Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Kombinácia tukov

2 Príspevky
2 Užívatelia
0 Reactions
18 Videní
Naďa Kraic
(@nada)
Príspevky: 21
PLATINOVÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jari, 

v jednom webinari si spominal vhodnu a nevhodnu kombinaciu tukov. Chcem sa teda opytat ci tomu dobre rozumiem. Ked papam rybu mozem si knej dat orech napriklad ten para orech aa zeleninu a mozem si ju pokvapkat olivovym olejom .... aale napriklad uz orech a ryba nie je vhodna v kombinacii s maslom, jogurtom, masťou atd. ? 

 

Na com teda najlepsie pripravit rybku ? na olivovom alebo kokosovom oleji ? 

Trosku v tom mam chaos v tych vhodnych kombinaciach tak len zato sa pytam. Doteraz som vzdy pripravovala rybu na ghee masle ale to asi nie je vhodny tuk v kombinacii s PUFA ? 

 

Dakujem velmi pekne za objasnenie. Budem rada za nejake konkretne priklady tych nevhodnych kombinacii lebo som 4. rok na materskej a mozog mi asi prestava pomaly ale isto pracovat 😁😁 dakujeeem 

 
Publikované : 30. mája 2025 18:50
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2796
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@nada Píšem úplne polopate, kedže takto si to žiadaš (číslo 1. Je najlepšia a vyššie číslo menej vhodná):

 
 
 
Najlepšia kombinácia:
 
1. PUFA + MUFA + proteín/zelenina
 
- Ak máš teda rybku, alebo nejaké rastlinné PUFA, najlepšie skombinovať s MUFA (avokádo, olivovź olej, makadam, oriešky,...) a nekombinovať priveĽa s nasýtenými tukmi. Samozrejme podĽa chuti a ideálne sezónnosti kľudne doplniť zeleninou
 
2. PUFA + SFA (nasýtené tuky) + zelenina/proteín
 
- Ak nemáš veĽa MUFA, trochu masla, mäso, zelenina, ...
 
 
 
Čiže asi takto. Keď ješ veľa sacharaidov, obzvlášť rýchle cukrz alebo fruktóza, tu je môj názor jasný a to, aby si to zbytočne v jedle nekoombinovala s tuukmi ani veľkými množstvami proteínu. Ak teda chcete sladké, nič na tom nie je, obzvlášť ak je sezóna, ale dajte si to ako dezert s odstupom času po jedle alebo samostatne. 
 
A tiež sa trochu odlišujem od výživových poradcov v tom, že chcem aby si nejedla schvál e s cukrami a fruktózou zbytočne vlákninu ak tam nie je prirodzene. Čiže ak aj máte rýchlz cukor, ovocie, fruktóza, atď., čím "rýchlejší" výkiv cukru, tým lepšie. Samozrejme bavíme sa o zdravom človeku, ideálne ak aj jete pred, počas alebo po s červeným svetlom. Tak ako rýchlo cukor vyletí, rovnako rýchlo sa vráti o normy. Je to normálna vec. 🙂
 
 
 
No a čo sa týka smaženia, u nás všetko na 98% na kokosovom oleji. Ak nemáš tak aj ghee maslo je fajn a prípadne ak niekomu prekáža vôňa alebo chuť, tak na krátke smažnie za mňa aj maslo alebo olivový olej. 🙂
 
Publikované : 2. júna 2025 16:38
Zdieľať: