Sacharidy v letnom ...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Sacharidy v letnom období

52 Príspevky
10 Užívatelia
38 Likes
372 Videní
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3901
Admin
 
Publikoval: @zuzana12345

Ak ma takyto clovek perfektne mitochondrie, aj tak ficia v takomto prostredi na glykolyze?

UPlne cely den?

Ak napr. vybehnem cez obed von, na slnko? 

Ci v case, ked sedim vnutri ficia na glykolyze a v case, ked som vonku tak moze byt aj beta oxidacia?

Áno. V rôznych častiach tela odlišne, no náš mozog je priorita. A ten sa rozsvieti ako žiarovka, ak je v blízkosti napr. mobil a jeho spotreba glukózy vzrastá a rovnako sa roztvára hematoencefalická bariéra. 

Glukózu mozog teda začne spaľovať viac a to nezávislé na tom, či bude človek hladovať, piť MCT olej, alebo čokoľvek iné.

 

A záleží od stimulu a stavu tela. Podľa MRI to môže byť niekoľko minút až hodín. Aj preto nikdy nechceš telefonovať s mobilom pri uchu. Vždy reprák alebo slúchadlá.

 
Publikované : 17. novembra 2021 12:27
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3901
Admin
 
Publikoval: @zuzana12345

cize ked som v lete vystavena prostrediu, a mitochondrie uz su "zreparovane", tak konzumacia tukov moze ublizit? ako moze ublizit?

V podstate áno, môže, no ak si na tom dobre, rýchlo sa zrepasuješ, za predpokladu, že vieš využívať UCP a teda prijatý vodík premeníš na voľné teplo. 

ber to tak, že keď ješ tuk, do mitochondrie prinášaš hromadu vodíka. No ak ho nevieš alebo nemôžeš využiť, na čo ho tam chceš prinášať? 

V lete, keď si zdravá, a si vonku aj sama cítiš, že máš chuť skôr na sladké, alebo len na vodu, možno nejakú šťavnatú uhorku, apod. Tvoje telo nepotrebuje veľa vodíka keď má silné slnko nad hlavou. Ak si však v pohode a zješ ho viac, tak ho musíš premeniť na teplo alebo ATP. No ak mito v pohode nie sú, iba ich eŠte viac zničíš, keď im takto "naložíš".

 
Publikované : 17. novembra 2021 12:31
Emilia Mayer Huskova
(@milka)
Príspevky: 154
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky Takéto nieco,cítam prvý raz,co ty na to,Jarko?

 

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900720300460?via%3Dihub

 
Publikované : 17. novembra 2021 19:50
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2655
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@milka

Odpoviem ti takto Milka.

Minulý týždeň som dostal súkromné otázku (email od neznámej osoby), že aby som si popozeral prácu nejakého zahraničného ketogenneho poradcu, že je podľa danej osoby odborník na keto diétu a, že čo si o kom myslím.

 

Ak by som mal viacej času, pravdepodobne by som to aspoň prebehol na minútu, či dve, no aj tak by moja odpoveď bola rovnaká.

Odpovedal som len, že ja poznám jedného odborníka tiež, a dokonca nemá ani titul a vila sa príroda + chlad

 

Uvedom si Milka, že práve toto je problém modernej spoločnosti, kedy mame informácií až priveľa. Naučiť sa selektovať. Rovnako by to malo byt aj s dizajnovaním a vyhodnocovaním klinických štúdií, no keď sa už len za myslíš nad tým, ako sa štúdie robia, dôjde ti Pointa.

 

Počula si už slovo "randomizovana", dvojito zaslepená štúdia?

O čo tam ide? Jednoducho vezmu PRIEMERNÝCH ĽUDÍ, rozdelia na skupinky, dajú im niečo zjesť a sledujú ich v labaku.

 

Potom sa zamysli nad tým, čo som písal vyššie o normálnosti a priemernosti.

Chceš posudzovať niečo podľa priemeru? Pretože ak áno, tak robíš chybu, keďže to, čo je dnes priemerne a normálne, no je priemerne a normálne pre našu BIOLÓGIU

 

Dám ti aj ďalší príklad. Vezmi is leva. Vieš čo cca robí a čo konzumuje. Potom si predstav, keď toho leva zavrú do zoo, budú mu dávať mäso a o nejaký čas tam pošlú zverolekára, aby prišiel na to, prečo j elev depresívny, nechce toľko žrať,... a začne skúšať takú, či obalu stravu, taký, či onaky liek,... a stále dokola. Myslíš, že je to tou stravou ?

 

 
Publikované : 18. novembra 2021 8:20
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2655
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Aj preto mi je trochu ľúto, keď vidím neustále ľudí, ako silno moc riešia diéty, vrátane keto a ketogennej stravy a uniká im pointa. A potom sa stáva to, čo vidíme aj dnes, že nezaberá, potom sa druhý ozve, že je to kvôli vyššiemu prijmu kalorii, tretí na to, že veď práve to je pointou keto diéty, lebo vtedy si viac syti a zješ menej kalórií a preto človek schudne a teda nemusí ani držať žiadnu keto ani inú diétu iba obmedziť kalórie,...

 

a potom príde ďalší človek, ktorý je očividne odborník, vyštudovaný lekár a zisti, že niektorým pacientom ketogénna strava zvrátila cukrovku, a ešte lepsie zaberá keď jednoducho jedia iba raz za deň, či dva a zisťuje prečo a ako to keto strava a ketóny dokázali,... hoci nikto z nich nemysli na to že jedným z hlavných benefitov nie je nič, čo sa týka makronutrientu obmedzenia sacharidov, ale znížený prísun deuteria do Cytoplazmy a Matrixu mitochondrie.

 

 

 

No hádaj, čo je ďalšia vec, ktorú potrebuješ na to, aby si tento Flow vodíka mohla ovládať a vytvorila v mitochondrii deuteria zbavenu vodu... slnečné svetlo. A aj infračervené svetlo.

 

A na to, aby si ho získala musíš urobiť čo? Byť na slnku, alebo ak ho zrovna nemáš k dispozícii, tak zažívať chlad. 

 

 

Práve preto inteligentné živočíchy, ktoré žijú napr. nad 49 zemepisnou šírkou (ako sú aj Česi a Slováci), v období od cca októbra až novembra kedy maju nedostatok slnka buď odcestujú do teplých krajín (napr. vtáci), alebo idú spať a predtým priberú tuk (medveď) alebo ostanú a žerú iné zvieratá, pretože potrebujú ich Podkožný tuk z nízkym obsahom deuteria na tvorbu tepla (napr. vlk). Vydržia takto pokým sa slnečné svetlo nevráti nazad. 

 

 

No je tu aj iný prípad a tým je "inteligentný" človek, ktorý kedysi tiež býval inteligentným živočíchom, ktorý dnes napr. žije nonstop pod umelým svetlom, v teple, vedľa všetkého umelého EMP a zisti, ze mu ketogénna strava nezaberá, pretože jeho mitochondrie nedokážu vodík spravovať a usudi, že ketogénna strava je len ďalší trend, ktorý má veľa negatív... 

 

A medzičasom jeho kolega, tiež "inteligentný" človek s vyštudovanými dvoma vysokými školami a PhDr, Mgr, Dr. urobí pokus v Afrike a domorodcami, kde zisti, že jedia veľa bobúľ a vlákniny, aj obilnín a sú zdravý a tak prehlási, že by sme mali jesť takéto super potraviny a ľudia na druhej strane zemegule potom vykupia eshopy a nakúpia veci ako Moringa, Spirulina,.... dúfajúc, že je to ta jediná a správna odpoveď, z ktorej sa stane nový trend... 

^^^Nepripomína to niekomu niečo??? 🤔

 

 

A ešte medzičasom tretí kolega náhodné príde na to, že ľudia ktorí sa vystavujú viac a zavčasu slnku majú nižšie riziko obezity...

 

"Nová štúdia naznačuje, že načasovanie vystavenia sa miernym úrovniam svetla môže ovplyvniť náš index telesnej hmotnosti (BMI) aj množstvo telesného tuku." Zaujímavé

 

 

https://theweighwewere.com/mean-light-timing-may-influence-body-mass-index-body-fat/  

 

 

 
Publikované : 18. novembra 2021 8:21
Emilia Mayer Huskova
(@milka)
Príspevky: 154
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky Dakujem,nádherná odpoved,Jarko.idem si ju vytlacit a vyvesím ju na chladnicku,nech ju stále mám pred  sebou.  

 
Publikované : 18. novembra 2021 11:00
Ivana reacted
Zuzana Srncova
(@temazdravie)
Príspevky: 871
ZLATÝ ČLEN
 

@milka presne toto s9m.si povedala, ja si studujem.kazdy den kusok cinuz z knizky alebo webinare  ci fora  a proste docvakava mi, ze kde je chyba, preco som.doteraz skusala vsrtko mozne /teraz vidím ze aj bobosti/, a preco to nefungovalo.

 

Teraz uvidim, ci zafunguje toto, ci uz nie som za break even pointom:)

 
Publikované : 18. novembra 2021 11:25
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2655
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@milka Dobrý nápad s vyvesením, niekedy nezaškodí niektoré veci pripomínať.

 
Publikované : 18. novembra 2021 13:11
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2655
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Ono ľudia radi jednoduché veci komplikujú, no platí to aj opačne. Keď niekto rieši napríklad makronutrienty až na gramy doslova si váži mäso, či prílohu na jednotky gramu (poznal som takých ľudí) aby trafil svoj kaloricky "rozpočet", no z dlhodobého hľadiska stojí na mieste a cíti sa viac menej rovnako po roky a poviete mu, že stačí len zjesť to, čo by rovnaké zviera ako človek v rovnakej zemepisnej šírke jedlo a bude všetko fajn, to už je príliš čudné a až príliš jednoduché.

 

 

A potom príde druhá strana mince, keď niekomu skúsite povedať, že už takmer nikto z nás nežije v rovnakých podmienkach ako 3 generácie dozadu, alebo v podmienkach ako rastie "zdravá" hruška, 10 metrov od neho, na záhrade, na slnku, ktorú chce zjesť a preto by ju v istých situáciách jest nemal, to už je zrazu moc komplikované, a nechce si vypočuť takéto "detaily" ktoré dnes hrajú veľkú úlohu,...

 

 
Publikované : 18. novembra 2021 13:12
Kuba Černý, Emilia Mayer Huskova, Ivana and 1 people reacted
Mirek Pramuka
(@coach_empigo)
Príspevky: 652
ZLATÝ ČLEN
 

Publikoval: @jaroslav-lachky

ľudia radi jednoduché veci komplikujú,

Haha😜presne tak Jaro! Rovnako tvrdim, ze je az prilis vela informacii vonku a vela "buriny". 

"MILUJEM" ak zacnu treneri na IG a FB vypisovat, ze jedzte sacharidy kedykolvek, ze je to jedno, lebo ide o kaloricky deficit 🤭😵‍💫😵. A ludia idu ako 🐑. Chyba im kriticke myslenie. 

 

 

Mirek Pramuka | Empigo

 
Publikované : 18. novembra 2021 13:48
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3901
Admin
 

@milka Článok je odvčera na webe. Verím, že pomôže. Je stručný, no výstižný a otváram ním zároveň novú sériu o hormónoch, ku ktorej sa neskôr vrátim.

 

Dnešný článok vsúvam schválne do série o Čreve, pretože v nej budeme pokračovať ďalej a už v nasledovných článkoch sa dočítaš aj o cholesterole a jeho význame v čreve a tieto info sa ti môžu zísť.

Dnes sa teda pozrieme konkrétne na Cholesterol a zistíš, prečo sa z neho stal pred pár rokmi moderný strašiak spoločnosti, no neprávom! Pozrieme sa trochu do histórie, kde zistíš, kto stojí za týmto medicínskym omylom.

 

https://jaroslavlachky.sk/podcast/audio-clanok-hormony-1-cholesterol-ako-omyl-modernej-spolocnosti/

 
Publikované : 20. novembra 2021 8:50
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3901
Admin
 

Kto radšej počúva, audio tu: 

https://open.spotify.com/episode/33VMYvlVSdPVDXB54s6HDl?si=46dc1aa593334c39  

 
Publikované : 20. novembra 2021 8:51
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3901
Admin
 

Premýšľal niekto niekedy nad tým, prečo pri rovníku, kde je veľké teplo, nie je v mori veľa rýb? Prečo je ich veľa pri póloch? Alebo prečo je väčšina života pod hladinou a na hladine nie? Môže byť dôvod, že slnečné svetlo oxiduje hladinu oceánu rovnako ako oxiduje mozgomiešny mok v našej hlave?

Môže byť toto dôvod, prečo pri rovníku, kde je hladina veľmi zoxidovaná a vyhriata, nie je dostatok kyslíka na prežitie morského života?

A môže byť tento jednoduchý fyzikálny princíp dôvodom aj toho, prečo je naša mozgová kôra (neokortex) celá ponorená v mozgomiesmlnon moku, pričom povrch neokortexu tvorí sivá hmota plná dentritov a neurónov, ktoré sa v tejto vode doslova kúpu?

Zdá sa, že áno. Presne preto je naše telo, ale aj mozgomiešny mok cez deň viac oxidovaný. Slnečné svetlo, ktoré svieti cez deň naše telo aj vodu oxiduje. To znamená, že nás uvoľňuje elektróny. Mozgomiešny mok je tvorený celý z vody a všetky tieto elektróny sú následne vpúštané do neokortikálnych buniek na povrchu mozgovej kôry.

Presne preto je hladina oceánu cez deň oxidovanä a rovnako aj mozgomiešny mok, ktorý obmýva povrch mozgu.

Rovnako úlohu majú sacharidy, ktoré oxidujú mitochondriu viac, vďaka čomu zmenia pomer NAD/NADH a slnečné svetlo naše proteíny následne mierne "roztiahne". 

 

 
Publikované : 5. októbra 2022 19:38
Rudo
 Rudo
(@rudo)
Príspevky: 9
ČLENSTVO ZDARMA
 

Ahojte všetci. Ja mam takú otázku aj na ostatných možno, že či má ešte niekto vyššie chute teraz práve ba sladké a sacharidy celkovo?

Osobne od kedy je takéto počasie, už skoro mesiac, zamračené, malo slnka tak mam omnoho vyššie chute. Myslím tak prirodzene že sa žiadajú 😀   

 
Publikované : 6. októbra 2022 6:28
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2655
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@rudo podobné chute sú pomerne normálne. V takomto období prirodzene, no dnes bývajú z rovnakého dôvodu časté chute na sladké u ľudí aj celoročne. 

Premýšľaj však nad tým prečo. Články o Adaptácii na chlad a hlavne magnetizme ti dali odpoveď.

https://jaroslavlachky.sk/category/magnetizmus/

 
Publikované : 6. októbra 2022 10:32
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2655
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Kedykoľvek tvoje telo prichádza o silu UV svetla, čo je napríklad teraz na jeseň, čo zapríčini aj pokles Redoxu, miernu pseudohypoxiu (viď posledný článok), tvoj metabolizmus spúšťa dráhu AMPK, čím zvyšuje glykolyzu v bunke. Toto je to, čo v tebe vyvolá chuť na sladké. Otázka však je, či je to jediná možnosť? Príroda ma totiž možnosti niekoľko.

 

 

Príroda vďaka tomuto vyžaduje dostatočný "ťah" kyslíka a udržať tak flow elektrónov, aby zvýšila svoj magnetizmus a mitochondria mohla pracovať

Nezabúdaj, že molekulárny kyslík je paramagnetický atóm.

 

 

Aké sú v prírode jediné 2 hlavné možnosti ako magnetizmus mitochondrie zvýšiť?

 

Ketogenna strava = veľa vodíka = veľa elektrónov = rýchly flow = o 90° indukovane magnetické pole + rotujuca FO ATP syntazy= vyšší magnetizmus 

... alebo CHLAD

 

 
Publikované : 6. októbra 2022 10:34
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2655
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Teraz si opäť pozri ešte raz obrázok vyššie aj s popisom, ktorý tým je. Prečo je hladina morskej vody cez deň zoxidovana, no život pod hladinou, kde je voda naopak chladná a redukovaná prekvitá.

 

Voda dole je pod tlakom, je bližšie magnetickemu pólu zeme z magmy a je hustejšia. 

Hustejšia znamená viac kyslíka. Viac kyslíka znamená väčšia EZ. Väčšia EZ znamená viac elektrónov.

Viac elektrónov  + chlad = vyšší magnetizmus

 

Presne preto nie je každý stav pseudohypoxie iba chronický a zlý. Preto je malé bábätko 9 mesiacov v brušku matky prirodzene hypoxicke a je to preňho benefit, pretože tam pláva v hustej amniotickej kvapaline a zažíva chlad. Vtedy majú schválne mnohé mitochondrie v tele limitovaný prísun kyslíka, aby spomalili metabolický obrat a dieťatko sa nevyvinulo predčasne a ani s nejakým nádorom. Keď sa však narodí, začne dýchať, voda tam už nie je a vtedy sa podmienky menia. 👍

 
Publikované : 6. októbra 2022 10:41
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2655
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Moja osobná spotreba sacharidov je momentálne od začiatku Septembra niekde medzi 0 až 30 gramov už podľa toho či zjem cez deň nejaké oriešky, mliečne produkty alebo trochu zeleniny a chuť na sacharidy je nulová a ani ich nepotrebujem. 

Väčšina ľudí však nie je (žiaľ) ochotná zmeniť spôsob zmýšľania nad stravou, ktorý je nám roky "vtĺkaný" a radšej budú siahať neustále po sacharidov a tiež nie sú ochotný zažívať chlad (pohodlnosť a spoločenské nesprávne "dogmy).

 

Položím však otázku na ktorú nech si v duchu odpovie každý sám, kto túto vetvu číta:

"Kedy je podľa teba najlepšie ísť brúsiť nôž?"

 

Moja odpoveď a kľudne napíš vlastnú: "Najlepšie predtým, ako ho budem potrebovať. Inými slovami mat ho preventívne nabrúsený a udržiavať ho."

 

 

 
Publikované : 6. októbra 2022 10:49
Kuba Černý and Rudo reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2655
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

^^^ Toto je dôvod, prečo je Chlad náš priateľ.

Aj keď po malých a krátkych krokoch, no hlavne ho nezatratit, pretože ho môže zažívať občas úplne každý a nepotrebuje na to nič, ani cent (čo býva najčastejšou výhovorkou ľudí takmer u čohokoľvek) !

 

Ba čo viac, keď stupne u človeka jeho endogenny magnetizmus, začne priťahovať tie veci, ktoré priťahovať má. To sa týka ľudí, myšlienok, a ďalšieho

 
Publikované : 6. októbra 2022 10:52
Kuba Černý and Rudo reacted
Kuba Černý
(@jakub-kuba-cernyseznam-cz)
Príspevky: 360
ZLATÝ ČLEN Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @jaroslav-lachky

^^^ Toto je dôvod, prečo je Chlad náš priateľ.

Aj keď po malých a krátkych krokoch, no hlavne ho nezatratit, pretože ho môže zažívať občas úplne každý a nepotrebuje na to nič, ani cent (čo býva najčastejšou výhovorkou ľudí takmer u čohokoľvek) !

 

Ba čo viac, keď stupne u človeka jeho endogenny magnetizmus, začne priťahovať tie veci, ktoré priťahovať má. To sa týka ľudí, myšlienok, a ďalšieho

@jaroslavlachky Tomu říkám další motivace.. nebo spíše další hodnotnější význam, proč mít chlad rád 🙂 Minimum lidí ví, proč je chlad pro zdraví nepostradatelný (vždyť sám víš Jaro) Já sám chlad využívám už pár let,(dříve hala bala 🙂) ale teprve teď v něm vidím díky tobě Jaro úplně jinou hodnotu a mám k němu radikálně jiný vztah 🙏

 
Publikované : 6. októbra 2022 12:53
Rudo reacted
Zdieľať: