Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

SIBO

20 Príspevky
5 Užívatelia
1 Likes
293 Videní
(@levana)
Príspevky: 1
ČLENSTVO ZDARMA
Zakladateľ témy
 

Dobrý deň. Čo s tým? Sibo mi bolo diagnostikovane 10/19. Prechod na bezsacharidovu stravu pomohol, prestali objemné bolestivé hnačky. Len som ostala iba na cukete, kvake, uhorkach, redkovkach, vajciach, mäse a tuku. Taká veľmi redukovana KETO. Veľmi som vyčerpaná. Veľmi som unavená. Nedokážem normálne fungovať. A neviem, čo ďalej. Dakujem za otvorenie ďalších dverí                                              

 
Publikované : 15. júna 2021 10:47
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
 

@levana   

Dobrý deň.

(Ak to neprekáža, môžeme si tykať, myslím, že sa tak príjemnejšie komunikuje).

 

Čo sa týka diagnostikovania, správne chápem že myslíte v roku 2019? A akou formou bolo diagnostikované? Máte aj nejaké ďalšie konkrétne testy? Nejaké krvné vyšetrenia k tomu? Osobne ma ako prvé zaujíma minimálne hladinu vitamínu D v krvi (25-OH), možno cholesterol, TAG, prípadne iné a či ste mávali takéto problémy od malička alebo kedy začali. Tiež je dobré poznať kontext (ako žijete, kde, práca, atď., pre lepšiu odpoveď).

 

 

S tou zmenou stravy a stavom ako píšete je to už ako dlho? Myslím, ako dlho ste na takejto ketogénnej strave, ako popisujete? A tie stavy (únava a tak) tiež dlho?  Plus Váš pitný režim vyzerá ako? Akú vodu pijete a cca koľko?

 

Pýtate sa na môj názor, respektíve nejaké nové "dvierka" a rad Vám ho poskytnem, no určite to nebude jednoduché čítanie. Berte to však tak, že ak nezaberá niečo, čo robíte dlhodobo zrejme opakovanie toho istého nebude to správne, ale skôr zmena postoja a uhlu pohľadu. Robenie toho istého dokola a očakávanie iného výsledku je predsa šialenstvo. 

 

Môžem Vám poskytnúť môj pohľad, keďže nie som lekár, verím, že Vás teda aspoň nasmeruje dobrým smerom a k ďalšiemu samoštúdiu, ktoré Vám môže pomôcť.

 
Publikované : 15. júna 2021 20:33
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
 

@levana

Naše črevo je veľmi zaujímavý orgán, ktorý by sa dal prirovnať k trubici a reaktoru, kde je udržiavané anaeróbne prostredie (to znamená bez kyslíkové). Teda aspoň vo väčšine prípadov. Ak sa do čriev dostane príliš kyslíka, mikrobióm sa zhoršuje (respektíve odumierajú a zjednodušujú sa tam naše kmene PROKARYOTOV=baktérií) a celé trávenie aj proces sa naruší. 

 

Za normálnych podmienok máme v tenkom čreve baktérie, ktoré pracujú aj trochu aerobne (trochu kyslíka), no v hrubom čreve už nie, tam je anaerobné prostredie, avšak aj v pažeráku a inde máme svaly a zvierače, ktoré musia byť správne regulované, aby dnu vpúšťali iba toľko kyslíku, koľko treba a iba vtedy, kedy treba. Tu prichádza na rad dvanástnik, ktorý je medzi žalúdkom a tenkým črevom a v tomto prípade je myslím problém aj tu a v jeho svaloch aj množstve kyslíka (hypoxia). 

 

Problém SIBO je práve v tom, že tieto svaly nepracujú ako majú, nemajú správnu cirkadiálnu reguláciu + nizky dopamín + nie dobré zvládanie elektrónov a protónov z potravy.

 

 

Za normálnych podmienok keď sa najeme jedla, nemáme v čreve veľa kyslíka, je tam anaeróbne prostredie. Práve tu je kľúčom Dolný zvierač pažeráka (sval). Tento sval je pod kontrolou SCN, teda cirkadiánneho rytmu a tiež dopamínu, ktorý je taktiež pod kontrolou cirkadialneho rytmu a teda svetelnej periódy, v akej žijete. 

 

Ak váš cirkadialny rytmus nepracuje a ste obklopená prílišným umelým svetlom, dopamín nepracuje dobre a vaše svaly po tele sa stávajú v priebehu rokov hypoxické (to znamená nedostatok kyslíka v mitochondriách), čo znamená, že tento sval sa nie dobre sťahuje a otvára sa viac ako by mal, čím do čreva vpusti aj viac kyslíka, čím vyhubí baktérie ktoré tam normálne majú byť a naopak sa tam premnožia baktérie, ktoré tam nemajú byť. Takto vznikne alebo sa podporí SIBO. 

 

(Neviem, či ste tu nová, alebo čítate aj blog, no k tomuto odporúčam prečítať nový článok na blogu o dopamíne, pretože DOPAMÍN je do veľmi veľkej miery zodpovedný práve za tieto svaly, ktoré neovládame vôľou) 

 

Článok nájdete tu >> https://jaroslavlachky.sk/neurotransmitery-4-dopamin-a-depresia/

 

Viete si ho vypočuť aj ako audio podcast.

https://open.spotify.com/episode/79C5X66iitTbGX0IoX3hDP?si=_4y-lSGESc6Bul8ncS9biA&dl_branch=1

 
Publikované : 15. júna 2021 20:34
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
 

Pointou však je to, že čo sa obnovy čreva týka a rovnako aj správnej tvorby žalúdočných štiav, vrátane obnovy kmeňov baktérií + zahubenia baktérií v tenkom čreve, ktoré tam nemajú byť a teda zvrátenia disbiózy, treba OBNOVIŤ nízke pH, čo znamená obnoviť prevahu PROTÓNOV dnu a ELEKTRÓNOV na povrchu. Toto je prirodzený stav našich čriev.

 

Spôsob stravovania, aký ste zvolila a trochu pomohol bom správny, no je to iba jeden krok. Sám o sebe problém nikdy nezvráti. Low carb aj keto je dnes veľmi nepochopené (bohužiaľ), pretože ľudí zaujímajú kalórie a makronutrienty, no naše mitochondrie zaujímajú nie makronutrienty, ale elektróny, protóny a svetlo. 

 

Ketogenna strava má svoj evolučný zmysel z pohľadu CHLADU alebo v NOCI, keď spíme, pretože má všetko dokonale sparované a v organizme nenastanú nezhody. To znamená, že ak chcete s ketogennej stravy čerpať, potrebujete k tomu správny cyklus svetla a chlad a cirkadialne stravovanie (jedenie cez deň, na slnku). 

 

Sacharid sa totižto v mitochondrii spracúva inak, pretože aj mitochondria vtedy pracuje trošku inak. 

 

Preto veľakrát ľudia hľadajú možnosti ako ísť zdravím spôsobom a zníženie sacharidov ním skutočne je, preto lowcarb skúšajú, no nie je jedno kedy ich znížime a ako. Pretože ak je už nejaký problém, treba hľadať príčinu inde, v mitochondriách a prostredí, aké cítia, ktoré im zabraňujú správne potravu spracovávať. To sa týka aj baktérií v čreve. 

 

Pamätajte, že strava je len INFORMÁCIA z PROSTREDIA, ktorá je zakódovaná v ELEKTRÓNOCH a PROTÓNOCH daného jedla, ktorú naše mitochondrie rozlúštia a na základe toho robia patričné ROZODNUTIA.

 

 

Špecifická tvorba voľných radikálov je jedným z týchto rozhodnutí. Vo vašom prípade môžu byť vhodné sacharidy momentálne dokonca prospešné a to práve z toho dôvodu, len Vám umožnia vo výstelke čreva vytvoriť špecifické voľné radikály (najmä super oxid), ktorý Vám pomôže zbaviť sa disfunkčných mitochondrií v bruchu a aj baktérií. Avšak strava je iba krby bod a druhým je to, čo vaše telo, oko a najmä brucho vidia a cítia. 

 

My máme v tele viaceré kontaktné miesta, ktoré zachytávajú informácie (svetlo a teplotu) z PROSTREDIA, a črevo je len jedným z nich. Ďalšie je napríklad OKO, ďalšie POKOŽKA, ale aj PĽÚCA, no tým sa teraz nebudem venovať. 

 

Ak však naše mitochondrie v ČREVE dostávajú rozdielne signály ako má napr. OKO, alebo POKOŽKA, naše cirkadiálne gény, ktoré sídlia pred každým jedným génom a rovnako v každom orgáne, vrátane čreva, prestanú správne pracovať a aj daná časť tela stráca správne NAČASOVANIE, vďaka čomu nastane napríklad problém, akým je NEODUMIERANIE ENTEROCYTOV na dennej báze a teda hromadenie zlých buniek v čreve ale aj vo svaloch v bruchu, ktoré tak vypúšťajú dnu neustále veľa kyslíka a baktérie sa viac rozširujú. 

 

Predstaviť si to môžete laicky ako izbu. Vaše čreva sú izba. V normálnom stave ma zdravý človek svoje črevo ako mierne rozhádzanú izbu, ktorá má však dokonale uzavreté okná a je sterilná. Keď sa najeme, všetko v sterilné izbe začne pracovať, jedlo pekne poupratujú a pošlú kam treba. Keď však otvoríte okná, pretože žijete celý deň so zastretými žalúziami v izbe a neviete kedy je deň a kedy noc, do izby sa dostáva viac prachu aj kyslíku a už sa tam zvyšuje neporiadok a rôzny hmyz. 

 

Niečo podobné sa týka SIBO. Keď sa zamyslite, strava tento problém sama o sebe nikdy nevyrieši, pretože príčina je inde. 

 

Toto všetko skôr či neskôr vyusti aj v leaky gut, pretože zdravý človek s plne funkčným centrálnym aj periférnym cirkadiálnym cyklom, obnoví komplet všetky enterocyty (výstelku čreva) behom jedného až troch dní. 

 

Tu máte teda druhý článok, ktorý odporúčam prečítať a týka sa trochu aj tohoto a ti cirkadialneho rytmu a cirkadialnych génov

https://jaroslavlachky.sk/cirkadialny-rytmus-1-cirkadialne-geny-per/

 

A tiež tento dávnejší o strave a ako jesť počas dňa:

 

https://jaroslavlachky.sk/cirkadialny-protokol-1-optimalna-strava/  

 
Publikované : 15. júna 2021 20:36
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
 

Naše črevo potrebuje na správne fungovanie veľa protónov bez kyslíka. (Protón je v podstate vodík bez elektrónu. A kyslík má elektrónov veľa, preto ho v čreve v trubici toľko nechceme) Ak tieto podmienky v čreve máme, teda iba veľa protónov, potom nám ani sacharidy pravdepodobne príliš neublížia. No u Vás to už neplatí, a treba sacharidy zmierniť (to ste spravila), avšak treba aj zaradiť obnovenie protónov v čreve, jeho hydratáciu a správnu recykláciu aj obnovu chorých buniek v ňom.

 

Metabolizmus tukov, ktoré teraz jete vo väčšom ako píšete, nám znižuje elektrický náboj na vnútornej mitochondriálnej membráne. Toto nevie ani väčšina výživových poradcov a ani tých, ktorí ketogénnu stravu propagujú. Konzumácia tukov nám skutočne znižuje množstvo miliVoltov na vnútornej membráne mitochondrie, no robí to schválne, pretože nám pomocou toho „offsetuje“ zníížené množstvo svetla, ktoré v danej lokalite je, pretože tuky sú prioritne k dispozícií mimo leta, teda v slabších solárnych podmienkach.

 

Konzumácia tukov nám zároveň zvyšuje množstvo vyprodukovaného ATP, vďaka čomu sa naše proteíny v bunke viac roztvoria a nasiaknu viacej vody, teda budú viacej hydrofilné. Vo vašom prípade to v čreve moc nie je možné, pretože tunajšie mitochondrie pravdepodobne netvoria dostatok vody a zrejme máte aj menej horčíka a jódu v tele vďaka tomu.

 

Tým hlavným spôsobom, ako čiastočne obísť zlé prostredie, v ktorom sa Vám daný problém rozvinul, je využívanie červeného a infračerveného svetla (630 nm až 850 nm prioritne) a UV žiarenie. Slnko vysiela v ktorúkoľvek hodinu, keď svieti, až 42% infračerveného svetla a zapamätajte si, že toto telo do Vás preniká až cca 10cm.

 

To znamená, že keď odhalíte svoje brucho slnku, mitochondrie v čreve aj dané baktérie to zasiahne a taktiež vodu, ktorú tam máte. Práve toto svetlo je tiež zodpovedné za tvorbu exkluzívnej zóny, čo je štvrtá podoby vody, ktorá hádajte čo....dobre nás hydratuje, donáša našim tkanivám energiu (elektróny) a taktiež vylučuje z okraja PROTÓNY (presne to, čo potrebujete mať v čreve)

 

Tu máte teda ďalší článok, ktorý potrebujete prečítať o vode:

https://jaroslavlachky.sk/energia-5-stvrta-faza-vody/

 

 
Publikované : 15. júna 2021 20:37
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
 

Zopár praktických tipov, ktoré môžete robiť už teraz, popri štúdiu:

 

Samozrejme ako prvé zameriať sa na svoj cirkadiálny rytmus, dobrý svetelný cyklus, plus večer nosiť okuliare na blokovanie modrého svetla a v noci spať po tme. Taktiež cez deň a hlavne ráno potrebujete byť vonku na slnku a svoje brucho slnečnému svetlu vystaviť. 

 

  1. Čo sa toho nízko sacharidového stravovania týka, ako som písal predtým, je to v tomto prípade veľmi dobrý krok, ale musíte sa viac zamerať nie na sucho zemské zvieratká ale morské. 

 

To znamená, že potrebujete jesť čo najviac mäkkýšov, rýb, vnútornosti (tieto aj zo suchozemských zvieratiek)... (kvôli DHA, JÓDU, SELÉNU,). DHA je potrebné vo výstelke a nahrádza sa tam neustále, aby sa vedela správne každý deň opravovať a nenastal problém ako leaky gut, čiže u Vás je kritické.

 

  1. Tiež jedzte vývary. Ideálne do nich pridávať morské riasy, prípadne aj huby a kokosový olej.

 

Kokosový olej by som jedával aj častejšie. Recepty aj tipy som písal tu: https://jaroslavlachky.sk/clenska-zona/forum/optimalna-strava-recepty/recept-na-chutny-a-vyzivny-vyvar/

 

 

  1. Ďalšia dôležitá vec, na ktorú som sa schválne pýtal v úvode je Vitamín D, ale prirodzený. Tu by som začal, spraviť si krvné testy. Keď ho dostanete aspoň na 50 ng/mL (alebo 120 nmol/L).

 

Vitamín D hrá kľúčovú úlohu aj v čreve a Vaša pokoźka na jeho fungovanie potrebuje UV svetlo. Ak ho nemáte, pretože nechodíte moc von, Vaše črevo sa nebude dobre obnovovať, budete mať dnu viac kyslíka tam, kde nemá byť a tiež bude Váš vitamín D aj jeho receptory (VDR) zhoršené.

 

  1. Ďalšia vec je zbaviť sa fluóru (či už vo vode, tak aj v paste, prípadne inde).

 

 

Verím, že aspoň takto málo, čo som napísal, trochu pomôže a nasmeruje. Daný článok o dopamíne, čreve a depresiách nebol napísaný náhodou.

 

Tieto veci sa dali predpokladať už pred pár rokmi (dokonca som o nich pár rokov dozadu v knihe písal), no bežný konvenčný spôsob podľa mňa nikdy problém neuchopí správne a môže len problém tlmiť, pokiaľ si ľudia nezačnú všímať skutočné veci, týkajúce sa našej BIOLÓGIE a SVETLA okolo nás

 

Číslo 1. ↓ ↓ ↓ 

http://caloriesproper.com/artificial-light-regulates-fat-mass-no-bueno/

 

Číslo 2. ↓ ↓ ↓ 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6859693/

 

 
Publikované : 15. júna 2021 20:38
(@denisa)
Príspevky: 18
BRONZOVÝ ČLEN
 

Jaro, odporúčal by si pri pozitívnom teste na SIBO prírodné alternatívum ATB - berberin? Vyše mesiaca sa riadim radami, aké tu píšeš, viem ze je to krátko, ale asi treba aj to, co sa odporúča? 

 

 
Publikované : 6. augusta 2021 22:15
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
 

@denisa Určite je to krátko a podľa mňa, takéto problémy chcú aspoň pol roka až rok na obnovu prostredia v tele, zvrátenie hypoxie zvieračov, plus odstránenie prílišného kyslíka z čreva. Určite pokračuj, treba obmedziť aj stravu bohatú na sacharidy, pretože obsahujú príliš kyslíka a deutéria, ktorých máš ty v čreve priveľa... a samozrejme, že sú aj rôzne ďalšie liečby, pomôcky, prípadne lieky. Ja nemám tvoju anamnézu, nemôžem ti písať veci, keď nemám kontext. 

Akurát s ATB treba byť opatrný, keďže v niečom pomôžu, no v mnohom ublížia, ale berberín, prípadne metformín (ak máš možnosť získať) alebo methylene blue sú veci, ktoré by som ja osobne na pár týždňov zaradil. Otázna je dávka a spôsob užitia, plus, kde zoženieš, ale môžu veľa pomôcť, v úvodnej fáze, pretože ti pomôžu z chorých mitochondrií v čreve vyžmýkať viac, aj keď sú zničené. 

 
Publikované : 7. augusta 2021 8:53
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
 

@denisa A tiež si myslím Denisa, že v tvojom prípade by som pouvažoval (ak máš budget) aj nad nejakým infra panelom, a skúšal zaradiť nejaký špecifický protokol, povedzme dvakrát denne, pár minút, hlavne v oblasti brucha, keďže je to tvoj prioritný problém. Červená a IČ farba penetruje hlboko a zasiahne aj mnoho vecí v čreve, ktoré postupne verím môžu pomôcť  

 
Publikované : 7. augusta 2021 8:55
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
 

https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/photob.2019.4628  

 
Publikované : 7. augusta 2021 8:58
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Odkaz na záznam zo včerajšieho streamu.

Myslím ze sa k tejto téme veľmi hodí a snáď ďalším pomôže

 

 
Publikované : 27. októbra 2021 8:23
(@karolina-neumann)
Príspevky: 2
ČLENSTVO ZDARMA
 

Zdravím 🙂  

 
Publikované : 8. apríla 2022 12:12
(@karolina-neumann)
Príspevky: 2
ČLENSTVO ZDARMA
 

@jaroslav-lachky 

Zdravím Jaroslave, 

 

přečetla jsem velkou část tvých článků, jsi neuvěřitelný, tvá práce je úžasná. Já trávím nejméně 40% svého času dovzděláváním se dle studií z knih a hledám řešení na problém, který jsem si asi přivodila sama. Píši k SIBU, protože mám na něj podezření. 

Ještě než se zeptám, popíšu stav z mého pohledu: 

Já se už přes 4 roky potýkám ze zácpou, bolestmi kloubů, depresemi a mentální mlhou. Doktoři mi nejsou schopni udělat žádný pořádný test, protože mám "jen" zácpu. K mým problémům se ale pojí další, jako je únava, křeče v břiše, nafouklé břicho, nesnášenlivost většiny potravin (hlavně šťavelany) atd. a poslední dva roky si připadám, že vůbec nežiji, ale přežívám. Mám podezření na SIBO ale nikdo mě z gastroneterologů na test neposlal a stále mi radí přidat vlákninu, která je v mém případě spíše přitěžující. Ráda bych něco léčila, ale stále "léčím" naslepo. V minulosti jsem byla na FMT (díky kterému jsem měla na 2 roky klid, ale státnice a stres z nich mi opět stav zhoršily), a od mala mám také problém s imunitou (v předškolním věku jsem brala nadměrné množství antibiotik, jezdila jsem do lázní, balneo procedury, léčivé prameny atd.).
 
Ještě když ti vysvětlím, co se stalo před 4mi lety ve zkratce. Prvotní popud změny stravy byla energie a hubnutí. Šla jsem z klasické české stravy (hodně pečiva, celozrnných obilovin, těstovin, knedlíků a brambor) na sugarfree stravu, pak low carb, pak keto a nakonec carnivore. Všechno tohle v časovém rámci asi roku a půl. Na carnivore jsem byla nejdéle, cca půl roku. Pro mě to ze začátku byla strašně super strava, nedokážu ani popsat jak jsem se cítila. Asi jako superhrdina. Po půl roce se ale začaly projevovat divné problémy jako nespavost, snížené libido, minimální menstruace a příšerný stres. Dle mého jsem si nějak rozhodila hormony. No a když jsem se teda postupně vrátila ke klasické low carb a poté k paleo, začala jsem trpět na zácpy, bolesti kloubů a všechny tyhle mé příznaky přišly se zařazením dalších potravin do mého jídelníčku. Zdá se, že mé tělo teď však nechce ani do ketózy ani být highcarb. Netoleruje žádná vysoko sacharidová jídla, takže také jako slečna nahoře točím asi 10 potravin. 

 

Co mě teď nejvíc trápí je asi nafouklé břicho a mentální stagnace. Připadám si jako cvičená opice, protože mě mozek moc neposlouchá. Divná věc jsou také natékající nohy (když sacharidy přidám i když uberu, zadržuju vodu). Když si zkonzumuji ovesnou bio kaši (sama si ji kvasím), jdu docela dobře na záchod, ale mentální procesy mám jak ta opice s bolestmi hlavy. Z vysoko sacharidové stravy mám také strašně bolestivou menstruaci. 

Gastroenterolog mi chce udělat za týden testy na krev a sono břicha - musela jsem ho do toho prakticky donutit. Připadám si jako hypochondr a asi i tak působím, možná to všechno moc překrucuju, a hledám problémy kde nejsou, ale jak to bývá, tonoucí se stébla chytá. 

 

Kdyby tě cokoliv k tomu napadlo, budu moc ráda, zaplatit problém není 🙂

Díky moc, Kája

 
Publikované : 8. apríla 2022 12:16
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
 

@karolina-neumann

Ahoj Kája, vítam ťa tu 🙋‍♂️

 

Kľudne do budúcna založ vlastnú tému a rozpíš sa čím viac, tým lepšie. Mne osobne (a možno aj ďalším) sa potom ľahšie vníma kontext a súvislosti a rovnako to môže pomôcť ďalším do budúcna, keď tam budú neskôr aj pokroky/zmeny.

Mňa osobne hneď ako prvé napadá, čo zrejme momentálne aj sama, po prečítaní nejakých článkov, tušíš, že ak ti netrávi dobre jedlo, ktoré si kedysi trávila alebo si sa cítila super na strave ako carnivore, no neskôr už nie, problém nie je iba v strave, ale v Prostredí, ktoré ti neumožňuje dané potraviny tráviť a v tvojom prípade už tráviť celkovo.  

 

Môj momentálny náhľad, na základe týchto pár riadkov Karolína je, že si veľmi hypoxická (dehydratovaná) na miestach, kde by si nemala byť a v tomto prípade aj v úvode tenkého čreva. Lactobacillus je viac menej anaerobná bakteria, ktoré sa u ľudí vyskytujú aj v žalúdku, ale aj v strednej časti tenkého čreva (lačník). V skutočnosti patria laktobacily medzi najbežnejšie baktérie v žalúdku, tenkom čreve, aj dvanástniku.

 

 

Laktobacily sú homofermentatívne, t.j. cukor metabolizujú na laktát, CO2 a acetát alebo etanol ako hlavné konečné produkty.

 

Čo je však pre teba dôležité je, že väčšina laktobacilov je aerotolerantná, čo znamená, že tolerujú kyslík, no nerespirujú. Nedýchajú ho ako mitochondrie.  Takéto prokaryoty dýchajú, ak sú v rastovom médiu prítomné hém (proteín s obsahom železa) a menachinón (vitamín K2 – MK7).

 

Tieto veci ti píšem schválne, aj keď im momentálne nerozumieš, pretože ti niečo naznačujú.

 

Ako prvé si prečítaj nový článok na blogu, o krvných testoch (tu je odkaz: https://jaroslavlachky.sk/hormony-14-jednoduchy-protokol-pre-krvne-testy/ ) a potom článok Hormóny #6 o vitamíne A a tiež starý o dýchacom režazci, kde si obzri dva dôležité proteíny NADFAD. Potom si prečítaj riadky dole znovu.

Tu sú odkazy:

https://jaroslavlachky.sk/mitochondrie-5-etc-elektronovy-transportny-cyklus/

https://jaroslavlachky.sk/hormony-6-vitamin-a-stitna-zlaza-a-ukradnuty-pregnenolon/

 

 
Publikované : 8. apríla 2022 13:57
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
 

V článku o vitamíne A bolo veľké AHA o tom, že je to náš hlavný fotoreceptor na modré svetlo. To znamená, že kedykoľvek sme obkolesení umelým modrým svetlom, ktoré nemá po boku IČ a UV, náš vitamín A sa degraduje viac, nestíha sa recyklovať a dostáva sa logicky viac do krvi. No a práve toto je dôležité, pretože vitamín A v krvi následne „napáda“ a ničí hemové proteíny.

 

Aerotolerancia laktobacilov je závislá od mangánu, no Laktobacily vo všeobecnosti nepotrebujú železo na rast. Avšak ak je železa nadbytok, pretože nie je v tkanive ako by malo byť, podobne ako vitamín A, aj tieto baktérie sa môžu premnožiť (alebo iné) a následne vyvolať disbiózu, alias niečo ako SIBO.

 

 

SIBO – small intestinal bacterial overgrowth – znamená syndróm bakteriálneho prerastania čreva – teda porucha nadmerného rastu baktérii v tenkom čreve. Je to klinický syndróm charakterizovaný zvýšeným počtom a/alebo abnormálnym typom baktérií v tenkom čreve. To slovo v Tenkom čreve je dôležité.

 

Je tu však aj ďalšia dôležitá vec, ktorá už potom súvisí práve s dehydratáciou (nezabúdaj, že umelé modré svetlo ako aj vlnenie ťa dehydratuje) a to sa týka aj BRUCHA a ČREVA.

 

Keď sa črevo takto dehydratuje, znamená to, že intracelulárna voda poklesne.

Menej vody = menej kyslíka.

Menej kyslíka = hypoxia

Hypoxia = zníženie dôležitého proteínu NAD

Zníženie proteínu NAD = mitochondria stráca Redox a nedokáže správne využívať Glykolýzu, ani dýchací reťazec celkovo.

 

 

Asi sa pýtaš, prečo ti to teraz hovorím, no odpoveď je jednoduchá.

V našom čreve, najmä v tenkom, sú v jeho trubici rôzne druhy baktérií (prokaryoty), no v jeho výsteľke, tam kde sa plaví krv, tam sú mitochondrie. Mitochondrie respirujú (dýchajú) a teda potrebujú VODU aj KYSLÍK. Baktérie pracujú odlišne a ako si čítala vyššie, dokážu využívať aj iné prvky na dýchanie.

 

Keď je tvoje brucho Kája dehydratované, tvoj Niacín a tiamín (B1 a B3), ale aj Riboflavín (B2) idú prudko dole, tvoje tkanivo lokálne stráca proteín NAD a nedokáźe ho správne zrecyklovať, čoho následkom prestávajú mitochondrie vo výsteľke pracovať a správne signalizovať.

 

Takýmto spôsobom sa nie len premnožia baktérie v čreve, ktoré by sa tam normálne nedostali (pretože sú aerobné alebo anaerobné), no tiež dostáva neadekvátne stimuly črevný lymfatický systém, kde sídlia naše T bunky, ktoré vyvolávajú zápal, aj alergie a intolerancie na potraviny.

 

To bolo v skratke naznačené, aby si si dala záležať na týchto vitamínoch a tiež ti odporúčam poriadne zmeniť to, čo tvoje brucho vníma a zaradiť naň adekvátne aspoň slnečné svetlo (IČ), postupne UV a ideálne aj chlad. Neuveríš, ale lactobacillus dokáže proteín NAD obnoviť veľmi efektívne, ak má na to podmienky.

 

Vyžadujú však na to aj adekvátnu tvorbu peroxidu vodíka a vody. Tu ma preto tiež veľmi zaujíma napr. tvoj HOMA IR index a inzulín na lačno. Ako je aj v novom protokole napísané, Inzulín vie niečo naznačiť, no v mojom prípade, mi jeho hladina vie poukázať aj na prebiehajúcu (alebo neprebiehajúcu) produkciu voľných radikálov, ako je aj peroxid vodíka, či superoxid. Inzulín je tiež jedná z vecí, ktoré by som si skontroloval, ako je na tom 🤔 

 
Publikované : 8. apríla 2022 13:59
(@denisa)
Príspevky: 18
BRONZOVÝ ČLEN
 

Ahoj Jaro

Tak to moje nešťastne SIBO sa nepotvrdilo. Už 2x som bola na teste, druhýkrát aj na metanovom, ktoré robia len na 1 klinike. Keďže sa mi tak vylúčila príčina môjho refluxu zlce, tak chcem ísť na testy na intolerancie potravín. Dobre viem, že keď má človek potravin. intoleranciu, značí to, že ma črevo v zlom stave. A keďže sa mi nedá podľa tvojich rád ako uzdraviť črevo, ze len ryby, mäso a tuky, keďže mam ochorenie zaludka a taka strava je ťažká na zaludok, tak mi napadli tie testy na potravin. intolerancie. Vedel by si mi poradiť ako dlho pred testom mam konzumovať potraviny, ktoré chcem mať potvrdene, že práve tie mi robia zle? Niekedy je to ťažké hneď zistiť, keďže po zjedeni určitej potraviny sa príznaky prejavia až o pár dní, vraj... dokonca aj týždňov. Keďže tie testy sú dosť drahé, chcem sa pripraviť na to nejako. 

 
Publikované : 28. apríla 2022 11:36
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2639
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@denisa stále ti nedochádza Denisa, že dôvod prečo sa nedá fungovať na nejakej strave ako píšeš nie je strava samotná, rovnako ako strava samotná nedokáže fixnit problém. Zmiernit ho však môže veľmi, to áno.

Čo sa týka potravín, to je otázka skôr na človeka a kliniku, kde budeš testy robiť. 🤔

Takéto vyšetrenie, prebieha pomocou zistenia imunoglobulínov, kde sa sledujú spravidla 3 hlavné triedy – IgG, IgM a IgA. Každý má inú životnosti v krvi, čiže niektoré sa po konzumácii potraviny nájdu zvýšené zopár hodín a iné až týždne. Niekedy môže organizmus reagovať aj na také látky, ktoré pre organizmus nepredstavujú žiadne nebezpečenstvo a na ktoré väčšina ľudí nereaguje. Tieto reakcie sa potom vyhodnocujú ako intolerancie a to práve pomocou nájdených protilátok v triedach IgG, IgM a IgA

 
Publikované : 29. apríla 2022 19:38
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
 

Prečo je dnes priemer v spoločnosti iný? Prečo je NORMÁLNE to, čo kedysi NORMÁLNE nebolo? Prečo je dnes priemerný človek obéznejší a má nejaký zdravotný problém? Prečo dnes kalórie nie sú takmer vôbec podstatné, hoci v minulosti mohli byť pre priemernú populáciu nejaký (ako taký) merateľ? Prečo je dnes stav aj čreva u ľudí iný (horší) ako možno kedysi? A prečo teda, keď človek chce byť zdravý a výkonný, musí (a mal by to chcieť) byť za "mimoňa" a vyčnievať z radu? 

 

Odpoveď už verím poznáte...

 

SIBO = Small Intestine Bacterial Overgrove = Premnoženie baktérií v tenkom čreve. 

Ak naše mitochondrie, ktoré sú vo výsteľke, nie sú schopné transportovať protóny, pretože v nich nie je voda, protóny sa začnú hromadiť uprostred, čo zníži pH, čo degraduje veľkosť EZ (viď práca Geralda Pollacka). Takéto prostredie preferuje rast patogénnych baktérií. 

Čo sú protóny? Subatomárne častice s pozitívnym el. nábojom. Čo to znamená? Že reagujú na okolité EM POLE!

 

Nový článok, pre pochopenie aj tejto problematiky je na blogu.

 

Ako vyzerajú 4 hlavné sily (alebo aj Interakcie), aké sú vo vesmíre, ktoré držia hmotu pohromade, ktoré zároveň tvoria naše okolité "POLE"? Fyzici tieto sily poznajú veľmi dobre, práve preto majú aj niečo, čo sa nazýva Štandardný časticový model no je škoda, že sa o nich aspoň základ nerozširuje aj v iných oboroch. Napríklad v biológií, či vo výživovom poradenstve, apod.

 

Ako totižto musí byť každému hneď jasné, fyzici vedia veľmi dobre prečo venujú toľké úsilie hľadaniu fundamentálnych častíc a poznaniu hmoty. Ak totižto nevieme, z čoho je hmota zložená, aké sily ju držia pohromade, aké častice sú v jej „jadre“ a aké častice tieto sily sprostredkúvajú, iba ťažko pochopíme komplikovanejším veciam, ako napr. vesmíru.

 

No a naše telo je taktiež zložené z HMOTY (atómov, elektrónov a protónov, kvarkov,…) a je teda pochopiteľné, že tieto atómy taktiež držia pomocou nejakých síl (aj častíc) a následne sú týmito silami ovplyvňované! To znamená, že aj naše Zdravie a Výkonnosť im podliehajú!

 

Inými slovami – Fyzika diktuje Biológií ako sa má správať!

 

Ak neveríš týmto slovám, mám pre teba jednoduchý príklad na zamyslenie sa. Keďže toto zrejme čítaš na mobile, alebo NTB, dotýkaš sa pri tom svojej obrazovky, alebo klávesnice, či myšky, aby si scrolloval. Čo je však zaujímavé je, že v skutočnosti sa tvoj prst reálne nikdy danej obrazovky nedotkol.

 

Tvoj prst sa iba priblíži na mikro úroveň, no elektromagnetická sila nikdy neumožní tvojmu prstu úplne sa dotknúť obrazovky. Podobne ako 2 magnety k sebe nikdy nedotkneš rovnakým pólom, rovnako sa ty nikdy nedotkneš reálne NIČOHO. Tvoj „pocit“ dotyku je v skutočnosti fenomén vzniknutý vďaka interakcii elektromagnetickej sily!

 

Nervové bunky, ktoré tvoria naše telo, vysielajú do nášho mozgu signály, ktoré nám hovoria, že sa niečoho fyzicky dotýkame, hoci tento pocit dotyku nám dáva iba interakcia nášho elektrónu s ďalším elektrónom – ich odpudzovaním – teda elektromagnetickým poľom prenikajúcim časopriestorom.

Akokoľvek sa ti teda tieto slová zdajú čudné, sú reálne a hneď ti jasne poukazujú na to, že tieto interakcie tu sú a platia na všetku hmotu, vrátane tvojho tela. Naša biológia a proteíny na čele s kolagénom nie sú výnimkou!

 

Takto vyzerajú 4 hlavné sily:

Silná Slabá sila, Gravitácia, no a posledná, najznámejšia pre teba ako čitateľa, Elektromagnetizmus alebo aj skrátene EM sila. Pre nás je však na teraz dôležitá hlavne posledná, Elektromagnetická. 

 

To je tá, ktorú už každý z Vás tu pozná a vie, že hrá významnú úlohu. Prečo je to tak pochopíte opäť na jednoduchom pokuse.

 

 Gravitácia je niečo, čo poznáte. Každý vie, že keď skočí z okna, gravitácia ho "stiahne". Gravitácia je ako sa hovorí "sviňa"! Gravitácia tu teda je, nikto ju nepoprie, má nekonečný rozsah pôsobenia pretože pôsobí na padajúce jablko, pero, ale aj na galaxie, no je najslabšia zároveň zo všetkých štyroch zvyšných síl (interakcií).

 

To, že je naozaj slabá môžeme demonštrovať jednoduchým pripnutím sponky na magnet. Magnet dokáže udržať sponku oproti gravitácii celej zeme. Toto môžeš spraviť aj sám doma a teda pozorovať ten rozdiel v sile!

Gravitácia je v skutočnosti až  1040 -krát slabšia ako elektromagnetická sila, ktorá drží atómy pohromade. Len si to predstav. Číslo 10 a za tým 40 núl.

Toľko krát slabšia je gravitácia ako EM sila. No e EM sila je tá, ktorá ovláda elektricky nabité častice – elektróny a protóny. A toto je tá hlavná sila, ktorá tvorí naše okolité POLE, ktoré vôbec nie je zanedbateľné, keď sa bavíme o BIOLÓGIÍ a o tom, ako naŠe telo funguje, ale aj o tom, ako trávime akú potravu!

 

Dôvod, pre ktorý na to upozorňujem je to, čo som načrtol vyššie. Ty sa nikdy ničoho reálne nedotkneš, pretože tvoje elektróny ti to neumožnia. Gravitácia je síce pôsobí na nekonečné vzdialenosti, no čím sa rozmery zmenšujú, tým stráca na sile. EM sila naopak. Tá pôsobí taktiež na nekonečné vzdialenosti, no čím sa rozmery zmenšujú, tým naberá na sile!

No a v našom tele sú malé atómy, malá DNA, malé Gény, no čo je najhlavnejšie, malé Mitochondrie, ktoré cez membránu „ženú“ veľmi malé elektróny a vo svojom Matrixe zas majú Protóny. Malé subatomárne častice, ktoré reagujú na EM silu!

 

 

 

No a práve naše bunky, ktoré majú okolo seba isté špecifické EM pole sú niečo ako „ihrisko“, na ktorom sa 4 sily vesmíru na čele s EM (teda POLE) stretávajú a hrajú Futbal!

 

 

To, ako dobre zápas odohrajú teda závisí od kvality ihriska, ale aj od hráčov samotných. 

 

 

Skúste si teraz všetci predstaviť Futbalové Ihrisko!

 

Futbalové ihrisko je akože tvoja mitochondria, pričom okolité POLE určuje jej veľkosť. Bežné normované zápasové ihrisko ma rozmery 110 x 72 m s hracou plochou 105 x 68 m. Na tomto ihrisku teda futbalisti behajú a hrajú zápas. Teraz si predstav, že by sme toto ihrisko roztiahli a zväčšili na 200 x 150 metrov. No čo? Hralo by sa lepšie? ...asi Horšie, pretože futbalisti by zrazu nevládali. 

 

Niečo podobné sa deje v tebe, ak sa mení tvoje POLE, ktoré následne ovplyvní aj Mitochondriu, čím sa zmenia vlastnosti a vodivosť vody v nej, aj okolo nej. Tiež sa zmení práca a pohyb "futbalistov" (elektrónov a protónov), ktoré sa do mitochondrie uvoľnili z jedla.

Zasa raz vidíš, že na Tvare a Veľkosti záleží viac ako na kalóriách!

 

 

Toto je obrázok vnútra našej Bunky, ktorý je k dnešnému dňu jedným z najlepších s najkrajším rozlíšením pod elektromikroskopom. Všimni si tie krásne farby, je tam aj mitochondria. Tie farby = odlišné tipy svetla = naše POLE. Toto je to, čo rozhoduje o práci mitochondrií aj bunky a tiež je to TO, čo sa tak drasticky v dnešných dňoch mení.

 

 

 

 

Tiež teraz každý opäť raz vidí, prečo sa musí začať na veci pozerať inak. Nie z nutričného hľadiska, ale z Prírodného (Kvantovo Biologického). A ak si niekto myslí, že je to na neho príliš ťažké, je to omyl. Je to len počiatočný pocit, keď človek vychádza z komfortnej zóny a zažíva vnútorný boj so svojimi presvedčeniami, s ktorými je nejakým spôsobom konfrontovaný. 

 

Pamätajte však, že nikto z nás nemusí vedieť po čínsky na to, aby si vychutnal Čínske jedlo. Rovnako nikto z Vás nemusí byť vyštudovaný fyzik alebo Biochemik, či lekár na to, aby vedel fixnúť svoje Telo, Zdravie a Výkonnosť. Stačí len porozumieť Základom!

 

 

Viac v novom článku:

https://jaroslavlachky.sk/kb-12-4-sily-vesmiru-verzus-4-fenomeny-biologie/

 
Publikované : 30. júla 2022 11:03
Erika reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
 

Vieš prečo je naše črevo, resp. tráviaci trakt, hlavný orgán, ktorý detoxikuje deutérium? Ako to robí, ako to súvisí s histamínom, či rakovinou a dokonca aj s tvojím biologickým časom?

Dnes ťa čaká pokračovanie o histamíne (nabudúce ešte zvyšok) a dúfam, že po dočítaní, budeš v dobrom zaskočený.

 

Tu je nedávne video od známeho slovenského teoretického fyzika Samuela. len pusti video, začína schválne v konkrétnom čase a prehraj si aspoň cca minútu a pól. Dozvieš sa v ňom, z úst fyzika, že aj v tvojom tele je aplikovaná všeobecná teória relativity a že v tvojej hlave beží čas rýchlejšie, ako v tvojom palci na nohe.

Je však zároveň na zváženie, že sa naozaj ukazuje, že čím má človek viac vedomostí a zaujíma sa iba o jeden obor viac a viac do hĺbky, tým viac mu uniká aj zdravý sedliacky rozum a nadhľad toho, že možno je tu toho viac, čo ešte nevie o tom, o čom vlastne ani len nevie!

O tomto popisuje aj známy Dunning Krugerov efekt, ktorý platí jedným, ale aj druhým smerom.

 

 

Ako teda vidíš, naše telo v závislosti od toho, v akej výške od povrchu Zeme má svoju časť, tiež podlieha spomaľovaniu/zrýchlovaniu biologického času. Inými slovami, cirkadiánne gény v tvojom palci, kolene, bruchu a čreve, verzus hlave - majú všetky odlišný čas!

 

Tiež by si už mal vedieť, že rýchlosť daných častíc v našom tele ovplyvňuje ich čas. Napríklad na membráne mitochondrie dokážu elektróny prekročiť dokonca rýchlosť svetla, vďaka čomu dokážu relatívne spomaľovať tvoje stárnutie, ak kvalitne spíš! Ak si nespomínaš, alebo chceš odborné vysvetlenie môjho tvrdenia, tu máš dávnejší článok.

 

Tiež som ti však práve prezradil ďalšiu zaujímavosť, ktorá väčšinu z Vás nenapadla - dôvod prečo malému dieťatku beží čas pomalšie a dokáže sa celý deň hrať a ani nevedieť, no v očiach vyššieho a staršieho rodiča zasa naopak rýchlejšie stárne. Dôvod sú ich relatívne rozdiely vo vnímaní času. Všetko je to len aplikovaná fyzika na biológiu!

 

Tiež je to dôvod, prečo sa masívne veľryby a žraloky, ktoré žijú v chladných vodách, hlboko pod hladinou dožívajú stovky rokov. Jednak majú objemné telo plné DHA, vďaka čomu využívajú Kleibergov zákon na maximálne spomalenie a efektivitu metabolizmu a tiež je ich hlava je vodorovne so zvyškom tela a tiež sú pod obrovským tlakom vody, vďaka čomu je ich čas maximálne dilatovaný - predĺžený!

 

Aký obrovský význam táto myšlienka má?

 

Prótium a deutérium sú diametrálne odlišné, hoci chemicky je to rovnaký chemický prvok = vodík. Dvojnásobná hmotnosť deutéria má však obrovský vplyv napríklad na množenie kmeňov baktérií v čreve, zastavenie pohybu krebsovho cyklu, aktiváciu apoptózy, a mnoho ďalšieho.

Po prehratí videa vyššie tiež vieš, že koncentrácia deutéria v tkanive tiež relatívne spomaľuje biologický čas danej časti bunky ku zvyšku tkaniva/orgánu.

No a práve črevo je orgán, ktoré deutérium zbiera vo veľkom a schválne. Je to jeden z našich detoxikačných orgánov, ktorý nás deutéria prirodzene zbavuje spolu s dýchaním.

Teraz si túto dôležitú informáciu prepojme...

 

Prótium je ľahšie a deutérium ťažké. Prótium je ľahko manipulovateľné červeným a IČ svetlom, kdežto deutérium UV.

DAO (Diaminooxidáza) je prvý enzým, ktorý odstraňuje histamín a nachádza sa v extracelulárnom priestore. Druhým je Histamin N-methyltransferáza (HNMT), ktorý pracuje v cytoplazme.

Táto dokonalá symbióza je veľmi úzko kontrolovaná skrz rezonanciu, zvuk a biofotóny, aké sú dnu vylučované.

 

Viac v novom článku!

Dnešný článok dáva veľa nových AHA, týkajúcich sa aj deutéria a jeho vplyvu na náš biologický čas a starnutie.

https://jaroslavlachky.sk/epigenetika-16-histamin-deuterium-a-ich-detox/

DAO histamín degraduje oxidáciou (berie z neho elektróny), kdežto HNMT na to využíva odstránenie protónov.

 

Toto je dôvod prečo je naše črevo jeden z hlavných detoxikačných orgánov, čo sa deutéria týka. Naše kmene baktérií dnu, alias mikrobióm, využíva ATP-syntázy opačne, vďaka čomu deutérium zhromažďuje a my ho potom ľahšie detoxikujeme, no tiež ho baktérie využívajú na svoj rast.

 

Tým, že naše črevo veľmi elegantne oddeľuje elektróny od protónov, ale aj deuterónov (jadro deutéria), môže naša symbióza pracovať. To znamená, že naše eukaryotycké bunky v enterocytoch čreva budú dostávať dostatok elektrónov pre ETC, aby svoj biologický čas udržovali dostatočne zrýchlený a mohli sa obnovovať každý 24 až 72 hodín.

Zároveň však predovšetkým prokaryotické organizmy uprostred získajú dostatok protónov aj deutéria na svoj rast a pohon.

Táto dokonalá symbióza je veľmi úzko kontrolovaná skrz rezonanciu, zvuk a biofotóny, aké sú dnu vylučované.

 

Viac v novom článku!

Dnešný článok dáva veľa nových AHA, týkajúcich sa aj deutéria a jeho vplyvu na náš biologický čas a starnutie.

https://jaroslavlachky.sk/epigenetika-16-histamin-deuterium-a-ich-detox/

 
Publikované : 12. novembra 2023 10:10
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3835
Admin
 

Audio verzia je tu:

https://open.spotify.com/episode/0fRuGqARtbPAQAkrpAbkHQ?si=e54ffda604004f91

 
Publikované : 12. novembra 2023 10:11
Zdieľať: