Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Chudnutie

26 Príspevky
4 Užívatelia
6 Likes
142 Videní
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ako zefektivnit chudnutie pomocou stravy (pripadne inych vychytavok) Comu sa vyhnut? Co uprednostnit? Ake su potreby zien a muzov pri chudnuti (myslim tym ze napr. zenske telo sa prirodzene rychlo adaptuje na zmeny a preto je pre zeny chudnutie narocnejsie). Co vychytavky ako ocot, korenie, zazvor...

 
Publikované : 18. júla 2020 22:55
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Ku otázke, v prvom rade asi v krátkosti rozdiel medzi ŽENOU a MUŽOM. Je obrovský🙂
 
ako som ti už písal predtým, človek môže pochopiť mnohým veciam, vrátane fyziky, no pochopiť ŽENY je extrémne ťažké a to v porovnaní s hocičím.
 
Žena je úžasné KVANTOVÉ STVORENIE a jej evolučný nenahraditeľný význam jej tiež diktuje iné fungovanie jej biológie a celého organizmu.
 
Ženy napríklad v porovnaní s mužmi koncentrujú v tkanivách viac DHA, pretože ho potrebujú pre PLOD, keď počnú potomka. Zvyčajne je to pekne vidieť na ich BOKOCH a STEHNÁCH, ktoré majú zdravé ženy prirodzene mohutnejšie a obzvlášť v tehotenstve. Samozrejme závisí to aj od typu postavy. (dobrý príklad je známa soška Venuše, ktorá má podľa mňa dobrý základ, pretože tak zdravé ženy naozaj vyzerali)
 
 
Ďalšia vec je, že ženy sú od prírody menej MYELINOVANÉ, čo sa mozgu týka a preto sú omnoho CITLIVEJŠIE. Nie len emočne, ale ich MITOCHONDRIE sú ešte citlivejšie ANTÉNY pre prostredie. To znamená, že reagujú rýchlejšie aj lepšie na podmienky okolo nich.
 
 
Je to zámer PRÍRODY, prečo ich takto "postavila", majú vďaka tomu inú imunitu a v niečom majú výhodu a v inom nevýhodu (opäť vidíš, že nesmieš brať veci iba čierno bielo). Ženy majú napríklad silnejšiu imunitu, čo je dôvod prečo bývajú menej choré ako ich chlapy, no na druhej strane vďaka tomu budú mať väčšie probolémi s autoimunitou, keďže ich telo napáda viac samo seba, ak má na to dôvod.  (Niečo som o tomto písal aj vo fóre o tetovaní, kľudne pozri:
 
 
 
Avšak všetko je to zámer, pretože ženy potrebujú lepšie epigenetické riadenie, aby prenášali rýchlejšie a lepšie informáciu cez mitochondrie na dieťa, ktoré sa tak môže lepšie pripraviť na svet, do ktorého príde.
 
 
Ženy majú tiež iné vylučovanie ťažkého vodíka z tela, čím majú niečo ako POZITÍVNU VÝHODU/MOŽNOSŤ konzumovať viac sacharidov, bez toho, aby mali vedľajšie následky. Aj preto ženy majú problémy s nízko sacharidovými diétami hlavne, ak predtým nefixnú iné ťažkosti a pustia sa do toho hlava nehlava. 
 
Ženy majú tiež od prírody dané väčšie množstvo TUKU, taktiež kvôli potomkovi a nie je správne, ak žena vníma svoj tuk prehnane. U mladej ženy sa bavíme niekde na hranici aspoň 20% tuku, aby bola plne zdravá a funkčná a u staršej aj 30%. Preto ak ti ide o chudnutie a si štíhla, v prvom rade by som porozmýšľal prečo si so sebou nespokojná  a či sa jedná o túžbu schudnúť alebo skôr vyformovať postavu.
 
 
Teraz sa rovno dostávam o úvodnej otázke o CHUDNUTÍ.
 
V prvom rade mi príde dosť OXYMORON napísať "zefektívniť chudnutie pomocou stravy". Netvrdím, že to spolu nejde do hromady, ale nie je to prioritný "SPÚŠŤAČ" alebo MECHANIZMUS, prečo človek priberá.
 
 
Či už sa bavíme o ANOREXII alebo OBEZITE (aj NADVÁHE) rovnaké majú to, že ich telá a MITOCHONDRIE sú neefektívne a ENERGIU STRÁCAJÚ. Anorektik však energiu stráca z MOZGU a zo SRDCA zatiaľ čo obézny človek z častí tela, ktoré mu priberajú a zväčšujú sa. Dôvod prečo je na dlho. Ide však o to, že keďže ENERGIU strácajú, ich telo to kompenzuje pribratím HMOTNOSTI, teda HROMADENÍM VODÍKA. Vodík je náš POHON dýchacieho reťazca.
 
 
Tvoja prvoradá myšlienka by teda mala byť, ako SPOMALIŤ stratu energie alebo ako ju NAVRÁTIŤ. A presne o tomto som písal aj v predošlých článkoch. Ideálny spôsob pre moderných ľudí je, naučiť sa využívať CHLAD.
 
CHLAD veci kondenzuje a to sa týka aj tvojho tela a MITOCHONDRIÍ. To znamená, že budú efektívnejšie a menšie, ale aj tvoje TELO sa zmenší. Začať s chladom môžeš ako chceš. Ideálne počasie je teraz. Začni sprchami, časti tela, ktoré zvládneš a proste napreduj, no moc sa nestresuj, rob to radšej postupne.
 
Ďalší spôsob je využívanie GROUNDINGU a postupné vystavovanie sa slnku. Najmä ráno a večer.
 
Čo sa stravy týka, tento článok a dané protokoly boli venované aj tomuto.
 
 
1. To čo potrebuješ je opäť zameriať sa na ČAS kedy ješ (keď je slnko vonku) a postupne ho skrátiť. Ideálne na 12 až 10 hodín. Zvyšných 12 až 14 hodín jesť NEBUDEŠ. Takto maximalizuješ jednak CIRKADIÁLNY RYTMUS, ale aj opravné mechanizmy v tele, čím budeš opravovať bunky, mitochondrie, ktoré začnú byť efektívnejšie, menšie a nebudú musieť priberať.
 
 
2. Tiež sa sústreď radšej na väčšie raňajky a maličkú večeru niekoľko hodín pred spaním.
3. Pi čistú vodu a taktiež kombinuj vhodné potraviny. Opäť by som šiel viac do lokálnej stravy a menej sacharidov alebo to vhodne striedať. Povedzme týžďeň pred menštruáciou by som zaradil viac sacharidov a menej tukov a naopak v ostatné týždňe by som mal možno v poslednom jedle (večera) alebo v prvom (raňajky) viac sacharidov, no ostatné jedla viac TUKU a proteínu. Treba vyskúšať čo ako sadne.
 
4. Rovnako platí, čím viac problémov a menej energie, tým viac živočísnej stravy. Aspoň ako jeden chod pár krát v týždni. Tiež by som sa sústredil na prílohy a žiadne zemiaky, pečivo, cestoviny a tak, ale radšej zeleninu a skôr olej (olivový, kokosový), či maslo a tak. Je to lepšie palivo pre tvoje telo a menej z neho priberieš plus menej ťažkostí.
 
Ku "vychytávkam":
 
Som rozhodne za. Veľa vecí je zaužívaných, všeličo sa rozpráva, hoci málokto rozumie čo a ako funguje, no základné veci ako bylinky, korenia určite odporúčam. Najmä koriander (písal som o ňom v druhom fóre, že je CHELÁTOR) a rovnako veci ako citrusy, či citrón do vody.
 
Nie som extra zástancom orientovať sa takéto vychytávky, ale ak má človek na to čas počas dňa, robí mu to dobre, určite áno. Kľudne do čistej vody vyšťav citrón/limetku a má to obrovský vplyv na recyklovanie vody v mitochondriách. Vždy však tieto veci odporúčam v čase, kedy konzumuješ potravu.
 
To znamená, že ak povedzme raňajkuješ a večeru máš o 17:00 a potom už neješ do druhého dňa, aj tieto veci (vodu s citrónom, bilinky, čaje,...) si daj vtedy. Kľudne vodu s citrónom ráno po zobudení, potom sa naraňajkuj a rovnako povedzme večer po večeri alebo s ňou pohár červeného vína (vitamín C a resveratrol) alebo horkú čokoládu ako dezert, či nejaké bilynky, jablčný ocot a tak, no keď už máš dojedené, vtedy iba čistú vodu 🙂
 
 
Zapamätaj si teda, že ty ako žena, vnímaš prostredie inak ako muži. ŽENA potrebuje dokonca viac SLNKA ako muž. Aj preto by si mala byť viac odhalená, prípadne využívaj KINIKI. Rovnako však si viac citlivá na vlnenie okolo teba a časom sa to ukáže predpokladám buď na AKNÉ alebo problémoch s POKOŽKOU alebo nejakou tráviacou ťažkosťou (celiakia, lepok, intolerancie, autoimunitné ťažkosti, ...). Všetko toto sú znaky, že potrebuješ premýšľať nad miestom, kde žiješ a AKO tam žiješ.
 
 
Na záver mám tiež jednu otázku a budem rád za spätnú väzbu  (najmä ostatných, ak sa pridajú a vyjadria názor, pretože vidím, že ty si už odpovedala 😊) a to ohľadom WEBINÁRU.⬇️
 
Vidím, že o STRAVE, chudnutí a tak celkovo je stále veľa otázok, práve ďalší webinár by som chcel zamerať tomuto, nejaké vysvetlenie aj nadviazanie na články, ktoré sú na blogu, no zaujíma ma, ako Vám to vyhovuje.
 
Založil som novú tému vo FÓRE o webinároch, kde som napísal možnosti, ako sa môžete pripojiť na WEBINÁR a ako to komu vyhovuje, tak budem rád za tvoj názor, ale aj všetkých ostatných🙂
 
 
Publikované : 19. júla 2020 9:07
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
 

A myslis si ze ma strava na chudnutie velky vplyv alebo je to len velmi malo?  

 
Publikované : 14. augusta 2020 7:25
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@simona-b musíš lepšie položiť otázku 😊 má aj nemá, záleží od kontextu, prostredia a spôsobu života.

 

Podobne ako s firmou. Ak máš úspešnú firmu, ktorá ti generuje veľké zisky, mate kvalitnú organizáciu a kvalitného riaditeľa, je jedno, ak občas pôjdu zamestnanci na nejaký firemný večierok, alebo utratia zopár z peňazí na hlúposti a tak. Ak však firma prežíva ledva ledva, nemá dobré finančné hospodárstvo, riaditeľ na všetko kašle, nie je jedno kam dávate peniaze. Každý cent aj rozhodnutie môže stáť za KRACHOM alebo naopak posunutím sa vpred.

 

Skus teda pozmeniť otázku a byť konkrétnejšia 😊

 
Publikované : 14. augusta 2020 10:56
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
 

Hej tomu chapem 😁 ked povedzme niekto travi den zatvoreny v praci a doma pri telke a tak a vonku je malo, vtedy teda na strave zalezi vsak? 

 
Publikované : 14. augusta 2020 16:44
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@simona-b

To už znie lepšie 🙂 v takomto pripade na strave záleží avšak z môjho pohľadu iba čiastočne a aj  podľa zdravotného stavu a veku človeka.

Ako som to už viackrát písal na iných diskusiách, je to podobné ako keď sa dieťa učí jazdiť na bicykli s pomocným kolieskami. Strava sú tie pomocné kolieska.

Keby nemalo dieťa KOSTRU, RÁM BICYKLA alebo hlavne dve KOLESÁ, pomocné kolečká sú mu úplne na nič. Keď však má všetko OK a občas potom vybočí alebo stratí rovnováhu, vtedy je fajn, že ich tam má a môže sa o ne oprieť.

Keďže si sa ale pýtala o chudnutí, tak opäť. Ak takto ŽIJE, VHODNÁ STRAVA mu môže pomôcť a naopak, ZLÁ STRAVA mu môže všetko sťažiť.

Teraz použijem vetu z blogu, ktorá sa páčila mojej priateľke a celkom sa hodí:

"STRAVA je len hromada uložených ELEKTRÓNOV a PROTÓNOV, ktoré držia pohromade v peknom a lákavom obale, aby to prilákalo živočícha, ktorý ju zje a vytvorí z nej nazad VODU, aby mohol život plynúť ďalej."

Ak bude mať človek "rozmlátené" mitochondrie, dostatok VODY, ATP ani celkovo ENERGIE v tele jednoducho nevytvorí. Takto nemôže fungovať optimálne a logicky sa mu bude zhoršovať zdravie, nejaké orgány, svalová činnosť, myslenie, atď, a pravdepodobne bude aj priberať.

Takýmto životným štýlom sa človek oberá o elektróny a musí ich sakra veľa dopĺňať. Túto prichádza na radu aj strava, keďže opäť raz asi daný človek netrávi mnoho času bosý. Čiže niektoré druhy potravín (napríklad väčšina sacharidov) je pre neho úplná hlúposť.

Teraz ti napíšem niečo, čo veľa ľudí počulo, často sa to spomína aj vo svete výživy, no ukážem ti iný uhol pohľadu.

Napríklad PREKYSLENIE ORGANIZMU alebo niekto rád používa frázy typu, nejedz túto potravinu, lebo prekysluje. Čo to však je PREKYSLENIE.?

Kyslosť znamená, keď sa pH znižuje, teda klesá. Čím je nižšie pH, tým je v roztoku viac PROTÓNOV. Čo znamená zas toto? To znamená, že je tam menej elektrónov. Keď je v roztoku menej elektrónov, voda stráca svoju štruktúru a nemôže viesť dobre elektrický prúd. Je z nej menšia BATÉRIA. Takto bunka prichádza o energiu.

 

Takýmto spôsobom tiež nemôže bunka dobre recyklovať proteíny a musí ich viac nahrádzať. Čo to znamená? Iba toľko, že v bunke prebieha častejšie proteínová syntéza, ktorá spotrebúva najviac energie v celom tele. Človeku teda starnú bunky rýchlejšie, rýchlejšie si vyčerpáva zásobu kmeňových buniek a tiež si skracujú teloméry, vďaka čomu sa dožije MENEJ a jeho život bude HORŠEJ KVALITY.

Čiže aj v takomto kontexte sa na to treba pozerať. Dúfam že to nebola moc dlhá odpoveď 😁

 

Logicky teda môže jesť menej, no ak nemá kontakt so slnkom a zemou, iba si viac ubližuje a jeho telo trpí, hoci môže aj naozaj na čas schudnúť. Pozná to každý, rôzne diéty, jojo efekty, poruchy jedenia potom a podobne.

Tiež mysli na to, že REŠTRIKCIA KALÓRIÍ bola v minulosti naozaj silný nástroj a môže ním byť mnoho krát aj dnes, no nie vždy. Pretože keď zješ menej, logicky využiješ aj viac podkožného tuku, vytvoríš viac vody a zefektívniš aj autofágiu. Avšak, iba ak majú mitochondrie vhodné stimuli, pretože inak neoaciluju ako majú a nespaľujú tuk. No keď máš mitochondrie zlé, myslíš, že to má rovnaký efekt?

Pozri napríklad toto, celkom zaujímavé. Prečo bolo pre ľudí v 1980 tom ľahšie byť štíhli ako dnes, hoci JEDIA a CVIČIA rovnako?

https://getpocket.com/explore/item/why-it-was-easier-to-be-skinny-in-the-1980s

 
Publikované : 14. augusta 2020 19:39
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Tiež sa treba zamyslieť, prečo je dnes toľko ľudí obéznych alebo ma nadváhu. Myslím ze podla štatistiky to bolo cca 70% populácie.

 

Nechcem meniť tému, ale hodilo sa to sem a myslím, že ozaj stojí za to, popremýšľať nad tým. Aj keď si prečítaš ten link, prečo v 1980 to bolo jednoduchšie ako dnes. Ak si spomínaš z webinara, priberanie hmotnosti je svojím spôsobom aj ochrana organizmu, keďže energiu odniekiaľ stráca. 

 

Aj preto môže byť niekedy riešenie pohybu a stravy na prvom mieste nie úplne správne. Nie že by som zatracoval POHYB, to skôr naopak, ľudia sa potrebujú a musia hýbať, ale má to svoj dôvod, prečo to robia menej a menej. Preto niekedy môže človeku ešte viac ublížiť ak sa aj začne zaujímať nárazovo o seba, bude chcieť schudnúť pohybom s diétou a bude ťažko, tvrdo a chronicky trénovať. Môže si ešte viac ublížiť. Ak netvorí v mitochondrii energiu ako by mal, tréningom sa len viac zničí. 

 

Ešte hodím toto na pozretie, pretože je to v skutku zaujímavé. Ľudia s nadváhou majú vyššiu šancu prežiť infarkt. Prečo to tak asi je?

 

https://www.hindustantimes.com/fitness/overweight-people-have-better-chances-of-survival-from-stroke/story-kETJIwRU99x2BryRbziumL.htm

 

Ja osobne si myslím, že preto, pretože ich telo pribralo v minulosti schválne, malo na to dôvod a nadváha ten dôvod kompenzuje. Naše srdce s mozgom sú najväčší zrúti energie. Keď teda dostane takýto človek infarkt, má vyššiu šancu prežiť, pretože OBJEM TELA svojím spôsobom odpovedá prostrediu, kde sa telo nachádza, MNOŽSTVUaaj TYPU EMP, jeho úderom srdca, výške metabolizmu a aj dĺžke jeho života. Všetko má svoj dôvod.

 
Publikované : 14. augusta 2020 19:58
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky Super vdaka 😁 ak teda dobre rozumiem, ked si dam zalezat na inych prioritnych vecach a potom aj zjem zle jedlo, sladkosti alebo proste nejaké tie zenske chute, tak sa koniec koncov nic hrozne nedeje a telu to extra neublizi. Mam pravdu? 😁

 
Publikované : 15. augusta 2020 9:39
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@simona-b

Áno, rýchlo sa učíš 😁 Aby som moc nepísal, tak v skratke asi to, že ide prioritne o NEZHODY medzi OKOM, KOŽOU a TRÁVIACIM TRAKTOM. Ak máš základ dobrý, teda svoj BICYKEL v poriadku (máš v tele dostatok vody, DHA, máš dosť kvalitného spánku, melatoninu, atď), tak tieto každodenné nezhody dobre opravíš.

 

Plus keď do toho zaradíš vhodný pohyb najmä na lačno a jedenie v zmysle protokolu, recykláciu buniek a mitochondrii ešte zefektívniš. No ak by si to robila ozaj každý deň, že budeš každý deň jesť hlúposti, sladkosti a polotovary, je to podobné ako len prekračovať na mieste alebo niečo v tom zmysle, ale musela by si ozaj byť v tie dni veľa vonku, uzemnená a odhalená na slnku 😁

 

Tu sa myslim hodia aj príklady niektorých športovcov, hoci toto je samozrejme extrém. Napríklad Usain Bolt, ktorý pred závodom vyjedol Chicken mc Nugets s mekáča a vyhral, alebo bývalí plavec Michael Phelps, ktorí jedával cez 13 000 kalórií denne a absolútne nepribrala a bol super zdravotné na tom a tak. Keď si vezmeš že Usain žije v Jamajke, vyrastal v najlepšom prostredí a Phelps zasa trénoval dlhé roky v plaveckom bazéne s vodou okolo 10 stupňov. Bol brutálne adaptovaný na CHLAD a jeho mitochondrie to udržovalo v TOP kondícii a možno si to ani neuvedomoval.

 
Publikované : 15. augusta 2020 18:37
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Také základné 2 mechanizmy, ktoré by si mala poznať sú toto:

 

1️⃣ Keď ješ sacharidy počas zimy, čo je dnes úplne bežné (najmä okolo 20.decembra) dávaš jazyku aj tráveniu signál, ktorý putuje až do mozgu a stimuluje napr. neuropeptid Y (okrem iného) a ten spôsobí to, že sa ti zvýši chuť na sladké, ale taktiež sa tvoje SCN presúva na to že je leto. Aj hormóny sa ti začnú inak vylučovať, ak je to chronické. Tvoje telo akoby hľadalo silné UV lúče, no tým že ich nenájde, niektoré časti v tele budú trpieť. 

 

2️⃣ Druhá vec je, že ak si zdravá a máš ozaj dostatok DHA v sebe tak tvoje črevá sa dobre regenerujú. Naša výstelka v čreve sa u zdravého človeka opraví cca za 1 až 3 dni. Teda keď zješ úplne hlúposti, sladkosti a tak, veľa z toho sa zachytí vo výstelke (je to niečo ako kefa so štetinkami) a jednoducho to stolicou dostaneš von.

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25233858/

 
Publikované : 15. augusta 2020 18:38
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 

Ahoj Jaro,

 

rad by som sa opytal ako vidis rychlost glukoneogenezy v organizme pri prijme vacsieho mnozstva bielkovin na jedno jedlo s mnozstvom tuku? Endogenne tuky budu urcite proces inhibovat. Ma len zaujima tvoj nazor, ci vobec prebehne proces GNG  nakolko tuky mozu zamiesat karty. Lebo ak by nastala GNG,tak to bude mat vply na to,ze stupne inzulin a nastane de novo lipogeneza a to nebude ziaduce ak sa niekto snazi schudnut tuky.  

Za predpokladu,ze prijem  vacsieho mnozstva bielkovin by bol bez tuku,tak by proces De novo lipogenezy nemusel nastat,nakolko by sa mohol zacat doplnat pecenovy alebo svalovy glykogen (Samozrejme ak je napr. cvicenim vycerpany). 

Preto by ma zaujimalo,ci exogenne tuky zamiesaju karty. Podla mna ano,ak je potreba regeneracia tkaniv organizmu. 

Za vacsi prijem bielkovin beriem cca 40 az 70g na jedlo. 

 

Verim,ze vela bude zavisiet aj od cloveka v akom stave je. Ake berme uplne zdraveho aktivneho mladeho cloveka. 

 

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 17. augusta 2021 11:20
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@empigo-osobny-trener-kosice

Myslím, že toto je veľmi ťažká otázka, aby ma mi bola jednoznačná odpoveď 🤔

 

(inak v the druhej vete si asi chcel napísať exogenne tuky, však?)

 

Pri takomto väčšom prijme bielkovín bude určite rozhodovať aj forma keďže vieš, že rastlinné sú napríklad inak stráviteľné ako živočíšne, plus rôzne bielkoviny majú odlišnú dĺžku trávenia v tráviacom trakte, apod., čiže nejaká tvorba glukózy pri takomto vyššom prijme bude určite. Už ssmkozrejem závisí aj od človeka, keďže 120 kg vážiaci chlap ma iné zásoby v tele ako povedzme 70 kg vážiaci chlap. Ale vo všeobecnosti tam bude určite tak či onak konverzia aj na glukózu, čo však nie je nijako zle.

 

Musíš brat v úvahu aj ďalší fakt, že aj keď zješ viac tuku, nástupuju okamžite do hry ďalšie enzymi, ktoré tuk musia oxidovať a jeden z medzi produktov oxidácie mastnej kyseliny je aj glycerol, ktorý taktiež vie byť v metabolizme premeneny na glukózu. Nejakých 10 až 13% myslím je schopné telo aj z oxidácia tuku premeniť na glukózu.

 

Otázka už je, v čom a ako telo glukózu použije, pretože ako asi tušiš, takáto glukóza je trosku odlišná od tej, ako keď zješ keks.

 

A čo sa Inzulínu týka, je tam viac faktorov, už len podľa stavu citlivosti človeka naň, ale vo všeobecnosti, keď sme len pri jedle, tak vieme, že mastné kyseliny ho stimulujú najmenej a zároveň predlžujú vstrebávanie potravy, plus znižujú glykemický index. Čiže cukor v krvi ostane v krvi zvyseny mierne po dlhšiu dobu, no nebude taký prudky vzrast a výkyv.

 

Čiže otázka znie, či to nebude skôr opačného charakteru - že bielkoviny s tukom znížia množstvo ukladania tuku. Ale podla mňa všetko závisí od metabolického stavu jedinca a tiež jeho "adaptácie" na oxidácii tuku, aj jeho využívanie a to hlavne v k ostrovom svalstve.

 

Dnes napr. vieme, že aj svaly majú veľkú zásobu intramuskularnych TAG, ktoré mozu byť cca v pomerne 1 ku 1 ku glykogemu, avšak neviazu toľko vody (sú menšie) a zas naopak poskytnú väčšiu zásobu energie.

 

Gram tuku = 2,5 viac Kcal ako glukóza a zároveň = až 4 krát viac ATP.

 

Schválne to spomínam, pretože si myslím, že tvorba nového tuku nemusí byť len zlá a v takomto prípade, ak sa bavíme o zdravom mladom človeku, povedzme ešte aj športovec alebo fyzicky aktívny človek, ako píšeš, dokonca ani zvýšený inzulín nie je zlý. Teraz sa však zamysli prečo?

 

Odpoveď je, pretože vyšší inzulín a vysoká citlivosť naň, spolu si zvýšenou glukoneogenezou aj lipogenezou "vytiahnu" do bunky, aj do svalov viac glukózy, ale aj mastných kyselín, ktoré hybridné (2X) svalové vlákna radi využívajú.

 
Publikované : 17. augusta 2021 14:08
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 
Publikoval: @jaroslav-lachky

(inak v the druhej vete si asi chcel napísať exogenne tuky, však?)

ano,pomylil som sa tu. Samozrejme exogenne.

 

 

Publikoval: @jaroslav-lachky

Otázka už je, v čom a ako telo glukózu použije, pretože ako asi tušiš, takáto glukóza je trosku odlišná od tej, ako keď zješ keks.

To je iny level, chapeme sa😉.

Publikoval: @jaroslav-lachky

Pri takomto väčšom prijme bielkovín bude určite rozhodovať aj forma keďže vieš, že rastlinné sú napríklad inak stráviteľné ako živočíšne, plus rôzne bielkoviny majú odlišnú dĺžku trávenia v tráviacom trakte, apod.

Prioritne mam na mysli zivocisne bielkoviny a zivocisne tuky.

 

Publikoval: @jaroslav-lachky

Musíš brat v úvahu aj ďalší fakt, že aj keď zješ viac tuku, nástupuju okamžite do hry ďalšie enzymi, ktoré tuk musia oxidovať a jeden z medzi produktov oxidácie mastnej kyseliny je aj glycerol, ktorý taktiež vie byť v metabolizme premeneny na glukózu. Nejakých 10 až 13% myslím je schopné telo aj z oxidácia tuku premeniť na glukózu.

Energeticky je celkovo tento proces GNG brutalne narocny na dlhe hodiny. 

Ako to myslis premenu pri oxidacii tukov tych 10% az 13% na glukozu? Skrz Glycerol? Inac napisane: je telo bez GNG  schopne vyrobit z tuku glukozu skrz medzi pridukt glycerol? A je tu skutocny algoritmus premeny?

Napriklad ja vyslovene po jedle bohatom na zivocisne bielkoviny (50g) a tukov (100g) bez vlakniny (zeleniny) citim smäd a nutnost oddychovat. Ako napr. lev po love. Nie je mi zle ale vela energie odchadza do travenia.

 

Ten smad ma prekvapuje,nakolko nechcem pit aby nebola narusena enzymaticka kultura v zaludku. Leto ak to splachnem,tak telo musi ist od zaciatku a vytvorit nove enzymi.  

Napr. Fermentovany tvrdy syr a maslo.

Rege je pomalsia ale kvalita dole nejde urcite. 

Som metabolicky flexibilny,nemam problem sa ladit i do sacharidov (rychlych).

Vsetko ma vyhody aj nevyhody. 

Ale asi najlepsie je hladat stred🙂💪.

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 17. augusta 2021 14:46
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@empigo-osobny-trener-kosice

Pri živočíšnych je to musím lepšie a ešte aj v tom zmysle, že sa dlhšie trávia a v čreve a tráviacom trakte dokonca stále až nejakých 16 hodín telo spracúva. Čo prirodzene len poukazuje, že pri takejto konzumácii, čo je len vhodné, človek musí aj intuitívne znížiť frekvenciu jedál a aj samotný inzulín je v lepšej kontrole a citlivosťi.

 

Produkcia glukózy z iných metabolitov je potrebná na udržanie hladiny glukózy v krvi ako zdroja paliva v mozgu, erytrocytoch, medulle obličiek a semenníkoch, pretože glukóza je jediným zdrojom energie pre tieto orgány. Počas hladovania však mozog môže získavať energiu z ketónových teliesok, ktoré sa premieňajú na acetyl-CoA.

Aj tukové tkanivo potrebuje glukózu, ktorá je tiež potrebná na syntézu triacylglycerlov a glycerofosfolipidov. Hlavnými prekurzormi glukoneogenézy sú laktát a alanín zo svalov, glycerol z tukového tkaniva a glukogénne aminokyseliny z proteolýzy v periférnych tkanivách a proteíny z potravy.

⬇️

https://www.google.com/amp/s/www.researchgate.net/figure/Cory-cycle-glucose-alanine-cycle-and-glycerol-glucose-cycle_fig4_221920290/amp

 

Tiež potom glycerol slúži ako prekurzor práve pre spomenuté vnútro svalové TAG

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10860394/

Ale ci sa bavíme o nejakom presnom čísle ako 10% by som nepovedal. Skôr približne.

 

Ale za mňa osobne je tam najväčší deficit, respektíve substrát, na ktorý telo čaká pri obnove glukózy D riboza. O nej som niečo už spomínal dávnejšie a aj v ďalšom webinari (asi ďalší týždeň bude) ho určite spomeniem opäť.

 

S tým smadom, nebral by som to ako zlé. Skôr by som skúsil počkať ako to robíš tak 20 minút, napiť sa a aj neprejde

 

 

 
Publikované : 18. augusta 2021 9:57
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

S tým ladením sa ako píšeš. Vždy treba zvažovať všetky možnosti a svoj stav a v takomto prípade áno. Aj pekne podľa sezóny a podľa tvojich cieľov je ľahko môžme zmeniť aj stravu 💪

Potom už skôr povedzme o nejaké 3 až 5 rokov sa zas podmienky zmenia a niektoré potraviny podľa mňa už budú viac nevyhovujúce pre väčšinu ľudí, hlavne zo sacharidov 

 
Publikované : 18. augusta 2021 9:58
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky jj,suhlasim 😉. Ktore potraviny mas na mysli a preco?

Ja viem preco,ale aby chytili nit aj ini foristi😉. Dik za odpovede!

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 18. augusta 2021 10:32
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky V kazdom pripade denno-denny vysoky vykon a GNG z prijmu tucnych jedlal  resp.LC nejdu spolu. Ale kazdodenny sportovy vykon na profi urovni velmi so zdravim nema skoro nic. Je to balancovanie na hrane. A vela tu hraje epigenetika. Studie vravia,ze okolo az 66%.

 

 

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 18. augusta 2021 10:36
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@empigo-osobny-trener-kosice

Potravín je asi viac, no ako vravím, hlavne zo skupiny sacharidov bohužiaľ. Keďže sa za pár rokov radikálne zmení naše prostredie a tiež vlnenie (EMP), akému budeme vystavení vo väčšine miest Slovenska, plus viem ze výrobcovia sa hrajú dokonca s ďalšími vecsmi ako zmena amplitúdy, či vĺn,... pre mitochondrie bude zlata stredná cesta už aj 150 mV a hlavne ich držať čo možno najviac scvrknuté. Pre veľmi veľa ľudí bude konzumácia takýchto potravín, ktoré membránu roztiahnu, nevhodná, a následky už budú viditeľné v porovnaní s poslednými 20 rokmi veľmi veľmi rýchlo podľa mňa. Až tak rýchlo, že aj dietologov a lekárov to bude udivovať 🤔

 

Zoberme si už len napr. teraz priemerného človeka ktorý extra nie je fyzicky aktívny. Sacharidy by mal zjesť najmä v dopoludňajších hodinách, pretože aromatické aminokyseliny, ktoré majú, môžu zachytiť ranné svetlo, ktoré absorbujú a hlavne keď sa ukáže UVA.

 

UVA je tiež to, čo vytvára aj dopamín a melatonín, ktoré sú rozhodujúce pri našom fungovaní, ale aj pri obnove mitochondrií a hlavne časti v mozgu. Presne tam, kde má svoje receptory aj leptin, nás hlavný hormón, ktorý sa vssk tvorí pod kožou, našim najväčším orgánom, ktorý prichádza do kontaktu so všetkým vlnením a to či už umelým alebo prirodzeným (Slnko, Shumann).

 

Tieto povrchy tela sa však z roka na rok menia, respektíve ich fungovanie a spravovanie informácií, vďaka čomu sa aj mení biochémia pod ňou, čiže aj spracovanie a oxidácia substrátov.

 

P.S. ten názov foristi nemá chybu 😀

 
Publikované : 19. augusta 2021 6:48
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@empigo-osobny-trener-kosice

Súhlas. Takýto výkon už sám o sebe nemá zmysel, pokým sa nebavíme len o bežnej fytlzickrj aktivite. Riadny výkon automaticky vyžaduje aj v nahradenie a superkompenzáciu, a na to treba z recyklovať hromadu ATP, ale aj ďalších substrátov, ktoré sa na tvorbe ATP využívajú.

 

Práve v tomto majú aj kulturisti problém. Jediný čas, kedy veľa ATP recyklujeme je spánok a na to treba aj veľa adenozinu = termostat pre cirkadiálny rytmus.

 

Tiež na to treba dostatok d ribozy a jej vynahradenie môže trvať až niekde medzi 2 až 7 dní, v závislosti od výkonu. Aj preto ten väčší smäd a pocit na odpočinok, po ťažkom výkone a tukovom zivocisnom jedle. Telo vie co potrebuje.

Paradoxne však, keď to človek nepočúva a trénuje ešte aj so stimulantami, vyčerpáva svoje metylové skupiny a mozog na to dopláca

 
Publikované : 19. augusta 2021 6:51
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

S tou epigenetikou, ale hlavne genetikou súhlasím. V tomto mi to pripomína občas ten príbeh, keď porovnávali opicu, rybu a vtáka tuším v tom, kto lepšie pláva alebo lezie na strome. Nezmysel....

Ale ak vynecháme ďalšie faktory ako vplyv prostredia na rozvoj svalov, mitochondrie, slnko, zem,... pekne o tomto bolo v knihe športový gen 😉

 

 

 
Publikované : 19. augusta 2021 6:57
Stránka 1 / 2
Zdieľať: