Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.
⇒ PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo
Prečo je živočíšna omega 3, konkrétne DHA a EPA nenahraditeľná? Odpoveď nezistíš čítaním fitness magazínov, ani keď sa budeš zaoberať výživou.
Odpoveďou prečo je DHA nenahraditeľná, je jej schopnosť meniť svetlo na jednosmerný elektrický prúd.
DHA je jediná mastná kyselina na tejto planéte, ktorá to dokáže a práve preto ju každý komplexný život (eukaryoty) obsahuje vo svojich membránach.
Pred 2 týždňami bola uverejnená doposiaľ jedna z najväčších a najrozsiahlejších štúdií, ktorá dala dohromady výsledky súhrnnej analýzy s údajmi zo 17 prospektívnych kohortných štúdií skúmajúcich súvislosti medzi hladinami omega-3 mastných kyselín v krvi a rizikom úmrtnosti z akejkoľvek príčiny. V štúdiách sledovali ľudí až po dobu 16 rokov, počas ktorých sa vyskytlo 15 720 úmrtí medzi 42 466 jedincami. Toto dáva celkom pekný obraz moderných ľudí a a vplyve omega 3 (konkrétne DHA, EPA a ALA) na zdravie.
Krátke zhrnutie: Účinky omega-3 mastných kyselín na zdravie boli kontroverzné.
Zistili sme, že po multivariačnej úprave relevantných rizikových faktorov bolo riziko úmrtia zo všetkých príčin signifikantne nižšie (o 15–18%) u ľudí s v najvyšším množstvom omega 3 mastných kyselín v krvi s dlhým reťazcom (20–22 uhlíkových). Boli to mastné kyseliny eikozapentaénová=EPA, dokozapentaénová=DPA, a dokosahexaénová=DHA.
Podobné vzťahy sa pozorovali aj pri úmrtiach na kardiovaskulárne choroby, rakovinu a iné príčiny. Avšak s 18-uhlíkovou omega-3, alfa-linolénovou kyselinou sa nezistili nijaké asociácie. Tieto objavy naznačujú, že vyššie cirkulujúce hladiny morských omega 3 PUFA sú spojené s nižším rizikom predčasnej smrti
Dnes máme aj vďaka internetu informácií bohužiaľ až nadbytok a tak sa karta obracia v porovnaní s minulosťou, kedy mali informácie hodnotu zlata. Dnes to neplatí.
Dnes je najdôležitejšie naučiť sa selektovať informácie a vyberať si to, čo ma zmysel. Preto musíš vedieť pod akým kameňom hľadať..
A ak na tejto stránke ešte len začínaš, články vznik života #5 endosymbióza a vznik života#6 DHA sú pre trvá povinné čítanie 👍
Prečo je živočíšna omega 3, konkrétne DHA a EPA nenahraditeľná? Odpoveď nezistíš čítaním fitness magazínov, ani keď sa budeš zaoberať výživou.
Odpoveďou prečo je DHA nenahraditeľná, je jej schopnosť meniť svetlo na jednosmerný elektrický prúd.
DHA je jediná mastná kyselina na tejto planéte, ktorá to dokáže a práve preto ju každý komplexný život (eukaryoty) obsahuje vo svojich membránach.
Ahoj Jarko, ak sa tu na fóre už k tomu písalo prosím skús ma nasmerovať, nepodarilo sa mi nájsť. Ako upraviť rybku, napr. lososa alebo mini krevetky aby DHA ktoré obsahujú nezoxidovali pri príprave varením a aby som si neuškodila príjmom zoxidovaného PUFA? Alebo sa PUFA správa inak keď je zakomponovaná v rybke, krevetke pri zahrievaní? A ako je na tom napr. sardinka, ančovička, treščia pečeň s kvalitou DHA ak je v konzerve, prípadne v skle sterilizovaná? Neublížila všetkej DHA tá sterilizácia?Ďakujem
@eika Niektoré veci ťažko zovšeobecnovať Erika a pri DHA preto platí, že ideálne čo možno v surovom stave. Čím dlhšia príprava a teplota, tým viac sa znehodnotí (logicky).
Práve preto sú pre nás naj veci ako sardinky, či ančovičky, ktoré nemajú byť čím znehodnotené, zatiaľ sú stále dostupné a dajú sa zohnať aj v skle, prípadne ustrice občas, ale tie sú drahšie.
Konzerva je vždy až potom a u teba by som ju mal až na úplnom poslednom mieste, ak by si nenašla nič iné. No určite nájdeš.
@eika Niektoré veci ťažko zovšeobecnovať Erika a pri DHA preto platí, že ideálne čo možno v surovom stave. Čím dlhšia príprava a teplota, tým viac sa znehodnotí (logicky).
Práve preto sú pre nás naj veci ako sardinky, či ančovičky, ktoré nemajú byť čím znehodnotené, zatiaľ sú stále dostupné a dajú sa zohnať aj v skle, prípadne ustrice občas, ale tie sú drahšie.
Konzerva je vždy až potom a u teba by som ju mal až na úplnom poslednom mieste, ak by si nenašla nič iné. No určite nájdeš.
A sterilizácia neznehodnotí DHA? Ktovie pri akých teplotách to sterilizujú. Myslíš aj surové srdce,či surovú rybu?
Idem pozrieť do Lidla či u nás budú, ďakujem za tip.
Ako dlho si ty pripravuješ mini krevetky/kúpila som mrazené v Lidl/, prípadne lososa? Zješ z toho lososa aj kožu?
Zješ z toho lososa aj kožu?
Áno, vždy s kožou. A momentálne nám najviac chutí posledné cca 2 roky práve ten z lidla, je divoko lovený a na panvici ho stačí nechať tak minútku až dve. Už podľa chuti
A sterilizácia neznehodnotí DHA? Ktovie pri akých teplotách to sterilizujú. Myslíš aj surové srdce,či surovú rybu?
Čo sa týka sterilizácie, áno, samozrejme. Práve preto som písal vyššie, źe vždy je najlepšie surové. Vždy však záleží od človeka a kontextu. Zapamätaj si jednoduché pravidlo, ktoré som aj v niektorých QaA hovoril.
Čím viac zdrav. problémov, tým viac DHA potrebuješ. To znamená buď viac surové alebo väčšie množstvo.
Druhé pravidlo je, čím máš horšie črevo a nižší redox v ňom, tým väčšiu chuť budeš mať na varené a teplé jedlá a naopak.
Podľa nich dokážeš usúdiť veľa. Preto som zástancom u nás v tomto kompromisov a sardinky, ančovičky, ustrice,... sem spadajú, keďže nie sme prímorská oblasť a nemáme prístup ku rybám, ako napr. keď som bol teraz v Grécku a za 20 eur nám naložili na tanier toľko rýb, chobotnice a krevety, čo by sme u nás ani nedostali.
Tiež ti pripájam niečo zo štúdie ak chceš. No je to podľa mňa individuálne a hlavne si zapamätaj, že keď je ryba v celku, má pri sebe mnohé ochranné veci ako selén, a ďalšie a zvládne takéto procesy pomerne fajn. Už v trúbe, smaženie, apod., tam je to iné a toto napríklad neodporúčam ako svoj dlhodobý zdroj DHA.
Citujem: "Sterilizácia spôsobila, že EPA a DHA boli „preskupené“ z rýb do omáčky a nie ich fyzické straty. Po sterilizácii si ryby zachovali 64,8 % – 71,1 % EPA a DHA v porovnaní s dusenými rybami, zvyšok EPA a DHA prešiel do omáčky."
Zdroj:
https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jfpp.15461
V tejto druhej štúdií zasa z Indie sa skúmala obsah omega-3 vo vyprážanom tuniakovi. Výskumníci zistili, že šokujúcich 70 až 85 percent EPA a DHA omega-3 bolo zničených v procese vyprážania.
Zdroj:
Čo si z toho vziať?
Dnes už nežijeme v dokonalom svete a snažiť sa o utópiu podľa mňa nemá zmysel. Preto si treba dávať záležať na tom najdôležitejšom a neriešiť miesto toho menej podstatné detaily. No a každý z nás má iné podmienky, iné zdravie, iné možnosti, iné finančné možnosti,... a práve toto sú jeho "vodítka", podľa ktorých si má zostaviť svoju "mapu"!
Toto mám uložené napr. na ukážku z môjho IG účtu pre inšpiráciu. Veľavravné...
@jaroslav-lachky jaro, pls ktory losos z lidla je divoko loveny? Je to tam aj napisane nabobale? Cerstvy. Ci z konzervy, maju ho tam stale?
@zuzana12345 hej, malo by to byt na obale ty napísané, či odlov, chov, atď. Tento býva u nás v chladiacich boxoch, ale nemajú ho stále. Take 2 filetky, 250 gramove balenie a cena býva cca 6 až 7 eur a občas je v zľave za nejak 4
Tiež ti pripájam niečo zo štúdie ak chceš. No je to podľa mňa individuálne a hlavne si zapamätaj, že keď je ryba v celku, má pri sebe mnohé ochranné veci ako selén, a ďalšie a zvládne takéto procesy pomerne fajn. Už v trúbe, smaženie, apod., tam je to iné a toto napríklad neodporúčam ako svoj dlhodobý zdroj DHA.
Citujem: "Sterilizácia spôsobila, že EPA a DHA boli „preskupené“ z rýb do omáčky a nie ich fyzické straty. Po sterilizácii si ryby zachovali 64,8 % – 71,1 % EPA a DHA v porovnaní s dusenými rybami, zvyšok EPA a DHA prešiel do omáčky."
Zdroj:
https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jfpp.15461
Dakujem 🙂
@jaroslav-lachky ja kupujem tohoto od firmy Mylord a cena je v Kauflande 6,99eura za 500g v mrazenom stave, ale da sa kupit aj Tescu aj v Bille a robim ho doma pre styroch ludi a vsetkym nam chuti. Davam ako inspiraciu.
Alebo velmi nam chutia mrazene makrely od Nowaco. Tie kupujem do 5 euro za balenie, vo vnutri su 3-4 kusy a mame to aj ich 2x
https://www.nowaco.cz/produkty/makrela-z-irska-900-g
https://www.mylord-premium.cz/cs/filety-s-kuzi-z-divokeho-lososa
@zuzi-2 super Zuzi. Vďaka. Tieto som veru ešte nemal, možno vyskúšame. A neostane veľa vody po rozmrazeni?
@jaroslav-lachky Jarko, po rozmrazeni je vzdy nejaka voda, ale na panvici uz vobec ani pri losose ani pri makrelach.