Sezónna afektívna d...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Sezónna afektívna depresia a LED svetlo

29 Príspevky
3 Užívatelia
3 Likes
122 Videní
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Ahoj. Zaujima ma este nieco k tejto teme, ked sme o tom pisali predtym. Dufam ze som to napisala spravne, myslim ten nazov cely , aj ked som ho vlastne iba opisala 😀 Chcem sa teda spytat ci dobre rozumiem po poslednom clanku o tej zltacke. ze aj to neokyslicenie moze byt dovod, preco nie je dobre vyuzivat vo vnutri velmi silne svetlo? A moze to teda pripadne zhorsit este situaciu ak ma niekto takuto sezonnu depresiu? Ked si aj sam napisal ze mu to moze pomoct v zlepseni nalady no moze to sposobit ine tazkosti? vdaka🙂

 
Publikované : 14. októbra 2020 6:59
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Ahoj @simona-b  hej napísala si to veľmi správne, respektíve opísala si názov, ktorý som ja zas odpísal originálne z Google, aby sme boli korektní 😀 Ale myslím, že každý vie, o čom je reč, stačí povedať slovo DEPRESIA, no pri tomto treba byť trochu špecifický, keďže v predošlom fóre si sa pýtala konkrétne na sezónnu zmenu nálady, spojenú s jeseňou a tá sa zvyčajne vyznačuje skutočne takto. Teda ako Sezónna Afektívna Porucha, alebo depresia. Teda SAD skratka.
 
Keďže je vyvolaná predovšetkým nedostatkom slnečného svetla a jeho intenzity, je logické, že pridanie umelého svetla môže stav trošku zvrátiť, no ako som písal predtým, skutočne treba brať v úvahu KONTEXT, TYP ČLOVEKA a prípadné NÁSLEDKY.
 
 
Keďže aj článok čítala, skus pozrieť aj toto súkromné fórum, tým k nemu prístup máš ako bronzový člen, písal som tam niečo nadväzujúce z príspevku na Instagrame, ktorý bol venovaný hyper tyroidizmu. Teda pri silnej štítnej žľaze a autoimunitným problémom u žien. Keď dočítaš vráť sa sem k pokračovaniu odpovedi 🙂 
 
 
Publikované : 14. októbra 2020 8:47
Karol reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Čiže áno, problém je aj neokysličovanie buniek a hlavne v oku, ak žiarovka alebo obrazovka dopadá aj do oka (čo je u väčšiny). Odborné sa to nazýva HYPOXIA, no keď sa na to pozrieš viac do hĺbky, časom zistíš, ak sa pridáš tiež k zlatým členom, že neokysličovanie závisí od príjmu kyslíka v MITOCHONDRII. Teda od toho ako sa kyslík šíri medzi prvým až štvrtým komplexom kde vznikne na konci VODA. 

 

 

Tie proteínové komplexy, ktoré sú na poskladanej vnútornej membrane mitochondrie, sa vysporadúvajú s elektronmi, ale aj so SVETLOM, ktoré sa z nich ale aj mimo nich uvoľní. To znamená, že tie KOMPLEXY, od ktorých závisí náš život ale aj tvorba VODY, reagujú na svetlo. 

Modre svetlo preniká pomerne hlboko, oproti ÚV, to už vieš. Keď človek vystavuje svoje telo nadmernému jednému spektru bez ostatných farieb, teda napríklad modrej farbe, jeho komplex 1 a komplex 2 prestanú hrať podľa náučných pravidiel a budú "hyper aktívne", čo znamená v reči laika, že rýchlejšie spotrebujú proteín NAD, o ktorom si čítala v knihe, takže základ máš. Takýmto spôsobom vznikne v mitochondrii aj lokálne hypoxia, teda nedostatok kyslíka a VODY a teda bude mitochondria DEHYDRATOVANÁ. 

 

Teraz laicky príklad.

Čo sa stane človeku keď je dehydratovaný? Bude veľmi smädný a keď dostane prístup k vode, začne hltať ako šialený.

 

Rovnako začne mitochondria prepúšťať dnu to, čo by normálne neprestala a náplní sa vodou z vonku, čím sa "SPOTÍ" a ZVÄČŠÍ. 

 
Publikované : 14. októbra 2020 8:48
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslavlachky To s tym nadmernyn svetlom a spotenim ma celkom zaujalo, mozes mi to este nejak jednoducho priblizit ak sa da? Ako sa zvacsi? 

 
Publikované : 15. októbra 2020 7:25
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslavlachky a mozno nejaky typ ako  este okrem svetla trochu cloveku doppmoct ak ma takuto zmenu nalad v obdobi jesene a zimy? A velka vdaka za odpovede 🙂 

 
Publikované : 15. októbra 2020 7:27
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@simona-b

Najskôr k prvej otázke 🙂 Tu sa hodí pekné video aj metafora v jednom, ktorú som dávnejšie videl použitú u jedného skvelého lekára zo zahraničia Jacka, práve v súvislosti s ľudským telom a veľmi sa hodí aj práve na takéto laické ukážky. Je to video o VLKOCH v PARKU ak poznáš dnes je už celkom známe myslím a pred rokmi bolo hitom. Kukni si, je to kratučké. 
 
 
Publikované : 15. októbra 2020 8:58
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Vo videu si všimni, že skutočne iba ODOBRATIE niečoho, v tomto prípade vlkov, pozmenilo celý prirodzený, prírodný cyklus. Celá príroda sa tam zmenila, preto jej niečo chýbalo. Už si to predstav akokoľvek chceš, ako jing a jang, deň a noc, jedenie a hladovanie, spánok a bdenie,... proste všetko má svoj CYKLUS a aj "DVE STRANY MINCE". 

 

Ak jedna strany chyba, musí to pocítiť aj druhá a následne vyvolať nejaký EFEKT. 

 

Svetlo zo slnka prichádza na zem vždy v približne rovnakom pomerne modrej a červenej farby. V poslednom článku som to vlastne aj spomínal a videla si obrázok komplementárnych farieb. Skutočne je MODRÁ s ČERVENOU na opačných koncoch. 

 

Modrá s červenou sú vždy vybalancované v pomerne cca 1:1, zatiaľ čo obrazovky majú približne 4x viac modrej (záleží od typu), tiež majú málo červenej a žiadnu infračervenú,ani UV. Práve nedostatok červenej farby spôsobuje zmenu toku elektrónov v ETC. Všetko čo naruší tento TOK, naruší aj tvar a veľkosť danej membrány. Všetko čo zas naruší jej veľkosť a tvar spôsobí, že mitochondria vylúči väčšie množstvo UV svetlá, ktoré zadržuje. UV svetlo nesie viac energie ako ktorákoľvek časť spektra a keď ho viac strácame, mitochondria to musí kompenzovať rovnako ako dávnejšie spomínaný MEŠEC S PENIAZMI. 

 

Určite si spomínaš, akú metaforu myslím, tu som o tom hovoril. 

 

 

 
Publikované : 15. októbra 2020 8:59
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@simona-b

A k druhej otázke, je veľa vecí, ktoré sa dajú robiť, napríklad aj to SVETELNÉ SPEKTRUM pozmeniť, respektíve upraviť, ako prvý bod. Pretože pri DEPRESII, ale aj teda pri SEZÓNNEJ AFEKTIVNEJ PORUCHE je svojím spôsobom narušená kontrola a tvorba dopamínu. A o dopamíne už čo to vieš. 

https://jaroslavlachky.sk/neurotransmitery-1-dopamin-a-serotonin/

 

Čiže logicky, cez den tráviť aspoň každú hodinku po pár minútach vonku bez okuliarov, alebo keď už nič iné, aspoň sa k otvorenému oknu postaviť s očami a hlavou, samozrejme bez šošoviek, okuliarov alebo inej ochrany. 

 

 

Ak je človek v interiéri, určite neodporúčam rozsvecovať čo najviac obrazoviek alebo klasických bielych svetiel. Existujú mnohé aspoň čiastočné "náhrad" plnospektralneho svetlá, napríklad fotografy ich využívajú pri fotení, kde je obsiahnutych viac farieb a aj uva myslím. 

 

A ak človek chce ísť ozaj takouto cestou, že nemá moc času byť vonku, tak určite minimálne ráno a večer klasické opatrenia a cez deň využiť takú viac spektralnu žiarovku a ideálne aj UVA k tomu prihodiť a nejakú infra. Tieto svetlá ani neuvidíš cez deň, no tvoje telo ich ixiti, aj keď iba máličko a aj to môže dopomôcť negatívam, ak by človek svietil iba čisto LED alebo nejakými mega svetlami, obrazovkami a tak. 

 

Najhoršia asi varianta, čo ma napadla bohužiaľ, sú bežné Vianoce, aby si mala predstavu, asi vieš čo mám na mysli 😅 zvyčajne úplne všetko vysvietené s LED svetielkami, ešte aj blikajú, do toho TV a rozprávky, vonku tma a koláče... Si jedna z najhoršíc h kombinácii.. 

 
Publikované : 15. októbra 2020 9:02
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Avšak sú aj iné veci také jednoduché, čo môžu pomôcť, tak v skratke píšem. 🤔

 

1️⃣ Prvá vec je zvýšená konzumácia PROTEÍNU miesto SACHARIDOV, ktoré obsahujú tryptofán a tyrozín. V zime je to aj prirodzenejšie v našich podmienkach. Čiže rybky, mäso, atď. a ideálne to spojiť s bodom dva, teda zaradiť sytu večeru s proteínom po tréningu. 

 

2️⃣ Tiež môže byť vhodný občasný ťažký tréning, ale prízvukujem, že občasný, krátky a intenzívny. Povedzme šprint, nejaké výbušné pohyby, silový tréning, apod., ale krátko (cca 15 až 20 minút) a možno 2 krát v týždni aj menej. Ideálne v poobedných hodinách a hneď potom sa navečeriať, zjesť viac proteínu a potom dobrý spánok. 🙂 

 

Schválne píšem, že kratší, ale samozrejme mladý človek, zdraví, aktívny, kľudne aj ťažšie tréningy zvládne, ak na tom nie je zdravotne zle. 

 

A taktiež ak je človek v pohode a nemá vážne problémy, určite by som skúšal CHLAD. Ma veľký vplyv aj na DOPAMÍN a teda aj na DEPRESIU, a už len laicky keď si predstavíš, že po niečom twom človek cíti vyplavené endorfiny a podobne. No a dopamín je príbeh sám o sebe, ale v tomto prípade funguje podobne, čiže ti zlepší náladu a aj pozornosť a myslenie. 

 
Publikované : 15. októbra 2020 9:03
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@simona-b A tiež mysli na to, čo som v knižke spomínal aj o TRYPTOFÁNE a aj METIONÍNE.

Sú to obe aminokyseliny, teda súčasť PROTEÍNU, nachádzajú sa najmä v mäse a majú špeciálne úlohy v našej DNA.

Už len toto by ti logicky malo napovedať, že pre EVOLÚCIU musia mať dosť veľký význam, keď ich dôkladne riadi pri ukladaní v DNA a zároveň tryptofan súvisí s mnohými vecami, vrátane SEROTONINU, ktorý nám zlepší náladu a spánok, okrem iného.  

 
Publikované : 15. októbra 2020 9:04
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslavlachky To video je velmi pekne a vdaka za tipy. A co tak nieco ako caj z nejakych prijemnych byliniek pred spanim na uvolnenie? Myslis ze mozu aj tsketo veci dost pomoct v tomto obdobi alebo je to skor len take sprijemnenie? 

 
Publikované : 15. októbra 2020 21:37
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@simona-b

To máš pravdu, video je ozaj super. A keď ho človek vidí prvý raz, myslím, že celkom Wau, ako sa dokáže celá príroda zmeniť, ak len jedna takmer "obyčajná" časť EKOSYSTÉMU chyba 🙂 
 
Samozrejme, bylinky sú super, ak sú zberáme v prírode a nie pestované v interiéri v umelých podmienkach, a skutočne majú veľa benefitov, ale ako píšeš, v tomto prípade skôr ako sprijemnenie. 
 
Tiež odporúčam nepiť extra pred spaním, pretože pečeň to musí spracovať, rovnako ako potravu, a môže to mať vplyv na telo. No priorita je aj pri depresii MELATONÍN a DOPAMÍN, a teda ako bol prvý bod PRIDODZENÉ SVETLO cez deň, tak a TMA večer a hlavne v noci. 
 
1️⃣ Čiže minimálne OKULIARE, na aliexpress alebo Amazon kúpiš aj lacné za 8 eur, ktoré síce nie sú estetické, ale na domáce použitie sú suoer a účel splnia lepšie, ako mnohé iné a drahšie. 
 
2️⃣ V týchto prípadoch obzvlášť, by som s dal záležať niee len na TME a blokovaní svetlá večer (zelené a modré je priorita) ale aj umelého EM signálu z WiFi, mobilu, atď. 
 
Teda povedzme ze v zime ideš spať ideálne tak okolo 22:00, tak cca od 18:00 budeš mat okuliare na sebe a aspoň hodinku až dve pred spaním vypneš, alebo dáš ďaleko od tela WiFi a mobil, ktoré vysielajú nejaký umelý EM signál. 
 
Človek totižto potrebuje v noci nie len MELATONÍN, ale aj LEPTÍN a oba hormóny sú citlivé na vitamín A a taktiež na okolité elektrické, ale aj magnetické pole. V noci sa totižto mení a aj polarita nášho ENDOGÉNNEHO poľa sa mení. 
 
Čo si zatiaľ ľudia ani lekári neuvedomujú je toto:
 
Každý HORMÓN je len nejaká špecifická molekula, ktorá má svoj presný TVAR aj REZONANCIU, ktorú v tele roznáša a pomocou nej KOMUNIKUJE. V noci sa v nás odohráva niečo Mao BÁBKOVÉ DIVADLO, a tieto molekuly alias nočné hormóny, sú bábky, ktoré sa vzájomne priťahujú a komunikujú podobne ako MAGNETY. 
 
Tu máš malý dôkaz na zamyslenie, prečo je dnes DEPRESIA viac bežná ako v minulosti. Rovnako niečo ako TETÁNIA. Stres z práce a vyčerpania nie je ten najväčší stres pre moderných ľudí. 
 
 
 
Publikované : 16. októbra 2020 9:38
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

No a samozrejme, ranné slnečné lúče + UZEMNENIE SA (grounding) / bosé nohy spojené so zemou. 👣🌎

ÚZEMNENIE SA je mimochodom najlepší ANTIOXIDANT, aký existuje a taktiež blokuje negatívny dopad, aký na telo má umelé vlnenie (EMP). Kto chce, môže využiť aspoň vhodné barefoot bez gumennej podrážky. 

 
Publikované : 16. októbra 2020 9:39
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Toto, čo som napísal bude asi najťažšie pripustiť si pre ľudí, ktorí pracujú na NOČNÉ SMENY, no postupom času, ako aj nové a nové výskumy budú pribúdať, verejnosť sa začne zaujímať, budú musieť. 

 

Pre nočné smeny som spomínal dočasný postup v dávnejšie článku ak to niekoho bude zaujímať a samozrejme popri tom treba premýšľať a hľadať spôsob, ako prácu zmeniť. 

https://jaroslavlachky.sk/cirkadialny-protokol-1-optimalna-s trava/

 
Publikované : 16. októbra 2020 9:40
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Ešte by som sa ťa rád spýtal jednu otázku, keďže vidím, že sa zapájaš vo fóre a zaujíma ma vždy viac názorov, čo si myslíš o minimalistickejšom vyzore fóra? Ak by som zrušil toľko podsekcii a nechal by som iba zopár hlavných fór? 

 

Veľakrát ľudí zmätie, keď majú veľký výber, tak by som ponechal možno dve alebo tri hlavné fóra len, napr. DISKUSIA/PÝTAJ SA, potom STRAVA (tam by boli recepty a veci okolo) a možno ten BIOHACKING. 🤔

 

 

A samozrejme súkromné fórum pre bronzových členov jedno a druhe pre zlatých,ako to je teraz. A tiež by som skúsil iný výzor, že už na hlavnej strane bude lepší náhľad a nejaké kľúčové slová vypisovať k danej téme, aby čitateľ videl, čo cca je v danej téme a pripadne lepšie a rýchlejšie našiel, čo hľadá.

 

Bjdem veľmi vďačný za názor a kľudne aj ďalších, ak si dakdo prečíta 😊

 
Publikované : 16. októbra 2020 9:41
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslavlachky a este jedna otázka, neviem teda ked som citala to forum o stitnej zlaze. Aj pri depresii ma nejaky suvis vapnik? 

 
Publikované : 16. októbra 2020 19:46
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

@jaroslavlachky s tym forom dobry napad. Vyskusaj a uvidis. Ja si napriklad rada prezriem aj toto ale vseobecne je asi naozaj lepsie co najjednoduchsie. Tesim sa ako bude vyzerat 🙂 

 
Publikované : 16. októbra 2020 19:50
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3886
Admin
 
Publikoval: @simona-b

a este jedna otázka, neviem teda ked som citala to forum o stitnej zlaze. Aj pri depresii ma nejaky suvis vapnik? 

Áno, samozrejme. Pri všetkých mitochondriálnych poruchách a rovnako aj pri neadekvátnej práci neurotransmiterov je súvis s vápnikom, keďže je to aj signalizačná molekula. Presun vápnika medzi membránami buniek je vždy ovplyvnený okolitým elektrickým a magnetickým polom, keďže vápnik slúži laicky ako "ZIPS" . Keďže ľudia sú CICAVEC, ktorý má v mozgu extrémne veľa mitochondrií, ktoré sa s vápnikom vysporadúvajú, musia byť citlivejší aj na  OKOLIE, respektíve okolité EMP.
 
Pravdepodobne kvôli tomuto živočíchy, ktoré sú komplexné s nervovou sústavou, môžu "trpieť" DEPRESIOU a človek je na tom najhoršie. My máme NAJVÝKONNEJŠÍ MOZOG a na DEPRESIU sme viac citlivý, čo je v dnešnej dobe veľmi dobre vidieť. 
 
 
Publikované : 17. októbra 2020 10:33
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3886
Admin
 
V prvej knihe si čítala o tom,  že naša KRV sa pohybuje veľmi elegantne a SRDCE nie je PUMPA, ktorá ju poháňa, ako je to dodnes zaužívané.
 
Jedna z vecí, ktorá je v krvi potrebná a pomáha jej sa hýbať je SULFÁT. Teraz v skratke k pointe. Keď sa vápnik v tele uvoľňuje, znižuje hladinu sulfátu v krvi a tým pádom sa zhoršuje aj priechodnosť ciev. Otázka teda znie, čo vápnik uvoľňuje? Odpoveď je každé EM pole. Slnko je však prirodzený KALCIOVÝ BLOKÁTOR a to práve aj vďaka tomu, že v pokožke tvorí vitamín D3, ktorý následne ovplyvňuje vápnik.
 
Keď je vápnik uvoľňovaný CHRONICKY (umelým EMP), zníži sa teda aj SULFÁT a tým pádom aj sulfátovaný vitamín D3. Týmto sa ovplyvní automaticky aj CHOLESTEROL, HOMOCYSTEÍN a hormón štítnej žľazy. Toto všetko  tiež mení prácu enzýmu eNOS, ktorý normálne v lete, v prítomnosti silných UVB lúčov, stimuluje produkciu OXIDU DUSNATÉHO z arginínu a tiež pomáha tvoriť SULFÁT zo SÍRY.  Na čo je SULFÁT v našej krvi dôležitý už taktiež vieš.
 
 
SULFÁT sa naviaže aj na CHOLESTEROL, čo mu umožňuje byť vo vode rozpustný.  Prečo je to podstatné? Pretože normálne je cholesterol nerozpustný vo vode.  Nevie sa v nej pohybovať len tak. Potrebuje k tomu LDL. Keď je sulfátovaný, dokáže sa vo vode hýbať len tak. Rovnako sa spolu so sulfátom priľne na povrch červených krviniek, čo im umožní byť odpudivé od seba navzájom, ale aj od okraja cievy. Vďaka tomuto sa zdravému človeku neupchajú cievy a nevznikne zrazenina, hoci jeho červené krvinky majú v priemere cca 5 nm, zatiaľ čo kapilára iba 3 nm.
 
Keď je však únik vápnika nekontrolovateľný, tvorba sulfátu v krvi je narušená a tým pádom aj pohyb cholesterolu. 
 
Publikované : 17. októbra 2020 10:36
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3886
Admin
 

Síra a sulfát sú v našej krvi veľmi dôležité, pretože tam robia veĽmi zaujímavé veci. Nejdem to rozpisovať teraz, možno v inom fóre, no sulfát v našej krvi reaguje zo slnečným svetlom a to veľmi elegantným spôsobom. Aj preto je únik vápnika v tele dôležitý.

 

Vápnik slúži ako ZIPS, vďaka čomu sa logicky pozmení TVAR a VEĽKOSŤ proteínov, ktoré drží zazipsované. Takýmto spôsobom sa naruší celá "mašinéria" skladania proteínov rovnako, ako sa naruší dopravná linka v automobilke, ak v nej vypadne zopár robotov a tým pádom aj výsledné auto bude vyzerať inak, pretože mu budú nejaké kusy chýbať.
 
V nás to znamená toľko, že sa naruší ŠTRUKTÚRA PROTEÍNOV a funkcia MITOCHONDRIÍ v neurónoch v mozgu a aj DEPRESIA je toho dôsledok.
 
Publikované : 17. októbra 2020 10:39
Stránka 1 / 2
Zdieľať: