Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Strava

4 Príspevky
3 Užívatelia
1 Reactions
36 Videní
 Mila
(@mila)
Príspevky: 2
ČLENSTVO ZDARMA
Zakladateľ témy
 

Zdravím,

chtěl bych se zeptat na vhodné kombinace potravin (týká se spíše léta), např. v knize bylo psáno že bílkoviny + sacharidy jsou vhodná kombinace a v závorce bylo že steak + brambory je nevhodná kombinace, tak jsem z toho trochu zmatenej. 

A jestli bych mohl poprosit nějaké konkrétní jídla které jsou teda v hodné. 
Mockrát děkuji a omlouvám se jestli to je blbý dotaz 😀

 
Publikované : 16. júna 2025 10:42
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2796
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

číslo 1. Je najlepšia a vyššie číslo menej vhodná:

 
 
 
Najlepšia kombinácia:
 
1. PUFA + MUFA + proteín/zelenina
 
- Ak máš teda rybku, alebo nejaké rastlinné PUFA, najlepšie skombinovať s MUFA (avokádo, olivovź olej, makadam, oriešky,...) a nekombinovať priveĽa s nasýtenými tukmi. Samozrejme podĽa chuti a ideálne sezónnosti kľudne doplniť zeleninou
 
2. PUFA + SFA (nasýtené tuky) + zelenina/proteín
 
- Ak nemáš veĽa MUFA, trochu masla, mäso, zelenina, ...
 
 
 
Čiže asi takto. Keď ješ veľa sacharaidov, obzvlášť rýchle cukrz alebo fruktóza, tu je môj názor jasný a to, aby si to zbytočne v jedle nekoombinovala s tuukmi ani veľkými množstvami proteínu. Ak teda chcete sladké, nič na tom nie je, obzvlášť ak je sezóna, ale dajte si to ako dezert s odstupom času po jedle alebo samostatne. 
 
A tiež sa trochu odlišujem od výživových poradcov v tom, že chcem aby si nejedla schvál e s cukrami a fruktózou zbytočne vlákninu ak tam nie je prirodzene. Čiže ak aj máte rýchlz cukor, ovocie, fruktóza, atď., čím "rýchlejší" výkiv cukru, tým lepšie. Samozrejme bavíme sa o zdravom človeku, ideálne ak aj jete pred, počas alebo po s červeným svetlom. Tak ako rýchlo cukor vyletí, rovnako rýchlo sa vráti o normy. Je to normálna vec. 🙂
 
 
 
No a čo sa týka smaženia, u nás všetko na 98% na kokosovom oleji. Ak nemáš tak aj ghee maslo je fajn a prípadne ak niekomu prekáža vôňa alebo chuť, tak na krátke smažnie za mňa aj maslo alebo olivový olej. 🙂
 
Čo sa týka mäsa a bielkovín: mäso so zeleninou, šalátom, maslo, olivový olej, avokádo,atď. ak si ale v pohode, sacharidy k tomu nebudú problém tiež, keď si na UV svetle ako je teraz. Dnes je najdlhší deň v roku a máme najviac UV, takže ak chce nikto sladké, dnes je na to ideálne obdobie.
 
Publikované : 21. júna 2025 10:38
Mila reacted
 Mila
(@mila)
Príspevky: 2
ČLENSTVO ZDARMA
Zakladateľ témy
 

Super, děkuji za upřesnění. 

Ještě bych se chtěl zeptat z jakého důvodu je lepší varianta jíst vepřové než hovězí ?

Jde o množství tuku? 

Vždy jsem si myslel že hověží je o dost kvalitnějsí oproti vepřovému jelikož se praseti davá všemožný "odpad" co se stravy týče.

Jsem tu novej a rád bych tady tomu všemu porozumněl. A tak se předem omlouvám, pokud už nejaké tyto otázky byly zodpovězené. 😀

 

 
Publikované : 23. júna 2025 22:28
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 4255
Admin
 

Publikoval: @mila

eště bych se chtěl zeptat z jakého důvodu je lepší varianta jíst vepřové než hovězí ?

Jde o množství tuku? 

Pre mňa hlavne kvôli síre. Hovädzie zasa kvôli železu a B vitamínom. Ale samozrejme záleží aj kto aký zdroj zoženie. 

 

A pri tom prasiatku máś pravdu, že zje všetko a práve v tom je pointa. Jeho metabolizmus je veľmi efektívny a vezmi si to, že keď si zdravý a priberáš tuk (prasiatko priberá veľa), tento tuk pocháadza z citrát syntázy, ktorá berie uhlík a vodík z mitochondrie z betaoxidácie a krebsovho cyklu. To znamená, že mastné kyseliny, ktoré ukladá o svojho tuku a najmä do bruška, z ktorého je napr. bôčik, má veľa ľahkého vodíka a málo deutéria. Je to fyzika. Tento tuk má teda pre tvoje telo odlišný magnetický moment a dokážeš z neho vykonať viac "práce", ako napr. zo svalovej časti mäsa. 

 
Publikované : 24. júna 2025 16:38
Zdieľať: