Čo má v tvojom živo...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

[Zatvorené] Čo má v tvojom živote najvyššiu hodnotu? ...Čas

13 Príspevky
2 Užívatelia
15 Likes
286 Videní
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
Zakladateľ témy
 

Prečo mnoho ľudí nerado počuje "ťažko stráviteľné" slová, a radi ich ešte aj kritizujú a komentujú?

 

A prečo mnoho ľudí zvolí radšej kúpu doplnku výživy, vitamínov, či lieky pred zmenou životného štýlu a vykročenia z komfortnej zóny?

 

Dôvod prečo je podobný ako ten, prečo veľa ľudí, keď má na výber medzi istou prácou s menším zárobkom a menej istou prácou s trochu lepším zárobkom, zvolí prvú možnosť....ČAS

 

Čím skôr si človek hodnotu času uvedomí, tým lepšie.   

 

 

Váženie si hodnoty času je to najdôležitejšie, čo máme, spolu s nepodceňovaním jeho hodnoty.

Človek, ktorý chce skutočne druhým pomôcť, nikdy nebude hľadať followerov,... ale bude hľadať ľudí ochotných zmeniť sa. Hľadá ľudí, ktorí si uvedomujú, že zmena musí vychádzať z nich a ich rozhodnutia zmeniť sa.

 

Niekedy máme na výber možno viacej možností a hoci tá prvá, ktorá je tá správna, sa zdá byť najnáročnejšia, neznamená to ešte, že sa kvôli tomu máme uspokojiť s ďalšími, menej náročnými možnosťami iba pre to, pretože sú pre nás pohodlnejšie a sľubujú nám výsledok za krátky čas...

Pri pomoci človeku nejde o to viesť ho tam, kam si myslí, že chce ísť (alebo kam si myslí, že by mal ísť), ale o to viesť ho tam, kde potrebuje ísť 👍

 

Presne preto si dávaj pozor na ľudí, ktorí ti predávajú vábivé doplnky výživy, lieky, či iné „nablískané“ suplementy. 

Vedúci marketingu a predaja vedú ľudí k tomu, čo chcú, bez obáv o účinnosť alebo ich konečné ciele. Krátkodobí marketéri vždy vyzerajú navonok dobre, podobne ako produkty, ktoré predávajú s krásnym popisom, avšak život nie je o rýchlych výhodách a skratkách.

 

Ide o tvoj trvalý úspech, ktorý sa viac podobá maratónu a ide tiež o prostredie, v ktorom svoj maratón „pobežíš“.  

 
Publikované : 28. júla 2021 19:41
Mirek Pramuka, Kuba Černý, Janno and 4 people reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Zopár zaujímavých údajov, štatistík a výpočtov k téme. Toto je pre každého na zamyslenie sa...

Nominálna mzda priemerne zarábajúceho Slováka bola v roku 1989 presne 3 142 Kčs. Táto priemerná mzda stúpla na úroveň 858 EUR v roku 2014.

 

Po prepočte konverzným kurzom na eurá sme teda v roku 1989 v priemere zarábali 104 EUR mesačne.

 

Dalo by sa teda povedať, že naše príjmy za 26 rokov od revolúcie vzrástli viac než 8 – násobne. Nie je tomu ale celkom tak. Nemôžeme sa totiž pozerať iba na nominálne zvýšenie miezd, ale treba brať do úvahy aj vývoj cien, ktoré sa počas tohto obdobia taktiež zvýšili 7 až 8 – násobne. Cenový rast bol pritom sústredený predovšetkým do začiatku 90. rokov, kedy priemerná ročná miera inflácie dosahovala dvojciferné hodnoty.

 

V roku 2020, teda rok dozadu, bola už priemerná mzda 1 133 eur.

 

Aby ste pochopili kam tým mierim, dobre čítajte ďalej. Nebudem rozpisovať ako vzrástli ceny potravín, ale niečo iné. Nech sa potom každý zamyslí, ako si váži svoj čas a či si je vedomí toho, že ho môže získať lepšie pod kontrolu alebo naopak nechať ľudí, vládu a korporácie oberať ho oň naďalej (dnes omnoho rýchlejšie)...

 

Pred 17. novembrom 1989, kedy bola priemerná mzda Slováka o niečo menej ako vyššie spomenutých 104 EUR mesačne, človek potreboval na kúpu najlacnejšieho Trabantu 15 platov.

 

Ak by sme chceli dnes kúpiť podobne auto, napríklad škodu Fabia, cena je okolo 15 až 20 tisíc eur (priemer).

 

Aby sme však boli čo najviac podobný, nedávno mal byť pod firmou Trabant nT obnovený koncept a teda klasický Trabant sa mal dostať do predajní s tým rozdielom, že bol vynovený a elektrický. Jeho cena by podľa firmy mala byť 20 tisíc eur. To predstavuje cca 20-nasobok mesačnej mzdy v roku 2020 a teda 20 platov.

 

Keď si to teda porovnáme, rovnaké auto by nás v roku 1980 stalo 15 platov a dnes 20 platov. Nie je to až tak veľký rozdiel, no to nie je všetko. Čítaj ďalej.

 

Keď si to rozrátame na hodinu dostaneme zaujímavé čísla. V roku 1980 priemerný Slovák zarobil za hodinu 65 centov (104/20 pracovných dni/8 hodín) a dnes zarobí priemerný Slovák za hodinu 6,25 eura (1000/20 pracovných dní /8 hodín).

 

To znamená, že v roku 1980 musel priemerný Slovák "obetovať" 2400 hodín svojho života (104 EUR x 15 platov / 0,65 eura) a dnes musí "obetovať" 3200 hodín zo svojho života ( 1000 eur x 20 platov / 6,25 eura).

 

Už len toto Vám ukazuje, o koľko viac hodín zo svojho života musí človek obetovať dnes aby si kúpil priemerne auto. Pre predstavu, 800 hodín zo života je celých 33,4 dní života.

Tuto to ukončím a s výpočtom nepokračujem. Myslím, že to stačí.

 

No už len keby som začal počítať, aká je dnes inflácia, koľko stojí bývanie, ceny potravín, nájom, atď., plus to, že len v roku 2020 bolo natlačených niekoľko triliónov nekrytých dolárov (cca 20% v celosvetovom obehu), kvôli COVID-19, ktoré  prišli do obehu a zdvihli infláciu, by vám čísla radikálne zmenilo!

 

Po nedávnych dvoch článkoch na blogu by malo byt každému jasné, kam tým mierim. Kto nečítal, nech tak urobí teraz a nech premýšľa...

 

Naše Zdravie aj finančná gramotnosť majú spoločného viac ako sa zdá. Oboje sú výsledkom funkčnej kolónie mitochondrií v časti tela, v ktorej ich má homosapiens najviac - v mozgu.

 

Čím skôr si človek uvedomí, prečo sa potrebuje začať vzdelávať, aby sa stal SILNÝM, ZDRAVÝM a ZODPOVEDNÝM, tým lepšie!

Každý máme svoj život a teda aj Zdravie a budúcnosť vo svojich rukách!

 
 
Moje spomínané dva články tu:
 
 
 
 
 
 
Publikované : 7. septembra 2021 16:52
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Téma uzavretá...          

 
Publikované : 7. septembra 2021 16:55
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
Zakladateľ témy
 

Tiež si dobre vždy premyslíte, ako nakladáte so svojimi financiami. Rozumnému človeku môžete dať len tak povedzme 900 eur a pravdepodobne ich využije s rozumom a zhodnotí, vďaka čomu nadobudne viac času.

Opak je však pravdou u ľudí, ktorí nie sú zvyknutí premýšľať v súvislostiach. Keď takýto človek v dnešnej dobe dostane len tak 900 eur, pravdepodobne sa vráti s "úžasnou" novou hračkou ako je Iphone 13 a jeho Redox sa ešte viac zníži, čím príde ešte o ďalší čas (jeho zdravie upadne a v práci bude musieť stráviť viac hodín)...

 

900 eur je mimochodom odhadovaná začiatočná cena pre nový a "úžasný" Ihphone13

 

https://tech.sme.sk/c/22742549/apple-predstavil-novy-iphone-13-nove-ipady-aj-apple-watch-7.html

 
Publikované : 15. septembra 2021 10:01
Ivana reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
Zakladateľ témy
 

Aj preto si dávajte záležať na tom, akými ľuďmi, ale aj vecami sa obklopujete. Rovnako ako nesprávni ľudia, aj gadgety Vás ľahko oberú o Redox... 

 

https://www.zdnet.com/article/iphones-emit-double-the-radiation-of-galaxy-handsets-korean-agency/

 
Publikované : 15. septembra 2021 10:06
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
Zakladateľ témy
 

Pekný video dokument k téme, pre každého, koho daná problematika a slová vyššie zaujímajú. 

Dokument je síce iba z Anglickými titulkami, no verím, že väčšina porozumie, kto má aspoň základ angličtiny 

 

 
Publikované : 9. marca 2022 12:24
Ivana reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
Zakladateľ témy
 

Pridávam sem peknú, detskú knižku, ktorá je podľa mňa vhodná ako pre všetky detičky, ktoré už sú shopné vnímať a počúvať, ako aj pre mnohých dospelých. Píšem to schválne, pretože som ju dal jednému "dospelákovi" dnes sám prečítať .

 

Citujem dve pekné vety zo začiatku, v ktorých je povedaného podľa mňa viac, ako v (zvyčajne) nezmyselných hodinách teórie ekonomiky, ktoré sme mali povinne všetci na škole:

"Vincent nechápal, že papierové peniaze sú len náhradou za kovové peniaze. A že kovové peniaze sú vlastne tiež len náhradou za prácu, ktorú obyvatelia vykonávajú."

"Môžeš síce vytlačiť viac papierových peňazí, ale nemôžeš vytlačiť viac tvrdej práce a driny. Tá stojí ČAS, snahu a ENERGIU." ...koniec citácie z knihy, zo strany 15

 

Posledná veta na konci a slovo ČAS a ENERGIA majú obrovský zmysel, ktorý ak raz človek pochopí, uvedomí si veľmi veľa. A to nie len o celej situácií za posledné 3 roky, ktorá je ako zvyknem hovoriť "pekným predstavením šikovných rúk kúzelníka, pričom skutočné kúzlo prebieha za oponou"...

 

Kniha je tu:

https://www.martinus.sk/?uItem=983389

 
Publikované : 28. marca 2022 20:03
Karol reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
Zakladateľ témy
 

Malé čítanie na večer (aj keď dúfam, že väčšina prečíta až ráno):

Teší ma, že vidím, keď sa ľudia začínajú viac a viac zaujímať a hlavne si všímať prepojenie oblastí ako zdravie mitochondrií, cirkadiánny rytmus, výkonnosť a prepojenie s väčšou finančnou gramotnosťou. Zároveň som však občas nerád, keď vidím, že ktokoľvek necháva svoj Dopamín aj rozhodnutia opäť do veľkej miery manipulovať väčšinou, médiami, správami, či novými, modernými „trendami“.

 Nezabúdaj na 2 veci, ktoré často opakujem:

  1. Ak niečomu sám nerozumieš (Nespoznáš to), je vždy ľahšia šanca, že naletíš alebo sa necháš kýmkoľvek manipulovať
  2. To, že niečo robí väčšina ešte neznamená, že by si to mal robiť aj ty.

 

To, že je podľa štatistiky väčšina populácie obézna, má nadváhu a má nejaký zdravotný  problém, plus berie nejakú medikáciu ti len jasne ukazuje, že Rozhodnutia a hlavne Správanie väčšiny nie je niečo, čo by si mal nasledovať. A už vôbec nie to, čo ti prezentujú média, noviny, či sociálne siete...

Aj Einstein raz povedal, že robiť dokola to isté a očakávať iný výsledok je definícia bláznovstva.

 

 

Zopár definícií :

Čo sú peniaze:

Peniaze alebo aj Platidlo sú v podstate len výmenný prostriedok. Výmenný prostriedok za Služby a produkty. Avšak takto by to iba malo byť a bolo to tak iba pri vzniku prvých peňazí (ako v ďalšom odstavci uvidíš).

Dnes tu máme však niečo, čo sa označuje ako FIAT peniaze

 

Čo sú FIAT peniaze:

FIAT peniaze sú všetky peniaze, hotovosť, atď., ktoré sú v obehu, natlačené, ktoré v podstate nemajú nijakú vnútornú hodnotu a ich hodnota je tá, akú im dá nejaká centralizovaná inštitúcia (napr. štát/banka).

Ich hodnota je teda iba taká, akú im priradí nejaká inštitúcia. No a momentálne udalosti, plus množstvo peňazí v obehu, ktoré sa ľahko manipulujú, keďže sa môžu tlačiť a nebyť kryté zlatom, ich hodnotu ľahko manipuluje.

 

Čo je Inflácia:

Inflácia (lat. nadutie, nadúvanie) označuje v národnom hospodárstve všeobecný nárast cien ekonomických statkov, čo má za následok zníženie kúpnej sily peňazí.

Inflácia v praxi a laicky znamená, že napríklad za 1 euro nakúpiš menej ako v minulosti, keďže euro má menšiu hodnotu ako predtým. Jeho kúpna sila (vnútorná hodnota) sa teda znížila.

 

Čo je to stagflácia:

K tomuto pojmu sa vrátim neskôr, no píšem ho aj sem, pretože ho potrebuješ aspoň vidieť. Stagflácia je stav, keď ekonomika vykazuje zároveň stagnáciu a infláciu.

To laicky znamená, že 1 euro už dnes nemá hodnotu ako 1 euro pred 10 rokmi a zároveň aj hodnota našich produktov, napr. Mlieka a bryndze, klesá alebo nerastie.

 

 Takže, základné definície by sme mali, teraz poďme ďalej.

 

 

Peniaze (ako nejaké platidlo) v podstate vznikli za jediným účelom - Ako výmenný obchod služieb (alias času a vyprodukovanej hodnoty človeka).

V minulosti (v dávnej, pradávnej histórií :D) si jednoducho ľudia medzi sebou vymieňali tovar alebo služby (pomoc) vždy formou „niečo za niečo“. To znamená, že povedzme ak Jožko, ktorý choval prasiatka potreboval zrovna vyrobiť hrnček na vodu, prišiel za Ferkom, ktorý bol dobrý hrnčiar, no nechoval zvieratká. Jožko tak Ferkovi ponúkol mäso a Ferko mu na oplátku vyrobil hrnček. Tzv. „win-win“ situácia.

To znamená, že obaja museli vynaložiť svoj ČAS a nejakú PRODUKTIVITU/HODNOTU/VÝKON na to, aby mohli vymeniť a získať. Práve preto neskôr „vznikli“ peniaze, aby tento proces zefektívnili.

 

Jednoducho ak povedzme Janko odchoval prasiatko a mal z neho mäso, mohol si toto mäso automaticky vymeniť za peniaz (platidlo) a dané platidlo si mohol vymeniť za hrnček kľudne o týždeň. Nie hneď, ako tomu bolo doteraz. A zasa naopak Ferko, ktorý možno nepotreboval neustále mäso, mohol narobiť viac hrnčekov, vymeniť ich za peniaz (platidlo) a toto platidlo vymeniť za mäso až neskôr, keď mal chuť. Verím, že chápeš.

Avšak na vetách vyššie s produktivitou a výmenou času sa nič nemení. Stále platí, že na získanie istého množstva peniažkov, musel Jožko vynaložiť rovnaké množstvo práce (svojho času) a Rovnako aj Ferko. No a na vykonanie tejto práce museli teda obaja vynaložiť Úsilie a svoj ČAS. Alias museli byť Zdraví a Výkonní.

Ak by totižto Jožko napríklad nemal funkčnú kolóniu mitochondrií v tele a v mozgu, nebol by schopný postarať sa o prasiatka a teda získať nič na výmenu, vrátane peniažkov. Rovnako Ferko. Ak však naopak Jožko mal pevné Zdravie a výkonné mitochondrie v neokortexe mozgu, ľahko zvládal chov zvieratiek, dokonca ho mohol zefektívniť a tým nadobudol viac času, ktorý mohol využiť kdekoľvek inde, napr. aj na udržiavanie si svojho Zdravia.

 

Už chápeš túto súvislosť? Potrebuješ si ju totižto uvedomiť hneď v úvode, aby si chápal ďalším súvislostiam...

 

Krátky výcuc z histórie, ktorý každý musí poznať:

 

V poslednom článku o Ekonomike ešte z minulého rolu som ukázal, ako vyzerala Politická história minulého storočia, ako sa veci prelínali nie len so zavedením povinného očkovania proti obrne, ale aj s rozvojom rakoviny, kontamináciou vakcín, na ktoré bola vláda upozornená od uznávanej americkej virologičky Bernice Eddy, až po začiatok tlačenia nekrytých dolárov po tom, čo Nixon zrušil krytie Zlatom.

V článkoch toho bolo ukázaného viac, dokonca aj mnohé doposiaľ (z nejakého dôvodu) neobjasnené vraždy, ako napr. vraždu J.F. Kennedyho, ktorého zavraždili v roku 1963. 6.júna 1968 zasa zavraždili jeho „nástupcu“, syna R.F. Kennedyho a hneď na to, 5.novembra 1968 bol zvolený ako prezident Nixon

Nixon sa teda stal v roku 1968 prezidentom, pričom začal okamžite finančne dopovať výskum RAKOVINY, ale aj VAKCÍN, hoci sa vtedy už vedelo, že podané vakcíny boli kontaminované SIV, ktoré boli onkogénne (mohli spôsobovať rakovinu). Nixon tiež v roku 1971 zámerne ukončil konvertibilitu dolára na zlato a zaviedol kontrolu miezd/cien. [R] Táto nová hospodárska politika znamenala začiatok konca medzinárodného menového systému tzv. Bretton Woods, ktorý vznikol v roku 1944

 

Dnes (a tiež v novom článku, ktorý bude čoskoro zverejnený) ti ukážem ako veľmi to súvisí napr. s Ropou, tzv. petrodolárom, začiatkom fluoridácie vody, farmaceutickým priemyslom, ale aj tým, čo sa deje teraz v Rusku (a ver, že skutočná príčina ťa prekvapí).

 

 

Teraz 2 dôležité POJMY - FED a Petrodolár:

 

FED je skratka pre Federal Reserve System, po slovensky Federálny rezervný systém (zriedkavo Federálna rezervná sústava). Je to v podstate obrovská inštitúcia, ktorá tvorí centrálnu banku USA. Systém bol založený r. 1913 s cieľom kontrolovať peniaze a zároveň zabrániť nejakým obrovským výkyvom ekonomiky, pričom dnes FED reguluje a kontroluje celú bankovú sústavu.

Už ako laikovi ti musí byť jasné, že inštitúcia s takýmto veľkým bremenom, ktoré má síce možno pekný cieľ (udržiavať finančnú stabilitu, zabrániť nadmernej nezamestnanosti, svetovému krachu, atď.), zároveň nesie obrovskú MOC. A ako sa zvykne hovoriť, s veľkou mocou musí prísť aj veľká Zodpovednosť alias kontrola. A práve FED kontrolu nemá.

 

Keby sme to prirovnali napr. k životu, tak s komplexným životom, ktorý má taktiež veľkú moc, naozaj prišla aj kontrola (zodpovednosť). Táto kontrola sa volá cirkadiánny mechanizmus a pozitívna aj negatívna spätná väzba. V poslednom článku o Kvantovej Evolúcií to bolo ukázané. Vďaka tomuto naše telo reaguje na podmienky v akých sme, a aj na naše rozhodnutia (jednoducho pomysli na nevhodné prostredie a rozhodnutia moderných ľudí a chorobnosť ako výsledok ich cirkadiánneho rytmu).

 

A práve tu sa dostávame ku vzniku tzv. petrodolára a do roku 1971, kedy uvidíš, ako sa táto kontrola nad zdravotným a bankovým aj ropným priemyslom dokázala preklenúť v to, čoho sme teraz svedkami. Viem, že sem sa dostalo iba zopár z Vás a práve v najbližších riadkoch Vás preto bude čakať veľa prekvapivých informácií.

 

Petrodolárový systém je v podstate výmena ropy za americké doláre medzi krajinami, ktoré ropu nakupujú, a tými, ktoré ju vyrábajú. Petrodolár bol výsledkom ropnej krízy v polovici 70. rokov, ku ktorej došlo hneď po Nixonovom šoku, ktorý dostal americký dolár zo zlatého štandardu, keď ceny mnohých vecí vyskočili v dôsledku inflácie na rekordné úrovne.

Počiatky petrodolárového systému siahajú do Bretton Woodskej dohody uzavretej po 2. svetovej vojne, ktorá nahradila zlatý štandard americkým dolárom ako rezervnou menou. Podľa tejto dohody sa stal jednoducho americký dolár naviazaným na zlato (teda každý existujúci dolár musel byť krytí reálne zlatom), zatiaľ čo ostatné svetové meny sa stali zasa naviazané na americký dolár.

Po lopate napísané, Amerika, spravila svoju menu dolár hlavnou rezervnou menou, na ktorej stál aj FED (hlavný finančný rezervný systém), no neustále bola krytá zlatom. Môžeš si to predstaviť ako v úvode môj príklad s prácou. Amerika teda ovládala a kontrolovala svetovú ekonomiku, avšak svoju menu mala neustále reálne krytú. Rovnako ako keby Ferko v úvode spravil zo svojich Hrnčekov svetové platidlo a hlavnú rezervu.

 

Avšak Ferko musel vždy na výrobu hrnčeka vynaložiť ČAS a PRÁCU. Nemohol Hrnček len tak „vykúzliť“. Rovnako to bolo s dolárom. Ak by chceli doláre pridať, musela Amerika vlastniť viac zlata. No a práve tu je zakopaný pes. Prezident Nixon kvôli masívnej stagflácii roku 1971 oznámil, že dolár sa už nebude vymieňať za zlato, aby podporil ekonomický rast USA.

Jednoducho povedané, je to rovnaké, ako keby dovtedy musel Jožko a Ferko reálne pracovať na to, aby dostal peniaz, ktorý si následne s ďalšími obyvateľmi môže vymieňať za iné služby, no zrazu, si Jožko a Ferko mohli peniaze len tak vyrábať doma a nemuseli preto nič spraviť. Ostatní občania však musia neustále pracovať a vynakladať ČAS na to, aby peniaz získali a vymenili si. Vidíš? Všímaš si to?

Nixon ako vtedajší prezident verejne zrušil krytie vytlačených peňazí reálnym zlatom. Jednoducho takto zabezpečil voľnú tlač peňazí, aby mohol financovať výskum rakoviny (ktorá sa parodxne zhoršila) a samozrejme aj iné veci, následkom čoho tieto monopoly mohli voľne kontrolovať trh.   

 

 

No a práve petrodolár pomohol zvýšiť stabilitu cien ropy denominovaných v amerických dolároch, pretože v tom čase nedochádzalo k znehodnoteniu amerického dolára a ropa je zároveň dôležitá komodita, s ktorou sa veľa obchoduje. Ako ti však asi došlo, tým, že americký dolár prestal byť krytí zlatom, bolo možné na základe voľnej tlače manipulovať s jeho hodnotou a teda koniec koncov aj s cenou ropy.

Práve v tomto je zakopaný ďalší pes. Ako totižto USA dokázala spraviť z dolára svetovú menu a zároveň si vďaka tomu monopoli dokázali nakupovať pozemky, vklady, cenné papiere,...bez použitia jediného centu? Jednoducho. Pomocou vyvolania „túžby“.

Predstav si tento príklad. Ak by si bol veľmi, ale že veľmi bohatí a vlastnil by si toľko domov, pozemkov, firiem, atď., že by tvoja rodina nemusela nikdy pracovať, no nemal by si takmer žiadnu hotovosť, ako by si si tieto majetky užíval? Ako by si ich mohol premeniť na niečo, čo sa ti v obchode páči, keď nemáš žiadnu voľnú hotovosť? Premýšľaj. Je to jednoduché. Čo tak vytvoriť napr. ŠEK? Obyčajný kus papiera, ktorý nemá žiadnu hodnotu. Ak sa zaň však niekto zaručí a povie ti, že tento kus papiera zrazu hodnotu má, už to bude iná reč.

Teraz si predstav, že v rámci tvojich majetkov, vlastníš aj všetku ropu. A práve touto ropou sa zaručíš. Ľuďom teda povieš, že každý, kto bude chcieť ropu (a tú chce predsa každý), bude musieť akceptovať šek. No a zrazu sa bezcenné kusy papieru, ktoré nemajú reálnu hodnotu stanú reálne a ty si môžeš kúpiť hromadu vecí, nové autá a ďalšie domy a to aj bez toho, aby si reálne čo i len cent musel mať v banke alebo nejaké zlato. Šikovné. Takto sa dá prísť k ďalším majetkom a peniazom a to bez použitia takmer ničoho. A presne toto sa stalo s petrodolárom!

 

 

Hoci sa petrodoláre pôvodne týkali predovšetkým peňazí, ktoré dostávali krajiny Blízkeho východu a členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (skratka OPEC Organisation of the Petroleum Exporting Countries), v posledných rokoch sa definícia rozšírila aj na ďalšie krajiny.

 

Petrodoláre sú momentálne príjmy z ropy denominované v amerických dolároch. V podstate si ho predstav ako samostatnú menu (podobne ako napr. euro), hoci sa nevyužíva medzi bežnými občanmi na nákup potravín, atď., ale pri obchodovaní s ropou.

Petrodoláre sú dnes primárnym zdrojom príjmov pre mnohých členov OPEC vyvážajúcich ropu, ako aj iných vývozcov ropy na Blízkom východe, a to aj v Nórsku a Rusku. A dostávame sa aj ku Rusku.

Je teda možné, že bol pôvodný zámer Putina skoncovať s petrodolárovým systémom? Veľa ľudí týmto slovám nerozumie, no verím, že až dočítaš dokonca zistíš, prečo to tvrdím.

 

 

 

Už na základe riadkov vyššie ti musí byť jasné, že petrodolár výrazne pomohol pozdvihnúť postavenie amerického dolára na celosvetových finančných trhoch, keďže cena najdôležitejšej komodity na svete, ropy, bola naviazaná na dolár. Opäť pomysli na analogický príklad.

Ak by si bol jediný človek v meste, ktorý vlastní povedzme pitnú vodu, pričom nikto iný ju nemá, no potrebuje, mohol by si si robiť čo chceš. Vytvoril by si si vlastný peniaz (menu), a keby niekto chcel vodu, musel by vždy vymeniť najskôr svoj peniaz za tvoju menu a následne vodu kúpiť a stále dokola.

Je to elegantný spôsob, ako získať kontrolu nad ekonomikou a Časom aj zdravím ľudí, keďže každý musí vymieňať za dolár, ktorý si FED môže svojvoľne tlačiť, keďže už nie je krytí zlatom...

 

 

Aj toto čiastočne pomohlo doláru stať sa najdominantnejšou menou na svete, čo mu umožňuje nepretržite financovať svoj deficit účtu vydávaním aktív denominovaných v dolároch za veľmi nízke sadzby. To tiež umožnilo USA mať významnú ekonomickú kontrolu nad svetom. No a aké sú dôsledky? Ako by si sa zachoval ty, ak by sa tvoja mena stala takouto „TOP-kou“?

V skratke, akákoľvek populárna rezervná mena by následne zvýšila svoj výmenný kurz (toto sa deje posledné roky), čím zvýši cenu svojich produktov a služieb, no zároveň poškodí vlastnému exportu (vývozu) komodít z krajiny. Toto následne povedie ku kolotoču toho, že krajina umelo nafukuje hodnotu svojej meny (dolára), no zároveň sa vedie k obrovskému obchodnému deficitu, pretože pre ostatné krajiny, je čoraz náročnejšie od nich nakupovať.

No a na to, aby sa globálna ekonomika udržala v tempe, Federálny rezervný systém (FED) jednoducho musí vkladať veľké množstvo peňazí do obehu vždy, keď čelí obdobiu finančného chaosu a finančnej neistoty. No a spraví to tým, že doma zvýši infláciu (viac natlačených nekrytých peňazí uvoľní do obehu).

 

Čo to však znamená pre teba ako bežného človeka? Jednoducho to, že takýmto spôsobom ti niekto vezme tvoj čas a tým aj tvoje zdravie. Pýtaš sa ako? Zamysli sa. Ak musíš vynaložiť nejaké úsilie (výkon) v práci, ktorá ti zaberie čas na to, aby si „zarobil“ isté množstvo peňazí, no niekto ti zo dňa na deň hdnotu daných peňazí zníž, znamená to, že ti vzal čas. Doslova a do písmena.

Ty si totižto venoval napr. 160 hodín v mesiaci tomu, aby si „získal“ napr. 1000 eur, pričom daných 1000 eur, ktoré dostaneš, už nemajú hodnotu 1000 eur, ale možno iba 800 alebo menej. To znamená, že na „získanie reálnych 1000 eur ti nestačilo 160 hodín života, ale viac. To znamená, že si prišiel o ČAS, čo pre väčšinu ľudí so zničenými mitochondriami znamená, že prišli aj o viac energie a teda aj Zdravie. Chytáš sa?

 

No a čím skôr si to uvedomíš, tým skôr pochopíš, že sa nemôžeš spoliehať na štát alebo inštitúcie okolo, vrátane zdravotného priemyslu. Iba ty sám môžeš svoj život prevziať do vlastných rúk, ako je to práve teraz, pretože posledné 2 roky, aj vďaka vyvolanej situácií s vírusom, sa deje jedno z najväčších kúzelníckych predstavení, ktoré (bohužiaľ) väčšina ľudí pekne na žiarivej TV sleduje.

 

 

Teraz sa spolu zamyslime. Prečo napr. Putin vítal dohodu s Čínou o rope a plyne? A to aj napriek napätiu a sporom s Európu? [R] A prečo sa napr. Čína, rovnako ako Rusko, začali ešte pred viac ako 10 rokmi zaujímať o Zlato a skupovať ho? Prečo svoje rezervy začali hromadiť radšej v komodite Zlata ako v Dolároch a dlhopisoch?

 

Do konca roku 2008 boli Čínske rezervy Zlata okolo 600 ton a ruské niečo cez 500 ton. Celkom zaujímavé číslo, no čítaj ďalej. Do mája 2017 sa zásoby Číny znásobili 3x na viac ako 1800 ton a Ruské zásoby sa tiež znásobili 3x na cca 1700 ton. Zaujímavá zhoda náhod...

 

 

 

Je možné, že tieto taktiež mocné krajiny vedeli niečo, čo ľudia nie? Mohlo mať ich skupovanie zlata zmysel v tom, že chceli predísť obrovskej inflácií, ktorú Amerika chystala a bola neodvratná, vzhľadom na priebeh ekonomiky?

 

A čo tak ďalšia zaujímavá zhoda náhod, ktorej pochopia hlavne ľudia, ktorí sa o krypto trochu zaujímajú? Bitcoin, ako prvá a zároveň jediná úplne decentralizovaná mena, vznikol r. 2008, pričom funguje id 2009. Jeho zakladateľ je (pseudonym) Satoshi Nakamoto (hoci o nich, by som ti tiež vedel veľa zaujímavých vecí porozprávať, no to možno inokedy).

Čo však chcem povedať je to, že Čína, ako aj Rusko, začali používať bitcoin. Náhoda? Alebo je možné, že pochopili, že je to pre nich aktívum, ktoré je „poistkou“ pred infláciou, a to dokonca rovnaké alebo väčšie ako zlato?

Len tak mimochodom, podľa Glassnode (kryptomenová dátová služba), sa počet ruských bitcoinových účtov od februárovej invázie zvýšil z 39,9 milióna na 40,7 milióna, pričom Ruská populácia je asi 144 miliónov

 

Prečo teda Čína a Rusko spolupracovali? Mohlo to súvisieť aj so zlatomBitcoinom a dokonca aj otepľovaním Zeme a energetickou, ale aj finančnou krízou, ktorá prichádzala?

 

 

Na dnes už iba toto, aby toho nebolo moc:

 

Čokoľvek sa deje s dolárom, ovplyvňuje aj Euro.

Predstav si seba 5 rokov dozadu. Povedzme, že máš ušetrených 7 dolárov (kľudne si predstav aj eurá, je to jedno) v peňaženke a chceš si kúpiť kartón mlieka. Vtedy stál kartón 3,50 dolára, a ty si teda môžeš kúpiť dva kartóny mlieka. Teraz sa presuňme do prítomnosti. Máš v peňaženke 7 dolárov a ideš na rovnaký nákup kartónu mlieka. Avšak kartón už nestojí toľko, ale povedzme 3,80 dolár, čo ti umožní kúpiť už iba jeden kartón miesto dvoch, ako 5 rokov dozadu. To znamená, že tvoja kúpna sila (hodnota peňazí) klesla v dôsledku inflácie.

 

Miera inflácie sa oficiálne počíta takto : ((B – A) / A) x 100

Pričom „A“ je pôvodná cena povedzme 5 rokov dozadu a „B“ je aktuálna cena. Je to v skratke výpočet inflácie. [R]

Avšak málo ľudí vie, že FED používal na výpočet inflácie v minulom storočí pred rokom 1970 rozdielne výpočty, pretože nebral v úvahu tlač nekrytých dolárov. Čo to znamená? Toto.

 

Čo však vláda nepovedala je, že miera inflácie je síce na úrovni 5 až 7,5 %, no toto číslo sa počíta na zajlade FED-u, ktorý  v 70. rokoch používal iný spôsob výpočtu inflácie. Zmenili to vsak, aby zakryli skutočný vplyv inflácie na daňových poplatníkov, aby obmedzili šancu na vzburu.

 

Ak by sme použili metódu výpočtu inflácie z roku 1980, boli by sme na úrovni takmer 19% inflácii.

 

Tieto slov a znamenajú toľko, že ti niekto doslova kradne hodnotu a ČAS, keď znehodnocuje hodnotu financií... 

 

Keď si vezmeme peniaze tipu M2 (teda všetka hotovosť aj vklady, atď., ktoré sú v obehu), a ich objem za posledné 2 roky, tak 80 % všetkých existujúcich amerických dolárov bolo vytlačených za posledných 22 mesiacov. Zo 4 triliónov dolárov v januári 2020 na 20 triliónov dolárov v Októbri 2021. Finančná rezerva FED-u sa teda z 4 triliónov trošku navýšila. Trilión je mimochodom tisíc miliárd (1 000 000 000 000). A hádaj, čo bolo spúšťačom takejto masívnej nekrytej tlače peňazí...COVID!

 

 

Teraz si to môžeš laicky prepočítať a úplne stačí len zaokrúhlene a veľmi obrazne. Ja ti však prácu uľahčím. Ročná inflácia v eurozóne bola v marci 2022 na úrovni 7,4 %, čo je nárast z 5,9 % vo februári 2022. V USA bola inflácia cca 7,5%. [R] Keby sme však vzali v úvahu nárast nekrytých peňazí v obehu, reálna inflácia siaha v USA až na 19 či 20%. Myslíš si, že to ovplyvňuje aj Euro? Ak si myslíš že nie, si na omyle. Práve preto sa kurz Dolár/Euro tak veľmi zmenil a to iba za posledných pár mesiacov.

 

 

 

Ak si slovám vyššie nepochopil, opäť mám pre teba jednoduché vysvetlenie. Keďže má väčšina z nás peniaze na účte v Banke, kam nám chodia z „práce“, 1000 eur, ktoré tam máš od roku 2020 má teraz hodnotu možno tak 800 alebo 750 eur.

Čo to znamená? Jednoducho to, čo som ti písal vyššie. Ty svoj čas v práci (či už si podnikateľ alebo zamestnanec) musíš „minúť“, aby si vyprodukoval nejakú HODNOTU, ktorá sa ti vráti späť aj vo forme financií (u zamestnanca jednoducho ako výplata, u podnikateľa ako ZISK).

No a práve v tomto je zakopaný pes. Čas, ktorý si vymenil za tvorbu nejakej hodnoty, ktorú si premenil za financie, sa akoby „skrátil“, pretože hodnota financií klesla. Dôvod, prečo ti to píšem je ten, že si potrebuješ uvedomiť, že TY musíš prevziať plnú kontrolu nad svojím Zdravím a Výkonom a rovnako aj nad financiami.

 

Práve preto si nemyslím, že čím má človek menej peňazí je jeho zdravotný stav horší. Myslím si, že je to naopak.

Naše Zdravie, ako mentálne a psychické, tak aj fyzické je totižto iba výsledkom funkčnej kolónie mitochondrií, ktoré sú zas výsledkom funkčného Cirkadiánneho rytmu.práve vďaka pevnému Zdraviu a Výkonnosti sme schopní nie len produkovať viac Hodnoty a teda zarobiť viac financií, ale sme tiež menej závislí na externých veciach ako lieky, lekári, farma priemysel, vábivé doplnky výživy apod.

 

Odcitujem teraz opäť dve vety z knižky o Bitcoinových peniazoch, ktorú som spomínal aj vyššie. Dobre čítaj a zamysli sa nad ňou pohľadom, ktorý ti tento článok dal.

 

"Vincent nechápal, že papierové peniaze sú len náhradou za kovové peniaze. A že kovové peniaze sú vlastne tiež len náhradou za prácu, ktorú obyvatelia vykonávajú."

"Môžeš síce vytlačiť viac papierových peňazí, ale nemôžeš vytlačiť viac tvrdej práce a driny. Tá stojí ČAS, snahu a ENERGIU." ...koniec citácie z knihy, zo str. 15

 

Posledná veta na konci a slová ČAS a ENERGIA majú obrovský zmysel, ktorý ak raz človek pochopí, uvedomí si veľmi veľa. Zároveň sú tieto slová veľmi rozdielne a veľa ľudí o tom ani len nevie.

 

ČAS je len Ilúziou, no Energia nie

 

Veľa ľudí, okrem fyzikov, si myslí, že čas je niečo stabilné a nemenné, no opak je pravdou. Čas v skutočnosti nejestvuje, pretože je len ilúziou/výtvorom interakcie svetla s hmotou (formou energie). Táto veta je ťažká na pochopenie, no aj v tejto sérií kvantová biológia jej pochopíš lepšie.

 

 

V skratke to však znamená toľko, že Zatiaľ čo energie má vesmír stabilné a nemenné množstvo (akurát sa neustále vymieňa, transformuje, atď.), tak čas je niečo, čo je vytvorené. V čase môžeme ísť späť a rovnako dopredu. Už len tým, ako rýchlo sa elektrón na tvojej membráne mitochondrie pohybuje, ovplyvňuje ČAS, ktorý máš na tejto planéte. Že nechápeš?

 

Nezabúdaj, že Fotón ide rýchlosťou svetlavtedy nezažíva čas. Inými slovami, fotón nestárne. No a elektróny, ktoré sa pohybujú veľmi rýchlo, napr. tie, ktoré ti prúdia z jedla na vnútornú membránu mitochondrie, majú tiež odlišnú rýchlosť. Čím je rýchlosť vyššia, tým menej času zažijú a naopak. A práve ty, ich svojimi rozhodnutiami ovplyvňuješ, vďaka čomu ovplyvňuješ aj svoj Biologický čas.

 

Dnes je už dobre známe, že človek môže mať v občianskom 30 rokov, no jeho biologický vek môže byť 60 alebo naopak 20.Každý sa musíme zamyslieť, ktorý prípad je on!

 

 

 

 
Publikované : 26. apríla 2022 21:26
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
Zakladateľ témy
 

Článok, ktorý vznikol úplne spontánne, behom posledných 2 dní, vďaka udalostiam a súkromným rozhovorom, je spísaný a na webe. (Nie je nahovorený ako podcast, no ak dostanem spätnú väzbu a bude Vás viac, rád ho nahrám).

 

 

Prečo podľa mňa naozaj začal konflikt na Ukrajine? Mohol byť pôvodný zámer Ruska v skutočnosti dobrý? A mohol byť Putin v skutočnosti "ten dobrý" (pokým sa to nezvrtlo)? A ako súvisí vznik Federálneho Rezervného Finančného Systému (FED) s ropným priemyslom aj farmáciou? Prečo a ako vznikol bitcoin a aká je jeho hodnota v porovnaní so zlatom? Má zlato menšiu hodnotu ako BTC?

A čo tak dôvod, pre ktorý podľa mňa Čína spolupracovala s USA na vývoji vírusu, hoci skutočný zámer Číny bol odlišný?

A ako to celé súvisí s digitalizáciou a momentálne prebiehajúcim ekonomickým resetom, ktorý v najbližších 10 až 15 rokoch zmení svet na nepoznanie? Čo všetko sa vlastne zmení a na čo sa musíš pripraviť? Aké investície by si mal zvážiť, ak chceš svoj život mať pod kontrolou?

 

Článok je síce dlhší, a ak sa dočítaš až dokonca, jeho obsah a HODNOTA článku ti to oplatia. Tiež ti prezradím, že ak sa dočítaš do konca tak zistíš, že už o rok a pár mesiacov, bude ďalší Halving, čo znamená, že sa do systému pridá ďalšie množstvo Bitcoinov a zároveň sa odmena za ťažbu zníži o polovicu. 

Preto si polož otázku, či budeš v strehu niekedy medzi koncom roku 2023 až začiatkom 2024! 👍 

 

 

https://jaroslavlachky.sk/ekonomika-redox-btc-a-cas-3-cast/

 

 
Publikované : 27. apríla 2022 16:52
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
Zakladateľ témy
 

Článok o  BTC je aj na základe spätnej väzby od Vás nahovorený ako Audio. Má necelé 2 hodiny. 

Verím, že pomôže a nejaké nepodstatné údaje som vynechal, plus naopak niečo som v podcaste pridal, hlavne o Satoshim, čo v texte nie je, keďže som článok viac rozprával z hlavy, ako čítal. Príjemné počúvanie

 

https://open.spotify.com/episode/4fptHMu1qV4WbblXldszth?si=8121a3e7a94b4c0b

 
Publikované : 30. apríla 2022 12:55
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
Zakladateľ témy
 

Update z 10.07.2023 z nového článku VOZ #19:

 

Prokrastynácia a inflácia toho majú veľa spoločného. Oboje nám pomaly, ale isto kradnú hodnoty a oberajú nás o čas.

Rovnako ako nám „sporenie“ financií v banke z dlhodobého hľadiska moc nepomôže, rovnako ti nepomôže ani mrhanie časom a zatváranie sa pred problémami, ktorým čelíme.

 

Tak ako môžeš svoje financie do niečoho zmyslupného investovať (zmysluplného myslím pre teba), môžeš to spraviť aj s časom. Môžeš ho napríklad stráviť s rodinou, či ľuďmi, s ktorými zdieľaš podobné hodnoty, môžeš ho tiež investovať do tvorby nejakej hodnoty, ktorá ti čas vráti neskôr alebo ho tiež môžeš mrhať na ľudí, s ktorými sa vzájomne iba oberáte o energiu, či na sledovanie nezmyselných videí, a pod. Vždy však platí, že je to v našich rukách a ak aj nemôžeme zmeniť všetko, čo by sme možno chceli, môžeme spraviť aspoň niečo.

Nezabúdaj totiž aj na tú známu bájku o korytnačke, ktorá predbehla zajaca. Šla síce pomaly, možno aj obkľukou, no hlavné je, že šla a mala pred sebou nejakú víziu a pod nohami Zem a nad hlavou slnko!

 

https://jaroslavlachky.sk/voz-19-akvafotomika-a-infracervene-svetlo-nir/

 
Publikované : 10. júla 2023 21:30
Ma Rian reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
Zdieľať: