Suplementacia DHEA,...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Suplementacia DHEA, adrenalna unava s vyssimi hladinami s-DHEAS v sere

5 Príspevky
2 Užívatelia
2 Likes
41 Videní
Silvia Bordacova
(@silvia-chamillovagmail-com)
Príspevky: 12
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro, aj ostatni clenovia. Som tu nova, a teda dufam, ze som spravne pochopila koncept vytvarania tem:) Odjakziva som trochu experimentator a do nejakej doby som si vedela dobre pomoct a elimininovat svoje zdravotne tazkosti. V roku 2018 som vsak chcela posunut starostlivost o zdravie na este vyssiu uroven, nuz a zacala som s paleo, keto a striktnou carnivor dietou. Od tej doby ma zdravotne tazkosti a neustale bolesti uz vobec neopustaju- aj ked neviem nakolko su dane diety ich pricinou. Samozrejme pracovala som v office 9 hodin pri PC denne, aj vnoci...Po rokoch resersovania, samotestovania a klopania na dvere lekarov som konecne dostala diagnozu PCOS, adrenalna unava, nizka tvorba progesteronu, susp. endometrioza. Podla HOMA IR vsak inz. rezistenciu nemam, inzulin pod 3. Tolko kontext. Do tejto skupiny som sa dostala na odporucanie mojej doktorky hladat protokoly na liecbu adrenalnej unavy. Kedze som roky bola pod chronickym stresom, doktorka predpokladala, ze budem mat znizene steroidne hormony a kazala mi brat 25mg DHEA, avsak podla krvnych testov znizene nemam nic a dokonca mam hodnoty s-DHEA zvysene.  Stretli ste sa niekedy s adrenalnou unavou, pricom ma clovek DHEA hodnoty vyssie ako norma? Mohlo by byt nebezpecne brat doplnok DHEA aj ked nemam znizene hodnoty? Pochopila som, ze je lepsie brat 7-keto-DHEA, avsak neviem ci je vobec v mojom pripade suplementacia vhodna a prospesna. Mimo odporucaneho DHEA som na liecbe teluvlastnym progesteronom, avsak tiez sa mi to nezda dobra cesta. Ak by mal niekto podobne skusenosti a tiez skusenost s DHEA suplementaciou, budem velmi vdacna. Webinar DHEA pool som videla, dufam ze som nic neprehliadla. Dakujem! 

 
Publikované : 21. februára 2024 15:09
Viliam reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

@silvia-chamillovagmail-com 

Ahoj Silvia! Ako prvé ti posielam prvé veci na prečítanie a pozretie, ak si nevidela, kde je priamo k téme. Jednak článok Hormóny #7 - https://jaroslavlachky.sk/podcast/audio-clanok-hormony-7-strata-elektronov-kortizol-a-vycerpanie-nadobliciek/

potom možno MasterClass, hlavne deň o hormónoch (bolo to doplnenie ku webináru o DHEA) a tiež webinár RCP protokol, kde je niečo k téme spomínané. Priorita sú však články Hormóny. 

U žien je inzulín a inzulínová rezistencia (tiež hladina testosterónu a 7DHT) zvyčajne dôležitá ešte predtým, ako vôbec zváži branie DHEA, aby to náhodou nebolo na škodu. Ak si ti s týmto problém nemala, ako prvé by branie nemuselo byť problematické, avšak keď čítam že si brala DHEA a potom ti robili testy, kde ti vyšla hodnota vyššia, bola táto hladina meraná až po tom, ćo si už pár dní brala doplnok? Ak áno, myslím, že rozbor v krvi je irelevantný (môj názor) 🤔 

Druhá vec je, zrejme by som zašiel aspoň do Unilabs pozrieť skúmavky a vziať si kortizol v slinách počas celého dňa (od rána do večera). Od toho cca uvidíš ako je na tom tvoj CR a kortizol-melatonín krivka, ktoré sú dnes veľmi pekný markér. Bez toho by som určite DHEA nebral.

Inak áno, pri braní DHEA je najlepšie vidieť komplet hormonálny panel, aj TST a E2, aby si videla, či sa nekonvertuje viac jedným alebo druhým smerom.- DHEA je iba "základ" pre všetko ostatné. 

Ide však o to, ako aj píšeš v úvode, že ak si bola dlhé roky v prostredí, ktoré ťa robilo hypoxickou, je veľká šanca, že tvoje telo proste nemalo a nemá dostatočnú kapacitu na produkciu steroidov, na čo sa za posledné roky adaptovalo a adaptuje. Navýšenie, obzvlášť krémom cez pokožku v tomto období (v závislosti od času kedy aplikuješ), potom nemusí byť dobrá voľba. 

 
Publikované : 25. februára 2024 13:04
Viliam reacted
Silvia Bordacova
(@silvia-chamillovagmail-com)
Príspevky: 12
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslavlachky Ahoj Jaro este raz. Dakujem za odpoved. Pisem az teraz lebo som cakala na kortizolovy test. Velmi prosim pozri sa na to este raz, lekarka mi chce nasadit DHEA, ale nechcem ho zacat brat kym sa na to nepozries ty:) 

Vec sa ma tak, ze DHEA som este nezacala brat v tabletkach, mam zvysene DHEA hladiny bez akejkolvek DHEA suplementacie, S-DHEA som mala 9.59umol/l, S-TST v norme: 1.38 nmol/l, S-SHBG tiez vraj v norme, 34.73 nmol/l. Jediny problem v tom vidim, ze mi krv na tieto hormony brali o 12:47, takze to uz nie su vysledky rannych hormonov, referencne hodnoty vsak neuvadzali cas. Myslis, ze odber treba zopakovat rano?

Pomer progesteron:estradiol= 268:1, S-E2 bol nizky 198pmol/l, pricom norma zacina  na 222pmol/l. 

Progesteron som mala dlhodobo znizeny, beriem ho umelo.

Teda hodnoty mojich steroidnych hormonov celkom bieda, akurat DHEA je zvyseny. 

Inzulinovu rezistenciu podla uz 2 odberov nemam, ale aj tak mam problem s glukozovymi skokmi ak jem cukor, ci ine sacharidy bez pridania proteinu a vlakniny (to je taky moj hack:)

Dnes mi prisli vysledky kortizol zo slin- rano je najvyssi, cez den klesal az do poobedia, potom zas mierne stupol na noc.

Rano som mala kortizol vyssi ako je norma, v ostatnych casoch bol v norme, akurat ze o 23:00 bol vyssi ako o 13:00.

Rano o 8:00- 21.26 nmol/l, doobedu o 11:00- 6.97 nmol/l, poobede o 16:00-2.17 nmol/l, v noci 23:00-3.67 nmol/l

Velmi vysoky kortizol rano by som si vysvetlila tym, ze mam blbych susedov, kvoli ktorym sa nikdy nemozem zobudit normalne na moj budik, ale od 5tej rano sa budim a zaspavam nanovo na krik a buchanie dverami, spim potom minimalne do 8-9tej rana a cely den som ako mechom ovalena. 

Tot je zaver mojho tragickeho hormonalneho pribehu, dufam, ze som ta este neunudila.

Prosim pekne o radu, co s tym DHEA, ci ho brat alebo radsej nie. Dakujem

 
Publikované : 22. marca 2024 18:22
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

Super prístup Silvia! Vidieť, že si zodpovedná a to je dnes cenné. 

DHEA (dehydroepiandrosterón) je steroidný hormón produkovaný nadobličkami a je prekurzor testosterónu aj estrogénu v tele, ako už vieš, hoci môže hrať aj iné fyziologické úlohy. DHEA je tiež znakom prostredia človeka a ajeho redoxu, keďže priamo súvisí s napätím kyslíka v steoridných tkanivách a teda s magnetizmom aj UV svetlom. 

U žien  produkujú pohlavné steroidné hormóny enzýmy nadobličiek a enzým aromatázy v tukových bunkách, čo je aj dôvod, prečo sú niekedy spojené s priberaním a zvýšeným množstvom TST a DHT. 

Inzulínová rezistencia je prvá vec, na akú by som sa pýtal, keď si to písala, no hneď si sama odpovedala, že tam zrejme nebude problém, okrem výkivov. Stálo by teda možno za skúšku pozrieť ešte reálne ako vyzerá inzulín na lačno a tiež ako samoplatca spraviť test po jedle. Volá sa to lipidový záťažový test. 

Čiže nejaké pre teba bežné jedlo zjesť na raňajky a cca 60 až 90 minút po jedle ísť na krv a vziať glukózu, chol, TAG a inizulín a vidieť, ako sa správajú po jedle, keď nie si nalačno. Či tam nie je privysoký vzrast. 

 

Keď sa na to pozerám komplexne, hormóny máš veľmi vysoké. Keď si sa aj vyššie pýtala "Stretli ste sa niekedy s adrenalnou unavou, pricom ma clovek DHEA hodnoty vyssie ako norma?" treba povedať, že áno, pretože vyčerpanie nadobličiek má zvyčajne niekoľko "stupienkov", pričom toto býva prvý. 

Naša Plodnosť, rozmnožovanie sa, ako aj svalová hmota spolu veľmi úzko súvisia a dôvodom sú steroidné hormóny. Steroidné hormóny produkujeme vždy vďaka cholesterolu, z ktorého vďaka adekvátnym hladinám vitamínu A a tiež hormónu štítnej žľazy FT3 vytvoríme pregnenolón, z ktorého už vzniknú ďalšie.

A práve pregnenolón je stred križovatky, z ktorého môžeme vytvoriť progesterón (mysli na progestáciu=plodnosť) alebo kortizol (pomysli na stres a nedostatok kyslíka). No a ak sme v strese, alebo prichádzame o Redox (začiatok adrenálnej úvany), naše mitochondrie už nedokážu paramagnetický kyslík priťahovať. Takto z pregnenolónu vytvoríme iba kortizol.

 

Tvoj kortizol je však v pomerne "normálnych hladinách", a jediné čo je tam vidieť je ten peak večer, ktorý by nemal. Je možné, že sa v tedy niečo stalo a je to len chyba merania, respektíve výkyv, aký nie je bežný, no tiež to môže poukazovať práve na problém v mozgu, kde sa niečo deje a CR nie je na 100% "naladený", ale iba na 85, či menej percent. To znamená, že jednoducho začne viac vylučovať CRH v časoch, kedy by nemal  a produkovať ešte dodatočne kortizol večer, kedy by už nemal. Toto môže byť napr. neadekvátnym večerným ožarovaním časti tela modrým svetlom. 

Mysli na to, že modré svetlo je potentný stimul pre aktiváciu hypofýzy aj hypotalamu a teda aj pre produkciu steroidov. UV svetlo je naopak STOP. Aj preto je v ranných hodinách zvyčajne steroidný pool najvyšší a od obeda začína klesať, čo u teba, ako vidíš, keďže boli merané až na obed, sú stále vysoké. Je teda dosť možné, že je telo naozaj prestimulované z dlhodobej práce v kancelárií pri PC s nadbytok umelého stimulujúceho osvetlenia (tu ma hneď napadá možno aj vyskúšať niečo, čo zvyČajne neodporúčam - nosenie nejakých okuliarov cez deň a využitie filtrov na monitory, aby znížili modré svetlo z obrazovky). 

Z progesterónu a DHEA ideme následne ako vieš nie len na estrogén, ale aj testosterón, ktorý môže byť v prípade väčšieho mnoźstva podkožného tuku viac konvertovaný na DHT. Tu ľudia často zaznamenajú buď väčšie padanie vlasov alebo nejaké imbalancie v zarastaní a ochlpení na tele. 

 

Uvedom si tiež, že estradion je jeden z najviac potentných steroidov, ktorý má najväčšiu afinitu na deutérium, spolu so SHBG, a ich nižšie hladiny u teba môžu tiež naznačovať niečo, čo zatiaľ nevieš/nevieme. Ak si mala merané aj glykovaný hemoglobín, tu by ma zaujímalo, či náhodou nebol v nízkych hladinách (vo vysokých ho neočakávam). 

Ak by si teda šla brať DHEA, určite môžeš skúsiť no malú dávku a v takomto prípade vziať len večer (čiže tvoj individuálny prípad je iný ako väčšina) a odsledovať v priebehu 4 až 8 týždňov aký bude tvoj spánok a na koľko to "potlačí" vzrast aký si videla večer u kortizolu. 

Tiež by ma určite zaujímal vitamín D (aspoň 25OH) a tvoja pokožka, na koľko zvládaš UV svetlo, ktoré práve v tomto období dokážeš veľmi pekne využívať 🙂

 
Publikované : 23. marca 2024 11:52
Silvia Bordacova
(@silvia-chamillovagmail-com)
Príspevky: 12
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslavlachky Ahoj Jaro, dakujem pekne. Nuz roky sa snazim dopracovat k zdraviu, avsak cez nase zdravotnictvo to ocividne nejde...tak to beriem opat do svojich ruk, len aby som si opat viac neublizila ako pomohla :))

Od detstva som trpela chronickymi zapalmi mandli, ktore mi vybrali v 22.roku, od 18 rokov som trpela unavou, bolestami klbov a svalov (pozorovana u reumatologa ale negativne), uzkostou, neskor mi diagnostikovali histamin intoleranciu, zvacsene reaktivne uzliny na krku. Vykyvy vahy som mala stale, ale roky mi fungoval sposob zivota: 4x tyzdenne trening, vela chodze, strava bez lepku, vela proteinov a vecer uz len kusok proteinovej stravy, raz za cas velky cheat- aj 4 kremese 🤣 K lepsiemu zdraviu som si chcela pomoct keto a masovou dietou..Po niekolkych mesiacoch na keto diete, sa mi prejavili hormonalne problemy, tak som som sa vratila na sacharidovu s lepkom. Prudko som pribrala a odvtedy mam vahu na hojdacke. Vratila som sa na stary dobry rezim a vaha nejde uz dole.. Pred nedavnom mi vaha ukazala pre mna rekordnu vahu, aj napriek cviceniu a zdravej strave. Stale som prevazne priberala do stehien a bokov, poslednych 6 rokov, vsak uz aj do brucha, pomer pasa/bokov som si este aspon zachovala cca 0.7. Pravidelne som vsak hladna v noci a neviem zaspat s prazdnym zaludkom, takze jem dost neskoro..Neviem ci je to skor psychicke, ale hlad mi spusta az uzkost. 

Od 17tich rokov cvicim aj silove treningy, ale vzdy som mala malo svalovej hmoty na to kolko som cvicila, viac stale tuku, to predpokladam bude suvisiet so steroidnymi hormonmi. Stale mam problem s chrbtom, lebo mam slabe svalstvo, pritom cvicim stale. Mam teraz 35 rokov. 

Zivot pri PC a umelom svetle prevazne vnutri som viedla s prestavkami asi 6 rokov, avsak uz 2 roky sa snazim o napravu, a uz nepracujem v office. Avsak asi to nestaci. Zacala som podla teba aplikovat cervene svetlo vecer, vzhladom na to kde byvam vsak nie som schopna vstavat skoro rano a vystavit sa slnku po vychode slnka... Do prirody chodievam casto. Modre svetlo blokujem. Mam okuliare tak mozem zacat aj cez den.

Trosku k odberom:

T3 voľný v sére (S-fT3): 3.95mol/l

Inzulin nalacno pre 1 rokom: pri pomerne keto strave a uzivani inositolu(ma znizovat inzulin rezistenciu, podporovat cinnost vajecnikov) som mala 2.81. Glykovaný Hb v krvi (B-HbA1c DCCT): 5.16%. 

Inzulin nalacno pred 1 mesiacom: pri strave aj so sacharidmi, pricom posledne 3 dni pred odberom som jedla dost cokolady 😳 5.99, B-HbA1c: 5.36%, B-HbA1c (IFCC): 35.1 mmol/mol

Lekarka mi na moje naliehanie dala listok na diabetologiu, kvoli testu GTT- meranie hladiny glukozy a inzulinu po poziti cukru v minute 0, 60 a 120 po poziti cukru. Obava sa vsak, ze inzulin mi nebudu ochotni merat..dobre pozna nase zdravotnictvo.

 

Posledne roky mi testy stale ukazali vysoky cholesterol, pred tyzdnom mi brali krv a tu su vysledky: 

Cholesterol v sére (S-CHOL) : 5.40 mmol/l , (S-TAG): 0.69  mmol/l 

2 roky stare podrobnejsie vysledky od kardiologa: 

Pomer ApoB/ApoA-1 (ApoB/A-1): 0.47

Apolipoproteín A1 v sére (S-ApoA-1): 1.89g/l, Apolipoproteín B v sére (S-ApoB) : 0.88g/l, Cholesterol HDL v sére (S-HDL): 1.97mmol/l, Cholesterol v sére (S-CHOL): 5.45 mmol/l, Cholesterol LDL (S-LDL): 3.5mmol/l, Cholesterol small dense LDL (S-sdLDL): 0.60 mmol/l, S-TAG: 0.51

Lipoproteín (a) (S-Lp(a)) : 0.03g/l,

CRP vysokosenzitívne (S-hsCRP) : 0.56mg/l
 

Co sa tyka kortizolu, odber som asi robila nestastne, lebo prave ten vecer som sa trochu rozculila, tak premyslam, ze ten kortizolovy rast by s tym mohol suvisiet. Inak na mna krasne posobi moja infracervena lampa a zaspavam uz lepsie, akurat mam prerusovany spanok kvoli hluku. 

Vit D: 28.70 ug/l- odber robeny v decembri, po nasadeni Vit D suplementu, odber vo februari: 63 ug/l

   

 Neviem nakolko zvladam UV, musim povedat ze som si vzdy davala pozor na UV ziarenie, pretoze mam vela znamienok. Na tvar pouzivam roky krem 50+ UV filter aj v zime- vies, prevencia fotostarnutia koze 😏 , zvysok tela si chranim menej, ale v lete sa skor slnku vyhybam. Ak sa vsak opalim, iem rovno do hneda, pretoze mam tmavsi typ pokozky.

Kvoli tvojim radam sa snazim viac chodit na slnko, strasne rada by som vyuzila teraz jarne a ranne slnko, ale moj spankovy rezim mi neumoznuje sa prebudit k vychodu slnka bez toho, aby som potom prespala cele poobede. Snazim sa pracovat na uprave cirkadialneho rytmu, avsak tam kde byvam, len velmi tazko mozem zaspat skoro vecer. Chodievam na slnko vacsinou okolo 14-15tej hodiny.

 

Musim povedat, ze mam velmi dobru lekarku otvorenu ucit sa nove veci a experimentovat, dokonca bola zvedava na teba a tvoje dielo :), riesim s nou adrenalnu unavu. Dohodli sme sa,ze budem brat DHEA, po vzhliadnuti tvojho webinara som sa rozhodla brat radsej 7-keto DHEA, avsak ho nikde neviem zohnat v davke 25mg. iHerb americka stranka ho ma, ale kvoli restrikciam na SR strane by mi ho zhabali na colnici, tak rozmyslam, ze mozno je to znamenie zhora, ze ho brat nemam. Nakoniec, su v suvislosti s nim spominane zdravotne rizika, napr. nadorove ochorenia. Nemas nahodou tip, kde ten doplnok zohnat?

Vopred sa ospravedlnujem za siahodlhy prispevok, ale nejak sa mi nepodarilo ho skratit 🙂 Dakujem za pomoc. 

 

 

 

 
Publikované : 3. apríla 2024 17:56
Zdieľať: