Prečo je na Slovens...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Prečo je na Slovensku rozšírený predčasný pôrod?

21 Príspevky
4 Užívatelia
14 Likes
158 Videní
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3886
Admin
Zakladateľ témy
 

Dnes som začul túto zaujímavú správu a vzhľadom na to, že som o tehotenstve dostal v poslednom týždni viac otázok (náhoda/osud??), rozhodol som sa napísať môj krátky pohľad.   

 

Najskôr napíšem zopár FAKTOV, aby všetci pochopili, prečo a načo si ženy majú dávať POZOR. Niektoré veci sú totižto inak, ako sa na prvý pohľad zdá a podľa mňa dokážu matky z niektorých údajov o sebe vyčítať veľmi veľa aj samé.

 

 

Na Slovensku sa ročne narodí vyše 55-tisíc detí, pričom dlhodobé zdravotné problémy sa práve u predčasniatok vyskytujú 10-krát častejšie ako u donosených novorodencov. V celej Európe predčasne narodené deti predstavujú najväčšiu skupinu detských pacientov. Za posledných 15 rokov ich počet na Slovensku vzrástol takmer o tretinu. „Mnohým predčasným pôrodom nedokážeme predísť. Budúce mamičky sú dnes staršie ako v minulosti, často majú závažné komplikácie, ktoré vedú k predčasnému pôrodu, lebo ohrozujú zdravie matky a aj ešte nenarodených detí. Medzi rizikové faktory predčasného pôrodu patrí aj fyzická a psychická nepohoda budúcej mamičky, obezita, cukrovka, či infekcia.

 

Predčasne narodené deti potrebujú špeciálnu starostlivosť hneď po pôrode, aby mohli prežiť mimo ochrany maternice svojej matky. Často mávajú problémy s telesnou teplotou, dýchaním a príjmom potravy, v novorodeneckých pracoviskách im preto pomáhajú zvládať tieto tri dôležité funkcie. Predčasne narodené deti bývajú veľmi krehké. Keďže ešte nemajú úplne vyvinutú pokožku, môže im byť cez kožu vidno cievy. To im dodáva oranžovo-fialovú farbu. Pokožka môže byť na dotyk „lepkavá“, ľahko sa otlačí alebo naruší. Väčšina veľmi predčasne narodených bábätiek má aj jemné chĺpky, tzv. lanugo, ktoré môžu pokrývať väčšinu tela. Zmiznú, keď bude dieťatko rásť.

Za predčasne narodené sa považujú deti, ktoré sa narodili skôr ako v 37. týždni tehotenstva. Kým napríklad v roku 2013 sa podľa štatistík Národného centra zdravotníckych informácií na Slovensku narodilo predčasne 3 855 detí, o päť rokov neskôr (v roku 2018) ich bolo už 4 134. (ZDROJ TU)

 

Prečo sa detičky rodia skôr, no mnohokrát aj neskôr? Ako to súvisí so životom rodičov a ich VOĽBAMI?

 
Publikované : 13. novembra 2020 21:07
Lenka reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3886
Admin
Zakladateľ témy
 

Teraz trošku zdanlivo odbočím od témy, no bude to iba ZDANIE, pretože to veľmi súvisí. Poznáš Archimedov zákon, alebo princíp? Predpokladám, že áno. Učili sme sa o ňom na škole a je veľmi známy kvôli príkladu s kúpaním sa vo vani.

Archimedov zákon je fyzikálny zákon z hydrostatiky, ktorý sformuloval Grécky učenec Archimedes.  

 

Archimedov zákon hovorí o tom, že teleso ponorené do kvapaliny je nadľahčované hydrostatickou vztlakovou silou, ktorej veľkosť sa rovná tiaži kvapaliny s rovnakým objemom ako je objem ponorenej časti telesa.

 

Toto som spomínal aj v článku o HYPOXII a ŽLTAČKE, kde som porovnával malé ĎIEŤA ku ŽRALOKOVI. Možno ti táto nudná poučka moc nehovorí, no je to veľmi jednoduché a hneď pochopíš, prečo to spomínam v súvislosti s pôrodom.

 

Keď si napustíš vaňu a vlezieš do nej vieš, že sa voda zdvihne však? Presne takto funguje archimedov zákon. Vznikajú tam isté vztlakové sily, pričom tvoj objem a váha tela vytlačí isté množstvo vody. To znamená, že TY pôsobíš silou na tú VODU, ale aj VODA pôsobí silou na TEBA. Je to myslím logické, však? Čo teda ten pôrod?

 

Určite vieš, že malé bábätko je v matke obkolesené VODOU. To znamená, že tiež medzi ním a vodou pôsobia vzájomné vztlakové sily. Prečo ti to píšem? Pretože HOMOSAPIENS sa od ostatných primátov odlišuje v tom, že sa narodí TUČNUČKÝ. Malé bábätko v maternici v poslednom trimestri priberie.

 

Priberie kvôli viacerým dôvodom, no dva hlavné, ktoré potrebuješ poznať sú:

  1. Potrebuje si zabezpečiť TUK, ktorý bude po narodení potrebovať, aby zásoboval energiou svoj vyvíjajúci sa ešte nemyelinovaný mozog
  2. Po druhé, tento tuk zvýši bábätku HMOTNOSŤ, vďaka čomu vyvinie väčšiu silu a vztlaková sila ho dostane do matkinej panvy, následkom čoho žena porodí.

 

Dôvod prečo ti píšem tieto zdanlivo „nepodstatné“ veci je jasný. Lepšie potom pochopíš, čo môže ŽENA (MATKA) zistiť o sebe a svojom dieťatko na základe toho, či porodí PREDČASNE, alebo naopak ONESKORENE a bábätko sa narodí so ŽLTAČKOU a viac OBÉZNE, ako by malo byť.

 

To, že sa detičky rodia obézne je schválne, no nie morbídne obézne, čo sa tiež deje. Hneď pochopíš.

 

 
Publikované : 13. novembra 2020 21:09
Lenka reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3886
Admin
Zakladateľ témy
 

Keď má matka vážnu heteroplazmiu a jej život je z veľkej časti pod umelým modrým svetlom a nie slnkom, jej citlivosť na leptín je automaticky znížená, respektíve sa stáva rezistentnou, vďaka čomu musí zvýšiť množstvo tuku aj u bábätka. ( V tomto prípade má však matka ešte pomerne funkčné mitochondrie v mozgu, v porovnaní s tými v ostatných orgánoch ako napríklad pečeň).

 

(O tomto sme v skratke hovorili s členmi pri druhom webinári, keď som im hovoril, prečo je žena vždy viac rezistentná ako MUŽ, pretože má pri leptínových receptoroch neustále viac VSTUPU, pretože má prirodzene viac TUKU. To znamená, že je viac citlivá na svetlo a iné stresory. Ako však matkin nevhodný život ovplyvní bábätko a „zabezpečí“ mu žltačku, alebo problémy s kyslíkom? )

 

Malé bábätko od matky dostáva aj hormón leptín, vďaka čomu je nútené v poslednom trimestri viac pribrať, keďže bola matka kvôli svojmu životu viac rezistentná. Malé bábätko tak vyvinie priveľkú vztlakovú silu ešte pred úplným vývinom a pôrodom, vďaka čomu to musí matkine telo nejako kompenzovať. Urobí to tak, že zvýši množstvo VODY v brušku (predstav si to tak, že ak by ti do vane pribudla väčšia váha, ktorú by si chcel vyvážiť, tak by si musel pripustiť vodu).

 

Tým, že matka takto „spuchne“, pretože nabrala do ciev v bruchu viac vody, aby vyrovnala vztlakovú silu bábätka, musia aj jej svaly viac pracovať, aby túto silu udržali. Mysli na to, že ŽENA počas tehotenstva vyvíja obrovský fyzický výkon, čo sa teda logicky odvíja od jej SVALOVÝCH VLÁKIEN, ale aj od SVALOVÉHO VÝKONU. Vďaka tomu, že matkine bruško ostane pevnejšie a udrží viac vody, dieťatko je tak ťažšie a vyvážené, vďaka čomu však nedokáže prejsť cez panvu včas a ostane dnu dlhšie. Rovnako pri pôrode. To znamená, že bude vystavené týmto podmienkam dlhšie, čo musí kompenzovať zvýšením množstvom erytrocytov (červených krviniek), ktoré spôsobia zvýšený rozklad bilrubínu a tým pádom aj žltú farbu, teda ŽLTAČKU. Potom musí byť dieťatko umiestnené pod umelé modré svetlo, aby sa bilrubínu zbavilo a ochránilo svoj nemyelinovaný mozog, vďaka čomu sa jeho život začne s ďalśím veľkým problémom. Všetko bolo však vyvolané VOĽBAMI matky počas života a voľbou jej prostredia.

 

 

Teraz sa však dostávam k pointe prvého problému, ako rozoznať, že bude dieťatko obéznejšie. Ak má matka tento problém, a dieťatko prudko priberá v poslenom trimestri, a jej svalstvo to musí kompenzovať, všetko toto sa odvíja od množstva DOPAMÍNU, ktorý žena má a najmä mala v detstve. Teraz by mali čitatelia knihy dobre chápať, kam tým mierim.

 

 
Publikované : 13. novembra 2020 21:10
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3886
Admin
Zakladateľ témy
 

Hormón dopamín je v našej fyziológií veľmi dôležitý, no málokto vie, že jeho MNOŽSTVO a najmä kontrola, sú závislé od množstva UV svetla, aké malé dieťatko malo k dispozícií cca od 6 mesiacov až po 6 rokov. Pamätaj však, že najhlavnejší SVAL v ľudskom tele je SRDCOVÝ. Čo to znamená? Že ak má žena od mala problémy so srdcom, pravdepodobne mala v detstve nedostatok dopamínu a jej mamina tiež. Tiež to znamená, že bude mať pravdepodobne počas pôrodu problém vyvinúť dostatočný sťah a silu svalov, aby udržalo priberajúce dieťatko, čo spôsobí to, že sa narodí PREDČASNE.

 

Toto tiež znamená, že zvyčajne má žena aj jej matka/babka problémy taktiež so srdcom a nejakú formu mitochondriálnej poruchy, pravdepodobne spojenú s CUKROVKOU. Prečo? Pretože náš MOZOG má najviac mitochondrií a trvá najdlhšie, kým sa „pokazí“. Srdce je druhé v poradí. Ak má teda žena problém so srdcom, znamená to, že má už veľmi vysokú HETEROPLAZMIU a teda veľa poškodených mitochondrií, a časom príde na radu aj mozog.

 

Čo sa však stane v opačnom prípade? Ak má matka celkom dobre rozvinutý dopamín a mala „šťastie“, že od svojej mamy a babky zdedila menej nefunkčných mitochondrií? Znamená to toľko, že nestihla za svoj život toľko mitochondrií „odrovnať“ a jej mozog a srdce ešte zvláda. To znamená, že ak matka žije svoj život pod umelým svetlom, obkolesená umelým EMP a konzumuje k tomu priveľa sacharidov aj v zime, stane sa taktiež rezistentnou na leptín, no pôrod prebehne inak. Prečo?

 

Pretože keď začne dieťatko priberať v poslednom trimestri, matkine svaly to utiahnu, udržia ho dnu, vďaka čomu tam dieťatko ostane o pár dní až týždňov dlhšie, ako by malo. Po celý ten čas dieťatko musí zvýšiť erytrocyty (nastane u neho dočasná hypoxia aj žltačka), no tiež ovplyvní aj matku. Jej svaly a cievy pracujú viac, vďaka čomu sa jej zvýši TLAK a klesne množstvo EZ v cievach. Pohyblivosť jej KRVI sa teda zníži a musí vyvíjať viac „sily“ na jej pohon. Preto sa často v minulosti stávalo, že matka dostala CUKROVKUPRIBRALA po pôrode.

 

Tým, že sa viac vyčerpala a viac energie stratila do okolia, jej telo to kompenzovalo pribratím VODÍKA. Preto tá inzulínová rezistencia. Je to ochranný mechanizmus, presne ako sa MEDVEĎOVI na jeseň tiež zníži. Nič viac. Dôvod prečo sa to stávalo viac v minulosti našim mamám je jednoduchý. Boli vytlačené z polí na slnku viac dnu pod umele svetlo a televízor, boli menej na slnku, vďaka čomu už mali zníženú pohyblivosť krvi (aj množstvo EZ v cievach). Ich dopamín bol však pomerne vysoký, pretože ich MAMY, teda naše BABKY na tom boli s prostredím o mnoho lepšie. Transgeneračná epigenetika tu zohráva veľkú úlohu.

 

Tiež je to však podľa môjho skromného názoru dôvod, prečo naopak DNES na Slovensku máme veľa predčasných pôrodov, pretože ženy majú veľmi nízky dopamín a tiež veľmi znížený REDOX mitochondrií v mozgu, ale aj SRDCI. Slovensko je totižto na 49. zemepisnej šírke, čo je veľmi ďaleko od rovníka.

V minulosti to až tak nevadilo, no dnes áno, pretože LETO, tých pár mesiacov silného UV svetla, už takmer nikto nezažíva. A ak áno, tak s mobilom v ruke a opaľovacím krémom na pokožke a okuliarmi na očiach. CHLAD v ZIME rovnako. Vykúrené moderné obidlia nám veľa ublížili.

 

Ženský dopamín prudko klesá, rovnako ako stúpa ich HETEROPLAZMIA, vďaka čomu nedokážu odporovať dieťatku a umožniť mu v brušku pribrať. Naviac, Európa má od Ameriky rozdielne elektrické okruhy, ktoré majú na SRDCE Európskych občanov horší vplyv, ako v Amerike.

 

https://mitochondrialdiseasenews.com/2018/06/29/older-moms-more-likely-to-pass-mutated-mitochrondrial-dna-to-offspring-study-finds/?amp&fbclid=IwAR2ou2HzdvgyB0sQN9pRFJ8nd9ar-SOhyYBA5hkdWFr_8v5v5k6jbnoP5KE

 

 
Publikované : 13. novembra 2020 21:12
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3886
Admin
Zakladateľ témy
 

Aj kvôli tomuto, by si mal začať vnímať iné veci, aby si mohol prevziať svoj život do vlastných rúk. Ženy potrebujú vystavovať svoju HRUĎ viac slnku, no dôležité je to obzvlášť u detičiek. Keď má dieťatko cca 6 mesiacov, slniečko už zvláda dobre. Stačí sa riadiť inštinktívne a farbou pokožky. Naopak malé dieťatko je citlivé, aj preto je odkázané na matku a kojenie. Odtiaľ čerpá všetko potrebné, vrátane vitamínu D, leptínu aj dopamínu od matky.

 

Ak stále neuvedomuješ to, čo čítaš, zamysli sa ešte nad týmto. Dnes trpí krátkozrakosťou čoraz viac ľudí. Krátkozrakosť je spôsobená tým, ak svaly v našom oku nedokážu správne pracovať. Ak sa očná buľva natiahne príliš, zmení sa optická vzdialenosť od sietnice po zorničku, vďaka čomu sa zmení ZRAK.

 

Hádaj, čo ovláda svaly našej očnej bulvy....DOPAMÍN.

 

 

Chronické vystavovanie sa umelému svetlu, bez prítomnej adekvátnej červenej alebo UV farby, človeku veľmi rýchlo zmení TVAR aj VEĽKOSŤ mnohých proteínov v tele, vrátane dopamínu. Podobne je to však dnes aj s tým neviditeľným svetlom a treba si na to dávať pozor, hlavne u mamičiek. 

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4924223/

 

 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1350946217300101

 
Publikované : 13. novembra 2020 21:13
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky zaujímavé postrehy.  Asi je rozdiel aj v čase kedy žena otehotnie však? Myslím počas roka. 

 
Publikované : 14. novembra 2020 9:38
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@simona-b hej, samozrejme že je 🙂

 
Publikované : 14. novembra 2020 10:01
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky a kedy je to výhodnejšie alebo prospešnejšie? 🙂

 
Publikované : 14. novembra 2020 11:59
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3886
Admin
Zakladateľ témy
 

@simona-b

Schválne som vyššie spomenul medveďa a veľmi často ho spomínam aj v iných príspevkoch, či už na fb alebo IG a obzvlášť v súvislostiach s cukrovkou.
 
Čo má  spoločné človek na Slovensku a medveď? Obaja sú placentové cicavce, ktoré sa počas evolúcie adaptovali na život vo vyšších zemepisných šírkach, vďaka čomu máme iný haplotyp. Sme uspôsobení na striedanie ročných období, čo znamená, že máme tomu uspôsobenú aj hormonálnu sústavu.
 
Vy ako členovia, by ste už mali vedieť, že naša hormonálna sústava je riadená skrz OKO a POKOŽKU, čo znamená, že ak sme uspôsobení na ročné obdobia, kedy svetlo aj teplota varíruje, je tomu uspôsobená aj hormonálna sústava. Toto je FAKT a nie moja domnienka.
 
 
Slnečné svetlo a teplota určuje, kedy má živočích najvyššie hladiny steroidných hormónov a teda aj jeho PÁRENIE. Naša schopnosť otehotnieť, rovnako ako medveďova, vrcholí od jari až do cca polovice leta, pretože máme najdlhšie deň.
 
 
U medveďov bola nameraná najvyššia hladina testosterónu (153 ng/100 ml) od Marca do polovice Júla, zatiaľ čo hladina testosterónu klesala až do svojho minima od polovice Júla až do konca Novembra (47 ng/100 ml). 
 
 
 
Publikované : 14. novembra 2020 14:12
Lenka reacted
(@lenka)
Príspevky: 21
ČLENSTVO ZDARMA
 

@jaroslavlachky ahoj. A čo ak sa partnerom nedarí ani vtedy, počas slnečných mesiacov?

 
Publikované : 19. novembra 2020 22:18
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Ahoj @Lenka  🙂

Ak sa partnerom nedarí, je to znak, že niečo v ich biológii na to nie je pripravené (alebo nefunguje správne) a príroda nechce, aby počali potomka. Buď nie sú pripravení, alebo potomok nie je pripravený, nemajú vhodné podmienky, atď. Príroda vie čo robí (teda aspoň podľa mňa).

 

V dnešnej dobe je to podľa mňa najviac PROSTREDIE partnerov (umelé modré svetlo aj rádio a mikrovlnné EMP v ich okolí) a na druhom mieste aj strava (buď majú PREBYTOK, alebo naopak nedostatok ako ženská anorexia, apod.) Čiže, ak sa partneri kúpu pod umelým svetlom a nepoznajú diurnálne ani sezónne variácie TEPLOTY a SVETLA, ich hormonálna sústava sa posúva a biologické procesy nie sú správne riadené ani späté s prostredím a sú viac chaotické.

Až sa neskôr stane to, že daný živočích si prestimuluje tvorbu hormónov a skôr, či neskôr mu vypovedia službu až nastane NEPLODNOSŤ.

(Niečo o tom som písal aj tu: jaroslavlachky.sk/clenska-zona/forum/postid/283/)

Presne toto naznačujú štatistiky. Aj preto je Čína v tomto topka, pretože majú najviac znečistenú atmosféru a nemajú pri povrchu Zeme k dispozícií žiadne UV svetlo, ktoré by ich hladiny testosterónu alebo estrogénu "offsetovalo" skrz pokožku. Oni majú steroidné hormóny nonstop spustené, vďaka mobilom svietiacim na tvár od rána do večera, no nemajú adekvátne tlmenie. Je to presne, ako keby sa človek nonstop držal hore a dopoval sa kávou, no nikdy sa nevyspal. Skôr či neskôr sa zloží. Aj s našimi hormónmi je to rovnaké.

U nás to takto ďaleko pravdepodobne nezájde, no neplodnosť bude stúpať viac a štatistika to potvrdzuje.

 
Publikované : 20. novembra 2020 10:25
Lenka reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@Lenka Podľa ŠTATISTIKY bolo na Slovensku v roku 2017 až 15% párov NEPLODNÝCH, z čoho bolo 35% neplodnosť žien, 35% neplodnosť mužov (pohlavne je to teda cca rovnako) a zvyšných 25% bolo kombináciou oboch (+ 5% neobjasnených príčin neplodnosti). 

 
 
 
Publikované : 20. novembra 2020 10:26
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Mimochodom, tiež je zaujímavé, že steroidné hormóny majú takéto výkyvy pred zimou. 🤔

Schválne kto uhádne prečo.??? 

 
Publikované : 20. novembra 2020 10:30
Lenka reacted
(@lenka)
Príspevky: 21
ČLENSTVO ZDARMA
 

@jaroslav-lachky nemám potuchy 😀 a vďaka za obsiahlu odpoveď

 
Publikované : 22. novembra 2020 13:56
(@lenka)
Príspevky: 21
ČLENSTVO ZDARMA
 

A ešte dodatočná otázka, predpokladám, že to ma vplyv tým pádom aj na budúci život alebo sa mýlim? Myslím tým že keď sa babatko narodí predčasne asi ma žiaľbohu nejaké neduhy do života? :/ 

 
Publikované : 24. novembra 2020 13:01
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@lenka Samozrejme.

Nedostatok prirodzeného slnečného svetla počas života rodičov a najmä pred a počas tehotenstva matky plus nedostatočné napätie kyslíka vedie k nízkej hmotnosti bábätka. My dnes máme štatistické dôkazy, že hmotnosť novorodenca ovplyvní napríklad jeho srdcové problémy (kardiovaskulárne riziko) o 40 až 50 rokov neskôr. Dnes sa to však stane o mnoho skôr, kvôli veciam, ktoré sa snažím postupne na blogu, v KNIHÁCH, ale aj v ČLENSTVE dávať von.

Pripájam zaujímavú štúdiu z roku 1995, kde David Barker napísal: „Hypotéza o pôvode plodu uvádza, že podvýživa plodu od strednej do neskorej gestácie, ktorá vedie k neprimeranému rastu plodu, programuje neskoršie srdcové choroby.“

V štúdii sa hovorí, že teraz, o 10 rokov neskôr, sa potvrdila dôležitosť udalostí pred narodením na celý život aj zdravie dieťatka a to u mnohých populácií.

 

"U ľudí slúži pôrodná veľkosť ako marker vnútromaternicového prostredia. Je fascinujúce, že dlhodobé zdravotné výsledky sú predpovedané veľkosťou tela novorodenca."

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC557875/

 
Publikované : 24. novembra 2020 14:31
Ivana and Lenka reacted
(@lenka)
Príspevky: 21
ČLENSTVO ZDARMA
 

@jaroslav-lachky A čo s tým možno robiť? Teda okrem základnéj zmeny životného štýlu samozrejme a prikladným správaním aj rodiča?

 
Publikované : 24. novembra 2020 15:59
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3886
Admin
Zakladateľ témy
 

@lenka Chceš pravdu? 🤔 

 

Z môjho pohľadu je to VZDELANIE/UČENIE, no nemám na mysli to v škole. To sa týka detičiek, ale aj RODIČOV...

 
Publikované : 24. novembra 2020 17:34
Ivana and Lenka reacted
(@lenka)
Príspevky: 21
ČLENSTVO ZDARMA
 

@jaroslavlachky dobrý postreh. To by ma medzi prvými vecami nenapadlo, ale myslím ze mas  pravdu. Je smutné že sa rodičia a spoločnosť viac nezaujíma a skôr idú s "prúdom"  

 
Publikované : 24. novembra 2020 19:52
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3886
Admin
Zakladateľ témy
 

@lenka

 

Vzdelanie a POZNANIE má na človeka obrovský dosah. Napíšem to čo najjednoduchšie, no ide o to, že čím viac človek vie, tým menšie je jeho EGO a naopak tým väčšia je jeho vnútorná SILA. Zvyčajne to však býva aj tá VONKAJŠIA.
 
Len keď je človek uvedomelý, len vtedy sa zvyčajne môže ROZHODNÚŤ byť SILNÝM a zároveň ZDRAVÝM, aby mohol byť aj UŽITOČNÝM a to či už pre svoju rodinu, okolie, alebo aj pre väčšiu SPOLOČNOSŤ (ak sa slobodne rozhodne).
 
Slabý vlk svojej svorke nepomôže, iba silný. Byť silným je však voľba a nemám na mysli iba fyzickú silu a už vôbec nie SVALY, ako si to namýšľajú mladí fitnessáci a kulturisti. 
 
 
Dnes vieme, že umelé svetlo aj toto naše "mimozemské" prostredie, ktoré sme si na Zemi vytvorili, má obrovský vplyv nie len na vyvíjajúce sa embryo, ale aj na vyvíjajúce sa dieťatko po narodení a jeho mozog, a tým pádom aj na jeho život v dospelosti.
 
U žien je to obzvlášť dôležité, pretože malé dievčatko neovplyvňuje len seba a svoje budúce dieťatko, ale dokonca aj svoje vnúčatko. 
 
 
Publikované : 24. novembra 2020 21:38
Ivana and Lenka reacted
Stránka 1 / 2
Zdieľať: