Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Alergia

11 Príspevky
4 Užívatelia
4 Likes
129 Videní
(@siska-jozef86gmail-com)
Príspevky: 10
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj, chcel by som sa ťa opýtať niečo o alergiach (na peľ a podobne) Zaujímalo by ma prečo nimi dnes toľko ľudí trpí, čo v ich tele nie je v poriadku a ako si pomôcť (jednak od symptomov ale tiež ako sa ich zbaviť nadobro)                                   

 
Publikované : 16. júna 2021 13:52
mato reacted
Značky témy
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@siska-jozef86gmail-com

Dobrá otázka Jozef. A môžem sa k tomu spýtať o aké alergie sa jedná (či iba ten peľ máš na mysli)? Pripadne či sú celý život, alebo sa nejako menia a tiež ich priebeh (rovnaký rok za rokom, alebo horšie / lepšie?)? Alebo sa pýtaš všeobecne? 🤔
 
 
No myslím, že v tomto je čiastočná odpoveď opäť raz v kontexte toho, čo ovláda a kontroluje obe strany nášho imunitného systému (vrodený / adaptívny) a asi nebudeš prekvapený keď napíšem, že tým je SLNKO skrz vitamín D a jeho receptory (VDR).
 
 
Publikované : 16. júna 2021 17:15
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Úloha vitamínu D v regulácii imunitnej funkcie bola prvýkrát navrhnutá po identifikácii receptorov vitamínu D (VDR) v lymfocytoch. Od tej doby sa zistilo, že aktívna forma vitamínu D (1,25 OH), má priame účinky na naivné (vrodené) a aktivované pomocné T bunky, regulačné T bunky, aktivované B bunky aj dendritické bunky

 

 

K lepšiemu pochopeniu odporúčam pozrieť články v kategórií vitamín D. Najme tieto ⬇️

https://jaroslavlachky.sk/ako-sa-tvori-vitamin-d-v-pokozke/

 

https://jaroslavlachky.sk/covid-spolocenska-imunita-a-vitamin-d/

 

(Pripadne myslím vo webinároch #05, #06, a #07 bolo povedané niečo k tomu) 

 

Alergia je prehnaná, neprimeraná reakcia imunitného systému organizmu na látky, s ktorými sa bežne stretávame v našom prostredí. Spôsobuje ju nesprávne aktivovanie protilátok zo skupiny imunoglobulínu E (IgE) vplyvom daného alergénu.

 

Inými slovami, v prostredí dostávame nejaké vplyvy, ktoré naše telo nútia spúšťať adaptívne imunitu a tvoriť protilátky proti danej veci.

 

Avšak v tomto prípade je adaptívne imunita nazvime to "prestimulovaná" a pracuje "prevčas", čím spôsobuje ťažkosti. A práve tu hrá úlohu aktívny vitamín D a aj jeho receptory, pretože sú zodpovedné za prirodzené brzdenie imunitného reakcie. 

 

Viď napríklad tu: 

1. Mora J.R., Iwata M., von Andrian U.H. Vitamin effects on the immune system: Vitamins A and D take centre stage. Nat. Rev. Immunol. 2008;8:685–698. doi: 10.1038/nri2378 

2. Chun R.F., Liu P.T., Modlin R.L., Adams J.S., Hewison M. Impact of vitamin D on immune function: Lessons learned from genome-wide analysis. Front. Physiol. 2014;5 doi: 10.3389/fphys.2014.00151

3. Cantorna M.T. Mechanisms underlying the effect of vitamin D on the immune system. Proc. Nutr. Soc. 2010;69:286–289. doi: 10.1017/S0029665110001722

 

 

 

Veľa ľudí si dnes napríklad myslí, že iba silná imunita je pozitívna a majú výhodu, ak ju majú silnú a to nie je pravda. Všetko v živote je akoby v kolobehu a musí to byť správne riadené. Ak je imunita slabá, človek môže skončiť v nemocnici z obyčajnej chrípky alebo nejakej baktérie, vírusu, apod. Ak je však príliš silná, jeho telo môže tvoriť príliš veľa protilátok a cytokýnov, ktoré budú napádať samé seba a tiež skončí zle. Niečo podobné je prípad z veľkej miery aj takýchto alergii ako sa pýtaš (podľa mňa). 

 

 

Ono aj keď sa zamyslíš napríklad nad bežnými alergiami dnes, ako na peľ, pokosenú trávu, apod., tak ich priebeh začína cca na jar, keď všetko kvitne. 

 

 

Málokomu však dochádza, že vtedy sa tiež zvyšuje solárna sila (vzrastá kvantové pole v prostredí), od 19 februára cca máme u nás aj UVB svetlo a môžeme tvoriť vitamín D cez pokožku a krv, a aj vďaka nemu sa vtedy naša adaptívna imunita dostáva pod kontrolu, zatiaľ čo vrodená imunita je posilnená. Toto je veľmi dôležité. Keď si položiš však otázku, či ľudia dostávajú všetky stimuly dôjde ti odpoveď. 

 

 

Veľa ľudí totižto dostáva iba dané "spúšťače či uz v strave (rôzne antinutrienty, apod., ktoré rastlinky produkujú schválne vtedy), ale aj cez pokožku, či čuchom. Avšak v danom prostredí a v prírode, kde sa tieto látky v stvorili, už skutočne nežijú 

 

 

Napríklad ten peľ ucítime ľahko a naše čuchové vnemy ho zaregistrujú a rovnako naše telo a imunitné látky, no ak nám chýbajú ďalšie veci, napríklad vysoký REDOX krvi a vitamín D, dostaneme iba jednu stranu rovnice a druhú nie. 

 

 

K tomuto sa hodí aj krátke video ktoré som pred dvoma hodinami cca nahral na Instagram. Neviem ci pôjde aj tu prehrať, vyskúšaj. Ak áno, trochu doplní slová, ktoré som napísal. ⬇️

 

https://instagram.com/stories/jaroslavlachky/2597371686643655977?utm_source=ig_story_item_share&utm_medium=share_sheet

 
Publikované : 16. júna 2021 17:18
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

V tomto môžem dať aj osobnú skúsenosť trochu, pretože som od mala mal veľa problémov a tiež alergií a nebol som síce ako dieťa nikdy na špeciálnych testoch ohľadom špecifických protilátok a tak, iba bežné testy, no mal som zistené alergie na peľ myslím, srsť zvieratiek, prach a ešte nejaké.  

Aj som mával vždy problémy, zle sa mi dýchalo, atď., a posledné roky, cca od puberty a potom absolútne nič. Vôbec. Ani prach mi nerobí problém a so zvieratkami som v kontakte takmer každý deň    

 
Publikované : 16. júna 2021 17:19
mato reacted
(@siska-jozef86gmail-com)
Príspevky: 10
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

U mňa to začalo asi niekedy v 15rokoch. Na jar a v lete keď kvitnú trávy, stromy, kríky tak sa to prejaví. Symptomy ako kychanie, pálenie oči, tečenie znosa a pod. Nie každý rok je to rovnaké, boli roky kedy sa to neprejavilo vôbec. Tento rok je to veľmi nepríjemné a to posledné roky trávim veľa času na slnku a v prírode.    

 
Publikované : 16. júna 2021 19:26
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

@siska-jozef86gmail-com Osobne by som šiel najskôr cestou nejakých základných testov a možno neskôr nejaké drahšie, podľa toho čo tieto ukážu. Minimálne hladina vitamínu D (25-OH), prípadne aj aktívny (1,25 OH) a k tomu HsCRP, rozbor krvi (sodík, draslík, horčík v sére) a aspoň aj železo + ferritin. Chodenie do prírody ešte neznamená že všetko z tej prírody absorbujete, rovnako ako byť na slnku neznamená mať vysoký vitamín D, ak človeku nepracuje krv, pečeň a obličky dobre. 🤔  

Veľakrát u moderných ľudí podľa mňa hrá úlohu aj celkovo pečivo plus kaseín v mlieku (ak je už problém s imunitou), ktoré môžu neustále provokovať produkciu protilátok a ak imunita nie je pod kontrolou a stimulov je viac, môže to ísť ruka v ruke. 

Tiež by som určite zaradil konzumáciu selénu s DHA, najlepšie prirodzenou formou a ako vravím, aspoň zopár testov, plus tip pokožky (aspoň odhadom na škále fitzpatrick). Bez dát sme iba človek s názorom

 

 
Publikované : 16. júna 2021 20:29
(@siska-jozef86gmail-com)
Príspevky: 10
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ďakujem ti veľmi pekne za rady a informácie. Skúsim  tie testy absolvovať a pripadne sa ešte stebou poradím podľa výsledkov ako ďalej postupovať 🙂

 
Publikované : 16. júna 2021 21:22
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@siska-jozef86gmail-com jasne, kedykoľvek 🙂 

Ak budeš hľadať dobrý a rýchly prístup tak odporúčam v závislosti od toho kde bývaš samozrejme bud lekára, alebo ako samoplatca napr. Medirex (v Bratislave a Nitre vedia spraviť akýkoľvek test ako samoplatca alebo majú balíčky), alebo unilab tiež v BA, pripadne na napr. využívam aj klinická biochémia. A zrejme by som si k tomu dal aj močovina, kreatinín, plus voľný T3 a t4, aj celkový T3 a t4. Je to malá čiastka. 

https://lab.online/

https://www.medirex.sk/vysetrenia  

http://www.klinickabiochemia.sk/?menu=dl&menu2=cennik

 

 
Publikované : 17. júna 2021 6:57
Zuzana Srncova
(@temazdravie)
Príspevky: 863
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky chcem sa opytat, ked mam sezonu/palina, ambrozia, august, september/, preco ked som vonku nemam priznaky, ale ked pridem do interieru, tak svrbia oci /nos? 

 

Vonku pomaha slnko/svetlo? Proste toto mi je zahada

 
Publikované : 15. augusta 2021 7:16
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

@zuzana12345 Je tam určite viac premenných, ale za tie naj považujem osobne skutočne dané prostredie, ktoré spúšťa danú reakciu skrz TH2 bunky imunitného systému, ktoré sú v tomto prípade prestimulované. 

Myslím, že sa tu tiež pekne a jednoducho preukázalo v praxi jednak tvoja intuícia a kvantová biológia a stačí tak málo, aby si videla rozdiel. 

 

Ja ti napr. za seba poviem skúsenosť, pretože to je čerstvé, keď sme boli minulý týždeň s priateľkou na dovolenke v horách a už po štyroch dňoch, pretože sme mali po celý čas, okrem pár minút počas dňa všetko off a boli sme v inom prostredí, mi povedala, že sa cíti neuveriteľne inak a lepšie. A ona má bohužiaľ strašne veľa problémov, od mala, aj vďaka niektorým lekárom a zlým operáciam, takže pre ňu je všetko obzvlášť citlivé...štyri dni stačili na to, a cítila veci úplne inak, aj fyzicky..

 

 

Všetky tieto imunitné časti sú súčasťou adaptívnej imunity a teda aj reagujú na okolité prostredie, ktoré ich môže stimulovať (napr. nejaké patogény, dané spúšťače, ale aj pulzujúce EMP) a tiež na slnko a kľud, ktorý ich reakciu brzdí, spolu s aktívnym vitamínom D3. Tiež musím poznamenať obrovský význam selénu.

 

Selén je pri každom probléme s alergiou, ako aj imunitou celkovo veľký hráč a jeho nedostatok je spojený vždy s poruchou v istom bode imunitného systému. Práve preto sa vždy selén spolu s DHA a jódom nachádza v morskej strave, ktorej sme mali dostatok, keď sme sa takto vyvinuly v Afrike s takýmto silným imunitným systémom. 

 

 

Th-2 odpověď (Th2) je imunitní odpověď založená na Th2 pomocných lymfocytech. Tato odpověď je iniciována cytokinem IL-4 a blokovaná interferonem gama, který je Th-1 efektorovým cytokinem. Hlavními produkty Th2 buněk jsou potom cytokiny IL-4 (jedná se o autokrinní signalizaci), IL-5, IL-6, IL-9 a IL-13. Dochází poté k protilátkové odpovědi založené na produkci protilátek z B lymfocytů. Organismy tak bojují proti extracelulárním patogenům. Tento typ odpovědi je také odpovědný za rozvoj alergie a astmatu.

 

 

Všetky tieto veci, a hlavne IL-6 majú taktiež veľmi podobnú štruktúru ako leptín, čo znamená, že zhoršená citlivosť na leptín = aj zhoršená a nadmerná produkcia IL-6 a teda aj nadmerná odpoveď Th-2 imunitných buniek. 

 
Publikované : 15. augusta 2021 12:33
Zuzana Srncova
(@temazdravie)
Príspevky: 863
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky dakujem, dava to zmysel      

 
Publikované : 15. augusta 2021 12:45
Zdieľať: