Teplota izby, Modré...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Teplota izby, Modré svetlo

4 Príspevky
2 Užívatelia
2 Likes
67 Videní
_mark12_
(@_mark12_)
Príspevky: 4
BRONZOVÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro. Mňa by zaujímalo do akej miery ovplyvňuje teplota miestnosti kvalitu spánku. Môže byť teplá miestnosť aj jedným z dôvodov, že sa človeku ťažšie vstáva z postele? Aká by mala byť optimálne teplota izby kde sa spí?. Ďalšia otázka súvisí s modrým svetlom po zobudení. Všetci čo sú členmi stránky, čítajú blog, alebo si stiahli protokol, vedia, žeby sme sa nemali po zobudení vystavovať modrému svetlu z obrazoviek mobilov a iných zariadení. Platí to teda aj pre modré svetlo zo žiaroviek? Načo narážam sa budem snažiť uviesť na svojom príklade. Ráno po zobudení vyjdem na 3 minútky na balkón trocha na vzduch, potom si dám pri otvorenom okne a lampe therabullb 3-5 min dýchacie cvičenie, čo vychádza tak 10 min času po zobudení. Potom si idem dať sprchu studenú, ale v kúpelni už zapálim svetlo. Ako nechcem aby som vyznel ako fanatik, ale tak odporúčania sú aby si sa 1h po zobudení nevystavoval modrému svetlu. Platí to aj v tomto prípade ? 

Ďakujem pekne za odpoveď.

 
Publikované : 5. februára 2021 10:26
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@_mark12_

Ahoj Marek. Ohľadom tej teploty, áno myslím si, že to môže byť jeden z dôvodov, ak je miestnosť vykúrená . Sám s tým mám skúsenosť, keďže nežijem sám, tak občas sa tomu nevyhnem a poznám rozdiel. Ale samozrejme najlepšie je skúšať zmenu na dva, tri dni a od sledovať rozdiel, pripadne iné veci, že či je to vstávanie ovplyvnené najviac teplotou.

 

Ale každopádne nízke teploty a ešte aj v noci, sú takmer NUTNOSŤOU v dnešnom svete. Je to jedna z tých vecí, ktoré nič nestoja a majú obrovský vplyv, ak sú aplikované správne a súčasne s inými (cirkadialny rytmus, atď.).

Nižšie teploty súvisia vždy s lepšími paramagnetickými účinkami kyslíka v noci v našej krvi. Aj preto sa v noci, pod rúškom tmy v tele uvoľňuje a tvorí MELATONÍN, zo SEROTONÍNU,

 

Jednou z funkcií melatonínu počas spánku je aj zníženie našej telesnej teploty. Táto nižšia teplota zvyšuje energiu v elektrónoch, ktoré sa z podkožného tuku uvoľnia.

Znížená teplota vyvolaná melatonínom počas snívania a hlbokej fáze spánku je potrebná aj na autofagiu.

Keďže si čítal aj prvú knihu aj PROTOKOL, tak poznáš hlavnú tvorbu aj dopamínu skrz ranné svetlo s príchodom UVA, takže aj toto je pre teba dôvod prečo CHLAD dokáže "cheatnuť" naše prostredie, keďže už iba málokto žije nonstop vonku.

Už len ponorenie do studenej vody pri 14 ° C zvýši rýchlosť metabolizmu o 350%, norepinefrín zvýši o 530% a dopamín o 250%. Norepinefrín následne stimuluje aj melatonin.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7845546/

 

Za mňa osobne je teda večer počas spánku ideálna teplota niekde okolo 18 °C (možno aj menej, no to už iba pri dostatočnej adaptácii). Teplota medzi 15 až 18 stupňov už má účinok na termo receptory. Ale opäť, treba postupne a nie ak je človek zvyknutý na všetko vyhriate a zrazu skočí do mrazaku 😁 ale to asi nebude tvoj prípad.

Posledná vec, ktorou sa zároveň dostávam k druhej časti otázky je MELANOPSIN. Melanopsín je kľúčovým proteínom aj čo sa spánku a tmy týka. Toto treba hneď napísať, ak by náhodou.

Melanopsin nie je iba receptor, ktorý je priamo napojený na naše SCN, ale je to aj niečo ako "senzor /stmievač" oka, ktorý sa zopne, akonáhle príde večer a čaká na ranný stimul modrého svetla, aby pracoval s fotoelektrickým efektom slnka.

 

 
Publikované : 5. februára 2021 13:06
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @_mark12_

Ďalšia otázka súvisí s modrým svetlom po zobudení. Všetci čo sú členmi stránky, čítajú blog, alebo si stiahli protokol, vedia, žeby sme sa nemali po zobudení vystavovať modrému svetlu z obrazoviek mobilov a iných zariadení. Platí to teda aj pre modré svetlo zo žiaroviek?

Som rád, že si napísal to slovo "z obrazoviek", pretože je to pravda a hlavným dôvodom prečo, je TEPLOTA svetla

 

Vystavenie sa svetlu, aj modré mu svetlu, kľudne aj hned ráno po zobudení je dobrý krok, no nie o vysokej teplote a bez ostatnych farieb, ako je to u obrazoviek a aj niektorých žiaroviek. Toto je dôvod, prečo sa mi občas nepáčia rady od niektorých ľudí k tejto téme, ktorý rádia kľudne hneď ráno rozsvietiť silné biele svetlo zo žiarovky na "nakopnutie". 

 

 

Čiže k otázke, u žiaroviek sa dá nájsť malá "náhrada" ktorá nemá až take negatíva. Napríklad teplé a s nízkou teplotou. Bežne sa dajú kúpiť aj s 20002700 Kelvin.

Naše oko ráno nie je hneď pripravené na vysokú teplotu a rovnako ani naša POKOŽKA. 

 

Pripájam nižšie v PRÍLOHE OBRÁZOK, čo mám na mysli. Obrázok ti je známy z kníh. 

 

Aj preto máme v zime časti pandémiu sezónnej depresie, pretože ako vidíš, v zime svieti prirodzene iba 13% modrej zložky spektra, zatiaľ čo v lete až 26%. Preto často ľuďom pomôže pri depresiach a sezónnych veciach zimné silné svietenie, avšak zaplatia za to z dlhodobého hľadiska DAŇ. 

 
Publikované : 5. februára 2021 13:07
Juraj reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2652
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @_mark12_

Ráno po zobudení vyjdem na 3 minútky na balkón trocha na vzduch, potom si dám pri otvorenom okne a lampe therabullb 3-5 min dýchacie cvičenie, čo vychádza tak 10 min času po zobudení. Potom si idem dať sprchu studenú, ale v kúpelni už zapálim svetlo. Ako nechcem aby som vyznel ako fanatik, ale tak odporúčania sú aby si sa 1h po zobudení nevystavoval modrému svetlu. Platí to aj v tomto prípade ? 

Ďakujem pekne za odpoveď. 

Nemyslím si, že si fanatik. Skôr človek, ktorý sa zaujíma a to je správne 😉

 

Ohľadom tvojej rutiny, myslím ze veľmi fajn a k tej hodinke po zobudení,... nepovedal by som že jenizne nejako fixné nastaviť takúto hranicu. Tvoje najlepšie meradlo je ČAS, kedy vstávaš a ročné obdobie. Čo tým myslím?

 

Toľko, že napriklad ak vstávas ešte za tmy, tak určite nie je prospešné vystavovať sa svetlu hneď. V tom prípade ako píšeš. Ak však povedzme vstávaš v lete keď už je svetlo, kedy je cez deň svetlo dlho a už skoro, tvoje oko zvládne modré svetlo aj vyššiu teplotu skôr.

 

Rovnako vtedy príde skôr aj ÚV svetlo a svieti dlho, čím kompenzuje vyššiu tvorbu serotonínu a melatoninu, ktorý počas tmy regeneruje fotoreceptory v oku, vrátane TYČINIEK a ČAPÍKOV.

 

 
Publikované : 5. februára 2021 13:08
Zdieľať: