Bravčový bôčik plný...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Bravčový bôčik plný "výživného" vodíka s nízkym obsahom deutéria

16 Príspevky
5 Užívatelia
17 Likes
118 Videní
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
Zakladateľ témy
 

Ahojte,

Po dlhšom čase pridávam nejaký recept (alebo skôr tip) a konkrétne na bôčik (kvalitný tuk).

 

 

 

Tí, ktorí ste tu z členov dlhšie a hlavne tí, ktorí bývate na pravidelných webinároch viete, že nie som zrovna extra kuchár 😀, ale sa skôr snažím vzhľadom na čas robiť veci efektívne.

 

Čo sa týka bôčiku, jedná sa o jedno z najkvalitnejších častí mäsa z prasiatka, a hoci v tomto prípade nejde ani tak o obsah nejakých živín, ako skôr o zloženie tuku (deutérium vs prótium), ktoré je geniálne.

Nezabúdajte, že TUK je len hromada vodíka, ktorý sa v našich mitochondriách rozloží na elektróny, z ktorých vznikne voda. A práve tieto elektróny sú to, vďaka čomu je tento tuk na brušku prasiatka taký výnimočný.

Povedzme, že je to jeden z termodynamicky najefektívnejších tukov, aký ako svoje „palivo“ pre mitochondrie nájdete.

 

 

Práve preto paradoxne z konzumácie bôčiku človek občas dokonca lepšie schudne (a dokonca aj „vyrisuje“ ako mi niektorí z vás po uverejnení na IG písali) ako povedzme z konzumácie nízko kalorického šalátu. Obzvlášť v období zimy.

 

 

Čo sa receptu týka, napíšem nižšie v skratke 2 spôsoby prípravy, hoci ich je milión (kľudne pridajte vlastné skúsenosti a tipy, určite pomôžu ďalším).

 

Prioritné však pri príprave takéhoto tipu mäsa a tuku je TEPLOTA.

Každý sa určite stretol s rôznymi diskusiami a názormi o mäse, tuku, slanine, bôčiku,... o tom, že obsahuje veľa dusičnanov, nitrátov, a ďalších vecí, ktoré sú údajne pre nás škodlivé, no na rovinu... je to opačne. Netreba sa toho báť.

Avšak najväčší problém je TEPLOTA, keďže sa bavíme aj o PUFA tukoch, ktoré sú náchylné, čiže podobne ako pri rybích olejoch a rôznych iných olejoch, TEPLOTA, pri akej mäso robíme je dôležitá a čím nižšia (čím surovejšie), tým lepšie.

 

To znamená, že takéto mäso, ak ho urobíte v trúbe už povedzme nad 150 - 180 ° a ešte aj dlhú dobu, nie je z dlhodobého hľadiska optimálne. Ak to človek robí takto raz za čas, a má funkčnú pečeń – pentózový cyklus, je to OK (podľa mňa), no pravidelne nie.

 

Práve preto Vám to vždy prízvukujem v súvislosti s rôznymi vecami a tiež sa sám podobným štýlom riadim a zároveň je to pre mňa veľmi praktické. Osobne napríklad preferujem väčšinou čo možno najsurovejšie veci, ako sushi, ryby, morské plody, kvalitné paštéty, syry, bryndza, vajíčka kde sú žĺtka takmer surové a bielka dokonca občas ani nezjem (vajíčka iba chvíľu podusím na panvici), apod.

 

No a keď je človek v istých situáciach viac na ketogénnej strave, ako by mal byť minimálne v zimnom období v súvislosti s chladom, prípadne podľa jeho práce a prostredia, kde žije, vtedy sa do veľkej miery nevyhne zvýšenej konzumácií živočíšnych produktov a teda aj mäsu. Preto na to myslite a vždy sa riaďte tým, že čím menšia teplota a radšej dlhšia príprava, tým lepšie. A naopak chrumkavé a spečené veci sú najhoršie.

 

(Aj preto je napríklad bohužiaľ u keto nadšencov slanina, ktorú si radi opekajú do chrumkava jedna z najhorších vecí, akú robia. Vy to už teraz viete a preto nikdy nepočúvajte žiadnych výživových poradcov, ktorí sa venujú iba strave!

Hoci aj celkovo slanina je sama o sebe zlá ak tvorí väčšinu jedálnička, pretože priorita je vždy DHA a JÓD a až keď si človek splní túto „domácu úlohu“ až potom môže prísť slanina a suchozemské mäso).

 

Poďme teda na recept, no ako vravím, je veľmi krátky a každý si môže upraviť a pridávať podľa seba.

 

Ešte napíšem, že ja osobne vždy využívam veľa soli a tiež rôzne bylinky. V poslednom webinári sme to preberali a v nasledovnom článku Črevo a mozog #14 budú tieto bylinky spomenuté tiež (koho to zaujíma)

 

P.S. na záver - Bravčové mäso má aj iné benefity a jedným z nich je obsah síry. O tom sa však dozviete v priebehu mesiacov viac, no je to veľmi dôležitý Body a priam kritický pre Váš Redox. (Podľa mňa je to jeden z dôvodov, prečo Okinawa žila dlhšie, keďže konzumovali pravidelne aj kvalitné Bravčové + ryby, morské riasy).

 
Publikované : 18. decembra 2021 12:46
Patrik Březina, Ivana, Martina and 2 people reacted
Značky témy
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
Zakladateľ témy
 

Najskôr recept v trúbe, ktorý je zrejme chutnejší (tiež obľubujem), no keďže je robený pri vyššej teplote, určite nech to nie je „stálica“.

 

  1. Samozrejme nemusím zdôrazňovať, že zloženie tuku u dobre a poctivo chovaného prasiatka je rozdielne ako z bežne kúpeného. Rozdiel v deutériu je markantný.

 

  1. My využívame zapekaciu misu, ale dá sa využiť aj panvica, pekáč a iné.
  2. Hoďte na bravčový bôčik trochu „pácu“ (soľ, cukor ak chcete, a korenie, prípadne bylinky) a nechajte odležať v chladničke 1h - 48h. Osobne však myslím, že nikto nevydrží 48 hodín ten nečinný pohľad 😀

 

  1. Umiestnite misu na strednú mriežku v rúre, cca 150 – 160 °C a zakryte. Misu teda prikrývame a ak je to pekáč, či panvica, tiež určite niečím prikryte

 

 

  1. Pečte tak 90 minút (cca, už podľa pohľadu) a samozrejme dobre zaliať vodou. To už asi každý musí odhadnúť, cca jedna šálka (300 až 500 ml)

 

  1. Počas tohto času poradím nájsť si nejakú činnosť, pretože to bude „krutých“ 90 minút vidieť ten pohľad (ak máte priesvitnú misu a dvere na trúbe 😀 My to zvyčajne varíme poobede, pričom ja si vtedy idem zatrénovať, potom si dám dobrú sprchu, prípadne ešte niečo robím a tak hodinku po tréningu idem jest. No to len taký môj malý tip

 

  1. Potom možno ešte odokryť a nechať torchu „ochrumkavieť“ na pár minút, no to je práve to, čo som písal vyššie. Toto už nie je optimálne a vhodné, no raz za čas, pre chuť môže byť.

 

  1. Ešte môžete pred koncom pridať opäť korenie, ale najmä bylinky

 

Myslite teda na to, že je to práve tuk, ktorý je najviac výživný a keď pečiete pri vysokej teplote, automaticky ide tuk preč, topí sa a zároveň sa znehodnocuje.

 

 
Publikované : 18. decembra 2021 12:48
Ivana, Martina, Táňa and 1 people reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
Zakladateľ témy
 

Teraz druhý recept, trochu „za studena“, no robí sa dlhšie a nie každý vydrží čakať 😀

 

Tuto je viacej možností prípravy, no napíšem tak v skratke:

 

  1. Bôčik uvaríme v dostatočnom množstve vody so všetkými ingredienciami domäkka. Asi po 45 minútach ho vyberieme do misy alebo na dosku a opatrne vykostíme.

 

  1. Opäť nejaký „pác“, kde môže byť veľa soli, koreniny, prípadne pretlačený alebo celý cesnak. Všetko potrieme na bôčik a buď zabalíme do alobalu alebo len do nejakej misy a dáme do chladničky. Ale zrejme lepší bude alobal (nech je to pevné).

 

 

  1. Takto zabalený bôčik odložíme na 3-6 dní do chladničky, potom ho vyberieme a pokrájame na plátky. Bôčik tak zachová väčšinu tuku a teda aj kvalitného vodíka

 

 

Prípadne sa s tým dá aj rôzne pohrať, bôčik ešte surový poriadne potrieť hrubozrnnou kvalitnou morskou soľou, nechať v chladničke v nejakej mise (aby soľ vytiahla vodu a ostal iba kvalitný tuk-vodík) a až potom robiť ďalej. Prípadne z neho spraviť bez varenia iba slaninku, nechať vysušiť, kľudne aj doma a potom danú slaninku nijako nevysmážať na panvici (ako to robí väčšina) a jednoducho jesť  takúto.

 

 
Publikované : 18. decembra 2021 12:50
Martina, Táňa and Erika reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
Zakladateľ témy
 

Každému dobrú chuť, kľudne dajte vedieť a určite budem rád, ak aj vy ostatní prezdieľate vlastné recepty, ktoré môžu byť chutné, výživné a aj vhodné. 👍                           

 
Publikované : 18. decembra 2021 12:51
Táňa reacted
Zuzana Srncova
(@temazdravie)
Príspevky: 863
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky Jaro, aky ma zmysel, ze dam bocik po uvareni 45 min vo vode na 3-6 dni do chladnicky? preco ho nemozem jest hned po uvareni?

Dakujem

 
Publikované : 20. decembra 2021 13:35
Ivana
(@ivana)
Príspevky: 133
ZLATÝ ČLEN
 

@zuzana12345 Ahoj 🙂 neviem síce ako to Jaro myslel ale mne kedysi znamy spominal ze sa to tak robi aby potom ostala z toho taka pekna slanina. Že sa mäso zatiahne v chladničke 

 
Publikované : 20. decembra 2021 14:29
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
Zakladateľ témy
 
Publikoval: @ivana

@zuzana12345 Ahoj 🙂 neviem síce ako to Jaro myslel ale mne kedysi znamy spominal ze sa to tak robi aby potom ostala z toho taka pekna slanina. Že sa mäso zatiahne v chladničke 

V podstate hej 😀         

 
Publikované : 20. decembra 2021 20:22
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
Zakladateľ témy
 

@zuzana12345

Mysli na to, že u čím "surovejšie" (nie moc varené a obzvlášť pečené v trúbe), tým lepšie. Presne takýto tip tuku, spolu so všetkým z mora je to, čo chceš jesť. 
 
Práve preto som posledné články venoval vysvetľovaniu ako veľmi vplýva stav matky na dieťatko a rovnako akú úlohu hrá  celkový energetický stav to, koľko tuku človek nahromadí.
 
Čím viac človek stráca energie (čím je viac z neho žiarenie absolútne čierneho telesa), tým viac sa jeho hmota musí zvýšiť a teda priberie tuk (samozrejme, pokým má ešte dostatočnú citlivosť na leptín a inzulín, ktoré mu to umožnia).
 
Práve preto sa ženy, ktoré majú autoimunitné ťažkosti vyznačujú tým, že majú nadváhu (zvyčajne). Pod pojmom nadváha si máš vybaviť podkožný tuk a pod ním si máš zasa automaticky vybaviť hromadu vodíka (mysli elektrónov a protónov). Presne toto je to, ćo telo potrebuje, keď o energiu prichádza. Práve preto tento vodík zhromažďuje a tiež ho potrebuješ jesť. Nezabúdaj, že ten tuk na bruśku prasiatka, z ktorého je bôćik je podobný ako ten, ktorý ukladá tvoje telo. Je termodynamicky efektívny a obsahuje iba elektróny a protóny.
 
Teraz to vezmime o krôčik ďalej, keďže nový webinár máte uložený. Hovoril som Vám tam o ENTROPII, z ktorej život ťaží. Čím viac negatívnej entropie vytvorí, čím viac PORIADKU urobí z okolitého CHAOSU, tým viac energie "uzamkne", ktorú vie využiť. 
 
Práve preto naše telá vyvinuly schopnosť priberať podkožný tuk počas evolúcie a tiež preto človek s problémami priberá viac. Tá hromada vodíka znamená čo? Protóny a elektróny. Keď elektrón zachytí svetlo, na malý moment navýši svoju energetickú úroveň a daná bunka túto jeho energiu môže využiť. Alebo si elektrón dokáže "uchmatnúť" pomocou oxidačno redukčnej reakcie. Práve preto naše telo OXIDUJE GLUKÓZU a TUK, keď potrebuje ATP. Tým OXIDUJE myslím, že z nich vezme elektrón, ktorý na svojom chrbte drží svetlo. Vďaka tomuto dokáže túto energiu preniesť ďalej a využiť ju na zväčšenie NEGATÍVNEJ ENTROPIE, aby sa bunka udržala v chode  a plne funkčná. 
 
 
 
Teraz zas pomysli na príklad s chladničkou, ktorý som Vám tam rozprával. Čo robí chladnička? Znižuje vo vnútri ENTROPIU. Robí z chaosu poriadok. To znamená, že veci dnu sú trochu "obmedzené" v pohybe, vďaka čomu je tam uväznená energia. Práve preto život dnu (napr. potraviny) vydržia dlhšie, pretože z nich pomalšie uniká energia (biofotóny). Tiež som Vám vravel, že kdekoľvek sa vytvorí vo vesmíre poriadok, niekde musí vzniknúť neporiadok. Keď sa co vnútri chladničky schladí, na jej chrbte cítiš teplo (ak chceš, choď do kuchyne a skús rukou sama). 
 
Teraz to preveďme na tvoje telo. Prečo chceš jesť bôčik a prečo tvoje telo chce viac pribrať, ak máš autoiumunitný problém, a uniká z teba viac energie? Pretože potrebuje viac vodíka, aby malo k dispozícií viac protónov, aj elektrónov, ktoré môžu zachytiť viac svetla (energie). Tvojou úlohou je ich v sebe zadržať a vytvoriť negatívnu ENTROPIU. Vďaka tomu v sebe budeš uskladňovať viac energie a telo jej nebude toľko strácať = vyšší Redox.
 
Práve preto sa u teba chlad tiež veľmi hodí, podobne ako u toho bôčiku v chladničke. V oboch prípadoch to pomôže udržať energiu dnu. A to, že to zaberá a kedy si môžeš dovoliť jesť menej takýchto vecí a napr. viac sacharidov spoznáš napr. tak, keď ti klesne v tele zápal a budeš lepšie zvláda´t chlad skrz UCP. UCP = kompenzácia 2. termodynamického zákona. Rovnako ako v chladničke, aj tvoje mitochondrie budú teplo vylučovať. Avśak na rozdiel od chladničky, tvoje mitochondrie toto teplo vysielajú na vodu, v ktorej dané teplo znovu "uzamknú" a využijú ho na výstavbu EZ. Toto je to, čo mitochondriu scvrkne a umožní jej fungovať a udržiavať PORIADOK z NEPORIADKU
 
 
 
 
Tiež musíš myslieť na dostatočnú hydratáciu. Piť dostatok kvalitnej vody a rovnako opäť konzumovať dostatok tuku. Prečo? Pretože tuk vytvorí zo 100 g 110 gramov vody. 2-násobne viac ako sacharid.
 
Publikované : 20. decembra 2021 20:23
Kuba Černý and Ivana reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
Zakladateľ témy
 
eraz to posuniem ešte ďalej a nadviažem na niečo, čo som v nedeľu už nechcel rozoberať. 
 
Keď je hydratačný obal okolo proteínov prítomný (teda keď si hydratovaná), voda sa prirodzene začne oddeľovať bez akéhokoľvek vstupnej energie. To znamená, že sa z nej začne stávať exkluzívna zóna. To spôsobí, že sa voda rozdelí na hydroxylové skupiny (-OH) so záporným nábojom a hydróniové ióny (H3O+) s kladným nábojom. Medzi týmito dvoma vrstvami leží samotná EZ. (Viď Pollackova práca).
 
 
Akonáhle sa tento proces "samozostavenia" začne v exkluzívnej zóne vody, tvoriť protóny v hydróniových iónoch začnú prirodzene prúdiť a to úplne samé od seba, pokiaľ je k dispozícií IČ svetlo. Nezabúdaj, že toto svetlo tvoje bunky vysielajú neustále. Na toto nie je potrebná žiadna exogénna energia ani ATP.
 
Toto je niečo, o čom moc biochemici nepremýšľajú, a ani počítačí kalórií. No hádaj čo. Tvoje bunky to využívajú neustále a dokonca pri tom neporušujú ani termodynamické zákony, na rozdiel od sodno-draselnej pumpy. 
 
 
Publikované : 20. decembra 2021 20:23
Kuba Černý reacted
Vladdo
(@vladdo)
Príspevky: 65
ZLATÝ ČLEN
 

Dakujem za recept.Myslel som ze vacsinu tvori SFA a ta by mala zniest aj viac stupnov.Ale aj tak tych 150 stupnov staci. Trosku som nepochopil ze tuk ide prec -bolo to myslene ze vytecie?Mozem ho zjest aj tak asi..

Vlado

 
Publikované : 3. januára 2022 15:32
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
Zakladateľ témy
 

@vladdo Áno, obsahuje veľa SFA, nikde nepíšem, že obsahuje väčšinu PUFA. Iba, že PUFA obsahuje.

Práveže preto sa rozteče. Stačí ak pomyslíš na maslo, keď tvoja Babka robí koláč a roztápa ho. Za chvíľu je tekuté. Práve preto sa oplatí ten rozliati tuk využiť napr. na zaliatie alebo na tvorbu omáćky.

Avšak najlepšie je čo najmenej teploty, ako je písané vyššie 👍 

 
Publikované : 3. januára 2022 15:44
(@rovnovaha76)
Príspevky: 17
STRIEBORNÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky Prave som dnes kupil bravcovy bocik,tak skusim ten recept kde sa najprv uvari.Chcel som sa spytat ci odporucas varenie resp.dusenie v tlakovom hrnci.A spominal si kvalitne pastety.Kupujem si hlavne tie kde je viac pecene(bravcova,kacacia,husacia,kuracia) ale su rozny vyrobcovia,aj produkty.Pozerat pri vybere viac na obsah pecene,masa(bielkoviny)?Cim viac bielkoviny tak je kvalitnejsia?Lebo niektore maju viac tuku(aj 50% bravcovej slaniny).

 
Publikované : 22. februára 2022 17:19
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
Zakladateľ témy
 

@rovnovaha76 Ja som ho dnes mal na večeru zrovna 😀 Myslím, že hrniec môže byť fajn. 

Ohľadom paštét, je toho strašne veľa a nepozeral by som určite na zloženie a množstvo makronutrientov, ale skôr na pôvod. Teda chov a pôvod zvierat. Inak sa nemusíš báť ani tuku, ani proteínu. Už podľa toho, z čoho je paštéta, tam bude adekvátne množstvo toho, či toho

 
Publikované : 22. februára 2022 20:09
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
Zakladateľ témy
 

Publikoval: @jaroslavlachky

P.S. na záver - Bravčové mäso má aj iné benefity a jedným z nich je obsah síry. O tom sa však dozviete v priebehu mesiacov viac, no je to veľmi dôležitý Body a priam kritický pre Váš Redox. (Podľa mňa je to jeden z dôvodov, prečo Okinawa žila dlhšie, keďže konzumovali pravidelne aj kvalitné Bravčové + ryby, morské riasy).

Recept a Veta z neho, ktorá bola napísaná 2 roky dozadu, kedy si predpokladám málokto uvedomil, koľko veľa informácií obsahuje. 

Verím, že opäť raz tí pozorní z Vás chápu, že nič z vecí, ktoré píšem/odporúčam alebo naopak neodporúčam nie sú náhodné. Hoci niekedy sa to môže zdať na prvý pohľad nepodstatné, alebo naopak sa niekto čuduje, prečo nevenujem pozornosť niečomu inému,... má to svoj zmysel. 

Verím, že dnešný nový článok objasní a otvorí nové dvere hlavne k tomu najdôležitejšiemu - nášmu Redoxu

 

Čo keby ti niekto povedal, že tvoj Redox ("batéria") v skutočnosti leží niekde medzi koncovou časťou proteínov (chvostom) v bunke a vodou? Čo keby si dokonca vedel, aký je to proteín? Čo keby si vedel, ako tento proteín a jeho "chvost" fungujú a ako pomocou neho príroda komunikuje s tvojími bunkami? 

Môže byť týmto proteínom aminokyselina cysteín? A môže byť cysteín stavebným kameňom aj cystínu, pričom cystín je zas stavebným prvkom glutatiónu (Detox), ale aj kolagénu (pokožka/pleť)? 

Ak áno, neznamená to náhodou, že šikovný mitochondriak takto dokáže podľa stavu svojej pravidelnej stolice a čreva, pokožky/pleti určiť, ako asi vyzerá jeho intracelulárna hladina glutatiónu a teda aj Redox?

 

Odpoveď na všetky otázky vyššie je ÁNO!

 

 

 

Nový článok na blogu vec objasní lepšie. Dnešný článok je podľa mňa ako "Báseň pre dušu Mitochondriaka" a tiež "povinným čítaním" pre všetkých zodpovedných ľuďí / členov, ktorí sú ochotní ísť so mnou ďalej!

https://www.jaroslavlachky.sk/epigenetika-5-sira-cystein-glutation-a-detox-verzus-redox/

 
Publikované : 10. decembra 2022 20:30
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
Zakladateľ témy
 

Článok v audio forme ako podcast je tu:

https://open.spotify.com/episode/3v3vhOdaO4MS3hsMzTynJS?si=a2e6f97708de4513

 
Publikované : 10. decembra 2022 20:31
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3860
Admin
Zakladateľ témy
 

Až sa ťa teda nabudúce niekto spýta, prečo preboha konzumuješ ten TUČNÝ bravčový bôčik, keď sa snažíš udržať v zdraví, a prečo si miesto neho nespravíš šalát...iba sa nadýchni a vychutnávaj si jedlo. 

A ak sa ťa to daná osoba spýta seriózne, pretože chce poznať odpoveď, povedz len, že kvôli SPINU vodíka, aký ten bôčik obsahuje, ktorý je radikálne odlišný!

 
Publikované : 10. decembra 2022 20:33
Zdieľať: