Zdieľať:
Upozornenia
Vyčistiť všetko

Pre zapojenie sa do fóra musíte byť prihlásený. Účet si vytvoríte Zdarma a ak chcete získať prístup aj k súkromnému fóru, môžete sa pridať medzi prémium členov.


PRIHLÁSENIE | Prémium Členstvo

 

Amalgam

13 Príspevky
6 Užívatelia
2 Likes
81 Videní
Zuzi
 Zuzi
(@zuzi)
Príspevky: 124
ZLATÝ ČLEN
Zakladateľ témy
 

Este otazka co sa tyka amalgamu- uz som to velakrat riesila na inych skupinach ale nenasla som riesenie. Biele plomby su totiz tiez zdraviu skodlive. A hlavne vydrzia velmi malo oproti amalgamu a treba ich casto menit (biela plomba ti vydrzi 5-10rokov, amalgam aj 50 ak je dobre spraveny) Je mi jasne ze idealna je prevencia ale co v pripade ak je clovek uz zaamalgamovany?

 
Publikované : 12. augusta 2020 19:48
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

V prvom rade napíšem pre niekoho, kto nevie, že amalgám je zliatina ORTUTI a iných kovov a využíva sa teda aj v zubárastve a lekárstve. Napr. v blombách v minulosti. 

 

Čo sa odpovede na otázku týka, možno ťa prekvapím, ale tu príde na radu individuálna situácia daného človeka. To znamená, že miesto kde človek žije (hustota obyvateľov), krajina, jeho zdravie a hlavne AKO by si ju chcel dať odstrániť. 

 

 

Myslím si, že ak už to niekto ma v zuboch, môže si narobiť viac škody ako osohu, ak si ju nechá vybrať. Obzvlášť nesprávne u zubára, ktorý používa neadekvátne nástroje a nie je informovaný novými štúdiami, napríklad aj o SVETLE. 

 

Naopak zas niekto si ju môže nechať, ani o tom nevie a možno mu spôsobuje problémy, ak žije vo veľkom meste neustále obklopený umelým vlnením a modrým svetlom. Myslím si však, že väčšina ľudí u nás sa nemá čoho obávať a neriešil by som to. Možno niekde v zahraničí, vo ozaj veľkom meste, alebo ak má človek vážnejšie problémy a ma peniaze na zubára, ktorému povie presne ČO a AKO si chce nechať spraviť. Veľa zubárov by bolo asi zaskočených keby im o tom povieš, že si neželáš, aby ti svietil do ísť z jeho žiarovkou, pretože ti tým môže spôsobiť problémy. 

 
Publikované : 13. augusta 2020 9:18
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@zuzi

Okolo ortuti je toho veľa, preto sa často aj radi vyhýbať rybám a iným toxickým veciam, no o tom som písal v ďalšom fóre. Ortuť však ako každý chemický prvok má svoju SPEKTRÁLNU STOPU. To znamená, že absorbuje aj vylučuje radiáciu (svetlo). 
 
 
Ortuť zachytáva svetlo od UV, potom vo fialovej, modrej, tyrkysovej aj žltej až oranžovej. 
 
 
Avšak jeho emisia má veľký PEAK v modrej a fialovej (404, 407 až 491 nm) 
 
 
Práve modrá farba je ta, ktorá tvorí NADMERNÉ VOĽNÉ RADIKÁLY V TELE a v tkanivách. 
 
Nie ze by modrá bola zlá farba to nie, akurát že v slnku je vzd y prítomná s ostatnými farbami a najmä s červenou, ktorá je zodpovedná za správne fungovanie mitochondrie aj odstraňovanie voľných radikálov a RECYKLÁCIU VITNAINU A (o tomto sa v knihe dočítaš). 
 
 
Dnes už aj spoločnosti vedia, že predajom LED lámp s vysokým modrým komponentom majú ľudia zvýšenú tvorbu voľných radikálov, avšak myslíš, že sa to dostáva ľahko von? Pozri napríklad toto 
 
 
 
Citujem odtiaľ: 
 
In dentistry, blue light is widely used for tooth bleaching and restoration procedures involving composite resin. In addition, many dentists use magnification loupes to enable them to provide more accurate dental treatment. Therefore, the use of light is indispensable in dental treatment. However, light can cause various toxicities, and thermal injuries caused by light irradiation are regarded as particularly important. In recent years, the eye damage and non-thermal injuries caused by blue light, the so-called “blue light hazard”, have gained attention." 
 
 
Publikované : 13. augusta 2020 9:19
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
 

Cize ak dobre rozumiem pri vyberani blomby alebo pri inom zakroku moze zubar sposobit tazkosti ak pouziva silne led svetlo? A aj tie biele svetla su take alebo je biela ina? 

 
Publikované : 13. augusta 2020 10:35
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@simona-b Áno aj nie. Ono je ťažko povedať, pretože to závisí prioritne asi od zubára, ako pracuje a tak, no niektoré dáta naznačujú, že aj blomby a amalgam môžu korelovat s obsahon ortuti v tele. (Drasch et al. 1994;Guzzi et al. 2006;Björkman et al. 2007;Mutter et al. 2007;Mutter 2011).

 

Teda aj pri nesprávnom vyberaní a ešte s použitím nevhodného svetla, môže ortuť ostať v niektorých tkanivách, kde spôsobí problém s nadmernou tvorbou voľných radikálov, cim môže zničiť veľa vecí a zhoršiť stav danej časti tela a rýchlejšie zostárne (okrem iného). 

 

Ak by naopak použil pri zákroku súčasne aj červenú a infračervené lampu so správnou intenzitou, je to už iná reč. Ono to teraz notbi znie ako scifi, ale všetky dáta sú dobré publikované a sú vonku, len potrvá nejaký čas, kým sa to rozšíri. Teraz možno niekomu príde smiešne, že ja mám napríklad doma na strope infračervené svetlo a nechcem svietiť večer normálne, no o pár rokov to bude iné. Potom možno keď prídeš k lekárovi niekde a vtiahne na teba takúto lampu, sa budeš dívať na neho, že aké VYCHYTAVKY má 😁

 

 

Ono keď si aj vezmeš, že napríklad pri fyzioterapii sa využívajú rôzne magnetické terapie, nahrievanie, svetlo a nikto si nemyslí že je to blud, no zvyčajne je, pretože to používajú nesprávne a nerozumejú tomu. Avšak vedia, že to má benefity a preto to používajú.... 

 
Publikované : 13. augusta 2020 12:01
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 
Publikoval: @simona-b

A aj tie biele svetla su take alebo je biela ina? 

A k tým svetlám, máš asi na mysli normálnu LED žiarovku, ktorá svieti na bielo však? To sa tiež bavíme o vysokej modrej zložke. Ta biela farba je práveže výsledok toho, že daný materiál v žiarovke farby nepohlcuje. 

 

Pozri napr. toto. Je to krátke a veľmi pekné video a dozvieš sa ako sa vyrábajú displeje a prečo sú biele, pričom v skutočnosti vyžarujú veľa modrej. 

 

 

 

Toto si teda nemýľ. Aj displej má zvyčajne bielu farbu keď je jas naplno, no tá biela je v skutočnosti, pretože nepohlcuje farby, ale všetky dobre reflektuje. Je to komplikovanejšie, ale pointa je, že biela žiarovka nie je biela pretože vysiela bielu farbu, ale pretože nepohlcuje ostatné. Aj túto som tuším k tomu niečo písal 😊

 

https://jaroslavlachky.sk/test-blokacie-modreho-svetla/

 
Publikované : 13. augusta 2020 12:02
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3886
Admin
 

Dnes som pridával na fórum zopár info o OKU a MELATONÍNE, ktoré taktiež riadia aj ZDRAVIE našich ZUBOV a CHRUPU (tu: https://jaroslavlachky.sk/clenska-zona/forum/postid/178/ ) a pridám aj jednu štúdiu sem.

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5412446/  

 

 
Publikované : 16. augusta 2020 14:07
Karol
(@karol)
Príspevky: 136
ZLATÝ ČLEN
 

A co teda prevencia voci kazu aapon co sa stravy tyka? Cela vyvazena strava? 

 
Publikované : 17. augusta 2020 21:57
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

Áno. Najmä sezónna, nepracovaná a CELÉ KUSY. Nie nadarmo sa malé dieťa národí bez zubov a starému človeku zas vypadnú.

Skvelo sa hodí niečo z knižky. Budem parafrázovať a prekladať (sorry za horší preklad, aké niektoré frázy sa ťažšie) z peknej knihy od Westona Priceho (od strany 60 až 65), ktorej obsah nájdeš aj v mojej knižnici v sekcii pre čitateľov 1. Knihy https://jaroslavlachky.sk/clenska-zona/citatelia-1-knihy/

"Obzvlášť výnimočne nás zaujímali potraviny, ktoré používajú títo primitívni Eskimáci. Takmer vždy majú svoje domovy  priamo na alebo aspoň v blízkosti chladnej a hlbokej vody. Ich
zručnosť pri manipulácii s kajakmi je najpozoruhodnejšia. Počas sezóny lososov
ich uskladňunú vo veľkom množstve ako sušeného lososa. Mnohí z nich chytajú
ryby z kajakov; dokonca aj mladí chlapci sú veľmi zruční.

Vykladajú z kajakov tak veľkých lososov,  že ich ledva zdvihnú. Sú odborníkmi aj na chytanie tuleňov. Ich olej poskytuje veľmi dôležitú súčasť ich výživy. Keď sa každý kus ryby odlomí, ponorí sa do oleja z tuleňov."

Weston získal od nich tento olej a priniesol ho do svojho laboratória na analýzu jeho obsahu VITAMÍNOV. Ukázalo sa, že je to jedna z najbohatších potravín na VITAMÍN A, ktoré existujú.

Ďalej, vajcia z lososa sa sušia a skladujú ako dôležitá položka výživy tunajších deti aj dospelích. Používajú sa tiež na zvýšenie plodnosti žien. Z chemického hľadiska je to jedna z najvýživnejších potravín, aké som kedy našiel, tvrdí Weston.

Toto ilustruje fyzický vývoj ostatných častí tela, ako aj ČEĽUSTE a naznačuje, že cvičenie čeľuste nie je jediným dôvodom ich veľmi jemných zubov, pretože vynikajúci vývoj svaloviny zahŕňa všetky časti tela.

"Tiež sa navrhovalo, že žuvanie tvrdých potravín vytvorením zubov výnimočne dobrej kvality bolo skutočné dôležitým faktorom pri vytváraní imunity voči kazu."

Ako sa ukázuje v súčasnosti, zuby jedincov s vynikajúcim fyzickým vývojom a jemnou štruktúrou zubov si rozvinú zubný kaz, keď sa odchyľujú od svojich pôvodných CELÝCH potravín a prijímajú moderné potraviny.l

 
Publikované : 18. augusta 2020 10:40
(@simona)
Príspevky: 66
BRONZOVÝ ČLEN
 

@jaroslav-lachky a co hovoris na ustnu vodu? 

 
Publikované : 19. augusta 2020 13:25
Jaroslav Lachký
(@jaroslav-lachky)
Príspevky: 2653
Administrator Absolvent Mito hack #2023 s deutériom
 

@simona-b posledné roky nie som moc zástancom. Hlavný dôvod prečo je, že u nás nenájdeš takmer žiadnu, ktorá neobsahuje FLUÓR. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21946616/

 
Publikované : 19. augusta 2020 18:45
Erika
(@eika)
Príspevky: 259
ZLATÝ ČLEN
 

Ahoj Jarko, znovu som čítala tvoj článok o glutatióne, detoxe,síre....a napadla ma otázka.

Človek v minulosti pred veľa rokmi keď nevedel to čo vie dnes, si nechal odvrtať amalgámové blomby bez akejkoľvek ochrany...

1. Potom vždy ak užil nejaké doplnky/ nie naraz, mimo seba v úplne iných obdobiach napr./ kyselinu alfa lipoovú, spirulinu, chelátovaný selén, MSM/metylsulfonylmetán,....../ dostal strašne silné migrény s vracaním.  Môže to byť tým že mu to rozvírilo buď tú ortuť, alebo nejaké iné neviazané kovy?

2. Ak má naozaj ťažké kovy v organizme, môžu mu tieto problémy/migrény/ spôsobovať aj potraviny ktoré obsahujú nejaké minerály?/ napr. pečeň, špenát, cviklová šťava,.../

Ďakujem

 
Publikované : 8. apríla 2024 12:12
(@jaroslavlachky)
Príspevky: 3886
Admin
 

Publikoval: @eika

1. Potom vždy ak užil nejaké doplnky/ nie naraz, mimo seba v úplne iných obdobiach napr./ kyselinu alfa lipoovú, spirulinu, chelátovaný selén, MSM/metylsulfonylmetán,....../ dostal strašne silné migrény s vracaním.  Môže to byť tým že mu to rozvírilo buď tú ortuť, alebo nejaké iné neviazané kovy?

2. Ak má naozaj ťažké kovy v organizme, môžu mu tieto problémy/migrény/ spôsobovať aj potraviny ktoré obsahujú nejaké minerály?/ napr. pečeň, špenát, cviklová šťava,.../

1. V podstate áno. Môže tam byť súvis. 

2. Tvoje telo má vždy pri prijímaní kovov a iných látok v strave aj minerály, ktoré mu zároveń pomáhajú detoxikovať a toto je podobný prípad. Avšak dostať niečo do "obalu" (chelatovať) je vždy iba prvý krok. 

Druhý krok je silná sulfácia všetkého v krvi (dostatok síranu a sírovodíku) a následný metylačný a močový cyklus. Telo tieto naviazané kovy potrebuje prepraviť a vypudiť z tela a na to vyžaduje vysoký Redox v plazme a čreve a veľa B vitamínov. 

 
Publikované : 10. apríla 2024 21:52
Erika reacted
Zdieľať: