mTOR alias Prečo (N...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

mTOR alias Prečo (NE) jesť po tréningové jedlo

29 Príspevky
6 Užívatelia
13 Likes
114 Videní
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3833
Admin
Zakladateľ témy
 

Po včerajšej poobedňajšej výživnej diskusii, kde sa sa bavili práve aj o trénovani a vhodnom zostavení si jedla po tréningu, ale rovnako aj dôležitosti nejedenia po tréningu, pridávam krátke doplnenie aj sem. Hlavne pre teba Daniel! 

Veľa ľudí pozná mTOR, hlavne vo svete fitness, kulturistika, moderný biohacking, atď., pričom zvyčajne sú 2 tábory ľudí:

1. Bud ho chcú stimulovať veľa (napr. kulturista) 

2. Alebo ho držať pod kontrolou a stimulovať iba občas (dlhovekosť, biohacking) 

 

Avšak je ru aj ďalšia strana mince a ti kontrola mTOR. 

mTOR nám pomáha zachovávať funkčnú svalovú hmotu a aj budovať novú. Otázka však znie, ako ho udržať v "rovnováhe" (lepšie povedané kontrolovaný cirkadiánny mechanizmom).

pretože zvyčajne ich napadá iba silový tréning, a potom konzumácia potravy, najmä proteínu.

 

Malú ľudí vie, že mTOR vo svaloch reaguje opäť raz cirkadianne, čo znamená, že jeho negatívne účinky aj pozitívne účinky, musia byť korigované. A sú korigované skrz cirkadiánny rytmus a našu cirkadiánnu Biológiu. 

 

Ak nie sú, mTOR môže byť neaktívny a ľudia ľahko prichádzajú o svalovú hmotu a naopak ak je prestimulovany, dôsledok môže byť nádor, či rakovina. 

 

MTOR je obrovský proteínov komplex, pričom mTORC1 je považovaný za dôležitý kľúčový regulátor syntézy bielkovín a hypertrofie po mechanických stimuloch v kostrovom svale. Pretože však vývoj excitácie a napätia je vo väčšine experimentálnych modelov úzko spojený, existuje veľmi málo a do veľkej miery nepriamy dôkaz o takejto mechanosenzitívnej ceste.

Napr. v zaujimavej štúdií (zdroj nižšie) sa snažili preskúmať, či aktivácia signalizácie mTORC1 závisí od napätia ako takého v kostrovom svale u potkanov 

 

 

"Excitácia vyvolaná excentrickou kontrakciou (ECC) a pasívne naťahovanie (PAS) s rovnakým vrcholovým napätím (Tpeak) aj časom pod napätím vyvolali podobné reakcie v signalizácii mTORC1 napriek rôznym spôsobom vývoja napätia" !!!

 

"Keď sa aktívne napätie počas excentrickej kontrakcie takmer zrušilo pridaním inhibítorov myozínových ATPáz (skratka IMA), signalizácia mTORC1 sa znížila na úroveň porovnateľnú s nestimulovanými kontrolami." 

Čo to znamená v ľudskej reči?

 

V ľudskej reči to znamená toľko, že aktivácia mTOR nie je až tak závislá od svalovej kontrakcie ako priamo od funkcie ATP-syntaz v mitochondriach v kostrovom svalstve.

 

A tieto motory (ATP - syntazy) nie sú závislé iba od elektrónov z jedla, ale zo svetla, aké naša koža nad svalmi zachytí. Vhodné svetlo dokáže ATP syntazu poháňať nezávisle od elektrónov z jedla.

 

Ak je svetlo optimalizované, negatíva mTOR sú vyvážené s pozitívami a potom je aj svalová kontrakcia veľmi prospešná.

 

 

To znamená, že ak je tvojim cieľom budovať alebo udržiavať normálnu a prirodzenú svalovú hmotu (a hlavne tú naozajstnú, potrebnú, ktorá má veľa mitochondrii a nervovo fascialnych prepojení) so všetkým, čoho je schopná, a nejde ti iba o nadmernú stimuláciu ubikvitinácie a budovanie "mäsa", ktoré nepotrebuješ (možno tak pre pohľad v zrkadle), pre teba má veľký zmysel trénovať poobede, niekoľko hodín od jedla (čiže nalačno) a po tréningu počkať a najesť sa možno o 30 až 60 minút. Nie hneď do seba na silu dávať nejaký proteín, gainer, maltodextrin, atď., kde si nie si istý vodikom. 

Takto dosiahneš lepšie výsledky, ktoré sú však, dlhodobé a rovnako aj tvoja cesta by teda tomu mala zodpovedať. Teraz nehovorím o športovcoch a ľuďoch, ktorí sa "špecializujú" a podávajú v nejakej "disciplíne" maximálny výkon na úkor mnohých ďalších oblastí života (zdravie, dlhovekosť,...)

 
Publikované : 24. marca 2023 7:10
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3833
Admin
Zakladateľ témy
 

Zdroj: 

 

Emil Rindom et al. Activation of mTORC1 signalling in rat skeletal muscle is independent of the EC-coupling sequence but dependent on tension per se in a dose-response relationship. Acta Physiol (Oxf). 2019 Nov;227(3):e13336. doi: 10.1111/apha.13336. Epub 2019 Jul 31. PMID: 31231946 . 

 
Publikované : 24. marca 2023 7:11
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3833
Admin
Zakladateľ témy
 

Aké to je svetlo, a aká je jeho vlnová dĺžka? Tak to odznelo tiež včera v diskusii. Záznam je k dispozícii už pre všetkých premium členov a popis pribudne v najbližších dňoch.

Každý kto včera nebol prítomní, pozrite si celý takmer 3 hodinový záznam. Veľmi veľa dôležitých vecí a super otázok! 

 

https://jaroslavlachky.sk/premium/webinare/webinare-2023/webinar-marec-2023-qaa/

 
Publikované : 24. marca 2023 7:12
Ivana and Mirek Pramuka reacted
Tomas
(@tomas)
Príspevky: 20
ČLENSTVO ZDARMA
 

@jaroslavlachky tak k tejto téme by ma určite zaujímalo aj viac Jaro

 
Publikované : 26. marca 2023 12:50
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3833
Admin
Zakladateľ témy
 

@tomas Budeš prekvapený, ale čoskoro bude k téme článok. Doplnenie k slovám vyššie 👍

 
Publikované : 26. marca 2023 14:04
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3833
Admin
Zakladateľ témy
 

Naše motory v mitochondriách (ATP - syntázy) nie sú závislé iba od elektrónov z jedla, ale zo svetla, aké naša koža nad svalmi zachytí. Vhodné svetlo dokáže ATP syntázu poháňať nezávisle od elektrónov z jedla. Dôvod je VODA.

 

 

Voda je to, čo tvoje mitochondrie tvoria počas oxidačnej fosforylácie, ktorá zároveň obmýva F0 hlavu ATP-syntázy, ktorá produkuje ATP. To znamená, že akákoľvek zmena štruktúry a viskozity tejto vody musí ovplyvniť rotáciu motorov a teda aj produkciu ATP, mitochondrie a efektivitu aj svalu.

Hoci priznám sa, pre mňa osobne sú svaly na poslednom mieste. Pre mňa je prvoradá moja mentálna a celková fyzická výkonnosť, ktorá je za posledné roky pomerne „zaujímavá“...

 

Riadky vyššie teda znamenajú toľko, že ak je svetlo okolo teba optimalizované, negatíva mTOR budú vyvážené s pozitívami a potom bude aj svalová kontrakcia veľmi prospešná. To znamená, že vtedy si môžeš dovoliť aj trénovať, kľudne aj silovo a ak máš povedzme do 30 rokov, prirodzene aj naberať viac svalstva. Ak máš však viac rokov uvedom si, že tvojím primárnym cieľom môže byť trénovanie naďalej, no tvoje svaly už nebudú chcieť rásť a už vôbec nie do objemu. To však neznamená, že sa nebudú zlepšovať. Naopak.

Rovnako ako dokážeš neustále zlepšovať svoju pamäť, učiť sa nové veci, hry, pohyby, aj bez toho aby ti hlava „rástla“, podobne dokážeš zlepšovať a rozvíjať aj svoj tensegrity systém a aj celý kolagénovo-kostrovo svalový systém. Tvoje nervovo fasciálne prepojenia totiž dokážu „divy“, ak im to umožníš.

Toto je dôvod, prečo vždy tvrdím, že rieš najskôr svoje Mitochondrie a cirkadiánny rytmus a všetko ostatné až neskôr. Tiež je to dôvod prečo mnohým obéznym ľuďom neodporúčam trénovať, no hýbať sa áno. Pohyb potrebujú, no tréning by im stav zhoršil, pretože ich ATP-syntázy nedokážu filtrovať vodík a tvoriť vodu.

 

 

Ak je teda tvojim cieľom budovať alebo udržiavať normálnu a prirodzenú svalovú hmotu (a hlavne tú naozajstnú, potrebnú, ktorá má veľa mitochondrii a nervovo fasciálnych prepojení) so všetkým, čoho je schopná, a nejde ti iba o nadmernú stimuláciu ubikvitinácie a budovanie zbytočného "mäsa", ktoré nepotrebuješ (možno tak pre pohľad v zrkadle), pre teba má veľký zmysel trénovať poobede (alebo aspoň keď už svieti UVA) a tiež niekoľko hodín od jedla (čiže prakticky nalačno). Tiež má  pre teba vtedy zmysel po tréningu počkať a najesť sa možno až o 30 až 60 minút (kľudne aj neskôr).

Ak bol tvoj tréning obzvlášť náročný a intenzívny, zvyčajne to aj pocítiš, že hlad dostaneš neskôr. Má to svoj dôvod. Rozoberať ho síce teraz celý nechcem, no niečo ti napíšem/naznačím.

 

Z predošlých článkov o ubikvitinácií vieš, že len zapojenie jediného atómu dusíka do štruktúry nového svalu stojí tvoje telo cca 5 molekúl ATP. Teraz si to prepojme s článkami z minulých rokov o hormónoch, cholesterole a ATP. Mastná kyselina má omnoho viac vodíka a donáša najviac elektrónov aj protónov do mitochondrie. Mastné kyseliny vytvoria až 4,5-krát viac ATP ako glukóza!

 

Aby som bol presný, tak jediná molekula 18-uhlíkovej mastnej kyseliny stearovej (nachádza sa napr. v kakau, či mojej obľúbenej horkej čokoláde – členovia po poslednom QaA vedia presne akú myslím aj prečo) prinesie do mitochondrie až 452 protónov z vodíka a vytvorí 136,6 molekúl ATP.

Molekula 6-uhlíkovej glukózy do mitochondrie prinesie 112 protónov (a/alebo deutéria) a vytvorí 37,6 molekúl ATP. Ak porovnáme až 3 molekuly glukózy z jednou mastnou kyselinou, aby sme mali rovnaký počet uhlíkov (18), stále nám dá mastná kyselina 136,6 ATP a glukóza iba 112,8 ATP. Je to obrovský rozdiel.

 

Ak teda často a nasilu trénuješ v zmysle budovania objemu svalstva a mitochondrie neoscilujú, ako majú, uvedom si, že len zvyšuješ svoju ubikvitináciu a spotrebu ATP. Takmer všetko ATP sa spotrebuje na stavbu svalov dôležité orgány, ako mozog a srdce s najväčšou spotrebou ATP, si to časom odskáču.

Preto si dobre rozmysli, až si nabudúce budeš po tréningu dávať nejaký proteín, gainer, či  maltodextrin, atď., kde si nie si istý vodíkom. Tým netvrdím, že nemôžeš. No veľa ľudí si to dáva najmä za účelom dopĺňania glykogénu, ktorý si vyčerpali a tiež za účelom anabolizmu (rýchleho rastu novej hmoty). No a tu prichádza do hry moja slávna veta, ktorá bude trochu „bolieť“:

„Ak ani len nevieš, že niečo nevieš, iba ťažko prídeš na to, čo je to, čo doposiaľ nevieš!“

V tomto prípade hovorím o tom, že tvoje telo vie prečo každý jeden substrát, vrátane glukózy, glykogénu ale aj mastných kyselín „ťahá“ z mitochondrie. Áno, dobre počuješ. Keď tvoje telo syntetizuje tuk, alebo novú glukózu, vždy to berie z mitochondrie. V mitochondrii totiž prechádzajú tieto substráty cez krebsov cyklus, ktorý recykluje vodu a vodík z betaoxidácie. Čo to pre teba ako laika znamená?

Že molekula glukózy, ktorú si tvoje telo po tréningu vytvorí samé a dá do glykogénu je odlišná, ako molekula glukózy, ktorú zješ z maltodextrínu z prášku. Toto je dôvod, prečo sa ľuďom po adaptácií na chlad a ketogénnu stravu nejaký glykogén z počiatku „vytratí“, no následne sa im nezávisle na príjme sacharidov obnoví, hoci nie v plnej kapacite. Nepotrebujú ho totiž toľko.

Ich kostrové svaly po čase využívajú viac oxidáciu mastných kyselín a hlavne využívajú kvalitný vodík. Aj ich glykogén vo svale vtedy obsahuje menej deutéria, čo je aj dôvod, prečo už nepotrebujú zadržiavať také množstvo glykogénu, ako bežný kulturista, či človek, ktorý má svalstvo závislé iba na glukóze!

 

Uvedom si totiž, že tu nikdy nešlo o kalórie, či ATP. Alebo si myslíš, že aj ten kreatín-fosfátový systém máme v tele iba z dôvodu rýchlej suplemetnácie ATP? A čo tak polovodivosť? Už si zabudol na to, čo fosfor dokáže a ako dopuje polovodiče? Ak hej, zopakuj si článok!

Nikdy tu nešlo o tie kalórie, ale o elektronickú indukciu vody. To sa týka aj kostrového svalu. Presne preto vedci zistili, že aj aktivácia mTOR nie až tak závislá na tipe kontrakcie, ale hlavne od práce mitochondrie a ATP-syntázy, ktorá rotuje vo vode.

 

Toto je ten skutočný dôvod, prečo vedľa seba môžeš postaviť váhovo aj postavovo dvoch rovnakých ľudí, ktorých výkonnosť, sila a hlavne svalová výdrž budú absolútne rozdielne a tiež ich rozbor krvi, či dáta zo spiroergometrie, aj iné. Je totiž obrovský rozdiel v tom, koľko ATP si tvoje telo môže dovoliť tvoriť v mitochondrii a v akej štruktúre máš v sebe vodu a polovodiče.

Ak sú optimalizované, tvoj aktín aj myozín budú využívať veľké kvantá energie z vody a jej neustálej elektronickej indukcie a nebudú závislé na rýchlej glykolýze. Takýmto spôsobom tvoje svaly budú nie len výkonné, ale ti tiež budú slúžiť ako pekný záložný systém pre tvorbu Tepla (IČ) a vody. Nezabúdaj, že svaly síce nemajú toľko mitochondrii ako mozog, či srdce a pečeň, no majú veľkú plochu a sú pod kožou!

 

Viac v novom článku:

 

https://jaroslavlachky.sk/voz-10-svaly-ubikvitinacia-a-potreningove-ne-jedenie/

 
Publikované : 26. marca 2023 15:27
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3833
Admin
Zakladateľ témy
 

Audio TU:

https://open.spotify.com/episode/6pmdE2Pvas1VTNksog7F9t?si=45c1532166e84fbb

 
Publikované : 26. marca 2023 15:39
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 

💪Cvičením je skutočne možné vybudovať nové neuróny v mozgu a svaloch.

Ako som už spomenul, cvičenie preukázateľne podporuje neurogenézu v hipokampe, čo je oblasť mozgu, ktorá sa podieľa na učení a pamäti.

To znamená, že pravidelná fyzická aktivita môže potenciálne viesť k rastu nových neurónov v tejto oblasti, čo môže pomôcť zlepšiť kognitívne funkcie.

Mám klientov, ktorým pomáham zlepšiť nie len svaly, ale aj nervový systém a teda aj funkcie mozgu.

Okrem podpory neurogenézy sa tiež ukázalo, že cvičenie stimuluje mitogenézu vo svalových bunkách, čo vedie k nárastu svalovej hmoty a sily.

Zistilo sa, že najmä odporový tréning je účinný pri podpore rastu svalov a produkcii nových svalových buniek prostredníctvom aktivácie satelitných buniek, ktoré sú zodpovedné za opravu a regeneráciu svalov.
Je dôležité poznamenať, že proces budovania nových neurónov a svalov prostredníctvom cvičenia nie je okamžitý a môže si vyžadovať čas a dôslednosť, kým uvidíte významné výsledky.

Pravidelná fyzická aktivita má však mnohé výhody pre celkové zdravie a pohodu, vrátane potenciálu pre budovanie nových neurónov v mozgu a svaloch. Taký krátky koment odomňa. Mitogenéza vie byť stimulovaná aj skrz neurogenénezu. Len pointa je v tom, že to chce súhru…..

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 27. marca 2023 21:09
Tomas reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@empigo-osobny-trener-kosice si jeden z mála u nás, ktorý už týmto veciam celkom rozumie Miro!

Len by som doplnil krátko, opäť, že nejde ani tak o budovanie priamo nových neurónov, ale hlavne o ich neustále prepájanie pomocou switchu jednosmerného elektrického prúdu cez dentrity (z každej strany) a následne synapticke prepojenia. Takýmto spôsobom dokážeme reálne neustále zlepšovať celý kolagén a tensegrity systém, vrátane svalstva.

Podľa mňa je toto jeden z dôvod, prečo sú zvyčajne ľudia, ktorí sa dobre a prirodzene hýbu aj dobrý v myslení a nejakých strategických alebo iných úlohách/hrách.

 

Naš prirodzený "movement" ide a aj musí ísť vždy ruku v ruke s kvalitným spánkom a teda autofágiou a regeneráciu a zároveň s mozgom 💪

 
Publikované : 28. marca 2023 10:51
Tomas and Mirek Pramuka reacted
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 

Publikoval: @jaroslav-lachky

Len by som doplnil krátko, opäť, že nejde ani tak o budovanie priamo nových neurónov, ale hlavne o ich neustále prepájanie pomocou switchu jednosmerného elektrického prúdu cez dentrity (z každej strany) a následne synapticke prepojenia. Takýmto spôsobom dokážeme reálne neustále zlepšovať celý kolagén a tensegrity systém, vrátane svalstva.

Preto je spanok dolezity (melatonin, rege myelínu, celkovo redukcia a magnetizmus).

Ako si vravel v VOZ10 voda je vzdy PRIM…Bohuzial zijeme v jednej velkej mikrovlnke…A dehydratacia je jedna z tichých epidémii ľudstva tejto doby. 

Dik Jaro, za tvoje slova 😉

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 28. marca 2023 11:34
Daniel Holeva
(@daniel-holeva)
Príspevky: 55
PLATINOVÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Zamýšľal som sa počas dnešného tréningu vonku v kraťasoch a mikine, neskôr v tričku. Predpokladám, že priame svetlo slnečné žiarenie resp. IRL bude robiť mitochondriíí a ATP syntáze väčšiu radosť. Ale má priamy efekt fotón ktorý absorbujem skrz oko alebo len odkryté nohy od stehna dole napr. na mitochondriu v nejakom inom svalovom vlákne na zakrytej časti tela? Predpokladám, že áno keď premýšlam nad pohybom elektrónov a fotónov v tele a ich komunikáciou. 

 

Ďalšia vec čo mi bežala hlavou je, že väčšia intenzita môže mať lepší efekt na mTOR ale čo ak to neudýcham nosom? Má zmysel sa snažiť udržať intenzitu ktorú udýcham nosom alebo radšej zvýšiť náročnosť a roztočím tým ATP syntázu viac tým pádom by som mal zvýšiť aj mTOR a udržať ubikvináciu v miere pokiaľ som zdravý? 

 
Publikované : 28. marca 2023 16:10
Tomas reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Publikoval: @coach_empigo

Preto je spanok dolezity (melatonin, rege myelínu, celkovo redukcia a magnetizmus).

Ako si vravel v VOZ10 voda je vzdy PRIM…Bohuzial zijeme v jednej velkej mikrovlnke…A dehydratacia je jedna z tichých epidémii ľudstva tejto doby. 

Dik Jaro, za tvoje slova 😉

Jj presne tak, a aj práve preto treba tieto informácie dostávať ďalej a ďalej a ti aj skrz ľudí ako ty, ktorí pracuje s ďalšími a vieš usmerňovať 🙏😉

Nižšie pripájam ďalšie dôležité dôsledky z posledného a aj nového článku, ktorý bude teraz 

 
Publikované : 29. marca 2023 10:42
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
mTOR je Metabolicka dráha, ktorá ako už viete, nie je riadená iba nutrične. Je riadená predovšetkým Redoxom, čo je aj dôvod, prečo má rozdielna výživa (sacharidy, proteíny, verzus tuky) odlišný vplyv na signalizáciu mTOR. Sacharidy a tuk totiž vstupujú do mitochondrie odlišne a tiež odlišné stimulujú delta psí.
 
Tiež odlišne ovplyvňujú proteín NAD a hlavne pomer NAD ku NADH, ktorý následne vplýva aj na SURTUIN.
 
Sirtuíny následne tiež riadia dráhu mTOR, no škoda je, že nnoho odborníkov na výživu alebo lekárov, PhD, apod., o dráhach mTOR vie, využíva výživu k jej ovplyvneniu, no neberie v úvahu redox.
 
Proteín NAD totiž preberá protóny a elektróny z vodíka z jedla a vody okolo, čo znamená, že reaguje na tunajšie kvantové tunelovanie. To znamená, že je úzko spätý so štruktúrou aj viskozitou vody v bunke a v mitochondrii. Po novom webinari, ktorý bude zverejnený v sobotu, tomuto vzťahu vzdialenosti pochopíte ešte lepšie.
 
 
Kedykolvek sa však toto kvantové tunelovanie elektrónov zhorší, NAD poklesne, čo vytvára stav „pseudohypoxie“, kde nie sme skutočne bez kyslíka. Iba to simuluje tento stav. Preto sa to vola "pseudo". V tomto stave sú však tiež vyššie hladiny HIF-1α. No a vyššie HIF 1alfa spolu s nižším NAD už nie je dlhodobo optimálne. A tu prichádza do hry redox. Pretože sacharidy, ktoré sú človeku podávané neustále, 24 hodín denne, 12 mesiacov v roku, obzvlášť ak čelíme nadmernému uEMP, v podstate vyvoláva neustále tento efekt pseudohypoxie.
 
 
 
To znamená, že počet, ale aj kvalita mitochondrií v našom tele sú priamo úmerné účinkom elektromagnetickej sily pôsobiacej na mitochondrie a na jej cytochrómy (komplexy). No a na tieto vplýva svetlo (uEMP), akému čelíme, ale tiež vodík z jedla, aký do mitochondrie príde (sacharid, verzus tuk, pripadne proteín).
 
 
Prečo to píšem znovu a aj teraz? Pretože každý z Vás by túto "banalitu" už mal poznať a dôležité body sa snažím prízvukovať vždy, kedy treba.
 
Nezabúdajte, že Sacharidy dodávajú mitochondrii menej elektrónov, no s vyššími energiami, čo v podstate simuluje letnú "energiu". Toto vytvára nadmerné ROS aj RNS (reaktívne formy dusíka), čím sa začínajú aj epigenetické zmeny v mitochondriálnej DNA.
 
Toto je ten dôvod, prečo som ešte roky dozadu v prvých webinaroch hovoril o tom, kedy je pre ženu optimálne otehotnieť a tiež prečo majú cicavce ako my najvyššie úrovne steroidov v Apríli až Máji (teda koniec zimy a začiatok jesene). Vtedy je totiž slnečné svetlo veľmi intenzívne, slnko vychádza skôr a je dostatok času kým príde UV, nie je ešte príliš teplo (chlad) a zároveň už sú prvé sacharidy).
 
 
Sacharidy sú prírodou navrhnuté tak, aby rástli a boli konzumované iba v dlhých slnečných mesiacoch. Prírodu totiž nezaujímaju kalórie. Aj preto sú my už dnes tak trochu "vtipné" mnohé výživové kurzy. Ešte pred rokom 2020 mohli byť v skutku fajn, a tiež netvrdím, že sú dnes úplne zbytočné, no zamysli sa sám.
 
 
Príroda pracuje s jedinou vecou - kvantom energie a informácie. Preto je všetko v prírode kvantizované. No a EMP, akému čelíme dnes verzus EMP, akému sme čelili v minulosti je odlišné. Preto aj pohľad na stravu musí byť odlišný. Teraz späť k veci.
 
 
Sacharidy teda vstupujú do mitochondrie a poskytujú jej špecifickú „redoxnú stopu“. Táto "stopa" sa volá Delta psí, alias elektrický potenciál vnútornej mitochondriálnej membrány.
 
 
Delta psi mitochondrie je v podstate vyjadrenie Vnútorného mitochondriálneho membránového potenciálu.  
 
Elektrický potenciál sa meria vo Voltov (hoci u mitochondrie v mili Voltoch, skratka mV) a jednoducho odzrkadľuje niečo ako TLAK.
 
Rovnako ako keď si predstavíte hadicu, ktorú napojíme na kohútik a pustíme vodu. Do hadice sa dostane TOK VODY, no ak hadicu na druhom konci upcháme, VODA dnu bude TLAČIŤ, no nebude hadicou prechádzať. Čím viac vody dnu budeme privádzať, jednoducho budeme zvyšovať daný TLAK. TOK vody však bude neustále rovnaký, pokým druhý koniec hadice nepustíme a voda nezačne tiecť.
 
 
No a presne toto je delta psí. Dané delta psí iba odzrkadľuje tento TLAK.
 
To znamená, že keď do mitochondrie privedieme elektróny (do hadice pustíme vodu), mitochondria vyvinie isté delta psí (elektrický potenciál = TLAK). No a čím je tento tlak vyšší, tým väčšia sila pôsobí na prichádzajúce elektróny, ktoré tak mitochondria lepšie „pritiahne“.
 
Presne preto sú sacharidy od prírody iba sezónna vec, ktorá jej dáva sezónnu "redoxovu stopu".
 
 
No a tu prichádza zaujímavá pointa, ktorú som viackrát tiež hovoril, no myslím, že často na ňu ľudia zabúdajú. Kto chce viac, zopakujte články o reverznom toku mitochondrie a Pentózový cyklus.
 
Keď zjeme sacharidy, vodík ide na prvý komplex, kde spotrebuje okamžite NAD a zvýši NADH. Smer je zľava doprava, od prvého komplexu, skrz koenzým q na tretí komplex, potom na štvrtý, kde vznikne voda
Koniec. Avšak tuk,... tuk ten dokáže tiež priniesť vodík aj na prvý komplex, a to práve vďaka reverznému toku elektrónov. No musí mať na to podmienky.
 
Musime mať istý Redox, a tiež funkčný koenzým Q v zredukovanom stave a aj dostatok NAD a tiež musíme bst schopný betaoxidovať.
 
 
Nasýtené tuky teda poháňajú reverzný tok elektrónov cez komplex I, no iba vtedy keď je delta psi vysoké (= redox je vysoký = veľa UV = leto alebo jeseň, keď ešte sú sacharidy).
 
Ozltazka znie. Ako to nasýtené tuky robia? Ako spustia reverzný tok? Jednoducho - pridaním elektrónov priamo do koenzýmu Q cez FADH2 na komplexe číslo 2.
 
Presne preto napríklad Daniel a jeho skúsenosť s takýmto ranným jedlom, pobytom vonlu, plus trénovanim už prakticky nalačno je skvelý nápad.
 
Tiež preto ráno v sezóne môže zdravý človek pridať do svojho #mitohackingu veci ako čučoriedky, kvalitná Horká čokoláda (viď Marcové QaA), Nikotín, či kávu, apod. Následne, s tréningom nalaxno, už spaľujeme opäť podkožný tuk, ktorý vytvára najviac ATP a vody, aj IČ, no tiež vie spustiť reverzný tok, a teda vyprodukovať skrz FADH2, redukovaný koenzým Q a prvý komplex špecifický voľný radikály superoxid. Bingoooo
 
 
No a tu prichádza finálna pointa, ktorou je to, čo často spomínam a to kontext. Kontext, kontext, kontext. Preto vždy hovorím, že jednoduchá odpoveď nejestvuje, hoci ľudia sa snažia zjednodušiť to, čo sa nedá. A tu je príklad. Ako vidieť, jeden človek hore si môže dovoliť konzumovať sacharidy, majú pre neho význam dokonca aj po tréningu, ak chce budovať objem, a plniť svaly glykogén im z jedla napríklad, atď., no pre iného nie. Ak má niekto zdravotný problém asociovany s nízkym NAD (pseudohypoxia), alebo je naozaj veľmi dehydratovaný, apod., pre neho je tento stav takmer nemožné dosiahnuť.
 
Jeho delta psí je totiž chronicky nízke pretože ma veľmi nízky pomer NAD/NADH, čo znamená, že jeho koenzým A v mitochondrii je väčšinu času oxidovaný. Presne preto pre povedzme visc obézneho človeka môže byť prospešnejšia ketogenna strava a popri tom konzistentný pobyt na SLNKU, ktorý mu postupne obnoví NAD.
 
Ak by povedzme tento človek jedol Sacharidy, ako mu napr. poradil výživový poradca, sacharid automaticky v mitochondriach spraví čo? Zvýši Delta psí, spotrebuje NAD a zvýši NADH, a teda vytvorí ďalší pseudohypoxicky stav. Týmto v podstate ešte zablokuje ďalší spätný tok na tvorbu superoxidu a jeho mitochondrie nedokážu podstúpiť autofágiu, opraviť sa a ani sa zdravé rozmnožiť. Toto je ten kontext, o ktorom vždy hovorím Redox človeka je kľúčový.
 
 
Žeby preto napríklad náš mozog rád spaľoval ketóny, hoci superoxid až tak nemusí, no napríklad také svaly, ktoré oxidujú aj priamo mastné kyseliny a aj glukózu, superoxid rady?
 
Môže byť toto dôvod, prečo športovci nikdy nemôžu zažiť plný potenciál ich Biológie, ak nie sú ochotný "obetovať" pár mesiacov adaptácii na chlad a ketogennu stravu s dostatkom DHA?
 
 
O tomto sme sa súkromne v diskusii bavili aj v sobotu po prednáške s pár ľuďmi. Bolo by fajn dostať toto medzi viac ľudi a možno nájsť aj nejakých športovcov, ktorí by si reálne na sebe vyskúšali veci, no samozrejme aj s podstúpením krvných testov, spiroergometrie, pripadne level deutéria.
 
 
Tu je pre každého jedna z najlepšie dizajnovych štúdií doteraz - FASTER s trénovanými atlétmi, ktorá trvala aspoň pár mesiacov (od 6 mesiacov po 18 a viac), pričom atléti zmenili stravu a chtiac nechtiac zaradzovali mnohí aj studené sprchy, apod. Zaujímavé je, že ani jednému neklesla výkonnosť, práve naopak, dokonca im stúpla oxidácia tuku (miesto nejakých 0,5 až 1 gramu tuku za minútu oxidovali až cca 1-1,5 gramu za minútu) a zachovala sa (alebo dokonca zvýšila) aj oxidácia glukózy, a to aj napriek tomu, že glukózu nejedli. Tiež sa im dopĺňal glykogén nezávisle na prijme glukózy. Toto len potvrdzuje koncept popísaný vyššie.
 
Pod tým je ešte kúsok z mojich experimentov.
 
 
 
 
 
 
 
 
Publikované : 29. marca 2023 10:43
Tomas reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Publikoval: @daniel-holeva

Zamýšľal som sa počas dnešného tréningu vonku v kraťasoch a mikine, neskôr v tričku. Predpokladám, že priame svetlo slnečné žiarenie resp. IRL bude robiť mitochondriíí a ATP syntáze väčšiu radosť. Ale má priamy efekt fotón ktorý absorbujem skrz oko alebo len odkryté nohy od stehna dole napr. na mitochondriu v nejakom inom svalovom vlákne na zakrytej časti tela? Predpokladám, že áno keď premýšlam nad pohybom elektrónov a fotónov v tele a ich komunikáciou. 

 

Super Daniel, takýto prístup a aj, zmýšľanie sa mi opäť raz páči.

Čo sa týka otázky, slnečné svetlo ma vždy veľa IČ, takže to je vždy BEST. A síce nebude mať priami efekt v zmysle zmeny viskozita vody okolo ATP syntazy na časti tela, na ktorú slnko nesvieti, no ovplyvní ďalšie časti tela. Už len tým, že keď zasiahne jednu časť tela a vodu v nej, táto voda je v kontakte s ďalšími časťami tela skrz kolagén.

Tiež sa naša krv neustále filtruje a len za jediný deň jej pretočime cez 7 tisíc litrov vody. To znamená, že každú minútu sa krv z časti napr. na stehne presunie do ďalšej časti tela, urobí okruh a vráti sa nazad. Čiže sa "ožiari". 

 
Publikované : 29. marca 2023 10:46
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Publikoval: @daniel-holeva

Ďalšia vec čo mi bežala hlavou je, že väčšia intenzita môže mať lepší efekt na mTOR ale čo ak to neudýcham nosom? Má zmysel sa snažiť udržať intenzitu ktorú udýcham nosom alebo radšej zvýšiť náročnosť a roztočím tým ATP syntázu viac tým pádom by som mal zvýšiť aj mTOR a udržať ubikvináciu v miere pokiaľ som zdravý? 

 

Po prečítaní riadkov vyššie by malo byt jasné Daniel.

https://jaroslavlachky.sk/forum/postid/9786/

Nesustred sa ani tak o to, ako "moc" alebo "menej" mTOR stimulovať, ale skôr na celok ako taký. Keď svoj výkon zvyšuješ prirodzene, aj mTOR a tvoje budovanie svalstva plus jeho prepájanie skrz neurony, fascie a nervy sa zlepšuje taktiež.

 

Keď vládzeš ešte dýchať nosom, vieš ze zrejme stále dostatočne oyidujes mastné kyseliny. To môže byť až veľmi vysoko, dokonca aj nad prahom ANP.

Keď už ideš s intenzitou vyššie, obzvlášť ak je to správny tréning tipu nejakého "kruhového", kde robíš rôzne pohyby a zapája viac častí, je prirodzené zeuz musíš dýchať ústami. To je práve ten čas, kedy vieš, že tvoje telo začína visc využívať aj superoxid a spätný tok na to, aby podporilo mitochondrialnu biogenezu

💪👍

 
Publikované : 29. marca 2023 10:51
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Cize všetkými vecami vyššie, ktoré so mtam rozpísal, to vie pripadne ešte podporiť viac. Aj preto osobne často paradoxne keď trénujem a mam veľa aktivity tam jem menej, aj, menšie množstvo, a v deň regenerácie zjem možno viac. Veľa ľudí tomu nechápe a snaží sa v aktívny deň jesť naschvál viac. No práve týmto "stimulom" často zabránime mitochondriam robiť to, na čo sú zvyknuté. 

 
Publikované : 29. marca 2023 10:53
Tomas
(@tomas)
Príspevky: 20
ČLENSTVO ZDARMA
 

@jaroslavlachky vďaka Jaro za odpoveď aj príklady 🙂

 
Publikované : 29. marca 2023 12:44
Zuzana Golitkova
(@zuzi-2)
Príspevky: 134
PLATINOVÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@jaroslav-lachky tu som si vsimla na sebe, ze v den treningu, teda po treningu nepocitujem prilisny hlad, avsak na druhy den je to ine, zjem viac aj sa mi to ziada. Len ked citam posledne informacie od teba ako sa stravovat ,tak po treningu je celkom fajn sa najest a ako zena by som aj sacharidy mala (plati tu tiez sezonnost), aby som pomohla znizit ubikvitinaciu a tiez, aby som setrila ATP. Neviem, ci som to spravne pochopila, ale takto nejak som som si to zapamatala. Po treningu si dat sacharidy s proteinom, nemusim hned ale treba aspon do hodiny sa najest a teda aj trening si nastavit tak ako jem, to znamena trening pred poslednym jedlo a jedlo minimalne 3 hod pred spanim. To, ze nepocitujem hlad po treningu neznamena, ze sa nemam najest. Dobre to chapem?

 
Publikované : 29. marca 2023 13:19
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Publikoval: @zuzi-2

tu som si vsimla na sebe, ze v den treningu, teda po treningu nepocitujem prilisny hlad, avsak na druhy den je to ine, zjem viac aj sa mi to ziada.

Presne tak, Tvoja intuícia a telo ti "nasepkava" dobre. Na tebe bolo hneď vidieť, že si veci optimalizovala dobre Zuzi a momentálne ide už len o to, že máš z toho životný štýl, čiže tvoje "normálne" nie je normálne väčšiny, možno aj kolegov okolo (ved poznáš 😉)

A chápeš to správne ⤵️

 
Publikované : 29. marca 2023 15:18
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Publikoval: @zuzi-2

Len ked citam posledne informacie od teba ako sa stravovat ,tak po treningu je celkom fajn sa najest a ako zena by som aj sacharidy mala (plati tu tiez sezonnost), aby som pomohla znizit ubikvitinaciu a tiez, aby som setrila ATP. Neviem, ci som to spravne pochopila, ale takto nejak som som si to zapamatala. Po treningu si dat sacharidy s proteinom, nemusim hned ale treba aspon do hodiny sa najest a teda aj trening si nastavit tak ako jem, to znamena trening pred poslednym jedlo a jedlo minimalne 3 hod pred spanim. To, ze nepocitujem hlad po treningu neznamena, ze sa nemam najest. Dobre to chapem?

Hej, dobre.

V podstate si len pamätaj, že čím budeš staršia (teraz nenarazam na vek, keďže to sa u ženy nehovorí, ale myslím všeobecne), tak tým telo chce viac výživat autofágiu a teda menej budovať ďalšieho väčšieho svalstva.

Takže budeš mat takéto pocity prirodzene, pretože keby si nejedla, telo logicky bude svoje proteíny degradovat a opravovať. Čiže dnes je to pre teba super práve tskto, keď si dávaš aj záležať na strave. Jedine co môžeš, občas skúsiť keď máš čas alebo nejakú aktivitu schválne jedlo posunúť na neskor, povedzme trénovať skôr a najesť sa o 2 a viac hodín. Inak presne tak, ako to robíš. Pre teba to má takto veľký zmysel 👍

 

 
Publikované : 29. marca 2023 15:20
Stránka 1 / 2
Zdieľať: