Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.
⇒ PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo
Cvičenia so zadržaním dychu su urcite pre pokročilých a treba to robit pod dozorom ak je niekto začiatočník.
Osobne mam svoju skúsenosť,ze hned po prebudení ked som mal nízke pulzy som troska cvičil okysličenie tela a podarilo sa mi napr. pomocou dychových cviceni zadržať dych jednorazovo az na 4 minuty a 1 sek. . Paradox bol v tom,ze čakal som,ze budem lapať po vzduchu,nelapal som.
Mirek Pramuka | @coach_empigo
Cvičenia so zadržaním dychu su urcite pre pokročilých a treba to robit pod dozorom ak je niekto začiatočník.
^^^ 👍
Osobne mam svoju skúsenosť,ze hned po prebudení ked som mal nízke pulzy som troska cvičil okysličenie tela a podarilo sa mi napr. pomocou dychových cviceni zadržať dych jednorazovo az na 4 minuty a 1 sek. . Paradox bol v tom,ze čakal som,ze budem lapať po vzduchu,nelapal som
V tomto mám podobnú skúsenosť. Hoci nemávam tepy ako ty (mám to odmala horšie), no niekedy som to robil aj pomocou biofeedback-u alebo s oxymetrom a celkovo aj okysličenie lepšie, dlhší čas prirodzene bez dychu a tiež som pekne znížil tep na nejaký čas.
Občas využívam napr. vo vani, kedy som v studenej vode, prirodzene dýcham pomalšie vždy vo vode a potom, keď idem von si ešte ponáram hlavu alebo tvár a aj keď nijako neskúšam a nerobím predtým nič., po čase vydržím takto dlhšie ako kedysi
Ahoj Jaro.
Chcem sa opytat nie ani tak na samotnu adaptaciu ale na to, kedy je najlepsie postupne prechadzat na zimme stravovanie -ak to tak mozem nazvat. Veci ako fruktoza a (ne)spalovanie mastnych kyselin, akutny chlad, zvysenie hladiny glukozy atd. ..viem.
Tento prechod je vtedy prirodzene, ked uz nie je UV svetlo (cize koncom oktobra) a je "jednorazovy"? Alebo postupny. Lebo vies ake su pocasia teraz, ja uz mam v izbe prijemnych 17 stupnov, ale moze zasa prist babie leto, teraz rozne ovocie na strome, UV este....., telo sa moze nastavit na leto....Potom na druhy den o desat stupnov menej....
Ked to tak zhrniem teda- radsej vydrzat na sacharidoch este aj teraz mesiac, dva,napriek 5 stupovej teplote rano a ked bude naozaj mrznut uz skor tu ketogenne orientovanu stravu alebo alebo uz teraz prvym naznakom zimy pribrat viac tukov?
V priebehu zimy pomale sacharidy(pseno, pohanka) a strukoviny nesposobia klam leta pre telo?
Dakujem
Vlado
V podstate ide v prvom rade o to, čo chceš dosiahnuť, aké máš ciele a či myslíš dlhodobo alebo iba na krátkodobý "úspech"/výzor, výkon,...
Ako som aj v článkoch spomínal, podľa všetkého, u priemerne zdravého mladšieho človeka môže zabrať adaptácia niekde medzi 6 až 18 mesiacov, čo znamená, že po takúto dobu by si mal mať podmienky viac menej stabilné (chlad, dostatok DHA a vody, plus ketogenna strava).
Vzhľadom na toto, či si zvyknutý aleho nie si, či hľadáš dlhodobú zmenu a cieľ, alebo iba niečo udas krsetkodobo, by si sa mal rozhodnúť.
Osobne by som teda už počas jesene teraz začal postupne znižovať sacharidy a vystavovať sa chladu, rýchlosť zmeny zvolis podľa seba, a povedzme v jeseni až do jari (už podľa teba) mozes vydržať. A ver, že to pôjde aj samé.
Následne povedzme môžeš voliť sezónne stravovanie.
Čo sa môjho osobného názoru týka, radšej by som začal skôr, aj teraz. Aspoň v období, keď sa schladi, nebudeš mať najväčšiu zmenu, ale už budeš "zabehnutý".
A čo sa zimy a sacharidov týka, v zime žiadne pomalé sacharidy nie sú. Je to skôr omyl, ktorý šíria "moderní biohackeri".
Ak teda chceš v sebe spustiť iste mechanizmy, na zopár mesiacov musíš svojmu telu všetky signály privodiť. To znamená vyradiť fruktozu aj sacharidy a jesť nízko frekvenčne. Ak ten čas telo mat nebude, niektoré mechanizmy v metabolizme nikdy nebudú optimálne, ako napr. pentozovy cyklus, recyklácia glykogenu bez sacharidov, transformácia svalových vlákien, atď. V jeseni až v zime možno orechy, ktoré majú tiež nejaké sacharidy, ktoré sú aj bežné dostupné až do zimy a tiež mliečne výrobky, pripadne koreňovú, či zavaranu zeleninu ako calamada, apod. A hlavne viac proteínu a tuku, plus morských veci, už vzhľadom na kontext.
Až bude tvoje telo adaptované, vtedy je na tebe a na tvojom osobnom kontexte a rozhodnutí, čo s tým urobíš. Vtedy môžeš kľudne aj takéto sacharidy v zime, ak sa rozhodneš. Svoje mitochondrie totižto ľahšie nahradíš vďaka autofagiu a apoptoze.
Skôr by som teda v tvojom prípade začínal už teraz Vlado, a využíval popri tom čo najviac času vonku keď je UVA svetlo. 👍
@jaroslav-lachky Mas nejaky typ ako zistit ci si v ketoze dostatocne naplnil glykogen v svaloch a v peceni napr. na tvrdy, dlhy a narocny trening?
Pomocou vazenia?
Lebo ak budem v zime viac davat napr. bielkovin (masa),z ketozy ma moze vyhodit.
Ale ak som adaptovany, tak sa aj za pomoci chladu rychlo vratim naspat.
Dha su tu signifikantne,nakolko mi pomahajunzvysovat magnetizmus.
Problem vidim ak maju ludia chronicky stres ( deti, praca, emf a pod. ) Vtedy je standartna ketogenna strava nie , skor cyklicka ketogenna strava ( viac buelkovin ak je clovek zdravy). Vzdy je vsetko zavisle od kontextu,ciela a podmienok ( prostredie,strava ).
V podstate vzdy ide o Redox a vzdy sa tu tocime o oxidacii a redukcii. Da sa oxidacia znizit len skrz antioxidanty,chlad,svetlo,ketozu? Existuje aj nieco ine cim by sa dala oxidacia znizit?
Spanok? Mozno zaradenim kratkeho spanku/meditacie je podla mna mozne oxidaciu znizit. A kedze telo ide v cykloch,takze ked budem v "inej hladine" tak sa nachadzam uz v reducii,ze a neoxidujem? Lebo neda sa naraz aj oxidovat a redukovat, ci ano?
Mirek Pramuka | @coach_empigo
@empigo-osobny-trener-kosice
Vysvetlite mi toto prosim?
Problem vidim ak maju ludia chronicky stres ( deti, praca, emf a pod. ) Vtedy je standartna ketogenna strava nie , skor cyklicka ketogenna strava ( viac buelkovin ak je clovek zdravy). Vzdy je vsetko zavisle od kontextu,ciela a podmienok ( prostredie,strava ).
Ďakujem
@zuzana12345
Ak je clovek zdravy, tak pri dostatku dha a pravidelneho akutneho chladu mozes ist ketogenicky cely rok ( toto som uz s Jarom riesil). Podla mojho nazoru je ketogenna strava pre zdraveho zivocicha urcena skor do relaxu a oddychu ( napr. medved). Na jesen priberie a potom oddychuje. My to mame cele zle: stres ,stres,stres a vacsinou nie akutny ale skor ladiaci sa do chronickeho. Preto si myslim, ze byt na LC ( je jedno ci zdravy a ci chory clovek) je v dnesnej dobe nutnost. V zime a na Slovensku to musi byt aj samozrejmost. V lete treba vyuzivat aj ovocie ( fruktoza je energeticky disruptor, takze ani ja to v lete s ovocim neprehanam ale vyuzivam ho napr. pri sporte nakolko niektore druhy ovocia maju aj vela antioxidantov a to je pre mna super) a zeleninku (vsetko treba vsak prisposobit podla seba ).
Cyklicka ketoza resp. cielena ketogenna strava je fajn ak je clovek zdravy a preziva CASTE stresove situacie. Preco?
CK je o tom, ze ides ketogenicky napr. 5 dni a cez vikend mas feeding karbidov cez glukoneogenezu alebo klasicky si das najlepsie napr. nejake zdrave skroby (zavisi od tvojho ciela, zdravia od kontextu) ked mas feeding aby si ziskala vacsie mnozstvo glykogenu tak ides bud malo nizkotucnych bielkovin,alebo aj bez bielkovin mozes ist. Tuky vtedy 0,00 🙂
Pri CK ides male ( 10 az 20g) mnozstvo jednoduchych sacharidov pred nejakym akutnym stresom ( cvicenie).
Ja som zastanca zdraveho rozumu a ten vravi: odstran si zbytocny stres. Preto vravim, ze ak keto tak standartné s minimom stresu alebo stres len raz za dlhsi cas a to len akutne (napr. sprint).
Je to velka mozajka ktoru treba vzdy chapat z pohladu kazdeho cloveka individualne a neda sa to unifikovat. Existuje 1000 sposobov ako sa to da nastavit. Kazdy z nas sme v niecom iny a jedinecny.
Treba vzdy pouzit zdravy rozum a nespoliehat sa na inych, ze nam pomozu.
Mirek Pramuka | @coach_empigo
@empigo-osobny-trener-kosice dakujem
Vies sa stresu zbavit uplne?
Ked ides vikend carbs,ake sachry si davas?
Ked sa neviem vyhnut stresu, ako.mu glykogen pomaha?
@zuzana12345 @empigo-osobny-trener-kosice
Ďalší mesiac bude webinar o Pentózovom cykle, ktorý sa bude hodiť aj k ďalším článkom na blogu o glutatione a mikrobióme, ktorý bude k tomuto veľmi vhodný. Zodpovie mnoho z vyššie položených otázok
Inak Miro, čo sa toho glykogenu a zistenia týka, nemyslím ze úplne ide zistiť bez, drahých pomôcok ako DEXA scan, apod. Skôr pocitovo a hlavne musíš cítiť na sebe a únave pri výkone, či je to OK.
Ďalšia vec tiež je, že v chlade a ketoze glykogen znižuje zásoby a viac sa hromadia intracellulararne mastne kyse, ktoré už neviazu toľko vody. Napríklad pri pokusoch s myšami, ktoré síce pracujú odlišne, ale niektoré zhody tam sú, sa ukázalo zníženie glykogenovych zásob na takejto strave, no paradoxne ich vytrvalosť a športový výkon bola o mnoho vyššia, aj s viac prázdnym glykogenom 🤔
A áno, chlad tvoj glykogenu obnoví rýchlo, a práve bez jedla. Laktát je Kľúčovy. Toto je tiež dôvod, prečo pri všetkých s tudiach vyšli na javo, že pohyb zmiernil neurodegenerative problémy. Laktát, ktorý sa vo svale produkuje, je totižto druhé a niekedy aj prvé najlepšie palivo pre mozog.
Inak u teba sa nemusíš vôbec báť ci ta niečo "vyhodí" alebo nevyhodi z Ketozy. Význam je nulovy. Rovnako ako meranie ketónov
Ribóza vytvára glykogén lepšie ako cukor.
Ribóza môže vytvárať dostatok ATP, takže glukóza a fruktóza nie sú potrebné na jeho recykláciu.
Glycerol z rozkladu tukov sa môže podieľať na tvorbe glyceraldehyd-3-fosfat (G3P), ktorý sa môže premeniť na ribózu prostredníctvom niekoľkých medziproduktov. Vysoký obsah cukru alebo vysoký NADPH inhibujú tento medziclanok v Pentózovom cykle z glukózy-6-fosfatu.
Zdá sa tiež, že G3P môže vykonávať sj reverznú dráhu glykolýzy a vytvárať aj glykogén....
Čo to znamená v ľudskej reči? Že neustála konzumácia glukózy a najmä fruktózy neumožní metabolizmu v pečení naplno nikdy pustiť dráhu, ktorá normálne funguje u živočíchov v chlade, bez sacharidov a teda ani neokusia bemefit, ktoré z nej vyplývajú.
@jaroslav-lachky co prebehne v tele, ze vysledkom chladu bez jedla je zvysenie glykogenu?
@jaroslav-lachky takze ani meranie ketónov ako sa to zvykne robit nie je vzdy az take dolezite vsak ?
@jaroslav-lachky co prebehne v tele, ze vysledkom chladu bez jedla je zvysenie glykogenu?
Nie zvýšenie glykogénu, ale syntéza (tvorba) glykogénu
Napríklad pri pokusoch s myšami, ktoré síce pracujú odlišne, ale niektoré zhody tam sú, sa ukázalo zníženie glykogenovych zásob na takejto strave, no paradoxne ich vytrvalosť a športový výkon bola o mnoho vyššia, aj s viac prázdnym glykogenom 🤔
Suhlasim,telo je inteligentne, glykogen si v takom obdobi ked je zima a chlad chrani a hlada ine moznosti ako vyrobit energiu.
Mirek Pramuka | @coach_empigo
@jaroslavlachky inak napadla ma taka otazka a mozno hlupa ale spytam sa 😃 ked v zime (adaptacia na chlad a tak) tvorime viac tepla v mitochondriach, neprichadzame tym teda o energiu a to teplo ?
@karol Ak mozem napisat svoj nazor v kratkosti....Jasne, prichadzame o energiu, nemame srst ako ine zvierata ale mame mozog a vieme si teplo vytvorit inac 🔥🔥🔥🗻🛖
Chlad je vsak pre nas bateriovy biokonzervant cislo jedna aj ked to paradoxne tak nevyzera!🥶🧊🆒
Mirek Pramuka | @coach_empigo