Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.
⇒ PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo
Ahoj Jari,
v jednom webinari si spominal vhodnu a nevhodnu kombinaciu tukov. Chcem sa teda opytat ci tomu dobre rozumiem. Ked papam rybu mozem si knej dat orech napriklad ten para orech aa zeleninu a mozem si ju pokvapkat olivovym olejom .... aale napriklad uz orech a ryba nie je vhodna v kombinacii s maslom, jogurtom, masťou atd. ?
Na com teda najlepsie pripravit rybku ? na olivovom alebo kokosovom oleji ?
Trosku v tom mam chaos v tych vhodnych kombinaciach tak len zato sa pytam. Doteraz som vzdy pripravovala rybu na ghee masle ale to asi nie je vhodny tuk v kombinacii s PUFA ?
Dakujem velmi pekne za objasnenie. Budem rada za nejake konkretne priklady tych nevhodnych kombinacii lebo som 4. rok na materskej a mozog mi asi prestava pomaly ale isto pracovat 😁😁 dakujeeem
@nada Píšem úplne polopate, kedže takto si to žiadaš (číslo 1. Je najlepšia a vyššie číslo menej vhodná):
Najlepšia kombinácia:
1. PUFA + MUFA + proteín/zelenina
- Ak máš teda rybku, alebo nejaké rastlinné PUFA, najlepšie skombinovať s MUFA (avokádo, olivovź olej, makadam, oriešky,...) a nekombinovať priveĽa s nasýtenými tukmi. Samozrejme podĽa chuti a ideálne sezónnosti kľudne doplniť zeleninou
2. PUFA + SFA (nasýtené tuky) + zelenina/proteín
- Ak nemáš veĽa MUFA, trochu masla, mäso, zelenina, ...
Čiže asi takto. Keď ješ veľa sacharaidov, obzvlášť rýchle cukrz alebo fruktóza, tu je môj názor jasný a to, aby si to zbytočne v jedle nekoombinovala s tuukmi ani veľkými množstvami proteínu. Ak teda chcete sladké, nič na tom nie je, obzvlášť ak je sezóna, ale dajte si to ako dezert s odstupom času po jedle alebo samostatne.
A tiež sa trochu odlišujem od výživových poradcov v tom, že chcem aby si nejedla schvál e s cukrami a fruktózou zbytočne vlákninu ak tam nie je prirodzene. Čiže ak aj máte rýchlz cukor, ovocie, fruktóza, atď., čím "rýchlejší" výkiv cukru, tým lepšie. Samozrejme bavíme sa o zdravom človeku, ideálne ak aj jete pred, počas alebo po s červeným svetlom. Tak ako rýchlo cukor vyletí, rovnako rýchlo sa vráti o normy. Je to normálna vec. 🙂
No a čo sa týka smaženia, u nás všetko na 98% na kokosovom oleji. Ak nemáš tak aj ghee maslo je fajn a prípadne ak niekomu prekáža vôňa alebo chuť, tak na krátke smažnie za mňa aj maslo alebo olivový olej. 🙂