Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.
⇒ PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo
predpokladam,ze aj ten upadok /rozpad steroidnych hormonov nieco trva, preto je jasne,ze ked je leto, je to idealne obdobie na vseobecny rast.
Áno presne tak Miro. 🙂
Preto aj medvede a iné zvieratká intuitívne vedia kedy sa parit kedy uložiť na spánok a tiež kedy ma mlaďa najvyššiu šancu prežiť a mat dostatok výživy po pôrode.
Kedze z pohladu starnutia,kazdy mame inu rychlost (biologicke hodiny) predpokladam, ze pre niekoho aj v 50tke moze byt vhodne naberat svaly,pretoze este nemusi mat tak velku heteroplazmiu, ak z hladiska epigenetiky ma dispoziciu na to.
Je to velmi individualne. Ale ked by sme to generalizovali, tak je to uz menej vhodne
Tiež si to myslím, súhlasím 🤔 ale urcite veľa záleží za prvé, od tipu postavy (pretože vzhľadom na kostru u nesieme iste množstvo hmoty) cca myslím na kg kosti 5 kg svalu.
A druhá vec je stav a tip svalových vlákien. Hypertrofia môže zasahovať rôzne rast, či už 2X, 2A a 2B,takze aj podľa toho, ale určite kvalitné, objemné malé a výkonné svalstvo, ktoré nie je držané na silu, do príliš vysokého veku ma benefit
@jaroslav-lachky ako si predstavujes proceduru? Po vykone resp. pocas? Aku frekvenciu mas na mysli?
Ohľadom procedúry, ja by som si predstavoval na strope panely, s vhodnou vlnovou dĺžkou (bolo by ich viac) a veľmi malú intenzitu. Okolo 0,5 mW/cm2 a počas cvičenia.
Dúfam ze sa mi časom kamaráta podarí k tomu presvedčiť ak bude mať čas, čo trénuje jogu ale to sú ešte roky ak sa mi podarí 🤔
@jaroslav-lachky Inac existuju lampy, ktore vedia svietit urcite farebne spektrum. Vidis to ako vhodnu moznost ako to katalizovat? Lebo vsetko ma aj vyhody a nevyhody. Ako casto vravis, aby to nebolo vytrhnute z kontextu.
Práve preto. Napíš aké lampy myslíš, pretože skutočne veľa (veľká intenzita), aj nevhodné vlnové dĺžky môžu ublížiť. Podobne ako aj červené svetlo môže spôsobiť zákal na oku, rovnako ako modré z obrazovky, ak človek nevie intenzitu a preženie to dlhodobo.
Vždy platí, že aj dávka môže bst jed podobne ako aj s čistou vodou sa môžeme zabiť
V starobe je dolezite chranit srdce a mozog. Svata pravda.
Rast podpori strava bohata aj na deuterium spolu s UV. Lepsie je asi cim riedsia strava,tym lepsie (rozmixovana)? Tym sa zvysi aj rychlost vstrebavania zivin?Ale netrpi tym mikrobiom? Rychlost sa da regulovat vlakninou a tukmi. Je samozrejme jasne,ze kombinovat tuky a sacharidy nie je cesta k uspechu.
Precitaj si najskôr toto Miro, myslím, že k tomu budeš mat co dodať a potom sa spýtaj kľudne znovu. Niečo som tam naznačil z mojich myšlienkových pochodov k tomuto:
Kratko odbocim ku strave: kesu oriesky obsahuju aj vela sacharidov aj tuku. Co ty ma to?
Kešu nepovažujem za oriešok ani co sa spôsobu ich rastu týka. Je to podobné ako rozdiel medzi hruškou.
Kešu je určené na iné veci, a predovšetkým pre rastlinku a nie živočícha aby mal z nej kvalitný vodík na tvorbu VODY a ATP.
Čiže kešu pre chuť jesť OK, ale ako plnohodnotnú stravu nie. Ja osobne ich takmer nejem, iba občas z chuti
Moj nazor urcite velmi dobre poznas: dolezite je veci drzat v rovnovahe s prirodou.
To veru poznám, aj preto som rád že sme sa našli takto 💪😉
Dobre si napísal to "v súlade s prírodou", pretože veľa ľudí si myslí, že máme mať stravu v rovnováhe a všetko v rovnováhe a to je pravý opak reality. Príroda nepracuje takto, ale náš drží ďaleko od rovnovážneho stavu, a energiu využíva na ŽIVOT.
@jaroslav-lachky K tomu prezuvaniu: sliny obsahuju enzymy,
ktore pomahaju sacharidy rozkladat uz v ustach. Dlzka nasho zivota je zavisla vo celkej miere od enzymov. Ja stale vravim,ze nieco zjest,neznamena to aj stravit. Enzymaticko-probioticka strava je klucova. Ak organizmus nedokaze nieco v creve stravit(nema enzymy),hnije to alebo fermentuje.
Stari ludia uz velmi maso nejedia, nestravili by ho. Preto je vela dochodcov vegetarianov.
Stari ludia jedia aj menej. Tu staci ak budu jest hlavne ryby, vajcia maslo, zeleninu,ovocie ,ryzu, zemiaky v lete a v zime fermentovsnu zeleninu.
Mirek Pramuka | @coach_empigo
@empigo-osobny-trener-kosice plne súhlasím Miro, až na tu poslednú časť.
Ide však aj o enzynaticku činnosť a ako pri mnohom ďalšom, častejšie používanie = opotrebenie = častejšie nahrádzanie = vyššia ubikvitinacia.
Mňa skôr pri tomto v minulosti zaujalo to, že skutočne nám ostali emzymi na rozklad sacharidov, KO oproti iným druhom sa nám veľmi skrátil apendix aj tenké črevo a sacharidy sa práve tam, s prístupom ku kyslíku dobre rozkladajú. Tiež sa nám skrátenín apendixu znížila "zásoba" mikrobiomu v prípade narušenia črevnej flóry, čo poukazuje na to, že sme neboli za tak zvyknutý na vysoký prísun deutéria, ani fitatov a ďalších antinuttientov v strave, ako napr. opice.
Tiež sme preto pravdepodobne stratili schopnosť tvorí vitamín C, aj keď sme ho toľko nejedli. Čiže skutočne všetko poukazuje na to, že základna "stavebná" strava, na ktorej nás druh najviac prosperovať bola viac proteínova a tuková, a zároveň objemovo menšia, pretože musela zapájať viac hrubé črevo, čo pasuje práve na mäkkýše, ustrice, ryby a neskôr mäso a vysokosacharidová obilninami preplnená strava prišla až neskôr, cca 12 tisíc rokov dozadu, s príchodom poľnohospodárska, kedy nás druh začal trochu atrofovat, čo sa sttavy týka.
A veru pravda s tou vetou s jedení a s trávení. Niekedy je v tomto ponímaní aj počítanie kalórií takéto, keď síce prijme podľa kalkulačky, no telo hovorí niečo iné, zrkadlo tiež, pocíti tiež a zdravie podobne.
Stari ludia uz velmi maso nejedia, nestravili by ho. Preto je vela dochodcov vegetarianov.
Stari ludia jedia aj menej. Tu staci ak budu jest hlavne ryby, vajcia maslo, zeleninu,ovocie ,ryzu, zemiaky v lete a v zime fermentovsnu zeleninu.
Súhlas. Len tu je problém opäť už trochu aj spoločnosť, lebo dávnejšie starí ľudia nejedli niektoré veci preto, lebo sa im to horšie, no dnes sú do toho viac menej spoločnosťou tlačený a postupne sa to nahrádza viac a viac...
Napríklad keď v minulosti horšie prežúvali, podobne ako malé dieťatko bez zubov, zjedli hud v lete niečo takéto (zelenina, ovocie plne vody, apod.), alebo naopak nejaký menší kus napríklad z pečienky, ryby, ustrice, ktorý nemuseli žuť, cez krk prešiel a v tráviacom trakte sa rozložil, no nie tak rýchlo ako sacharid = dlhšia sytosť = lepší FIAF.
@jaroslavlachky Spousta aha momentů! 🙏😍 Díky za přelomové informace a zajímavosti i z "antropologie". 😊
@michaelam Rado sa stalo Miška 😊 Nech informácie poslúžia
Na záver otázka, ktorú som položil včera. Prečo aj človek, ktorý je na keto strave a hlavne sa adaptuje na chlad bude mať v krvi Glykovaný hemoglobín stabilný? Prečo je to preňho výhoda???
Tipujem že ochrana...?
Dôvod prečo je ten, že pôsobenie a funkcia aj SHBG, vrátane hemoglobínu je kvantovana. To znamená, že sú veľmi špecifické a riadené svetlom.
To, čo ich obmedzuje v našej krvi je UVA a UVB svetlo, ktorého ako viete, mame najviac v lete. Konkrétne od 29. Februára do 20 októbra (cca) kedy mame aj UVB.
Práve silné UV svetlo znižuje pôsobenie pohlavných hormónov ao testosterón, či estradiol (2. estrogén), pretože slnko nás prirodzene zbavuje deutéria. Čo to znamená? Že SHBG musí robiť svoju prácu dobre a to inak počas denného svetla a tmy, tiež inak v rámci sezóny, aby chránil pohlavné hormóny, ich receptory a naše bunky.
Priemerná asociačná konštanta SHBG pre testosterón je približne 1 x 10^9 l/mol, v porovnaní s albumínom 3 x 10^4 l/mol. To väčšie číslo znamená, že SHBG viaže svoj ligand (testosterón) niekoľkonásobne pevnejšie ako albumín. Je to preto, že SHBG má v sebe viac deutéria ako iné proteíny a práve túto váhu a rozdielne magnetické vlastnosti deuteria využíva ako našu ochranu.
Presne preto bude mať v letnych a normálnych podmienkach (mimo adaptácie na chlad, čo je väčšina priemerných ľudí) človek hladiny SHBG nižšie. O pohyb deuteria sa stará slnečné žiarenie a zároveň je v krvi ráno viac steroidného hormónu, ktorý deuterium do tkaniva dopraví. Presne ako to máte napísané v pdf protokole o krvných testoch. Avšak naopak, v niektorých situáciách, kedy je naša krvná plazma zbavená deuteria viac, ako je to napr. v chlade, SHBG stupne aby nás ochránilo naviazaním deuteria, aj adekvátneho hormónu.
Rovnako aj hemoglobín. Čím viac deuteria (glykácie) je v krvi človeka, tým sa bude viac naň lepiť a tým vyšší Glykovaný hemoglobín bude. Bude to však vždy v rámci kontextu a plne kvantované. To znamená, že ak naše telo prichádza o Redox, napätie v mitochondrii klesá a mitochondria prestáva pracovať, v krvi stúpa glukóza viac, ako inzulín, pretože naň strácame citlivosť. Tento Glykovaný hemoglobín preto stupne príliš. To je stav, kedy už aj lekár diagnostikuje cukrovku hoci nemá ani len potuchy, ako to spolu súvisí a prečo sa to dá vyčítať ďaleko ďaleko predtým, pred prepukunutím cukrovky, podľa krvných testov, ako napríklad skóre inzulínu a glukózy nalačno.
Môže byť aj toto dôvod, prečo sa v mnohých štúdiách ukázalo, že ženy s gestačným diabetes mellitus (tehotenská cukrovka) majú nižšie hladiny SHBG v krvi ako tehotné ženy s normálnou toleranciou glukózy?
Pretože presne toto sa ukázalo byť pravda. Cirkulujúce koncentrácie SHBG predstavujú dokonca potenciálne užitočný nový biomarker na predikciu rizika tehotenskej cukrovky nad rámec v súčasnosti stanovených klinických a demografických rizikových faktorov.
https://bmcwomenshealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12905-017-0373-3
Každý kto čítal pozorne články Črevo a mozog by to mal už dávno vedieť. Jasne som tam písal, myslím z v článku #8 o vývoji dieťaťa a ketoze, že matka sa v treťom trimestri dokonca stáva prirodzene rezistentnou na Inzulín. Má to svoj zmysel. Evolučný a biologicky zmysel.
Tento patologický stav gestačneho diabetu vzniká typicky v 2. – 3. trimestri gravidity a pri nedostatočnej kompenzácii predstavuje zvýšené riziko pre matku aj dieťa. To znamená, že v tomto období u matky prirodzene mierne stúpa hladina glukózy v krvi (z nejakého dôležitého dôvodu) a ak jej telo pracuje a má dostatočnú citlivosť na leptin, vyprodukuje v pečeni viac vizacich globulinov, ktoré jej s tým pomôžu.
Ďalšie články v sérii hormóny, kde uvidíte ako naše telo dokáže pomocou Pentózového cyklu tvoriť nie len glukózu z oxidácie tuku, ale ešte mnoho viac... Budú tieto veci dávať lepší zmysel.
Tiež každý po najbližších dvoch článkoch verím pochopí, prečo ženy, ktorým sa podarí prirodzene otehotnieť, získajú dokonca lepší sexuálny "drive", začnú im lepšie rast vlasy,... Všetko je to efekt nadobudnutia kontroly nad deuteriom v správnych tkanivách, vďaka dostatku progesterónu.
To je hneď druhý hormón, ktorý vzniká z Pregnenolónu. A Pregnenolón tvoria naše mitochondrie. Práve o tomto bude nový článok Hormóny #5 Mitochondrie a tvorba Pregnenolónu, ktorý bude zverejnený zrejme zajtra alebo v sobotu.
Jediné čo treba, je čítať /počúvať pozorne 👍