DHA, ryby, morské p...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

DHA, ryby, morské plody a ťažké kovy

76 Príspevky
11 Užívatelia
18 Likes
385 Videní
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 
Túto otázku dostávam veľmi často, naposledy od @zuzi , veľa ľuďom som súkromne odpovedal, či už detailnejšie alebo viac laickejšie, no momentálne môžem využiť už aj fórum a napíšem to rovno sem, nech k tomu majú prístup viacerí.
 
 
V prvom rade napíšem, čo to je DHA? 
 
Je to 22- uhlikova mastná kyselina a označuje sa ako PUFA. DHA sa pred 600 miliónmi rokmi zakomponovala do membrán všetkého živého a odvtedy ako jediná nebola ničím nahradená.
 
Táto udalosť sa nazýva Kambrická explózia. DHA v našich membránach je to, čo nás odlišuje od iných, menej komplexných, druhov života ako sú BAKTÉRIE alebo ARCHAE. Čo naozaj robí DHA a v čom sú jej výnimočné KVANTOVO MECHANICKÉ VLASTNOSTI opisujem v mojej knihe a v druhej knihe je to vysvetlené do detailu. Postupne to však budem rozoberať aj na blogu. 
 
 
Pointou je, že ľudia, ktorí čítali KNIŽKU, ale rovnako aj všetci, ktorí sa o problematiku zaujímajú trošku viac vedia, že nejde ani tak o KVANTITU ale o KVALITU. Čo to znamená?
 
Iba toľko, že túto mastnú kyselinu má náš druh v mozgu v najvyššej KONCENTRÁCIA (konkrétne v OKU) a má to svoj dôvod. Tiež má svoj dôvod to, že jej máme v tele veľa, no nedokážeme si ju sami tvoriť, čiže ju musíme prijímať zo stravy. No nejde o to, KOĽKO jej zjeme, ale o TO, ako sa v nás správa a koľko jej z tela "ZMIZNE", respektíve koľko jej stratíme.
 
 
DHA sa totižto v tele neustále recykluje a za túto recykláciu, či už správnu alebo nesprávnu je zodpovedné SVETLO a PROSTREDIE a teda aj naše ROZHODNUTIA a to či už si to UVEDOMUJEME alebo NIE.
 
 
Najskôr zopár ŠTÚDIÍ o vplyve DHA na mozog dieťaťa a cloceka:
 
Kohortova štúdia, ktorá poukázala na to, že čím viac rýb matky konzumovali počas aj pred tehotenstvom, tým zdravšie dieťatko mali: 
 
 
 
Táto štúdia poukazuje na vplyv príjmu DHA a kognitívne schopnosti:
 
 
 
Táto štúdia poukazuje na priamu koreláciu medzi matkami, ktoré mali počas kojenia v strave dostatok DHA a ich deťmi, ktoré
v dospievaní premýšlali pred tým, než niečo vykonali. Poznáš to porekadlo: "dvakrát meraj a raz stryhaj?" 
 
Presne takto sa správali tie deti, ktoré mali vo vývoji od matky dostatok DHA. Je to pozoruhodné. 
 
 
Na tejto štúdií si pozri obrázok ako vyzerajú nevyvinuté nervové spojenia v mozgu dieťaťa, ktorého matka mala neadekvátny príjem DHA:
 
 
 
Teraz ku častej otázke akou je TOXICITA RÝB. 
 
Je znečistenie oceánov a otrava rýb ťažkými kovmi problém pre človeka, ktorý ich konzumuje? 🤔
 
Áno, oceány sú naozaj na tom zle, písal som o tom aj v článku ENERGIA #6 (odporúčam prečítať každému, kto nečítal celý), no nie je to iba o ZNEČISTENÍM. Samozrejme morálnu stránku veci teraz tiež nerozoberám. Avšak teraz sa bavíme o nečistotách a kovoch v rybách, ktoré tam žijú a ľudia ich konzumujú. 
 
Najčastejšie je OLOVO alebo ORTUŤ. V prvom rade si uvedomte, že KOVY aj nečistoty nájdete vždy v TOP predátoroch. Teda v rybách, ktoré sú na vrcholu pyramídy, ako napr. tuniak. Preto tuniaka nikomu neodporúčam, hoci je to práveže ďalší fitness zaužívaný nezmysel, pretože je to chudá ryba. 
 
Ďalšia opakovaná lož, ktorá sa stala pravdou
 
Vždy ľuďom radím najmä sardinky (pripadne šproty), pretože sú maličké, žijú krátko a žijú hlbšie, teda nestihnú skonzumovať veľa nečistôt v porovnaní s tuniakom, či lososom a inými veľkými rybami.
 
Ďalej sú to napr. USTRICE, ktoré majú svoj vlastný ekosystém a veľmi úzko si kontrolujú, čo vypustia do svojej ulity. Ustrice sú jedna z najkvalitnejších 
a najvýživnejších potravín na svete, pretože žijú v oblasti chladného mora s názvom PELEGLIÁL a obsahuju najviac Zinku ti všetkých potravín na planéte a aj iných živín.  
 
Teraz späť k PROBLÉMU. 
 
Čoho sa vlastne ľudia boja a čo počúvame vo vzťahu k otrave ťažkými kovmi? ZBAVOVANIE SA TOXÍNOV a treba DETOXIKOVAŤ
 
Naše telo je týmto všetkým vybavené od prírody, myslite na to. My mame kovy všade v celom systéme, vrátane krvi, mozgu a dokonca v MITOCHONDRII (najdôležitejšie sú MEĎ, ŽELEZO). Majú tam svoju úlohu. Podobne ako je v jadre slnka tiež železo a nie je to problém. 
 
Dám malý príklad na zamyslenie sa. Keď zješ obed priborom, bojíš sa toho príboru? Asi nie však? Väčšina ľudí nemá ani strach, keď si ten obed prihreje v MIKROVLNKE, však? Prečo však majú strach dať príbor spolu s obedom do MIKROVLNKY
 
Pretože každý vie, že to nedopadne dobre. Mikrovlnné žiarenie sa nemá moc rado s kovom. 
 
Podobne je to so slnkom keď exploduje, ale aj v nás a v mitochondrii. Tieto kovy mame v sebe prirodzene, pretože reagujú s ELEKTRÓNMI a okolitým elektrickým aj magnetickým poľom, ktoré v mitochondrii vzniká, ale aj mimo nášho tela. 
 
Už len toto samo o sebe by Vám malo naznačiť to, že ak má niekto problém napríklad s ťažkými kovmi, zlou detoxikáciou, či nedostatkom alebo nadbytokom železa v krvi, niečo v jeho prostredí kde žije nie je v poriadku. Podobne ako s priborom a mikrovlnkou. 
 
 
Ďalšia vec, ktorú musím podotknúť je SELÉN. Selén je veľmi významný prvok, pracuje s našou imunitou aj detoxikáciou a podieľa sa vo veľkom práve na odstraňovaní ŤAŽKÝCH KOVOV Z TELA. 
 
Teraz si tipni, kde sa selén nachádza v potrave. Kde je ho najviac. MORSKÉ PLODY a RYBY. Dochádza? 
 
 
Človek potrebuje selén, aj DHA, a práve v morskej potrave je ich najviac. Všetko je to ZÁMER prečo sa nám v minulosti skrátili črevo, keď sme sa ocitli v Afrike s neustálym prístupom k morským plodom a jedli sme ich nonstop. Tieto nuntrienty si nedokážeme tvoriť vnútorné, musíme ich dopĺňať a práve pretoto tiež nemôže byť MORSKÁ STRAVA NIKDY zlým krokom
 
 
Taktiež obsahujú JÓD, čo je ďalšia esenciálne zivina pre homo sapiens a tiež je dôležitý pre vývin dieťatka u matky. Jód tiež v mnohom nahradil vitamín C u ľudí a to je tiež ďalší dôvod, prečo sme asi stratili schopnosť tvoriť si vitamín C endogenne. 
 
 
Poradím Vám však hneď ďalší BIOHACK a hlavne MITOHACK. Sam to využívam, aj keď nie neustále, pretože sa cítim super a aj krvné testy mi to ukazujú. No občas kúpim vrecko para orechov a skonzumujem ich počas najbližších dní naozaj veľa a potom mám zas dlhšie pauzu.
 
 
Jedzte PARA ORECHY. 
 
Para orechy majú extrémne veľa selénu a ideálne keď ich budete jesť práve s alebo po tom, čo zjete ryby. Ak zjete konzervu s rybami, dajte si potom kľudne hrsť orechov. Kľudne ich jedzte každý deň, aj keď odporúčam aspoň obdeň. Pomôže Vám to s detoxikáciou aj zbavením sa ťažkých kovov z tela. 
 
Druhá vec, ktorú odporúčam, jedz veľa koriandru. Je to prírodný CHELÁTOR a taktiež pomôže s odstraňovaním ťažkých kovov aj s detoxikáciou. 
 
 
Aj vajíčka obsahujú veľa selénu, okrem iného, čo je tiež dôvod prečo ich odporúčam ľuďom jesť. Aj vegetarián, ak zaradí aspoň vajíčka, či občas ryby, môže podľa mňa žiť dlhodobo zdraví a OPTIMÁLNE
 
Na rovinu napíšem dve veci, ktoré veľa ľudí nechápe a niektorí by ma za to možno "zavrhli", no aj tak napíšem. 
 
1️⃣ V mnohých prípadoch je aj nekvalitná ryba, napr. sardinky v konzerve, kvalitnejšie jedlo ako BIO MÄSO, či BIO AVOKÁDO. Dôvod je obsah DHA. 
 
 
2️⃣ Za druhé, ľudia, ktorí majú problém s detoxikáciou alebo hromadenie kovov sú práve tí, ktorí majú znížený REDOX v tele, ochabnuté mitochondrie a žijú v nevhodnom prostredí s nevhodnými návykmi a životným štýlom. 
 
 
Mimochodom, skvelý testik na doma, ako zistíte ci ste na tom dobre s konzumáciou rýb a ťažkými kovmi, skúste si zabalancovat napríklad na jednej nohe alebo nejaké ťažšie joginske polohy. Ak máte problém, Vaša nervová sústava ihneď do par minút utrpí a nebude ti fajn. V takom prípade zvýšte konzumáciu para orechov, vajíčok, koriandru a robte všetko pre to, aby ste zlepšili svoje mitochondrie a krv aj imunitu (SLNKO, CHLAD,...) 
 
 
Mnohí ľudí by bolo taktiež prekvapených keby vedeli, že sa boja olova, či ortuti z rýb no v blombách, ktoré máme v zuboch sa využíva Amalgán, ktorý taktiež obsahuje ortuť a môže mnohým ľuďom spôsobovať ťažkosti. 
 
Obzvlášť ak človek a najmä ZUBÁR nerozumie fyzike, pretože Amalgán v zuboch môže byť REZONÁTOR, ktorý zachytáva nevhodné frekvencie svetla a obzvlášť MODRÉ
 
 
Len si spomeň, akým svetlom zubár bežné svieti do úst. LED SVETLO vysokým komponentom modrej zložky. Bol by si prekvapený, koľko škody dokáže narobiť toto, v porovnaní s rybou, ktorá má množstvo benefitov, ktoré prevýšia negatíva. 
 
Publikované : 19. júla 2020 9:21
Kuba Černý reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 
Ďalšou časťou obavou je RADIÁCIA, napríklad ako FUKUŠIMA. 
 
 
Táto problematika je nepochopená a nadnesená. Stačí ak si pozriete záznamy, kde testovali morské plody a ryby v Japonsku, ktoré boli ožiarené výbuchom elektrárne vo Fukušime v roku 2011. Vedci hľadali stopy rádioaktívnych a karcinogénnych elementov v rybách a ukázalo sa, že ryby sú v poriadku.
 
 
 
Táto radiácia bola pre nich dokonca prospešná a takéto malé množstvo môže paradoxne pomôcť aj ľuďom. Prečo? Odpoveď je HORMÉZA
 
 
 
Horméza je stav, kedy sa organizmus vystavuje akútne mu stresu, na základe ktorého zosilnie. Presne ako keď cvičíš a rastie ti sila. Ak by si cvičil každý deň a neustále, nezosilnieš, ale naopak. No ak to urobíš občas a akútne, telo má dostatok času sa adaptovať a zlepšiť sa. 
 
Ak zjeme ryby, ktoré pochádzajú z týchto oblastí, malá radiácia je akútny stres, ktorý stimuluje opravné mechanizmy našej DNA. 
 
Ak nám funguje IMUNITA a MITOCHONDRIE ako majú, tento akutny stres nás posilní,pretože stimuluje transkripčné faktory PARP1, PARP2, ATM a Ku70.
 
 
Preto napríklad aj malé deti, ktoré rodičia udržujú v prehnanej čistote, majú mnohé problémy s imunitou. Dávka môže byť jed. No úplne vyhýbanie sa môže byť podobne alebo horšie ako sa niečomu vystaviť priveľa. 
 
Publikované : 19. júla 2020 9:23
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
 

A čo vravíš na varené ryby? Myslím tepelnú úpravu na panvici, podusit alebo niečo podobné? Z informácií od teba predpokladám že varenie nie je moc dobre vzhľadom pre vysoké teploty a náchylnosť na pokazenie dha  

 
Publikované : 21. septembra 2020 12:52
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

@simona-b

Myslím, že sa chystáš veľmi rýchlo a vieš toho už viac, ako si sama myslíš, lebo s tým varením máš pravdu. Zapamätaj si túto vetu ⬇️

Surová morská strava je to, na čom náš druh vyrastal a to doslova. Ak proti tejto vete niekto chce argumentovať, prosím.

Pointa však je, že surová morská strava je vždy lepšia, obzvlášť ak má človek problémy typu OBEZITA. Ak má problém s pečeňou, obličkami, a iné vážne, vtedy určite nemôže jest takto, pretože jeho telo nevie prirodzene detoxikovať, no v ostatnom prípade áno. Čiže surové ryby tipu sushi ustrice a tak, sú top. Ako som to písal aj v posledných článkoch. Stačí sa pozrieť na video a zamyslieť sa. Ak nemáš vážne problémy, v takom prípade si myslím, že kľudne striedaj alebo môžeš papať aj viac dusené, varené, atď.

https://jaroslavlachky.sk/vznik-zivota-7-jod-a-vyvoj-mozgu/

https://jaroslavlachky.sk/vznik-zivota-6-dha-alias-kyselina-dokosahexaenova/

Samozrejme však, priemerný človek rád varí, čiže určite vhodnú rybu, celú a čo najkratšie variť, dusiť,... Povedzme losos na panvici, nie je až taký problém, no keby ho varíš dlho, to už problém je. Rovnako niekde v trúbe pri 200 stupňoch. No tieto klasické postupy nie sú myslím problém.

Ja napríklad rád robím tak, že keď si podusíme zeleninu, len na záver vypnem oheň a pri hodím sardinky alebo inú rybku, pridám olivový olej koriander, kurkumu, koreniny,... alebo niečo podobné a už len na chvíľku prikrijem a premiešam. A klasicky občas kúpim aj údenú rybu alebo rybu spravím na panvici, lososa takto napríklad rad robím. Alebo krevety a to tiež nie je problém. Je to chvíľa a pre väčšinu ľudí je to priateľná a veľmi chutná forma ako dostať DHA 😊 poviem že takéto jedáva občas aj moja priateľka, chutí jej, a to ona ryby vôbec že odmala nechce 😁

A samozrejme super je aj sushi, ak si človek občas dá, ale treba vyberať vhodné, aby nebolo pokazené. V tomto prípade je bonus, že je to aj so studenou ryžou, obzvlášť v letnom ročnom období, čo je len ďalšie plus, ktoré aj nevedomky využívali Japonci a ani o tom nevedeli, pretože ryža je dosť odlišný sacharid povedzme od zemiakov, či cestoviny.

 
Publikované : 21. septembra 2020 16:59
Kristýna reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Tu máš ďalšie pekné video, respektíve video prednášku od Remko Kuipers, ktorú som aj v knihe spomínal. Hovoru tam o pôvodnej strave nejakých Afrických kmeňov a zaujímavé je ci vraví o ich "zelenine". Tunajší ľudia považujú ustrice a mäkkýše za zeleninu pretože ich volne zbierajú po zemi a keďže nemajú moc na výber ako my so supermarketom, jedia co majú k dispozícii. Pre nich sú ustrice ako pre nás zeleninový šalát. Jedia ich takmer stále. 

 

Potom sa zamysli nad tým, čo som písal v posledných blogoch, ako sa ho homosapiens vyvíjal. Presne takto podobne, čo sa stravy týka 

 
Publikované : 21. septembra 2020 17:00
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
 

Takze ryba v trube 200stupbov 15 min ee? Ja si teda neviem predstavit jest polosurovu sardinku. Aj tie z konzervy vzdy rozpucim na kasu kym ich zjem. A ake ryby vlastne jest surove? Ja mam pod barakom 2 rybarne ale vobec netusim ako to pripravit. Vacsinou oprazim na panvici alebo sup do rury

 
Publikované : 25. septembra 2020 15:54
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Čo sa týka trúby, našiel som viacej konkrétnych záznamov, no zvyčajne sa zhodovali, že ti ustojí rybka. Je v tom teda rozdiel, v porovnaní so smažením, a nezníčí sa toľko DHA ani iných látok, samozrejme ak je ryba varená v celku. Čiže myslím, že OK a hlavne z toho hľadiska že to berieš ako rodinné jedlo predpokladám.

 

Keď však niekto rád vymáža alebo na panvici opeka dlhšie, tak je tam veľký rozdiel. Pri lososovi to bolo o 45% zníženie množstva DHA už pri 70°C snažení na panvici a ri tuniakovi až 85% pokles. Čiže ak občas robí človek na panvici odporúčam rýchlo a z tej strany, kde je koža dlhšie a z opačnej iba chvíľku. Ja osobne lososa takto robievam a niekedy tak 5 minút úplne stačí a je hotový.

 

Čo sa týka surových rýb, tam je to u nás ťažšie, ale keďže u teba je to iné, máš k nim prístup, ja by som sa naučil buď na ustrice, alebo sushi, pripadne tieto sardinky ako aj ty píšeš. Ustrice a sushi nie je problém surové, to sa asi ani inak nedá a sardinky môžeš hodiť a rozmačkať nakoniec, keď už máš hotový nejaký šalát alebo jedlo. Napríklad si predtým podusíš zeleninu na panvici a potom vypneš z ohňa a len prihodíš sardinky, pomiešaš a pár minút necháš. Rovnako aj krevety, keďže máš rybarne pod sebou. Krevety majú tiež veľa jódu a iných veci, a práve ten jód ich aj pri úprave na panvici trochu chráni. Cize bud samotné pár minút, ja osobne mam rad chrumkavé, alebo si ich k niečomu príhoď a chvíľu podusíš alebo tak. 

 

 

Ale na rovinu, u žien považujem konzumáciu DHA za obzvlášť dôležitú už len z toho dôvodu, že im to pomôže s redukovaním LEPTÍNU. Žena má od prírody viac LEPTÍNU a je nachylna na všetko viac. Aj na zápaly aj na pribratie a horšie chudne. DHA s JODOM, ktoré sú v tejto potrave môžu veľa pomôcť. Včera som o tom aj na fb a IG písal, kľudne pozri ak si nečítala.

 

 
Publikované : 26. septembra 2020 8:20
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Ale ako som aj predtým spomínal, ak je človek pomerne zdravý a necíti sa nejako zle, únava, nadváha, atď., nevidím problém aj v občanom varení a menšej nie tak frekventovanej konzumácii. Pretože vtedy máš menšiu potrebu po DHA ako niekto s veľa problémami. 

 
Publikované : 26. septembra 2020 8:21
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

A samozrejme o používaní olejov tiež treba premýšľať, ale to vieš z knižky. Tam to bolo popísané. Ideálne na kokosovou oleji, pripadne ghee alebo masť (ale ta až tak nechutí 😁).

A našiel som aj takýto recept, čo mám v záložkach uložený, práve na malé sardinky a vyzerá to chutné, ale sám som neskúšal. Ak by si ale niečo také skúšala, určite mi daj vedieť čo vymyslíš a ako bude chutiť. Chcel by som do budúcna aj nejakú malú krátku kuchárku spísať, aj keď ja nie som kuchár, ale aspoň nejaké také typy a samozrejme, aby to spĺňalo všetky dnešné CIRKADIALNE odporúčania 

http://awesomepickle.com/pickled-herring-recipe-how-to-fillet-a-fish/

 
Publikované : 26. septembra 2020 8:30
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
 

Dakujem za recept na sardniky mrknem na to. Inak sushi je ryba? Ja som si teda vzdy myslela ze je to jedlo a dnu je losos napr. Ustrice- zatial to nedavam. Nezvladam ani krevety ak mi ich niekto neosupe a tieto “sopliky” to nedavam vobec. Rada by som ale napina ma uz len pri tej predstave. Snad sa cez to dostanem ale zatial neviem ako

 
Publikované : 26. septembra 2020 10:25
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

@zuzi

Daj vedieť ak uvaríš, aký bude. 🙂

Áno, máš pravdu, sushi nie je ryba ale už hotový pokrm, prepáč 😅 ide mi ale o to, že pri sushi jednak využívajú aj morské riasy a dokonca aj surové ryby a je to veľmi chutné. Ryby sú tiež kvalitné lebo keď sú surové, a pokazili by si, každý hneď spozná pach pokazenej ryby. Samozrejme v bežnom supermarkete je kvalita diskutabilná, ale keďže ty to máš viac po ruke, máš lepšie možnosti. A tiež je tam studená ryža, ktorú v tomto prípade považujem tiež za benefit. Samozrejme v zime až tak nie, ale po zvyšok roka super.

Inak určite by som používal aj čo najviac koreniny ako kurkuma, koriander a množstvo iných, a môžeš občas tie para orechy zaradiť, ako som písal vyššie.

Ustrice to ani, to mas pravdu, človek si musí zvyknúť, je to už "hardcore", ale skutočne pri ustriciach sa bavíme u super potrave pre homosapiens. Pointa však je, aj z vlastnej skúsenosti viem, že tvoje CHUTE sa v živote menia a bohužiaľ ovplyvňuje ich práve REDOX v mitochondriách v našom mozgu. To znamená, že napríklad v istom bode života človek vyžaduje sladké, koláče, granko, atď., proste ho to láka a ma na to chuť, no v inom hode života ho môže lákať MÄSO, TLAČENKA, ryba, či zeleninový šalát. Záleží od ROZHODNUTÍ, aké v živote človek robí, ktoré vplývajú na to, ako jeho mitochondrie pracujú. Ak sú napríklad neefektívne v spaľovaní tuku, chute na sladké sú úplne bežné, atď. Co však chcem povedať, že skutočne sa časom zvyčajne stane to, že keď človek začne jest inak, aj sa správať inak, začne mať aj iné chute a to, čo mu v minulosti prišlo nechutné, ku teraz príde lákavé.

Dovolím si povedať, že aj mnohé alergické reakcie, ktoré ľudia mávajú a niekedy práve aj na ryby a morské plody (obzvlášť konzervy, či staršie ryby) môžu zmiznúť paradoxne po tom, čo sa zvýši ich príjem DHA, pretože ich imunitný systém potrebuje DHA aj SELÉN, okrem iného a obe látky sú vo veľkom v rybách a morskej potrave.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537898/

K tomu, že zatiaľ nevieš ako, práve na to si myslím ze jee vhodné využiť nejaký "MOSTÍK" ako napríklad to, čo píšeš o varení a tak. Kľudne začni aj niečím iným, urob si ako ti chuti, aj niečo je lepšie ako nič a do systému (tela) dostaneš aspoň niečo.

 
Publikované : 26. septembra 2020 11:43
Karol
(@karol)
Príspevky: 136
ZLATÝ ČLEN
 

A čo keby človek radšej jedol veľa morských rias aby sa vyhol znečisteniu a takýmto rybám? Asi morská riasa nemá toľko omega 3 v sebe ako ryba ale aspoň nejaká náhrada nie? 

 
Publikované : 16. októbra 2020 10:45
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Ahoj @karol nie, nie je to náhrada. Je to obrovský rozdiel, na ktory však človek nepríde z  bežného pohľadu. Morské riasy a Algae obsahujú tiež nejaké DHA, no musel by som ti vysvetliť základ z organickej chémie a biofyziky, aby si pochopil, aký veľký rozdiel je v tom.

V skratke však ide o to, že DHA z Algae alebo morskej riasy je iná a má iné vlastnosti a nedokáže prejsť do centrálneho a periférneho systému ako DHA, ktorá je v rybe alebo zvierati.

 
Publikované : 16. októbra 2020 13:10
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

@karol Zamysli sa nad týmto, čo teraz napíšem, možno trošku pomôže, aby si lepšie chápal čo myslím.

My ľudia, ako druh homosapiens, nie sme uspôsobení na takýto štýl života, aký žijeme dnes. Na sedavý, v interiéri, pod umelým svetlom a nonstop v blízkosti rádio a mikrovlnného žiarenia. Tiež nemáme črevo ani mozog uspôsobené na spracovanú a sacharidmi preplnenú stravu, ani na poľnohospodárstvo, pšenicu a zrno, ale na celé kusy mäkkýšov, rýb a mäsa. 

 

Vezmi si ten čas, nejakých 2 až 3 miliónmi rokov, odkedy sme žili v Afrike a vyvíjali sa a porovnaj si to s poslednými 100 rokmi. Viac ako 99,99% našej existencie ako homosapniens, sme žili hentak. My sme uspôsobení na neustály prísun DHA a to z rýb a mäkkýšov, nie Algae ani rias.

 

Tiež je zaujímavé, že DHA nevyužívame ako druh "paliva", ale ho uskladňujeme. 

 

Naše telo sa za tie milióny rokov prispôsobili tomu, čo malo k dispozícii a čomu čelilo. Posledných visc ako 100 rokov je pre nás však niečo úplne nové a naše mitochondrie tomu tiež čelia a tieto civilizačné choroby, čo vidíme, sú možno len normálnou adaptáciou na takéto rýchlo sa meniace podmienky, nemyslíš? 

 
Publikované : 16. októbra 2020 13:13
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

@karol Tu je ešte zaujímavá štúdia. Celkom pekný príklad. Prečo bola v minulosti a u domorodých ľudí depresia raritou? A nepremýšľaj len na základe zaužívaných dogiem.

Aj títo ľudia zažívali STRES, HLAD, a iné ťažké podmienky, ako my dnes. No ich PROSTREDIE, aj ŽIVOTNÝ ŠTÝL bol na milé vzdialený od nášho dnešného a naopak veľmi blízko tomu, ako sme žili v Afrike

 

https://returntonow.net/2016/02/24/the-caveman-cure-for-depressio

 
Publikované : 16. októbra 2020 13:17
Karol reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Pridávam sem nejaké zaujímavé štúdie k téme, ktoré som spomínal v poslednom QaA webinári s členmi.

 

Chráni selén v morských plodoch a rybách pred toxicitou ortuti?

 

Po prečítaní...odpoveď je, že výskum naznačuje, že výhody konzumácie morských plodov prevažujú nad akýmikoľvek rizikami, ktoré by expozícia ortuti mohla predstavovať!

 

https://www.eatingwell.com/article/76627/does-selenium-in-seafood-and-fish-protect-against-mercury-toxicity/

 
Publikované : 31. mája 2021 12:09
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Tu je ďalšia ⬇️

 

Nadpis: Mastné kyseliny v rybách môžu chrániť mozog pred poškodením ortuťou!

 

https://medicalxpress.com/news/2015-01-fatty-acids-fish-shield-brain.html

 
Publikované : 31. mája 2021 12:10
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Ďalšia zaujímavá štúdia tiež zistila, že vyššie hladiny ortuti v mozgu nesúvisia so zvýšeným rizikom Alzheimerovej choroby.

 

V štúdii zosnulých jedincov mierna konzumácia morských plodov korelovala s neuropatológiou menšej Alzheimerovej choroby. Aj keď konzumácia morských plodov bola spojená s vyššími hladinami ortuti v mozgu, vyššie hladiny ortuti nekorelovali s vyššou neuropatológiou Alzheimerovej choroby. Štúdia sa objavuje vo vydaní JAMA z 2. februára.

 

https://neurosciencenews.com/mercury-seafood-alzheimers-3550/

 
Publikované : 31. mája 2021 12:11
mato reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

Príroda je prenádherná a aj zvieratká inštinktívne vedia, čo majú papať a robiť ⬇️⬇️⬇️

 

A tiež vedia, aké výživné sú napr. ustrice 

 

 
Publikované : 29. júla 2021 11:03
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Zakladateľ témy
 

A nie len ony majú radi ustrice.

A ak nevieš, ako niečo takéto jesť, tučné mala inšpirácia. Stačí kameň 😁⬇️

 

 
Publikované : 29. júla 2021 11:05
mato reacted
Stránka 1 / 4
Zdieľať: