Vegetariánstvo verz...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Vegetariánstvo verzus živočíšna strava? Je v tom vôbec rozdiel?

7 Príspevky
2 Užívatelia
0 Likes
158 Videní
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3872
Admin
Zakladateľ témy
 

Byť vegetarián alebo mäsožravec? 🙄 Častá otázka a zároveň jeden z najväčších dôvodov moderných sporov, ktoré pripomínajú ten príbeh o skúmaní slona, pričom každý videl to svoje, každý mal svoju "pravdu", no nikto sa nepozrel z diaľky a nevšimol si celého slona.

 

 

Čo ak vo vegánstve, vegetariánstve, či jedení mäsa nie je rozdiel? A čo ak sú súčasťou toho istého celku? Čo ak je vegetariánstvo aj „karnivorizmus“ opačnou polovicou jednej strany mince?  🤔⠀

Myslím, že odpoveď už poznáš. Zvieratká aj ľudia sa skutočne stravujú podľa inštinktov a musia byť aj mäsožravce, inak by hydrologický cyklus nemohol pokračovať. Hydrologický cyklus vody na planéte je dôležitý a prebieha rozdielne v odlišných častíc zeme.

Ak by napríklad vlk neulovil ovečku, zahynul by a neprefiltroval by z nej vodík a rastlinky by v zemi nevyrástli. Vlk je dokonalý filter vodíka, podobne ako ďalšie zvieratká a potrebuje loviť. V jeho tuku sa následne uloží viac protia, zatiaľ čo v jeho moči odíde viacej deutéria, ktoré pomôže rastlinkám.

 

 

 

 

Dám ti ďalší pekný príklad, aby si sa aj sám zamyslel nad tým, či budeš ešte niekedy riešiť akýkoľvek výživový štýl, alebo radšej SPOZNÁŠ SVOJU BIOLÓGIU a MITOCHONDRIE a bude to pre teba automatické, pretože pochopíš, že nasledovanie akéhokoľvek výživového smeru, bez poznania kontextu, nedáva zmysel.

Čo tak slon v Afrike. Toto bude super príklad pre všetkých vegetariánov.

 

Slon sa živí rastlinami. Je na to prispôsobený. No všimni si však niekedy, ako slony trávia čas. Vždy keď môžu, čvachtajú sa vo vode a najmä sa ňou celí oblievajú. Oblievajú sa studenou vodou a stoja na slnku. Nevedia, že konzumujú v zelenine veľa deutéria a tiež nevedia, že práve ľadová voda a slnko ich deutéria prirodzene zbavujú, aby ich mitochondrie a orgány mohli fungovať. 🐘👍⠀

 

 

 

 

Opačný príklad je lev.🦁Lev sa zasa vody bojí. Nerád sa kúpe. Levy sú od prírody karnivory. Keď ulovia korisť, presne vedia, čo zožrať. Zjedia hlavne kosti, vnútornosti, chrupavky a celé kusy mäsa. Veľa proteínu a tuku.

 

Takáto potrava obsahuje najmenej deutéria. Tiež nemajú levy radi toľko vodu, pretože cítia, že majú iný haplotyp a nevedia si tvoriť toľko tepla a voda by ho z nich odoberala rýchlejšie. Levy preto chlad, ale ani vegetariánsku stravu intuitívne nechcú.

 

 

Tiež po nažraní lev dlho odpočíva, pretože cíti, že po náročnom výkone musí doplniť svoj svalový aj pečeňový glykogén a tiež vie, že k tomu nepotrebuje žiadne sacharidy, ako si to fitness nadšenci myslia. Existujú aj iné spôsoby a čitatelia kníh ich poznajú.

 

 

Takýto spôsob doplnenia glykogénu však trvá viac ako pár hodín, a preto lev nejde loviť hneď na druhý deň, ale oddychuje a je UZEMNENÝ.

 

 

Toto je len zopár príkladov zo zvieracej ríše a chcem, aby si nad tým na chvíľu popremýšľal.

 
Publikované : 15. mája 2021 11:02
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3872
Admin
Zakladateľ témy
 

Máš? Super. Teraz sa skús zamyslieť takto ⬇️⠀

Ak si prečítaš niektoré staršie blogy zistíš, že ľudia sú uspôsobení prioritne na ryby a mäkkýše, čiže na morské mäso a nie na suchozemské. To je prvá vec, čo sa konzumácie mäsa týka (keď je niekto proti tomu, aby sme ho konzumovali).

 

 

Ďalšia vec je častý postoj k tomu, či je správne, že sú zvieratká chované v zlých podmienkach konzumované. Odpoveď je samozrejme nie, avšak...

 

 

Nemôžeš sa zamýšľať iba nad obrovským problémom. Čo tak sa radšej zamyslieť nad možným riešením? Až sa nad tým zamyslíš dôjde ti, že jedine riešenie sú zodpovední, silní a zdraví ľudia

 

 

Ak sa pýtaš prečo som napísal tieto 3 vlastnosti, odpoveď je jednoduchá. Pretože sú všetky potrebné k tomu, aby sme mohli fungovať, prinášať okoliu hodnotu, a tiež niečo v okolí zmeniť. Všetky 3 veci sú zároveň iba vedľajším efektom jedného a to vysokého REDOXU v mitochondriách v našom mozgu.

 

 

To znamená, že naša kolónia mitochondrií v mozgu (tam ich ma homo sapiens najviac) musí byť plne funkčná. Iba vtedy sa dokážeš rozhodovať správne, slobodne a dokážeš tvoriť hodnotu, aby si dokázal zarobiť viac peniažkov na to, aby si sa rozhodol nekúpiť si nekvalitné mäso a podporiť poctivý chov, čo je aj cieľom.

 

 

Teraz však ďalšia axiomatická pravda pre teba pre každého, kto sa na konzumáciu mäsa pozerá bez celého kontextu  ⬇️⠀

 

Môže byť niekedy pre moderných ľudí aj horšie mäso, alebo skôr chovaná ryba kvalitnejšia ako BIO zelenina, či ovocie?

 

 

Odpoveď niekoho zrejme zaskočí alebo pobúri, no je ÁNO a dôvod prečo sú tri písmená ➡️ DHA.

 

 

DHA je v našich telách už 600 miliónov rokov a ako jediná nebola nikdy ničím nahradená z jediného dôvodu. Pretože nám umožňuje komunikovať so slnkom prostredníctvom zmeny svetla na jednosmerný elektrický prúd a naopak. Preto máme DHA v každej jednej membráne po tele, okrem vnútornej mitochondriálnej, pretože nič iné na tejto planéte nedokáže to, čo DHA a zároveň je to jediná látka, ktorá moderným ľuďom chýba, čo je aj dôvod, prečo si nevedia vyberať správne.

 

 

Na záver otázka, či si myslím, že týmto slovám pochopí každý... Nie, vôbec. Rovnako ako iba málo ľudí navštívi web aj fórum a ešte menej ľudí obetuje pár minút času prečítaniu si a zamysleniu sa nad tým. A to ani nechcem, rovnako je mi jasné, že nie každý prevezme za svoj život kontrolu a stane sa zdravým, silným a neskôr aj finančné slobodným. ⠀

 

 

Mne ide o zopár ľudí, ktorí chápu čo a prečo píšem a hlavne majú otvorenú myseľ novým veciam a chcú začať lepšie chápať nie len sebe, ale aj veciam, ktoré sa dejú okolo nás. Iba takto môžeme zmeniť to, aby ľudia nekupovali napríklad aj nekvalitné potraviny, no najskôr sa musia stať vzdelanými, zodpovednými, silnými a finančne „slobodnými“ 👍⠀

 
Publikované : 15. mája 2021 11:04
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3872
Admin
Zakladateľ témy
 

Keď sa človek zamyslí nad týmto všetkým aj úplne obyčajne, sedliacky rozumom tak pochopí, že napríklad rozhodnutie stať sa vegetariánom môže byť správne a dokonca prospešné aj pre človeka, a pre prírodu, no iba v istých podmienkach. Akých? 

⠀ 

Čo tak zvieratká a ľudia v okolí rovníka? Alebo mi u nás v lete? V tomto prostredí sme prirodzene uspôsobení nie len na vegetariánstvo a rastlinnú stravu, ale dokonca aj na nejedenie celkovo a teda nižší prísun potravy ako takej. V takýchto podmienkach nepotrebujeme takmer žiadne kalórie, pretože všetko získame zo silného solárneho žiarenia a z uzemnenia sa. Preto je ovocie a zelenina nízko kalorická a plná iba VODY.⠀ 

⠀   

Príroda nehrá na náhodu. Vtedy nepotrebujeme jesť veľa a už vôbec nie mäsa. Avšak ľudia robia radi ľahké rozhodnutia, ktoré sú ešte obzvlášť "komerčné" a ktoré ich stoja najmenej úsilia aj premýšľania a môžu sa pomocou nich vžiť do situácie, že sú buď obeťou alebo obetiam pomáhajú.

Ak by si zvolili tú ťažšiu možnosť, no lepšiu a výhodnejšiu možnosť, došlo by im, že stať sa vegetariánom nestačí. V skutočnosti treba zmeniť svoje prostredie s život v danom prostredí, a následne sa môže človek stať vegetariánom. Nie naopak.

 

Aj preto môže byť pre človeka, ktorý pochopí mitochondriám vhodné, ak bude jesť viac živočíšnu stravu, no najmä ryby, pretože mu to pomôže navrátiť nie svoje zdravie, ale aj mentálnu a fyzickú silu na to, aby sa stal užitočným a vedel vyprodukovať hodnotu, ktorú premení napríklad na zmenu prostredia, v akom žije.

 

 

Aj Einstein povedal, že robiť to isté a očakávať pri tom iný výsledok je difinícia šialenstva.

To, čo však Einstein nevedel, že ak človeku klesne dopamín pod istú úroveň, nedokáže vidieť odpoveď, ani keď ju má po celý čas pred očami a radšej siahne po riešení, ktoré mu šikovne naservírujú média alebo "experti"...

 

 

S rastlinnou stravou, chudobnou na elektróny a DHA je to u moderných ľudí rovnaké 🐘🥩🦁🍌👍

 
Publikované : 15. mája 2021 11:05
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3872
Admin
Zakladateľ témy
 

Pridávam aj odkaz na LIVE stream, ktorý som robil nedávno práve kvôli tejto téme. Vysielanie bolo improvizované, pretože som v ten deň dostal viac reakcií k téme (prekvapilo ma, že boli všetky konštruktívne a pozitívne) a povedal som v streame všetko tak, ako som to v tej chvíli cítil a verím, že to pomôže pri rozhodovaní sa...                                       

 

 

 
Publikované : 15. mája 2021 11:08
(@pruzo)
Príspevky: 2
ZLATÝ ČLEN
 

Ahoj Jaro, zaujima ma, ci pri tvojom stravovani, ked prijimas malo sacharidov, je tvoje telo stale v stave ketozy, vdaka.    

 
Publikované : 15. októbra 2021 15:11
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3872
Admin
Zakladateľ témy
 

@pruzo Ahoj. Nijako sa nezaujímam o to, či som alebo nie som v ketóze. A tento rok, keďže bolo pekné leto a veľa slnka, som konzumoval aj sacharidy

 
Publikované : 15. októbra 2021 16:39
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3872
Admin
Zakladateľ témy
 

Nová Randomizovaná kontrolná štúdia, zverejnená pár týždňov dozadu, ktorej výsledok a pozorovanie starších ľudí hovorí:

"Dvanásť týždňov dodatočného príjmu tučných rýb zlepšuje kognitívne funkcie u starších ľudí" 

 

Zaujímavé zistenie 🤔 

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35166302/

 
Publikované : 27. apríla 2022 16:09
Zdieľať: