Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.
⇒ PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo
@jaroslav-lachky vďaka 🙂
Inak @karol ešte ma napadlo teraz (asi keď sú sviatky :D) , že som zabudol napísať aj slovenskú "lahôdku", ktorou je kyslá kapusta 🙂
Tá sa tiež oplatí papať a sám obľubujem a ešte aj čalamády. Vitamín C sa ľahko zničí pri teplotách a varení, no pri tomto to nie je zvyčajne problém. Kyslá kapusta, či čalamáda a ešte keď si tam pridávam aj rôzne baranie rohy, alebo chilly, takže tiež super a kľudne aj celoročne 🙂
@jaroslav-lachky zavárané veru môžem, keď mám možnosť 🙂
Ahoj, ktory z tychto antioxidantov povazujes za najefektivnejsi a najucinejsi resp. ake kombo a preco:
Adiponektin (chlad)
Melatonin(spanok,pistacie...)
Q10 (vnutornosti...)
Vit.C (ovocie a zelenina)
Vit.E (tuky)
Resveratrol (č.vino)
Astaxanthin (rozmarin)
Glutation (endogenny antioxidant z
cysteín, glycín a glutamín)
Moze to byt zaujimave vediet tvoj pohlad na vec aj z pohladu prostredia,sportovej aktivity cloveka a dlhovekosti... Dik🙂
Mirek Pramuka | @coach_empigo
@empigo-osobny-trener-kosice
Zaujímavá otázka, a neviem, určite je ich viac, no čo sa týchto týka, asi takto:
Adiponektin – priemerný, a zvyčajne najjednoduchší test je zrkadlo. Ak sa Človeku rapídne mení postava v zlom, jeho adioponektín je nižší a množstvo podkožného/viscelárneho tuku a teda aj leptínu naopak rastie = vyšší zápal = väčšia oxidácia tkanív = musí si dávať viac záležať na všetkom ostatnom.
Q10, veľmi silný. Je to jeden z najlepších ukazovateľov redoxu krvnej plazmy. Spomínal som to naposledy a ďalší týždeň vo webinári ho ukážem znovu aj s krvným testom, ako ho zmeriať. Keď klesne, je zle. Inak je najviac potrebný v krvi a ochraňuje pred oxidáciou takmer všetko, čo tam je a najmä veci, ktoré nie sú vo vode pohyblivé ako cholesterol.
Vitamín C – veľmi silný v krvi, oku a centrálnom nervovom systéme. Čím viac EMP okolo, tým väčšia spotreba a tým viac si treba dávať záležať.
Glutatión – rovnako silný. Zároveň regeneruje aj askorbát. Čím ďalej je človek od optimálnej betaoxidácie a pentózového cyklu v pečeni, tým nižší glutatión má a teda aj vitamín C, a teda má viac zoxidovanú plazmu a menej katecholamínov tvorí. To znamená, že aj ďalšie antioxidanty ako koenzým Q sa viac spotrebúvajú.
Najlepší znak, ako človek zistí hladinu glutatiónu je opäť zrkadlo. Čím horšia pleť, tým menej glutatiónu človek tvorí.
Vitamín E – priemerný. Tiež sa podieľa na ochrane mnohých vecí, no skôr membrán a PUFA. Aj preto prichádza vždy v takomto obale.
Astaxantín veľmi silný a tiež je vždy v obale. To znamená, že čím viac je človek vystavený fotooxidácií, tým viac ho má v strave k dispozícií. Rybky v oblastiach na otvorenom mori, ako aj živočíchy v blízkosti rovníka ho majú dosť a rovnako aj človek, ktorý buduje solárny mozoľ ho potrebuje.
Resveratrol – veľmi silný. Je to fluorofórny proteín, čo znamená, že absorbuje UV. A hádaj aké. 312 nm. A hádaj ako sa tvorí vitamín D. Absorpciou medzi 310 až 320 nm. Resveratrol je pre rastlinku ako pre nás vitamín D. Jeho konzumácia v letných mesiacoch preto rapídne zvyšuje Redox nie len krvi, ale aj v mito a môže pomôcť priamo zvýšiť proteín NAD a teda aj prvý komplex v mitochondrii.
Pri športe teda resveratrol môžeš brať ako doping. Osobne mám vyskúšané, využívam takto tmavú čokoládu nalačno, cca 5 hodín pred tréningom. No u myší napr. zvýšil vytrvalosť niekoľko násobne a tiež srdcovú efektivitu a VO2.
Kto chce ešte lepší efekt, nalačno, ako je to napísané vyššie, cca medzi 9 až 11 hodinou ráno, potom chladná voda a slnko a tréning medzi 15 až 17:00 a pred ním pobyt v ľadovej vode. Najlepšie rovno mať tréning plávanie. Niekoľko krátkych „šprintov“ kraulom za mňa TOP-
Čo sa melatonínu týka, ten je tiež silný, je to proste kapitola sama o sebe, no nemyslím, že by som ho medzi tieto, ktoré si vypísal, zaradil. Skôr by som tam dal iný a to Oxytocín.
Oxytocín je pre neokortex silný antioxidant a dokonca ti priamo privodí uvoľnenie melatonínu (2 muchy jednou ranou), ak vieš ako ho stimulovať. V ďalšom webinári pri krvných testoch to môžem spomenúť (ak nezabudnem). Ak budeš LIVE kľudne to spomeň a rozpamätám sa hneď. 🙂
Resveratrol – veľmi silný. Je to fluorofórny proteín, čo znamená, že absorbuje UV. A hádaj aké. 312 nm. A hádaj ako sa tvorí vitamín D. Absorpciou medzi 310 až 320 nm. Resveratrol je pre rastlinku ako pre nás vitamín D. Jeho konzumácia v letných mesiacoch preto rapídne zvyšuje Redox nie len krvi, ale aj v mito a môže pomôcť priamo zvýšiť proteín NAD a teda aj prvý komplex v mitochondrii.
Pri športe teda resveratrol môžeš brať ako doping. Osobne mám vyskúšané, využívam takto tmavú čokoládu nalačno, cca 5 hodín pred tréningom. No u myší napr. zvýšil vytrvalosť niekoľko násobne a tiež srdcovú efektivitu a VO2.
Kto chce ešte lepší efekt, nalačno, ako je to napísané vyššie, cca medzi 9 až 11 hodinou ráno, potom chladná voda a slnko a tréning medzi 15 až 17:00 a pred ním pobyt v ľadovej vode. Najlepšie rovno mať tréning plávanie. Niekoľko krátkych „šprintov“ kraulom za mňa TOP-
Dakujem za odpovede 😋.
Myslim si, ze vyborny nazor s resveratrolom. Ja tiez milujem cokoladu na lacno z mraznicky s orechami a ano je citit to vykone.Miniaturizacia mitochondrii alias ochladzovacka je vyborny sposob ako to vsetko este viac zefektivnit.
Mirek Pramuka | @coach_empigo
@jaroslavlachkyAký más názor na tento clánok?
https://biohackplanet.cz/blog/5_vitamin-a-pricina-epidemie-chronickych-nemoci
Článok je pekne písaný, no bohužiaľ autor nešiel viac do Hĺbky.
Je vitamín A naozaj toxický? V žiadnom prípade.
A naopak môže byť VITAMÍN A toxický? Určite áno a veľmi.
Dve opačné otázky a dve opačne odpovede. Ako je to možné? Odpoveď je SVETLO a cirkadiánny rytmus.
VITAMÍN A je chromofor, ktorý je v každom jednom opsine v kazdom placentovom živočíchovi na tejto planéte (hoci u denných a nočných odlišne) a beh neho by sme nefungovali.
Práve preto aj v literatúre sú naozaj mnohé pekne dôkazy o tom, že nedostatok VITAMÍNU A v krvi koreluje zdravotným problémom a aj obezite a rovnako jeho nadbytok je toxický. Čo tam však chýba je to, čo za to môže.
Odpoveď je cirkadiánny rytmus 👍
@jaroslavlachky Kurkuma a resveratrol sú veľmi účinné "zbrane" pre zdravie čreva a iné.... Čo vravíš na môj návrh kombo berberín a resveratrol?
Túto kombináciu by som považoval za veľmi účinnú pre celkové zdravie v akomkoľvek čase.
Mirek Pramuka | @coach_empigo
@empigo-osobny-trener-kosice samozrejme Miro, skvelá kombinácia. Presne ako metformin, na ktorý si sa predtým pýtal, len v tomto prípade to vie zohnať každý.
Resveratrol aj berberine obe za teba absorbujú UV svetlo, vďaka svojim hlbokým benzonovým kruhom a vedia teda pomôcť práve aj s lepšou kontrolou cukru skrz Cytochrom 1.
Len ten čas musí ísť vždy z kontextu človeka, hoci benefitovať z toho človek môže prakticky aj v zime aj v lete (zvyčajne), no na období veľmi záleží pre najlepší efekt
Skus prebehnúť ešte raz dávnejšie webinar z 2020 WEBINÁR #06 Január POHYB KRVI A ENDOGÉNNE LASEROVÉ UV.
Berberine ma absorpcia niekde medzi 350 až po 250 nm. 250 je už hlboko v uvc, ktoré na povrch zeme cez atmosféru neprenika.
Avšak aj tryptofan, dôležitá sezónna aminokyselina, ktorá je glukoneogenna aj ketogénna, toto uvc absorbuje.
Verím, že webinar a pochopenie našej krvi trochu pomôžu 💪
Vitamin C sa ničí pri varení, tak potom v uvarenej pečienke alebo rybe s kožou sa nájde ešte dáke množstvo C vitaminu? Ci záleží od toho ako dlho varím? A ci pri nízkej teplote? Je ešte nejaké množstvo C vitaminu v zelenine uvarenej na pare? A v uvarených zemiakoch alebo v zeleninovej polievke? To ze si napísal, že najviac céčka je v pečienke, to si myslel v surovej ci aj v tepelne spracovanej?
Jaro, a co si myslíš o takej novinke, na ktorú som natrafila, že vitamin C sprej na kožu, nano technológia? Hneď som si objednala a používam, i keď mam pochybnosti, že sa to naozaj vstrebava.
Vraj jedením veľa betakarotenu v zelenine sa nemôžem predávkovať A vitamínom. Je to pravda? Ja som sa predávkovala betakarotenom na cca 2 roky, že som denne jedla mrkvu alebo hokaido a mala som žltú pleť. Iné problémy som asi nemala.
@denisa spravne Denisa. Varením sa vode rozpustné veci ničia. Aj to je dôvod prečo som Vám vravel, že optimálna strava je vždy surová živočíšna. Presne tá, ktorú konzultoval homosapiens, keď sa vyvíjal, ako ustrice a mäkkýše. Pripadne pre nás napr. sushi, apod.
Čo sa pečienky a vnútornosti týka, neznici sa všetko, ak nevaríš pri dlho a hlavne ide o to, že zo živočíšneho zdroja a ak je živočích ketoticky vstrebe vždy viac. Čiže nezabúdaj, že niekedy nejde o množstvo ale o vstrebateľnosť a využitie. No a práve vitamín C je asi jeden z najviac predávaných doplnkov výživy, ktorý ľudia takto nepotrebujú (až na pár výnimiek, kedy môže prísť vhod).
Čiže keď takto varíš mäso, atď., vždy sa snaž co najkratšie a čím nižšia teplota prípravy, tým lepšie. Preto napr. daný losos len na minútku dve a stačí. Nepotrebuje to byť na panvici dlhšie 👍
Jaro, a co si myslíš o takej novinke, na ktorú som natrafila, že vitamin C sprej na kožu, nano technológia? Hneď som si objednala a používam, i keď mam pochybnosti, že sa to naozaj vstrebava.
Neviem takto odpovedať. Neviem čo myslíš, možno skús napísať link alebo priblížiť, o čo sa jedná 🤔
Vraj jedením veľa betakarotenu v zelenine sa nemôžem predávkovať A vitamínom. Je to pravda? Ja som sa predávkovala betakarotenom na cca 2 roky, že som denne jedla mrkvu alebo hokaido a mala som žltú pleť. Iné problémy som asi nemala.
Po prečítaní nového článku, ktorý bude zverejnený v sobotu, budeš vedieť prečo. Betakaroten nerovná sa vitamín A, hoci jeho tvorba z Betakarotenu je pomerne jednoduchá.
My ľudia z Betakarotenu v čreve pomocou jedného enzýmu, robíme retinal (vitamín A), no práve túto sa skrýva háčik. Tento enzým dnes mnoho ľuďom nepracuje dostatočne rýchlo a čo je však dôležitejšie, spotreba vitamínu A v oku a v tele je priveľká, a na jeho recykláciu rastlinná strava nepostačuje.