Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Sacharidy

16 Príspevky
5 Užívatelia
3 Likes
148 Videní
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Citam tvoje prispevky a casto si kladiem otazku pri slove sacharidy (to sa objavuje skoro v kazdom clanku viac krat). Ked sa povie sacharid tak si vzdy predstavim zemiaky, chleba, ryzu, sladke... ok, ale co napr. taka zelenina? (Schvalne nepisem ovocie tam je to pre mna jasnejsie kedze fakt rastie iba v lete a na jesen, mozno by ma zaujimali jablka a hrusky). Zelenina je predsa tiez sacharid (hlavne) a rastie skoro po cely rok (tu u nas naozaj cely rok) aj ked v zime len tekvice a podobne. Ale mas k tomu pristup cely rok, podobne ako k zemiakom, jablkam, mrkve a dalsim veciam ktore ti proste doma vydrzia aj do doby ked uz nerastu. A to nehovorim o suseni a zavarani a dalsich veciach. Tym padom sa pytam ze co je vlastne fajn pre telo medzi jesennou a jarnou rovnodennostou a specialne v tej druhej polovici tohto obdobia ked uz aj tie jablka v pivnici zhnili 🙂      

Moja dalsia otazka sa tyka stravovania malych deti. Ako urcite vies male deti jedia (ako ja hovorim) len raz denne:) lebo jedia nonstop. V kuse pytaju jest. Clovek samozrejme nema vzdy po ruke rybu alebo krevetu ci vyvar aj ked im to zaradujem do jedalnicka. Aj tak vacsina jedla su sacharidy, chlieb, mliecne vyrobky a ovocie ktore mozem vziat von a mat po ruke kdekolvek. Mas nejake tipy ako toto riesit? Plus deti stale pytaju sladke, a aj ked to velmi obmedzujem, mam pocit ze je to neustaly boj (kor ked tu je velky trend kupovat detom sladkosti a na ulici to vidiet vsade). Oblubene ovocie je samozrejme banan. Dakujem

 
Publikované : 27. septembra 2020 8:45
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
 

@zuzi

Samozrejme rád počujem, že čítaš BLOG aj príspevky. Dnes bude mimochodom uverejnený nový BLOG aj s videom, tak čakaj email.

 

Správne píšeš, že aj jedno aj druhé sú SACHARIDY. A je to veru smutné z tohto pohľadu, pretože skutočne sa všetko zaraďuje do jednej kategórie a dokonca ešte aj pri polotovaroch a sladkostiach. Ak si niekto kúpi napolitánku, tiež má vzadu napísané koľko sacharidov obsahuje a možno si ju kúpi s tým, že ich je tam menej ako v nejakej brokolici, no je to radikálne iná potravina a ELEKTRÓNYPROTÓNY, ktoré daný sacharid obsahuje, sú úplne odlišné.

 

Veľmi dobre dávaš pozor s tým, že u Vás zelenina rastie dlhšie, máš pravdu. Keďže ty bývaš na cca 42. rovnobežkeSlovensko je na 49, je to veľký rozdiel. Niekde na kanárskych ostrovoch je to ešte iné.

 

V prvom rade treba rozlíšiť dve rozdielne veci, aby si lepšie pochopila svoju dilemu a to: či SACHARID RASTIE po celý rok a jeho DOSTUPNOSŤ.

 

Ide totižto o rozdielne veci. V skratke však toľko, že pokým v tvojej lokalite niečo rastie, nie je žiadny problém, keď to zješ. To sa týka aj celkovo sacharidu. Potrebuješ však to prostredie zažívať aj na vlastnej koži, nie stále, ale v priebehu dňa, aby mali mitochondrie vhodné signály a dokázal potravu správne spracovať.

 

Čo sa dostupnosti týka, aj v tomto je skutočne viac vecí, ktoré sú k dispozícií ešte po lete a jeseni. Napríklad tie jablká a hrušky, ktoré si spomenula, skutočne zo stromu spadnú na jeseň a dajú sa zjesť ešte týždne potom. No ich významom je v tomto prípade zvýšiť prísun DEUTÉRIA pre živočícha, čo môže mať niekoľko dôvodov. Pre teba ako ženu sú hlavné dva:

 

Priberieš z nich, vďaka čomu lepšie zvládneš zimu, ktorá bude nasledovať alebo PRIBERIEŠ, vďaka čomu zabezpečíš viac výživy pre potomka. Všimni si že zvieratká plodia potomkov v istých obdobiach a ľudia sú na to uspôsobení rovnako.

 

Aha zaujímavý link. Anglicko je na podobnej rovnobežke.

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/september-has-been-most-popular-birthday-month-england-and-wales-past-20-years-a6778026.html

 

 

K tvojej otázke teda, aby si v tom nemala chaos, tak v tomto období medzi zimou a jarou:

 

  1. ZAVÁRANÉ sú úplne fajn, práve kvôli tomu procesu kvasenia a aj obsahu soli.
  2. Veci ako jablká a zemiaky, mrkva, apod., nie sú optimálne z dlhodobého hľadiska, z dôvodu ako som napísal vyššie. Ak by si žila ešte bližšie rovníku, tak je to fajn. (Ak chceš a zaujíma ťa to, kľudne sa v tomto rozpíšem viac, aby si pochopila, prečo pre teba ako ŽENU môže byť väčší problém, konzumácia sacharidov celkovo a dlhodobo a obzvlášť v zime)
  3. Avšak, keď už v takomto období ješ zeleninu, tak by som sa zameriaval na také, ktoré majú málo vody. Teda veci ako mrkva, cibuľa, kaleráb, cesnak, paprika,...pretože práve v tej VODE je najviac DEUTÉRIA.
 
Publikované : 27. septembra 2020 10:30
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
 
Publikoval: @zuzi

Moja dalsia otazka sa tyka stravovania malych deti. Ako urcite vies male deti jedia (ako ja hovorim) len raz denne:) lebo jedia nonstop. V kuse pytaju jest. Clovek samozrejme nema vzdy po ruke rybu alebo krevetu ci vyvar aj ked im to zaradujem do jedalnicka. Aj tak vacsina jedla su sacharidy, chlieb, mliecne vyrobky a ovocie ktore mozem vziat von a mat po ruke kdekolvek. Mas nejake tipy ako toto riesit? Plus deti stale pytaju sladke, a aj ked to velmi obmedzujem, mam pocit ze je to neustaly boj (kor ked tu je velky trend kupovat detom sladkosti a na ulici to vidiet vsade). Oblubene ovocie je samozrejme banan. Dakujem

S tým jedením RAZ DENNE si ma dostala, to nemá chybu a máš veru pravdu 😀 aj keď samozrejme ako kedy, lebo niekedy keď sa zas hrajú a tak, tak na jedenie ani nepomyslia.

V tomto ťa chápem, tiež s tým určite budem mať „boj“ až budem mať vlastné deti a preto by som chcel detičky viesť od malíčka k tomu, že skutočne nie je správne, ak niekto niečo robí, že to hneď neznamená, že aj on musí.

 

V tomto prípade máš obrovskú výhodu ,že žiješ tam, kde žiješ, pretože keď sú detičky častejšie vonku, je to dobré. Samozrejme, detičkám až tak neublížia sacharidy, skôr im pomôžu zrýchliť RAST, no treba si dávať pozor na dve veci:

 

  1. Príliš veľa zeleniny alebo sladkostí im môže ublížiť, pretože ich mozog potrebuje predovšetkým proteín a tuk.
  2. Nenaučiť ich na sladkosti alebo ich skôr pomaličky odnaučiť.

 

 

K tomu prvému bodu, je výhoda, že sacharidy aj zelenina a tak celkovo, sú OBJEMNÉ POTRAVINY a naopak TUK, či PROTEÍN je maličký objemovo. Čiže z môjho pohľadu nevadí, ak im hentak robíš chlebík a podobne, kľudne aj vonku ako píšeš, pretože to bude tvoriť väčšinu, no ak už len občas, pár krát v týždni spapajú maličkú sardinku, vajíčka apod., ktoré sú maličké, dostanú do tela veľkú nálož potrebných látok.

 

Tiež by som skúšal občas také finty tipu, že miesto dvoch chlebíkov so salámou, by som radšej dal uhorku, papriku,...(proste niečo chrumkavé) a k tomu nejaký živočíšny produkt. Napríklad párky, salámu, syr, ...sú to veci, ktoré myslím aj deťom chutia a majú všetko potrebné. U nás na SK napríklad aj ja kupujem detské teľacie párky (hoci nie som dieťa 😀 ) , sú lacné a neskutočne chutné. A samozrejme sú nesmierne výživné. Hádžem do prílohy aj na ukážku, ale samozrejme nerobím nikomu reklamu, aby si si nemyslela. Verím, že aj u Vás niečo podobné nájdete. Nejaký fajn zdroj a nakupovať práve takéto veci. Pre deti je to obzvlášť dobré a stačí aj malé množstvo, keďže je to na malý objem veľmi výživné.

 

K tomu druhému bodu, to už myslím vie každý rozumný človek, a je to skôr už o jeho zodpovednosti. Ak však naozaj vieš, že malí pýtajú takéto, alebo im nechceš nejaké depresie spôsobovať a zakazovať (to tiež nie je vždy správne), tak robte nejaké kompromisy, nie každý deň a dával by som si záležať na tom, aby teda detičky popri tom robili iné veci. Nech len behajú po vonku, nepúšťať ich pred TV, mobil, na internet,... a samozrejme prirodzene ich nechať sa „OTUŽOVAŤ“. Zvyčajne to detičky od mala majú v sebe, ak ich rodičia v tomto nebrzdia.

 
Publikované : 27. septembra 2020 10:44
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Dakujem za odpoved aj vysvetlenie. Mohol by si este viac specifikovat o co ide v zimnom suboji zeny vs. sacharidy? Je to len kvoli priberaniu ze je to nevhodne alebo su tam aj dalsie faktory. A ak teda sacharidy v zime tak ktore konkretne (okrem toho co si pisal- cibula, cesnak, mekva...) co napr. Chlieb, ryza a speci kategoria STRUKOVINY???

 
Publikované : 29. septembra 2020 19:58
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@zuzi

Ono samozrejme je viac uhlov pohľadu a viacej vecí, ale teraz by som ti napísal asi toto, aby si pochopila, prečo môže byť DNES pre ŽENU HORŠIE jesť sacharidy nonstop a obzvlášť v zimnom období (ak zimu nezažíva).

Muž a žena pracujú trochu odlišne, majú iné telo, inú hormonálnu rovnováhu a tiež iné MITOCHONDRIE. Toto je podstatné, pretože ty ako MATKA prenášaš MITOCHONDRIE na potomka, ktoré neskôr (ak je to dcérka) prenáša aj na tvoje vnúča.

1️⃣ VYŠŠIE MNOŽSTVO LEPTÍNU.

V prvom rade je dôležitý LEPTÍN a jeho hladina, pretože u žien je v krvi vždy vyššia, práve preto, že majú od prírody viac PODKOŽNÉHO TUKU. To znamená, že ŽENA v porovnaní s mužom, má viac LEPTÍNU a má teda vyššiu citlivosť naň, no tiež ma vyššiu šancu, že jej receptory v mozgu sa ľahšie stanú rezistentné.

(predstav si to ako som to v článku opisoval na príklade s pizzou).

2️⃣ VYŠŠIE MNOŽSTVO ZÁPALU.

Za druhé, hladina ZÁPALOV. Ženy sú na každý zápal citlivejšie, rovnako kvôli vyššej hladine LEPTÍNU. Schválne som to v predošlom článku spomenul, že LEPTÍN je rovnaký, ako hlavný zápalový cytokín v tele INTERLEUKIN-6, čiže aj zápal u ženy vyvolá väčšiu reakciu ako u muža. Ono je to výhoda napríklad, že žena ľahšie prekoná bežnú chripku, atď. (imunita je lepšia), no naopak má zas väčšie riziko AUTOIMUNITNÝCH PROBLÉMOV, a dnes je to podľa štatistiky presne tak. Čiže sa v tomto pravdepodobne nemýlim.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1568997212000225?via%3Dihub

3️⃣ VYŠŠIA TVORBA VOLNÝCH RADIKÁLOV.

Sacharidy stimulujú najvyššiu tvorbu ROS (VOĽNÝCH RADIKÁLOV). Pripájam ti aj obrázok na malú ukážku. Viem, že zatiaľ mu monetalne moc nerozumieš, no pri druhej knižke a spoločných webinaroch, mu pochopíš lepšie (prístup k tomu TY mať budeš).

Všimni si na obrázku, že prvý respiračný komplex je najväčší a prijíma elektróny iba zo SACHARIDU (glukózy). Druhý komplex prijíma zasa z mastnej kyseliny (z tuku). Toto všetko čo vidíš je na vnútornej membráne MITOCHONDRIE. Keď sa však človek pozrie na stavbu celej MITOCHONDRIE všimne si, že hneď vedľa tohoto komplexu je MITOCHONDRIÁLNA DNA. To je tá, ktorá sa prenáša iba od matky na dieťa. Táto DNA je malička, no veľmi rýchlo sa mení. Baktérie a vírusi sú totižto najrýchlejší evolučný spôsob, ako zmeniť DNA. Pamätaj, že mitochondria je pôvodom baktéria, aj preto ich mame dodnes v sebe. Teraz ti prezradím niečo, čo si zapamätaj.

Najväčšia tvorba VOĽNÝCH RADIKÁLOV pochádza z PRVÉHO KOMPLEXU.

Sacharidy, ktoré vstupujú cez tento prvý respiračný komplex, teda od prírody schválne stimulujú vyššiu tvorbu voľných radikálov, pretože je to signál pre viac veci. Napríklad pre rozmnozenie mitochondrii, ale aj pre zmenu jej DNA, pretože tieto volne radikálny do nej "vrážajú" a vedia ju tak "pozmeniť". Aj v tomto majú ženy inak u spôsobené telo, pretože oni tvoria o niečo viac voľných radikálov ako muži. Normálne sa u zdravého človeka, z kyslíka, ktorý vzdychne, vytvorí cca 2 až 5 % voľných radikálov a väčšina pochádza z prvého komplexu. Ú ženy je to však možno o 2 % viac, čo znamená, že dokáže rýchlejšie reagovať opäť na PROSTREDIE aj POTRAVU.

Ma to veľký zmysel pre evolúciu, pretože tskto dokáže napríklad žene veľa vecí meniť a regulovať jej tehotenstvo a plodnosť, ale aj zmenu mitochondrii. Dnes sa to však opäť môže otočiť v nevýhodu, pretože máme nonstop sacharidy, žena má priemerne malo JÓDU a DHA, keďže priemerný človek jedáva bežnú sacharidovú stravu nonstop. No a hlavný problém je, že dnes je veľmi zmenené prostredie a ženy už majú až až stimulov pre mitochodnrie a sacharidy nonstop, celoročne, sú podľa mňa nie moc optimálne

Tiež to však znamená napríklad VÝHODU (aby si chápala, že na veci sa nemôžeš pozerať iba čierno bielo), že ŽENA má menšie riziko RAKOVINY, pretože rakovina je tak trochu OPAK AUTOIMUNITNÝCH PROBLÉMOV.

RAKOVINA je EPIGENETICKÁ ADAPTÁCIA, na rychlo sa meniace prostredie a nefunkčné MITOCHONDRIE, čo je dôvod, prečo muži na ňu trpia viac, ako ženy. Čiže opak, ako s AUTOIMUNITOU. Štatistiky opäť ukazujú, že som na dobré ceste s týmto zmýšľaním 🤔

https://harvardmagazine.com/2017/03/why-is-cancer-more-common-in-men

4️⃣ ŽENA JE VIAC CITLIVÁ.

Na koniec DÔVOD. Dôvod, prečo toto všetko ženy majú iné, ako muži je jednoduchý. Ty si veľmi CITLIVÁ na každú zmenu vo svojom PROSTREDÍ a aj POTRAVU, pretože na svet prinášaš ďalšiu generáciu, ktorá musí byť dobre pripravená na dane PROSTREDIE a PODMIENKY. Čiže to, čo ty považuješ za nevýhodu, napríklad väčšíie množstvo TUKU, je v skutočnosti ZÁMER PRÍRODY. Dnes sa to však stáva o to horšie, pretože máme k dispozícii nonstop supermarkety, žiarovky, elektroniku,... proste všetko, čo sme nikdy nemali v našej histórii a preto ŽENY rýchlejšie reagujú na všetko a môže to mať viac následkov.

Ťažkosti so schudnutím alebo ĽAHŠIE PRIBERATIE HMOTNOSTI, sú jedna z týchto veci.

 
Publikované : 30. septembra 2020 9:19
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @zuzi

A ak teda sacharidy v zime tak ktore konkretne (okrem toho co si pisal- cibula, cesnak, mekva...) co napr. Chlieb, ryza a speci kategoria STRUKOVINY???

No a čo sa teda konkrétne aj toho, prečo zimu spomínam, týka je, že ZIMA veľa procesov ZVRATI (laicky povedané).

Preto je podľa mňa dnes CUKROVKA veľmi rozšírená, pretože v skutočnosti ľuďom pomáha. No málokto si spája dve a dve dohromady. Cukrovka ľuďom práve pomáha v tom, prežiť toto všetko. Rovnako ako sa zvýši obsah cukru v hrozne pred zimou. Ten istý mechanizmus.

Ak však ľudia nezažijú zimu, vtedy sa cukrovka stáva problémom a preto je považovaná za "CHOROBU", hoci v skutočnosti nou nie je.

Čiže ak nezaživaš nikdy chlad a nevystavuješ sa mu, myslím si že sacharidy po celý rok spôsobia veľa neplechy z dlhodobého horizontu. Ak však CHLAD zažívaš, sacharidy ti moc neublížia, pretože CHLAD to svojim spôsobom napraví.

Rovnako tu chlad zníži množstvo LEPTÍNU aj ROS. Čiže aj preto je pre ženu CHLAD veľký bonus.

 

Čiže, ak už budeš aplikovať aj chlad, sacharidy ti uložia menej. Samozrejme všetko je individuálne. Ale išiel by som po takých, s menším obsahom vody, ako som posla vyššie a určite kvalitnejšie ako píšeš. 

 
Publikované : 30. septembra 2020 9:21
Vladdo
(@vladdo)
Príspevky: 65
ZLATÝ ČLEN
 

Ahoj Jaro.

v suvislosti s adaptaciou na chlad a zeleninou - Nnpisal si to jasne - dolezite je ci chcem pribrat(deuterium) a v akej lokalite a case rastie.  

Iny dovod jedenia zeleniny - poslednu dobu mam s tolkych bielkovin a tukov mierne traviace problemy bez vlakniny.

Ked by som si dal zeleninu, ktora teda fruktozu neobsahuje - je rozdiel korenova alebo listova co sa tyka adaptacie na chlad? Korenova sice nerastie na UV priamo ale obsahuje viac skrobu - tj. mrkva, zeler a pod. Zatial si davam orechy.

Dakujem

 

 
Publikované : 19. novembra 2021 11:40
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@vladdo áno, koreňová je v tomto fajn.

Precitaj si najskôr tieto 3 vetvy fóra a potom sa spýtaj ešte raz, pripadne pridaj trochu viac kontextu, ako to myslíš a odpoviem ti lepšie

 

https://jaroslavlachky.sk/clenska-zona/forum/postid/3843/

 

https://jaroslavlachky.sk/clenska-zona/forum/pytaj-sa-spytaj-sa-jara-na-cokolvek/sacharidy-a-cvicenie-v-zimnom-obdobi/#post-3778

 

https://jaroslavlachky.sk/clenska-zona/forum/pytaj-sa-diskusia-poradna/sacharidy-v-letnom-obdobi/  

 
Publikované : 19. novembra 2021 11:52
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Keď si Vlado prečítaš potom ešte raz aj nový článok na blogu, o skrátenom čreve zistíš, že v distálnym čreve, keď tvorime stolicu, potrebujeme správne hydratovať ale aj naopak dehydratovat chým, aby vznikla stolica, ktorá nebude riedka, ani príliš tvrdá. Ak však v tejto časti čreva chyba voda a DHA, toto sa nestane.

 

Preto zvyčajne ako prvý krok pri prechode na takúto stravu treba myslieť aj na dostatok jódu a veľa kvalitnej vody. Bez toho nikdy črevo nebude pracovať 

 
Publikované : 19. novembra 2021 11:58
Vladdo
(@vladdo)
Príspevky: 65
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky 

Velmi uzitocny clanok. Ta dehydratacia je spominanych vo viacerych kontextox.Vo fore spominana dehydratacia ohladom: Závislosť na glukóze = nedostatok ATP = slabo roztvorené proteíny v bunke = dehydratácia = menšia EZ -tam sa jedna o (de)hydrataciu na bunkovej urovni?

Co sa tyka hrubeho creva a dehydratacie v clanku- spomina sa rozpustna vlaknina ktora sice robi cloveka menej termod.efektivnym ale hydratuje -co je vyhoda.

Trochu my nie je jasne nerozpustna vlaknina.Nedehydratuje ako pises to znamena ze tiez hydratuje?

Kazdopadne v kontexte sezonneho stravovania (ako sa pisalo aj v tych 3 odkazoch) clovek v zime vlakninu nepotrebuje ak ma dostak DHA a jodu a kvalitnu vodu.Viacmenej je to take docasne riesenie pri tomto prechode- ak to tak mozem nazvat.

Dakujem

 

 
Publikované : 22. novembra 2021 10:54
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
 

@vladdo

hej a som rád, že čítaš Vlado. Ešte k dehydratácii budem písať veľa a postupne sa dozvieš ďalšie puzzle.
 
V podstate tvoj nápad je na dobrej ceste no trosku dopĺňam a posuniem ťa v myšlienkových pochodoch ďalej.
 
Rozpustná vláknina skutočne hydratuje črevo, pretože na seba "stiahne" vodu. Rovnako však napríklad v lete máš prirodzene väčší smäd a teda chuť piť. Zároveň však toľko nepotrebuješ jesť a ak máš chuť jesť tak často je to chuť na ovocie, či sacharidy, ktoré sú plné čoho? Vody
 
Tvoje telo vie, kedy potrebuje vytvoriť v mitochondrii veľa vody a kedy naopak potrebuje vodu dodať pomocou pitia. A nie je náhoda, ze po jedle plnom zeleniny a rozpustnej vlákniny nemáš až taky smäd, no si plný, a zas naopak po jedle plnom povedzme orechov, mäsa a soli, dostaneš smäd (ktorý si ludia niekedy vylozia nesprávne ako chuť ešte niečo zjesť)
 
V prvom prípade v čreve vláknina natiahne dostatok vody, aby hydratovala chým, no v druhom prípade si v mitochondrii vytvoríš veľa vlastnej vody, rovnako v mitochondrii v čreve a neskôr pocítiš smäd, aby si vodu do tela doplnil, ktorá sa dostane aj do čreva.
 
 
Čiže áno, skutočne v zime rozpustnú vlákninu nepotrebuješ, pretože máš k dispozícii napr. butyrat, alebo , lyzin, či chitin.
 
A nie, nie je to dočasne riešenie. Je to niečo prirodzene pre našu biológiu, avšak dnes, kedy sú ludia konštantne dehydratovaný, vtedy to tak vnímajú. Preto musíš pri prechode na takúto keto stravu zaradiť veľa čistej a kvalitnej vody bez fluoru a tiež dostatok jódu, horčík a neskôr sodík. 👍
 
Publikované : 22. novembra 2021 19:34
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky

 

Butyrat-mastna kyselina s kratkym retazcom.

Naskyta sa otazka: uz davnejsie sme sa bavili Jaro na temu rezistentne sacharidy.

Pre  nase podmienky su orechy najlepsim zdrojom rezistentnych sacharidov (vlaknina,prebiotika) a samozrejme aj zdrojom bielkovin a tukov v zimnom obdobi.

Zivocisna podoba butyratu z masla alebo ghee by mala byt len doplnkom, spestrenim. Plati to aj pre MCT olej.

Butyrat, resp. mastne kyseliny s kratkym retazcom su pre nase zdravie, zdravie creva signifikantne.

Ako vnimas rezistentne sacharidy v zime? Tiez prioritizujes prijem orechov ako ja?

 

K dehydratacii:

Dehydratacia (celularna) velmi suvisi so zle nastavenym cyrkadiannym rytmom cloveka a slabim magnetizmom a teda aj s hypoxiou. 

Velmi vela ludi nepocituje smad a za den napr. zhone a v strese vypiju malo vody. Niekedy len 2 dcl.  Tym padom maju krv ako med a samozrejme maju obrovske chute na sladke, hlavne vecer ked sa zapne parasympatikum. Vacsina z nich su leptinovo-inzulinovo rezistentni. Casto je tu aj korelacia s nizkym tlakom. 

Cim je sposobene to, ze nie su smadny?

Vidno to dost aj u starych ludi, ze nepiju vela vody. 

 

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 11. mája 2022 6:27
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @empigo-osobny-trener-kosice

Cim je sposobene to, ze nie su smadny?

Vidno to dost aj u starych ludi, ze nepiju vela vody. 

Dehydratáciou, respektíve rozpojenim prirodzenej spätnej väzby, ktorá je v mozgu, v centre, ktoré reagujú na množstvo sodíka a štruktúru vody, na základe čoho vyvoláva pocit smädu. 

V dnešnom svete tento mechanizmus už nefunguje, pretože ľudia strácajú priveľa vody aj horčíka.

Počúvať smäd a piť až vtedy je preto pre väčšinu veľmi hlúpa vec.

Na čas obísť sa to dá iba adaptáciou na chlad a ketovennoi stravou s vysokým prísunom jódu, soli a DHA. No väčšina ľudí toto nie je ochotná využiť, pretože to zaberie mesiace.

 

Práve preto často prízvukujem, dobra voda, minerálna ideál, studená a aspoň 3 krát v týždni surová morská riasa/morská strava (pre väčšinu minimum).

 

Najbližšie články budú práve o vode, a postupne to bude naberať a veľa veci aj k tejto téme začne lepšie do seba pasovať. 

 
Publikované : 11. mája 2022 7:00
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @empigo-osobny-trener-kosice

Velmi vela ludi nepocituje smad a za den napr. zhone a v strese vypiju malo vody. Niekedy len 2 dcl

Súhlasím. Vidieť to aj na ich hormonálnom paneli (Degradovane steroidné hormóny aj vitamín D) vysoký cholesterol, vysoké MOČ/KREA, CO2 a aj RQ 

 
Publikované : 11. mája 2022 7:01
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @empigo-osobny-trener-kosice

@jaroslavlachky

 

Butyrat-mastna kyselina s kratkym retazcom.

Naskyta sa otazka: uz davnejsie sme sa bavili Jaro na temu rezistentne sacharidy.

Pre  nase podmienky su orechy najlepsim zdrojom rezistentnych sacharidov (vlaknina,prebiotika) a samozrejme aj zdrojom bielkovin a tukov v zimnom obdobi.

Zivocisna podoba butyratu z masla alebo ghee by mala byt len doplnkom, spestrenim. Plati to aj pre MCT olej.

Butyrat, resp. mastne kyseliny s kratkym retazcom su pre nase zdravie, zdravie creva signifikantne.

Ako vnimas rezistentne sacharidy v zime? Tiez prioritizujes prijem orechov ako ja?

 

K dehydratacii:

Dehydratacia (celularna) velmi suvisi so zle nastavenym cyrkadiannym rytmom cloveka a slabim magnetizmom a teda aj s hypoxiou. 

Velmi vela ludi nepocituje smad a za den napr. zhone a v strese vypiju malo vody. Niekedy len 2 dcl.  Tym padom maju krv ako med a samozrejme maju obrovske chute na sladke, hlavne vecer ked sa zapne parasympatikum. Vacsina z nich su leptinovo-inzulinovo rezistentni. Casto je tu aj korelacia s nizkym tlakom. 

Cim je sposobene to, ze nie su smadny?

Vidno to dost aj u starych ludi, ze nepiju vela vody. 

 

Nerozpustná vláknina prechádza do hrubého čreva, kde slúži ako „potrava“ pre anaerobné baktérie. Nerozpustná vláknina zároveň slúži ako stavebný materiál pre anaerobnú fermentáciu hrubého čreva, ktorej výsledkom je SCFA alias mastné kyseliny s krátkym reťazcom (Short Chain Fatty Acids).

 

Čiže tuky s krátkym reťazcom a hlavne aminokyselina lyzin úplne stačia. Lyzin je stavebný kameň butyratu.

A čo je pomerne fajn "náhoda" v zime a chlade mame v okolí potravu bohatú práve na tuk a proteín. 

 

 

 
Publikované : 11. mája 2022 8:16
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

MCT olej sem však nepatrí, to sa bavíme o rýchlej beta oxidácii a tvorbe keto látok skrz vyššiu tvorbu acetylu Coa. Nie butyratu.

No áno, orechy v zime a kvasená zavarana zelenina spolu s proteínom, maslom a tukmi je môj zdroj vlákniny 👍

 
Publikované : 11. mája 2022 8:17
Zdieľať: