Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Chlad udržuje/resetuje Cirkadiánny rytmus rovnako ako svetlo

32 Príspevky
8 Užívatelia
13 Likes
114 Videní
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
Zakladateľ témy
 

Cirkadiánny mechanizmus v suprachiazmatických jadrách (SCN) hypotalamu udržuje fázovú koherenciu v periférnych bunkách prostredníctvom metabolických, neuronálnych a humorálnych signálnych dráh.

 

Cykly v telesnej teplote u myší a dokonca aj ľudí sú s dennými teplotnými rozdielmi iba 3 °C a 1 °C, pričom už aj takáto malá zmena telesnej periférnej teploty dokáže postupne synchronizovať cirkadiánnu génovú expresiu.

 

 

U homeotermických živočíchov, ako sú cicavce a aj ľudia, sa telesná teplota vo väčšine častí tela udržuje v úzkom rozmedzí, a to aj napriek veľkým zmenám okolitej teploty. To si vyžaduje funkciu teplotných senzorov a takéto termoreceptory sa skutočne našli hlboko v tele, v koži a v mozgu (Dhaka et al. 2006; Benarroch 2007; Romanovsky 2007).

 

Priemerná telesná teplota je udržiavaná vďaka nepretržitej korekcii skutočnej telesnej teploty termoregulačnými centrami umiestnenými v preoptickom prednom hypotalame, čo podnecuje behaviorálne a autonómne reakcie telesnej teploty. Táto homeostatická regulácia sa dosahuje prostredníctvom spätnoväzbových mechanizmov, ktoré riadia tepelné straty a produkciu, čo vedie k miernym zmenám teploty okolo priemeru. Okrem toho centrálne cirkadiánne hodiny priamo pôsobia na termoregulačné centrá v mozgu: Telesná teplota klesá počas pokojovej fázy a stúpa počas aktívnej fázy (Rensing a Ruoff 2002; Refinetti 2010; Weinert 2010).

 

 

Telesná teplota teda vykazuje denné kolísanie vyplývajúce z nepretržitej súhry medzi rytmicitou a homeostázou. No a rovnako ako naše telo vykazuje zmenu teploty, ktorá klesá s večerom, pričom v noci nadobúda najnižšiu hodnotu, ktorá je spojená s ketózou, spánkom, magnetizmom a autofágiou, rovnako vieme aj zmenou teploty (adaptácia na chlad) zmeniť a udržiavať náš cirkadiánny rytmus a to dokonca bez nutnosti vystavovania sa slnečnému svetlu.

 

 

 

 

Presne preto boli články o Adaptácií na chlad postavené tak, ako boli. Naša koža ako najväčší periférny orgán, ktorý má množstvo receptorov, je schopná udržiavať aj náš cirkadiánny rytmus plne funkčný a synchrónny s vystavovaním sa nižším teplotám nezávisle na slnku.

 

 

 

Čo to znamená? Ráno je pre teba najlepší čas vystavovať sa chladu. Ak začínaš, maj predtým sýte raňajky (nie nalačno), plné proteínu a adekvátnou dávkou SFA/PUFA tuku. Toto môžeš využívať aj v Zime, kedy slnko vychádza neskôr.

 

https://jaroslavlachky.sk/adaptacia-na-chlad-2-protokol-ako-sa-adaptovat-na-chlad/

 

https://jaroslavlachky.sk/cirkadialny-protokol-1-optimalna-strava/

 
Publikované : 28. decembra 2022 13:34
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
Zakladateľ témy
 

Napríklad v jednej zaujímavej štúdií (zdroj nižšie) sa demonštrovalo, že v kultivovaných myších fibroblastoch bola fáza cirkadiánnej génovej expresie mimoriadne citlivá na zmeny teploty. Ak sa teda aplikovali počas niekoľkých po sebe nasledujúcich dní, teplotné cykly, ktoré napodobňujú oscilácie telesnej teploty, boli schopné synchronizovať fázu expresie cirkadiánneho génu v kultivovaných bunkách NIH3T3 a primárnych fibroblastoch.

 

Prekvapivo dokonca aj simulované rytmy teploty ľudského tela s amplitúdou iba ~ 1 ° C (36 ° C - 37 ° C) mohli stále synchronizovať cirkadiánne hodiny v merateľnej frakcii kultivovaných buniek. Denné teplotné výkyvy riadené priamo a nepriamo SCN prostredníctvom termoregulačných centier a rytmov aktivity (Brown a Refinetti 1996; Refinetti 2010; Weinert 2010), v tomto poradí, pravdepodobne prispejú k fázovej koordinácii cirkadiánnych hodín v periférnych tkanivách organizmov cicavcov.

 

 

Zdroj:

Saini C, Morf J, Stratmann M, Gos P, Schibler U. Simulated body temperature rhythms reveal the phase-shifting behavior and plasticity of mammalian circadian oscillators. Genes Dev. 2012 Mar 15;26(6):567-80.

 
Publikované : 28. decembra 2022 13:35
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
Zakladateľ témy
 

Zopár tipov na záver:

1. Ak patríš k ľuďom, ktorí chlad využívajú dlhodobo (Adaptácia na chlad), tvoja telesná teplota je večer prirodzene nižšia a ak povedzme budeš občas večer alebo dlho do noci vonku, očakávaj, že ti môže byť "väčšia zima". Tvoje telo reguluje telesnú teplotu veľmi efektívne a v noci je čas, kedy chce teplotu udržať nízku, pretože chce zvýšiť svoj magnetizmus. 

Nezabúdaj, že magnetizmus je synonymom okysličenia a kyslík je synonymom "ťahu elektrónov", ktorý je zas synonymom rýchlosti ETC, ktorý je synonymom ketózy. 

Takto v noci oxidujeme kvantá podkožného tuku, tvoríme veľa metabolickej vody, ale aj Tepla a CO2. 

 

 

2. Tiež môžeš chlad využívať ako synchronizačný mechanizmus a to práve takto cez sviatky, kedy je väčšina ľudí doma, slnko vychádza neskôr a svieti málo. Chlad je tvoj priateľ, nezabúdaj na to, a ak vieš ako ho využívať, môže ti veľa pomôcť. 

 

 

Tip č. 3.:

Ak patríš k ľuďom, ktorí majú problém pribrať, respektíve máš veľmi málo podkožného tuku až anorexia, tvoj primárny cieľ je vystavovať svoju tvár chladu a každé ráno slnku aspoň niekoľko minút. 

 

Ak si naopak obézny, alebo máš len veľa podkožného tuku (aj viscelárneho), pre teba môže byť priorita kľudne aj od začiatku ľadové kúpele, obklady,... (už podľa protokolu)!

 

 
Publikované : 28. decembra 2022 13:42
Táňa and Kuba Černý reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
Zakladateľ témy
 

Ak to chceš aj v "rýchlo-podobe", tu je krátke nedávne video. Prečítaj si popis a hlavne bod číslo 2 (aj ostatné), sú pre teba 👍 

 
Publikované : 28. decembra 2022 13:44
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky pamatam si, ze sme sa na tuto temu uz na fore bavili. Je to presne tak, nase telo ma senzoricku vybavu na teplotu ale i na svetlo. 

Aj na zaklade vlastnych skusenosti mozem len suhlasit co pises vyssie.

Kazde rano vstavam o 5.00 a prve co robim, kedze som dlhodobo adaptovany na chlad je sprcha. Ale pozor! Zacinam teplou vodou- co je forma IČ svetla  a az nasledne telo schladim. 

Jaro, v noci ked spis vyuzivas deku, palon, alebo spis v pyzame?🙂 Hlavne mam na mysli zimne obdobie. Ide o magnetizmus a kyslikovy ŤAH v ETC, preto sa pytam. 

BTW, obmedzenie sacharidov v lete je super body-klimatizacia. Inym je horuca a mne je fajne. V zime si musim prikurit napr. pohybom 💪😀.

 

 

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 29. decembra 2022 5:57
Táňa reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Krátke doplnenie ešte pre tých, ktorí chceli aj "skrátenú verziu". Zverejnené aj na IG aj FB, tak snáď pomôže 👍

 

 

 
Publikované : 29. decembra 2022 10:26
Táňa reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@empigo-osobny-trener-kosice Jj Miro, u mňa je to teraz v zime podomnou Magnetico a na mne trnka deka. V spálni mame otvorené okno a necítim rozdiel. Prvé dni, keď som deku vytiahol a bolo chladnejšie to možno telo v noci vnímali, možno viac tepla vytvorilo, no následne už super 😉 

 
Publikované : 29. decembra 2022 10:27
Monca and Mirek Pramuka reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Publikoval: @coach_empigo

BTW, obmedzenie sacharidov v lete je super body-klimatizacia. Inym je horuca a mne je fajne. V zime si musim prikurit napr. pohybom 💪

 

Telo si veľmi efektívne a "ekonomicky" reguluje aj teplotu a vždy je rozdiel v krátkodobom verzus dlhodobom životnom štýle. Takže Jop 💪😉

 
Publikované : 29. decembra 2022 10:29
Táňa
(@tania)
Príspevky: 73
PLATINOVÝ ČLEN
 

Publikoval: @jaroslav-lachky

Krátke doplnenie ešte pre tých, ktorí chceli aj "skrátenú verziu". Zverejnené aj na IG aj FB, tak snáď pomôže 👍

 

Môžem sa spýtať Jaro, prečo u moc štíhlych ľudí radšej namacat tvár? Usudzujem, že asi kvôli malému množstvu tuku na tele, ci? 

 

 
Publikované : 29. decembra 2022 12:22
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
Zakladateľ témy
 

@tania Áno, aj kvôli tuku, pretože ten tuk niečo odzrkadľuje. 

Tiež však ide o periférnu citlivosť na Leptín a umiestnenie deutéria v častiach tela, ktoré je u obézneho a príliš štíhleho človeka odlišné! 👍      

 
Publikované : 29. decembra 2022 12:36
Táňa reacted
Monca
(@monca)
Príspevky: 26
ČLENSTVO ZDARMA
 

@jaroslav-lachky vďaka za tipy Jaro. Ja by som sa chcela opýtať, keď si len namáčame tvar, či môžem len v nejakej miske, umývadle? Len sa namočím a hotovo? Vdaka

 
Publikované : 4. januára 2023 9:35
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
Zakladateľ témy
 

@monca Jj, môźe byť. No vodu maj chladnejšiu ako vzduch v miestnosti a chceš aj zadržať dych a nedržať si nos. Ponáraj sa postupne a sama časom pozoruješ, že vydržíš prirodzene pod vodou dlhšie.

 
Publikované : 4. januára 2023 10:56
Monca reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
Zakladateľ témy
 

Odporúčam pozrieť aj sem:

https://jaroslavlachky.sk/forum/pytaj-sa-diskusia-poradna/leptin-a-znaky-ci-funguje-nefunguje/

 

A tiež nový článok o leptíne. Súvisí to spolu:

https://jaroslavlachky.sk/epigenetika-6-leptin-ako-fotoreceptor-a-leptinova-rezistencia/

 
Publikované : 4. januára 2023 10:58
Monca
(@monca)
Príspevky: 26
ČLENSTVO ZDARMA
 

@jaroslavlachky vďaka, idem hneď prečítať

 
Publikované : 4. januára 2023 11:12
Robert Kačalka
(@robert-kacalka)
Príspevky: 71
STRIEBORNÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky keď vieme, že mitochondrie opravuje chlad ale aj Ič svetlo, je potom vhodné sa napr. cez deň vystavoať napr brucho IČ lampe, už len napr. aby lepšie fungovali aj prokaryoty?

Je to potom v poriadku na jednej strane sa adaptovať na chlad, napr aj formou chladiacich vankúšikov - lokálne a následne sa vystavovať IČ svetlu?

Je možné  IČ svetlo prijímať aj napr. z ohňa z krbu? Je tam potom nejaký rozdiel v IČ spektre a vplyve na rozdiel od IČ Lampy?

Ďakujem.

 
Publikované : 4. januára 2023 11:34
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
Zakladateľ témy
 

@robert-kacalka Áno Róbert, je to viac ako vhodné. Pozri napr. sem:

https://jaroslavlachky.sk/forum/biohacking-a-mitohacking-tipy-gadgety-a-vychytavky/ako-rlt-infracervene-svetlo-zlepsi-mikrobiom-a-crevo/

https://jaroslavlachky.sk/forum/optimalna-strava-sezonne-stravovanie/ako-bakterie-v-creve-citia-em-pole/

 

Najbližšie články na blogu s názvom "Oheň, Voda, Zem" a webináre ti túto tému objasnia. 

Oheň máš po slnku druhú najlepšiu voľbu ako zdroj svetla. Problém však je, že väčšina moderných ľudí ho nemôže (drahé, nemá dom, priestor,...), alebo nechce využívať.  

 
Publikované : 4. januára 2023 11:42
Robert Kačalka
(@robert-kacalka)
Príspevky: 71
STRIEBORNÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky našiel som ešte pred tvojim blogom jeden článok, a zaujíma ma tvoj názor. Chlapíj je vedec a má na konte cez 6000 patentov a vynálezov. hovorí, síce to čo my, že keď sa stráca teplo, vznikajú choroby (my hovoríme, že keď sa zmení topologia mitochondire a komplexy sa od seba vzialia, zníži sa redox a z tela uniká viac tepla formou  IČ a aj svetla.), ale on dáva vinu vzniku nádorov práve vystavovaniu sa chladu:

"

Čo je to aminokyselina? Aminokyselina je skutočný zázrak prírody. Jedná sa o veľkú molekulu, ktorá sa skladá z dvoch menších vzájomne prepojených – z molekuly kyseliny a z alkalickej molekuly. Molekula kyseliny je charakterizovaná karboxy skupinou (COOH) a alkalická molekula je charakterizovaná amínovou skupinou – NH2.

V tejto aminokyseline, rovnako ako u siamského dvojčaťa, existujú dva protiklady. Aminokyseliny sa môžu neutralizovať iba inými aminokyselinami. Molekula karboxilovej skupiny sa spája s molekulou amínovej skupiny inej aminokyseliny. Pri tomto spojení sa vytvorí molekula vody. A samozrejme, ak dôjde k neutralizačnej reakcii, vytvorí sa tiež teplo. Ako viete, molekula DNA pozostáva z desiatok tisíc molekúl aminokyselín.

Takže na vytvorenie jednej molekuly DNA sa spotrebujú desiatky tisíc molekúl aminokyselín. V tomto prípade sa tvoria desiatky tisíc molekúl vody a desiatky tisíc častí tepelnej energie. Týmto teplom sa naše telo zohrieva.

Teraz si predstavte, že spíme v chlade pri otvorenom okne. Hovoria: je potrebné dýchať čerstvý vzduch. Povedzme, že je to tak. Keď je okno otvorené, do miestnosti vstupuje chlad a telo ochladzuje. Receptory, ktoré sú zodpovedné za samoregulačný systém, signalizujú, že teplota klesá, telo sa ochladzuje. To znamená, že vykurovací systém vyžaduje spotrebu paliva, to znamená spotrebu aminokyselín. Pri spotrebe aminokyselín sa tvoria proteíny. Proteíny tvoria bunky. Navyše proteíny – navyše bunky.

Koľko stupňov ste stratili, toľko navyše proteínov a navyše buniek ste získali. A kam tieto navyše bunky idú? Sú rozptýlené po celom organizme. Tam, kde je ich veľká akumulácia, vznikajú nádorové procesy. To znamená, že strata tepla nevyhnutne vedie k objaveniu sa nádorov, ktoré potom degenerujú do onkológie. Prečo hovoria: onkológia je nevyliečiteľná? Áno, samozrejme. Veď je možné prísť s tabletkou, ktorá by kompenzovala stratu tepla? Strata tepla sa kompenzuje iba teplom.

Zaoberám sa tradičnou medicínou už 50 rokov. Videl som už toľko vecí.. Často prichádzajú ku mne pacienti „ľadové medvede“: „Som ľadový medveď, zakalil som svoje telo a teraz mám adenóm.“ „Som ľadový medveď,, ponáram sa do ľadovej diery a teraz mám nádor štítnej žľazy.“ „Som ľadový medveď, a teraz mám nádor v pľúcach.“ „Som ľadový medveď, a teraz mám metastázy.“ Keby ľudia videli to, čo videli moje oči, bola by to pre nich skutočná hrôza. Od chladu – stopercentná onkológia.

Ľudia sú často ľahkomyseľní. Roľník, ktorý pracoval v chlade, vie, že stratil teplo. Čo robí večer? Ide spať na ruskú pec – tam je horúco. Keď je organizmu horúco, prebytočné bunky sa delia na bielkoviny a tie sa delia na aminokyseliny. Aminokyselina je reverzibilné palivo. Keď je zima, spotrebuje sa, keď je horúco, obnovuje sa…"

Profesor Boris Vasilievič Bolotov

 

Druhú vec, ktorú potrebujem vysvetliť je, že keď hovoríš a adaptácii na chlad u eskimákov alebo u vlka, tak síce žijú v chladnom prostredí, ale obaja sú v kožušine (srsť), ktoré zachytáva ich teplo a neprepúšťa von. to znamená, že síce žijú v zime, ale pritom vo vlastnom teple. Aký je potom rozdiel, či niekto je v zime a pritom má srsť, ktorá ho zahreje na 37 st., a medzi tým, kto srsť nemá, ale je vyzlečený a obkolesený teplotou v izbe 22 st. Je odpoveďou zdravotný stav? ak je človek zdraví a má nizky redox a plne funkčné mitochondrie, tak je to iné, ako ked nemá? Je aj iná odpoveď? 

Tretia vec, ktorá ma zaujíma je, že som videl dokument s opicami, ktoré s v zimnom období chodia kúpať do termálnych vôd. Je možné mať benefity aj z termálnych kupeľov alebo saunovania? ak áno v akom období to odporúčaš a pri akom zdravotno stave resp. iných podmienkach, kedy to má zmysel a je pre človeka prospešné.

Ďakujem.

 

 
Publikované : 4. januára 2023 11:58
Robert Kačalka
(@robert-kacalka)
Príspevky: 71
STRIEBORNÝ ČLEN
 

Publikoval: @jaroslavlachky

@robert-kacalka Áno Róbert, je to viac ako vhodné. Pozri napr. sem:

https://jaroslavlachky.sk/forum/biohacking-a-mitohacking-tipy-gadgety-a-vychytavky/ako-rlt-infracervene-svetlo-zlepsi-mikrobiom-a-crevo/

https://jaroslavlachky.sk/forum/optimalna-strava-sezonne-stravovanie/ako-bakterie-v-creve-citia-em-pole/

 

Najbližšie články na blogu s názvom "Oheň, Voda, Zem" a webináre ti túto tému objasnia. 

Oheň máš po slnku druhú najlepšiu voľbu ako zdroj svetla. Problém však je, že väčšina moderných ľudí ho nemôže (drahé, nemá dom, priestor,...), alebo nechce využívať.  

my to robíme takto 😀

 

 

 
Publikované : 4. januára 2023 12:12
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
Zakladateľ témy
 

@robert-kacalka Veľmi krásne postrehy Róbert, a odpoviem pomerne stručne no výstižne, keďže akurát spisujem aj nejaké blogy na ďalšie týždne. 

V prvom rade, názor daného vedca má viac medzier, respektíve sa v niektorých veciach mýli, pretože sa na to pozerá iba z biochemického hľadiska (hneď vysvetlím), no v jednej veci má pravdu, hoci si neuvedomuje dôvod prečo. 

Pravdu má v tom, že tvorba DNA a ateda nových proteínov nie je prospešný proces, no neuvedomuje si, źe je to kvôli tomu, źe tvorba nového proteínu stojí najviac energie aj ATP bunku, pričom naše telo chce energiou šetriť a nie ňou plytvať na nové proteíny. Čím viac nových proteínov musíme tvoriť, tým viac otvárame gény, tým viac epigenetika pracuje a tým viac nastáva opak dilatácie času, ktorú som spomenul Pondelok na konci webináru. V tomto prípade je náš čas skrátený a teda máme kratší a horší život. 

Pán tiež správne usudzuje, že pri tvorbe aminokyselín aj ďalších procesov je naozaj vylúčené teplo, no nie z dôvodu, ako si myslí. Dôvod je termalizácia energie, pretože kedykoľvek elektrón navýśi svoju úroveň v molekule, alebo naopak zníži, energia je vylúčená vo forme IČ svetla alias tepla. 

 

Teraz však to najdôležitejšie, čo keď si prečítaš, tak podľa mňa okamžite dospeješ k radikálne odliśným záverom a budeš o niečo "múdrejší" dokonca ako daná osoba. 

 

V danom texte sa tvrdí, že strácame teplo. Že napr. pri vystavení sa chladu strácame teplo. Teraz sa zamysli nad touto vetou. Táto veta je totižto absolútny OMYL a na základe toho, všetky ďalšie závery, aké pán urobil, vychádzajú z omylu - sú chybné. 

 

Takže - naozaj strácame teplo? Naozaj keď sme v chlade, kedy tvoríme viac tepla, ho strácame? odpoveď je NIE.

 

My to teplo totiž "zachytávame" do niečoho, čo daná osoba, odborníci, aj laická verejnosť poznajú pod odborným názvom VODA.

My totiž toto infračervené svetlo alias teplo vysielame vodu, ktorá tvorí 98,73 z molekúl v bunke. No a čo je to voda? Voda je substancia, ktorá toto teplo zachytáva a absorbuje. - tak a teraz máš obrovský náskok Róbert, ak si uvedomíš len túto jedinú vetičku. 

 

Uvedom si totiž, že Evolúcia mala dobrý dôvod, prečo mitochondrie a chloroplast využila na vybudovanie každého komplexného života - eukaryotov. 

 

Mitochonodria totiž tvorí VODU, aj TEPLO. Nie je náhoda??? Prečo to asi robí? A prečo cicavce ako my benefitujú z chladu? 

Nemôže byť dôvod ten, že keď sme v chlade, naše mitochondrie začnú tvoriť viac Tepla, ktoré nestrácame, ale ho naopak vysielame do vody, ktorá ho absorbuje. Čo sa potom stane? Táto voda sa po absorpcii scvrkne. Zároveň táto voda obkolesuje tzv. MINOS a všetky respiračné komplexy. Čo to znamená? Že tým, ako sa scvrkne táto voda, sa scvrkne aj celá mitochondria. Čo znamená toto? 

Že všetky respiračné komplexy sa ocitnú bližšie. ČO znamená to? Presne to, čo som v pondelok hovoril. Väčšia efektivita tunelovania protónov aj elektrónov. A hádaj čo mitochondria využíva. Tunelovanie elektrónov na svojej membráne - oxidačná fosforylácia a tunelovanie protónov, ktoré tvoria ATP, ale aj TEPLO.

 

Matka príroda je veľmi geniálny termodynamický inžinier. Škoda, že viac ľudí nepremýšľa tak ako ona. 

 

Je tam samozrejme viac vecí, ktoré v riadkoch vyššie danej osobe v zmýšľaní unikli, no toto považujem na teraz za najdôležitejšie, aby si pochopil Róbert. Až totiž pochopí viac ľudí tieto základy toho, ako príroda pracuje, začneme lepšie chápať nie len nášmu telu a Zdraviu, ale sa na problémy so zdravím aj inak pozerať a pristupovať inak k ich riešeniam.

 

Ono totiź má svoj zmysel, prečo patríme medzi teplokrvné cicavce, ktoré napr. v porovnaní s jaštericou svoju telesnú teplotu udržujú vyššiu a musia teda viac jesť a "spaľovať" viac energie. My máme totiž obrovskú kapacitu mitochondrií v tele, ktoré nám umožňujú byť takto komplexnými a efektývnymi. 

 

Plus k tým ľadovým medveďom úplne súhlasím. Teraz si potrebuješ prečítať moju včerajšiu diskusiu so Zuzkou. Je v nej veľa "perličiek". Tu je odkaz a prečítaj si aj tie dlhé správy vyššie. 

https://jaroslavlachky.sk/forum/postid/8363/

 
Publikované : 4. januára 2023 12:22
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
Zakladateľ témy
 

Publikoval: @robert-kacalka

my to robíme takto 😀

 

 

 

Krásna fotka 😆 

 
Publikované : 4. januára 2023 12:23
Stránka 1 / 2
Zdieľať: