Nefunkčný parasympa...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Nefunkčný parasympatikus

59 Príspevky
4 Užívatelia
18 Likes
273 Videní
Erika
(@eika)
Príspevky: 255
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj, potrebujem poradiť na čo sa zamerať (v čom môže byť problém, ktorý neurotransmiter by toto mohol spôsobovať,...) pri úplnej nerovnováhe parasymatiku vs.sympatiku.Pri minimálnom strese(úplne banality) mi stuhnu trapezy(na kosť) a aj keď stres.situacia už dávno prešla, stiahnutie nepovolí a začne skrz túto tenziu svalov silná bolesť hlavy.(nepomohli na uvoľnenie rôzne formy magnézia,5-htp, byliniek ale ani lieky na baze benzodiazepinov,anxyolitik,...).Vedel by si mi poradiť Jarko alebo niekto s osobnou skúsenosťou prípadne?       

 
Publikované : 29. novembra 2021 16:47
Značky témy
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
 

@eika O neurotransmiteroch boli uź prvé články a k tomuto sa hodí Erika tento o GABA.           

Acetylcholín a cholín sú tie, ktoré sú potrebné na správny sťah, no práve serotonín a GABA na následnú relaxáciu a uvoľnenie.  

https://jaroslavlachky.sk/neurotransmitery-2-gaba-a-acetylcholin/

 

Neviem, ako si magnézium skúšala, určite ak to neboli vysoké dávky, šiel by som v tomto prípade iba po horčík malát a aspoň 800 až 1400 mg (menej určite nie) a samozrejme sa zamerať potom na stimuláciu blúdivého nervu vagus. Niečo k tomu bude už v nasledovnom článku Črevo a mozog #11 žalúdočné kyseliny a HCL

 

 
Publikované : 29. novembra 2021 19:53
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
 

Naše črevo má obrovskú plochu a práve za ním sa diferenciujú T bunky, ktoré musia byť dobre ovládané. Tieto T bunky totižto tvoria následne T pomocné bunky, ako napr. Th2 bunky, ktoré následne stimulujú protilátky, ale aj prpodukciu cytokínov, ako IL-6, ktoré sú hlavné ukazovatele zápalu v tele. 

Preto je aj stav tvojho čreva nesmierne kritický. No taktiež následne tvoje črevo vplýva aj na stresové reakcie organizmu a aj priamo na autonómny vegetatívny systém, alias parasympatikum. 

 

Málo ľudí si dodnes uvedomuje, že problém čreva sa netýka iba čreva a stravy, ale najmä prostredia, svetla a pola, v akom žijeme.

Toto je to, čo ovplyvňuje aj naše črevo a tiež náš imunitný systém. Preto je naša brušná dutina spojená najdlhším nervom vagus cez miechu s mozgom a konkrétne s časťou Area Postrema, ktorá sa nachádza na chrbtovej spodnej strany štvrtej mozgovej komory, cez ktorú prechádza mozgomiešny mok.

Vrchná časť miechy je tiež mimochodom myelinovaná (viď článok Črevo a mozog #8, kde som o myelíne písal) a samotná Area postrema je obkolesená mozgomiešnym mokom, čo je takmer na 99% tvorený vodou. Area postrema tiež nemá žiadnu mozgovú bariéru, čo jej dodáva jednu zaujímavú vlastnosť a to, že jej zvyšuje tzv. Pomer signálu ku šumu. To znamená, že dokáže lepšie absorbovať, ale aj reemitovať akékoľvek vlnenie z okolia a zároveň je odhlučnená a izolovaná od ďalších častí mozgu.

 

Dôvod prečo ti to píšem je najdlhší nerv v tele vagus a parasimpatikum.

Area postrema je totižto priamo prepojená s paraventikulárnym jadrom (PVN) hypotamalu, ktorý dostáva signál z oka a svetla. Práve z tejto časti mozgu naše telo vylučuje stresové hormóny ako CRH, ale aj TRH, ktoré následne v nadobličkách stimulujú uvoľnenie kortizolu. PVN je tá časť mozgu, ktorá riadi náš autonómný vegetatívny nervový systém a je zodpovedná za tzv. „Útok – Útek“. Toto je ten systém v tele, ktorý je zodpovedný za naše stresové reakcie. 

 

PVN následne dáva signály aj blúdivému nervu ktorý potom vďaka myelinovanej časti hornej miechy dokáže pomáhať regenerovať črevo a imunitné látky za jeho výstelkou. Ako vidíš, všetko to pochádza z mozgu a zo svetla a pola, aké cíti. Nie zo stravy, akú konzumujeme.

 

Ak je tento systém po dlhšie obdobie prestimulovaný, pečeň, črevo, ale aj nervová sústava prichádza nie len o zásoby cholínu, ale následne aj acetylcholínu, a hlavne aj o vitamín C a parasympatický systém stráca kontrolu. 

 
Publikované : 29. novembra 2021 19:58
Erika
(@eika)
Príspevky: 255
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslavlachky Jarko články mám prejdene,sú super.Viem že nie si moc fanda do doplnkov,ale skúsila som si objednať GABA od firmy Now.Dala som si kapsulu večer a do rána som dostala silnú migrénu.O týždeň som to skúsila znova a zasa. A aby toho nebolo málo vyššie dávky horčíka(nad 300 mg) mi spôsobujú migrény.Skusala som veľa foriem-citrat,busglycinat,chelat,koloidne,laktátu,...maleat ešte nie, ale neviem keď mám s týmito problém.Ja tomu nerozumiem v čom je problém,brala som aj rôzne  vychytavace serotonínu bez efektu.Nedokaze ma ukľudniť keď sa rozrusim ani Quajacuran, Lexaurin,Diazepan,Xanax,proste nič.Stuhnu mi trapezy a zachvilu silná tenzna bolesť hlavy.😣

 
Publikované : 29. novembra 2021 20:40
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@eika

Tu ide o viac vecí Erika a môj názor je bohužiaľ, že šok týmito liekmi sa časom spraví viac škody ako osohu, a lekári zvyčajne neriešia potencionálne vedľajšie Účinky á už vôbec nie v kontexte s dalšími vecami ako hormonalnym panelom, REDOXOM, krvnou plazmou, atď.
 
Už len keď píšeš, že si skúšala GABA v doplnku mi hovorí o tebe veľa a aj tebe by malo. GABA totižto nedokáže preniknúť cez krvnú mozgovú bariéru a ak u teba vyvolala takýto efekt ako migréna, je možné že z časti prešla a je teda pravdepodobné, že homatoencefalická bariéra je otvorená a ide dnu viac vecí, ako by malo.to znamená, že tvoj mozog pracuje "pre včas" a noc za nocou hromadí veci, ktoré by normálne opravil a zbavil by sa ich.
 
 
Aj preto som tam spomínal, že účinnejšie je pyridoxin 5 fosfat, obzvlášť v kombinácii s glutamínom a u teba, pri zápale, pravdepodobne aj NAC a možno zinok. Problém to však nevyrieši, len za skúšku a skľudne nie ti moze stát.
 
 
 
Anxiolytika ako aj antidepresiva pracujú totižto na spôsobe spätného vychytávania serotoninu, vďaka čomu ho v mozgu ostane viac.
 
V normálnom prípade, po prenose správy medzi neurónmi je serotonín zvyčajne reabsorbovaný nervovými bunkami (známy ako "spätné vychytávanie").
 
SSRI (Selective serotonin reuptake inhibitor)
fungujú tak, že blokujú ("inhibujú") spätné vychytávanie, čo znamená, že je k dispozícii viac serotonínu na prenos ďalších správ medzi blízkymi nervovými bunkami. Toto tieto lieky robia. No je tu aj druhá vec.
 
 
Klasické a dobre známe anxiolytické lieky sa zameriavajú na aktivitu neurotransmiterov dopamínu, sérotonínu, ale aj GABA. Napríklad benzodiazepíny pôsobia tak, že predlžujú životnosť kyseliny gama-aminomaslovej (GABA), inhibičného mozgového neurotransmitera v synapsiách.
 
 
A teraz. Čo má GABA a serotonin spoločné? Oba sú to inhibične, ukludnujuce neurotransmitery.
 
Otázka na zamyslenie je teda, ak tieto lieky zanechajú viac prítomné serotoninu, ako aj GABA, no efekt skludnenia a uvolnenia očividne nenastane, zrejme je problém v komunikácii a prenose signálu.
 
Inými slovami lokálny redox, štruktúra vody dnu a množstvo DHA je tam kľúčová. DHA hrá nesmierne dôležitú ulogu práve aj pri dopamine, aj pri serotonine.
 
 
Aj preto som vyššie napísal niečo o area Postrema a spomenul som blúdivý nerv a v podstate aj to, čo ši šancu v inej téme o kryodynamike pýtala, je u teba (alebo môže byť) veľmi prospešné.
 
Podobne stojí za skúšku aj rôzne dýchacie techniky, chlad, vída, vhodný zvuk a melódia a najmä zvuk vody, pretože všetko vplýva na ton a rezonanciu bludiveho nervu aj vody okolo neho a teda aj na cat mozgu PVN a hypothalamus, ktorú som vyššie spomenul.
 
Publikované : 30. novembra 2021 9:37
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Čiže určite by som aj rôzne dýchacie techniky skúsil, na skludnenie tónu nervu.
 
Dýchacích techník je vždy viacej, človek si musí vybrať sám a tiež to nie je nikdy iba o dychu, ale aj ďalších veciach a okolí, kde dýcha a ako sa pri tom cíti (stav mysle) a tiež, či ti ide o „nabudenie“ alebo opak, skľudnenie.
 
Určite počas nejakej dýchacej metódy odporúčam kontrolovať svetlo a EMP (vypnutý mobil, a uź vôbec nie zapnutý Instagram, FB notifikácia, apod., prípadne využiť spolu s infrapanelom ak človek má ráno napríklad).
 
 
Ja využívam práve ráno často, 
 
 
Tiež odporúčam používanie vody, obzvlášť ak máš problém s kortizolom. Niečo ako malý domáci vodopád niekde na dvor a tak. Pomôže to obrovsky stimulovať blúdivý nerv (vagus).
 
 
Tiež odporúčam naučiť sa používať hlboké/pomalé „brušné“ dýchanie, hoci nemám na mysli dýchať priamo do brucha, ale skôr sa ho naučiť zapájať, aby sa bránica viac otvorila. Ale toto je individuálne a záleží prečo a kedy človek niečo takéto vykonáva.
 
Tiež je super vydychovať dlhšie, ako sa nadychovať. Pomôže aj spievanie známeho zvuku „OMMM“, čo pomôže na tónovanie blúdivého nervu. Mysli vždy na to, že SVETLO, ale aj ZVUK sú oboje forma vlnenia a oboje majú vplyv na VODU v našom tele. Voda  má schopnosť na vlnenie reagovať a podľa neho sa „usporiadať“ a vhodný zvuk jej v tom pomôže.
 
Chceš dôkaz? Polož si dva prsty na zátylok a počúvaj svoj TEP. To čo počuješ je ZVUK, aký vychádza z krvnej plazmy, ktorý tam vyslali mitochondrie z rôznych častí tela, ktorý vytvoril peknú melódiu a vo vode v krvi sa prenáša všade. Podobne reaguje aj na zvuk okolia.
 
Ponorenie tváre do studenej vody tiež stimuluje vagus a potápačský reflex cicavcov. O tom som ti už písal.
 
 
Prípadne predtým vyskúšaj aj naplnenie úst studenou až ľadovou vodou, čo tiež môže pomôcť relaxovať blúdivý nerv a reakcie.
 
 
Do úvahy pripadá takéto dychové cvičenie, hlavne čo sa upokonenia týka, využiť aj napr. vo vani a dokonca aj s kombináciou umelých UV alebo aj IČ žiaroviek. Toto som sám robieval, teraz už menej. Počúvanie vody pri tomto ešte proces zlepší.
 
 
Tiež môže byť super skúsiť nejaké potápačské techniky, ale s tým opatrne a lepšie sa poradiť. 
 
 
Začni vydychovať dlhšie ako robíš svoje nádychy. Toto znižuje srdcovú frekvenciu a pomáha upokojiť telo a myseľ, aby sa znížila spotreba kyslíka. Menej spotrebovaného kyslíka tiež znamená byť schopný zadržať dych na dlhší čas.
 
 
 
 
Pauza po každom nádychu a výdychu pomôže ešte viac znížiť dychovú frekvenciu. Tu je dôležité, aby prestávka na konci výdychu bola dlhšia ako prestávka na konci vdýchnutia.
 
 
Je tiež dôležité dýchať čo najuvoľnenejšie. Nevdychovať a vydychovať nasilu, ale urobiť to pasívne, aby sa nenamáhali medzirebrové alebo žalúdočné svaly a srdcová frekvencia sa udržiavala na nízkej úrovni.
 
 
Publikované : 30. novembra 2021 9:40
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Tiež by som sa poohliadol po možnostiach Erika, ako zlepšiť a "odhlučniť svoju spálňu. Niečo na sposob vhodnej faradayovej klietky.
 
Ono veci ktoré som ti napísal vyššie, všetky sa týkajú jedného problému. Vody.
 
To, ze je tvoj centrálny nervový systém dehydratovaný je viac ako pravdepodobné a to znarna6, ze chyba voda tam, kde by mala byť.
 
A je to práve voda, ktorá v našich bunkách plní ulogu prirodzenej faradayovej klietky.
 
 
Faradayova klietka je fyzikálny pojem, nepredpokladám, že ti je známy, možno, no Pointa je tá že absorbuje a zároveň ťa chráni pred okolitými vibráciami. Práve preto som vyšiel písal aj to o šume okolo arei Postremy.
 
Publikované : 30. novembra 2021 9:41
Erika
(@eika)
Príspevky: 255
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ďakujem Jarko za rady.S tým spánkom v tichu skúsim štuple do uší (máš pravdu že teraz keď v radiátoroch skrz potrubia idú rôzne zvuky veľmi mi to vadí). Dýchať hlbšie do brucha budem pravidelne,mala som pokusy,ale nevedela som súvislosti, ktoré ma posúvajú k zmyslu toho prečo niečo robím.Byvam v paneláku,myslíš že vodná fontanka by mohla pomôcť tiež?Inak mňa hudba a zvuky celkovo hlavne keď nie som ok veľmi dráždia.Pachy takisto, chvíľu cítim nejaký parfém,vodu po holení,o cigarety.dyme nehovoriac a zachvilu mám migrénu.Pripadam si so svojimi zmyslami normálne ako vlk.

 
Publikované : 30. novembra 2021 14:37
Erika
(@eika)
Príspevky: 255
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Inak tie lieky to som skúsila vždy iba kus z jedného druhu(Diazepan, Lexaurin,Xanax)a keď bol efekt nula na skludnenie,viac som si nedala.Nerozumiem že vôbec na ne nereagujem.Myslela som si že mám nejakú poruchu premeny nejakých látok.Inak keď mi pred xy rokmi dali liek,aby som neslinila keď mi vyberali mandle,vôbec nezabral,doktor nechápal celú dobu som slinila ako Pavlov pes.Az dlho po zákroku sa mi zastavilo slinenie.

 
Publikované : 30. novembra 2021 14:44
Erika
(@eika)
Príspevky: 255
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

A máš pravdu s tým kortizolom,dala som si robiť ako samoplatca vzorky zo slín tri v priebehu 24 hodín.Boli znížené,ale nikto to nevedel vyhodnotiť,ani endokrinologicka.(že to nepozná).A perfektne som sa cítila jedine keď som brala kortikoidy,kvôli chro.bolesti hlavy,vtedy sa stal akoby zázrak s mne po cca.7 dňoch bránia Prednisonu nič nebolo.Po prestanú bránia zázrak prešiel.😒Ale nikto z Dr.mi nedokázal vysvetliť čo a prečo mi vlastne je.

 
Publikované : 30. novembra 2021 14:49
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
 

@eika Ženský a muźský mozog sú dva rozdielne svety a ženy samé o sebe zvuky, ako aj vône vnímajú viac (teda aspoň by mali). To, že si na ne teraz citlivejšia mne osobne poukazuje jednak na to, že tvoje mitochondrie v niektorých častiach mozgu nie sú úplne zlé (ba naopak), no tiež, že je v tvojom okolí priveľa stresu/hluku/svetla/EMP,... ktoré ťa ženú do extrému a hlavne tvoje PVN, ktoré uź je zrejme ako píšeš roky v pozore a momentálne už si posledné mesiace/roky berie tak trochu "voľno".

 

 

 
Publikované : 30. novembra 2021 19:08
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
 
Publikoval: @eika

Byvam v paneláku,myslíš že vodná fontanka by mohla pomôcť tiež?Inak mňa hudba a zvuky celkovo hlavne keď nie som ok veľmi dráždia.Pachy takisto, chvíľu cítim nejaký parfém,vodu po holení,o cigarety.dyme nehovoriac a zachvilu mám migrénu.Pripadam si so svojimi zmyslami normálne ako vlk.

Už len to, že bývaš v paneláku je veľký problém, pretože na teba majú väčší vplyv ľudia, ktorí bývajú vedľa, nad a pod tebou ako možno ty sama. Preto som narážal na to "odhlučnenie", no nenarážal som iba na zvuk.

Áno, fontána je podľa mňa skvelý nápad, no určite to stojí za skúšku a vyskúšanie možno rôznych. Zvuk vody ako takej je plus, no aj foriem melódií je viac a podľa problému môže vždy pomôcť iná. Niekedy dokonca aj harmonické nástroje ako zvuk gitary, či klavíru môže spraviť veľa, ak to má človek rád a vie si nájsť na to ćas a uvoľniť sa pri tom. Ešte lepšie, ak sám hrá. 

 

A práve to, že si pripadáš ako vlk je to, o čom som napísal vyššie. Ženy sú naozaj úžasné kvantové stvorenia (podľa mňa) a aj tieto zmysli sú dôvod, prečo napríklad matka svoje dieťa, či partnera dokáźe rozoznať iba podľa vône, či dokonca cítiť ho prichádzať ešte pokým ho uvidí a zas naopak muži nie. muž dokonca nemá prirodzene rád ani taký očný kontakt ako žena a tiež nemá takéto zmysli a hlavne sluch a čuch. U teba je to podľa mňa znak, že si na tom nie ešte úplne zle, no na druhej strane, ak sa bude problém zhoršovať, budeš viac a viac citlivejšia na všetko, čo bude väčší a väčší problém

 
Publikované : 30. novembra 2021 19:13
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
 

Pravdepodobne sa jedná (alebo jednalo) o veľkú dominanciu parasympatika u teba Erika, s nadbytkom acetylcholínu a zrejme aj dopamínu v niektorých úsekoch mozgu ako čelný lalok. PVN je miesto, ktoré riadi aj sliny a je možné, že po dlhé roky "bežalo" prevčas a preto niektoré aj takéto lieky v bežnej dávke nezabrali, prípadne aj zhoršená citlivosť nervov a vzruchov medzi nimi. 

 

Ak už sú na tom nadobličky veľmi biedne, pretože hypotalamus dostával dlhé roky nesprávne stimuly, nadobličky vlastný kortizol už tvoria iba veľmi málo. Zvyčajne je to posledné, štvrté štádium vyČerapania nadobličiek a vtedy naozaj pomáhajú lieky na spôsob hydrokortizón, apod., keďže telo nevie tvoriť samé. No tiež je tu podľa mňa vždy šanca spustiť aj vlastnú produkciu, no vyžaduje si to sakra veľké úsilie aj čas a priestor na takmer žiadne omyli ako v strave, ak aj v prostredí, umelom svetle a ďalších veciach. 

 
Publikované : 30. novembra 2021 19:22
Erika
(@eika)
Príspevky: 255
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ďakujem Jarko za rady.

 
Publikované : 30. novembra 2021 20:31
Erika
(@eika)
Príspevky: 255
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 
Publikoval: @jaroslavlachky

Pravdepodobne sa jedná (alebo jednalo) o veľkú dominanciu parasympatika u teba Erika, s nadbytkom acetylcholínu a zrejme aj dopamínu v niektorých úsekoch mozgu ako čelný lalok. 

Jarko myslel si dominanciu sympatika?(alebo som tomu neporozumela)

 
Publikované : 30. novembra 2021 20:42
Erika
(@eika)
Príspevky: 255
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Jarko ten P-5-P je dobré skúsiť izolovane alebo to môže byť aj Stress b komplex?Lglutamin môže byť práškový v akej dávke?

 
Publikované : 30. novembra 2021 20:47
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@eika myslel som tak ako je, hoci áno, svojim spôsobom aj dominanciu sympatika.

Ono keď sa pozrieš na tieto dva systémy zistíš, zesa veľmi prelínajú a majú obaja nejaké inhibicne aj sekrečné účinky.

Áno tvoje PVN v mozgu bolo po dlhú dobu arimulovane, následkom čoho boli arimulovane aj viac niektoré sekrečné mechanizmy, ktoré už zodpovedajú parasympatiku.

 
Publikované : 1. decembra 2021 7:29
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Sliny sú produkované a vylučované slinnými žľazami tela. Tieto žľazy sú pod kontrolou autonómneho nervového systému, ktorý sa skladá zo sympatických a parasympatických nervových vlákien.

Sympatická kontrola produkcie slín je cez horný krčný ganglion. Sympatická stimulácia vedie k uvoľneniu noradrenalínu, ktorý pôsobí na alfa- a beta-adrenergné receptory.

To má za následok nasledujúce účinky:

- Znížená produkcia slín
- Zvýšená sekrécia bielkovín
- Znížený prietok krvi do žliaz

Medzi slinnými žľazami je variabilná sympatická inervácia. Celkovo je tento systém oveľa menej dôležitý ako parasympatická inervácia z hľadiska regulácie produkcie slín.

Parasympatický výtok slín je koordinovaný cez centrá v dreni a inervácia prebieha cez lícne a glosofaryngeálne nervy. Aferentné informácie z úst, jazyka, nosa (tvoje extra zmysli) a podmienené reflexy sú integrované v mozgu a v prítomnosti potravy alebo iného stimululu dochádza k stimulácii parasympatika.

Parasympatický odtok vedie k uvoľneniu acetylcholínu (ACh) na M3 muskarínové receptory. To má za následok nasledujúce účinky:

- Acinárne bunky zvyšujú sekréciu slín
- Kanálové bunky zvyšujú sekréciu HCO3–
- Spoločné prenášače majú za následok zvýšený prietok krvi do slinných žliaz
- Kontrakcia myoepitelu na zvýšenie rýchlosti vypudzovania slín

Celkovo má zvýšená parasympatická stimulácia za následok zvýšený tok slín, ktoré majú vodnatejšie zloženie.

Určite by som skontroloval cholineaterazu, tiež prísun cholinu a počkaj tiež už na další článok o HCL. Budeš v ňom čítať tiež o tomto, aj acetylcholine a jeho vplyve na produkciu aj sekréciou kyselinaly chlorovodikovej. Všimneš si tam mnoho podobnosti.

 
Publikované : 1. decembra 2021 7:29
Ivana reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

^^^ a ten P5P áno, izolovane. 

 
Publikované : 1. decembra 2021 7:30
Erika reacted
Ivana
(@ivana)
Príspevky: 133
ZLATÝ ČLEN
 

A čo glutamin? Oplatí sa brat ak je nejaký problém s črevom? 

 
Publikované : 2. decembra 2021 13:24
Stránka 1 / 3
Zdieľať: