Fitness strava, tuk...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Fitness strava, tuky a zeleniny

4 Príspevky
2 Užívatelia
1 Likes
24 Videní
Andrea Hajduova
(@andyd317)
Príspevky: 4
PLATINOVÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahojte,

Jaro dosť ma zaujíma Tvoj nazor na estetiku z fitness sveta. Žiaľ s vysokým T som niky nedosiahla takú vyrysovanú postavu, ako s klasickým fitness jedalničekom: tj T do 50g, B 2g/kg a ostatné len S. Je podľa Teba možné aj s vysokym podielom T dosiahnuť vyrysované svaly? Ešte sa vzdelávam, nemám absolvované všetky témy, blogy, knihy, snad sa nepýtam na nevhodnú otázku.

A možno ešte podotázka, ako funguje trávenie zeleniny? Ukladá sa v akej forme, keď vôbec ... ? Podobne ako sacharidy? Cukor a ... ?

 

Ďakujem vopred za každú radu.

 
Publikované : 24. marca 2024 21:39
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

@andyd317 Ono je to vždy samozrejme o niekoľkých faktoroch Andrea:

  • Aké sú ciele a prečo?
  • Daná osoba (muž/žena, vek, zdravie,...)?
  • Je človek dlhodobo adaptovaný na niečo alebo nemá priestor robiť dlhodobú zmenu, hoci výsledok uvidí aź po dlhom čase?
  • Individuálne veci, bývanie, práca,...?

 

Píšem schválne len v skratke na začiatok takéto body, no aj tie sú kritické. Už len ak sa žena snaží o vyrisovanú postavu v porovnaní s muźom je to rozdiel. Nehovorím samozrejme o cykliskosti u ženy, kde sú ďalšie veci aj v rámci jedného 28-dňového cyklu, no tiež to, že ženské telo má inú kompozíciu, má od prírody odlišnú stavbu tela aj hormonálnu citlivosť a tiež má vyšší predpoklad ukladať DHA s EPA v niektorých oblastiach tela, podľa somatotypu. Žena teda chudne vo všeobecnosti ťažšie a ak aj hej, má to ďalekosiahlejšie následky, ako u muža. Povedzme, źe ešte do nejakého 20 až 30. roku je to pomerne v pohode, kedy sa dajú veci meniť rýchlo, no hlavne neskôr, vtedy to už nemusí byť vhodné. 

Ženské telo nie len že môže stratiť dôležité látky, citlivosť na leptín, vitamíny rozpustné v trukoch, ale aj kmeňové bunky a v neskoršom veku ju to môže ľahko dobehnúť, ak telo nebude mať kapacitu regenerovať sa. 

 

Vo všeobecnosti však, aby som odpovedal aj priamo, áno, podľa mňa je možné aj na vyšších T schudnúť a byť vyrisovaný, avšak objem tela bude vždy celkovo menší ako na vyšších S. Telo si nájde svoju termodynamickú efektivitu, ktorá sa odvíja od viacerých faktorov a najmä od somatotypu, dĺžky kostí a pákových pomerov a aj hrúbky a plochy kostry, na ktorú sa viaže vždy len isté množhstvo úponov a teda aj svalových vlákien. To znamená, źe plocha/prierez vlákien vzhľadom na plochu/prierez kosti a úponu má svoju kapacitu. Telo jednoducho viac nechce. Následne počas rokov ale zdokonaluje nervovo fasciálne prepojenia a efektivitu, čo znamená, že sa zvyšuje výkon. 

Inými slovami, pri dlhodobej adaptácií sa človek stane prirodzene "menším" vo svalovom objeme (čo u každého z nás znamená niečo iné - podĺa našej kostry a predispozícií), no zároveň sa stane veľmi efektívnym a "silným" vo svalovej a mentálnej výdrži. To znamená, źe množstvo ATP bude maximalizované na jednotku plochy vo svalovom vlákne a zároveń bude elektrický prúd v axónoch pod myelínom a koherencia vody, kade sa šíria nervové vzruchy veľmi efektívny. 

 

Uvedom si totiž, že cca zo 100 g tuku (keď berieme mol na mol) tvoje telo vyprodukuje cca 110 g metabolickej vody. Pri 100 g bielkoviny je to niekde na úrovni cca 70 g a pri 100 g sacharidov je to niekde na úrovni 55 g. Toto ti ukazuje ako veľmi je vodík efektívny. 

 

 
Publikované : 24. marca 2024 22:29
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3873
Admin
 

Publikoval: @andyd317

A možno ešte podotázka, ako funguje trávenie zeleniny? Ukladá sa v akej forme, keď vôbec ... ? Podobne ako sacharidy? Cukor a ... ?

Záleží aká, no zvyčajne je potravou pre mikroorganizmy v čreve, ktoré zo zeleniny separujú trochu kyslíka aj dusíka a následne štiepia elektróny od protónov/deutéria, ktoré potrebujú na svoj rast. Elektróny putujú cez kolagén a vodu do výsteľky, kde sú "potravou" pre naše eukaryotické bunky. 

 
Publikované : 24. marca 2024 22:30
Andrea Hajduova
(@andyd317)
Príspevky: 4
PLATINOVÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj Jaro,

 

asi mi potrvá nejaký ten rok, kým toto všetko pochopím a zmením svoje zvyky. Máš krásne množstvo hodnotných údajov. Asi to chce čas, kým to všetko prejdem.. Tak žiaľ zatiaľ mám také jednoduché otázky:

- v skratke o mne: bez budíka vstanem každé ráno cca o 5.00, idem spať do 22.00. Trénujem denne 2hodiny. Zial jem cez deň dosť často, menšie množstvo, ale mam denne nad 20 000 krokov. Kcal počítam, okolo 2700kcal, bielkoviny cca 180 g, tuky 110 g , sacharidy 250 g. Priemer. Mam 57kg. U mňa funguje jednoznačne ked znížim kcal a T, schudnem, bola som aj na fitness súťaži, ked zvýšim kcal, priberiem. Raz som chcela prejsť na keto, žial som pribrala na 65kg 🙂 tak bud zle som to robila, alebo keto moc nie je pre ženy, pre mňa. Preto mám dosť velke obavy, kedze očividne u mňa pri nízkych tukoch môžem ísť kludne na podium a pri vysokých T len depresia 🙂 Nechcem mať velké svaly, stačí čo to mam, podla InBody 29kg svalov a okolo 6kg tuku. Cítim sa super, spánok super, slnko milujem, snažím sa uzemniť elektroniku, večer červené svetlo, milujem čokoládu aj ryby. Jedine s čím mam boj, je chlad a tuk 🙂 Ale asi vidno z mojch viet, prečo mám také obavy. Verím, že to funguje, len proste sa bojím jesť len tuky a protein .. Tak neviem či je dobré riešenie pokračovať v tom, čo robím, len pomaly sa adaptovať na chlad - už cez leto (studená voda, sprcha, .. a pokračovať na jeseň a v zime + cez zimu trošku zvýšiť tuky na úkor sacharidov. Len aj to je otázka pre mňa: veľa potravín, čo má viac tukov, obsahuje aj sacharidy. Počítajú sa aj tie sacharidy (napr 70% čokoládka obsahuje cca 38g sacharidov a 46 g tukov = tak berie to ako OK strava cez zimu alebo len čisto tuk: mäso, ryby, ...?)

 

Ešte rýchlo keď môžem 🙂 dve podotázky:

- kde nájdem článok, kde je krásne vysvetlené, čo sa stane napr. s čokoládkou, keď zjem: od bodu A do B, čo všetko sa s tým udeje. Aby som mala predstavu, čo sa stane, ked si dám do úst zeleniny, ovocie, polotovar, alebo ked aj rôzne nezdravé látky do tela (napr.fruktozovy cukor, zero Kofola a pod.)

- C-vitamin si idem dať do žily:) 5000mg. Ako som čítala Tvoje články, asi je to skôr negatívne, než pozitívne, ale už som to kúpila, tak dokončím procedúru. Len aký máš na to názor?

 

Moc ďakujem. Aj za super odpovede a články/webináre.

 
Publikované : 25. apríla 2024 13:43
Zdieľať: