Škodlivé modré svet...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Škodlivé modré svetlo

56 Príspevky
7 Užívatelia
5 Likes
203 Videní
Tomas
(@tomas)
Príspevky: 20
ČLENSTVO ZDARMA
Zakladateľ témy
 

Ahojte všetci 🙂 mám jednu otázku a budem veľmi vďačný za akékoľvek objasnenie. Už nejaký čas sa zaujímam ako lajk o túto problematiku, riešim trochu doma svetlo, vstávam ráno von, spanok, cirkadiánny rytmus a tak, no čítam hlavne na zahraničných stránkach (teraz aj tu na webe) a chcel by som nejaké vysvetlenie prečo je modré svetlo pre nás škodlivé? Ide mi skôr o to, že ako to vysvetliť niekomu čo možno jednoducho, stručne a jasne keď s tymto nemá skúsenosť? Chcel som to nedávno vysvetliť jednému mladšiemu človeku no viete si predstaviť ten nezáujem, že prečo by to malo byť zlé keď každý dnes hľadí do mobilu, veď je to úplne normálne...       

Vopred ďakujem za odpoveď alebo nejaký tip 🙂

 
Publikované : 16. februára 2021 12:14
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@tomass

Ahoj Tomas 🙂 veľmi dobrá otázka podľa mňa. V prvom rade by som začal tým, že nie všetko čo je bežné je aj normálne.

Viď príklad bežného obézneho človeka, ktorý má zdravotné problémy (podľa štatistík), no to neznamená to, že je to normálne a teraz sa musí každý dostať do takéhoto stavu.

A k vysvetleniu, je to jednoduché. Odporúčam využiť prirovnanie a nie hneď označovať niečo za zlé (budí to taký dojem že je to iba "čierne alebo biele").

Modré svetlo nie je zlé samo o sebe. Keď už tak umelé modré svetlo je zlé, teda to, ktoré vyžaruje z technológií a displejov.

 

Je to totižto podobné ako povedzme s bielym cukrom, keď niekto paušálne označuje niečo za zlo a nahradí to iným, napríklad hnedým cukor s domnienkou, že to je lepšie, no nie je.

Čiže modré svetlo ako také nie je zlé, ba dokonca prospešné (potrebujeme ho), no iba to ktoré máme prirodzene, teda zo slnka. Dôvod prečo je jednoduchý, pretože zo slnka prichádza vždy vyvážené ostatnými farbami na čele s červenou a infračervenou, ktoré sú na opačnej strane spektra ako vidíš aj na obrázku. Normálne nikdy žiadny živočích na zemi nezažil stav, kedy svieti iba modrá sama o sebe.

 

 

 

 

Môžeš to ľahko prirovnať napríklad aj ku tréningu, či bdeniu a spánku. Nikto by nechcel stráviť celý deň s tým, že by mal na pleciach ťažkú činku. No ako občasný tréning či DREP je to fajn. Každý vie, že nejaký krátky občasný tréning je pre nás prospešný. Napríklad šprint. No následne potrebujeme aj regenerovať a odpočívať.

 

Rovnako budenie. Každý vie, že musíme vedieť, pracovať, žiť, atď., no vždy to je vyvážené spánkom. Teda vždy sú tu dve strany jednej mince, ktoré tvoria vyvážený celok.

Rovnako je to u svetla. Myslím, že toto je veľmi, stručné a praktické a každý to pochopí. Naše OKO, pokožka, ale aj celé telo je zvyknuté na celé spektrum svetla, pretože každá farba má svoju úlohu.

 

 
Publikované : 16. februára 2021 13:19
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Modré svetlo môžeš teda brať ako ten "tréning" alebo symbolickú činku, zatiaľ čo červenú a infračervenú ako kvalitnú večeru a spánok.

Keď sú tieto veci v kope, tréning je pre nás prospešný, no ak budeme iba trénovať, bez regenerácie, zničíme sa. 🙂

 
Publikované : 16. februára 2021 13:20
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Tu sú napríklad ešte dva staršie obrázky na ukážku, ay je obrovský rozdiel vonku a dnu.

Je tam znázornená iba "sila" svetla, no keď si človek k tomu domyslí ešte to, že modré svetlo je svojím spôsobom pre nás aj stimulant a vo vnútri nie je vyvážené infračervenou ani ÚV, je to veľký rozdiel. Aj preto je umelé modré svetlo pre ľudí problém, nad ktorým sa oplatí premýšľať a riešiť ho.

 

 

 

 
Publikované : 16. februára 2021 13:28
Tomas
(@tomas)
Príspevky: 20
ČLENSTVO ZDARMA
Zakladateľ témy
 

@jaroslav-lachky

Super, vďaka aj za rýchlu odpoveď. Takto som sa nad tým nezamyslel. S tou činkou je to geniálne. To si budem pamätať na možnú ďalšiu situáciu. 

Ešte tak pomimo, zaujalo ma tam to slovo stimulant. Môžeš to trochu rozvinúť? 

 
Publikované : 16. februára 2021 13:57
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@tomass

Myslel som to tak ze modré svetlo je naozaj aj stimulant a teda podobne ako pri ostatných, aj tu je dôležitá dávka a teda aj citlivosť na daný stimul.

Napríklad v lete máme vonku prirodzene dvakrát viac modrého svetla ako v zime, ktoré nám nie len stimuluje vyššiu produkciu hormónov, ale nás drží visc bdelích, menej ospalích, tvorí v nás viac voľných radikálov a rovnako pôsobí aj na nás mozog. Skutočne pôsobí aj ako stimulant (alebo opiat).

 

 

Toto silné modré svetlo v lete je uložené nie len v ovocí a sacharidoch, ktoré vtedy rastú, ale vnímame ho aj skrz oko a pokožku.

 

To, že je modré svetlo STIMULANT má zmysel. Evolučný zmysel. Zmysel sa však vytráca, ak je STIMULANT prítomný 24 hodín denne, ako je to u väčšiny dnes, keďže iné svetlo nepoznajú a každý z nás je takmer neustále obklopený obrazovkou, neonkami, či inými displejmi a to bez ochrany.

Každý stimulant, ktorý sa podáva často pôsobí viac a viac na svoje receptory ktoré následne "otupia" a človek potom potrebuje viac.

 

Aj preto sú dnes v popredí ďalšie stimulanty, ako káva, cigareta, CBD, apod. 

Ďalšia vec je, že ranné slnečné svetlo (teda keď svitá) má teplotu cca 1600 až 1800 Kelvin, zatiaľ čo obrazovky a umelé žiarovky majú o mnoho vyššiu. Čo sa asi, stane, keď si niekto dá ráno hneď takýto silný STIMULANT (MODRÉ SVETLO) bez vyváženia (napr. infračerveného svetla)? Je to ako dávať si hneď dvojité espresso.

 

Veľa stimulantu = vyššia závislosť = vyššia potreba po ďalších stimulantoch.

 

(P.S. Ktovie prečo sú dnes teenageri závislí na IG, YouTube, TikTok, cigaretách, káve, alebo Facebook, ktorý mimochodom prišiel veľmi pekne pred par rokmi na modrom pozadí a veľmi rýchlo sa rozšíril 🤔).

 

Nejak takto som to myslel s tým stimulantom 🙂

 
Publikované : 16. februára 2021 15:58
Vladdo
(@vladdo)
Príspevky: 65
ZLATÝ ČLEN
 

Ahoj Jaro.

Chcem sa ta opytat na umele (modre) svetlo po zapade slnka. 90 minut pred spanim a rano pred vychodom a po východe slnka je my jasné- uz sa tu riesilo

Ale obdobie takto november az február v case od 16 tej do 20 tej ,kym si dam cervene okuliare(spat idem okolo 22)- mal by som sa vyhýbať silnejsiemu osvetleniu v byte?Mam sice teple biele ziarovky,ale zda sa my ze ma mierne bolia oci, taka vacsia citlivosť. Trochu bolo aj viac televizora pomedzi sviatky, aj ked s okuliarmi, predsa ale je to vacsia zataz ako zvysok roka. A rano sa my horsie vstava -ten pocit tazko rozlepit oci :), zvysok roka vstavam bez budika

Zistil som aj ze s cervenymi okuliarmi my tiez vadi ked niekto doma svieti vecer silnym svetlom -tazko povedat ci je to aj flickeringom alebo intenzitou...

Skusim po tej 16 tej na par dni pri slabsom svetle taky pokus?

Vdaka

 
Publikované : 15. januára 2023 19:32
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@vladdo Dobrá otázka Vlado a poviem za seba to, čo zvyčajne hovorím všetkým, keď sa o tomto bavíme, okuliare máš mať v ideálnom prípade po západe slnka. Ja osobne napríklad teraz aj cez sviatky, som ich mal aj už o piatej, aj keď som šiel spať o 22. Slnko zapadá skôr a naše telo je prirodzene adaptované na tieto zmeny aj na kratšie dni. 

No prezradím ti, že s týmto vadením svetla, je to pre teba dobrý znak. Sám to pozorujem, aj v rámci niektorých klientov, že keď človek začne robiť zmeny, tak rovnako ako mu povedzme časom prestane vadiť slnko svietiace z oblohy do oka, hoci kedysi by bez okuliarov nevydržal, tak zas naopak umelé osvetlenie vníma citlivo. Ja napríklad tiež a občas dokážem aj pohľadom rozoznať flicker žiarovky, aj keď iní v miestnosti to nevidia, podobne ako teplotu. Oko si jednoducho zvyklo, že ho už "nebombardujem".

 

Čiže osobne by som ak to nie je pre teba problém samozrejme ideálne tlmené osvetlenie, no mal by som na sebe okuliare kľudne aj skôr. Prípadne si kúp viaceré, nejaké trochu menej červené, a trochu neskôr si už dáś také, ktoré filtrujú úplne. 

 

Naše telo je ako píšem aj vyššie, adaptované na tieto zmeny, no zvláda ich iba ak mu to umožníme a jedným z týchto mechanizmov je napríklad aj Dopamín a melatonín. V zime, kedy je väčšia tma, a máme viacej tmy, sme uspôsobení byť prirodzene viac ketogénny a mať vysoký magnetizmus, vďaka čomu je náš melatonín vylúčený o niečo dlhšiu dobu a veľmi intenzívne, kdezto napríklad v lete, kedy máme aj sacharidy, tvoríme viac serotínu a aj viac melatonínu ako v zime, aby sme si vykompenzovali dlhý deň a dlhý pobyt vonku a vysokú oxidáciu svetla, aj sacharidov. V zime ho teda potrbeujeme menej, no efektívne. 

 

Pokus teda určite vyskúšaj, prípadne ak teda máś okuliare, skús si nasadiť aj skôr, alebo si daj dva tipy a daj vedieť, aký bude výsledok biohacku! 

 
Publikované : 15. januára 2023 19:45
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 

Publikoval: @jaroslav-lachky

No prezradím ti, že s týmto vadením svetla, je to pre teba dobrý znak. Sám to pozorujem, aj v rámci niektorých klientov, že keď človek začne robiť zmeny, tak rovnako ako mu povedzme časom prestane vadiť slnko svietiace z oblohy do oka, hoci kedysi by bez okuliarov nevydržal, tak zas naopak umelé osvetlenie vníma citlivo. Ja napríklad tiež a občas dokážem aj pohľadom rozoznať flicker žiarovky, aj keď iní v miestnosti to nevidia, podobne ako teplotu. Oko si jednoducho zvyklo, že ho už "nebombardujem"

Uplny suhlas Jaro!!!

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 16. januára 2023 14:52
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 

@vladdo skus tieto ziarovky:

 

https://www.earplugs.sk/pre-lepsi-spanok/oranzova-ziarovka-e14-bez-modrej-zlozky-pre-lepsi-spanok/

 

Ja ich mam doma a som spokojny….💪💪💪

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 16. januára 2023 14:59
Vladdo
(@vladdo)
Príspevky: 65
ZLATÝ ČLEN
 

Ahojte,

takze uz po par dnoch mozem potvrdit mensiu citlivost oci pri stlmenom svetle po tej 16 -max 17 tej. Najskor som to skusal bez blokujucich okuliarov. Bolo to v poriadku, rano som vstal lepsie.

Neskor som uz pri netlmenom svetle skusal okuliare. Ako keby bolo vypocute od Jara - skusit dva typy okuliarov akurat my prisli z Brainmarket okuliare:

https://www.brainmarket.sk/bryle-blokujici-100--modreho-svetla/

Ani ti ich Jaro posielat zatial nemusim, ihned vidim ze tieto odstrania modru a zelenu. Resp. mozem ked budem mat toho viac na meranie:)

Druhe mam EMR -TEK. Tie my vadili pouzivat ich od 17 tej uz. Lebo su tmave, a clovek musi niekedy namahat zrak alebo si ich dat dole. Tie z Brainmaketu su svetlejsie, ale tiez stlmia jas. Takze take zhrnutie - nejde len o blokovanie modrej/zelenej ale aj sltmenie svetla ci uz typom ziarovky alebo dat okuliare. 

Dakujem Miro za tip. Skoda ze som to neobjenal skor, mam kopec zbytocnych doma, penazi to stalo, rozne pokusy asi 6-7 typov cervenych/bielych ziaroviek.

 

 

 
Publikované : 20. januára 2023 10:39
Vladdo
(@vladdo)
Príspevky: 65
ZLATÝ ČLEN
 

Predsa sa este vratim k rannemu casu Jaro.

V knihe, ale aj inde spominas dolezity cas pre tvorbu melatoninu- od vychodu slnka po UVA. Ano, viem ze staci aj cez oblaky pozriet rano(slnko aj cez oblaky je lpesie ako vsetky ziarovko hacky), ale predsa sa opytam:

Obe zlozky ( IR + farebne spektrum) su dolezite ale,

IR svetlo tam hra dolezitejsiu rolu?Resp. inak sa opytam (ide my o to rano vsetko stihnut v tom frmole), farebne spektrum nejak moc suplementovat nemusim, staci sa pozriet von aj ked je zamracene,ale to IR je dolezite suplementovat ked je zamracene (aj ked zo slnka prejde cast) rano po vychode ziarovkou alebo panelom aspon 5 minut pri tom pockat? 

Dakujem

 
Publikované : 20. januára 2023 10:51
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@vladdo super Vlado, tak máš ďalšie veci vyskúšané aj na sebe. Okuliare vyzerajú fajn a tie EMR tek bývajú silné. Oni to schválne robia takto lebo CEO si dáva záležať, hoci zas im ide aj dosť o štýl.

S tým stlmenim svetla Jj, len vždy pamätaj, že lepšie okuliare a okuliarmi tlmiť ako slabou žiarovkou či stmievačom. 

 
Publikované : 20. januára 2023 11:51
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Publikoval: @vladdo

Predsa sa este vratim k rannemu casu Jaro.

V knihe, ale aj inde spominas dolezity cas pre tvorbu melatoninu- od vychodu slnka po UVA. Ano, viem ze staci aj cez oblaky pozriet rano(slnko aj cez oblaky je lpesie ako vsetky ziarovko hacky), ale predsa sa opytam:

Obe zlozky ( IR + farebne spektrum) su dolezite ale,

IR svetlo tam hra dolezitejsiu rolu?Resp. inak sa opytam (ide my o to rano vsetko stihnut v tom frmole), farebne spektrum nejak moc suplementovat nemusim, staci sa pozriet von aj ked je zamracene,ale to IR je dolezite suplementovat ked je zamracene (aj ked zo slnka prejde cast) rano po vychode ziarovkou alebo panelom aspon 5 minut pri tom pockat? 

Dakujem

Velmi dobra otázka Vlado, a ako prvé by som počkal na zverejnenie včerajšieho QaA záznamu. Už sa nahráva a za pár hodín bude na webe. 

Bolo tam viac otázok aj k tomuto a hovorí lsom práve o melatonin, serotonin v súvislosti aj jeho tvorbou vďaka IČ svetlu. Vypočuj si najskôr to a potom sa pripomeň. 

 

 
Publikované : 20. januára 2023 11:54
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

Záznam je pridaný:

https://jaroslavlachky.sk/premium/webinare/webinare-2023/webinar-januar-2023-qaa/

 
Publikované : 20. januára 2023 13:34
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

Tiež pripájam zaujímavý obrázok Vlado ku otázke vyššie. Je to myslím na zamyslenie. Hoci meranie a popis v obrázku nie je 100%, aj kvôli rozdielnym šošovkám metrov, niektorej časti spektra, kde sa prekrývajú, no bol som v minulosti v tom, že červená farba zo spektra tvorí menšiu časť, ako sa to všade píše. Keď však človek sám meria, zistí niečo iné.

 
Publikované : 20. januára 2023 13:54
Kuba Černý reacted
Vladdo
(@vladdo)
Príspevky: 65
ZLATÝ ČLEN
 

Ahoj Jaro, popocuval som nejake webminare. Musim este spracovat kvantum informacii:) Diky za objasnenie a potvrdenie informacii. Tych 96 percent je drtiva vacsina, aj v prvej knihe to  je uvedene. 

Takze potvrdene, ked su zamracene dni - treba rano dostat do oka IC aj suplementovanim? (hlavne ked su taketo moc huste oblaky a pod nimi este aj hmla, takze asi moc IC neprejde) 

V druhej knihe sa zasa spomina, ze melanopsin je "detektor" na modre svetlo. Preto som rano az tak nesuplementoval IC rano a teraz v zime som bol uz okolo siedmej v robote a ani som nestihal, pred vychodom som nechcel. Resp. po prvej robote som si vysiel z auta, aspon aj cez oblaky pozrel smer slnko.

Ale moj subjektivny pocit je ze ked si dam rano IC Therabulb aspon 5 minut, tak robi my to prijemne na oci. 

 
Publikované : 2. februára 2023 13:09
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@vladdo infračervena farba je veľmi dôležitá farba Vlado a ber to tak, že to je jediné spektrum, ktoré máme k dispozícii nonstop. To znamená deň aj noc.

No či IČ (aj keď skôr myslíš asi červenú) treba ráno suplementovat, nemyslím si.

Ide skôr o to, a to sa týka aj druhej časti o melanopsine, na čo sa pýtaš, že ráno, keď sa ukáže východ slnka - to znamená modrá a červená farba, toto je stimul, ktorý aktivuje tvoju hypofyzu a tvorbu a následnú sekréciou všetkých dôležitých hormónov. Počas roka sa to preto mení, v lete tieto hormóny začíname tvoriť sir v zime neskôr, no je tu vždy kontrolná "ruka", ktorou je UV. Čiže keď už clo ek vstáva skôr, povedzme kvôli práci, kde musi aj v zime byt o piatej napríklad ráno už hore, vo fabrike, apod., a ma nad sebou modré svetlo, vtedy som zástancom aby to doplnil ak inak nemôže aj červenou. No ak nie, ako aj ty píšeš, vždy až vide slnko, ten stimul keď môžene dostať do oka, je veľmi dôležitý.

 A ver ze aj keď je veľa mrakov, to IČ tam je. Čo sa aj subjektívneho pxoitu týka, môže byť. 

 
Publikované : 2. februára 2023 14:53
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Inak práve teraz 18teho mi Jakub donesie do Bratislavy aj viacero žiaroviek (rôzne červené, IČ, a iné) pretože spolu túto tému už dlhšie riešime a sam si ich schválne nakúpil veľa, kvôli meraniam, takže je možné že to potom zhrniem bud v článku, podobne ako ten o okuliaroch, alebo to skôr nechám na webinár. Čiže je možné že niekedy v Marci, apríli by som k týmto žiarovkam spravil webinar kde ukážem merania, nejaké moje subjektívne názory a tam potom sa môžme k týmto témam viacej pobaviť. B

 
Publikované : 2. februára 2023 14:55
Vladdo
(@vladdo)
Príspevky: 65
ZLATÝ ČLEN
 

Publikoval: @jaroslav-lachky

Ide skôr o to, a to sa týka aj druhej časti o melanopsine, na čo sa pýtaš, že ráno, keď sa ukáže východ slnka - to znamená modrá a červená farba, toto je stimul, ktorý aktivuje tvoju hypofyzu a tvorbu a následnú sekréciou všetkých dôležitých hormónov

Myslel som infracervenu ci steba suplementovat, (okrem tejto modrej a cervenej)?

Uz sa tesim na testy

 
Publikované : 2. februára 2023 15:16
Stránka 1 / 3
Zdieľať: