Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Pamäť a učenie

31 Príspevky
5 Užívatelia
9 Likes
236 Videní
Mário Tišťan
(@mario-tistan)
Príspevky: 20
PLATINOVÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jarko, chcel by sa ta spytat na info ohladom zlepsenia pamati a koncentracie,  akym sposobom by som tuto oblast vedet zlepsit dlhodobo a aj narazovo napriklad pri memorovani sa. Vedel by si nieco odporučiť ?       

 
Publikované : 6. júla 2021 9:45
mato reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@mario-tistan je tu viacej spôsobov Mário

Asi by ma ako prvé zaujímalo či sa naozaj jedna iba o niečo, že chceš občas kvôli práci podať lepší výkon, aj za cenu "niečoho" alebo sa bavíme o tom, že mávaš dlhodobé problémy so sústredením, memorovanim atď.? 🤔

A tiež by ma zaujímal taky celkový "level" energie aký máš počas dňa, keďže predpokladám že tvoja práca vyžaduje využívanie veľa technologie, volania, atď., ktoré sú už dnes odber preukázané, že roztvaraju krvnú mozgovú bariéru a teda aj zvyšujú glykolyzu v mozgu. 

 

Inak je tu viac vecí potom, od dlhodobých a najlepších za mna ako chlad s ketogennou stravou, no treba sa k tomu postupne dostať, cez 860 až 960 nm NIR svetlo, až po rôzne krátkodobé ako vhodné načasovanie čiernej kávy, resverstrol, či nikotínu (v súvislosti s jeho vplyvom na dopamin a acetylcholin) a rôzne iné... 

 

 
Publikované : 6. júla 2021 11:42
Mário Tišťan
(@mario-tistan)
Príspevky: 20
PLATINOVÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslav-lachky zaujimaja ma narazove ucenie ked mam toho viac a aj dlhodobe zlepsenie pamate pri mojej praci, ako si pisal s pc robim denne a telefonaty taktiez

Poslednych 5 tyzdnov ako fungujem na 1-2 jedlach denne s takmer 0-vym mnozstvom sacharidov (pokial neratam zeleninu a trochu bobuloveho ovocia) tak mavam pocas celeho dna energiu a takmer ziadne vykyvy

Chlad vyuzivam 1-2x denne (studena sprcha 3-5minut)

Co znamens NIR svetlo a akym sposobom dodat nikotin bez cigariet ? mas namysli zuvacky alebo zuvaci tabak ? 

 

 

 
Publikované : 6. júla 2021 16:11
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

@mario-tistan

S tým stravovaním aj progresom a celkovo, si ma potešil. V tomto určite pokračuj. Musíš mať na pamäti, že takáto práca ti konštantne znižuje množstvo mV na membráne mitochondrie a ketogénna strava s dostatkom DHA, veľa času bez jedla a chlad je to, čo ti niekoľko rokov dokáže pomerne fajn zmierňovať negatíva. 

 

U teba hlavne musím zdôrazniť to hlavné, aby si postupne začal „hackovať“ aspoň niektoré veci, ako notebook, kancelária, apod., aj podľa toho, čo sme si vo webinároch ukazovali (zatiaľ aspoň webinár #10 a #11), lebo je to naozaj dôležité a v priebehu rokov to bude na dôležitosti narastať.

 

Jeden z kľúčových ľudí v tejto oblasti bol Allan Frey, biofyzik, ktorý ešte v roku 1975 publikoval niekoľko prác a ukázal, že mikrovlnné a rádiovlnné frekvencie vedia roztvárať krvno mozgovú bariéru (blood brain barier = BBB) a teda vpustiť do mozgu aj to, čo by tam nemalo byť a tiež zvýšiť jeho spotrebu glukózy = menšia tvorba ATP, vyššia koncentrácia deutéria a menej vody = dehydratácia.

 

Allan Frey zistil, že tento druh žiarenia by mohol prelomiť hematoencefalickú bariéru a poškodiť obehový systém. Po dlhodobom vystavení žiareniu u niektorých zvieratiek mohli baktérie a toxíny vstúpiť do prostredia mozgu a ovplyvniť fungovanie nervových buniek. Frey opísal svoju prácu pomerne jednoduchou metódou.

Do obehového systému potkanov vpustil infúziou fluorescenčné farbivo. Mozog je normálne chránený pred prijímaním niektorých látok z dôvodu hematoencefalickej bariéry, takže zostával cca ružovo-šedý, zatiaľ čo rôzne orgány fluoreskovali (svietili). Potom boli zvieratá vystavené mikrovlnnému žiareniu a po niekoľkých minútach sa farbivo dostalo aj cez mozgovú bariéru a už svietielkoval aj mozog.

 

 

Práve preto je tento bod dôležitý a budem ho stále a stále zdôrazňovať. Tiež z tohto dôvodu môže byť pre väčšinu ľudí do budúcna za mňa vhodné využívanie jednak interiérových červených a infračervených žiaroviek a aj panelov (fotobiomodulácia = PBMT). Frekvencie cca od 860 až po 1000 nm (teda NIR=near infrared light = blízka infračervená) penetrujú najhlbšie cez lebku a zároveň je to svetlo, ktoré zachytáva štvrtý komplex v mitochondrii CCO, kde vzniká voda

 

Tiež je to svetlo, ktoré zachytáva ATP-syntáza a teda toto svetlo samo o sebe dokáže zefektívniť pohon ATP-syntázy a aj tvorbu ATP, čiže opäť zmierňovať negatíva. Samozrejme toto nie je nič, čo by malo okamžitý benefit, ani to určite nepocítiš ako niečo „nakopávajúce“, no z dlhodobého hľadiska veľké plus v dnešnej dobe.

 
Publikované : 6. júla 2021 19:58
Mirek Pramuka and Miro reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

K tým ďalším veciam, áno napríklad aj nikotín a samozrejme žuvací. Cigareta NIKDY!

Budem to spomínať v najbližšom webinári o mitochondriách a protokole na zlepšenie, asi začiatkom ďalšieho mesiaca, no píšem ti to aj sem a schválne teraz, pretože momentálne je jediné vhodné obdobie (silné slnko a uzemnenie), kedy ho využiť a získať aj veľa benefitov a toto, čo si sa pýtal ty, môže byť iba jedným z nich.

 

Nikotín patrí medzi pyridinnne alkaloidy do skupiny Solanaceae a nachádza sa najmä v rastline s názvom Nicotiana tobaccum. Nikotín vykazuje mnohé farmakologické vlastnosti v centrálnom nervovom systéme (CNS) aj v periférnom nervovom systéme (PNS) a to tým, že stimuluje receptory nikotín acetylcholínu (nAChRs). 

 

Nikotín spolu s jeho derivátmi je schopnýtakto  vylepšiť dopaminogénne neuróny a ich prežitie aj synaptickú plasticitu mozgu.

 

Acetylcholín je niečo ako náš turbo boost a dopamín tiež. To znamená, že nikotín ti v správnom použití, za pomoci UV svetla a uzemnenia môže zlepšiť myslenie a kognitívne funkcie, vrátane pamäte ako si sa pýtal.

 

Pointou však je, že nikotín môže v správnom kontexte aj dávke pomôcť, napr. zbaviť sa disfunkčných mitochondrií, no naopak pri nevhodnom kontexte môže zabíjať zdravé neuróny. Podobne v cigarete

 

Tiež mysli na to, že musíš byť opatrný, pretože je to návykové. Pri tomto nejdem extra rozpisovať, myslím, že netreba, bolo to v nedávnom článku o dopamíne.

 

https://jaroslavlachky.sk/neurotransmitery-5-pomc-dopamin-opiaty-a-zavislost/

 
Publikované : 6. júla 2021 19:58
Miro and mato reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

Inak samozrejme káva, obyčajná čierna, samozrejme taktiež za predpokladu, že ju nepožívaš pravidelne vo veľkom množstve, prípadne kvalitná horká čokoláda, pretože musí mať resveratrol a kofeín s threoboninom. Sú tu samozrejme aj iné veci, ako napr. Ginko, Lion’s Mane (huba), a iné, no toto je taká myslím asi v pohode vec, ak chceš vyskúšať.

 

Ja napríklad za seba poviem, samozrejme obdobia, kedy jedávam tiež 1 za deň povedzme, mám kvalitný spánok, atď., vtedy nepotrebujem extra nič, len trochu vody a povedzme čokoláda horká, ako prvé jedlo nalačno je už riadny „nakopávač“.

Tiež občas robievam, najmä cez víkend, že si dám čistú čiernu kávu, a potom idem do ľadovej vane (má to synergický efekt na flow elektrónov v mitochondrii) a potom mám mega nárast energie.

 
Publikované : 6. júla 2021 19:59
 mato
(@mato)
Príspevky: 4
ČLENSTVO ZDARMA
 

A ak niekomu káva nezaberá, že po nej necíti nič?          

 
Publikované : 9. júla 2021 13:37
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

@mato dôvodov môže byť viac, záleží ako myslíš to "nezaberá"    

 
Publikované : 9. júla 2021 20:59
 mato
(@mato)
Príspevky: 4
ČLENSTVO ZDARMA
 

@jaroslavlachky myslel som tak ze ked si niekto da aj 5 kav a nic 😀 ale urcite je to hlavne aj o rozumnom piti kavy, to chapem          

 
Publikované : 10. júla 2021 8:04
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

@mato áno. Záleží na tom, ako často a ako dlho niekto kávu pije, ako je citlivý na kofeín (génotyp CYP1A2), atď.

Zvyčajne sa jedná o prestimulovanie. 

 
Publikované : 10. júla 2021 12:22
mato reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

 Všetci máme gén CYP1A2, ktorý určuje ako budeme metabolizovať kofeín, čo sa odohráva v pečeni.

Tento gén sa u populácie vyskytuje v dvoch variantoch.   

 

Bolo zistené, že ľudia, ktorí majú gén CYP1A2 vo variante 1F metabolizujú kofeín pomaly (cíti efekt ešte dlho po jej vypití), tak im káva zvyšuje riziko infarktu pred päťdesiatym rokom až o 112%.

 

Ale ľudia, ktorí majú variantu 1A, metabolizujú kofeín rýchlo (veľké nakopnutie, ale iba na krátku chvíľu), tak im pitie kávy znižuje riziko riziko infarktu pred päťdesiatym rokom až o 61%.

 

Samozrejme toto je len jeden faktor a v dnešnej dobe je efekt kávy rozdielny, vzhľadom na využívanie technológie a dehydratáciu/hydratáciu človeka ktorý ju pije 👍

 
Publikované : 11. júla 2021 8:48
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky Ahoj Jaro, dopamin a Acetylcholin je nas energy booster. V zime dominuje dopamin ak clovek pracuje s chladom. 

Je mozne, ze po tvrdom treningu je schopnost zlepsenia pamate vyssia? 

Ako sa da dopamin a acetylcholin co najviac excitovat pre zlepsenie pamate?

Co povazujes za naj naj najucinnejsi power brain booster pre zlepsenie potencialu mozgu a  to z kratkodobeho hladiska? 

Z dlhodobeho hladiska je to uplne jasne, ale mna zaujima teraz z kratkodobeho hladiska  okrem coffeinu, hm? Co je topka? Akutny chlad?

 

Za mna top booster: kvalitna kava+mct olej+chlad ( treba odladit kvalitu a mnozstvo plus citlivost receptorov je signifikantna ).

 

Verim, ze aj dychove cvicenia dokazu stimulovat mozog k vyssej efektivite.... 

 

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 6. januára 2022 10:35
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky A znie to urcite zvlastne ale podla mojich skusenosti sa da pamat a mozog vycibrit aj postom🧠🧠🧠🧠🧠🧠🧠🧠🧠

Ma to aj svoju logiku, ked si doma popratas, tiez sa citis lepsie. A ked sa  mozog "vycisti" tiez bude fungovat lahsie a efektivnejsie a aj receptory budu senzitivnejsie. Podstatne je len to aby sa s nicim neprehanalo a robilo sa to spravne. 

Ked je telo ciste, tak aj vela potravin a doplnkov inac zaberu. 

K tej cistote: ak niekto neznesie uplny post, tak si osobne na zaklade mojich skusenosti myslim, ze je dobre obmedzit trosicku TUK, trosicku SACHARIDY  a trosicku BIELKOVINY a stravovat sa uplne lahko  a toto je vhodne urobit len vtedy ked je teplo, cize v obdobi - maj az september. V zime sa takto stravovat urcite nie. Post v zime je vhodny hlavne pre ludi co to uz robili v lete napriklad. Dovod je UV svetlo.

 

Ale ja nie som lekar a preto nech sa kazdy poradi s lekarom ako robit post podla jeho zdravotneho stavu a sposobilosti. Su to len moje skusenosti na mne samotnom💪🤗. 

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 7. januára 2022 7:37
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @empigo-osobny-trener-kosice

@jaroslav-lachky Ahoj Jaro, dopamin a Acetylcholin je nas energy booster. V zime dominuje dopamin ak clovek pracuje s chladom. 

Je mozne, ze po tvrdom treningu je schopnost zlepsenia pamate vyssia? 

Ako sa da dopamin a acetylcholin co najviac excitovat pre zlepsenie pamate?

Co povazujes za naj naj najucinnejsi power brain booster pre zlepsenie potencialu mozgu a  to z kratkodobeho hladiska? 

Z dlhodobeho hladiska je to uplne jasne, ale mna zaujima teraz z kratkodobeho hladiska  okrem coffeinu, hm? Co je topka? Akutny chlad?

 

Za mna top booster: kvalitna kava+mct olej+chlad ( treba odladit kvalitu a mnozstvo plus citlivost receptorov je signifikantna ).

 

Verim, ze aj dychove cvicenia dokazu stimulovat mozog k vyssej efektivite.... 

 

Áno. Pohyb a tréning zvyšujú 2 substráty, ktoré tvoj mozog chce (kyslík aj laktát), takže áno. 

A v podstate všetko, čo zvýši prísun kyslíku do neokortexu a tiež aj v temporalnych lalokoch mozgu v hipokampe, takže aj tréning, či pohyb tam spadajú.

Ak takto berieš kávu, odporúčam pár minút pred chladom, potom studená vaňa/sprcha (aspoň na pár minút) a potom tréning. Efekt bude najlepší

 

Dychové techniky teda samozrejme tiež, keďže to spadá do zvýšenia kyslíku do neokortexu. 👍

 
Publikované : 7. januára 2022 18:08
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @empigo-osobny-trener-kosice

znie to urcite zvlastne ale podla mojich skusenosti sa da pamat a mozog vycibrit aj postom

Samozrejme Miro. Pôst, nejedenia, tréning, spánok,... všetky zvyšujú autofagiu a teda recykláciu elektrónov.

Citlivosť na Leptin > nejedenie/pôst/tréning > konštantné opravovanie mitochondrii > kvalitnejšie zdravie a väčší výkon 

 
Publikované : 7. januára 2022 18:10
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky Dik za odpovede. Nieco mam uz vychytane, ale tuningujem cely zivot, lebo ako vies, je to moja vasen 😅🏋️‍♀️🙂.Viem na co reagujem najviac a hlavne kedy. To slovo "KEDY" je najdolezitejsie. To ze na co konkretne, je az druhorade.

Vzdy vsak to najdolezitejsie je skryte v slovicku: rovnovaha 😉 

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 7. januára 2022 19:14
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 

Spravne ladeny post, v spravnom case a  priestore je dokonalym resetom pre organizmus a asi aj naviac setriaci cas. Su mnohe finesy, ktore dokazu podporit nazvem to ocistny proces tela. Ale to je uz vysoka skola.

 

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 7. januára 2022 19:20
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3891
Admin
 

@empigo-osobny-trener-kosice Presne. Keď človek dospeje do bodu, že stráca energie menej a nepotrebuje toľko jedál za deň nie len, že ušetrí čas, ale aj financie za jedlo a radšej si kúpi kvalitnejšie 😅🏋️‍♀️ 😉

 
Publikované : 8. januára 2022 19:24
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky Ahoj Jaro, otvaram znova tuto temu nakolko uz rozumiem niektorym veciam a lepsie si ich viem prepojit. 

Cim je lepsie prekrvenie mozgu, tak tym je aj lepsia pamat. Pamat je aj zavisla od kvality vody. 

Ako si ty navodzujes hladinu alfa, ktora je povazovana za najprijaznivejsiu pre ucenie a orijimanie nivych informacii? 

Inac napisane, ma zaujima tvoj sposob ucenia sa novych veci? Mas nejaku fintu? Mas nejaky ritual, alebo cas kedy sa ucis a citas a podobne? 🙂

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 6. decembra 2022 6:29
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 

Publikoval: @jaroslavlachky

To znamená, že nikotín ti v správnom použití, za pomoci UV svetla a uzemnenia môže zlepšiť myslenie a kognitívne funkcie, vrátane pamäte ako si sa pýtal.

Prakticky: chce sa clovek ucit, tak si lahne ku vode, da si nikotinovu zuvacku a pojde mu mozog lepsie? 😀 A obcas sa namoci (ochladi)? Popripade kaveju si dat a mozog sa nabudi…Ale ako zmenit beta vlny na Alfa vlny a vyuzit slnko a chlad a uzemnenie?

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 6. decembra 2022 10:54
Stránka 1 / 2
Zdieľať: