Nový materiál (Meď ...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Nový materiál (Meď s prímesou grafenu) verzus kolagén a med ako doping?

3 Príspevky
1 Užívatelia
0 Likes
17 Videní
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Nedávno vyšla nová zaujímavá správa. 20.december 2023, ktorá znie - Adding a small amount of solid carbon to copper boosts its ability to conduct electricity—industry applications abound 

Výskumníci z laboratória PNNL v novej štúdii odhaľujú, že bežná zlúčenina uhlíka má pozoruhodné vodivé vlastnosti, ak sa zmieša s presným pomerom mediNový objav je tak zvláštnym fenoménom, že ide proti nášmu bežnému chápaniu elektrickej vodivosti kovov

Nový materiál by podľa autorov štúdie mohol viesť k efektívnejšej distribúcii elektriny do domovov a podnikov, no zároveň by mohli vďaka novým drôtom vedci vyrobiť aj oveľa efektívnejšie motory do elektromobilov alebo priemyselných zariadení. 

 

V rámci výskumu vedci odhalili, že grafén, teda jedna vrstva grafitu, s ktorým sa stretávame napríklad v ceruzkách, môže vylepšiť jednu zásadnú vlastnosť kovov, ktorou je teplotný súčiniteľ elektrického odporu. Táto vlastnosť opisuje prečo sa kovové drôty zahrievajú, keď cez ne prúdi elektrina. Mimochodom, tento nový vodivý materiál výskumníci získali tým, že do mede určenej na výrobu elektrických drôtov pridali len 18 častí na milión grafénu (čiže 18 ppm). 

 

Prečo je to zaujímavá správa pre mňa a aj pre všetkých mitochondriakov? Ak ste videli júnový webinar 2022 - Asociačno Indukčno Topologická hypotéza, malo by byť jasné. 

 
Opar raz platí, že čokoľvek človek objavil, pravdepodobne našla príroda ďaleko, ďaleko pred ním.
 
 
Publikované : 7. januára 2024 21:03
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Náš kolagén (trojitá zavitnica) je dokonale zložený proteín, ktorý na svojich karbonylovych koncoch obsahuje atómy draslíka, vďaka čomu drží polarizovanú vodu a zároveň v spojí apatitu s vláknom držia dva atómy medi, ktoré slúžia ako doping.

Čo to znamená v reči fyzika aleho elektronického konštruktéra? Toľko, že hydratovany proteín kolagén spoločne s medom, slúži ako veľmi efektívny polovodič aj topologický izolator.

Nie len, že je veľmi vodivý, no dokáže šíriť elektróny a protóny s takmer nulovým odporom a vysokou efektivitou.

Vedci už dávno vedia, že každý vodič má svoj najväčší limit v teplote. To znamená ze keď sa prehrieva, jeho odpor vzrastá čo znamená, že prechádzajúce častice - elektróny a protóny, vyžadujú viac energie na svoj prechod vodičom, čo znamená, že vodivosť vodiča klesá.

Toto sa však zmenilo objavom polovodičov. Toto sú materiály, ktoré fungujú ako zmes atómov, ktoré majú elektróny naviac (donor = N polovodič) a atómov, ktorým elektrón chyba (akceptor = P polovodič). Tieto materiály sú teda vo svojom ľudovom stave akoby izolator, pretože neobsahujú svoje vodiče pásmo v blízkosti elektrónov v spodnej vrstve je medzi nimi malý priestor - tzv. Nevodivé pásmo. Avšak akonáhle prvok zachytí svetlo s množstvom eV, ktoré vypĺňa toto širšie pásmo medzi grounding a vodivýmm stavom, elektrón v jednom prvku dokáže po skočiť a začať viesť prúd. To znamená, že polovodič sa pri absorpcia svetla vhodnej vlnovej dĺžke stane vodivým.

Môže byť toto dôvod, prečo je náš najrozsiahlejší proteín v tele, kolagén, dopovaný atomami medi? Štrbina (pásmo) medzi vodivým a uzemneným stavom valencneho elektrinu je totiž v spektre 1 až 1 celá niečo elektrón voltu. A hádajte čo... keď si to prepočítame cez jednoduchý vzorec na výpočet vlnovej dĺžky fotónu zistíme, že toto je spektrum červeného svetla.

Toto je jeden z dôvodov prečo je náš kolagén v tele neskutočne efektívny polovodič, ktorý dokáže využívať termalizovanú energiu z vody z Periostea v obale kosti.

Stále však nezabúdajme na to, že príroda je omnoho chytrejsia ako človek. Dôvod je aj ten že narozdiel od nás, má nekonečné veľa možností na svoje "experimenty", pretože vo svete fotonov nejestvuje čas. Čas je premenná ktorá vyžaduje nejaké meradlo - dĺžku, ktorú mame k dispozícii vždy, až keď meriame nejakým zariadením v priestor. Foton toto nezaživa a príroda využíva všetky jeho optické vlastnosti na to, aby veci "vyšperkovala".

 

Príroda prišla na to, že ľudský polovodič kolagén pracuje najlepšie keď je hydratovany (keď ma okolo draslík a polarizovanú vodu). Až takto sa stáva topologickym izolatorom, ktorý dokáže nie len šíriť elektróny s takmer 100 % efektivitou na svojom povrchu, no tiež dokáže šíriť hlboko v jadre aj protóny. To však stále nie je všetko. Topologicky izolator dokáže niečo veľmi zaujímavé aj si SPINOM častice. Toto "niečo" je dôležitejšie, ako by sa zdalo. 

 
Publikované : 7. januára 2024 21:15
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zdieľať: