Káva a nízky tlak
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Káva a nízky tlak

14 Príspevky
6 Užívatelia
3 Likes
106 Videní
Ivana
(@ivana)
Príspevky: 133
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro, 

mňa napadla taka otázka, tak sa rovno pýtam. Veľa ľudí si dáva kávu aj kvôli tlaku, lebo im ho zvýši (aj lekári to na nízky tlak občas radia). Naozaj káva teda zvýši tlak alebo len čisto kofeín a asi to nie je pre každého a vždy rovnaké? Vdaka        

 
Publikované : 7. marca 2022 11:47
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3872
Admin
 

@ivana Káva obsahuje kofeín, ktorý jednak v cievach po tele (okrem mozgu a krku) trochu roztiahne cievy skrz efekt na oxid dusnatý (vasodilatácia), no tiež stimuluje uvoľnenie katecholamínov, ako epinefrin (adrenalín) a norepinefrin (noradrenalín), ktoré následne trochu rozbúšia srdce, no adrenalín tiež cievy sťahuje (vasokonštrikcia), čím káva vlastne zvýši v tele tlak. Samozrejme v káve sú aj ďalšie látky, nie len kofeín, no v tomto prípade ma najviac na "svedomí" kofeín.     

 

Ako však vidíš, má rozdielny efekt na mozog (cerebrálnu oblasť) a na zvyšok tela a kardiovaskulárny systém. Čiže záleží od človeka jeho stavu, jeho tolerancie/citlivosti na kofeín a ďalších faktorov.       

 
Publikované : 7. marca 2022 13:15
Kristýna and Ivana reacted
Zuzana Srncova
(@temazdravie)
Príspevky: 863
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky  Ahoj Jaro,

Pls otazka ku kave.

Kavu neodporucas, lebo dehydratuje, pamatam si dobre?Akym.mechanizmom pls dehydratuje?

Je za to zopovedny kofein?

Totiz, boli sme u svagrinej cez vikend, velki kavickari.

A vyskusala som viac druhov vyberovej kavy, a rozne metody pripravy. Samozrejme s kofeinom.

No a velmi zvazujem, ze by som su kupila bezkofeinovu kavu a dala si aspon obcas.

Ta kava sa robi takto: https://spiritcoffee.sk/p/decaf-bezkofeinova-kava/

Je tam popisany postup, cize kofein nedavaju prec chemicky, ale vodnou metodou.

Myslis ze je to zly napad? Ako mi taka bezkofeinova kava /zostatok kofeinu do 1%/ uskodi?

 

Ďakujem 

Z.

 

 
Publikované : 18. novembra 2022 6:52
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@zuzana12345 skrz zmenu pomeru NAD/NADH Zuzi

 
Publikované : 18. novembra 2022 9:54
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@zuzana12345 Ak nemáš problém s kofeinom (hlavne skrz adenozín a Spánok) a nepíješ často (pozor na závislosť a prestimulovanosť) pil by som normálne. Nie s umelo extrahovanym kofeinom 

 
Publikované : 18. novembra 2022 9:56
Zuzana Srncova
(@temazdravie)
Príspevky: 863
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky prave ako som ju pila 2 dni - sobota a nedela /1x denne/ tak ten dalsi den - pondelok - som sa citila unavenejsia.

Akoze jasne ze to moze byt aj z ineho, cez vikend som malo oddychovala.

Ale teda vonia mi velmi ta kava, proste uplne ze sim si ju vychutnala, preto som zvazovala bez kofeinu.

Hm...

 
Publikované : 18. novembra 2022 10:03
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3872
Admin
 

@zuzana12345 Osobne som vždy zástancom zmeny, čiže nikdy nelpnúť na jednej veci/potravine. Tak vyskúšaj na čas, ak sa ti nedá alebo nechceš kávu vyradiť úplne a uvidíš. Aspoň trochu svoje adenozínové receptory necháš "oddýchnuť".

 
Publikované : 18. novembra 2022 14:41
Zuzana Srncova
(@temazdravie)
Príspevky: 863
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky dobre tak spravim, dam si obcas kofeinovu a obcas bezkofeinovu

Popravde ani na nadoblicky ten kofein podla mna nie je dobry, lebo vraj "donuti"nadoblicky vyrobit viac hormonov a teda ak ma niekto unavene nadobliky =nizky cortisol, nie je kofein dobry...

 

 

 
Publikované : 18. novembra 2022 16:14
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3872
Admin
 

Publikoval: @temazdravie

Popravde ani na nadoblicky ten kofein podla mna nie je dobry, lebo vraj "donuti"nadoblicky vyrobit viac hormonov a teda ak ma niekto unavene nadobliky =nizky cortisol, nie je kofein dobry...

 

Veď to je samozrejme. Máš to podobné ako s Nikotínom, či inými látkami. Nie sú v prírode náhodou a vždy so sebou prinášajú aj riziká. Obzvlášť, ak si človek nevie bez nich predstaviť život. TO je jedna z najzákladnejších vecí u mňa, aké si u ľudí všímam. Ak niekomu povieš/spýtaš sa ho, ći je ochotný v pohode napríklad na týždeň bez nejakej veci fungovať, napr. cigarety, káva, alkohol,... a začne premýšľať, tak hneď vieš, že má vypestovanú závislosť a zrejme je už aj daná látka viac na škodu ako na osoh. 

 
Publikované : 18. novembra 2022 16:35
michaela00
(@michaela00)
Príspevky: 102
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky Ahoj Jaro. 🙂 

Nasměroval bys mě prosím nějak dál ohledně toho nízkého krevního tlaku? 

Proč se to děje a jak s tím případně pracovat? 

Setkala jsem se spíše vždy s vysokým tlakem, tak budu ráda za pomoc. 🙂

Děkuji předem. 

 
Publikované : 30. novembra 2023 16:17
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3872
Admin
 

@michaela00 Nízky krvný tlak môže mať viaceré príčiny Miška. 

Zvyčajne je diagnostikovaný nižšími hodnotami (diastolický a systolický). No môže tam hrať úlohu buď práca srdca (nedostatočné sťahy = slabý kolagén), osmolalita (riedka plazma) a/alebo vasodilatácia (ľudia s príliš úzkymi cievami a nedostatkom NO). 

Za mňa osobne zvyČajne druhá možnosť v kombinácií s ostatnými. To znamená zmena osmolality plazmy, čo vieš zmeriať aj v moči. Osmolalita je u ľudí riadená predovšetkým vasopresínom, ktorý je produkovaný ako jeden z 2 hormónov zadnej (posteriórnej) strany laloka hypofýzy. Druhým hormónom je hádaj čo. Oxytocín!

 

To znamená, že je priamo napojený aj na hypotalamicko-sietnicový trakt a teda jeho afarentné nervy vstupujú nie len priamo z oka, ale aj okcipitálnej časti mozgu (zozaadu). Za mňa osobne je teda najväčšia príčina v hľadaní minerálneho balancu soli.

Dehydratácia = srata soli = strata vasopresínu = nižšia funkcia ATP-syntázy, nižšia recyklácia metabolickej vody = krv je viac ako čistá voda = častejšie močenie = nižší tlak! 

 
Publikované : 4. decembra 2023 20:44
michaela00 reacted
michaela00
(@michaela00)
Príspevky: 102
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky Wau, to dává smysl! Moc ti děkuji! 🙂

 
Publikované : 4. decembra 2023 22:22
Daniel Holeva
(@daniel-holeva)
Príspevky: 55
PLATINOVÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@temazdravie Ahoj Zuzi osobne som skúšal množstvo bezkofeínových káv ale zvyčajne sa jedná o chemických procesy odstránenia kofeínu a nešetrný k zrnu. Až na tento, celkom populárny medzi kávovými fajnšmekrami a mal by byť bezpečný. Takáto káva chutí úžasne, z vlastných skúsenosti. 

https://www.swisswater.com/pages/coffee-decaffeination-process#stepbystep

nájdeš aj u nás mnoho priaziarni ktorý od nich kupujú bezkofeínové zrna, stačí vygoogliť Swiss water bezkofeínovu kávu.

 
Publikované : 5. decembra 2023 12:13
Daniel Holeva
(@daniel-holeva)
Príspevky: 55
PLATINOVÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Ešte by som pridal poslednú skúsenosť, ked som pridával na Instagram GHEE rozmixované s kakaovým práškom, aj ked bol nealkalizovaný, kvalita je pomerne odlišná od čistej kakaovej pasty. Nižšie prikladám web kde som si za hodinku o tejto téme a spracovaná kakao či jeho benefitoch naštudoval hrubý základ. 

najviac ma zaujalo: 
Kakaová hmota (pasta): kakaové boby rozemleté do pastovité hmoty. Kvalitní kakaová hmota neobsahuje žádná další aditiva. Obsahuje přesně ten podíl tuku, který se přirozeně vyskytuje v kakaových bobech (kolem 50%). Je to nejčistší přímý produkt, který lze z kakaových bobů získat. Zpracováním kakaové hmoty se získává kakaové máslo a prášek.

Anandamid (arachidonoylethanolamid; AEA): je neurotransmiter, který se váže na kanabinoidní receptory. Jeho název je odvozen ze sanskrtského slova ananda, což znamená „blaženost“ či „dokonalé štěstí“ a slova amid, které vyjadřuje chemickou podstatu této látky.

účinky tejto látky som zažil najviac pri jednej kakaovej ceremónii počas slnečného dna vonku na tráve v príjemnej komunite ľudí kde kakao varil sám človek ktorý ho k nám doniesol z farmy. Fair traid 100% 

Vliv Theobrominu na paměť:

V prefrontálním kortexu, což je evolučně nejnovější část mozku, je u lidí s Alzheimerovým onemocněním nebo s jinak poškozenou pamětí vlivem přirozeného stárnutí vyšší koncentrace  Adenosinových receptorů. Vědecké studie prokázaly, že s pomocí blokátorů těchto receptorů, tedy Theobrominu nebo Kofeinu, je možné snížit negativní efekty stárnutí na paměť.

Vliv Theobrominu na stres:

V hipokampu, oblasti mozku, která má důležitou roli pro paměť, jsou glukokortikoidové receptory snímající stresové hormony, jako např. kortizol. Zajímavým faktem je, že vlivem stárnutí tyto receptory ztrácejí svoje schopnosti reagovat na stresové hormony a tedy ztrácí schopnost informovat tělo na jejich přítomnost. To v důsledku znamená, že tělo v takové situaci pokračuje s produkcí stresových hormonů a prodlužuje se tak stresová reakce. Bylo zjištěno, že při konzumaci Theobrominu, který adenosinové receptory blokuje, se postupně obnovuje citlivost glukokortikoidových receptorů v hipokampu na stresové hormony, a tím se výrazně zkracuje stresová reakce, resp. rychleji odchází. Z toho vyplývá, že při dlouhodobé konzumaci Kofeinu a Theobrominu se nám zlepšuje stresová odpověď, takže se nám rychleji snižuje hladina stresových hormonů (kortizolu) po stresové situaci.

 

určite odporúčam vynechať nejaký čas kávu, sám pracujem v kaviarni a praziarni takže je to ťažké, ale aspoň v dni voľna si to nahradím kakaom alebo často zelený ča, wayusa alebo yerba kde je s kofeínom práve vždy zastúpený aj theobromin a znásobuje pozitívne účinky. 

 
Publikované : 5. decembra 2023 13:16
Zdieľať: