Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Bunky a mitochondrie v tvojom tele vedia kedy je chlad (zima) aj keď sa oblečieš!

2 Príspevky
1 Užívatelia
0 Reactions
7 Videní
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 4031
Admin
Zakladateľ témy
 

Bunky a mitochondrie v tvojom tele vedia kedy je chlad (zima) aj keď sa oblečieš! To znamená, že naša biológia je adaptabilná (musí byť)!

Rastliny a zvieratá s dlhou životnosťou jasne regulujú svoju fyziológiu podľa sezónnych zmien dĺžky dňa, aby vhodne upravili svoju fyziológiu. V štúdií Jabbur a kol. z minulého mesiaca zistili, že sinice dokážu to isté, aj keď jednotlivci žijú len niekoľko hodín, čo je čas kratší ako jedna denná fotoperióda.

Vystavenie krátkym fotoperiódam charakteristickým pre zimu stimulovalo tieto cyanobaktérie, aby upravili svoje membránové lipidy a génovú expresiu tak, aby vyhovovali chladným podmienkam. Tieto reakcie vyžadovali funkčné cirkadiánne hodiny. Zdá sa teda, že snímanie fotoperiódy založené na populácii sa vyvinulo o mnoho skôr, ako sa myslelo... 

https://www.quantamagazine.org/even-a-single-bacterial-cell-can-sense-the-seasons-changing-20241011/

 
Publikované : 13. októbra 2024 9:37
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 4031
Admin
Zakladateľ témy
 
Objav centrálneho cirkadianného rytmu v biológií v roku 2012 bol nesmierne dôležitý.
 
Dva bunkové "senzory" nachádzajúce sa v jadre buniek všetkých cicavcov, známe ako REV-ERBα a REV-ERBβ, sú nevyhnutné na udržanie normálneho cyklu spánku, bdenia aj jedenia a na celkový metabolizmus. REV-ERBα a REV-ERBβ sú v podstate proteínové komplexy, ktoré sa skladajú s časom, vďaka čomu merajú "flow" energie, aký bunkou prejde a teda jej entropiu.
Nezabúdaj, že termodynamický zákon hovorí, že entropia časom vzrastá a ak sa nejaký proteín časom buduje, skladá, v podstate jeho zloženie meria množstvo entropie aj času.
 
Vďaka tomuto primitívnemu, pradávnemu, no efektívnemu mechanizmu naše cirkadiánne hodiny dávajú bunkám najavo kedy majú metabolizovať potravu, kedy naopak nie, kedy máme spať, bdieť,...
 
Aj preto zasa raz platí staré známe: "Čím viac vieš, tým lepšie sa môžeš rozhodovať!"
 
Nová séria článkov #MATRIX Mitochondrie vysvetlí aj tieto veci v novom svetle:
 
 
 
Publikované : 13. októbra 2024 9:39
Zdieľať: