Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.
⇒ PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo
Ahoj prosím ťa chcel by som sa ťa spýtať na nejaké rady ohľadom zníženej elastázy konrétne 14 pričom referenčná hodnota je 200 čo naznačuje zníženú funkciu enzýmov pankreasu. Zatiaľ som nebol na hadicu tak nemám ešte presnú diagnózu zatiaľ mi lekár iba odporúčil užívať enzýmy. Ďakujem za odpoveď:)
Ešte by som doplnil informácie k môjmu stavu. Pred pár mesiacmi som sa stravoval podľa AIP (autoimunitný protokol) protokolu pretože som mal podozrenie na HIT (histamínová intolerancia). Dieta spočivala v konzumácii hlavne mäsa a vyradenie všetkých potencionálnych prpvokatérov v strave. Jedol som 600-800g mäsa denne a po asi 2 mesiacoch som začal pociťovať nekomfort vo vrchnej časti brucha pod rebrami. Bola to tupá bolesť a bola iba občas. Po červenom tučnejšom mäsa som začal pociťovať pálenie záhy. A začal som mávať na toalete raz stolicu ako bobky a potom zasa zapachajucu mokrejšiu stolicu. Zašiel somza lekárom a dal som si urobiť základné testy z krvi ktoré možem doložiť a testy na parazity zo stolice ktoré boli negatívne. Gastroenterolog mi urobil testy na elastázu a estelázu. V príspevku vyššie spomínam že elastázu som mal príliš zníženú a kalprotektín v norme. Doktor mi predpísal pangrol (enzýmy) ktoré mám užívať 3 mesiace a mám v Januári prísť na konzultáciu a potom na hadicu aby mi pozrel stav pankreasu. Podľa informácii na internete sommsa dočítal že ide o dosť zlý stav elastázy čo môže súvisieť s vážmym ochorením pankreasu. Máte s touto prpblematikou nejaké skúsenosti prípadne nejaké rady,
@david-talapka ahoj David. Ako prvé by určite zvážilo zamyslenie sa, či ti daná strava s takým množstvom mäsa robila dobre. Myslím to v zmysle - obdobie, kedy si takto fungoval a ako si mal uspôsobený mikrobiom. Toto je strava vhodná na zimu a or živočíchy adaptované na chlad s prevahou síruredukujúcich baktérií v čreve.
Jaroslav ďakujem za odpoveď. Áno odstupom času si tieto diétne chyby uvedomujem z hľadiska mojej tráviacej kapacity a mikrobiomu ktoré neboli nato pripravené. Bohužiaľ to už ale nevrátim a teraz musím čeliť problémom ktoré mi vznikli mojou chybou. Prosím vás nemáte pre mňa nejaké rady ako zvrátiť tento stav? Prípadne robíte online konzultácie? Ďakujem 🙂
Ahoj @david-talapka
zapojím sa do diskusie. Na základe informácií, ktoré píšeš vyššie, to indikuje pankreatitídu. Neviem, či túto diagnózu ti stanovil aj gastroenterológ. Každopádne ide o zápalové ochorenie pankreasu, ktorého dôsledkom je práve zníženie exokrinnej aktivity pankreasu a tráviacich enzýmov produkovaných pankreasom. Môže sa to spojiť aj s cholelitiázou (žlčníkové kamene). Nutrične sa postupuje tak, že je potrebné znížiť príjem tukov na max. 60 g, zvýšiť príjem bielkovín a sacharidov. To sú štandardné odporúčania.
Práve mám klienta, s ktorým riešim pankreatitídu v spojitosti so žlčovými kameňmi. Bol niekoľkokrát hospitalizovaný. Nastavujem mu nutričnú terapiu tak, aby postupne mohol prijímať viac tukov, nebol podvýživený mikronutrientmi (hlavne v tuku rozpustné vitamíny).
Ak sa u teba stále prejavujú problémy s pankreasom a enzýmami a mal by si záujem o poradentvo, môžeš sa na mňa obrátiť. Robím aj online konzultácie. No ešte o mne oficiálne info nenájdeš, tak ma môžeš kontaktovať na: 0918 535 920 (aj cez whatsapp), alebo palo.osko@gmail.com. Študoval som klinickú naturopatiu (celostný prístup k riešeniu zdravotných problémov na základe prírodných a prirodzených postupov) a rozširujem ju aj o kvantovú biológiu.
Palo Oško