Sacharidy v letnom ...
 
Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Sacharidy v letnom období

52 Príspevky
10 Užívatelia
38 Likes
372 Videní
Tomas
(@tomas)
Príspevky: 20
ČLENSTVO ZDARMA
Zakladateľ témy
 

Ahojte všetci 🙂  

Zamýšľam sa nad takou vecou a zaujímal by ma názor viacerých tu, aj tvoj Jaro samozrejme. Je konzumácia sacharidov a teda aj cukrov vhodná, alebo dokonca prospešná v letnom a slnečnom období? Vychádzam aj z tvojich blogov a ak dobre chápem tak dodržiavanie sezonnosti je vhodné no zároveň častokrát spomínaš že na konzumáciu musíme mať dobré mitochondrie, a teda že mnohokrát je preto potom vhodná ketogenna strava, viac tukov.  

Čiže napríklad v takomto období, keď je už teplo a dlho svetlo je ich konzumácia fajn alebo ma aj výhody? (za predpokladu že človek nemá žiadne problémy samozrejme). Diky     

 
Publikované : 11. mája 2021 10:48
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Ahoj @tomas

Áno správne chápeš a teší ma, že aj po už takejto relatívne krátkej dobe písania blogov.

Len ti pripomeniem to najhlavnejšie 

➡️ REDOX ⬅️ 

 

Poznáš tu známu vetu, že sacharidy sú dobrý sluha, ale zlý pán? Určite áno. Vieš však v čom je táto veta zavádzajúca? Hneď v prvom slove.

 

Sacharidy nie sú ani zlý sluha, ani pán. Toto slovo tam nemá čo hľadať, pretože je to REDOX.

REDOX je tvojim dobrým sluhom, alebo zlým pánom (keď ho máš znížený). Vtedy sa takto zdajú byť aj sacharidy.

 

Ak má človek REDOX znížený, pretože robí nesprávne voľby (zvyčajne nevedomky), vysoká konzumácia sacharidov u neho nie je správna. Najskôr musí fixnut svoj redox a potom zaradiť sacharidy, alebo to robiť súčasne a toto obdobie, ktoré na SK teraz máme, je na to vhodné, pretože máme silné solárne žiarenie, ktoré sa dá pomerne dobre využiť.

 

Napríklad dnes máme u nás už UV Index 6 a UVB svetlo svieti nejakých 8 hodín, no o mesiac bude UV index už 9 a UVB svetlo bude svietiť až 9 hodín (toto myslím napr. pre stredné Slovensko a 0.m.n.m

 

Inde na Slovensku to môže byť ešte viac. To znamená, že teraz je u nás obrovský kvantovým výťažok a rastlinky vďaka tomu vytvoria veľa cukru a sacharidov a rovnako ich môžu jesť živočíchy, pretože ich REDOX bude vdaka slnku tiež "brutálny" 😉

 
Publikované : 11. mája 2021 17:50
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @tomas

Čiže napríklad v takomto období, keď je už teplo a dlho svetlo je ich konzumácia fajn alebo ma aj výhody?

Ak sa inak nemýlim, ty si bol aj na nedávnom webinári o chlade, ktorý som minulý týždeň vysielal, takže by si tomu, čo teraz napíšem, mal pochopiť ešte lepšie (kľudne si pusti potom ešte raz záznam aj tu časť o štítnej žľaze 😃)

 

⬇️⬇️⬇️
Sacharidy rastú v dlhých slnečných mesiacoch, kedy je aj silná fotosyntéza (vonku je totižto veľa deutéria aj UV svetla).

 

Takéto sezónne sacharidy nám potom môžu napríklad zvýšiť hladinu voľného T3, ale iba ak je vonku aj silné slnečné svetlo. 

Zvýšený T3 potom konvertuje LDL cholesterol a vytvorí z neho pregnenolón, no všetko iba za predpokladu, že skutočne danú sezónu zažijeme a naša koža aj oči načerpajú dané svetlo.

 

 

 

V tomto prípade potom, keď sa pregnenolón zvyšuje, naša pečeň dostáva trochu "pohov" a nemusí tvoriť toľko cholesterolu, ktorý prirodzene klesne.

 

Ak tie isté sacharidy zjeme, keď vonku silné slnečné svetlo nie je, efekt nebude rovnaký! 

 
Publikované : 11. mája 2021 17:54
Tomas
(@tomas)
Príspevky: 20
ČLENSTVO ZDARMA
Zakladateľ témy
 

Takže nezastavas ani ketogennou stravu po celý rok ale skôr v zime však? Ako si to aj vo webinári o chlade hovoril.:) Inak nejako tak aj prirodzene robím aj keď nie úplne je to ale viac tučne jedla v zime, aj to tak cítim da sa povedať.             

 
Publikované : 13. mája 2021 8:29
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@tomas Presne. Ľudia ktorí odporúčajú ketogénnu stravu po celý rok nechápu tomu, prečo a aké benefity takáto strava vlastne má >> zníženie množstva deutéria v matrixe mitochondrie, kde prebieha krebsov cyklus.

 

Sacharidy obsahujú elektróny s vyššou energiou, ktoré vstupujú na membránu mitochondrie cez komplex 1, čo znamená, že na ich asimiláciu potrebujeme UV svetlo z vonku. Prečo? Pretože prvý komplex je miesto, ktoré obsahuje pár NAD/NADH (sú ako deň a noc), pričom oba sú to fluorofórne proteíny, čo znamená, že absorbujú UV, ale ho aj vylučujú. V ľudskej reči to znamená toľko, že na to, aby sa vodík zo sacharidu v mitochondrii spracoval, musia tieto proteíny absorbovať UV svetlo. Preto fotosyntéza vyrába niektoré plody iba v slnečných mesiacoch. Druhá strana je však tuk a ketogénna strava

 

V čom je konzumácia tuku iná? Mastné kyseliny s dlhším reťazcom neprechádzajú do mitochondrie cez prvý komplex a teda nespotrebúvajú proteínový pár NAD/NADH. Nevyžadujú teda toľko UV zvonku a taktiež do mitochondrie privedú hromadu elektrónov, ktoré síce nenesú takú silu ako elektróny v glukóze, no je ich veľa. 

 

Čo však taký kokosový olej. 

Kokosový olej je podobný ako glukóza, pretože zkonzumuje rovnaké množstvo proteínu NAD. Je to tropický tuk a má tiež sezónny charakter. Poskytuje v ETC menší flow elektrónov, ako mastné kyseliny s dlhým reťazcom, takže na vyrovnanie deficitu vyžaduje slnečné svetlo a uzemnenie. Preto sú tieto tuky prítomné v období sucha v tropických krajinách, kedy nemajú v okolí veľa vody pre fotosyntézu a teda tvorbu ovocia a glukózy. Tuk vo forme kokosového oleja im to vynahradí, avšak iba vtedy, ak sú vystavený lokálnym podmienkam (silnému solárnemu žiareniu a povrchu zeme).

 

Skús sa zamyslieť, či to má rovnaký efekt, ak ľudia preferujú takúto stravu mimo sezóny a bez kontextu kvantovej a cirkadiálnej biológie... 

Odpoveď je nie 

 
Publikované : 13. mája 2021 19:12
Ivana and Tomas reacted
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Pripájam aj video z pripravovaného EKURZU, ktorý bude čoskoro na webe. Minulý týźdeň som ho strihal a celkom sa hodí 😉 

 

 
Publikované : 13. mája 2021 19:15
(@martina)
Príspevky: 12
ČLENSTVO ZDARMA
 

@jaroslavlachky mozem sa spytat kedy bude ekurz dokonceny? vdaka 🙂   

 
Publikované : 16. mája 2021 13:06
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3886
Admin
 

@martina Ahoj. Zatiaľ to vyzerá, že tak o 2 až 3 týždne by mohol byť spustený. 

Jediná "brzda", čo je je úložisko. Videa na web nahrávam cez server, ktorý má týždenný limit, takže za týždeň dokážem nahrať iba zopár 🙂

 
Publikované : 16. mája 2021 16:32
Zuzana Srncova
(@temazdravie)
Príspevky: 863
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky JAro, potrebujem si ujasnit.

1. ak clovek nema ok mitochondrie, mal by aj v lete jest ketogenne, kym sa opravia

2. ak clovek ma ok mitochondrie, ale sedi aj pocas leta v kancelarii a nevystavuje sa prostrediu, pre jeho zdravie je lepsie jest keto, ano?

3. ked ma clovek kancelarsku pracu, ako/kolko sa musi v lete vystavovat prostrediu, aby mohol jest sachry?

4. silne UV svetlo (naprv v lete u nas) zvysuje redox mitochondrie? chapem to spravne? Cize napriklad zdravy clovek, ak sa stravuje sezonne a vystavuje sa prostrediu sezonne, tak redox mitochondrii tohoto cloveka je v lete vyssi a v zime nizsi?

 

Dakujem

 
Publikované : 16. novembra 2021 9:50
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@zuzana12345

1. Áno, ber to ako jednorazový proces, ktorý ti získa zopár "rezerv". Inak je ketogénna strava v lete nezmysel. Pointou je pentozovy cyklus

 

2. Hej. Hydratácia, ketogénna strava dostatok vitamínu A s DHA musua byť. Uvedom si, že takýto človek je odkázaný väčšiu časť dňa na glykolýzu, aj keď je nalačno, a teda chce čo najviac ATP vytvoriť z oxidácia tuku. Preto ho musi jest viac. Bez dostatku ATP pôjde neustále na väčší a väčší deficit.

 

3. Neexistuje jedna správna odpoveď. No napríklad tvoje krvne testy ti veľa napovedia. Ak budú steroidné hormóny znížené, vieš, že niekde musíš pridať a robiť viac "nenormálnych" vecí, aby si sa dostala na to, čo je pre tvoju biológiu normálne (nie pre spoločnosť a nové štandardy) ⬇️

https://jaroslavlachky.sk/clenska-zona/forum/pytaj-sa-spytaj-sa-jara-na-cokolvek/sacharidy-a-cvicenie-v-zimnom-obdobi/#post-3793

 

 

4. Áno presne. Aj to je dôvod, prečo mu v lete sacharidy nijako neublížila a paradoxne ketogénna strava a napchavanie sa tukmi vtedy, kedy chcú mitochondrie "odpočívať" môže

 
Publikované : 16. novembra 2021 10:43
Emilia Mayer Huskova
(@milka)
Príspevky: 154
ZLATÝ ČLEN
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@milka nový blog Hormony #1 cholesterol ako najväčší omyl spoločnosti ti odpovie Milka.

Zrejme ho uverejním skôr možno už v piatok, takže cez newsletter o ňom budeš vedieť prvá 

 
Publikované : 16. novembra 2021 11:37
Emilia Mayer Huskova
(@milka)
Príspevky: 154
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky Vdakaaaaa !

 
Publikované : 16. novembra 2021 11:40
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@milka No napíšem ešte toto, kým budeš čítať článok.

Napadlo niekoho Niekedy prečo majú ľudia pred infarktom zvýšenú hladinu LDL cholesterolu a tiež keto Latky? Prečo ich telo uvoľní do krvi viac ketónov aj cholesterol? Odpoveď nechám visieť vo vzduchu, no napíšem ešte druhý príklad, aby to nelakalo človeka na lineárne myslenie že ten zvýšený cholesterol a zvýšené ketóny sú zodpovedné za infarkt.

 

 

Ak si sadne terorista do autobusu a príde na letisko, kde vysadne a odpáli letisko, je na vine autobus? Čo ak by potom všetky autobusy stopli? Vyrieši sa situácia? Alebo si terorista najde inu cestu?...

 

Dnes ľudia berú viac statinov ako kedykoľvek predtým a tiež jedia nízko tukovú stravu, no napriek tomu chorobnosť vzrastá. Je teda na vine ten cholesterol a tuk? Alebo ich majú ľudia zvýšené v krvi z nejakého iného dôvodu? 

 
Publikované : 16. novembra 2021 11:41
Emilia Mayer Huskova
(@milka)
Príspevky: 154
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky nasla som nový clánok,kde sa tá lipotoxicita na ludských bunkách nepotvrdila.len na bb. hlodavcov.

https://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12986-021-00541-8

 
Publikované : 16. novembra 2021 11:55
Zuzana Srncova
(@temazdravie)
Príspevky: 863
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky

2. ak clovek ma ok mitochondrie, ale sedi aj pocas leta v kancelarii a nevystavuje sa prostrediu, pre jeho zdravie je lepsie jest keto, ano?

odpoved: Hej. Hydratácia, ketogénna strava dostatok vitamínu A s DHA musua byť. Uvedom si, že takýto človek je odkázaný väčšiu časť dňa na glykolýzu, aj keď je nalačno, a teda chce čo najviac ATP vytvoriť z oxidácia tuku. Preto ho musi jest viac. Bez dostatku ATP pôjde neustále na väčší a väčší deficit.

Ak ma takyto clovek perfektne mitochondrie, aj tak ficia v takomto prostredi na glykolyze?

UPlne cely den?

Ak napr. vybehnem cez obed von, na slnko? 

Ci v case, ked sedim vnutri ficia na glykolyze a v case, ked som vonku tak moze byt aj beta oxidacia?

 

 
Publikované : 16. novembra 2021 12:06
Zuzana Srncova
(@temazdravie)
Príspevky: 863
ZLATÝ ČLEN
 

4. silne UV svetlo (naprv v lete u nas) zvysuje redox mitochondrie? chapem to spravne? Cize napriklad zdravy clovek, ak sa stravuje sezonne a vystavuje sa prostrediu sezonne, tak redox mitochondrii tohoto cloveka je v lete vyssi a v zime nizsi?

 odpoved:

Áno presne. Aj to je dôvod, prečo mu v lete sacharidy nijako neublížila a paradoxne ketogénna strava a napchavanie sa tukmi vtedy, kedy chcú mitochondrie "odpočívať" môže

 

@jaroslav-lachky

 

cize ked som v lete vystavena prostrediu, a mitochondrie uz su "zreparovane", tak konzumacia tukov moze ublizit? ako moze ublizit?

 
Publikované : 16. novembra 2021 12:10
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3886
Admin
 
Publikoval: @milka

nasla som nový clánok,kde sa tá lipotoxicita na ludských bunkách nepotvrdila.len na bb. hlodavcov.

Kto by to bol povedal, že nasýtené tuky nie sú toxické. 

 
Publikované : 16. novembra 2021 19:41
Emilia Mayer Huskova
(@milka)
Príspevky: 154
ZLATÝ ČLEN
 

@jaroslavlachky Hihihi,ved by sme sa doteraz nedozili,keby boli toxické,to len mudrlanti vedci chcú vselico dokazovať. 

 
Publikované : 16. novembra 2021 20:45
Ivana reacted
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3886
Admin
 

@milka 😆 👍 

 
Publikované : 17. novembra 2021 12:11
Stránka 1 / 3
Zdieľať: