Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.
⇒ PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo
Jaro, mam 2 otazky, plis
Surova ryba- sushi, co parazity? Clovek da moze nakazit parazitmi. Susihi mulujem, ale koli tomuto ho nejem
Som si na 100percent ista, ze ze somnkdesi citala tvoje vyjadrenie kntlmu, ze v rybach je bordel, toxiny a pod a tvoje odporucenie jest male ryby, neviem to najst:( plis nevies, kde si o tom pisal?
Dakujem
@zuzana12345
Spomínal som to myslím na viacerých miestach, aj priamo vo webinari nedávno k tomu padla otázka.
Skutočne je vždy najlepšie papať divokolovenú rybu ideálne maličké ako sardinky, ančovičky a až potom väčšie, pretože čím menšia rybka tým menej "bordelu" spapá a tiež žije kratšie plus kŕmi sa najmä riasami, čo je super = viac DHA.
Tiež treba vždy hľadať podľa seba a svojho uváženia, čo je pre mňa aktuálne vhodné, pretože niekedy môže byť ako dočasná "barlička" fajn aj menej kvalitná potravina z BIO hľadiska. V tomto práve vidím nenahraditeľnosť rýb a mäkkýšov, pretože sú to najviac výživné potraviny na svete, na ktorých náš druh vyrastal a nenahradí ich nič.
Dnes bohužiaľ žijeme vo svete, ktorý si tvorí 90% všetkého jedla sám z vlastných výrobných procesov a nie ako príroda pomocou fotosyntezy, a preto si musíme vyberať MÚDRO.
A práve tam, kde by možno iný videl niečo zlé a vybral sa inou cestou, mitochondriak musí vidieť aj ďalšie veci a vyberať si podľa toho, čo je pre neho momentálne vhodné a niekedy to môže byť práve to, čo tak na prvý pohľad nevyzerá...
Práve toto môže byť asi aj pre teba otázkou seba experimentovania. Ja sushi považujem za super, ale záleží samozrejme na zdroji. Zvyčajne sa práve v rybách nachádzajú aj látky, ktoré nám pomáhajú s detoxikáciou iných neželaných vecí, plus tiež mysli na to, že ľudská DNA je plná vírusov, a to zámerne.
Najlepší príklad pre každého je, keď sa pozrie na živočícha, ktorý sa dožíva najdlhšie, čo je studenokrvný ŽRALOK. Žije niekoľko stoviek rokov a chodí sa kŕmiť kam? Do studených a chladných vôd a zje čo? Množstvo malých rýb.
Tiež sa zamyslite prečo práve v týchto oblastiach žijú rôzne "gigantické" kraby.
Chladná voda = hustejšia voda = viac kyslíka = viac elektrónov 👍
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/09/170920104544.htm
Nový blog nie len o glutatióne, ale aj o detoxikácií je na webe, ktorý verím pootvorí zase raz nové uhly pohľadu.
Čo je v našom Zdraví, výkone a celkovo v živote to najdôležitejšie? Predsa tvoj Redox.
Redox je v skratke množstvo negatívneho elektrického náboja, ktorý máš v bunkách. Čím ho máš vyšší, tým máš v tele viac elektrónov, ktoré vedia zachytávať svetlo.
Toto je mimochodom základ Einsteinovej práce s fotoelektrickým javom.
Redox máme v tele vždy rôzny vzhľadom na rôzne časti tela, no zadržiavame ho prioritne v našich membránach buniek, ale aj vo vode a konkrétne v jej štvrtej podobe, ktorá sa nazýva Exkluzívna zóna.
Teraz ďalšia, už „nie rečnícka“ otázka – ako svoj Redox zvyšujeme a udržujeme?
Spôsobov je viac, no základom je Slnko. Slnko na Zem vysiela rôzne tipy svetla, ktoré nesú rôzne množstvo energie, no sú to predovšetkým UV a infračervená, ktoré voda miluje a rada absorbuje. Aj preto ti kvietok nevydrží, ak ho nebudeš polievať. Rovnako je to s nami.
Schválne som spomenul kvietok v porovnaní s nami, pretože my ľudia skutočne bez vody dlho nevydržíme. To vie každý. Stačí ísť na púšť bez vody. Na čo sa však zabúda je, že ani bez slnka/svetla dlho nevydržíme.
Rozdiel je však v tom, že svetlo zo slnka nepotrebujeme dopĺňať tak často, ako piť vodu, pretože toto svetlo vo svojich bunkách a vo vode neustále zadržujeme. Avšak, čím viac z nás svetlo uniká a čím nižší je náš Redox, tým viac svetla strácame a musíme ho začať dopĺňať viac a to pobytom na slnku.
Aj preto je výška nášho Redox-u extrémne dôležitá.
Ďalšia podstatná vec, ktorú si v bunkách udržujeme (recyklujeme) vďaka Redoxu je antioxidant Glutatión.
Čo je to glutation?
Glutatión je hlavný antioxidant v tele a je kritickým prvkom pri znižovaní zápalu, oxidácie a detoxikácie v tele.
Glutatión je malý proteín zložený iba z troch aminokyselín: cystín, kyselina glutámova a glycín.
Toto je veľmi dôležité, pretože ako vidíš tretina glutatiónu je vyrobená z cystínu, čo je semiesenciálna aminokyselina. To znamená, že ju nemusíme stále jesť a môžeme ju biosyntetizovať (tvoriť) aj z metionínu. No toto platí iba za predpokladu, že prijímame metionín v strave a náš cirkadiálny rytmus funguje.
Viac v novom článku:
https://jaroslavlachky.sk/crevo-mozog-6-glutation-pentozovy-cyklus-a-detoxikacia/
V tomto prípade je bonus, že je to aj so studenou ryžou, obzvlášť v letnom ročnom období, čo je len ďalšie plus, ktoré aj nevedomky využívali Japonci a ani o tom nevedeli, pretože ryža je dosť odlišný sacharid povedzme od zemiakov, či cestoviny.
Ahoj, zaujala ma informácia o studenej ryži. Prečo je dosť odlišný sacharid od zemaikov napríklad?
@eika Ryža síce nie je podľa mňa pre každého, pretože zasahuje priamo do mRNA, no studená a vychladená má mnoho rezistentnej vlákniny. Tvoje hrubé črevo sa ti poďakuje.
Čoskoro k tejto téme vlákniny bude aj článok
Ahoj mrazené mini krevety môžu byť?
@eika radšej celé aj s chvostom. A pozeraj, nech su divokolovene.
Aj keď ja som skôr zástancom ustric
@eika radšej celé aj s chvostom. A pozeraj, nech su divokolovene.
Aj keď ja som skôr zástancom ustric
Zjesť ich aj s chvostom?🥴
@eika tiež som sa prvýkrát bála ale keď som to skúsila dávnejšie, nebolo to až také zlé 😃
▲▲▲ 👍
@eika Hej
Zjesť ich aj s chvostom?
Hej, aspoň zo dve aj s chvostom 😀
Tam majú veľa výživných látok a tiež najviac jódu Erika.
@eika Hej
Zjesť ich aj s chvostom?
Hej, aspoň zo dve aj s chvostom 😀
Tam majú veľa výživných látok a tiež najviac jódu Erika.
Ked som zjedla mozog z prasiatka,tak toto dám 😎
@eika No tak to verím, že toto bude ako nič 😉
Ľudkovia, kde kupujete alebo aké značky kupujete morských plodov či rýb? Ďakujem
Za seba z tých najviac konzumovanych teraz, najmä ustrice, krevety - Metro, občas krevety aj Kaufland (priateľke chutia viac), a chladený divoko love my losos - lidl. Sem tam nejaká údená makrela, či ančovičky, šproty v skle a keď som u mamy v zahraničí, jej manžel chytá čerstvé
@robert-kacalka Posledné 2 roky už predávajú aj bežne Kaulfand, tesco a rôzne obchodíky pri cestách. My najviac Nori, tie bývajú sušené a aj priateľke strašne chutia (ona je ako malé dieťa v tomto a veľmi ťažko si vyberá a tieto jej sadli), prípadne mne ešte Wakame a občas iné.
Aj tu máś napr. na ukážku z receptu, tie sú myslím z kauflandu.
https://jaroslavlachky.sk/forum/optimalna-strava-recepty/jednohubky-morske-riasy-s-mandlami/