodná terapia pomocou ČERVENÉHO súčasne s MODRÝM svetlom zlepšila AKNÉ (napr. Weiss et al.). Dôvodov prečo je viac, no niečo ti naznačím. Predstavím ti jeden kmeň baktérií, ktorý prebýva v tvojich potných a mazových žľazach, ktorý normálne nespôsobuje ťažkosti, no niekedy môže vyvolávať AKNÉ. Hneď pochopíš prečo. 

 

 

Propioni bacterium acnes (P. acnes), je anaeróbna baktéria, ktorá žije v ľudskej koži. Rovnako ako ľudské bunky, aj tieto baktérie produkujú porfyríny, ktoré vykazujú fluorescenčné vlastnosti. O tomto som tiež písal v článku, kde som spomínal aj čučoriedky a iné plody. Tieto baktérie produkujú porfiríny práve preto, pretože sú vďaka nim FLUORESCENČNÉ. Vieš čo znamená toto slovo? Že začnú ZACHYTÁVAŤ svetlo a tiež ho začnú VYLUČOVAŤ. Inými slovami, budú svietiť, a pod špeciálnou lampou je to dokonca vidieť. 

 

Teraz sa pozri na obrázok, aké svetlo tieto baktérie ABSORBUJÚ a potom sa zamysli, prečo sa u ľudí prejavujú a najmä u žien. (Nájdeš to pod č. 7)

 

Na obrázku vidíš, že absorpcia je Fialovo - MODRÉ SVETLO. Modré svetlo, ktoré nemá po boku ostatné farby, ÚV a červenú, môže okrem iného vyvolať akné aj padanie vlasov. Ženy nosia zvyčajne na tvári make up, ktorý blokuje UV (presne ako opaľovacie krémy alebo sklo), vďaka čomu sú u nich akné na tvári horšie. Ak nechápeš prečo, premýšľaj... 

 

Čo som ti písal v článku o ENDOSYMBIÓZE? Že mitochondria je pôvodom baktéria. Tiež si sa dozvedel, že BAKTÉRIE nestrpia ÚV. ÚV ich zabije. Preto je UV dodnes využívané ako STERILIZÁTOR. Mitochondria musela byt evolúciou INOVOVANÁ, aj vďaka DHA, aby dokázala ÚV zvládnuť. Dnes je to jediná baktéria, ktorá ÚV nie len znesie, ale ho aj potrebuje. Teraz však späť k AKNÉ. 

 

Keďže tieto baktérie žijú v potných žľazach, zvyčajne sú schované pred UV. Keď však akné vzniká, tieto baktérie idú na povrch, kde vytvoria porfiríny, ktoré ZACHYTÁVAJÚ MODRÚ FARBU. Už rozumieš? Modrú potrebujú, tej majú dostatok, no ÚV a hlavne silné UVB ich zabije. Keďže však ženy majú ochranu pred ÚV, v podobe make-upu, tieto baktérie sú na ich povrchu úplne v bezpečí. 

 

Aký je však ďalší veľký problém, nie len u žien? Priemerný človek už ÚV nezvláda pretože stratil svoj SOLÁRNY MOZOĽ. Čo je teda kľúčom? Myslím, že tušíš.

 

 

Čo tak niečo ďalšie? Poznáš chorobu RUŽOVKA? Podľa štúdií a dnešných záznamov, ide o rozšírené ochorenie kože, ktoré sa prejavuje začervenaním. Čo ak ti poviem, že to nie je žiadne ochorenie a dôvod, prečo je to dnes bežné je, že je to ADAPTÁCIA pokožky u ľudí, ktorí sa už bohužiaľ narodili do zlého SVETELNÉHO PROSTREDIA? Teda svetlo, v ktorom sú od malička je príliš UMELÉ?

 

 

RUŽOVKA je ochorenie, ktoré je opäť spôsobené zlou činnosťou IMUNITY, podobne ako MELASMA. MELASMA je spôsobená nadmernou činnosťou adaptívnej imunity, zatiaľ čo toto, je spôsobené nedostatočnou činnosťou vrodenej imunity. Čo ešte? 

 

V bunkách v našej koží sa tvorí proteín s názvom KATELICIDIN, ktorý tvorí veľký antimikrobiálny peptid s názvom KATELICIDIN ANTIMIKROBIÁLNY PEPTID (skratka z angličtiny CAMP). Ak sa CAMP v koži tvorí dostatočne, RUŽOVKA nemá dôvod vzniknúť. (Toto je opäť niečo, čo vieme a nájdeš to pod číslom 8)

 

 

CAMP tiež zabíja mikro baktérie, ako aj tie ktoré spôsobujú AKNÉ. Predpokladám však, že sa pýtaš, čo stimuluje tvorbu CAMP? 

 

Gén na jeho tvorbu je závislí od RECEPTOROV NA VITAMÍN D (skratka VDR).

 

Musíš si uvedomiť, ako slnko vytvára v našej pokožke aktívny D3. Všetko bolo v skratke popísané v článku SOLÁRNY MOZOĽ, niekde pri konci. 

https://jaroslavlachky.sk/ako-spravit-z-koze-solarny-pancier-alias-tvoj-solarny-mozol/

 

Pod kožou sa udejú 3 hlavné KROKY: z cholesterolu sa vytvorí 7-dehydrocholesterol, ten sa zmení na pre vitamín D3 a ten na cholekalciferol. Všetky tri kroky vyžadujú ATÓM HORČÍKA, ktorý zas potrebuje VODU z MITOCHONDRIE a rýchly FLOW ELEKTRÓNOV.

Vytvorený CHOLEKALCIFEROL v koži potom prejde do pečene, kde sa z neho vytvorí KALCIDIOL (skratka je 25OH, ktorý merajú aj v krvi). KALCIDIOL sa pohybuje v KRVI, pretože je naviazaný aj na vytvorené VITAMÍN D VIAZACIE PROTEÍNYKALCIDIOL potom prejde do obličiek, kde sa zmení na AKTÍVNU FORMU KALCITRIOL (skratka 1,25OH), ktorý sa podieľa napr. na vstrebávaní vápnika aj mnohom ďalšom.

 

 

Ako prvé teda potrebuješ vytvoriť svoj SOLÁRNY MOZOĽ (využi chlad alebo infračervené svetlo typu A) na zvýšenie schopnosti pokožky vyrábať katelicidín.

 

Toto je umocnené červeným svetlom IČ-A súčasne s UV slnečným svetlom. Avšak 1,25-Dihydroxyvitamín D3 (aktívna forma vitamínu D/KALCITRIOL), a nie uskladnená verzia D25 OH, je hlavným regulátorom expresie antimikrobiálneho peptidu katelicidínu a to nielen v monocytoch, ale aj v epidermálnych keratinocytoch.

 

Účasť katelicidínu sa prejavila na hojení rán a kožných ochoreniach tak rozmanitých, ako je psoriázaružovka a atopická dermatitída. Viď napr. štúdia vyššie. Všetko sú to imunitné problémy, ktoré majú svoj PÔVOD, ale aj DÔVOD. 

 

 

Prečo však tieto veci trápia viac ženy? V skratke, pretože sú CITLIVEJŠIE na svoje PROSTREDIE. To sa týka všetkých 4 kontaktných bodov, ktoré som v článku o melasme spomínal. Prvé tri som napísal, na štvrtý musíš prísť sám. Tieto tri sú však OKO, POKOŽKA a TRÁVIACI TRAKT, respektíve výsteľka čreva. Všetky tri miesta prichádzajú do kontaktu s prostredím a to či už skrz SVETLO alebo POTRAVU.

 

Ženy sú od prírody citlivejšie, vďaka čomu im evolúcia dala „DAR“ v podobe toho, že iba ony prenášajú mitochondrie na dieťa. Otec nie. Z otcovej strany dieťa dedí iba jadrovú DNA, mitochondriálnu však nie. Keďže ženy vnímajú zmeny citlivejšie, dokážu sa rýchlejšie ADAPTOVAŤ na iné podmienky, vďaka čomu na svet privedú lepšie pripraveného potomka. Po dobu posledných 66 miliónov rokov, od pádu meteoritu, to bola obrovská VÝHODA, ktorá nám pomohla stať sa VRCHOLOM ŽIVOČÍŠNEJ RÍŠE. Avšak dnes, keď sa naše prostredie mení radikálne rýchlo, sa to stáva nevýhodou. Aj preto majú ženy viac autoimunitných problémov, pretože sa len jedná o rýchlejšiu reakciu na prostredie.

 

 

 

Aj kvôli tomuto sú ŽENY tak trochu mojou PRIORITOU, pretože v dnešnej dobe potrebujú robiť VIAC a tiež potrebujú viac VEDIEŤ, v porovnaní s mužmi. Vyššie si čítal o KATELICIDINE, ktorý pomáha zabíjať baktérie v pokožke alebo inde na tele. Teraz sa zamysli, prečo je dnes RAKOVINA PRSNÍKA na rozmachu, hoci PRSIA ženy slnku nevystavujú. Dochádza?

 

Možno by si mal vedieť, že ženy sú tiež citlivejšie, čo sa MELANÍNU týka, čo znamená, že z rovnakého MODRÉHO SVETLA ich pokožka zachytí viac. Aj vďaka väčšiemu množstvu podkožného tuku a LEPTÍNU. Pozri sem:

https://medicalxpress.com/news/2019-03-breast-cancer-likelier-bone-nighttime.html

 

 

 

Myslím, že to stačí a na záver už iba jednu zaujímavú štúdiu (túto nájdeš pod číslom 9).

 

 

(Koža aj očí myší pracujú inak ako naše ľudské, no niektoré mechanizmy majú podobné a toto ti trochu napovie.)

 

 

Citujem zo štúdie: „Keď sa vyvolá mutácia vedúca k mitochondriálnej dysfunkcii, u myši sa v priebehu niekoľkých týždňov objaví vráskavá pokožka a rozsiahle viditeľné vypadávanie vlasov. Keď sa mitochondriálna funkcia obnoví vypnutím génu zodpovedného za mitochondriálnu dysfunkciu, myši sa vráti hladká pokožka a hustá srsť, a ostane na nerozoznanie od zdravých myší rovnakého veku.“

 

Zaujímavé, čo povieš? Keď sa do štúdie začítaš zistíš, že za tým stojí metaloproteináza, ktorú som spomínal v dávnejších článkoch na mojom webe (a čoskoro budem v nasledovných), pri kolagéne. Je to totiž dôležitý enzým, ktorý hrá úlohu pri stavbe kolagénu, čo je náš hlavný POLOVODIČ, ako už veľa z Vás vie (no dermatológovia žiaľ nie...)

 

Modré svetlo bez ďalších farieb dúhy tento enzým aktivuje, vďaka Čomu spomalí syntézu nového kolagénu. Aj pomocou deaktivácie metaloproteinázy vedci dokázali zvrátiť vrásky u myší a navrátiť im srsť. Oni to robili pomocou lieku, no hádaj čo dokáže tento gén vypnúť normálne a zabrániť mitochondriálnej disfunkcii? Infračervené svetlo typu A.

 

 

Ha, a teraz premýšľaj, ako s touto informáciou vynaložíš.

 

Pretože v článku solárny mozoľ a v protokole o Adaptácií na chlad si mal presný postup, ako toto svetlo navrátiť bezpečne do svojho života a využiť ho nie len v prospech svojej pokožky, ale aj Zdravia a výkonnosti.

 

Čo je však dôležité uvedomiť si je to, že to, čo ťa chcem naučiť je ZADARMO. Toto je jeden z dôležitých dôvodov prečo to bude ako „tŕň“ pre mnohých ľudí, ktorí sa ti snažia niečo predávať, ako sú napr. nežiadúce opaľovacie krémy, solárka, procedúry, plastiky,... ktoré ti v skutočnosti môžu ešte ublížiť!

 

 

Zopár zdrojov pre tvrdenia vyššie:

1. DOI: 10.1080/19381980.2016.1267077⠀
2. DOI: 0.1158/1055-9965.EPI-10-1255⠀
3. DOI: 10.1111/joim.12496⠀
4. DOI: 10.1016/j.jid.2017.07.833⠀
5. DOI: 10.1016/j.jid.2017.09.025⠀
6. DOI: 10.1016/j.autrev.2012.02.001⠀
7. Porphyrin Metabolisms in Human Skin Commensal Propionibacterium acnes Bacteria: Potential Application to Monitor Human Radiation Risk - Scientific Figure on ResearchGate. ⠀
8. DOI: 10.1038/jidsymp.2011.4⠀
9. DOI: 10.1038/s41419-018-0765-9⠀

 
Publikované : 20. júla 2022 20:13
Ivana reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Veta zo zistenia zo zaujímavej štúdie:

"Physiological responses go beyond production of vitamin D. When the skin is stimulated with UVA radiation, nitric oxide is released, stimulating vasodilation and lowering of blood pressure. During active exposure to UVA, diastolic blood pressure in one study fell by roughly 5 mmHg and remained lower for 30 minutes after exposure. A reduction of diastolic blood pressure by 5 mmHg decreases risk for stroke by 34% and coronary heart disease by 21%"

Preklad:

" Fyziologické reakcie presahujú produkciu vitamínu D. Keď je koža stimulovaná UVA žiarením, uvoľňuje sa oxid dusnatý, čo stimuluje vazodilatáciu a znižuje krvný tlak. Počas aktívnej expozície UVA diastolický krvný tlak v jednej štúdii klesol približne o 5 mmHg a zostal nižší 30 minút po expozícii. Zníženie diastolického krvného tlaku o 5 mmHg znižuje riziko mŕtvice o 34 % a ischemickej choroby srdca o 21 %"

 

Zaujímavé to závery a tiež je zaujímavé, že oxid dusnaty je jedným z najviac používaných medikacii dnes, pretože má čoraz viac ľudí vyšší tlak. Druhý najčastejší liek sú kalciové blokátory, ktoré zabraňujú prílišnému uvoľňovaniu Vápnika. Kto vie prečo 🤔

 

Čo to znamená? Čím viac s a ľudia vyhýbajú slnku, tým viac liekov potrebujú... 

 

 

⤵️⤵️⤵️

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/07315724.2015.1039866

 
Publikované : 25. júla 2022 7:45
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Život totižto potrebuje UV svetlo. A nie len to. 

UV svetlo môže byť aj kľúčom k naštartovaniu života vo vesmíre pred miliardami rokmi ⤵️

https://www.discovermagazine.com/the-sciences/uv-light-could-be-key-to-kick-starting-life-in-the-cosmos

 
Publikované : 25. júla 2022 7:47
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Pekné video k téme, od jedného z najväčších odborníkov aj priekopníkov na Svetlo Alexandra Wunscha.

Video prednáška sa volá Pokožka, Svetlo a krása. Odporúčam pozrieť celé, no ak niekto nemá čas, od cca 43:30 minúty je spomínaný napr. hybridné opaľovanie, na základe ktorého bol postavený aj protokol Solárny mozoľ. 

 

 
Publikované : 21. augusta 2022 10:23
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Zaujímavý článok, aj k tejto téme, je na blogu - Epigenetika #21

Čo majú spoločné cukrovka a psoriáza? Prečo tvrdím, že obe v skutočnosti nie sú choroba, ale epigenetická adaptácia? 

Ľudia, ktorí majú psoriázu, majú väčšiu pravdepodobnosť, že dostanú cukrovku 2. typu. To je stav, ktorý vášmu telu sťažuje tvorbu aj využitie hormónu inzulínu. Tiež je známe, že čím horší kožný problém, tým väčšia je pravdepodobnosť, že dostaneme cukrovku. Platí to však aj opačne. Ľudia s cukrovkou 2. tipu majú väčšie riziko aj prevalenciu psoriázy. Prečo? 

 

Môže tu hrať úlohu (okrem iného) aj konštantná simulácia letných podmienok 24/7 s nadbytkom modrého svetla a nedostatkom IČ + UV?

Bazálna vrstva je najvnútornejšia vrstva epidermisu a obsahuje malé okrúhle bunky nazývané bazálne bunky. Ako aj z názvu vyplýva – bazálna znamená „vnútorná“ (alebo aj vlastná). To znamená, že sa jedná o vnútornú a nie povrchovú vrstvu kože.

Bazálne bunky sa na rozdiel od povrchových vrstiev kože neustále delia/rozmnožujú, pričom novo vzniknuté bunky neustále tlačia staršie na povrch kože, kde sa nakoniec vylučujú. Vrstva bazálnych buniek je tiež známa ako stratum germinativum vďaka tomu, že neustále klíči (produkuje) nové bunky.

Za normálnych podmienok sa každému z nás bazálna vrstva kože rýchlo množí a delí. Rýchlejšie ako väčšina buniek v tele. Tunajšie bunky roztvárajú viac svoju DNA, z génov spravia kópiu a rozmnožia sa, následne nové bunky nahradia staré a tie sa zas presunú (sú vytlačené) na povrch, odkiaľ „odpádavajú“.

Už len toto ti automaticky ukazuje, že bazálne bunky majú od prírody vyššiu ubikvitináciu. Sú na to adaptované. No a ubikvitinácia je priamo prepojená s bunkovým cyklom a cirkadiánnymi endogénnymi hodinami a teda aj s koncentráciou deutéria.

Nezabúdaj totiž, že po označení ubikvitínom sa bunka musí spotiť, nasiaknúť deutérium, ktoré ju zväčší, na malý moment spraví neefektívnou, no zároveň jej umožní vytvoriť biofotón v spektre hlbokého UV (aj pomocou stlačenia deutéria), vďaka čomu bunka podstúpi mitózu – rozmnoží sa.

No a z nedávnych článkov si pamätáš, že jeden z týchto stimulov na vpustenie deutéria dnu je práve modré svetlo. To je to, ktoré máme ráno prirodzene s východom slnka k dispozícií a to vo veľkom množstve!

 

Modré svetlo je zároveň to, ktoré síce nepenetruje hlboko ako červená a IČ, no do bazálnej vsrtvy kože, niekoľko mm pod povrch, sa dostane. A práve v tomto spočíva celá pointa!

Modré svetlo je schopné zasiahnuť celý epidermis, všetky jeho vrstvy až po dermis. Spolu s modrým svetlom však ako vidíš do epidermisu penetruje vždy aj červená a IČ a samozrejme v rámci diurnálnosti aj UVA (trochu aj UVB). 

UVA svetlo totiž síce zasahuje dermis (to je vrstva pod bazálnou vrstvou), no iba dovtedy, pokým sa bazálna vrstva príliš nerozmnoží a nezhrubne. Tiež maj na mysli, že je to práve UV svetlo ktoré tlmí (reguluje) ubikvitináciu! V prípade psoriázy je táto vrstva natoľko prestimulovaná a hrubá, že sa vo vrchých vrstvách začínajú tvoriť tzv. povlaky, koža ostáva dehydratovaná, no čo je najdôležitejšie, spôsob akým sa svetlo v tejto vrstve kože rozptyluje a penetruje ju, už nie je ten, ako býval.

UVA svetlo sa už nedostane dnu a kontrola ubikvitinácie sa vytratí. Toto je ako strata červenej na križovatke v Bratislave. Proste CHAOS!

Zhrubnutie vrstvy kože a zmena biologického času bazálnej časti = strata negatívnej spätnej väzby cirkadiánnych génov.

 

„PER gén posiela bunke INŠTRUKCIE, aby tvorila PROTEÍNY, ktoré sa pomaličky, aj pomocou DNA, skladajú a následne sa zas rozkladajú, až pokým sa úplne nerozložia.“

U ľudí a zvierat je viac ako TUCET takýchto GÉNOV, ktoré pomocou proteínov ovládajú naše endogénne cirkadiánne HODINKY. Ich prácu si vieš predstaviť na prirovnaní CHLADNIČKY a KOCKY ĽADU.

„Predstav si, že PER PROTEÍN je kocka ĽADU a PER GÉN je zas VYRÁBAČ ĽADU, aký býva v moderných chladničkách. PER raz za čas vyrobí jednu kocku ľadu (jeden malý proteín), ktorá následne spadne do nachystanej misky na zbieranie ľadu. Keď sa však po istom čase vyrobí a poskladá celý PER PROTEÍN (už je miska akože plná), Gén PER sa zastaví a prestane s tvorbou.“

 

Tomuto sa hovorí riadiaca jednotka, alebo tiež POZITÍVNA a NEGATÍVNA spätná väzba

 

Na molekulárnej úrovni je periodicita stanovená súborom hodinových génov prostredníctvom autoregulačných translačných a transkripčných spätno väzbových slučiek. Tento hodinový mechanizmus je regulovaný posttranslačnými modifikáciami, ako je fosforylácia ubikvitinácia, ktoré určujú tempo hodín. O fosforylácií si mal článok minule a tak by pre teba nemalo byť prekvapením, prečo je práve UV svetlo (endogénne UV) to, čo hrá úlohu.

Zistilo sa tiež, že najmä ubikvitinácia reguluje stabilitu komponentov jadra hodín, ale aj iných funkcií hodinového proteínu. Mutácia génov kódujúcich ubikvitín ligázy môže spôsobiť buď predĺženie alebo skrátenie endogénneho cirkadiánneho obdobia.

 

Inými slovami a v reči laika ti teraz preložím slová vyššie a tiež zhrniem celý článok o Histamíne s pár týždňov dozadu:

ČAS je relatívny. Platí to všade. V čiernej diere, vo vesmíre, v rakete, lietadle, ale aj v tvojom tele. No a biologický čas v tvojích tkanivách je určený práve tým koľko aj akého svetla má k dispozícií a hmotou aká tam je.

Zadržanie svetla = dilatácia času (spomaľenie času – viď čierna diera). Strata svetla = skrátenie času = zrýchlené starnutie = rýchly metabolický obrat.

 

 

Toto druhé je definícia bazálnych vrstiev u psoriázy, kedy sú endogénne cirkadiánne hodiny skrátené, pretože už nedokážu kontrolovať ubikvitináciu a bunky v bazálnej koži rastú nadmerne a nekontrolovane v porovnaní so zvyškom kože. Dochádza? Toto je skutočný epigenetický pôvod psoriázy aj dôvod prečo ne dnes rozšírená!

 

Celý článok TU:

https://jaroslavlachky.sk/epigenetika-21-psoriaza-ako-adaptacia-pokozky-a-jej-skutocny-povod/

 
Publikované : 10. apríla 2024 17:03
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3889
Admin
 

Audio verzia je tu: 

https://open.spotify.com/episode/2EB4I7NbEl00zNgudgT5qu?si=afda6b0c4a024ded

 
Publikované : 10. apríla 2024 17:03
Stránka 2 / 2
Zdieľať: