MELASMA, AKNÉ, RUŽO...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

MELASMA, AKNÉ, RUŽOVKA a IMUNITA

27 Príspevky
4 Užívatelia
1 Likes
140 Videní
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 4011
Admin
Zakladateľ témy
 

Pridávam "malé" doplnenie k nedávnemu článku o MELASME, AKNÉ, RUŽOVKE, IMUNITE a celkovo o POKOŽKE

https://jaroslavlachky.sk/solarny-mozol-faq-melasma-akne-znamienka-a-ine/

 

Tiež na to nadviažem a napíšem aj niečo o AUTOIMUNITNÝCH PROBLÉMOCH, či RAKOVINE, pretože to spolu súvisí. 

 

Život sa po dobu viac ako 3,5 miliárd rokov vyvíjal pod tým istým SLNKOM, ktoré mimochodom, pred cca 600 miliónmi rokmi, zvýšilo svoju luminescenciu (začalo vysielať na Zem viac svetla) a hneď na to, sa ŽIVOT ROZVINUL. Inými slovami, KOMPLEXNÝ ŽIVOT začal po tom, čo slnko vysielalo viac svetla. Je teda logické, že všetko živé je na SLNKO adaptované a neubližuje nám. Ak by nám ubližovalo, neprežili by sme do dnes. 

 

Slnečné svetlo má však rôzne frekvencie aj vlnové dĺžky, ktoré prenikajú do rôznych hĺbok povrchov. Do nášho tela preniknú farby tiež rôzne hlboko. Tak napríklad infračervená, ktorá tvorí 42% zo slnečného svetla, preniká do tela až 10 cm (ale zrejme až do 30 cm). Teda prejde úplne všade, cez celé telo. 

 

Naopak, také ÚV svetlo typu B, ktoré tvorí vítamín D3, prenikne iba ani nie milimeter do pokožky. ÚV typu A prenikne hlbšie. Až do priestoru, kde už je TUK. Tam preniká aj MODRÁ FARBA. Presne tam, kde sa skrýva aj hlavný hormón LEPTÍN. Prečo to píšem? 

 

Pretože KOŽA je náš ROZLOHOU NAJVÄČŠÍ ORGÁN, ktorý je evolúciou vyselektovaný na to, aby zbieral informácie zo SLNKA. Keďže slnko na našu kožu počas dňa svieti a slnko od rána do večera, ale aj počas roka, neustále mení svoju INTENZITU aj FREKVECIU. KOŽA vďaka tomu získava množstvo užitočných informácií. Rovnako aj LEPTÍN, ktorý je ukrytý hneď pod ňou, v PODKOŽNOM tkanive. Na obrázku to vidíš. 

 

V danom článku som spomínal, že MELASMA nemá dočinenia so slnkom. Píšem to schválne, pretože málokto vie o tom, že MELASMA spadá medzi AUTOIMUNITNÉ OCHORENIE. To znamená, že je spôsobená NADMERNOU ČINNOSŤOU našich vlastných buniek. V tomto prípade sa bavíme o nadmernej činnosti MELANOCYTOV a MELANOZÓMU, ktorý vytvoria MELASMU alebo MELANÓM. Len sa pozri sem. Všimni si, čo stojí v zistení. Modré svetlo dokáže vytvoriť HYPERPIGMENTÁCIU v pokožke, čím zapríčiní MELASMU. ⬇️

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28842328/

 

Vypisujem zo štúdie: Zistilo sa, že u zdravých ľudí dokáže viditeľné svetlo krátkej vlnovej dĺžky (415 nm, čo je modrá farba) stimulovať HYPERPIGMENTÁCIU, zatiaľ čo červená farba (630 nm) nie. Avšak tento dopad umelého svetlá siaha ďaleko len za nadmernú pigmentáciu, teda vznik škvrny na pokožke. Môže viesť až k rakovine koži. 

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6143164/

 

Avšak, moderný dermatológovia a experti stále veria, že je to SLNKO, ktoré môže za MELASMU, či MELANÓM. Myslím, že ty by si mal začať zmýšľať inak. 

 

ÚV svetlo zo slnka varíruje počas dňa. To znamená, že sa neustále mení a rovnako aj počas roka. Nikdy však neprichádza samotné, ale má vždy po boku ostatné farby, vrátane MODREJ, ČERVENEJ, ale aj INFRAČERVENEJ. Infračervená a červená farba preniká 10 až 30 cm do tela a stimuluje tiež produkciu a regeneráciu KOLAGÉNU (najrozsiahlejší proteín v našom tele). Hádaj čo. 

 

Modré svetlo, ktoré je aplikované bez ostatných farieb, nie len, že môže vyvolať HYPERPIGMENTÁCIU a MELASMU, ale aj zvýši aktivuje enzým metaloproteináza, čím znižuje produkciu KOLAGÉNU a vedie k vyššej tvorbe voľných radikálov v MITOCHONDRIACH a to najmä vo FOTORECEPTOROCH v OKU.  (Liebel et al., 2012). 

 

Teraz sa zamysli, prečo som písal o tom, že ženy trpia viac na MELASMU. Ženy tiež trpia viac na AUTOIMUNITNÉ PROBLÉMY. Dôvod je rovnaký. Ženy tiež majú väčšie problémy s vráskami a to, že nosia make up im problém iba zhoršuje, no priority mechanizmus je STAVBA ich IMUNITNÉHO SYSTÉMU a LEPTÍN, ktorého majú viac, pretože sú citlivejšie na všetky zmeny v PROSTREDÍ. Pozri sa sem, aby si videl, že ženy majú naozaj problémy s autoimunitou a to až 2-NÁSOBNE visc ako muži. 

 

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1568997212000225?via%3Dihub

 
Publikované : 1. októbra 2020 18:34
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 4011
Admin
Zakladateľ témy
 

Teraz ďalšia vec, ktorá ženy viac trápi a je ňou VRÁSKA/VRÁSKY, ale aj AKNÉ, o ktorom som v článku písal. Dnes máme mnoho dôkazov o tom, že vhodná terapia pomocou ČERVENÉHO súčasne s MODRÝM svetlom zlepšila AKNÉ (Weiss et al.). Dôvodov prečo je viac, no niečo ti naznačím. Predstavím ti jeden kmeň baktérií, ktorý prebýva v tvojich potných a mazových žľazach, ktorý normálne nespôsobuje ťažkosti, no niekedy môže vyvolávať AKNÉ. Hneď pochopíš prečo. 

 

 

Propionibacterium acnes (P. acnes), je anaeróbna baktéria, ktorá žije v ľudskej koži. Rovnako ako ľudské bunky, aj tieto baktérie produkujú porfyríny, ktoré vykazujú fluorescenčné vlastnosti. O tomto som tiež písal v článku, kde som spomínal aj čučoriedky a iné plody. Tieto baktérie produkujú porfiríny práve preto, pretože sú vďaka nim FLUORESCENČNÉ. Vieš čo znamená toto slovo? Že začnú ZACHYTÁVAŤ svetlo a tiež ho začnú VYLUČOVAŤ. Inými slovami, budú svietiť, a pod špeciálnou lampou je to dokonca vidieť. 

 

Teraz sa pozri na obrázok, aké svetlo tieto baktérie ABSORBUJÚ a potom sa zamysli, prečo sa u ľudí prejavujú a najmä u žien.

 

https://www.researchgate.net/figure/Fig-3_fig3_233899887

 

Na obrázku vidíš, že absorpcia je MODRÉ SVETLO. Modré svetlo, ktoré nemá po boku ostatné farby, ÚV a červenú, môže okrem iného vyvolať akné aj padanie vlasov. Ženy nosia zvyčajne na tvári make up, ktorý blokuje UV (presne ako opaľovacie krémy), vďaka čomu sú u nich akné na tvári horšie. Ak nechápeš prečo, premýšľaj... 

 

Čo som ti písal v článku o ENDOSYMBIÓZE? Že mitochondria je pôvodom baktéria. Tiež si sa dozvedel, že BAKTÉRIE nestrpia ÚV. ÚV ich zabije. Preto je UV dodnes využívané ako STERILIZÁTOR. Mitochondria musela byt evolúciou INOVOVANÁ, aj vďaka DHA, aby dokázala ÚV zvládnuť. Dnes je to jediná baktéria, ktorá ÚV nie len znesie, ale ho aj potrebuje. Teraz však späť k AKNÉ. 

 

Keďže tieto baktérie žijú v potných žľazach, zvyčajne sú schované pred UV. Keď však akné vzniká, tieto baktérie idú na povrch, kde vytvoria porfiríny, ktoré ZACHYTÁVAJÚ MODRÚ FARBU. Už rozumieš? Modrú potrebujú, tej majú dostatok, no ÚV ich zabije. Keďže však ženy majú ochranu pred ÚV, v podobe makeupu, tieto baktérie sú na ich povrchu úplne v bezpečí. 

 

Aký je však ďalší veľký problém, nie len u žien? Priemerný človek už ÚV nezvláda pretože stratil svoj SOLÁRNY MOZOĽ. Čo je teda kľúčom? Myslím, že tušíš.

 
Publikované : 1. októbra 2020 18:36
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 4011
Admin
Zakladateľ témy
 

Poznáš chorobu RUŽOVKA? Podľa štúdií a dnešných záznamov, ide o rozšírené ochorenie kože, ktoré sa prejavuje začervenaním. Čo ak ti poviem, že to nie je žiadne ochorenie a dôvod, prečo je to dnes bežné je, že je to ADAPTÁCIA pokožky u ľudí, ktorí sa už bohužiaľ narodili do zlého SVETELNÉHO PROSTREDIA? Teda svetlo, v ktorom sú od malička je príliš UMELÉ?

 

https://www.eucerin.sk/o-kozi/indikacie-test/rosacea

 

RUŽOVKA je ochorenie, ktoré je opäť spôsobené zlou činnosťou IMUNITY, podobne ako MELASMA. MELASMA je spôsobená nadmernou činnosťou adaptívnej imunity, zatiaľ čo toto, je spôsobené nedostatočnou činnosťou vrodenej imunity. Čo ešte? 

 

V bunkách v našej koží sa tvorí proteín s názvom KATELICIDIN, ktorý tvorí veľký antimikrobiálny peptid s názvom KATELICIDIN ANTIMIKROBIÁLNY PEPTID (skratka z angličtiny CAMP). Ak sa CAMP v koži tvorí dostatočne, RUŽOVKA nemá dôvod vzniknúť 

 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X15526870

 

CAMP tiež zabíja mikro baktérie, ako aj tie ktoré spôsobujú AKNÉ. Predpokladám však, že sa pýtaš, čo stimuluje tvorbu CAMP? 

 

Gén na jeho tvorbu je závislí od RECEPTOROV NA VITAMÍN D (skratka VDR

 

Musíš si uvedomiť, ako slnko vytvára v našej pokožke aktívny D3. Všetko bolo v skratke popísané v článku SOLÁRNY MOZOĽ, niekde pri konci. 

 

https://jaroslavlachky.sk/ako-spravit-z-koze-solarny-pancier-alias-tvoj-solarny-mozol/

 

Pod kožou sa udejú 3 hlavné KROKY: z cholesterolu sa vytvorí 7-dehydrocholesterol, ten sa zmení na pre vitamín D3 a ten na cholekalciferol. Všetky tri kroky vyžadujú ATÓM HORČÍKA, ktorý zas potrebuje VODU z MITOCHONDRIE a rýchly FLOW ELEKTRÓNOV.

Vytvorený CHOLEKALCIFEROL v koži potom prejde do pečene, kde sa z neho vytvorí KALCIDIOL (skratka je 25OH, ktorý merajú aj v krvi). KALCIDIOL sa pohybuje v KRVI, pretože je naviazaný aj na vytvorené VITAMÍN D VIAZACIE PROTEÍNYKALCIDIOL potom prejde do obličiek, kde sa zmení na AKTÍVNU FORMU KALCITRIOL (skratka 1,25OH), ktorý sa podieľa napr. na vstrebávaní vápnika aj mnohom ďalšom.

 

 

Ako prvé teda potrebuješ vytvoriť svoj SOLÁRNY MOZOĽ (využi chlad alebo infračervené svetlo typu A) na zvýšenie schopnosti pokožky vyrábať katelicidín. Toto je umocnené červeným svetlom IČ-A súčasne s UV slnečným svetlom. 1,25-Dihydroxyvitamín D3 (aktívna forma vitamínu D/KALCITRIOL), a nie uskladnená verzia D25 OH, je hlavným regulátorom expresie antimikrobiálneho peptidu katelicidínu nielen v monocytoch, ale aj v epidermálnych keratinocytoch. Účasť katelicidínu sa prejavila na hojení rán a kožných ochoreniach tak rozmanitých, ako je psoriáza, ružovka a atopická dermatitída. Viď napr. štúdia vyššie. Všetko sú to imunitné problémy, ktoré majú svoj PÔVOD, ale aj DÔVOD. 

 

Prečo však tieto veci trápia viac ženy? V skratke, pretože sú CITLIVEJŠIE na svoje PROSTREDIE. To sa týka všetkých 4 kontaktných bodov, ktoré som v článku o melasme spomínal. Prvé tri som napísal, na štvrtý musíš prísť sám. Tieto tri sú však OKO, POKOŽKA a TRÁVIACI TRAKT, respektíve výsteľka čreva. Všetky tri miesta prichádzajú do kontaktu s prostredím a to či už skrz SVETLO alebo POTRAVU.

 

Ženy sú od prírody citlivejšie, vďaka čomu im evolúcia dala „DAR“ v podobe toho, že iba ony prenášajú mitochondrie na dieťa. Otec nie. Z otcovej strany dieťa dedí iba jadrovú DNA, mitochondriálnu však nie. Keďže ženy vnímajú zmeny citlivejšie, dokážu sa rýchlejšie ADAPTOVAŤ na iné podmienky, vďaka čomu na svet privedú lepšie pripraveného potomka. Po dobu posledných 66 miliónov rokov, od pádu meteoritu, to bola obrovská VÝHODA, ktorá nám pomohla stať sa VRCHOLOM ŽIVOČÍŠNEJ RÍŠE. Avšak dnes, keď sa naše prostredie mení radikálne rýchlo, sa to stáva nevýhodou. Aj preto majú ženy viac autoimunitných problémov, pretože sa len jedná o rýchlejšiu reakciu na prostredie.

 

(Tuto som o tom písal viac: https://jaroslavlachky.sk/clenska-zona/forum/pytaj-sa-diskusia-poradna/sacharidy/#post-271 )

 

Aj kvôli tomuto sú ŽENY tak trochu mojou PRIORITOU, pretože v dnešnej dobe potrebujú robiť VIAC a tiež potrebujú viac VEDIEŤ, v porovnaní s mužmi. Vyššie si čítal o KATELICIDINE, ktorý pomáha zabíjať baktérie v pokožke alebo inde na tele. Teraz sa zamysli, prečo je dnes RAKOVINA PRSNÍKA na rozmachu, hoci PRSIA ženy slnku nevystavujú. Dochádza?

 

Možno by si mal vedieť, že ženy sú tiež citlivejšie, čo sa MELANÍNU týka, čo znamená, že z rovnakého MODRÉHO SVETLA ich pokožka zachytí viac. Aj vďaka väčšiemu množstvu podkožného tuku a LEPTÍNU. Pozri sem:

https://medicalxpress.com/news/2019-03-breast-cancer-likelier-bone-nighttime.html

 
Publikované : 1. októbra 2020 18:42
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 4011
Admin
Zakladateľ témy
 

Čo však niečo ďalšie? Prečo som v úvode spomínal OKO a mitochondrie v ňom, ktoré sú veľmi dôležité? Teraz nadviažem na akné a spojím to dohromady. Pozri sa na ďalšiu významnú štúdiu, ktorá bola síce robená na myšiach, no niečo by ti mala naznačiť.

 

(Koža aj očí myší pracujú inak ako naše ľudské, no niektoré mechanizmy majú podobné a toto ti trochu napovie.)

 

https://www.uab.edu/news/research/item/9607-scientists-reverse-aging-associated-skin-wrinkles-and-hair-loss-in-a-mouse-model

 

Citujem zo štúdie: „Keď sa vyvolá mutácia vedúca k mitochondriálnej dysfunkcii, u myši sa v priebehu niekoľkých týždňov objaví vráskavá pokožka a rozsiahle viditeľné vypadávanie vlasov. Keď sa mitochondriálna funkcia obnoví vypnutím génu zodpovedného za mitochondriálnu dysfunkciu, myši sa vráti hladká pokožka a hustá srsť, a ostane na nerozoznanie od zdravých myší rovnakého veku.“

 

Zaujímavé, čo povieš? Keď sa do štúdie začítaš zistíš, že za tým stojí metaloproteináza, ktorú som spomínal vyššie, pri kolagéne. Modré svetlo ju aktivuje, vďaka Čomu spomalí syntézu nového kolagénu. Aj pomocou deaktivácie metaloproteinázy vedci dokázali zvrátiť vrásky u myší a navrátiť im srsť. Oni to robili pomocou lieku, no hádaj čo dokáže tento gén vypnúť normálne a zabrániť mitochondriálnej disfunkcii? Infračervené svetlo typu A.

 

Melanoproteináza, modré svetlo a leptín spolu súvisia viac, ako si myslíš. Pozri si obrázok, ktorý prikladám do prílohy. Je to odfotená jedna strana z kapitoly o leptíne z druhej knihy.

 
Publikované : 1. októbra 2020 18:44
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 4011
Admin
Zakladateľ témy
 

Na záver dodám len jedno. UV svetlo počas celého dňa, ale aj roka varíruje. Rovnako je iné všade na planéte. Čím bližšie k rovníku, tým je viac UV a naopak, čím bližšie k pólom, tým menej UV, no o to viac CHLADU. Podobne však varíruje aj MODRÉ SVETLO.

 

Modrá farba sa mení v závislosti od ročného obdobia. Síce iba o pár percent, ale aj tak. Čo ak ti poviem, že tieto dve farby, modrú a UV (ultrafialovú), využila evolúcia, ako náš TERMOSTAT? Čo tým myslím? Iba toľko, že pomocou týchto dvoch farieb, ktoré tvoje OKO a KOŽA zachytí, tvoje telo vie ako pracovať so štítnou žľazou. Vieš o tom, že pomocou týchto dvoch farieb je možné v tvojich mitochondriách ZAPNÚŤ/VYPNÚŤ spaľovanie TUKU skrz špeciálne proteíny, ktoré pracujú ako CHROMOFÓRY? To znamená, že reagujú na svetlo.

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29045837/

 

Odborníci už dlho vedia, že „cirkadiánne hodiny“ človeka môžu ovplyvniť jeho metabolizmus, spánok aj imunitu. V oftalmológii je známe, že cirkadiánne rytmy regulujú rôzne aspekty fyziológie fotoreceptorov.

Vedci z Cleveland Clinic’s Cole Eye Institute v tejto štúdií zistili súvislosť medzi biologickými hodinami a fotoreceptormi na zvieracom modeli a možno aj ich stratu zraku.

Vedci zistili, že akékoľvek narušenie prirodzeného denného cirkadiálneho rytmu tela zvyšuje riziko poškodenia čapíkov (fotoreceptorov, ktoré sú zodpovedné za farebné videnie). Výsledky celkovo naznačujú mechanizmus, ktorým cirkadiánne proteíny môžu lokálne regulovať dostupnosť hormónu štítnej žľazy (TH) a ovplyvňovať vývoj a funkciu tkanív.

Niekoľko štúdií za posledných 30 rokov pomohlo identifikovať gény a proteíny zodpovedné za riadenie cirkadiánnych hodín,“ vysvetľuje. "V našom výskume sme zistili, že tie isté gény a proteíny tiež riadia biologickú dostupnosť hormónu štítnej žľazy v sietnici, a tým vývoj, funkciu a starnutie fotoreceptorov.

Nesynchronizácia medzi vnútornými hodinami tela a rytmami hormónov štítnej žľazy môže spôsobiť, že sa tieto fotoreceptory pomaly zhoršia, čo môže mať za následok postupnú stratu zraku alebo slepotu. Čitatelia prvej knihy videli BENZÉNOVÝ KRUH a mali by vedieť, ako tieto hormóny vznikajú aj prečo. Naša štítna žľaza aj jej hormóny sú veľmi úzko regulované okolitím TEPLOM, ale aj SVETLOM. Ak je riadenie zlé, nie len štítna žľaza sa zhorší, ale aj ZRAK.  

(Tu si môžeš pozrieť v prílohe ďalší obrázok ohľadom tvorby hormónu ŠTÍTNEJ ŽĽAZY: https://jaroslavlachky.sk/clenska-zona/forum/postid/100/ )

Aj preto vždy ľuďom vravím, že zhoršenie zraku je vždy negatívny sprievodný jav toho, že v tele je už veľa problémov a pravdepodobne tomu bude čochvíľa nasledovať nejaké civilizačné ochorenie.

 

V danej štúdii vedci zaznamenali elektrickú aktivitu generovanú sietnicou v reakcii na rôzne vlnové dĺžky svetla od bežných kontrolných myší a geneticky modifikovaných myší bez denných génov. Pomocou elektroretinografie (ERG) zistili, že kontrolné myši mali normálnu elektrickú aktivitu, zatiaľ čo elektrická aktivita u geneticky modifikovaných myší bola nižšia.

 

To, čo však vedci nezistili je, akú úlohu v tomto zohráva DHA a BAZANOV EFEKT. Nahrádzanie RETINALU aj DHA vo fotoreceptoroch OKA je veľmi úzko riadený proces a je neustály. U ľudí prebieha neustále počas dňa, pretože sme vystavený svetlu. Aj preto sa pre dnešného priemerného človeka stáva zvýšená konzumácia DHA POVINNOSŤOU a nie iba VOĽBOU. Jeho krátka slučka je totižto zničená (to platí pre 99% populácie). Preto je odkázaný na recykláciu skrz pečeň z potravy.

 
Publikované : 1. októbra 2020 19:11
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
 

Wau, super...ešte sa opýtam, keď teda už človek musí aj svietiť doma, a ráno hlavne, tak ideálne slabou žiarovkou pripadne kombinácia však? A ten kolagén a modré svetlo, zaujímavé veru

 
Publikované : 2. októbra 2020 13:34
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2741
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@SimonaB áno presne tak. Slnko mení aj svoju teplotu a naše oko to vníma. Bežná žiarovka má cca od 2700 Kelvin, čo je o 1000 viac, ako keď svitá.

 
Publikované : 2. októbra 2020 14:22
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2741
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @simona-b

A ten kolagén a modré svetlo, zaujímavé veru

Poznáš BDNF? BDNF (Braind Derived Neurotrophic Factor) je niečo ako "POSIĽŇOVAČ" pre náš mozog a hlavne nervové spojenia/prepojenia v ňom. 

 

Ak je cirkadialny rytmus človeka v poriadku a jeho SCN pracuje ako má, ráno sa automaticky ešte počas spánku začne vylučovať stredový hormón KORTIZOL, ktorý má vplyv už vtedy na kolagén. KPRTIZOL nás jednak preberie, zrýchli sa tlkot srdca, atď., aby sme vstali, a tiež sa v mozgu roztiahnu niektoré bunky. Podobne neskôr, keď sa ukáže slnko, prídu prvé farby dúhy, Infračervená a potom modrá. Modrá farba nám jednak dá signál skrz oko, že je už ráno, ale tiež trochu "ponaťahuje" kolagén, aby mohol robiť to čo má. Jednou z veci je, že čím je viac roztiahnutý, tým viac vody nasiakne a tým viac INFRAČERVENEJ RADIÁCIE vstrebe, ktorá nás poháňa. 

 

 

Čiže vidíš, že stres a stres sú dve rozdielne veci. V tomto prirodzenom prípade je modrá farba zo slniečka fajn a má svoj dôvod. Počas dňa tiež kortizol, aj vďaka modrému svetlu, stresu a voľným radikálom, ktoré sú však vždy vyvážené červenou a infračervenou farbou, pomáhajú naše nervové prepojenia zosilňovať a zasa v noci ich MELATONÍN a kvalitný SPÁNOK "zafixuje". 

 

Aj preto je vždy zhoršenie spánku asociované so zhoršením pamätá a tiež každou chorobou. 

 

https://neurosciencenews.com/ptsd-biomarkers-10614/

 
Publikované : 2. októbra 2020 14:24
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
 

A co si myslis o tom, ze napriklad v takomto obdobi ked uz je dlho rano tma, ci ma clovek svietit hned? Niekde som citala ze naoriklad aj kvoli sezonnej depresii a zlepseniu nalady je fajn hneď rano zasvietit prave aj silne ziarovky. Moze to byt uzutocne alebo skor pockat prirodzene na vychod?

 
Publikované : 5. októbra 2020 10:01
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2741
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@simona-b

Veľmi dobrý postreh, no myslím, že tam, kde to písali, sa zameriavali na jednorazový problém, ktorým je ako píšeš, sezónna depresia, no môže to mať aj veľa negatív, ktoré už nehľadali.
(Originál sa tento problém nazýva SEZÓNNA AFEKTÍVNA PORUCHA, z angličtiny, SEASONAL AFFECTIVE DISORDER, skratka SAD).

Teda na otázku, či je dobré hneď ráno zasvietiť silné svetlá, je NIE. No aby si chápala kontext, v skratke vysvetlím.

Môže človeku, ktorý má takýto problém a trápi ho SAD, pomôcť, keď ráno bude svietiť okamžite žiarovkami? Odpoveď je ÁNO môže, ale..

... A v tom "ale" sa ukrýva veľmi veľa. Prvá vec je, či je vôbec SAD "problém", ktorý stojí za extrémnu pozornosť a moja odpoveď je NIE, pretože je to druhoradý problém, ktorý jednak celosvetovo postihuje menej ľudí, v porovnaní napríklad s civilizačnými ochoreniami (cukrovka, alzheimer, KVC,...) a na druhej strane im takýmto riešením JEDNÉHO PROBLÉMU, môže časom vzniknúť, alebo sa viac prejaviť druhý, povedzme aj spomínaná cukrovka.

Na SAD podľa štatistiky na Slovensku trpí cca 200 tisíc ľudí, pričom na cukrovku až 300 tisíc. Tiež je zaujímavé, že celkovo na DEPRESIE trpí na Slovensku podľa štatistiky taktiež cca 300 tisíc ľudí. Keď sa logicky zamyslíš, nemôže tento nárast súvisieť? Odpoveď je áno a dôvod sa ukrýva v AROMATICKÝCH AMINOKYSELINÁCH v našom tele (konkrétne v OKU, POKOŽKE a ČREVE).

SAD je logicky a laicky vyvolaný najmä tým, že máme v zimných mesiacoch prirodzene menej slnečných lúčov, a keďže ľudia aj normálne trávia málo času vonku a v zime ešte obzvlášť (keďže mrzne a každý chce byť čo najskôr dnu, vo vyhriatom byte, pred TV), tak máme k dispozícií menej SLNEČNÉHO SVETLA, ktoré nám "pomáha" byť bdelí, menej ospalí (potláča melatonín) a tiež nám pomáha udržovať dobrú náladu, pretože v lete jednak rastú SACHARIDY, a aj vďaka nim má priemerný človek viac SEROTONÍNU, ktorý je podporený silným ÚV, ktoré je vonku

(viď napr. Tu : https://jaroslavlachky.sk/clenska-zona/forum/postid/239/

Čiže, ak aj niekto odporúča takýto postup, v prvom rade by mal ľuďom vysvetliť aj KONTEXT, pretože ak nie sú ŽIAROVKY alebo LAMPY použité adekvátne, môžu tvoj CIRKADIÁLNY RYTMUS rozhodiť ešte viac a časom vyvolať skutočný a väčší problém, ktorý zatiaľ prebieha niekde v pozadí. Ú ľudí s depresiami je problém vždy aj v čreve a môže sa to ešte zhoršiť.

(Som len rád že sa viac a viac ľudí zaujíma aj o túto stránku veci a nie len o STRAVU, no tiež je to svojim spôsobom rizikové. Aj preto vždy tvrdím, že treba v prvom rade veci SPOZNAŤ, POCHOPIŤ a vedieť nad všetkým KRITICKY PREMÝŠĽAŤ)

 
Publikované : 5. októbra 2020 12:15
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2741
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Ide o to, že áno ak má človek takéto stavy a depresie skutočne mu môže svetlo pomôcť, no nie hneď po zobudení a už vôbec nie ak stáva ešte za tmy a zo studeno bielej LED žiarovky. 

 

Nejdem moc do detailu, iba laicky. Tvoje OKO, ale aj TELO vníma rovnako FARBY, ale aj TEPLOTU, na ktorú ráno nie je pripravené, ak je vysoká. Obzvlášť, ak má človek nekvitny spánok, a jeho čapíky nie sú pripravené. Podobne Rhodopsin a Melanopsin v oku. V knihe si tio videla, v kapitole CIRKADIALNY RYTMUS myslím.

 

Ne škoda, že veľa z ľudí, ktorí sa zaujímajú len jednostranne nejde viac do hĺbky, pretože napríklad nevedia, aký obrovský VÝZNAM má modré svetlo ráno. Avšak s nízkou teplotou a až neskôr s vyššou. Práve toto svetlo je to, čo skrz tvoje OKO začne vylučovať hormóny z MOZGU do KRVI 🧠➡️💔

 

 

Svetlo skrz OKO ovláda HYPOTALAMUS, ktorý ovláda AUTONÓMNY NERVOVÝ SYSTÉM, metabolizmus aj rast buniek, rovnováhu vody aj minerálov v tele, telesnú teplotu, naše bdenie aj spánok, cirkuláciu krvi, reprodukciu, emócie, ale aj HYPOFÝZU (náš endokrinný systém) . 

 

HYPOFÝZA zasa ovláda EPYFÝZU, ktorá riadi naše hormóny ako: štítna žľaza, para štítna žľaza, thymus, pankreas, semenníky, testosterón, estrogén,... 

 

 

Ranné modré svetlo stimuluje aby sa mnohé z týchto hormónov začali z mozgu VYLUČOVAŤ (najmä steroidné), no hádaj čo ich vylučovanie ZASTAVÍ. Svetlo z vyššou teplotou ktoré obsahuje UVA, ktoré dopadne na našu POKOŽKU. 

 

 

Došlo ti prečo toto nemusí byť pre moderných ľudí dobrý nápad? Hovori ti niečo prílišné stimulovanie hormónov a následne zlyhanie organizmu? Prečo myslíš že v Číne mladí ľudia nechcú mať sex? Ich steroidné hormóny sú úplne zničené a hádaj z čoho... Odpoveď už teraz poznáš

 

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Celibacy_syndrome

 

 
Publikované : 5. októbra 2020 12:17
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2741
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Musíš vždy myslieť aj na dôsledky, ak chce niekto niečo takéto robiť a zasahovať teda do prirodzených rytmov. Ak si ešte raz prečítaš odstavec vyššie, je ti naozaj VEĽKÝ ZÁSAH. Pretože ľudia nosia takmer nonstop oblečenie. O zime ani nehovorím. Takmer každý je oblečený od päty po hlavu, vrátane šálu, čapice, atď. Čiže, ak aj do života pridajú modré svetlo, ich hormonálna sústava získa veľké "ON" (rozbehne sa), no o to viac im chýba "OFF", ktoré nezískajú, pretože sú vonku oblečený. 

 

<

 

Aj preto je za mňa lepšia voľba, adaptovať sa na CHLAD a KETOGÉNNA STRAVA, aspoň v zimných mesiacoch. 🤔

 
Publikované : 5. októbra 2020 12:21
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2741
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Teraz by si mohol človek položiť otázku, na základe toho čo sú čítala vyššie o Japonsku a mladých ľuďoch, ako trávia svoj čas. Väčšina ľudí je obklopená SMOGOM, obrovské znečistenie ovzdušia, ku Jim takmer ÚV ani neprenikne na Zem a pri rátaj k tomu, množstvo OBRAZOVIEK, ktoré majú všade na ulici. 

 

Tiež sa zamysli, ako trávia mladí ľudia svoje chvíle doma. Väčšinou sú vyzlečení, ich koža je odhalená a k tomu notebook, pripadne nejaké lákavé nevhodné (NESLUŠNÉ 18+) videá, ktoré pozerajú na notebooku alebo mobile. Pozri sa ako hlboko preniká modré svetlo do pokožky. Ich hormóny majú po veľmi dlhú dobu ON, a skôr či neskôr sa vyčerpajú. O to horšie, keď sa to deje v mladom veku. Možno aj preto teraz mladí ľudia nemajú záujem o normálny vzťah a možno preto sa v Japonsku vyvíja toľko robotov a dokonca aj v "partnerskom" charaktere, ak vieš čo myslím. 

 

Ono keď sa nad tým človek zamyslí z nadhľadu a začne si všímať aj iné skutočnosti, veľa vecí mu zrazu začne dávať zmysel. Je to ako ako keby si mal nasadené po dlhú dobu okuliare a nevedel o tom, a zrazu ti ich niekto dá dolu z očí a začneš vidieť inak.

 

https://slate.com/human-interest/2013/10/celibacy-syndrome-in-japan-why-aren-t-young-people-interested-in-sex-or-relationships.html

 
Publikované : 5. októbra 2020 12:29
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
 

A cez den tiez nie je jedno aku ziarovku vyuzit ak dobre rozumiem? :/ lebo velakrat ked citam o tomto aj v roznych novsich clankoch a blogoch odporuca sa podla luxov. Teda sila svetla a ziarovky aby bola dostatocna. Logicky teda ale aj podla tohoto co pises by nemalo byt jedno ci sa bude svietit doma klasickou silnou led, halogenkou a tak vsak? Cize rsdaej pockat kym vide slnko a dovtedy slabsie svetlo a uprednostnit kombinaciu a nie len jedna silna biela ziarivka vsak? 

 
Publikované : 6. októbra 2020 12:44
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2741
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@simona-b

Hej, presne ako píšeš. Radšej počkať, ráno určite bud tlmené alebo ešte využiť ochranu oči. Ja napríklad ráno, keď vstávam za tmy poca zimných mesiacov, mam tlmené svetlo len slabo keď musím ale sústredím sa visc na chlad na kompenzáciu. Samozrejme obrazovky nezwpinak žiadne, mobil mam ráno v lietadlovom režime a ak sa na hodinky idem kuknúť, tak mam nonstop, cely deň, aj filter na obrazovke a aj IRIS zapnutý. Tie nedávam nikdy preč z mobilu.

Ono takéto rady, ako aj toto čo píšeš, že proti depresii je vhodné zasvietit silné žiarovky doma je podobne, ako detské vtipy ktoré sme si zvykli hovoriť že: "bolí ťa noha? Pichni si vidličku do ruky".

Samozrejme nemyslím to doslovne, ale skutočne je to podobné. Silné LED svetlá s vysokým modrým komponentom, ako sú takmer všetky bežne predávané, ti možno v zime pomôžu proti depresii, no spôsobia kopec ďalších problémov. Najhoršie na tom bude tvoje OKO a neskôr iné časti tela. A tie luxy viem, ako to asi bolo myslene, je to skutočne rozdiel. Slnečné svetlo na jar má cca takto luxov

No ak bude človek svietiť umelou žiarovkou, bez ostatných farieb, vrátane červenej a infračervenej (možno aj UV), efekt bude úplne iný. Sietnica človeka na to zrejme doplatí

 
Publikované : 7. októbra 2020 7:09
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2741
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Inak dala si mi nápad (vnuknutie), že možno cez víkend alebo týždeň spíšem kratší článok na blog ohľadom ŽLTAČKY a aj tohoto, o čom píšeš. Pretože to veľmi súvisí s MATKOU a práve aj jej OKOM a SVETLOM, aké videla, ale aj nevidela okolo tehotenstva 🤔

Momentálne mám na plane sériu článkov o MITOCHONDRIÁCH, no môžem dať takýto najskôr. 

Už som sa viackrát vyjadroval k tomu, je to ťažká a komplikovaná téma, no nejaké laické veci môžem spísať a aspoň to bude na webe a pripadne na to môžem v budúcnosti odkázať niekoho. Podobný článok ako o opaľovacích kremoch.🤔

 

Kľudne napíš, či by si uvítala. Budem rad za názor aj viacerých, ak toto fórum bude čítať a ak áno, spíšem 🙂 

 
Publikované : 7. októbra 2020 7:12
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
 

@JaroslavLachký no na clanok sa urcite tesim uz teraz a isto sa najdu aj dalsi 🙂 

 
Publikované : 9. októbra 2020 14:17
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
 

Dnes som pozrela zo zaznamu aj tvoj rozhovor na Instagrame a super. To s tym zvukom a zemou sa mi velmi pacilo. Pekne vysvetlenie 

 
Publikované : 9. októbra 2020 14:22
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2741
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@simona-b super. Počkám, či aj niekto ďalší dá spätnú väzbu, ale určite skôr či neskôr článok bude. Podľa času 🙂

 

 

 
Publikované : 10. októbra 2020 9:24
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2741
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @simona-b

Dnes som pozrela zo zaznamu aj tvoj rozhovor na Instagrame a super. To s tym zvukom a zemou sa mi velmi pacilo. Pekne vysvetlenie 

To ma veľmi teší. Snažil som sa všetko vysvetliť čo možno najlaickejšie a zároveň aj dodať odborné veci okolo, pretože je to pre mňa veľmi dôležité.

 

Ľudia totižto potrebujú vždy podľa mňa dostať malú "davku" niečoho, čomu nerozumejú co je nad ich chápanie, no súčasne s tým aj niečo, čomu rozumejú, aby to nebolo úplne mimo a zároveň aby ich to len neutvrdzovalo v tom, čo vedia a co poznajú. Pretože takýmto spôsobom sa nikto nikdy neposunie.

Ak bude človek iba počúvať, že áno STTAVA, KALÓRIE, PRÍJEM VÝDAJ, Občas ísť do Prírody, atď., stále bude žiť vo svojej bubline a pomaly sa bude variť, ako tá žaba v hrnci. Človek potrebuje aj trosku "pohladiť", utvrdit sa v tom co pozná, a až potom PP malých kúskoch trosku "zabrdnúť" aby dostal malý AHA/šok moment a až potom sa časom dá na cestu kladenia si ďalších a ďalších otázok.

 

Teda aspoň podľa mňa a dúfam, že som v rozhovor s Jankou splnil trosku túto úlohu.

 

Janka to tiež chcela dať aj na YouTube, tak ak sa jej to podarí a dá mi vedieť, potom dám odkaz aj sem, pretože viem že viac ľudí tu (chvalabohu) nemá Instagram, tak aby mohli zhliadnuť tiež, ak ich to bude zaujímať. 

 
Publikované : 10. októbra 2020 9:31
Stránka 1 / 2
Zdieľať: