Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Čo je to delta psi mitochondrie

6 Príspevky
2 Užívatelia
3 Likes
212 Videní
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3833
Admin
Zakladateľ témy
 

Delta psí sa na blogu objavilo v posledných 2 článkoch po prvý raz a preto to píšem aj sem. Je to dôležité.

 

Delta psi mitochondrie je v podstate vyjadrenie Vnútorného mitochondriálneho membránového potenciálu.  

Čo je to elektrický potenciál dokážem každému vysvetliť veľmi jednoducho, takže sa neľakajte. Elektrický potenciál sa meria vo Voltov (hoci u mitochondrie v mili Voltoch, skratka mV) a jednoducho odzrkadľuje niečo ako TLAK.

Rovnako ako keď si predstavíte hadicu, ktorú napojíme na kohútik a pustíme vodu. Do hadice sa dostane TOK VODY, no ak hadicu na druhom konci upcháme, VODA dnu bude TLAČIŤ, no nebude hadicou prechádzať. Čím viac vody dnu budeme privádzať, jednoducho budeme zvyšovať daný TLAK. TOK vody však bude neustále rovnaký, pokým druhý koniec hadice nepustíme a voda nezačne tiecť.

 

No a presne toto je delta psí. Dané delta psí iba odzrkadľuje tento TLAK.

To znamená, že keď do mitochondrie privedieme elektróny (do hadice pustíme vodu), mitochondria vyvinie isté delta psí (elektrický potenciál = TLAK). No a čím je tento tlak vyšší, tým väčšia sila pôsobí na prichádzajúce elektróny, ktoré tak mitochondria lepšie „pritiahne“.

 

Práve preto bolo jasne v posledných článkoch napísané, že my ľudia sme prírodou uspôsobení tak, že naše delta psí je v lete vyššie a v zime nižšie. Čo však ostáva pomerne rovnaké je STABILITA Redoxu. Čiže v oboch prípadoch, je dané delta psí stabilné.

 

Keď sa teraz každý z Vás zamyslí laicky, dôjde mu toho veľa. V lete máme v sacharidoch menej elektrónov, no tieto elektŕony sú nabité UV svetlom. Majú viac energie. Mitochondria má teda vyššie deltá psí, pretože potrebuje toto menšie množstvo elektrónov viac pritiahnuť.

 

Čo však zima a chlad? Vtedy má mitochondria schválne nižšie delta psí, pretože oxiduje mastné kyseliny, ktoré do mitochondrie privedú omnoho viac elektrónov. Vysoká donáška = potreba po menšom tlaku (nižšom delta psí).

 

Verím, že je to každému jasné.

Práve preto bolo v najnovšom článku jasne napísané, že aj príroda nám schválne dáva rôzne mastné kyseliny v závislosti od sezóny.

 

Tiež tam bolo jasne napísané, že zvýšený inzulín v krvi je vždy u zdravého cicavca spojený so zvýšeným delta psí je. Nie naopak.

Vysoké delta psí (vysoký elektricky potenciál mitochondrie) umožňuje tvorbu voľného radikálu H2O2 (peroxid vodíka), ktorý následne môže „ochromiť“ fosfatázu, ktorá normálne ovláda (podporuje) prácu inzulínu. Toto umožňuje správnu signalizáciu inzulínu jeho receptoru v tele.

 

Práve preto cicavec v lete môže konzumovať sacharidy a nemusí mať z nich strach a rovnako ich vie využiť na prelome, kedy pre neho majú trošku odlišný efekt (zvýšená tvorba superoxidu a peroxidu vodíka), ktoré môže využiť vo svoj prospech.

 

Rýchle prípady pre každého na doplnenie. Podobné, ohľadom stravy, nájdete aj v novom článku Hormóny #11

 
Publikované : 13. marca 2022 14:40
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3833
Admin
Zakladateľ témy
 

ZIMA (chlad):   

V stave chladu zvyčajne žijeme s rozpojeným metabolizmom. Protónový gradient teda bude neustále nižšie, glykémia nalačno bude stabilná (možno mierne vyššia) a vo všeobecnosti bude delta-psi nižšie. Toto nebude podporovať spätný tok elektrónov cez komplex I, a preto bude mitochondria vytvárať menej superoxidu aj voľných radikálov celkovo. To znamená pomalšie starnutie. Zima tiež ide ruka v ruke s nižším a menej frekvenčným jedením a keď tak, s prirodzene ketogénnou stravou.  

 

Keď do toho zarátame iné veci, ako vyšší magnetizmus a gravitáciu, aká je v zime, veľa vecí začne dávať zmysel...

 

LETO:

V tomto prípade je jedla zvyčajne v prostredí viac a sacharidov obzvlášť. Tvoríme preto dostatočné množstvo pyruvátu, ktorý tlačíme cez komplex I v smere „doprava“ na generovanie dostatočného množstva superoxidu na signalizáciu a tiež na malú tvorbu ATP.

 

 

Prechodné obdobia (JESEŇ):

Prechodné obdobia sú problematické, pretože sa v prírode prirodzené mení magnetické a elektrické pole, vďaka ćomu sa mení koncentrácia deutéria vo vode a v strave a rovnako schopnosť náśho tela zbavovať sa ho prirodzene, alebo ho v krvi využívať. Tiež sa mení strava, k dispozícií sú stále aj sacharidy a pribúdajú aj tuky a zároveň aj prvé známky chladu.

Toto je ten prípad, keď sa reverzný tok elektrónov cez komplex I stáva veľmi užitočným na generovanie superoxidu, alebo aj peroxidu vodíka.

 

Avšak, aby sa to stalo, potrebujeme vysoké delta-psi. To je spojené aj s vysokou aktivitou inzulínu a vysokou citlivosťou receptoru naň a tiež s GLUT4.

 

Posledný prípad, cukrovky 2. typu:

Tento prípad je rovnaký ako predtým (prechodné obdobie), až na to, že daný človek nepociťuje chlad ani prirodzené vonkajšie podmienky, jeho delta psí nie je vysoké a jeho citlivosť na inzulín je zničená, pretože má zničené mitochondrie.

Cukrovkár akurát nonstop konzumuje sacharidy, zvyčajne aj spolu s tukom a jeho telo proste konštantne do krvi uvoľňuje viac a viac glukózy, pretože zúfalo skúša vytvoriť superoxid na to, aby sa mitochondrie dokázali opraviť.

Pokým však cukrovkár nezmení svoje prostredie a život v danom prostredí, superoxid nevytvorí a mitochondrie nikdy neopraví.

 
Publikované : 13. marca 2022 14:40
Tomas reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3833
Admin
Zakladateľ témy
 

Na záver malá štúdia pre každého.       

 

Na obrázku vidíte obličky u zdravých myší a u diabetických myší.     

Na obrázku je vyzobrazená produkcia superoxidu u kontrolných a diabetických myší (DM). 

Na obrázku jednoducho vidieť, že pri myšiach s diabetom je produkcia superoxidu v ich obličkách in vivo nižšia ako u kontrolných myší. 

 

 

Zdroj: J Clin Invest. 2013;123(11):4888-4899.  https://doi.org/10.1172/JCI66218 .

 
Publikované : 13. marca 2022 14:47
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3833
Admin
Zakladateľ témy
 

Čo to znamená?          

Že nie STRAVA (Palivo), ale MITOCHONDRIE (Motor) sú prvoradé 👍     

Zničené mitochondrie = menej deutéria zbavenej vody = menšia schopnosť zachytávať svetlo = menšia batéria = nižšie delta psí + nižší Redox = zhoršená produkcia voľných radikálov = zhoršená schopnosť autofágie = horšie zdravie = kratší život

 
Publikované : 13. marca 2022 14:49
Ivana reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3833
Admin
Zakladateľ témy
 

Dnešné video pre každého pre lepšie pochopenie. Verím, že pochopí každý, hlavne na príklade s hadicou a tlakom 👍

 

 

 
Publikované : 19. marca 2022 8:57
Emilia Mayer Huskova
(@milka)
Príspevky: 154
ZLATÝ ČLEN
 

Mozno niekoho bude zaujímat tento kongres:

https://bodyelectric.byhealthmeans.com/

 
Publikované : 13. januára 2023 5:28
Zdieľať: