Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Mitohack - Dychové cvičenie a Tip ako opraviť blúdivý nerv Vagus

7 Príspevky
3 Užívatelia
6 Likes
40 Videní
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3943
Admin
Zakladateľ témy
 

Nový článok je zverejnený, kde spomínam okrem iného aj naše trávenie a kraniálny nerv 10  -blúdivý nerv vagus, aj to ako naozaj pracujú. 

Na základe týchto informácií pridávam aj sem pre každého člena/nečlena (dôležité je byť na fóre) aj praktický mitohack, ktorý som spomínal v nedávnom QaA webinári (viď Aprílový webinár o biofyzike dýchania a potom QaA). 

 

Hack sa týka dychového cvičenia a osvecovania sa slnečným svetlom, pretovšetkým ráno/večer pretože nám ide hlavne o červené a IČ (RED/NIR) a samozrejme viete využiť ako asi chápete aj vhodné zariadenie na terapiu. Slnko je však vždy priorita a najväčší efekt dosiahnete keď budete ešte aj vonku uzemnený!

 

Náš kraniálny nerv 10 je totiž najdlhší v tele, ktorý vychádza z mozgového kmeňa, je afarentný aj eferentný, má viaceré jadrá, no čo je dôležité, na základe motorických vnemov vnemov z mozgu inervuje činnosť mnohých hladkých svalov, trávenia, srdca,... no rovnako nesie skrz senzorické impulzy informácie aj do mozgu. To znamená, že niekedy nejde iba o to, elektricky alebo akokoľvek inak  nasilumulovať rezonanciu blúdivého nervu, ale naopak, zamerať sa na mozog a kranium, odkiaľ vychádzajú riadiace impulzy. 

Naopak prvé 2 kraniálne nervy, ktoré sú u všetkých stavovcov rozvinuté, oflakčný a optický, sú jediné, ktoré nie sú napojené na mozgový kmeň, sú len afarentné a nemajú jadro. Oflakčný nerv ide priamo do mozgovej kôry a optický nerv do SCN, hypotalamu a habenulového jadra  epifýzy.

Toto je dôvod prečo som o tejto oflakčnej dráhe veľa krát rozprával v súvislosti s mitohackingom terapie červeným a NIR svetlom! Ja na to využívam okrem slnka aj laser alebo panel. Stačí len vedieť ako sa nasmerovať! Osvecovanie si nášho nosa je najrýchlejší spôsob ako dostať svetlo dnu! Prepojte si to s tipom na dýchacie cvičenie z posledného QaA a máme obrovský hack pre podporu kraniálneho nervu 10!

(Možno preto aj Egypťania intuitívne brali mozog cez nos). 

Laser Mitochondriak® pulse od Easylight a jeho použitie nos a ústaLaser Mitochondriak® pulse

 

Toto je primárny spôsob ako je stimulovaný náš dopamín a sekrécia endogénneho svetla, ktoré vyústia po prvú prípravu nášho čreva a trávenia. Aj preto všetky zvieratká radi očuchávajú veci. Oflakčný nerv je najrýchlejšia dráha do mozgu. Homosapiens je rozdielny iba v tom, že má viac vrstiev mozgovej kôry, vďaka čomu si rozvinul viac zrakovú dráhu, čelný lalok a dopamín a tým vedomie (vieme nad vecami aj jedlom premýšľať).

Možno teraz lepšie všetci chápete prečo je človek skutočne jediný „hlúpy“ živočích. Lev totiž nepremýšľa nad tým, či sa stane vegetariánom. Vie, čo má robiť a vie prečo je preňho nízkodeuterovaná strava s dostatkom vitamínu A, B12, či DHA dôležitá. Proste niečo zacíti, potom zbadá a koná. Nedokáže svoje myšlienky vedome kontrolovať tak ako my.

Človek naopak najskôr premýšľa, vidí, cíti, potom opäť premýšľa a myslí si, že keď mu niekto povedal, že je pre nás rastlinná strava lepšia a začne ju jesť, tak bude zdravší a dožije sa vyššieho veku. Už vidíš tie paradoxy?

 

 

 

Je to rovnako ako s technológiou. Nič nie je iba čierno biele. Je medzi tým minimálne 50 odtieňov sivej. Aj technológie môžu byť prospešné, ak ich využívame s rozumom a poznáme ich negatíva, ktoré minimalizujeme. Rovnako vedomie a premýšľanie. Každý predsa vie ako vyzerá nadmerné premýšľanie nad vecami a neschopnosť sa rozhodovať správne. Práve preto dnes vidíme toľko ľudí, ktorí sa veľmi chybne označujú s ADHD a neviem čím všetkým. Ich problém je len v nesprávnej sekrécií a vychytávaní dopamínu, pretože svoje polovodiče neustále dehydratujú/oxidujú a nedokážu adekvátne presúvať elektróny a vylučovať/absorbovať tip svetla, aké potrebujú v konkrétnom okruhu mozgu.

Svetlo, aké naše oko zachytáva ide priamo do mozgu, kde indukuje kaskádu ďalších reakcií. Dnešné svetlo a vône pubertiakov sú radikálne odlišné ako ich mozog potrebuje!

 

Teraz však k samotnému hacku:

 
 
Publikované : 19. mája 2024 15:02
Kamil reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3943
Admin
Zakladateľ témy
 

Najskôr úvodné info:

  • Určite počas nejakej dýchacej metódy odporúčam kontrolovať svetlo a EMP (vypnutý mobil, a už vôbec nie zapnutý Instagram, FB notifikácia, apod.), prípadne využiť rovno čas vonku, ideálne niekde pri jazere ,kde reálne počujete aj vidíte vodu a zároveň máte ranné slnečné svetlo bohaté na červené a infračervené svetlo.
 
Nie vždy môže každý byť vonku a ako náhrada platia riadky vyššie (eliminácia EMP, IG, FB,...) a využiť napr. panel/laser, apod. (kvôli IČ/RED svetlu) a popri tom vykonám nejaké prirodzené dýchacie „cvičenie“.
 
  • Tiež odporúčam používanie vody, obzvlášť ak máš problém s kortizolom. Niečo ako malý domáci vodopád niekde na dvor a tak, ak si vonku pri vode tak už to máš alebo ako posledná možnosť stiahni si nejaký zvuk vodopádu/vody, príjemný, vypni dáta a maj to pustené počas meditácie. Pomôže to obrovsky stimulovať blúdivý nerv (vagus).
 
 
  • Tiež odporúčam naučiť sa používať hlboké/pomalé „brušné“ dýchanie, hoci nemám na mysli dýchať priamo do brucha, ale skôr sa ho naučiť zapájať, aby sa bránica viac otvorila. Ale toto je individuálne a záleží prečo a kedy človek niečo takéto vykonáva.
 
  • Tiež je super vydychovať dlhšie, ako sa nadychovať. Pomôže aj spievanie známeho zvuku „OMMM“, čo pomôže na tónovanie blúdivého nervu. Mysli vždy na to, že SVETLO, ale aj ZVUK sú oboje forma vlnenia a oboje majú vplyv na VODU v našom tele. Voda  má schopnosť na vlnenie reagovať a podľa neho sa „usporiadať“ a vhodný zvuk jej v tom pomôže.
 
Chceš dôkaz? Polož si dva prsty na zátylok a počúvaj svoj TEP. To čo počuješ je ZVUK, aký vychádza z krvnej plazmy, ktorý tam vyslali mitochondrie z rôznych častí tela, ktorý vytvoril peknú melódiu a vo vode v krvi sa prenáša všade. Podobne reaguje aj na zvuk okolia.
 
  • Ponorenie tváre do studenej vody tiež stimuluje vagus a potápačský reflex cicavcov. O tom som ti už písal a môžeš to taktiež využiť, napr. v úvodných minútach ešte predtým ako začneš meditovať. 
 
  • Prípadne predtým vyskúšaj aj naplnenie úst studenou až ľadovou vodou, čo tiež môže pomôcť relaxovať blúdivý nerv a reakcie.
 
 
 
Začni vydychovať dlhšie ako robíš svoje nádychy. Toto znižuje srdcovú frekvenciu a pomáha upokojiť telo a myseľ, aby sa znížila spotreba kyslíka. Menej spotrebovaného kyslíka tiež znamená byť schopný zadržať dych na dlhší čas.
 
Ja osobne toto robievam tak, že si viem nahmatať na ruke tep, alebo jednoducho cítim a počujem svoju hruď (keď mám úplný kľud) a začnem hlbokými nádychmi a pomalšími výdychmi a postupne výdych spomaľujem až tak, že vydychujem pomaly a plynulo, cez menší otvor úst a vydychujem akoby do rytmu, ako by bije srdce. Po pár dychoch spozoruješ, že tvoj tep sa spomaľuje a to je dobré. Samozrejme toto je vhodnejšie skôr na upokojenie a celkovo na relaxáciu, ale aj na okysličenie.
 
 
Pauza po každom nádychu a výdychu pomôže ešte viac znížiť dychovú frekvenciu. Tu je dôležité, aby prestávka na konci výdychu bola dlhšia ako prestávka na konci vdýchnutia.
Je tiež dôležité dýchať čo najuvoľnenejšie. Nevdychovať a vydychovať nasilu, ale urobiť to pasívne, aby sa nenamáhali medzirebrové alebo žalúdočné svaly a srdcová frekvencia sa udržiavala na nízkej úrovni.
 
 
 
 
Publikované : 19. mája 2024 15:03
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3943
Admin
Zakladateľ témy
 
Teraz samotné dýchanie č. 1 a tip ako zvýšiť tónus blúdivého nervu vagus:

 
  1. Ak máš splnené body vyššie (prečítaj si), pohodlne sa postav/usaď a dýchaj so zatvorenými očami natočený tvárou nahor (aby svetlo prechádzalo do nosa). Prípadne pred zariadením, ktoré v tvojej blízkosti nemá EMP a vyžaruje vhodné červené a IČ svetlo!
  2. Odporúčam byť vzpriamene alebo pre pokročilých turecký sed, pretože to zvyšuje objem brucha a hrudníka.
  3. Uvedom si, ako dýchaš v rôznych prostrediach a vrámci času sleduj, kde a kedy sa ti takéto dychové cvičenie vykonáva lepšie
  4. Dýchaj cez brucho a nosom. Polož si ruku na črevá a vnímaj svoj dych, aby si sa naučil spomaliť
  5. Na konci každého nádychu sa nakrátko zastav a v duchu počítaj „1, 2, 3“ a zadrž vzduch pred výdychom.
  6. Pomaly sa nadýchni a vydýchni jednou nosovou dierkou, pričom druhú nosovú dierku drž zatvorenú prstom; potom otoč a pokračujte pravidelným striedaním.
  7. Mysli pozitívne, snaž sa kontrolovať svoje myšlienky, vnímaj svoj tep a mysli iba na to, ako sa spomaľuje, prípadne postupne premýšľaj nad celým telom, od končeka prsta na nohe až po vlas na hlave.
  8. Následne môžeš pokračovať a dýchať oboma nosnými dierkami, nechaj svetlo plynúť dnu
 
 
Publikované : 19. mája 2024 15:03
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3943
Admin
Zakladateľ témy
 
 
2. Cvičenie / tip je hlavne pre ľudí, ktorí majú často upchaté dýchacie cesty a rovnako problém s blúdivým nervom:
 
  1. Všetko platí ako vyššie - miesto kde, kedy je dôležité, nemaj pri sebe EMP z mobilu, wifi,... a ideálne vonku na slnku, (prípadne pri zdroji vhodnému RED/NIR svetla). 
  2. Otoč sa tvárou na slnko, tvár hore aby tvoj nos, oči a ústa boli nasmerované na svetlo a buď oči otvorené alebo zavreté (každý ako je zvyknutý). 
  3. Následne zavri ústa, zatni zuby (nemusíš nasilu, iba prirodzené, aby si mal zuby v kontakte) a potom tlač jazykom o hornú stranu ústnej dutiny.
  4. Teraz takto so zaťatými zubami a tlačením jazyka o horné podnebie prehĺtaj a dýchaj pomaly nosom a sleduj prirodzené svetlo bohaté na červenú a IČ. 
  5. Ak chceš a môžeš, opakuj toto cvičenie keď príde aj UVA, kvôli ešte lepšej stimulácií oxidu dusnatého. 
 
 
 
Publikované : 19. mája 2024 15:03
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3943
Admin
Zakladateľ témy
 
Nejaké zdroje, kto potrebuje:
 
1. Efficacy of Paced Breathing for Insomnia: Enhances Vagal Activity and Improves Sleep Quality. H. J. Tsai et al. in Psychophysiology, Vol. 52, No. 3; pages 388–396; March 2015.
2. Self-Regulation of Breathing as a Primary Treatment for Anxiety. Ravinder Jerath et al. in Applied Psychophysiology and Biofeedback, Vol. 40, No. 2, pages 107–115; June 2015.
3. Mindful Attention to Breath Regulates Emotions via Increased Amygdala-Prefrontal Cortex Connectivity. Anselm Doll in NeuroImage, Vol. 134, pages 305–313; July 1, 2016.
4. How Positive Emotions Build Physical Health: Perceived Positive Social Connections Account for the Upward Spiral Between Positive Emotions and Vagal Tone Bethany E. Kok, Kimberly A. Coffey, et al. https://doi.org/10.1177/0956797612470827    
 
Publikované : 19. mája 2024 15:04
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 654
ZLATÝ ČLEN
 

Publikoval: @jaroslavlachky

Naopak prvé 2 kraniálne nervy, ktoré sú u všetkých stavovcov rozvinuté, oflakčný a optický, sú jediné, ktoré nie sú napojené na mozgový kmeň, sú len afarentné a nemajú jadro.

Jaro, rád by som sa opýtal: v Slovenčine sa povie prvý kraniálny nerv olfaktorický alebo čuchový. Je názov “oflakčný” správne? 

V ang. je to: olfactory nerve.

 

 

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 6. júna 2024 12:21
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2703
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@coach_empigo po pravde Miro neviem, ako je to v Slovenčine úplne korektne (zrejme cuchovy), no nijako extra to za tie roky neriešim, podovne ako v knihách.

Dokonca aj pri editovani ešte v 2016 až 2018 sme to s profesionálom pri všetkých výrazoch nevedeli zistiť. 

 

Ja však často využívam takéto, podobne ako mnoho ľudí hovorí napr. Trigeminálny (trojklanny) nerv, ktorý tiež nie je úplne korektný ale v praxi to ľudia poznajú.

 

Tu sú napríklad, snáď správne pomenované:

https://www.wikiskripta.eu/w/Hlavov%C3%A9_nervy

 
Publikované : 6. júna 2024 13:27
Zdieľať: